فهرست مطالب

Journal of Innovation Management and Organizational Behavior
Volume:1 Issue: 3, 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدباقر جعفری صفحات 1-9
    زمینه و هدف

    امروزه تمام کشورهای جهان در پی بدست آوردن پیشرفت هایی در زمینه بهره وری هستند. بهبود بهره وری در سازمان ها موجب می شود نیروی انسانی بتواند بهتر فکر کند، بیندیشد، بیافریند، نوآوری کند و نگرش سیستماتیک پیدا کند. فرهنگ سازمانی و بهره وری نیروی انسانی از جمله مقوله های هستند که در سال های اخیر توجه بسیاری از صاحبنظران علوم رفتاری و مدیریت را به خود جلب کرده است. شناخت و ایجاد فرهنگ سازمانی مطلوب در سازمان به منظور هدایت رفتار نیروی انسانی در سازمان و خلق و انعکاس تصویری روشن، جذاب و آراسته از سازمان و مدیریت درفکر و اندیشه جامعه یکی از راهبردهای اصلی و اساسی در سازمانهای امروزی می باشد.

    روش شناسی

    در این پژوهش توصیفی- پیمایشی، جامعه پژوهش را کلیه کارکنان آموزش و پرورش استان ایلام به تعداد 3104 نفر را تشکیل می د هد که تعداد 164 کارمند از طریق فرمول نمونه گیری کوکران به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه شامل سوالات عمومی درباره وضعیت پاسخگویان و سوالات تخصصی فرهنگ سازمانی و بهره وری نیروی انسانی در آموزش و پرورش در قالب سوال با مقیاس لیکرت استفاده گردیده است. برای روایی ترجمه، از روش اعتبار محتوی و برای پایایی ابزار از روش آلفای کرونباخ استفاده شده در تجزیه و تحلیل اطلاعات، روش های آمار توصیفی)مانند جداول فراوانی، میانگین، واریانس،..) و آمار استنباطی  نظیر آزمون t،  آزمون های آماری تحلیل واریانس با سطح معناداری 05٪، و برای همبستگی متغیرها ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS به کار گرفته شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش که در آموزش و پرورش استان ایلام صورت گرفت حاکی از آن است که بین فرهنگ سازمانی و بهره وری نیروی انسانی رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد و فرهنگ بر عملکرد و اثربخشی سازمان تاثیر مستقیمی و بسزایی دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بین وجود ارتباطات نزدیک و صمیمی نیروی انسانی و بهره وری سازمان ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، بهره وری نیروی انسانی، ارتباطات، ارتقاء بهره وری
  • نرگس اسفندیاری، فتاح ناظم* صفحات 10-27
    زمینه و هدف

    پایین بودن سطح بهره وری کارکنان در برخی از سازمان ها، یکی از معضلات فرا روی مدیران می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش سازمانی و چابک سازی سازمانی بر بهره وری در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی استان تهران انجام شده است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه کارکنان مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تهران بود. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده و با تهیه لیستی از کارکنان نمونه ای به حجم 200 نفر انتخاب و پرسشنامه های هوش سازمانی آلبرخت (2002)، چابکی سازمانی شریفی و چانگ (2004) و بهره وری هرسی و گلداسمیت (2000) اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که که بین هوش سازمانی و چابکی سازمانی با بهره وری رابطه معناداری وجود دارد. در ادامه نتایج این پژوهش نشان داد که هوش سازمانی و ابعاد راهبردی، روحیه، کاربرد دانش و مولفه فشار عملکرد و همچنین چابکی سازمانی و دو بعد شایستگی و پاسخگویی توانستند بهره وری سازمانی را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد که می توان با افزایش هوشمندی سازمان، زمینه های سازمان چابک را فراهم کرد و سازمان را با سرعت بیشتری به اهدافش رساند.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، چابکی سازمانی بهره وری
  • رامین رسول زاده درآباد، فرشاد حاج علیان* صفحات 28-39
    زمینه و هدف

    معنویت، به عنوان یکی از نیروهای اصلی وجود و ماهیت انسانها شناخته شده است؛ بنابراین، اگر سازمان بتواند معنویت را در کارکنانش تشویق و بهبود دهد، می تواند افراد را تشویق کند تا از تمام وجودشان در کار استفاده کنند؛ از این رو، هدف از این تحقیق بررسی تاثیر رهبری معنوی بر توانمندسازی کارکنان در شرکت مهندسی و توسعه نفت است.

