فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 54 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالله شفیع آبادی، اعظم کلائی*، مریم پورموسوی صفحات 1-36
    کودکان کار، بخشی از سرمایه های آینده ساز و امیدهای کشورند که در بهترین روزهای زندگی خود مجبور به تلاش برای امرار معاش هستند. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل به وجود آورنده و گسترش دهنده آسیب اشتغال کودکان کار تهران و بررسی عوارض آن است. این مطالعه با رویکرد کیفی، بر اساس روش داده بنیاد و با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. نمونه گیری به صورت هدفمند از 14 کودک کار شهر تهران بود. نتایج تحلیل مصاحبه ها به شناسایی 40 کد باز، 7 کد محوری و کد انتخابی «کودک کار، غفلت از امید آینده ساز» منتهی شد. بر اساس یافته ها عوامل اثرگذار بر ایجاد و افزایش کودکان کار شامل عواملی مانند تمایزیافتگی ضعیف و معلولیت جسمانی، عدم مراقبت و حمایتگری والدین از کودک، فقر و عدم حمایت از خانواده های کم درآمد بود. برخی عوارض این آسیب نیز شامل تضعیف خودپنداره، فرار از منزل، سوء استفاده های محیط کار و مستعد شدن زمینه بزهکاری آنها شناسایی شد. همچنین، راهکارهای عملی در زمینه مداخله مناسب برای کاهش آسیب اشتغال کودکان کار پیشنهاد شد. بدیهی است برای انتخاب شغل مناسب افراد در مقطع مناسب از زندگی، لازم است بستر بهره مندی آنها از آموزش، راهنمایی و مهارت آموزی فراهم شود. امید است با بررسی های عمیق تر ابعاد اشتغال کودکان کار و به کارگیری راهکارهای کارآمد، مسیر رشد و شکوفایی این کودکان هموار شود و شاهد نقض حقوق انسانی هیچ کودکی در جهان نباشیم.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، اشتغال، کودکان کار، نظریه داده بنیاد
  • محمدعثمان حسین بر*، مرضیه امیریان صفحات 37-73

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین وضعیت اقتصادی و طرد اجتماعی در بین معلمان شهر زاهدان است. پژوهش به روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان نواحی یک و دو شهر زاهدان در هر سه مقطع ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 357 نفر برآورد شد. شیوه نمونه گیری، ترکیبی از روش های نمونه گیری تصادفی طبقهای و خوشهای بود. نتایج تحقیق نشان می دهد احساس طرد اجتماعی در بین معلمان در حد متوسط است. از نظر وضعیت اقتصادی اکثریت معلمان صاحب خانه هستند، پایگاه اقتصادی و هزینه های ماهیانه خانوار متوسطی دارند، احساس فقر آنها زیاد و میزان رضایتشان از وضعیت اقتصادی کشور خیلی کم می باشد. همه متغیرهای وضعیت اقتصادی با احساس طرد اجتماعی رابطه معناداری دارند که در این میان رابطه پایگاه اقتصادی معکوس می باشد. همچنین بین ویژگی های زمینه ای (جنسیت، سن، میزان تحصیلات، قومیت و مذهب)، ویژگی های شغلی (وضعیت استخدامی، مقطع تدریس و سابقه کار) و احساس تبعیض اجتماعی با احساس طرد اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره خطی نشان می دهد که مدل مرکب از متغیرهای پایگاه اقتصادی، احساس تبعیض اجتماعی، هزینه های ماهیانه خانوار، احساس فقر و جنسیت در سطح بسیار معناداری به میزان 43 درصد از تغییرات احساس طرد اجتماعی معلمان را تبیین می کنند و متغیر پایگاه اقتصادی، بیشترین سهم را دارد.

