فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال هفدهم شماره 3 (بهار 1402)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال هفدهم شماره 3 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین ملتفت*، جابر مولائی، علی حسین حسین زاده صفحات 1-34
    این مطالعه با هدف کاوش فرآیند افزایش ناپایداری ها و طلاق در خانواده های شهر دره شهر انجام شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش، نظریه زمینه ای کوربین و اشتراوس است. داده های این پژوهش از طریق مصاحبه عمیق با 20 نفر از خانواده های در معرض طلاق و طلاق گرفته با متخصصان حوزه خانواده در شهر دره شهر به شیوه نمونه گیری هدفمند و نظری گردآوری شده است. تحلیل داده ها بر اساس کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی انجام شد. بعد از کدگذاری چهار مقوله اصلی خانواده به ظاهر هسته ای شده ولی ناپایدار، تفاوت های طبیعی و عدم رشد اجتماعی کافی زمینه ساز ناپایداری خانواده ها، تغییر نوع نگاه به زندگی زناشویی و پایبندی به آن و فرزندان اولین قربانی خانواده های ناپایدار پدیدار شدند که حول یک مقوله هسته به نام سیالیت و شکنندگی روابط زناشویی شکل گرفتند. البته سیالیت و شکنندگی روابط زناشویی دلیلی بر نابودی و فروپاشی خانواده نیست بلکه به معنای تغییر ساختار خانواده است و تغییر در ساختار خانواده همگام با تغییرات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه است. همچنین خانواده در جریان تغییرات خود اشکال نوین و ارزش های جدیدی را پذیرفته است.
    کلیدواژگان: طلاق، ناپایداری ها خانواده ها، سیالیت و شکنندگی روابط زناشویی، دره شهر
  • امیر ملکی * صفحات 35-78

    مبارزه با فقر و نابرابری های اجتماعی یکی از اصلی ترین دغدغه های سیاست گذاران اجتماعی است. در ایران این موضوع در قالب برنامه های توسعه و لایحه فقرزدایی همواره مد نظر بوده است. با این حال شاخص های حوزه فقر نتایج چندان رضایت بخشی را نشان نمی دهند. در مقاله حاضر به تحلیل محتوای شش برنامه توسعه با تاکید بر سیاست های کاهش فقر و نابرابری های اجتماعی پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که؛ 1) در هیچکدام از برنامه ها (بجز برنامه چهارم) خط فقر استاندارد و رسمی که ملاک عمل سیاست گذار قرار گرفته باشد، ملاحظه نمی شود، 2) جدی ترین چالش برنامه های توسعه در رابطه با کاهش فقر، شناسایی فقرا است، 3) برنامه فقرزدایی در ایران بر رفع پیامدهای فقر تاکید دارد تا علل و ریشه های آن، 4) در برنامه های توسعه به موضوع آسیب پذیری توجه جدی نشده است. لذا در تدوین برنامه هفتم توسعه تاکید می گردد: در ابتدای برنامه تعریف مشخصی از خط فقر و شاخص های مربوطه ارایه شود، گروه های هدف یعنی فقرا و مناطق محروم و نیازهای آنها شناسایی گردد، به جای دیدگاه عارضه نگر، رویکرد ساختارنگر به فقر اتخاذ گردد، به جای برنامه های جزیره ای سعی در تدوین برنامه جامع کاهش فقر شود، موضوع توانمندسازی در کنار پرداخت های مستقیم مد نظر قرار گیرد، علاوه بر رشد، موضوع توزیع مجدد درآمد مد نظر قرار گیرد و تکانه های احتمالی خارجی پیش بینی و برای مقابله با آنها برنامه ریزی شود.