    روش شناسی

    این تحقیق از نظر ماهیت گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی می باشد و براساس هدف، از نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری در پژوهش حاضر، شرکت مهندسی و توسعه نفت می باشد که تعداد آنها 400 نفر می باشد. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری 195 نفر تعیین شده است که در نهایت 185 پرسشنامه برگشت داده شد. در این تحقیق برای سنجش پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر و میشرا و پرسشنامه 18 سوالی رهبری معنوی استفاده شده است. از آزمون کولموگروف اسمیرنوف جهت بررسی نرمال بودن و در گام بعد از رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رهبری معنوی بر توانمند سازی کارکنان در شرکت مهندسی و توسعه نفت تاثیر معناداری دارد (05/0=P).

    نتیجه گیری

    مدیران باید با فراگیری و اجرای مولفه های رهبری معنوی در محیط کارشان توانمندی، معنویت و امنیت اجتماعی را در کارکنان خود تقویت کنند و با ترسیم اهداف و چشم انداز برای کارکنان به ایجاد تصویر مثبت از آینده و احساس شایستگی و موثر بودن تلاش هایشان در رسیدن به اهداف بپردازند.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، توانمند سازی، شرکت مهندسی و توسعه نفت
  • شراره دربانی صفحات 40-51
    زمینه و هدف

    امروزه موسسات در فضای رقابتی با یکدیگر در حال رقابت هستند، لازمه بقاء در چنین محیط های ایجاد یک ارتباط مناسب و با دوام با محیط پیرامونی برای بهبود عملکرد و بهره وری سازمانی است. البته برقراری ارتباط با محیط بیرونی نیازمند تدوین استراتژی و هماهنگی سایر بخش ها برای اجرای آن است؛ لذا این مطالعه به بررسی ارتباط بین نوآوری محیطی و مزیت رقابتی استراتژیک می پردازد.

    روش شناسی

    این تحقیق، یک پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی است. جامعه آماری این تحقیق، کارکنان شرکت نفت و گاز پارس در استان تهران است که تعداد آن ها حدود 2800 نفر است و با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 361 تعیین گردید و از روش نمونه گیری تصادفی ساده به منظور انتخاب حجم نمونه استفاده شد که در نهایت 361 پرسشنامه برای تجزیه و تحلیل انتخاب شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون مدل یابی معادلات ساختاری و نیز روش حداقل مربعات جزیی، نوآوری فرآیند و نوآوری محصول مبتنی بر حفظ محیط زیست بر مزیت رقابتی حاصل از تمایز و پایین بودن هزینه ها تاثیر مثبت و معنی دار دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج گویای این است که نوآوری سازمانی بر استراتژی های محیطی و کسب مزیت رقابتی تاثیرگذار است و استراتژی های محیطی بر کسب مزیت رقابتی نیز تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: نوآوری فرآیند، نوآوری محصول، مزیت رقابتی
  • محبوبه طاهر صفحات 52-66
    زمینه و هدف

    یکی از راه های دست یابی به خلاقیت در آموزش و پرورش، بهره گیری از معلمان خلاق و مبتکر است. خلاقیت معلمان می تواند کیفیت خدمات آموزشی به دانش آموزان را افزایش دهد. سبک های رهبری مدیران مدارس، با توجه به رویکردی که به معلمان دارند، در رشد خلاقیت یا کاهش آن موثرند؛ این پژوهش با هدف اصلی تبیین رابطه ی سبک رهبری مدیران مدارس با رضایت شغلی و وجدان کاری معلمان مقطع ابتدایی انجام شد.

