فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه غیاثی*، امیرحسین حاتمی، باقرعلی عادلفر، نصرالله پورمحمدی املشی صفحات 1-20

    مناسبات ایران و روسیه در دوره قاجار تاثیرات خرد و کلان متعددی در حوزه های مختلف بر جای نهاد؛ البته این مناسبات هیچگاه متوازن نبود و با توجه به نابرابری قدرت سیاسی و اقتصادی دو کشور، همواره به سود روسیه و به زیان ایران رقم می خورد. در این میان گیلان به عنوان دروازه ورود روس ها به ایران، همواره و بیشتر در معرض این تاثیرات قرار داشت؛ به همین علت یکی از مهمترین این تاثیرات، تاثیری است که بر ساختار اقتصادی گیلان نهاده است. با این وصف در این پژوهش تلاش می گردد دگرگونی ساختار اقتصادی گیلان متاثر از روابط با روسیه مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. بر این مبنا پرسش اصلی تحقیق آن است که ساختار اقتصادی گیلان چرا و چگونه تحت تاثیر روابط با روسیه به تدریج دگرگون شد. بر مبنای یافته های پژوهش ساختار اقتصادی گیلان با توجه به ضعف دولت مرکزی و نیز قدرت سیاسی اقتصادی برتر روسیه تابعی از تقاضا و نیازهای بازار این کشور بود. تقاضای بازار روسیه برای مواد اولیه از ایران و گیلان، به تشویق مردم برای پرورش و کشت محصولات مناسب با تقاضای بازار روسیه منجر گردید. در این راستا متناسب با تقاضای بازار روسیه، اقتصاد گیلان رو به سوی تولید مواد اولیه رفته و از تولید محصولات صنعتی و صنعتی شدن بازماند. در واقع روس ها پس از عهدنامه ترکمانچای حوزه نفوذ خود را به تمامی عرصه های سیاسی و اقتصادی ایران گسترش دادند و به تدریج موفق شدند به بزرگترین طرف تجاری ایران تبدیل شوند. تبدیل شدن روسیه به بزرگترین طرف تجاری ایران، عواقب سویی بر ساختار اقتصاد گیلان داشت. کشاورزی گیلان به تدریج به سوی تولید محصولات مورد تقاضای بازار روسیه رفت و این امر به وابستگی این منطقه به روسیه منتهی گردید.

    کلیدواژگان: روسیه، گیلان، ایران، ساختار اقتصادی، محصولات کشاورزی
  • محمد مشهدی نوش آبادی* صفحات 21-43
    با اینکه سابقه برگزاری آیین های عزاداری محرم به دوره آل بویه می رسد، اما عزاداری های محرم در ایران در دوره صفوی چنان توسعه یافت که ایجاد بناهای مخصوص عزاداری را ایجاب می کرد و بدین منظور ترتیب در کنار برخی از تکیه های صوفیه که کاربرد عزاداری یافته بود، ساخته شد، اما ابهام درباره زمان احداث اولین حسینیه ها به عنوان بنایی منسوب به حسین بن علی و مخصوص عزاداری محرم در ایران، پژوهشگران را به گمان و تخمین تاریخی واداشته است. این مقاله درصدد است با تکیه بر سه لوح وقف نامه ای دوره صفوی به این سوال پاسخی مبتنی بر شواهد تاریخی بدهد. روش تحقیق به صورت اسنادی و مشاهده ای است و داده ها با توجه به دیگر اسناد تاریخی تحلیل و جمع بندی شده است. بر اساس این پژوهش، علی رغم وجود حسینیه خانقاه نطنز در دوره شاهرخ تیموری، این بنا مخصوص عزاداری محرم نبوده است، بلکه اولین حسینیه در ایران به دنبال توسعه آیین های محرم و تخصیص موقوفات به این آیین ها در دوره سلطان حسین صفوی و حدود 1120 هجری شکل گرفته اند. حسینیه مسجد قاضی آران و بیدگل، حسینیه میدان امیر چخماق و حسینیه مسجد سر پلک یزد از آن جمله اند. این شواهد نشان می دهد به احتمال زیاد در این دوره حسینیه های دیگری هم در ایران ساخته شده و باید این مقطع تاریخی را به عنوان زمان ساخت اولین حسینیه ها در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: حسینیه خانقاه افوشته نطنز، حسینیه امیر چخماق یزد، حسینیه سر پلک یزد، حسینیه قاضی آران و بیدگل، آیین های محرم، وقف نامه ی اولین حسینیه ها، سلطان حسین صفوی
  • معصومه هادی، محسن رحمتی*، جهانبخش ثواقب، مجتبی گراوند صفحات 44-62

