فهرست مطالب

پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی - سال چهاردهم شماره 63 (زمستان 1401)

نشریه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی
سال چهاردهم شماره 63 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • موسی اعظمی*، کاروان شانازی، شاهو دشتی صفحات 11-30
    حکمرانی آب به عنوان راهکاری موثر در پاسخ به کمبود منابع آب کشاورزی و مدیریت بهینه آن ها شناخته می شود. لذا شناسایی و ارزیابی شاخص ها و نیز سازوکارهای اولویت دار برای تحقق آن اهمیت دارد. با این آگاهی، این پژوهش به ارزیابی تحقق پذیری شاخص های حکمرانی شایسته منابع آب کشاورزی در تشکل های آب بران شهرستان کامیاران، استان کردستان پرداخته است. این تحقیق از نوع بررسی های توصیفی-تحلیلی بوده که به روش پیمایشی انجام شده است. افزون بر مرور و مطالعه عمیق اسنادی و کتابخانه ای، داده های موردنیاز با استفاده از روش میدانی و ابزار پرسشنامه در سال1400گرد آوری شده است. جامعه آماری پژوهش شامل220 نفر بهره بردار آب در هشت روستای تحت پایاب سدهای زیویه و آمیراباد-رمشت در شهرستان کامیاران بوده که به صورت سرشماری انتخاب شدند. روایی شکلی ابزار تحقیق توسط متخصصان موضوعی در دانشگاه انجام گرفت و محاسبه پایایی آن نیز با ضریب تتای ترتیبی (85/0-72/0θ=) تایید شد. برای پردازش داده ها از نرم افزار های SPSS25 و Lisrel8.8 استفاده شده است. یافته ها نشان داد وضعیت حکمرانی شایسته تشکل ها به ترتیب در سطح ضعیف (72/47 درصد) و متوسط (27/37درصد) است. مقایسه میانگین ها نشان داد که میانگین ابعاد پایایی مالی و استقلال، مشارکت، عدالت و شفافیت بالاتر از متوسط جامعه بوده ولی در دیگر ابعاد پایین تر است. با در نظر گرفتن سطح معنی داری حکمرانی منابع آب کشاورزان از نظر مولفه های پایایی مالی، مشارکت، عدالت، قابل قبول بوده، اما از نظر کفایت و قابلیت اعتماد، کارآیی و اثربخشی، و مسیولیت پذیری ضعیف گزارش شده است. ضریب همبستگی رابطه معنی دار بین متغیرهای تعداد شرکت در نشست های عمومی و پیشینه شغل اصلی با متغیر سطح حکمرانی شایسته تشکل ها را تایید می کند.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، منابع آب کشاورزی، حکمرانی آب، تشکل های کشاورزی
  • مسلم سواری*، فاطمه نقی بیرانوند صفحات 31-51

    بررسی ارتباط بین بکارگیری رفتارهای دوستدارنه و سالم محیط زیستی با سرمایه اجتماعی از جمله موضوعات جدیدی است که مورد توجه اندیشمندان حوزه محیط زیست قرار گرفته است. پژوهشگران معتقدند که سطوح سرمایه اجتماعی می‏تواند بر رفتارهای پایدار اکولوژیکی تاثیر به ‏سزایی داشته باشد و رفتارهای زیست محیطی افراد و تمایل آنان را به سوی رفتارهای ایمن در محیط طبیعی هدایت کند. در این راستا این این پژوهش با دیدمان کمی و با روش علی - ارتباطی با هدف نقش سرمایه اجتماعی در بکارگیری عملیات مناسب کشاورزی انجام شد. تحقیق حاضر از نظر ماهیت از نوع تحقیقات کمی، با توجه به هدف کاربردی، از لحاظ گردآوری داده ‏ها جزء تحقیقات میدانی از نوع همبستگی می‏ باشد. جامعه آماری پژوهش در سال 1401 شامل تمامی کشاورزان شهرستان خرم‏آباد به شمار 40000 تن بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول نمونه‏گیری کوکران 380 نفر از کشاورزان با روش‏ نمونه‏گیری طبقه‏ای با انتساب متناسب انتخاب برای مطالعه شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه‏ ای با مقیاس طیف لیکرت بود که روایی شکلی آن توسط گروه متخصصان موضوعی و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ‏ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار SPSSWin23 انجام شد. نتایج آمار توصیفی نشان داد که کشاورزان مورد مطالعه عملیات مناسب کشاورزی را به خوبی بکار نمی‏ گیرند و رفتارهای «استفاده از محصولات کم آب بر» و «استفاده از کودهای زیستی و بیولوژیک» بیش از سایر عملیات مناسب کشاورزی بکار گرفته‏ اند. علاوه بر این نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین تمامی ابعاد سرمایه اجتماعی (مشارکت اجتماعی، هنجار اجتماعی، آگاهی اجتماعی، کنش جمعی، اعتماد اجتماعی) با بکارگیری عملیات مناسب کشاورزی رابطه مثبت و معنی‏داری وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون ترتیبی نشان داد که ابعاد سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت و معنی‏ داری بر بکارگیری عملیات مناسب کشاورزی دارد.

