فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال دهم شماره 2 (پیاپی 47، خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرضیه حیدری فتسمی، حیدرعلی زارعی*، توکل موسی زاده صفحات 1-15
    مقدمه

    اختلال نافرمانی مقابله ای، یکی از اختلالات رایج دوران کودکی است که تاثیرات منفی گسترده ای بر فرایندهای عاطفی، فراشناختی، شناختی و ارتباطی افراد دارد.

    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تربیت مخچه بر نظریه ذهن و حافظه کاری کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 5 تا 6 ساله مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شهر گنبدکاووس در سال 1401-1400 بود. حجم نمونه شامل 40 نفر بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. برای گروه آزمایش، آموزش تربیت مخچه به مدت 20 جلسه 40 دقیقه ای، هر هفته 3 جلسه اجرا شد در حالی که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه علایم مرضی کودکان CSI-4 (1994)، پرسشنامه نظریه ذهن (1999) و آزمون فراخنای عددی (2003) بود. داده های حاصل از پژوهش با نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تربیت مخچه بر بهبود حافظه کاری و نظریه ذهن در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی دار داشته است (0/01>P). براساس نتایج 31/7 درصد از تفاوت گروه ها در متغیر نظریه ذهن، 21/5 درصد در متغیر فراخنای مستقیم و 17/9 درصد در متغیر فراخنای معکوس ناشی از اثر مداخله بوده است.

    نتیجه گیری

    آموزش تربیت مخچه بر حافظه کاری و نظریه ذهن کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای موثر بود. یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با بسته آموزش تربیت مخچه فراهم می کند و مشاوران و روانشناسان می توانند برای بهبود حافظه کاری و نظریه ذهن کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای از این مداخله استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش تربیت مخچه، اختلال نافرمانی مقابله ای، حافظه کاری، کودکان، نظریه ذهن
  • مریم اسماعیلی نسب*، سما بخشی خانشیر، مصطفی حمدیه صفحات 16-27
    مقدمه

    اختلال علایم بدنی، اختلالی با علایم شایع جسمانی و افکار، احساسات و رفتارهای نامتناسب در مورد آن علایم، دارای تفاوت های گسترده جنسیتی در شیوع است که در پژوهش ها کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه علایم دردهای جسمانی (معیارهای A) و نمودهای بالینی علایم روانشناختی اختلال علایم بدنی (معیارهای B) یعنی شناخت، رفتار و عاطفه در زنان و مردان مبتلا به این اختلال بود.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی و علی- مقایسه ای بود. بدین منظور 60 زن و 30 مرد مبتلا از میان بیماران مبتلا به اختلال علایم بدنی 18 تا 60 ساله ایرانی در سال 1400-1399 با تشخیص روانپزشک و به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش، دو پرسشنامه مقیاس 8 گویه ای علایم بدنی (2014) و اختلال علایم بدنی (معیارهای B) (2017) بود. جهت تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری و نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    زنان دارای این اختلال، به طور کلی علایم روانشناختی بیشتری نسبت به مردان نشان دادند و زیر مقیاس های روانشناختی، نمود عاطفه (0/00=P) و رفتار (0/00=P) در آن ها بیشتر دیده شد؛ اما در نمود شناخت (0/18=P) و شدت دردهای جسمانی (0/13=P) تفاوت معناداری بین زنان و مردان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    براساس پژوهش حاضر، یکی از عوامل تفاوت در شیوع می تواند ناشی از ابراز کمتر بیماری و نه ابتلای کمتر در مردان باشد. بررسی دلایل زیربنایی تفاوت در عاطفه و رفتار علایم روانشناختی، ازجمله دلایل فرهنگی، می تواند موضوع پژوهش های آتی باشد.

    کلیدواژگان: اختلال علائم بدنی، ویژگی های روانشناختی، تفاوت های جنسیتی، شناخت، رفتار
  • سکینه سلطانی کوهبنانی*، سمیه زارع نژاد، سیده منیژه عربی صفحات 28-42
    مقدمه

    در عصر حاضر استفاده طولانی مدت از صفحه نمایش منجر به آسیب های جسمی، شناختی، رفتاری در کودکان شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه زمان صفحه نمایش در کودکان اجرا شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی در زمره پژوهش های توسعه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل 90 نفر از کودکان 8 تا 12 ساله پسر شهر مشهد در سال 1401-1400 بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه صفحه نمایش (2019) و پرسشنامه کانرز (1999) بود. جهت سنجش پایایی پرسشنامه زمان صفحه نمایش در کودکان از پایایی بازآزمایی با استفاده از ضریب همبستگی درون طبقه ای و خطای استاندارد اندازه گیری استفاده شد. همچنین همبستگی بین نمرات مولفه های مقیاس زمان صفحه نمایش و پرسشنامه کانرز نسخه والدین به منظور احراز روایی همگرا گرفته شد.