    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، وضعیت اقتصادی، معلمان، آموزش و پرورش، زاهدان، سیستان و بلوچستان
  • محمد امیرپناهی*، مهدی مالمیر، رسول عباسی تقی دیزج صفحات 75-104
    هدف مقاله آزمون مدلی از اسلانر در ارتباط بین نابرابری و فساد است که «تله نابرابری» نام گرفته است. تله نابرابری با میزان بالای نابرابری شروع می شود و از طریق پایین آوردن اعتماد تعمیم یافته به بالا رفتن سطح فساد و سپس تعمیق نابرابری می انجامد. در این مقاله با استفاده از شاخص های گذار پروژه برتلسمان به بررسی فرضیه تله نابرابری با رویکرد نهادگرایی پرداختیم. برای این منظور از میان 136 کشور مورد بررسی در مطالعه برتلسمان تعداد 19 کشور منطقه منا به عنوان نمونه هدفمند انتخاب شد. سپس با روش تطبیقی-فازی چهار شرط موثر در سطح نهادی شامل ظرفیت حکمرانی، حاکمیت قانون، رسانه های آزاد و سرمایه اجتماعی بر متغیر نتیجه یعنی دام نابرابری-فساد و خروج از آن به صورت منفرد و ترکیبی تحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل های علی منفرد نشان داد که فقدان هر یک از چهار شرط در رخداد فساد یک شرط لازم است و مسیرهای علی معطوف به نابرابری-فساد نیز دو مسیر مجزا را در مجموعه کشورهای مورد بررسی آشکار ساخت یک مسیر، فقدان ظرفیت حکمرانی و دیگری ترکیبی از سه شرط نبود و یا ضعف در حاکمیت قانون، رسانه های آزاد و سرمایه اجتماعی. به علاوه تحلیل های علی معطوف به برون رفت از دام نابرابری-فساد در کشورهای موفق نیز مشخص کرد در این کشورها وجود یک حکمرانی باظرفیت در ترکیب با سرمایه اجتماعی و یا رسانه های آزاد برای تحقق نتیجه کافی است.
    کلیدواژگان: رخداد نابرابری- فساد، ظرفیت حکمرانی، سرمایه اجتماعی، حاکمیت قانون، گردش آزادانه اطلاعات، تحلیل تطبیقی- کیفی
  • زهره شهبازی، کرم حبیب پور*، مصطفی ازکیا صفحات 105-146
    این مقاله به تحلیل نظام تامین اجتماعی در برنامه های توسعه پس از انقلاب پرداخته تا مشخص شود در سطح کلان با چه سیاستی به برنامه ریزی و مدیریت پرداخته شده است.روش تحقیق، تحلیل محتوای کیفی از نوع عرفی است. هریک از بخش های مرتبط با نظام تامین اجتماعی از قبیل بیمه های اجتماعی و حمایت های اجتماعی واحد تحلیل بوده است. اعتبارپذیری با استفاده از تکنیک کسب اطلاعات موازی و خودبازبینی محقق، تاییدپذیری یافته ها با استفاده از رویه های کدگذاری مورد ملاحظه قرار گرفته است.روش تحقیق، تحلیل محتوای کیفی از نوع عرفی یا قراردادی است. جامعه مورد مطالعه برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران و هریک از بخش های مرتبط با نظام تامین اجتماعی واحد تحلیل بوده است. اعتبارپذیری با استفاده از تکنیک کسب اطلاعات موازی و خودبازبینی محقق، تاییدپذیری یافته ها با استفاده از رویه های کدگذاری مورد ملاحظه قرار گرفته است. نتیجه پژوهش نشان داد نظام تامین اجتماعی رشد چندپاره وکند داشته، لایه حمایت اجتماعی از لایه بیمه های اجتماعی پیش افتاده و دارای دو ویژگی اصلی تقلیل گرایی و تبعیضی است. نظام تامین اجتماعی در برنامه های توسعه کمتر به مثابه ابزاری برای فقرزدایی و توزیع عادلانه درآمد، در نظر گرفته شده، بیشتر با تمرکز بر بیمه سلامت، در جهت توسعه بعد افقی رشد داشته و توسعه بعد عمودی تقریبا مغفول مانده است.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، برنامه های توسعه، بیمه های اجتماعی، حمایت اجتماعی
  • محمدجلال عباسی شوازی، فاطمه ترابی، رسول صادقی، عارفه جوادی نیا* صفحات 147-186