    روش شناسی

    طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش شامل همه معلمان و مدیران مقطع ابتدایی شهر شاهرود در سال تحصیلی 1399-400 بود. از بین جامعه آماری 182 معلم به صورت نمونه گیری تصادفی ساده 120 معلم انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سبک رهبری مدیران، رضایت شغلی و وجدان کاری استفاده شد. بعد از جمع آوری و استخراج داده ها، نمرات شرکت کنندگان با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری با استفاده از نرم افزار آماری (spss) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین نمره سبک رهبری با رضایت شغلی و و جدان کاری در سطح 001/0 همبستگی مثبت معناداری برقرار است؛ همچنین بین سبک مدیریت انسان مدارانه با رضایت شغلی همبستگی مثبت در سطح 001/0 و وجدان کاری همبستگی مثبت در سطح 05/0 برقرار است؛ نتایج این جدول نشان داد که بین سبک مدیریت وظیفه مدارانه با رضایت شغلی و وجدان کاری همبستگی مثبت در سطح 01/0 برقرار است. سبک رهبری مدیریت انسان مدارانه با ضریب بتای 82/0 و سبک رهبری مدیریت وظیفه مدارانه با ضریب بتای 36/0 توانستند وجدان کاری را در معلمان پیش بینی کنند؛ همچنین سبک رهبری مدیریت انسان مدارانه با ضریب بتای 15/0 و سبک رهبری مدیریت وظیفه مدارانه با ضریب بتای 46/0 توانستند رضایت شغلی را در معلمان پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    برنامه ریزی دوره های آموزشی مربوط به بهبود مهارت رهبری تحولی جهت دست اندرکاران مدرسه، به ویژه مدیران و معلمان، به منظور موفقیت و تعالی مدرسه ضرورتی اجتناب ناپذیر است. رهبری اثربخش، مستلزم به کارگیری هم سبک رهبری تحولی و هم سبک رهبری تبادلی است؛ بنابراین مدیران مدارس بایستی ضمن به وجود آوردن شرایط و فضای لازم برای انگیزش درونی و خودکارآمدی معلمان، به مشوق ها و پاداش های بیرونی نیز توجه لازم را داشته باشند.

    کلیدواژگان: سبک های رهبری، رضایت شغلی، وجدان کاری
  • نسرین محمدی، سید علی دربانی، کامدین پارساکیا صفحات 67-81
    زمینه و هدف

    موفقیت شغلی به عنوان عامل اصلی سلامت و بهزیستی کارکنان و مقدمه ای برای وقوع پیامدهای مطلوب شغلی فردی و سازمانی مورد توجه حوزه روان شناسی سازمانی  قرار گرفته است؛ از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سرمایه روان شناختی و موفقیت شغلی در سازگاری زناشویی در دانشجویان متاهل اجرا گردید.

    روش شناسی

    این تحقیق به لحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان شاغل و متاهل دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب بود که در نیمسال دوم سال تحصیلی 1400-1399 در حال تحصیل در این دانشگاه بوده اند. حجم نمونه 200 نفر در نظر گرفته شد. که به روش نمونه برداری در دسترس (به صورت داوطلبانه) انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپاینر (1976)، پرسشنامه سرمایه روان‏شناختی لوتانز و آولیو (2007) و پرسشنامه موفقیت شغلی نبی (2001) استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش از روش تحلیل رگرسیون خطی به کمک نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این بود که از بین مولفه های سرمایه روان‏شناختی، مولفه های خوشبینی، امید، و تاب آوری با سازگاری زناشویی رابطه معنادار و مستقیم دارند. همچنین از بین مولفه های متغیر موفقیت شغلی مولفه موفقیت فاعلی با سازگاری زناشویی رابطه معنادار و مستقیم دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سرمایه روان شناختی و موفقیت شغلی در سازگاری زناشویی دانشجویان متاهل تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: سرمایه روان‏شناختی، موفقیت شغلی، سازگاری زناشویی
|
  • Mohammadbagher Jafari Pages 1-9
    Background and purpose

    Organizational culture and human resource productivity are among the categories that have attracted the attention of many behavioral science and management experts in recent years. The current research aimed to investigate the relationship between organizational culture and human resource productivity among government department employees in Ilam province.