    یافته ها

    مقادیر ضریب همبستگی درون طبقه ای برای مولفه های مقیاس زمان صفحه نمایش کودکان در روزهای عادی هفته بین 0/92-0/80، شب های هفته بین 0/90-0/79، روزهای پایان هفته بین 0/85-0/78 و استفاده از صفحه نمایش در پس زمینه بین 0/80-0/73 بود، که همگی نشان از قابلیت اطمینان عالی یا پایایی بازآزمایی مطلوب مولفه های مقیاس زمان صفحه نمایش در کودکان داشت. همچنین نتایج روایی همگرا نشان داد میان مولفه های پرسشنامه زمان صفحه نمایش و مولفه کمبود توجه همبستگی مثبت و معنی داری در سطح 0/01 وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد پرسشنامه صفحه نمایش ابزاری معتبر و روا جهت ارزیابی کمی سازی استفاده از وسایل الکترونیکی صفحه نمایش در بین کودکان ایرانی خواهد بود؛ بنابراین از این ابزار می توان برای کاربردهای تحقیقاتی و بالینی در زمینه اختلال های شناختی مربوط به کودکان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زمان صفحه نمایش، گوشی هوشمند، تلویزیون، تبلت، ویژگی های روانسنجی
  • زکیه پاکروح، علی ناصری، حسین شاره* صفحات 43-53
    مقدمه

    امروزه با وجود واکسیناسیون سراسری جامعه جهت جلوگیری از همه گیری ویروس کووید-19، بعضی افراد از تزریق واکسن کووید-19 به عنوان اصلی ترین رفتار خودمراقبتی خودداری می کنند که می تواند دلایل خاصی داشته باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ویژگی های شخصیتی و جمعیت شناختی در تزریق واکسن کووید-19 به عنوان اقدام مهاری از شیوع ویروس کرونا در شهر مشهد انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری متشکل از مردم شهر مشهد در سال 1400 بود که تعداد 517 نفر (62/1% واکسن زده و 37/9% واکسن نزده) به شیوه در دسترس و داوطلبانه انتخاب، و به صورت حضوری اقدام به تکمیل پرسشنامه شخصیتی هگزاکو- فرم کوتاه و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی نمودند. داده های گردآوری شده به روش آزمون یومن-ویتنی در نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت معناداری بین تزریق واکسن و عدم تزریق واکسن در پنج مولفه شخصیتی تهییج پذیری (0/19=P)، برون گرایی (0/44=P)، خوشایندی (0/88=P)، وظیفه شناسی (0/86=P) و گشودگی به تجربه (0/20=P) وجود ندارد؛ اما بین دو گروه واکسن زده و واکسن نزده از نظر مولفه شخصیتی صداقت- تواضع (0/03=P) و ویژگی های جمعیت شناختی جنسیت (0/002=P)، سن (0/001=P)، میزان تحصیلات (0/001=P) و وضعیت اشتغال (0/001=P) تفاوت معناداری دیده شد.

    نتیجه گیری

    ویژگی شخصیتی صداقت- تواضع و ویژگی های جمعیت شناختی جنسیت، سن، میزان تحصیلات و وضعیت اشتغال در امر تزریق واکسن کووید-19 به عنوان اصلی ترین رفتار خودمراقبتی نقش دارند. از این نتایج می توان جهت ترویج و تشویق تزریق واکسن در بحران های آینده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: جمعیت شناختی، شخصیت، کووید-19، واکسن
  • مهدی اسماعیل نژاد، حسن عبدالله زاده*، افسانه خواجه وند خوشلی صفحات 54-66
    مقدمه

    اختلال‎ طیف ‎اوتیسم یک اختلال تکاملی عصبی است که با محدود کردن فعالیت ها و علایق، تعاملات اجتماعی و ارتباطات را به خطر می اندازد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر نگرش به کمک و شیفتگی مرتبط با کار مربیان کودکان اوتیسم در مراکز خصوصی توانبخشی مازندران انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع مطالعات نیمه ‎آزمایشی با طرح پیش ‎آزمون- پس ‎آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل مربی های زن و مرد کودکان اوتیستیک در مراکز خصوصی توانبخشی مازندران در سال 1399 بود، که تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به روش تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین و به مدت 8 جلسه مداخله درمانی را دریافت نمودند. پس از پایان دوره درمان، هر دو گروه مورد پس آزمون و آزمون پیگیری قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه نگرش به کمک خواهی نیکل (1998) و پرسشنامه شیفتگی کاری باکر (2008) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‎ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین میانگین نمرات نگرش به کمک و شیفتگی مرتبط با کار مربیان کودکان اوتیسم گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون، تفاوت معناداری وجود دارد (0/01>P). همچنین نتایج بررسی نشان داد درمان مبتنی بر شفقت بر نگرش به کمک (0/84) و شیفتگی مرتبط با کار (0/91) مربیان کودکان اوتیسم موثر بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج درمان مبتنی بر شفقت می تواند باعث بهبود نگرش و شیفتگی مرتبط با کار مربیان اوتیسم در شرایط مختلف شود، بنابراین به نظر می رسد گنجاندن این برنامه آموزشی در برنامه توانبخشی این مربیان مفید باشد.

    کلیدواژگان: اوتیسم، شیفتگی به کار، درمان شفقت محور، نگرش به کمک، مربی
  • زینب قابل، مهدیه شفیعی تبار*، علیرضا بهرامی صفحات 67-79
    مقدمه

    تصویر بدنی منفی و پیامدهای رفتاری نامطلوب آن از نگرانی های مهم سلامت عمومی است و بررسی عوامل روانشناختی موثر در شکل گیری آن از اهمیت بسزایی برخوردار است.