    در گستره وسیعی از هند و ایران در قرون 7-9ق. طریقت های صوفیانه متعددی حضور داشتند. صوفیان که به عنوان نمادی از زهدگرایی و دنیاگریزی شناخته می شدند با کناره گیری از دنیا و استقرار در خانقاه، به ریاضت و تزکیه نفس اشتغال داشتند. تامین هزینه های معیشتی ساکنان خانقاه بر عهده مرشد بود که با طرق مختلف محقق می گشت که یکی از آنها زمین داری بود. از آنجا که اکثر این زمین ها از سوی سلاطین به خانقاه واگذار می شد و هم اینکه کار بر روی زمین، به نحوی مانع ریاضت محسوب می شد، پذیرش یا رد این بخشش ها و همچنین زمین داری به عنوان یک مساله برای صوفیان درآمد که طریقت های مختلف، نگرش و شیوه های متفاوتی را در این باره ابراز داشتند.  پژوهش حاضر با شیوه توصیفی تحلیلی، در پی پاسخ به این پرسش است که نگرش صوفیان طریقت های نامبرده در هند و ایران در قرون 7-9ق. به زمین داری و عواید حاصل از آن به چه صورت بود؟      اساس این پژوهش براین فرض استواراست که در قرون 7 تا 9 هجری ایران و هند، بین تعالیم نظری و سیرت عملی مرشدان طریقت، هماهنگی لازم وجود نداشت؛ چنانکه شیوخ سه مورد از طریقت های مورد مطالعه(یعنی چشتیه، سهروردیه وکبرویه)، با عدول از تعالیم نظری مبتنی بر توصیه مریدان به تشرع و زهدگرایی، برای تامین هزینه های خانقاه های خود، به لحاظ عملی، به زمین داری گرایش پیدا کردند ولی عملکرد مشایخ کازرونیه با سه فرقه دیگر تفاوت داشت.

    کلیدواژگان: تصوف، خانقاه، زمین، زمین داری، هند، ایران
  • نورالدین نعمتی*، جمال پیره مرد شتربان صفحات 63-84

    بسیاری از پژوهشگران، جنبش مشروطه را سرآغاز تاریخ نوین ایران قلمداد کرده اند. این رویداد پیامدهای فراوانی در پی داشت که یکی از آن ها، پدیدآمدن دسته های نظامی موسوم به «مجاهدان» در شماری از شهرهای ایران، به ویژه تبریز، بود. «مجاهدان قفقازی» گروهی از ایرانیان مهاجر به قفقاز بودند که در تحولات تبریز عصر مشروطه، نقش بارزی ایفا کردند. نکته مهم راجع به مجاهدان قفقازی، مربوط به عملکرد آنان در شکل گیری مناقشات محله ای تبریز در ماه جمادی الاول سال 1325 ق است که منجر به آغاز درگیری داخلی شهری در ذو الحجه همان سال شد. تاکنون پژوهش مستقلی راجع به این موضوع منتشر نشده است. پژوهش حاضر برآن است تا با ارزیابی دیدگاه های متفاوت راجع به مجاهدان قفقازی، رویکرد نوینی را نسبت به نزاع های داخلی تبریز در سال 1325 ق اتخاذ کند.   مناقشات محله ای تبریز سال 1325ق این پرسش را پیش می کشند که چگونه نزاع های داخلی تبریز شکل گرفتند و محلات چه رویکردی را نسبت به مسیله مزبور اتخاذ کردند؟ در این پژوهش تلاش شده است تا با تجزیه و تحلیل داده ها به روش توصیفی-تبیینی، به پرسش فوق پاسخ داده شود. فرضیه پژوهش حاضر مبتنی بر این است که تضاد انگیزه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مجاهدان قفقازی و حامیان ایشان با گروه های سنت گرای شهری سبب شکل گیری و تداوم مناقشات محله ای تبریز در سال 1325ق شد.