    با کاهش میزان باروری به زیر سطح جایگزینی نقش حمایتهای غیررسمی در جهت رفع موانع فرزندآوری قابل توجه است. هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر حمایت های غیررسمی بر تمایل به فرزندآوری با بهره گیری از تیوری حمایت اجتماعی است. جامعه آماری تحقیق زنان دارای همسر و حداقل یک کودک زیر پنج سال شهرهای نوشهر و چالوس است. داده ها با اجرای پیمایش و با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای تصادفی و متناسب با حجم نمونه در میان 362 زن جمع آوری شده است. برای برآورد اثر متغیرهای حمایت ابزاری و بالقوه به فرزندآوری از رگرسیون لجستیک بهره گرفته شده است. بر مبنای یافته ها حدود 47 درصد مادران به داشتن فرزندی دیگر تمایل داشتند. نتایج تحلیل چند متغیره تمایل به فرزند بعدی نشان می دهدکه برخی از متغیرهای حمایتی از قبیل میزان دریافت کمک در کار خانگی از سوی همسر، دریافت کمک در کارخانگی از والدین شوهر و فراوانی ارتباط حضوری با والدین شوهر بر افزایش تمایل به فرزندآوری دیگر زنان اثرگذار بوده است. نتایج در رابطه با شاخص های حمایتی حاکی از آن است که شاخص حمایت بالقوه بر تمایل فرزندآوری دیگر رابطه معنادار نداشته است ولی در مقابل، دریافت سطوح بالای حمایت ابزاری بر افزایش تمایل فرزندآوری دیگر تاثیر گذار بوده است. در مجموع، باتوجه به تاثیر برخی از متغیرهای حمایت ابزاری و بالفوه بر تمایل فرزندآوری دیگر می توان تاحدودی رابطه تیوری حمایت اجتماعی و فرزندآوری را تایید کرد.

    کلیدواژگان: حمایت غیررسمی، تمایل به فرزندآوری، حمایت بالقوه، حمایت ابزاری، کمک در کارخانگی، ارتباط حضوری با والدین
  • رضا صفری شالی، علیرضا کریمی، مژگان سیفی* صفحات 187-223

    هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان گرایش به عقاید خرافی با توجه به شاخص های توسعه انسانی در بین شهروندان 75-19 سال شهرکرج می باشد. در بخش مبانی نظری از نظریات صاحبنظران حوزه مکتب توسعه (اورت راجرز، دانیل لرنر، آمارتیاسن، اس ان آیزنشتات، دیوید مک کله لند و کری کییز) استفاده گردید. این پژوهش از نظر روش در چارچوب روش کمی (پیمایشی) است که داده های مورد نیاز با ابزار پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد.جامعه آماری این پژوهش، شامل شهروندانی شهرکرج و حجم نمونه 400 نفر برآورد شد و شیوه نمونه گیری به صورت چند مرحله ای بوده، به طوری که پس از رعایت مراحل نمونه گیری، از سه منطقه شهرکرج (منطقه برخوردار، منطقه تا حدی برخوردار و منطقه کم برخوردار) متناسب با حجم جمعیت هر کدام از مناطق، افراد نمونه انتخاب شدند. براساس نتایج، گرایش به عقاید خرافی در میان شهروندان (با میانگین69/36 با توجه به بازه نمرات85-17) در حد پایینی است. نتایج آزمون رگرسیون خطی چند ‎ متغیره نشان می دهد که در مجموع 52 درصد از واریانس متغیر وابسته (خرافه گرایی) از طریق متغیرهای مستقل «سطح زندگی، توانمندی و قابلیت، سلامت اجتماعی، سلامت جسمانی، سواد رسانه ایی و سرانه مطالعه» برآورد و تبیین می شود.