    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه خود شفقت ورزی و انعطاف پذیری شناختی در افراد با و بدون نشانگان اختلال بدشکلی بدن انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان و مردان 18 تا 40 ساله شهر تهران در سال 1400 بود که از این جامعه 31 نفر به عنوان گروه نمونه دارای نشانگان اختلال بدشکلی بدن و 31 نفر به عنوان گروه نمونه بدون نشانگان اختلال بدشکلی بدن به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت هدفمند انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس اصلاح شده وسواس فکری- عملی ییل براون- اختلال بدشکلی بدن (1997)، مقیاس خود شفقت ورزی (2011) و سیاهه انعطاف پذیری شناختی (2010) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری به کمک نرم افزار SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانگین نمرات خود شفقت ورزی (Eta=0/34، P=0/001، F=31/16) و انعطاف پذیری شناختی (Eta=0/18، P=0/001، F=31/24) به طور معناداری در گروه دارای نشانگان اختلال بدشکلی بدن پایین تر از گروه بدون نشانگان اختلال بدشکلی بدن بود و بین دو گروه از لحاظ آماری تفاوت معناداری وجود دارد (0/01>P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر بر اهمیت مکانیسم های روانشناختی در علایم اختلال بدشکلی بدن تاکید دارد. این یافته ها نشان داد که روان درمانگران باید در زمان پیشگیری و درمان به ویژگی های روانشناختی خاص افراد دارای علایم اختلال بدشکلی بدن توجه اساسی داشته باشند.

    کلیدواژگان: اختلال بدشکلی بدن، خود شفقت ورزی، شناخت، انعطاف پذیری
  • نشمیل رضایی، فرامرز سهرابی*، احمد برجعلی، علی دلاور، حسین اسکندری صفحات 80-94
    مقدمه

    فقدان انعطاف پذیری شناختی باعث می شود بیماران به صورت منفی در مورد خودشان فکر کنند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه و اثربخشی آن بر انعطاف پذیری شناختی بیماران مبتلا به سرطان خون انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان فیروزگر تهران در سال 1400 بود، که به روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس تعداد 30 بیمار انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (2010) استفاده شد. برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه در 12 جلسه برگزار و برای ارزیابی ماندگاری مداخله از گروه آزمایش پیگیری به عمل آمد. نتایج با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره و اندازه گیری مکرر و از طریق نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مقدار F بدست آمده برای مولفه های انعطاف پذیری شناختی یعنی کنترل پذیری، گزینه های مختلف و توجیه رفتار در سطح (0/01>P) معنادار بود که حاکی از تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه بر انعطاف پذیری شناختی بود. نتایج تحلیل اندازه گیری مکرر هم حاکی از ماندگاری تاثیر برنامه آموزشی بر انعطاف پذیری شناختی بود (0/01>P).

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش نشان داد که برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه بر انعطاف پذیری شناختی موثر و تاثیر آن در دوره پیگیری ماندگار بود؛ بنابراین می توان از این برنامه به عنوان برنامه ای موثر برای ارتقای انعطاف پذیری شناختی بیماران مبتلا به سرطان خون استفاده نمود.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، رشد پس از ضربه، سرطان خون
  • فرزانه شرمی علمداری*، مهدی میرزاپور علمداری، علی خانه کشی، معصومه حسن زاده، فائزه یزدانی صفحات 95-106
    مقدمه

    همه گیری کووید-19 سیستم سلامت جهانی را با چالش جدیدی مواجه کرده و فشار روانی زیادی را برای افراد جامعه به دنبال داشته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط صفات شخصیتی و استراتژی های تنظیم شناختی هیجان با اضطراب سلامت در وضعیت همه گیری کووید-19 انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افراد ساکن شهرستان بابل در بازه زمانی بهار و تابستان سال 1399 بود، که به روش نمونه گیری در دسترس 200 نفر وارد مطالعه شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان (2006)، صفات شخصیتی (1985) و اضطراب سلامت (2002) بود. جهت تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با روش ورود گام به گام با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    ضریب همبستگی چندگانه میان متغیرها و همینطور رگرسیون اضطراب سلامت روی استراتژی های تنظیم هیجان و صفات شخصیتی از لحاظ آماری معنی دار بود (0/01>P). مقادیر بتای استاندارد شده نشان داد که نشخوار فکری (0/260=β)، فاجعه سازی (0/234=β) و تمرکز مجدد برنامه ریزی (0/192-=β) به ترتیب به طور معنی داری قادرند اضطراب سلامت را پیش بینی نمایند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، صفات شخصیتی و استراتژی های تنظیم شناختی هیجان نقش بسزایی در اضطراب سلامت افراد در وضعیت همه گیری کووید-19 دارند؛ بنابراین توصیه می شود آموزش های روانشناختی لازم جهت تقویت استراتژی های مثبت تنظیم شناختی هیجان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، صفات شخصیتی، اضطراب سلامت، کووید-19
  • سحر میراویسی، حمزه احمدیان*، امید مرادی، بایزید قادری صفحات 107-117
    مقدمه