    کلیدواژگان: مشروطه، تبریز، مجاهدان، مجاهدان قفقازی، مناقشات محله ای
  • زهرا سادات کشاورز*، اصغر منتظرالقائم صفحات 85-107
    متون علاوه بر اینکه منابعی تاریخی اند شایسته توجه در مقام متونی هستند که گویای نوع رویکردهای مورخان به جامعه و حاکمیت است و براساس همین نوع نگاه به متون تاریخی است که مورخ می تواند بسترهایی برای فهم تاثیری که این متون در برداشت ما از تاریخ ایجاد می کنند فراهم نماید. این مقاله درصدد است با مرجع قرار دادن مفهوم بینامتنیت در تیوری ژولیا کریستوا و زیگمون فروید، متن تاریخی-شیعی کتاب گیلان و دیلمستان مرعشی را در تعاطی با متن حاکمیت و جامعه وقت قرار دهد تا بر هم کنش میان این متون در مقام امری بینامتنی را به مبنایی برای استخراج انواع این روابط در عصر صفویه بدل نماید. سوال اصلی پژوهش آن است که سنخ های روابط بینامتنی تاریخ محلی و حاکمیت کدام هستند؟و چگونه این روابط می توانند رویکردی به فهم تاریخ اجتماعی بگشایند؟ فرضیه اصلی پژوهش وجود روابط متعدد میان متن تاریخی یادشده و متن حاکمیت آل کیا و جامعه وقت می باشد که در سطح جمع آوری داده ها با روش اسنادی و در سطح تحلیلی با روش ارجاع نظری صورت پذیرفته است. یافته های تحقیق با احصاء سه رابطه بازتولیدی، رابطه تصعیدی و رابطه انتقادی میان متن تاریخی گیلان و دیلمستان و متن حاکمیت و جامعه وقت نشان می دهد تواریخ محلی از ناحیه نوع رابطه متن خود با متن حکمرانی، نوع رابطه با متن اجتماعی را نیز رقم زده اند؛ زیرا آنگاه که نوع این رابطه با متن حکمرانی، بازتولیدی و تصعیدی بوده است، رابطه با متن اجتماعی، انسدادی بوده یا به نفع حاکمیت سوگیری کرده است و تنها آنگاه که نوع این رابطه انتقادی بوده است، رابطه با متن اجتماعی برقرار گردیده است و حقوق و ملاحضات اجتماعی در برابر نهاد رسمی قدرت، برجسته شده است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، بازتولید، تصعید، انتقاد، تاریخ اجتماعی، تاریخ محلی، صفویه
  • زهرا کامرانی*، میرروح الله محمدی، فردین عینی صفحات 109-135

    خاندان ایلکا نویان جلایری، یکی از ایلات بزرگ مغول بودند که در طی قرون 8 و 9 هجری قمری توانستند حکومت آل جلایر یا ایلکانی را تشکیل دهند و بر قسمت هایی از ایران، آذربایجان و عراق تسلط یابند. آل جلایر در مقایسه با نفوذ سیاسی گسترده ایی که پس از مرگ ابوسعید ایلخانی به دست آورد کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. این پژوهش قصد دارد با تمرکز بر اطلاعات سکه شناسی این دوره به خصوص ضرابخانه ها و تطبیق این اطلاعات با متون تاریخی، محدوده جغرافیایی و حوزه نفوذ سیاسی آل جلایر را بررسی کند. هسته ی اولیه ی این پژوهش را سکه های جلایری نگهداری شده در مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی و موزه باستان شناسی استان اردبیل تشکیل می دهد، همچنین به منظور تکمیل اطلاعات از سایر منابع سکه شناسی معتبر نیز استفاده شد. نتایج نشان می دهد که جلایریان ابتدا توانستند در تبریز اقدام به ضرب سکه کنند و سپس به عراق و سایر قسمت های آذربایجان و شرق آناتولی گسترش یافتند. تسلط آل جلایر بر این مناطق به دلیل کشمکش های متعدد با آل شجاع و آل تیمور، متوالی نبود. آل جلایر در بیشتر دوره ی حکومت خود بر قسمت هایی از عراق، آذربایجان، اران، خوزستان، شروان و گشتاسبی تسلط داشته اند و در مناطقی مانند ملک روم و عراق عجم برای مدت کوتاهی نفوذ کرده اند. از قدرتمندترین حاکمان این قوم، شیخ اویس است، وی توانست علاوه بر عراق، بر شمال غرب، غرب و جنوب غرب ایران، بر آسیای صغیر و شیروان تسلط یابد. حتی در زمان محدودی، اقدام به ضرب سکه در مناطق مرکزی ایران و شهر شیراز کرد. پس از شیخ اویس، نفوذ و قدرت آل جلایر روند نزولی داشت که در نهایت بازماندگان این حکومت به منطقه خوزستان محدود شدند.