    کلیدواژگان: خرافه گرایی، شاخص های توسعه انسانی، سطح زندگی، توانمندی و قابلیت، شهر کرج
  • تکتم حنایی*، فاطمه غلامی صفحات 225-255

    در سال های اخیر به مبحث تاب آوری اجتماعی توجه ویژه ای شده است تاب آوری اجتماعی به عنوان توانایی گروه ها یا جوامع برای مقابله با فشارها درمواجهه با تغییرات را می باشد.ازاین رو آموزش و یادگیری می توانند نفش موثری در ارتقا تاب آوری اجتماعی برقرارکند. مقاله حاضر به نقش آموزش و یادگیری در تاب آوری اجتماعی می پردازد. در بیان دیگر افزایش توانایی های فردی، تاب اوری فردی و به دنبال آن تاب آوری اجتماعی را افزایش می دهد. مبحث آموزش و یادگیری اولین اصل افزایش توانایی و ورود فرد به اجتماع محسوب می شود. در این راستا، 3متغیر اصلی و15 متغیر وابسته بررسی شد. پژوهش حاضر ازنوع توصیفی-تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات اسنادی و پیماشی (پرسش نامه) بوده است. با استفاده از روش های آماری همچون تحلیل عاملی و و همبستگی با آزمون اسپرمن و آزمون تی استفاده شد.تا اهداف مورد نظر این پژوهش محققین حاصل شود. جامعه آماری شامل 1811 نفر و براساس فرمول کوکران نمونه آماری تعداد 317 نفر برآوردگردید. سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و مقدار آن 834/0 بود که نشان می دهد پایایی پرسشنامه مطلوب است. همچنین مقدار تاثیر یادگیری بر تاب آوری حداقل 29 درصد است که نشان دهنده رابطه همسو و مستقیم تاب آوری و یادگیری را نشان می دهد؛ بنابراین بالاتر رفتن سطح آموزش و یادگیری باعث افزایش تاب آوری می شود .

    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری، تاب آوری اجتماعی، محله مجد
  • مهری سادات موسوی، عهدیه اسدپور* صفحات 257-285
    مطالعه پیش رو درصدد تحلیل مجدد و تلخیص آماری مجموعه تحقیقات پیشین در زمینه پدیده توانمندسازی اجتماعی به عنوان یکی از مفاهیم اصلی توسعه است. به عبارتی، به دنبال آن است که براساس مطالعات و تحقیقات کمی پیشین، عوامل موثر بر توانمندسازی اجتماعی و میزان این تاثیرگذاری را احصاء نماید. این مطالعه با کاربست روش فراتحلیل به عنوان یکی از انواع روش های مرور تحقیقات سعی دارد به سوال اصلی پژوهش پاسخ دهد. جهت اجرایی کردن فراتحلیل کلیه تحقیقات معتبر علمی در سطح داخلی از سال 1386 تا 1399 به عنوان جامعه آماری تحقیق انتخاب و با مطالعه تمامی اسناد بدست آمده، نهایتا 23 سند جهت انجام فراتحلیل مناسب تشخیص داده شد. تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از اسناد مزبور با استفاده از نرم افزار فراتحلیل (CMA2) صورت پذیرفت. یافته های تحقیق در دو بخش یافته های توصیفی و یافته های حاصل از فراتحلیل ارایه شد. یافته های حاصل از ترکیب شدت اثر، نشان می دهد که متغیرهای پایگاه-اقتصادی اجتماعی و مشارکت اجتماعی به ترتیب با اندازه اثرات ترکیبی معادل 436/0 و 434/0 در حد متوسط بر میزان توانمندسازی اجتماعی اثرگذار بوده اند. هم چنین از میان متغیرهای مورد بررسی متغیر سن کمترین اثر را بر میزان توانمندسازی اجتماعی داشته و اثرگذاری آن نیز به صورت منفی بوده است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی اجتماعی، فراتحلیل، پایگاه اقتصادی-اجتماعی، مشارکت اجتماعی، سن
  • معصومه قاسمی*، محمد عباس زاده، فاطمه گلابی، محمدباقر علیزاده اقدم، توکل آقایاری هیر صفحات 287-316