    بیماران سرطانی دردهای مزمن و دردهای طاقت فرسایی را تجربه می کنند که تحمل و سازگاری را برای آن ها دشوار می کند.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر سازش با درد بر افسردگی و اضطراب بیماران سرطانی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مراکز درمانی و کلینیک های شهر سنندج در سال 1399 بودند، که 30 نفر بیمار سرطانی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. شرکت کنندگان در گروه آزمایش برنامه آموزشی مبتنی بر سازش با درد را در 10 جلسه 2 ساعته دریافت و شرکت کنندگان در گروه کنترل هیچگونه مداخله ای دریافت نکردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد اضطراب بک (1990) و پرسشنامه استاندارد افسردگی بک (1961) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22، شاخص های توصیفی و تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه مبتنی بر سازش با درد بر افسردگی بیماران سرطانی تاثیر معنادار (0/01>P) و باعث کاهش افسردگی در بیماران سرطانی، و همچنین برنامه مبتنی بر سازش با درد بر اضطراب بیماران سرطانی تاثیر معنادار (0/01>P) و باعث بهبود اضطراب در بیماران سرطانی شده است.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج تحقیق، برای کمک به بیماران سرطانی با توجه به نقش کلیدی برنامه آموزشی مبتنی بر سازش با درد در کاهش افسردگی و اضطراب بیماران سرطانی، می توان از این برنامه در کلینیک های مشاوره استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اضطراب، سرطان، افسردگی، درد، برنامه آموزشی مبتنی بر سازش با درد
  • سحر ارغوانی هادی، افروز افشاری*، آزاده طاولی صفحات 118-130
    مقدمه

    رفتار خوردن هیجانی، یکی از رفتار های مرضی خوردن محسوب می شود و مولفه های مرتبط با آن از اهمیت ویژه ای خصوصا در کودکان و نوجوانان برخوردار است.

    هدف

    هدف از پژوهش، بررسی نقش نشخوار فکری و مهارت های مدیریت هیجان غم در پیش بینی رفتار خوردن هیجانی در کودکان 9 تا 12 ساله دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش

    طرح تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری شامل کودکان چاق و دارای اضافه وزن 9 تا 12 ساله شهر همدان در سال 1400-1399 بود. تعداد 268 نفر از این کودکان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های سبک های پاسخ (لوپز، 2006)، مهارت های مدیریت غم (شیپمن و پنزا-کلایو، 2001) و فرم کوتاه مقیاس خوردن هیجانی (تنفوسکی، 2007) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به کمک نرم افزار SPSS نسخه22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که بین متغیر نشخوار فکری و مهارت های مدیریت تنظیم هیجان با رفتار خوردن هیجانی کودکان رابطه معناداری وجود دارد (0/05>P). همچنین براساس نتایج رگرسیون به ترتیب 45/4 و 53 درصد از واریانس متغیر رفتار خوردن هیجانی به کمک ابعاد متغیرهای پیش بین نشخوار فکری و مهارت های مدیریت تنظیم هیجان قابل پیش بینی بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از این بود که بین رفتار خوردن هیجانی با نشخوار فکری و راهبرد های ناکارآمد مدیریت هیجان غم در کودکان چاق و دارای اضافه وزن رابطه معنادار وجود دارد. برای پیشگیری و درمان چاقی و اضافه وزن کودکان توجه به مسایل روانشناختی آنان مهم و ضروری است. پیشنهاد می شود که پژوهش های بیشتری در حوزه علل روانشناختی مشکلات مرتبط با چاقی و اضافه وزن صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اضافه وزن، تنظیم هیجان، چاقی، خوردن هیجانی، نشخوار فکری
  • مژگان روحی، علیرضا منظری توکلی*، مهشید تجربه کار صفحات 131-146
    مقدمه

    بیماری های مزمن کلیوی از جمله مشکلات، تهدید کننده سلامت جسمی و روانی است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با رفتار درمانی دیالکتیک بر خودشناسی انسجامی، تنظیم هیجان و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل بیماران همودیالیزی بیمارستان های شفا و کلینیک جوادالایمه شهر کرمان در سال 1401 بود. براساس روش نمونه گیری در دسترس 45 نفر انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتار درمانی دیالکتیک) و یک گروه گواه جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه خودشناسی انسجامی قربانی (2008)، تنظیم هیجان گروس (2003) و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (1996) بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره، آزمون تعقیبی توکی و نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین نمرات گروه گواه و آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد (0/001>P). در مقایسه با گروه گواه، گروه های آزمایشی خودشناسی انسجامی، تنظیم هیجان و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی را بهبود بخشیدند. با وجود اینکه بین دو رویکرد آزمایشی تفاوت معناداری وجود نداشت؛ اما تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت به رفتار درمانی دیالکتیک اندکی بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتار درمانی دیالکتیک روش هایی مناسب در افزایش خودشناسی انسجامی، تنظیم هیجان و کیفیت زندگی در بیماران همودیالیزی بود؛ لذا پیشنهاد می گردد از این درمان ها در کنار سایر درمان های پزشکی استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رفتار درمانی دیالکتیک، حس انسجام، هیجان، کیفیت زندگی
  • زهرا سلطانی، غلامعلی افروز*، سوگند قاسم زاده صفحات 147-158
    مقدمه