    Methodology

    The research is correlational and descriptive, and its population consists of all the education workers of Ilam province; 164 employees were selected as a sample through Cochran's sampling formula. To collect data, a standard questionnaire including general questions about the status of the respondents and specialized questions about organizational culture and human resource productivity in education and training was used in the form of questions with a Likert scale, and Cronbach's alpha method was used to check its reliability. In data analysis, descriptive statistics and inferential statistics methods such as t-test, analysis of variance tests with a significance level of 05%, and Pearson's correlation coefficient were used to correlate variables using SPSS software.

    Results

    The findings of the research that took place in education in Ilam province indicate a significant and direct relationship between organizational culture and human resource productivity, and culture directly impacts the organization's performance and effectiveness.

    Conclusion

    The results showed a direct and meaningful relationship between the existence of close and intimate relationships between human resources and the organization's productivity.

    Keywords: Organizational Culture, Manpower productivity, communication, productivity promotion
  • Narges Esfandiari, Fattah Nazem * Pages 10-27
    Background and purpose

    The low level of employee productivity in some organizations is one of the problems faced by managers. Therefore, the current research was conducted with the aim of investigating the relationship between organizational intelligence and organizational agility on productivity in the Road, Housing and Urban Development Research Center of Tehran Province.

    Methodology

    The current research was a correlational descriptive study. The statistical population was all employees of Tehran Road, Housing and Urban Development Research Center. Sampling was done by simple random sampling by preparing a list of 200 sample employees, and Albrecht (2002) organizational intelligence questionnaires, Sharifi and Chang (2004) organizational agility, and Hersi and Goldsmith (2000) productivity questionnaires were implemented.

    Findings

    The results showed that there is a significant relationship between organizational intelligence and organizational agility with productivity. Further, the results of this research showed that organizational intelligence and strategic dimensions, morale, application of knowledge and performance pressure component as well as organizational agility and the two dimensions of competence and responsiveness were able to predict organizational productivity.

    Conclusion

    The findings of the study showed that by increasing the intelligence of the organization, it is possible to provide the fields of the agile organization and bring the organization to its goals faster.

    Keywords: Organizational Intelligence, Organizational Agility, Productivity
  • Ramin Rasolzadeh Drabad, Farshad Haj Alian * Pages 28-39
    Background and purpose

    Spirituality is known as one of the main forces of existence and nature of humans. Therefore, if the organization can encourage and improve spirituality in its employees, it can encourage people to use their whole being at work; Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of spiritual leadership on the empowerment of employees in an engineering and oil development company.

    Methodology

    In terms of the nature of data collection, this research is a descriptive survey and based on the purpose, it is of an applied type. The statistical community in the current research is the oil engineering and development company, which has 400 people. Using Cochran's formula, a statistical sample size of 195 people was determined, and finally 185 questionnaires were returned. In this research, Spritzer and Mishra's psychological empowerment questionnaire and 18-question spiritual leadership questionnaire were used. Kolmogorov-Smirnov test was used to check normality and in the step after regression.

    Findings

    The results showed that spiritual leadership has a significant effect on the empowerment of employees in the engineering and oil development company (P=0.05).

    Conclusion

    Managers should strengthen the ability, spirituality and social security in their employees by learning and implementing the components of spiritual leadership in their work environment and by drawing goals and vision for employees to create a positive image of the future and a sense of competence and effectiveness of their efforts in reaching pay goals

    Keywords: Spiritual Leadership, Empowerment, engineering, oil development company
  • Sharareh Darbani Pages 40-51
    Background and purpose

    Today, institutions compete in a competitive environment; the requirement to survive in such environments is to create a suitable and durable relationship with the surrounding environment to improve organizational performance and productivity. Of course, communicating with the external environment requires formulating a strategy and coordinating other departments to implement it; Therefore, this study examines the relationship between environmental innovation and strategic competitive advantage.