    علی رغم گسترش کمی اسناد، مقالات و محافلی که بطور روزافزونی از مفهوم سرمایه اجتماعی بعنوان راهکاری برای ارتقاء سلامتی یاد می کنند، سرمایه اجتماعی خانواده، حلقه گمشده در مطالعات این حوزه می باشد. خانواده، بستر شکل گیری تجارب و فهم افراد بوده، بروز بیماری می تواند این فضا، پیوندها و معانی هم بسته به آن را متاثر سازد. معانی و تجارب زنان بیش از مردان، در مقایسه با فضای بیرونی، در ارتباط با این فضا شکل گرفته، لذا، سرمایه اجتماعی خانواده، مهمترین منبع حمایتی آنان بویژه در مواجهه با چالش هایی چون بیماری می باشد. در این پژوهش، برای فهم ادراک و تجارب زیسته زنان مبتلا به سرطان و خانواده آنها از پیوندهای خانوادگی در مواجهه با سرطان، از رویکرد کیفی با تاکید بر روش پدیدارشناسی تفسیری استفاده شد. داده های میدانی با استفاده از تکنیک مصاحبه و معیار اشباع داده از زنان مبتلا به سرطان مراجعه کننده برای درمان به بیمارستان امید شهر ارومیه و مراقب و همراه خانوادگی بیمار گردآوری گردید. تحلیل و کدگذاری داده ها نشان می دهد، مضامینی مانند گسست در ارکان سرمایه اجتماعی خانواده؛ اول مادر، آخر همسر و سرمایه اجتماعی منفی در تجارب مشارکت کنندگان، بیانگر نتایج نامطلوب سرمایه اجتماعی درون خانواده بر سلامتی زنان مبتلا به سرطان می باشد. مضمونهای قاعده خاموشی/ اعتراض، انسجام در وضعیت اضطراری و میانجیگری پنهان نیز، نشان می دهد، سرمایه اجتماعی نیز متقابلا از بیماری تاثیر پذیرفته و تحت تاثیر آن، تا حدودی نیز تقویت گردیده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی خانواده، سرمایه اجتماعی مثبت، سرمایه اجتماعی منفی، تجارب زیسته
  • اسماعیل جهانی دولت آباد*، چنور محمدی صفحات 317-348
    تجزیه و اطلاعات نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و روش کوداس صورت گرفته است. نتایج حاصل از مدل کوداس حاکی از آن است که مناطق مختلف شهر اردبیل به یکسان از شاخص های شهر شاد برخوردار نیستند و از این منظر تفاوت هایی بین مناطق مشهود است. این تفاوت ها به این صورت است که منطقه دو با کسب امتیاز 0063/0 از مجموع شاخص های مورد بررسی در رتبه اول، منطقه یک با امتیاز 0061/0 در رتبه دوم، منطقه سه با امتیاز 0017/0 - در رتبه سوم ، منطقه چهار با امتیاز 0044/0- در رتبه چهارم و نهایتا منطقه پنج با امتیاز 0064/0- در رتبه آخر جای گرفته است. شادی زیرساخت بسیاری از مسایل و نیروی محرکه ی جامعه است. به همین دلیل همه ی کشورها کوشش می کنند که اگر نمی توانند همه ی عناصر لازم را برای بروز شادی فراهم کنند دست کم ابتکارهایی برای سوق دادن جامعه به سمت شاد زیستن انجام دهند، اقداماتی که بر توسعه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی هر جامعه ای می تواند تاثیرگذار باشد. بر همین اساس، در مطالعه حاضر سعی کرده ایم به تبیین شاخص های شهر شاد از دیدگاه شهروندان شهر اردبیل بپردازیم. جامعه آماری مطالعه شهروندان بالای 15 سال شهر اردبیل در سال 1400 می باشد، حجم نمونه با استناد به فرمول کوکران 385 نفر تعیین شده و انتخاب نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: شادی، شهر شاد، شهر، اردبیل
|
  • Abdolah Shafiabady, Azam Kalaee *, Maryam Pourrmousavi Pages 1-36
    Working children are part of the future capital and hopes of the country, which in the best days of their lives have to strive for livelihood. The purpose of this study is to identify the factors that cause and expand the harm of employment of working children in Tehran and to investigate its complications. This study was conducted with a qualitative approach, based on the data-based method and with a semi-structured interview tool. Targeted sampling was of 14 working children in Tehran. The results of the analysis of the interviews led to the identification of 40 open codes, 7 central codes and the selected code "working child, neglect of hope-making future".According to the findings, the factors affecting the creation and increase of working children included factors such as poor differentiation and physical disability, lack of parental care and support for the child, poverty and lack of support for low-income families. . Some effects of this injury were also identified, including weakened self-concept, running away from home, workplace abuse, and a predisposition to delinquency. It is hoped that with deeper studies of the employment dimensions of working children and the use of effective strategies, the path of growth and prosperity of these children will be paved and we will not see any violation of human rights in any child in the world.
    Keywords: Pathology, Employment, Working Children, Grounded Theory
  • MohammadOsman Hosseinbor *, Marziyeh Amirian Pages 37-73