    بخش عمده مشکلات و محدودیت های کودکان با نشانگان داون ناشی از محدودیت های ظرفیت هوشی آن ها است. مرور شواهد پژوهشی حاکی از آن است که بهترین نوع مداخلات در این زمینه، مداخلات بهنگام خانواده محور است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه توانمندسازی حسی- حرکتی خانواده محور بر ظرفیت هوشی دانش آموزان با نشانگان داون انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان با نشانگان داون شهر کاشان در سال تحصیلی 1401-1400 بود. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز در دامنه سنی 8 تا 12 سال بود که با نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش طی 11 جلسه هفتگی و هر جلسه 2 ساعت تحت مداخله قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات نسخه چهارم آزمون هوش وکسلر کودکان (2003) بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چندمتغیره و نسخه 26 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه توانمندسازی حسی- حرکتی خانواده محور به طرز معناداری موجب افزایش نمره کلی ظرفیت هوشی (0/01>P) و زیرمقیاس های درک کلامی (0/03>P)، حافظه کاری (0/01>P) و سرعت پردازش (0/01>P) می شود؛ اما بر زیرمقیاس استدلال ادراکی تاثیر معناداری ندارد (0/30<P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که به واسطه تقویت حواس و حرکات کودک و بهبود روابط وی با اعضای خانواده، برنامه توانمندسازی حسی- حرکتی خانواده محور به رشد ظرفیت هوشی کودک می انجامد؛ لذا می توان این برنامه را به عنوان مداخله ای مناسب جهت افزایش ظرفیت هوشی دانش آموزان با نشانگان داون پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: توانبخشی، حسی- حرکتی، خانواده محور، ظرفیت هوشی، نشانگان داون
|
  • Marzieh Heidarifatasmi, Haidar Ali Zarei*, Tavakol Mosazadeh Pages 1-15
    Introduction

    Oppositional Defiant Disorder (ODD) is one of the common childhood disorders with extensive negative effects on people emotional, metacognitive, cognitive, and communication processes.

    Aim

    This study aimed to investigate the effectiveness of cerebellar training in the theory of mind and working memory of children with ODD.

    Method

    This semi-experimental study utilized a pretest-posttest and follow-up design with a control group. The statistical population included all 5-6-year-old children with ODD in Gonbad-e Kavus city in 2022. A convenience sample of 40 people was assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent cerebellum training in 20 sessions of 40 minutes, three sessions per week, while the control group did not receive any training. The research instruments included the Disorders of Children Symptom Inventory-4 (CSI-4) (1994), Theory of Mind Test (1999), and Counting Span Test (2003). The data were analyzed by SPSS-24 software using the repeated measures analysis of variance.

    Results

    Cerebellar training significantly improved working memory and theory of mind in the posttest and follow-up stages (P<0.01). Also, 31.7% of the difference between the groups in the theory of mind, 21.5% in the forward memory span, and 17.9% in the backward memory span was due to the intervention effect.

    Conclusion

    Cerebellar training was effective on working memory and theory of mind of children with ODD. This research provides useful information regarding the cerebellum training package. Counselors and psychologists can use this intervention to improve working memory and the theory of mind of children with ODD.

    Keywords: Cerebellar training, Oppositional defiant disorder, Working memory, Children, Theory of mind
  • Maryam Esmaeilinasab*, Sama Bakhshi Khanshir, Mostafa Hamdieh Pages 16-27
    Introduction

    Somatic Symptom Disorder (SSD) is characterized by distressing somatic symptoms which are accompanied by disproportionate thoughts, feelings, and behaviors, has wide gender differences in prevalence, which has been less investigated in researches.

    Aim

     The purpose of this study was to compare the physical (criteria A) and psychological symptom of SSD (criteria B) consist of cognitive, affective and behavioral in female and male patients.

    Method

    This study was a descriptive and causal-comparative research. The participants included 60 Iranian women and 30 men with SSD in the age range of 18-60 years old who participated in the study based on the diagnosis of a psychiatrist by Convenience sampling method in 2021-2022. Data was collected by The Somatic Symptom Disorder-B (2017) Criteria Scale and The Somatic Symptom Scale8 (2014). For data analysis, MANOVA were applied by using SPSS-22.

    Results

    The findings revealed that women with SSD generally showed more psychological symptoms compared to men and in the psychological subscales, affective (P=0.00) and behavioral (P=0.00) was more evident in them, however there was no significant difference between men and women in cognition of psychological subscales (P=0.18) and intensity of physical pain (P=0.13).

    Conclusion

    According of the study, one of the factors of the difference in SSD prevalence can be from less expressing, not less suffering from the disorder in men. Studying the main causes of differences in the affective and behavior of psychological subscales such as cultural origin, can be effective in further studies.

    Keywords: Somatic symptom disorder, Psychological factors, Sex differences, Cognitive, Behavioral
  • Sakineh Soltani Kouhbanani*, Somayeh Zarenezhad, Seyedeh Manizheh Arabi Pages 28-42
    Introduction

    Nowadays, the long-term use of screens leads to physical, cognitive, and behavioral injuries in children.

    Aim

    The present study was conducted to investigate the psychometric characteristics of the screen-time questionnaire in children.