    کلیدواژگان: فقر، نابرابری اجتماعی، برنامه های توسعه، فقرزدایی
  • حمید دهقانی*، فاطمه اکبرزاده، سید علی هاشمیان فر صفحات 79-110
    در سال های اخیر موضوع مهمی که در بحث پاسخگویی به نیازهای جنسی زن و مرد ترویج پیدا کرده است، رابطه همبالینی می باشد که در ایران نه تنها از جایگاه قانونی، شرعی و عرفی برخوردار نیست بلکه مشکلات زیادی را به دنبال دارد. در این پژوهش تلاش می شود به انگیزه ها و پیامدهای این سبک جدید از رابطه پرداخته شود. پژوهش حاضر با استفاده از روش داده بنیاد (اشتراوس و کوربین)، از طریق مصاحبه با تعداد 17 نفر از کسانی که وارد رابطه همبالینی شده انجام شد. بعد از کدگذاری داده ها 11 مقوله محوری میل به فردگرایی، تجربه ناموفق عاطفی، تردیدها و ترس ها، آشنایی با سبک نوین رابطه، میزان آسیب و مشکلات درون خانواده مبدا، شرایط اقتصادی ناامن، پنهان کاری، نفی آسیب دیدگی، احساس عدم امنیت، انزوای فردی و گسست عمیق با خانواده استخراج شد. واپس زدگی اجتماعی نیز به عنوان مقوله اصلی پژوهش انتخاب شد. در واقع خط سیر واپس زدگی اجتماعی افراد همبالین، پیرو فاصله گرفتن از جامعه، کم رنگ شدن رابطه با خانواده، قطع ارتباط با آشنایان، روابط محدود و انزوای اجتماعی است که حاصل می شود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، همبالینی، واپس زدگی، روش داده بنیاد
  • سید جلال الدین فرجی، آرش تقی پوراختری*، آذین علی پورتبریزی صفحات 111-148
    پشتیبانی نظری با هدف تسهیل سیاست گذاری های شهری در راستای تحقق «گفتمان عدالت» در شهر، موضعی است که در این پژوهش، علیرغم گنگ بودن این گفتمان، مورد توجه قرار گرفته است. از این رو برای تحقق این هدف اقدام به شناسایی سطح هنجاری در ارتباط میان مفاهیم تعیین شده در چارچوب مفهومی پژوهش حول گفتمان عدالت می کنیم. در این مسیر مفاهیم تشکیل دهنده چهارچوب مفهومی عبارتند از «حکمروایی خوب شهری»، «توسعه پایدار شهری»، «حق به شهر» و «عدالت فضایی»؛ که برای تعیین سطح هنجاری در آن ها، نخست معیارهایی را با مطالعه پیشینه استخراج کرده و با تکنیک BWM وزن دهی می کنیم. سپس با بکارگیری تکنیک های انتخاب چند معیاره CODAS به انتخاب سطح هنجاری از میان این مفاهیم دست می زنیم. از این رو روش این پژوهش کمی بوده و جامعه آماری آن را 15 نفر از اساتید و متخصصان حوزه مطالعات شهری تشکیل می دهند. نتایج این پژوهش ضمن برجسته کردن قابلیت تکنیک CODAS برای بکارگیری در مطالعات شهری؛ مفهوم «توسعه پایدار شهری» را به عنوان مفهومی که ضمن توجه به متنوع بودن ابعاد زندگی شهری، عدالت اجتماعی را در فضا جاری می کند، در جایگاه هنجاری برای پیگیری گفتمان عدالت در شهر قرار می دهد. انتظار می رود که این موضوع با در اختیار گذاشتن مجموعه ای از اصول و دستورالعمل ها، به تسهیل سیاست گذاری شهری برای تحقق گفتمان عدالت در شهرها بیانجامد.