    The purpose of this study is to investigate the relationship between economic status and social exclusion among teachers in Zahedan. The research was conducted by survey method . The statistical population includes all teachers in districts 1 and 2 of Zahedan city in all three grades. The sample size was estimated to be 357 using the Cochran's formula. The sampling method is a combination of stratified random sampling methods and cluster sampling. The results show that the feeling of social exclusion among teachers is moderate. In terms of economic status, the majority of teachers are homeowners, are in middle economic class, have a moderate monthly household expenses, their sense of poverty is high and their level of satisfaction with the country's economic situation is very low. All variables of economic status have a significant relationship with the feeling of social exclusion, in which the relationship of economic class is inverted. There are also significant relationships between gender, age, level of education, ethnicity , religion, employment status, teaching level and work experience and feelings of social discrimination and feelings of social exclusion. The results of linear multivariate regression analysis show that the model composed of variables of economic status, feeling of social discrimination, monthly household expenses, feeling of poverty and gender at a very significant level explain 43% of changes in teachers' feeling of social exclusion.

    Keywords: Social exclusion, Economic Status, teachers, Education, Zahedan, Sistan, Baluchestan
  • Mohammad Amirpanahi *, Mahdi Malmir, Rasool Abbasi Taghi Dizaj Pages 75-104
    The purpose of this paper is to test Slanner's model of the relationship between inequality and corruption, called the "inequality trap."The inequality trap starts with high levels of inequality and leads to rising levels of corruption by lowering generalized trust and then deepening inequality. we examine the inequality trap hypothesis with the institutionalist approach using Bertelsmann project transition indicators.For this purpose, from 136 countries studied in Bertelsmann study, 19 countries in Mena region were selected as the target sample. Then, by comparative-fuzzy method, four effective conditions at the institutional level including governance capacity, rule of law, free media and social capital on the outcome variable, ie inequality-corruption trap and exit from it were analyzed individually and in combination.The results of single causal analysis showed that the absence of any of the four conditions in the event of corruption is a necessary condition and causal paths to inequality-corruption also reveal two separate paths in the study countries revealing one path, lack of governance capacity and another.It was not a combination of three conditions or a weakness in the rule of law, free media and social capital.In addition, causal analyzes aimed at overcoming the trap of inequality-corruption in successful countries also showed that in these countries, the existence of a capable government in combination with social capital or free media is sufficient to achieve the result.
    Keywords: The phenomenon of inequality-corruption, governance capacity, Social Capital, Rule of law, free circulation of information, comparative-qualitative analysis
  • Zohre Shahbazi, Karam Habibpour *, Mostafa Azkia Pages 105-146
    The purpose of this article is to analyze the country's social security system in the development plans of the last four decades in Iran. The research method is customary or conventional qualitative content analysis. The study population is the economic and social development programs of the Islamic Republic of Iran and each of the sectors related to the social security system such as social insurance and social support is the unit of analysis. Validation using the parallel information acquisition technique and the researcher's self-review, validation has been considered using coding procedures. The social security system has had fragmented and slow growth. The social assistance and support is superior to the social insurance and has two main characteristics of reductionism and discrimination. The social security system is summarized in programs to provide services and support to specific groups and in planning, this system as a tool to gain legitimacy and strengthen the social and popular origin of the ruling political system, not a modern tool for poverty alleviation and equitable distribution of income Considered to be more focused on health insurance, it has grown towards the development of the horizontal dimension and the development of the vertical dimension has been almost neglected
    Keywords: Social security, :development programs, social insurance, social protection
  • MohammadJalal Abbasi-Shavazi, Fatemeh Torabi, Rasoul Sadeghi, Arefe Javadinia * Pages 147-186