    Method

    The present is applied in terms of objective and developmental in terms of methodology. The statistical population of the study comprised 90 children aged 8-12 years in Mashhad in 2021-2022 who were selected based on availability sampling method. The research tools included the Screen-time Questionnaire (2019) and Conners’ Questionnaire (1999). Test-retest reliability was used to measure the reliability of screen time questionnaire in children using the intra-class correlation coefficient and standard error of measurement. Moreover, the correlation between the scores of the components of the screen-time scale and the parental version of the Conners’ questionnaire was checked to verify the convergent validity.

    Results

    Intraclass correlation coefficient values for the components of children’s screen-time questionnaire on normal days of the week were between 0.80-0.92, weeknights between 0.79-0.90, and weekends between 0.78-0.85, while the use of the screen in the background was between 0.73-0.80. All these values indicated high reliability or favorable retest reliability of the screen-time questionnaire components in children. Furthermore, the results of convergent validity suggested that there is a positive and significant relationship between the components of the screen-time questionnaire and the lack of attention component at 0.01 level.

    Conclusion

    The results of this study revealed that the screen-time questionnaire is a reliable and valid tool for the quantitative evaluation of the use of electronic-screen devices in Iranian children. Therefore, this tool can be used for research and clinical applications in the field of cognitive disorders related to children.

    Keywords: Screen time, Smart phone, Television, Tablet, Psychometric properties
  • Zakieh Pakrouh, Ali Naseri, Hossein Shareh* Pages 43-53
    Introduction

    Today, despite the nationwide vaccination of the society to prevent the epidemic of the Covid-19 virus, some people refuse to inject the Covid-19 vaccine as the main self-care behavior, which can have specific reasons.

    Aim

    The present study was conducted with the aim of investigating the role of personality and demographic characteristics in the injection of the covid-19 vaccine as a measure to prevent the spread of the corona virus in Mashhad.

    Method

    The method of this research was descriptive-correlation. The statistical population consisted of the people of Mashhad in the year 2022, of which 517 people (62.1% vaccinated and 37.9% unvaccinated) were selected in an accessible and voluntary manner and completed the Brief HEXACO Personality Questionnaire (2013) and Demographic Characteristics Questionnaire in Person. The collected data were analyzed by Yeoman-Whitney test in SPSS software version 26.

    Results

    The results showed that there is no significant difference between vaccination and non-vaccination in the five personality components of Emotionality (P=0.19), Extroversion (P=0.44), Agreeableness (P=0.88), Conscientiousness (P=0.86) and Openness to Experience (P=0.20). However, there was a significant difference between the vaccinated and non-vaccinated groups in terms of the personality component of Honesty-humility (P=0.03) and the demographic characteristics of gender (P=0.002), age (P=0.001), level of education (P=0.001), and employment status (P=0.001).

    Conclusion

    The personality trait of honesty-humility and the demographic characteristics of gender, age, level of education and employment status play a role in the matter of injecting the Covid-19 vaccine as the main self-care behavior. These results can be used to promote and encourage vaccination in future crises.

    Keywords: Demographic, Personality, Covid-19, Vaccine
  • Mehdi Ismail Nezhad, Hasan Abdollahzadeh*, Afsanaeh Khajevand Khoshli Pages 54-66
    Introduction

    Autism spectrum disorder (ASD) is a developmental neurological disorder that threatens individuals’ social interactions and communication by limiting their activities and personal interests.

    Aim

    The present study aimed to assess the effectiveness of compassion-focused therapy in helping attitudes and the work-related flow of autism child mentors in the rehabilitation centers of Mazandaran, Iran.

    Method

    The research method was a quasi-experimental study with a pretest-posttest, control group, follow-up design. The sample population included all male and female mentors of autistic children in the rehabilitation centers of Mazandaran in 2020. In total, 30 mentors were selected by voluntary sampling and divided into a test and a control group by simple random sampling (15 per group). Eight sessions of therapeutic intervention were provided to the study groups. Post-test and follow-ups were conducted for both groups after therapy. Data were collected using Nickell’s Helping Attitude Scale (1998) and Bakker’s Work-Related Flow Scale (2008). Data analysis covariance analysis was performed in SPSS version 25.

    Results

    Findings demonstrated a significant difference between the mean scores of the test and control groups regarding helping attitudes and work-related flow among autism child mentors in the post-test stage (p<0.01). Further, compassion-focused therapy was effective in helping attitudes (0.84) and work-related flow (0.91) of autism child mentors.

    Conclusion

    Results indicate that compassion-focused therapy can potentially improve helping attitudes and the work-related flow of autism mentors in different situations. Therefore, incorporating this educational intervention into the rehabilitation agenda of these mentors appears to be quite beneficial.

    Keywords: Autism, Work-related flow, Compassion-focused therapy, Helping attitudes, Mentor
  • Zeinab Ghabel, Mahdiyeh Shafiee Tabar*, Alireza Bahrami Pages 67-79
    Introduction

    Negative body image and its adverse behavioral consequences are important public health concerns, and studying effective psychological factors in its formation is very important.

    Aim

    The present research aimed to compare Self-compassion and Cognitive flexibility in people with and without body dysmorphic disorder syndrome.

    Method

    The present study had a descriptive and causal-comparative design. The research population consisted of all women and men aged 18 to 40 of Tehran in 2022, from which a sample of 62 people was selected by available and purposeful sampling method (31 people as a sample group with symptoms of body dysmorphic disorder and 31 people as a sample group without symptoms of body dysmorphic disorder). Participants answered the Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale modified for Body Dysmorphic Disorder: BDD-YBOCS (1997), Self-compassion Scale-Short Form (2011), and Cognitive Flexibility Inventory (2010). Data were analyzed using multivariate analysis of variance, by SPSS-25 software.