    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، سرمایه اجتماعی، عملیات مناسب کشاورزی، توسعه پایدار، شهرستان خرم آباد
  • هدایت الله رحیمی، مهناز امیر امینی خلف لو، مرضیه بردبار* صفحات 52-67

    این پژوهش، با هدف بررسی تاثیر قابلیت استفاده از پایگاه آموزش الکترونیکی سامیت بر بهبود عملکرد بخش کشاورزی مدیران عامل شرکتهای تعاونی روستایی استان فارس انجام شد. سامانه مدیریت یکپارچه تعاونی های فارس(سامیت) در سال 1399 تولید و پیاده سازی گردید که از جمله اهداف و نقش این سامانه مدیریت و یکپارچه سازی اطلاعات و داده های جاری در سطح شبکه، مدیریت و پایش اطلاعات اعضا و پرسنل شبکه، برگزاری فرایند مجامع بصورت الکترونیکی، الکترونیکی نمودن فرآیند آموزش، تشکیل و ایجاد پرونده الکترونیکی برای اشخاص فعال در شبکه، برگزاری جلسات آنلاین سازمان و مراکز تابعه، برگزاری آزمون های آنلاین جهت شرکت کنندگان در دوره های آموزشی و کاندیدای مدیرعاملی، نیازسنجی آموزشی از شبکه تحت پوشش، می باشند. این پژوهش از دیدمان کمی بهره برده و از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری مشتمل بر مدیران عامل شرکتهای تعاونی روستایی به شمار 360 تن که از آن 142 تن با نمونه گیری تصادفی ساده با استفاده از فرمول کوکران مورد مطالعه قرار گرفتند که این افراد در وبینارهای اصول کشاورزی قراردادی، مبانی کشاورزی هوشمند و حفاظتی، تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی، مبانی تولید محصولات سالم و ارگانیک، آشنایی با تولید محصولات در فضای کنترل شده(گلخانه)، مدیریت مصرف کودهای شیمیایی و ریزمغذی ها(توصیه صحیح کودی)، کنترل تلفیقی آفات گیاهی و باغی، و مصرف بهینه نهاده های کشاورزی(تغذیه گیاهی) برگزار شده از طریق سامانه سامیت مشارکت داشتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه یوزرلن و پرسشنامه محقق ساخته بوده که پایایی آن‏ با استفاده از محاسبه ضریب تتای ترتیبی (91/0- 75/0 Ɵ=) و پایایی مرکب (91/0-74/0CR=) انجام شد و روایی شکلی آن با بهره‏گیری از نظرهای متخصصان دانشگاهی و روایی محتوایی آن به استناد شاخص روایی سازه (68/0-5/0AVE=) در سطح مطلوب برآورد گردید.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی سامیت، دسترس پذیری، ثبات و کارکردی بودن، قابلیت مشاهده، مدیریت دوره
  • مهدی چرمچیان لنگرودی*، عبدالرضا تسلیمی ماچک پشتی صفحات 68-91
    ترویج و آموزش روش های بهینه ی کشت گل محمدی به عنوان تخصص دو جانبه در توسعه انسانی بخش کشاورزی، به منظور رفع نیازهای اطلاعاتی، بینشی و مهارتی پرورش دهندگان انجام می شود. در همین راستا، این پژوهش با هدف تدوین مدل ساختاری ترویج و آموزش کشت گل محمدی در شهرستان ساری در سال 1400 انجام شد. جامعه ی آماری پرورش دهندگان گل محمدی در شهرستان ساری به شمار 224 تن می باشند. با استفاده از فرمول کوکران، 188 پرورش دهنده ی گل محمدی به عنوان نمونه ی آماری گزینش شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. پرسشنامه در سه بخش اصلی ویژگی های فردی پرورش