    With the reduction of fertility to below-replacement level and increasing the challenges and conflicts between the interests and attitudes of individuals and families, the informal support has significant impact in removing childbearing barriers. The purpose of this paper is to investigate the effect of informal support on desire to have children using social support theory. The statistical population of the study is women with a wife and at least one child aged under five years in Nowshahr and Chalous cities. Data were collected by conducting a survey among 362 women. The findings show that 47% of mothers desire to have another child. The findings of our multivariate analysis indicate that such supportive variables as the amount of assistance received by the spouse in housework, receiving assistance in housework from the parent-in-law and frequency of face-to-face communication with parents -in-law have increased the desire of mothers to have another child . In addition, the results in relation to supportive indicators indicate that the potential support index did not have a significant relationship with the desire to have more children, but receiving high levels of instrumental support had an impact on increasing the desire to have another child. In general, the relationship between social support theory and childbearing can be partially confirmed. The results of supportive variables affecting the desire to have another child.

    Keywords: Informal support, childbearing desire, potential support, instrumental support, assistance in housework, frequency of face-to-face communication
  • Reza Safari Shali, Alireza Karimi, Mozhgan Seyfi * Pages 187-223

    The purpose of this study is to investigate the tendency to superstitions according to human development indicators among citizens aged 19-75 in Karaj.In the theoretical foundations section of the theories of experts in the field of development school(Everett Rogers, Corey Keys, Daniel Lerner, Amartia Sen, S.N Eisenstadt and David McClelland) have been used.In terms of method, this research is in the framework of a quantitative (survey) method in which the required data were collected using a researcher-made questionnaire.The statistical population includes the citizens of Karaj and the sample size is 400 people and the sampling method is multi-stage, So that after observing the sampling steps, sample people were selected from three areas (privileged, partially privileged and low-privileged neighborhoods) in proportion to the population size of each region, According to the results (with an average of 36/69 according to the score range of 17-85), the tendency to superstitions is low. The results of multivariate linear regression test show that, a total of 52% of the variance of the dependent variable (superstition) through independent variables, "Living standards, ability, social health, physical health, media literacy and per capita reading" are estimated and explained.

    Keywords: superstition, Human development indicators, standard of living, capability, Karaj city
  • Toktam Hanaee *, Fateme Gholami Pages 225-255

    In recent years, special attention has been paid to the issue of social resilience. Social resilience is the ability of groups or communities to cope with pressures in the face of change. Therefore, education and learning can play an effective role in promoting social resilience. . This article deals with the role of education and learning in social resilience. In other words, increasing individual abilities increases individual resilience, followed by social resilience. The subject of education and learning is the first principle of increasing one's ability and entering society. In this regard, 3 main variables and 15 dependent variables were examined. The present research is descriptive-analytical and the method of collecting documentary information and survey (questionnaire). Using statistical methods such as factor analysis and correlation with Spearman test and t-test were used to achieve the objectives of this study. The statistical population included 1811 people and according to Cochran's formula, the statistical sample number was 317 people. The reliability of the questionnaire was measured using Cronbach's alpha coefficient and its value was 0.834, which indicates that the reliability of the questionnaire is desirable. Also, the effect of learning on resilience is at least 29%, which shows a direct and direct relationship between resilience and learning; Therefore, higher levels of education and learning increase resilience