    Results

    The results showed that the mean scores of self-compassion (F=31.16, P=0.001, Eta=0.34) and cognitive flexibility (F=31.24, P=0.001, Eta=0.18) were significantly lower in the group with symptoms of body dysmorphic disorder than the group without symptoms of body dysmorphic disorder and there was a statistically significant difference between the two groups (P<0.01).

    Conclusion

    The present study highlighted the importance of psychological mechanisms in the symptoms of body dysmorphic disorder. These findings indicated that psychotherapists should pay essential attention to the special psychological attributes of people with symptoms of body dysmorphic disorder at the time of prevention and treatment.

    Keywords: Body dysmorphic disorder, Self-compassion, Cognition, Flexibility
  • Nashmil Rezaei, Faramarz Sohrabi*, Ahmad Borjali, Ali Delavar, Hossein Eskandari Pages 80-94
    Introduction

    Lack of cognitive flexibility intensifies an individual’s negative thoughts about oneself.

    Aim

    The present study aimed to design and validate an educational program based on the posttraumatic growth model and to evaluate its effectiveness in the cognitive flexibility of leukemia patients.

    Method

    In this quasi-experimental study with a pretest-posttest control group design, the statistical population consisted of all patients referred to Firouzgar Hospital of Tehran, Iran, in 2022. The sample size 30 patients were selected by the convenience sampling method and randomly allocated into the experimental and control groups. The Cognitive Flexibility Questionnaire (2010) was used to collect the required data. The educational program based on the posttraumatic growth model was held in 12 sessions, and a follow-up experiment was conducted to evaluate the durability of intervention effects. The results were analyzed using the multivariate analysis of covariance and repeated measures ANOVA in SPSS version 22.

    Results

    The results showed that the F-values measured for the components of cognitive flexibility, including the perception of controllability, perception of different options, and perception of behavior justification, were significant (P<0.01), suggesting the impact of the training program based on the posttraumatic growth model on cognitive flexibility. The results of repeated measures ANOVA also indicated the persistence of the effects of the training program on cognitive flexibility (P<0.01).

    Conclusion

    The result of the research showed that the training program according to the posttraumatic growth model was effective in cognitive flexibility, and its effect persisted until the follow-up period. Therefore, this program can be used as an effective intervention to improve the cognitive flexibility of patients with leukemia.

    Keywords: Cognitive flexibility, Posttraumatic growth, Leukemia
  • Farzaneh Sharmi Alamdari*, Mehdi Mirzapour Alamdari, Ali Khanekeshi, Masoumeh Hasanzadeh, Faezeh Yazdani Pages 95-106
    Introduction

    The COVID-19 pandemic has posed new challenges to the global health sector, causing significant psychological distress in different societies.

    Aim

    The present study aimed to investigate the correlation of personality traits and cognitive emotion regulation strategies with health anxiety during the COVID-19 pandemic.

    Method

    This descriptive, correlational study was conducted on 200 individuals, who were selected via convenience sampling among all residents of Babol (capital of Babol County, Iran) from March to September 2020. The data collection tools included the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2006), Personality Traits Questionnaire (1985), and Health Anxiety Inventory (2002). For data analysis, Pearson's correlation test and stepwise regression analysis were performed in SPSS version 26.

    Results

    The multiple correlation coefficients of variables, as well as the regression coefficients of health anxiety, were significant for emotion regulation strategies and personality traits (P<0.01). The standardized beta coefficients revealed that rumination (β=0.260), catastrophizing (β=0.234), and refocus on planning (β=-0.192) could significantly predict health anxiety, respectively.

    Conclusion

    According to the present results, personality traits and cognitive emotion regulation strategies had significant effects on the health anxiety of people during the COVID-19 pandemic. It is recommended to implement psychological training to reinforce positive strategies for cognitive emotion regulation.

    Keywords: Emotion regulation, Personality traits, Mental health anxiety, COVID-19
  • Sahar Miraveisi, Hamzeh Ahmadian*, Omid Moradi, Bayazid Ghaderi Pages 107-117
    Introduction

    Cancer patients experience chronic pain and excruciating pain, which makes it difficult for them to tolerate and adapt.

    Aim

    This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of an educational program based on compromise with pain on depression and anxiety of cancer patients.

    Method

    The present research was conducted in a semi-experimental way with a pre-test and post-test design along with a control group. The statistical population of this research included all cancer patients referred to health centers and clinics in Sanandaj city in 2019, and 30 cancer patients were selected by available sampling and then randomly assigned to experimental and control groups. The participants in the experimental group received the educational program based on compromise with pain in 10 sessions 2-hour, and the participants in the control group did not receive any intervention. Data collection tools were Beck Anxiety Questionnaire (1990) and Beck Depression Questionnaire (1961). Data were analyzed using SPSS-22 statistical software, descriptive indices and covariance analysis.

    Results

    The results showed that the program based on compromise with pain had a significant effect (P<0.01) on the depression of cancer patients and reduced depression in cancer patients, and the program based on compromise with pain had a significant effect on the anxiety of cancer patients (P<0.01) and has improved anxiety in cancer patients.