دهندگان گل محمدی، ترویج و آموزش کشت گل محمدی و عامل های اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، محیطی، بازاریابی و زیرساختی با بازه لیکرت بود. روایی شکلی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان تایید شد. همچنین بر پایه محاسبه میانگین واریانس استخراج شده (642/0< AVE < 561/0) و پایایی ترکیبی (952/0< CR < 895/0)، پرسشنامه دارای روایی همگرا و پایایی مناسبی بود. برای پردازش داده ها از نرم افزارهای SPSS16 و Smart PLS بهره گرفته شد. مدل ساختاری نشان داد که به ترتیب، عامل های اجتماعی- فرهنگی، محیطی، اقتصادی و بازاریابی بیشترین تاثیر را بر ترویج و آموزش کشت گل محمدی داشتند. این عامل ها 85 درصد از واریانس ترویج و آموزش کشت گل محمدی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: ترویج و آموزش، فناوری، ارتباط، گل محمدی، ساری
  • زهرا اطهری* صفحات 92-111
    دستیابی به توسعه پایدار مستلزم تربیت نیروی انسانی متخصص و شایسته از طریق مراکز و نهادهای آموزشی است. این در حالی است که یکی از دغدغه‏ های آموزش عالی کشاورزی به ویژه در سال‎های اخیر مساله نگهداشت دانشجویان می ‎باشد. لذا هدف کلی این پژوهش علی- ارتباطی، تحلیل عوامل موثر بر نگهداشت دانشجویان کشاورزی بود. جامعه آماری تحقیق، دانشجویان مقطع کارشناسی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی در سال تحصیلی 1401- 1400 بودند (901=N) که 270 نفر از آنان براساس جدول بارتلت با روش نمونه‎ گیری تصادفی طبقه‎ ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ‎ها پرسشنامه محقق‏ ساخته بود که برای پایایی و روایی آن به ترتیب از ضریب تتای ترتیبی (0/87=Ө) و پانل متخصصان استفاده شد. براساس تحلیل عاملی اکتشافی، به ترتیب اهمیت عوامل مربوط به استادان، عامل حمایتی مدیریتی، محیطی و امکانات آموزشی و عامل فردی به عنوان عوامل موثر بر نگهداشت دانشجویان استخراج شدند. این عوامل در مجموع حدود 73درصد از واریانس مربوط به نگهداشت دانشجویان کشاورزی را تببین می‏ کنند. یافته های آزمون من ویتنی نشان داد که بین دیدگاه دانشجویان دختر و پسر نسبت به عوامل موثر بر نگهداشت دانشجویان، تفاوت معناداری وجود ندارد. در حالی که، تفاوت بین دیدگاه دانشجویان ساکن روستا و شهر در مورد عوامل موثر بر نگهداشت دانشجویان، معنادار شد. نتایج آزمون کروسکال والیس نیز بیانگر آن بود که دانشجویان ورودی‏ ها و رشته ‏های مختلف کشاورزی در مورد عوامل موثر بر نگهداشت دانشجویان اتفاق نظر دارند. بر پایه یافته ها، توجه به مواردی از قبیل ایجاد انگیزه و علاقه در دانشجویان توسط استادان، حمایت دولت از اشتغال‎زایی برای دانش آموختگان کشاورزی، فراهم نمودن گلخانه و زمین کشاورزی جهت انجام فعالیت‎های عملی در دانشکده های کشاورزی می تواند وضعیتی را بوجود آورد که باعث حفظ و نگهداشت دانشجویان شود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، نگهداشت، دانشجویان کشاورزی، انگیزه، استادان
  • شهرام مقدس فریمانی*، مریم محمودی، مجیدرضا خداوردیان صفحات 112-138