    کلیدواژگان: گفتمان عدالت، توسعه پایدار شهری، حکمروایی خوب شهری، حق به شهر، عدالت فضایی، CODAS، BWM
  • صدیقه سلمان پور، جهانگیر یاری حاج عطالو*، حسین بقایی، صادق ملکی آوارسین صفحات 149-168
    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی برای دانشجو معلمان در توسعه رشته آموزش علوم اجتماعی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا کیفی بود. جامعه آماری شامل اساتید و نخبگان رشته جامعه شناسی و رشته برنامه ریزی درسی و اساتید دانشگاه فرهنگیان بودند که 17 نفر با روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس قاعده اشباع نظری به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. از مصاحبه نیمه ساختار یافته برای گردآوری داده ها استفاده شد. داده های بدست آمده از مصاحبه ها با استفاده از ابزار MAXQDA و روش کدگذاری تجزیه و تحلیل شد. بعد از کدگذاری، مدل مناسب برای برنامه درسی مبتنی بر شایستگی برای دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان در درس مطالعات اجتماعی طراحی شد. اعتبار یافته ها از دو طریق حاصل شد. ابتدا کل فرایند کدگذاری در اختیار 3 مشارکت کننده در پژوهش و 3 خبره مجرب در حوزه کار کیفی بیرون از پژوهش داده شد و از آنان خواسته شد که دیدگاه ها و نظرات خود را بیان کنند که در برخی موارد اصلاحاتی صورت گرفت. همچنین برای پایایی نتایج از 2 همکار با سابقه خواسته شد که به صورت تصادفی 3 مصاحبه را از اول کدگذاری کنند که حاصل ضریب توافق کدگذاری 84/0 حاصل شد. یافته های این پژوهش، ویژگی های عناصر برنامه درسی مبتنی بر شایستگی به ترتیب برای هدف، محتوا، فعالیت های یادگیری، و روش های یاددهی یادگیری و ارزشیابی را نشان داد. نتایج این پژوهش برای دست اندرکاران دانشگاه فرهنگیان و در برنامه های آموزشی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی مبتنی بر شایستگی، دانشجو معلمان، دانشگاه فرهنگیان، توسعه علوم اجتماعی
  • امرالله کشاورز، ثریا معمار*، رضا همتی صفحات 169-202

    امروزه یکی از پیش نیازهای توسعه پایدار، تقویت بخش کشاورزی می باشد؛ چرا که ارتباط تنگاتنگی بین کشاورزی و توسعه پایدار وجود دارد. بخش کشاورزی در جهان، به دلیل حرکت از سیستم سنتی به متعارف امروزی، دستخوش بحران های محیط زیستی جدی شده است. هدف این پژوهش واکاوی ادراک کشاورزان از کشاورزی متعارف است. روش مورد استفاده در این مطالعه از نوع پژوهش کیفی و راهبرد نظریه زمینه ای است. در مجموع برای گردآوری داده ها 33 مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شده است. تحلیل داده ها منجر به خلق 7 مقوله و یک مقوله هسته گردید. کد کشاورزی پرمخاطره به عنوان کد گزینشی نهایی، بازنمایی ادراک کشاورزان از نوع کشاورزی متعارف است. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، بررسی علل و عوامل شکاف آگاهی و عمل در استفاده از نهاده های شیمیایی و سنخ شناسی الگوهای مصرف کودهای شیمیایی و سموم، می تواند در سیاست گذاری نظام کشاورزی مفید باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، چرخه فشار، کشاورزی پرمخاطره، محیط زیست، نظریه زمینه ای
  • علی عربی*، علیرضا حدادی، فرشاد کرمی صفحات 203-226
    مشارکت در انتخابات به عنوان یکی از ارکان اصلی مردم سالاری، سرمایه اجتماعی دولت ها را افزایش داده و بنیان های قانون مداری در جامعه را استوار می سازد. انواع مشارکت سیاسی برخاسته از شرایط اجتماعی و فرهنگی ای است که افراد در آن زیست می کنند و از این رو قومیت را باید به عنوان یک متغیر فرهنگی موثر بر کنش گری های افراد جامعه، از جمله مشارکت اتخاباتی لحاظ نمود. بنابراین در مقاله حاضر به مشارکت سیاسی در بین اقوام استان فارس با تاکید بر انتخابات مجلس شورای اسلامی پرداخته شده است. با توجه به موضوع، منطق و هدف، در این پژوهش از رویکرد کمی و روش پیمایش استفاده شده و جامعه آماری تحقیق دربرگیرنده 600 نفر از شهروندان 18 سال به بالای سه شهر شیراز، نورآباد و فیروزآباد (به ترتیب نماینده اقوام فارس، لر و ترک) می باشد. داده های مورد نیاز نیز با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن پایین بودن مشارکت سیاسی در هر دو شکل آفلاین و آنلاین در جامعه آماری مورد مطالعه می باشد. نکته مهم دیگر آنکه متغیر قومیت به طور معناداری دارای رابطه مثبت با مشارکت سیاسی بوده است که می تواند به عنوان تهدیدی برای دموکراسی در معنای فراگیر آن لحاظ شود.