    کلیدواژگان: آل جلایر، ایلکانی، جغرافیای سیاسی، سکه شناسی، ضرابخانه
|
  • Farzaneh Ghiasi *, Amirhossein Hatami, Bagher Ali Adelfar, Nasrolah Poor Mohammadi Amlashi Pages 1-20

    Russia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional Revolution structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional Revolution structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional RevolutionRussia's influence on the economic structure of Gilan from the Nasserite period to the Constitutional Revolution

    Keywords: Russia, Gilan, Iran, Economic Structure, Agricultural products
  • Mohamad Mashhadinushabadi * Pages 21-43
    Although the history of Muharram mourning rituals goes back to the Al-Boyeh period, Muharram mourning in Iran developed in such a way during the Safavid period that it required the creation of special mourning buildings, and for this purpose, it was built next to some of the Sufi pillars that were used for mourning, but The uncertainty about the time of the construction of the first Hosseiniyehs as a building attributed to Hossein bin Ali and specifically for Muharram mourning in Iran, has made researchers to speculate and estimate the history. This article tries to give an answer to this question based on historical evidence by relying on three inscriptional waqf tablets of the Safavid period. The research method is documentary and observational, and the data has been analyzed and summarized according to other historical documents. According to this research, despite the existence of the Hosseinieh Khanqah of Natanz in the period of Shah Rukh Timuri, this building was not dedicated to Muharram mourning, but the first Hosseinieh in Iran was formed following the development of Muharram rituals and the allocation of endowments to these rituals in the period of Sultan Hossein Safavid and around 1120 AH. Among them are the Hosseinieh of Ghazi Aran and Bidgol mosques, the Hosseinieh of Amir Chakhmaq Square and the Hosseinieh of Sar Polak Mosque in Yazd, other Hosseiniyehs were built in Iran during this period, and this historical period should be considered as the time when the first Hosseiniyehs were built.
    Keywords: Hosseinieh Afoshteh Monastery of Natanz, Hosseinieh Amir Chakhmaq Yazd, Hosseinieh Sar Polak Yazd, Hosseinieh Ghazi Aran, Bidgol, Muharram Mirrors, endowment letter of the first Hosseiniehs, Sultan Hossein Safavid
  • Masoumeh Hadi, Mohsen Rahmati *, Jahanbakhsh Savagheb, Mojtaba Garavand Pages 44-62

    There were many Sufi orders in a wide area of India and Iran in the 7th-9th centuries. Sufis, who were known as a symbol of asceticism and worldliness, were engaged in austerity and self-cultivation by withdrawing from the world and settling in a  Khanqah “monastery”. Providing for the living expenses of the Khanqah residents was the responsibility of the murshid, which was realized in different ways, one of which was estate and land ownership. Since most of these estates were given to the monastery by the sultans, and because working on the land was somehow considered an obstacle to austerity, accepting or rejecting these grants as well as land ownership became an issue for the Sufis, who had different sects, attitudes and practices. They expressed different opinions about this. . By descriptive and analytical method, this Study, seeks to answer the question that the attitude of the Sufis of the mentioned tariqas in India and Iran in the 7th-9th centuries AD. How was it related to land ownership and the income from it?This study is based on the hypothesis that there was no necessary harmony between the theoretical teachings and the practical behavior of the sheikhs of the Tariqas  in the 7th and 9th centuries of Hijri in Iran and India; As the sheikhs of the three of studied tariqas(i.e, Cheshtiyyeh, Kobraviyyeh and Sohravardiyyeh), by deviating from the theoretical teachings based on recommending the disciples to religious practices and asceticism, in order to finance the expenses of their Khanqahs, they tended to land ownership, but the performance of the sheikhs of Kazeruniyyeh was different from the other three sects.