    کارورزی یک برنامه آموزشی یگانه است که هدف آن ادغام تحصیل با برنامه ها و عملکردهای تجربی است. ارتقای اثربخشی دوره کارورزی دانشجویان کشاورزی نیازمند بررسی نارسایی های اجرای این دوره در سالهای گذشته، تجربه های موفق اجرای این برنامه در سایر کشورها و دریافت و جمع بندی نظرات معاونین آموزشی و کارشناسان آموزشی مستقر در مرکزهای تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور در طرح کارورزی است که می تواند باعث طراحی و اجرای اثربخش برای آن گردد. این تحقیق در راستای اجرای تفاهم نامه همکاری بین دو وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و جهادکشاورزی در اجرای ماده 23 قانون افزایش بهره وری کشاورزی و منابع طبیعی که هدف آن استفاده از ظرفیت های وزارت جهادکشاورزی و سایر دستگاه های اجرایی در اجرای طرح کارورزی دانشجویان کشاورزی و منابع طبیعی است، طراحی شد. هدف این مطالعه بررسی چال شهای اجرای دوره کارورزی دانشجویان کاردانی و کارشناسی کشاورزی در وزارت جهادکشاورزی است که با دیدمان کمی و کیفی و با رویکرد قیاسی اجرا شد. جامعه آماری این مطالعه کلیه معاونان و کارشناسان مسیول دوره کارورزی مستقر در مرکزهای تحقیقات و آموزش کشاورزی کشور در سال تحصیلی 1401 - 1400 بودند) N =64 (که تعداد 38 تن از آنها با روش نمونه گیری هد ف دار انتخاب شدند. در نتیجه تحلیل محتوای انجام شده، چالش های اجرای دوره کارورزی دانشجویان در مقوله های؛ برنامه آموزشی دوره، نحوه اجرای دوره، مربیان مستقر در واحد پذیرنده، کارورزان/ دانشجویان، واحد سازمانی پذیرنده کارورز و دانشکده و دانشگاه طبقه بندی شدند. مهمترین چالش ها از دیدگاه پاسخگویان شامل بی انگیزگی دانشجویان برای کسب مهارت به دلیل مبهم بودن آینده شغلی آنها، عدم نظارت و بازدید دقیق توسط دانشگاه و وزارت جهاد کشاورزی بر اجرای دوره در واحدهای پذیرنده کارورز، عدم انگیزه مربیان برای اجرای بهینه دوره کارورزی، و عدم هماهنگی و همکاری دانشگاه ها با واحدهای مجری دوره کارورزی بودند. ترغیب دانشجویان به مشارکت در روش ها و آموز شهای مهارتی، مشارکت فعال دانشگا ه ها با دستگاه های اجرایی در اجرای آموز شهای عملی و شناسایی و بهره مندی از واحدهای پذیرنده کارورز مجهز برای اجرای دوره کارورزی از پیشنهادهای این تحقیق بود.

    کلیدواژگان: دوره کارورزی، دانشجویان کشاورزی، چالش های کارورزی، قانون افزایش بهر ه وری کشاورزی ومنابع طبیعی
  • شهرام محمدزاده* صفحات 139-154