    کلیدواژگان: انتخابات، قومیت، شبکه های اجتماعی، مشارکت سیاسی آنلاین، مشارکت سیاسی آفلاین
|
  • Hossein Moltafet *, Jaber Moulaie, Alihossein Hosseinzadeh Pages 1-34
    This study was conducted with the aim of exploring the process of increasing instability and divorce in families in the city of Darhshahr. The method used in this research is Corbin and Strauss Grounded theory. The data of this study were collected through in-depth interviews with 20 divorced and divorced families with family specialists in the city of Darhshahr by purposeful and theoretical sampling. Data analysis was performed based on three stages of open, axial and selective coding. After coding the four main categories of the seemingly core but unstable family, natural differences and insufficient social development underlie the instability of families, change the way of looking at and adhering to married life and the children of the first victims of families. Appeared unstable which formed around a core category called the fluidity and fragility of marital relationships. Of course, the fluidity and fragility of marital relationships is not a reason for the destruction and collapse of the family It means changing the structure of the family And the change in the structure of the family is in line with the social, economic and cultural changes of society.The family has also embraced new forms and new values during its changes.
    Keywords: Divorce, Instabilities Families, Fluidity, fragility of marital relationships, Darrehshahr
  • Amir Maleki * Pages 35-78

    Combating poverty and social inequalities is always one of the main concerns of policymakers. In Iran, this issue has always been considered in the form of development plans and poverty alleviation bills. Unfortunately, the poverty indicators do not show satisfactory results. Considering the importance of the subject, in this article, the content analysis of six development plans has been done with an emphasis on policies to reduce poverty and social inequalities. The results indicate that; 1) In none of the development plans (except for the fourth plan), there is no standard and official poverty line used as a criterion for policymakers, 2) The most important challenge of development plans in poverty alleviation is "identifying the poor", 3) The poverty alleviation program in Iran mainly emphasizes on removing the consequences of poverty rather than its causes and roots, 4) the issue of vulnerability has not been given serious attention in the plans. Therefore, it is recommended to emphasize the following principles in preparing the seventh development plan: 1) at the beginning of the plan, a specific definition of the poverty line and the relevant indicators should be provided, 2) the target groups, namely the poor and deprived areas, and their needs should be identified, 3) Instead of a complication- based perspective, a structural approach to poverty should be adopted, 4) Instead of isolated programs, try to compile a comprehensive plan.

    Keywords: Poverty, Social Inequality, development plans, poverty alleviation
  • Hamid Dehghani *, Fatemeh Akbarzadeh, Seyed Ali Hashemianfar Pages 79-110
    In recent years, an important issue that has been promoted in the discussion of responding to the sexual needs of men and women is the relationship, which not only does not have a legal, religious and customary status in Iran, but also leads to many problems. This study tries to address the motivations and consequences of this new style of relationship. The present study was conducted using the data method of the foundation (Strauss and Corbin), through interviews with 17 people who entered into the hembinic relationship. After coding the data, 11 central categories of desire for individualism, unsuccessful emotional experience, doubts and fears, familiarity with the new style of relationship, the extent of damage and problems within the source family, insecure economic conditions, secrecy, denial of harm, feeling insecure, Individual isolation and deep separation with family were extracted. Social regression was also selected as the main category of the study.