    Methodology

    This research is applied and descriptive. The statistical population of this research is the employees of Pars Oil Company in Tehran province, whose number is about 2800 people. Using Morgan's table, the sample size was determined as 361. A simple random sampling method was used to select the sample size, and finally, 361 questionnaires were selected for analysis.

    Findings

    Based on the results of the structural equation modeling test and the partial least squares method, process innovation and product innovation based on environmental protection have a positive and significant effect on the competitive advantage resulting from differentiation and low costs.

    Conclusion

    The results show that organizational innovation impacts environmental strategies and gaining a competitive advantage, and environmental strategies also impact gaining a competitive advantage.

    Keywords: process innovation, product innovation, Competitive advantage
  • Mahbobeh Taher Pages 52-66
    Background and purpose

    The leadership styles of school principals, according to their approach to teachers, are effective in the growth of creativity or its reduction. This research was conducted to explain the relationship between the leadership style of school principals and the job satisfaction and conscientiousness of primary school teachers.

    Methodology

    The research design was descriptive and correlational. The research's statistical population included all teachers and principals of the elementary school in Shahrood city in the academic year of 2014-2016. The statistical sample of this research was selected and studied by a simple random sampling method of 120 teachers. Leadership style Questionnaire, Job Satisfaction Questionnaire, and Work Conscientiousness Questionnaire were used to collect data. After collecting and extracting data, participants' scores were analyzed using Pearson's correlation and multivariate regression using statistical software (SPSS).

    Results

    The results showed a significant positive correlation between the leadership style score with job satisfaction and work engagement at the level of 0.001. Also, there is a positive correlation between humanistic leadership style and job satisfaction at the level of 0.001 and work conscientiousness at the level of 0.05. The table results showed a positive correlation between conscientious leadership style with job satisfaction and conscientiousness at the level of 0.01. The leadership style of humanistic management, with a beta coefficient of 0.82, and task-oriented management, with a beta coefficient of 0.36, could predict work conscientiousness in teachers. Moreover, the humanistic management leadership style with a beta coefficient of 0.15 and the duty-oriented management leadership style with a beta coefficient of 0.46 could predict teacher job satisfaction.

    Conclusion

    Planning training courses related to improving transformational leadership skills for school staff, especially managers and teachers, is an inevitable necessity for the success and excellence of the school. Effective leadership requires the use of both transformational and exchange leadership styles. Therefore, while creating the necessary conditions and space for teachers' internal motivation and self-efficacy, school administrators should also pay attention to external incentives and rewards.

    Keywords: leadership styles, Job Satisfaction, Work Conscientiousness
  • Nasrin Mohammadi, Seyed Ali Darbani, Kamdin Parsakia Pages 67-81
    Background and purpose

    Career success as the main factor in the health and well-being of employees and a prelude to the occurrence of desirable personal and organizational career outcomes has received the attention of the field of organizational psychology. Therefore, the present study investigated the role of psychological capital and career success in marital adjustment in married students.

    Methodology

    This research is a correlational descriptive method. The statistical population of this research was all employed and married students of Azad University, South Tehran branch, who were studying at this university in the second semester of the 2020-2021 academic year. The sample size was 200 people. They were selected by the available sampling method (voluntarily). Spiner's (1976) Marital Adjustment Questionnaire, Luthans and Olive's Psychological Capital Questionnaire (2007), and Nabi's Career Success Questionnaire (2001) were used to measure the research variables. The linear regression analysis method was used with the help of SPSS software to analyze the research data.

    Results

    The findings indicated that among the components of psychological capital, optimism, hope, and resilience have a significant and direct relationship with marital adjustment. Also, among the variable components of career success, the subjective success component has a significant and direct relationship with marital adjustment.

    Conclusion

    The results showed that psychological capital and job success are effective in the marital adjustment of married students.

    Keywords: psychological capital, career success, Marital Compatibility