    Keywords: Sufism, Khanqah, estate, landholding, India, Iran
  • Nooraldin Nemati *, Jamal Pirehmard Shotorban Pages 63-84

    Many researchers have seen the Constitutional movement as the beginning of the modern history of Iran. This event had many consequences and one of them was the emergence of military groups known as ‘Mujahids’ in some Iranian cities like Tabriz. ‘Caucasian Mujahids’ were a group of Iranians who had migrated to the Caucasus before, and then played a significant role in the events of Tabriz during the Constitutional era. The important point about the Caucasian Mujahids is related to their role in the formation of Tabriz neighborhood conflicts in the month of Jumadi al-Awal 1325 AH. which led to the beginning of an internal urban conflict in Dhu al-Hijjah of the same year. So far, no independent works have been published on this topic. The present study aims to adopt a new approach to the internal conflicts of Tabriz in 1325 AH. by evaluating different views about the Caucasian Mujahids.The neighborhood conflicts of Tabriz in 1325 AH. raises the question of How the internal conflicts of Tabriz were formed and What approach did the neighborhoods adopt towards this issue? In this research, an attempt has been made to answer the above question with a descriptive-analytical approach and using the qualitative research method. The hypothesis of the present research is based on the fact that the conflict between the political, social and economic motivations of the Caucasian Mujahids and their supporters with urban traditional groups caused the formation and continuation of Tabriz neighborhood conflicts in 1325 AH.

    Keywords: Caucasian Mujahids, Constitution, neighborhood conflicts, Mujahids, Tabriz
  • Zahra Sadat Keshavarz *, Asghar Montazeralghayem Pages 85-107
    The texts, in addition to being historical sources, deserve attention as texts that show the types of historians' approaches to society and governance and it is based on this kind of look at historical texts that the historian can provide platforms for understanding the impact these texts create on our understanding of history. By referencing the concept of intertextuality in the theory of Julia Kristeva and Sigmon Freud, this article aims to put the historical-Shia text of Gilan and Dilmestan Marashi's book in contact with the text of governance and society of the time, to turn the interaction between these texts as an intertextual matter into a basis for extracting the types of these relationships in the Safavid era. The main research question is what are the signs of intertextual relations between local history and governance? And how can these relations open an approach to understanding social history? The main hypothesis of the research is the existence of multiple relationships between the aforementioned historical text and the text of Al-e-Kia government and the society of the time, which was done at the level of data collection with the documentary method and at the analytical level with the theoretical reference method. The findings of the research by considering the three relationships of reproduction, sublimation and critical relationship between the historical text of Gilan and Dilmistan and the text of the government and society, show that local chronicles have also determined the type of relationship with the social text in terms of the type of relationship between their text and the governance text; Because when the type of this relationship with the governance text was sublimation and reproduction, the relationship with the social text was obstructed or biased in favor of governance and only when the type of this relationship has been critical, the relationship with the social context has been established and social rights and considerations have been highlighted in front of the official institution of power.
    Keywords: Intertextuality, Sublimation, reproduction, Criticism, Social History, Local history, Safavid
  • Zahra Kamrani *, Mirrohollah Mohammadi, Fardin Eyni Pages 109-135

    Al-Jalair or Ilkani were one of the great Mongol clans who were able to dominate parts of Iran, Azerbaijan and Iraq during the 8th and 9th centuries of AH. Al Jalayr has been less studied compared to the wide political influence he gained after the death of Abu Saeed Ilkhani. The purpose of this research is to investigate the area of expansion and influence of al-Jalair, in this regard, the information extracted from coins, especially mints and their minting date, was compared with the information and events mentioned in the texts. In some examples, there are contradictions between the name and date of the mint with the historical events recorded in that period, in fact, this research aims to answer these contradictions by using the science of numismatics and history. The primary core of this research is the Jalayri coins kept in the collection of Sheikh Safi al-Din Ardabili and the Archaeological Museum of Ardabil province, and in order to complete the information, other reliable numismatic sources were also used. . The results show that the Jalairians were able to mint coins in Tabriz first and then spread to Iraq and other parts of Azerbaijan and Eastern Anatolia. Al-Jalair's dominance over these regions was not consecutive due to his numerous assistances with Al-Shuja'a and Al-Timur. During most of their rule, Al-Jalair dominated parts of Iraq, Azarbaijan, Iran, Khuzestan, Sharvan and Ghastasbi and penetrated in areas such as Malik Rum and Iraq Ajam for a short period of time. One of the most powerful rulers of this tribe is Sheikh Awais, besides Iraq, he was able to dominate the North-West, West and South-West of Iran, Asia Minor and Shirvan. Even in a limited time, he minted coins in the central regions of Iran and the city of Shiraz. After Sheikh Owais, the influence and power of Al-Jalair had a downward trend, and finally the survivors of this government were limited to the Khuzestan region.

    Keywords: Al-Jalayer, Ilkani, political geography, Numismatics, Mint