    Keywords: pathology, Hematopoiesis, Regression, Data Foundation Method
  • Seyed J. Faraji, Arash Taqipour Akhtari *, Azin Alipour Tabrizi Pages 111-148
    Theoretical support with the aim of facilitating urban policy-making in order to realize the "discourse of justice" in the city is the problem which in this study, despite the vagueness, has been considered. Therefore, in order to achieve this goal, we try to identify the normative dimension around the value of justice in the relationship between the four recurring, widespread and controversial concepts of "good urban governance", "sustainable urban development" and "right to the city" and "spatial justice". In this way, after building a conceptual framework based on the secondary data in the relationship between these concepts around the discourse of justice; we attempt to determine the normative dimension by using CODAS multi-criteria selection and BWM weighting techniques. Therefore, the method of this research, despite dealing with data of a qualitative nature, is quantitative. This study also shows the capability of CODAS technique to be used in urban studies and introduces the concept of "sustainable urban development" as a normative dimension of pursuing the discourse of justice in urban spaces. It is expected that by providing a set of principles and guidelines, it will facilitate urban policy-making in order to achieve the discourse of justice in cities.
    Keywords: Justice Discourse, Sustainable Urban Development, Spatial Justice, CODAS, BWM
  • Sedigheh Salmanpour, Jahangir Yari Haj Atalou *, Hossein Baghaei, Sadegh Maleki Avarsin Pages 149-168
    The purpose of this study was to design a competency-based curriculum design model for student-teachers in the development of social science education. The present study was applied in terms of purpose and qualitative in terms of implementation method. The statistical population included professors and elites in the field of sociology and the field of curriculum planning and professors of Farhangian University. 17 people were selected as the sample size by purposive sampling method based on the theoretical saturation rule. Semi-structured interviews were used to collect data. Data obtained from interviews were analyzed using MAXQDA tool and coding method. After coding, a suitable model for a competency-based curriculum was designed for the student-teacher of Farhangian University in the social studies course. The findings were validated in two ways. First, the whole coding process was given to 3 participants in the research and 3 experienced experts in the field of quality work outside the research, and they were asked to express their views and opinions, which in some cases were corrected. Also, for the reliability of the results, 2 colleagues with experience were asked to randomly codify 3 interviews from the beginning, which resulted in a coding agreement coefficient of 0.84. The findings of this study showed the characteristics of competency-based curriculum elements for purpose, content, learning activities, and teaching-learning teaching methods and evaluation, respectively. The results of this research can be used for Farhangian University staff and in educational programs.
    Keywords: Competency Based Curriculum, Student Teachers, Farhangian University, Social Studies Course
  • Amrollah Keshavarz, Soraya Memar *, Reza Hemmati Pages 169-202

    Today, one of the prerequisites for sustainable development is the strengthening of the agricultural sector; because there is a close link between agriculture and sustainable development. The agricultural sector in the world has been subjected to serious environmental crises due to the transition from the traditional to the modern type. The purpose of this study is to analyze farmers' perceptions of conventional agriculture. The method used in this study is qualitative research and grounded theory strategy. A total of 33 semi-structured interviews were conducted for data collection. Initially, 72 concepts were extracted; after turning them into more abstract concepts, 7 central categories were obtained. The high-risk agricultural code, as the final selection code, is a representation of farmers' perceptions of conventional agriculture. According to the results of the present study, the study of the causes and factors of knowledge and practice gap in the use of chemical inputs and typology of patterns of chemical fertilizers and pesticides can be useful in agricultural policy making.

    Keywords: Sustainable Development, Pressure Cycle, Risky Agriculture, Environment, grounded theory
  • Ali Arabi *, Alireza Haddadi, Farshad Karami Pages 203-226
    Participation in elections, as one of the main pillars of religious democracy, increases the social capital of the system and strengthens the foundations of governance. Types of political participation arise from the social and cultural conditions in which people live and ethnicity as a cultural context is effective on various actions of individuals, including electoral participation, so in this article, the political participation among the ethnic groups of Fars province with emphasis on The elections of the Islamic Consultative Assembly has been covered. In the present study, according to the subject, logic, and purpose of the research, a quantitative approach and survey method was used, and the statistical population of the investigation included 600 citizens aged 18 and over in three cities of Shiraz, Noorabad, and Firoozabad (representatives of Fars, Lor, and Turk) is. The required data were collected using a questionnaire. The results show that offline and online political participation among the sample members is lower than average, however, in both variables, the ethnic context of cities has a significant positive relationship with political participation, which can be considered as a threat to democracy in Its all-encompassing meaning should be taken into account.
    Keywords: Elections, Ethnicity, Social Networks, Online political participation