    Conclusion

    Based on the results of the research, this program can be used in counseling clinics to help cancer patients, considering the key role of the educational program based on compromise with pain in reducing depression and anxiety of cancer patients.

    Keywords: Anxiety, Cancer, Depression, Pain, Pain-based training program
  • Sahar Arghavanihadi, Afrooz Afshari*, Azadeh Tavoli Pages 118-130
    Introduction

    Emotional eating behavior is considered one of the pathological eating behaviors, and the components related to it have special importance, especially in children and adolescents.

    Aim

    The aim of the research was to investigate the role of rumination and sadness emotion management skills in predicting emotional eating behavior in overweight and obese children aged 9 to 12 years.

    Method

    The descriptive research design was of the correlational type and the statistical population included obese and overweight children aged 9 to 12 in Hamedan City in 2019-2020. A total of 268 of these children were selected by convenient sampling method and responded to questionnaires of children’s responses to imaginal situations that Elicit Sadness (Lopez, 2006), Children’s Sadness Management Scale (Shipman and Penza-Clive, 2001), Emotional Eating Scale-Children (Tanfoski, 2007). To analyze the data, Pearson correlation and multiple regression analysis were used with the help of SPSS-22.

    Results

    The results of correlation analysis showed that there is a significant relationship between rumination variable and emotion regulation management skills with children's emotional eating behavior (P<0.05). Also, based on the regression results, 45.4% and 53% of the variance of the variable of emotional eating behavior could be predicted with the help of the predictor variables dimensions of rumination and emotion regulation management skills (P<0.05).

    Conclusion

    The results indicated that there is a significant relationship between emotional eating behavior with rumination and ineffective strategies for managing the emotion of sadness in obese and overweight children. In order to prevent and treat obesity and overweight in children, it is important to pay attention to their psychological issues. It is suggested that more research be done, in the field of psychological causes of problems related to obesity and overweight.

    Keywords: Overweight, Emotion regulation, Obesity, Emotional eating, Rumination
  • Mojgan Rouhi, Alireza Manzari Tavakoli*, Mahshid Tajrobehkar Pages 131-146
    Introduction

    Chronic kidney diseases are one of the problems that threaten people's physical and psychological health.

    Aim

    The present study aims to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and dialectical behavioral therapy on coherent self-knowledge, emotional regulation and life quality of hemodialysis patients.   

    Method

    The present study is a semi-experimental one with a pre-test, post-test and a control group design. The statistical population of this research was hemodialysis patients of Shafa Hospital and Javad Al-Aima Clinic in Kerman in 2022. For this research 45 hemodialysis patients were selected using convenience sampling and randomly placed into two experimental groups of effectiveness of acceptance and commitment therapy and dialectical behavioral therapy and a control group. The research tools included Qorbani Coherent Self-knowledge (2008), Gross Emotional Regulation (2003) and World Health Organization Life Quality (1996) Questionnaire. The collected data were analyzed using covariance analysis or ANACOVA statistical exams, Tukey's b post Hoc exam using SPSS-24 statistical software.

    Results

    The result of covariance analysis showed significance difference between the experimental and control groups as (P<0.001). Compare to the control group, improvements were observed in coherent self-knowledge, emotional regulation and life quality of hemodialysis patients participated in both experimental groups.

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy and dialectical behavioral therapy, are proper methods in increasing coherent self-knowledge, emotional regulation and life quality of hemodialysis patients. It is recommended that these approaches can be used alongside other medical treatments.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Dialectical behavior therapy, Sense of coherence, Emotions, Quality of life
  • Zahra Soltani, Gholamali Afrooz*, Sogand Ghasemzadeh Pages 147-158
    Introduction

    The limitations and challenges faced by children with Down syndrome are primarily attributed to their cognitive abilities. A comprehensive review of the available evidence indicates that timely family-centered interventions are the most effective approach to addressing these issues.

    Aim

    The objective of this study is to evaluate the impact of a family-centered sensory motor empowerment program on the intellectual capacity of students diagnosed with Down syndrome.

    Method

    The research method employed in this study was semi-experimental, utilizing a pretest-posttest design with a control group. The population of interest was all students diagnosed with Down syndrome in Kashan city during the 2021-2022 academic year. A convenience sampling method was used to select 30 participants, aged between 8 and 12 years, who were assigned to either the experimental or control group. The experimental group underwent an intervention consisting of 11 weekly sessions, with each session lasting for 2 hours. The Wechsler Intelligence Scale for Children (2003) was used as the primary assessment tool. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics 26.0 and MANCOVA was employed as the statistical analysis technique.

    Results

    Based on the results, the family-centered sensory motor empowerment program demonstrated a statistically significant increase in the total intellectual capacity score (P<0.01), as well as in subscales of verbal comprehension (P<0.03), working memory (P<0.01), and processing speed (P<0.01). However, the program had no significant impact on the perceptual reasoning subscale (P>0.30).

    Conclusion

    In conclusion, the findings suggest that the family-centered sensory motor empowerment program can enhance the intellectual capacity of children with Down syndrome by strengthening their sensory and motor abilities, as well as improving their relationships with family members. Therefore, this intervention can be recommended as a viable approach to increasing the intellectual capacity in this population.

    Keywords: Empowerment, Sensory motor, Family-centered, Intellectual capacity, Down syndrome