    Keywords: social resilience, education, learning, Majd neighborhood
  • Mehri Sadat Mousavi, Ahdieh Asadpour * Pages 257-285
    The present study seeks to re-analyze and statistically summarize the previous set of research on the phenomenon of social empowerment as one of the main concepts of development. In other words, it seeks to enumerate the factors affecting social empowerment and the extent of this impact based on previous studies and quantitative research. This study tries to answer the main research question by using meta-analysis method as one of the types of research review methods. In order to perform meta-analysis of all valid scientific researches at the domestic level from 2007 to 1399, it was selected as the statistical population of the research and after studying all the obtained documents, 23 documents were finally identified as suitable for meta-analysis. The data obtained from these documents were analyzed using meta-analysis software (CMA2). The research findings were presented in two parts: descriptive findings and meta-analysis findings. Findings obtained from the combination of effect intensity show that the variables of socio-economic status and social participation with the effect of combined effects of 0.436 and 0.434, respectively, had an average effect on the amount of social empowerment. Also, among the studied variables, the age variable had the least effect on the level of social empowerment and its effect was negative.
    Keywords: Social empowerment, Meta-Analysis, Socio-economic base, social participation, Age
  • Masoomeh Ghasemi *, Mohammad Abbaszadeh, Fatemeh Gholabi, MohammadBagger Alizadeh Agdam, Tavakkol Aghayari Hir Pages 287-316

    Despite a wide range of documents, articles, and circles that increasingly cite "social capital" as a way to promote the health, family social capital is a missing link in cancer studies. Women suffering from cancer find an important part of their life meaning in lived family relationships. In this study, a qualitative approach with an emphasis on interpretive phenomenological method was used to understand the perception and lived experience of women suffering from cancer and their families of mutual norms in family ties. Field data were collected using interview techniques and data saturation criteria. The respondednts included women with cancer referred to Omid Hospital in Urmia and a family member who accompanies them to the treatment center. Analysis and coding of data show that some themes such as the break in the structure of family social capital (first mother, then wife) and the negative social capital in the participants' experiences indicate how social capital within the family has adversely affected the health of women with cancer. The themes of silence / protest, cohesion in emergency situation, and hidden mediation suggest that social capital is reciprocally affected by the disease and it can somehow be strengthened by it.Keywords: Family social capital, positive social capital, negative social capital, lived experience

    Keywords: Family Social Capital, positive social capital, negative social capital, Lived experiences
  • Esmaeel Jahani Dolatabad *, Chnour Mohammadi Pages 317-348
    Happiness is the foundation of many issues and the driving force of societyThat is why all countries try to provide all the necessary elements for happiness if they can not At least take initiatives to lead society to live happily, Actions that can affect the economic, cultural, social and political development of any society.Accordingly, in the present study, we have tried to explain the indicators of a happy city from the perspective of the citizens of Ardabil. The statistical population of the study is citizens over 15 years old in Ardabil in 1400. The sample size was determined based on Cochran's formula of 385 people and the sample was selected using stratified sampling method. Also. Data analysis was performed using SPSS software and CODAS methodThe results of CODAS model indicate that different regions of Ardabil do not have the same indicators of a happy city and from this perspective, there are obvious differences between regions. These differences are such that region two with a score of 0.0063 of the total The studied indices are in the first rank, region one with a score of 0.0061 in the second rank, region three with a score of -0.0017 in the third rank, region four with a score of -0.0044 in the fourth rank and finally region five with a score of -0.0064 is in the last rank.
    Keywords: Happiness, Happy, Ardabil, City