    در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران دانشگا ه ها به دلیل تمرکز بر نقش های آموزشی و پژوهشی با حداقلتاثیر در جوامع مورد انتقاد قرار گرفته اند. در این راستا، هدف تحقیق حاضر طراحی الگویی برای ارایه خدماتترویج دانشگاهی در دانشکد ه های کشاورزی و منابع طبیعی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دو بخش بود: 1(کلیه اعضای هییت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ارومیه به شمار 110 تن که بر اساس جدولکرجیک و مورگان، 82 تن به روش تصادفی انتخاب شدند. 2(جامعه خبرگان دانشگاهی و سازمانی به شمار 18تن که به روش هدفمند و تا رسیدن به شاخص اشباع نظری انتخاب گردیدند. از روش کیفی تیوری مبنایی و روشکمی پیمایشی با ابزار پرسشنامه و مصاحبه استفاده شد. نتایج آمار توصیفی نشان داد که اکثریت پاسخگویان باسازوکارهای ارایه خدمات ترویجی از جمله ایجاد دفتر ترویج دانشکده، پست سازمانی کارشناس ترویج در گرو ه هایآموزشی، ایجاد مقاطع تحصیلات تکمیلی رشته ترویج و آموزش کشاورزی و نیز تشکیل کمیته های فنی موضوعی،اختصاص بخشی از موظفی اساتید به فعالیت های ترویجی و احتساب این فعالیت ها در شاخص های ارتقاء موافقبودند. با توجه به داد ه های میدانی حاصل از نظرات خبرگان الگوی ارایه خدمات ترویجی در دانشکد ه های کشاورزیو منابع طبیعی طراحی شد که شامل مولفه های الزامات علی، شرایط زمین های، شرایط مداخله گر و پارادایم لازمبرای این کار است که پیامدهای مثبتی را می تواند به دنبال داشته باشد. اعتبار الگوی بدست آمده توسط 4 تن ازافراد مشارکت کننده در پژوهش مورد تایید آنها قرار گرفت.

    کلیدواژگان: نظریه مبنایی، بهره برداران منابع طبیعی، ترویج دانشگاهی
  • شاپور ظریفیان*، حسین کوهستانی، شمسی بهشتی نهند، الهام شجاع الدینی صفحات 155-171
    شهرستان رابر در استان کرمان با 4500 هکتار سطح زیر کشت گردو ازجمله مهم ترین قطب های تولید گردو در کشور است. برگزاری کلاس های آموزشی ترویجی مبتنی بر نیازهای آموزشی می تواند در ارتقای دانش و مهارت گردو کاران و استفاده از روش های نوین افزایش تولید و درآمد نقش موثری ایفا کند. هدف اصلی تحقیق، تعیین نیازهای آموزشی گردو کاران شهرستان رابر بود. جامعه آماری تحقیق گردو کاران (N=1200) و کارشناسان مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان رابر (N= 15) بودند. برای جامعه کارشناسان از زوش سرشماری و برای کشاورزان از روش نمونه گیری چندمرحله ای با انتساب متناسب استفاده شد و حجم نمونه 125 نفر تعیین شد. این تحقیق توصیفی به روش میدانی انجام شد و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. روایی پرسشنامه با نظر استادان دانشگاه تبریز و کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان که در رابطه با گردو کاری فعالیت داشتند، تایید شد. پایایی پرسشنامه تحقیق با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بین 72/0 تا 96/0 برای بخش های مختلف پرسشنامه در حد قابل قبول بود. نیازهای آموزشی از دیدگاه کشاورزان و کارشناسان با توجه به مدل های نیازسنجی بوریچ و کوادرانت برآورد شد. یافته های تحقیق با استفاده از مدل کوادرانت نشان داد که 10 نیاز آموزشی در ربع اول (اهمیت زیاد، مهارت کم) قرار گرفتند، ازجمله این نیازهای آموزشی می توان به احداث باغ با روش و سامانه مناسب، بهره گیری از رقم های اصلاح شده مناسب گردو، آشنایی با روش های پیوند گردو، خرید نهال گردو از محل مناسب و معتبر، مراقبت از گردو در مقابل آفتاب سوختگی، آشنایی با راه کارهای مناسب فروش محصول، کاشت نهال سالم، شخم زدن مناسب و تاثیر آن در افزایش تولید، رعایت عمق و قطر مناسب چاله کاشت نهال گردو و رعایت فاصله مناسب کاشت نهال گردو اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آموزش ترویجی، گردو، مدل نیازسنجی بوریچ، مدل کوآدرانت، نیازسنجی
|
  • Karwan Shanazi, Shahoo Dashti Pages 11-30
    Water governance is known as an effective solution to limitation of agricultural water resources and its optimal management. Therefore, it is very important to identify and evaluate the indicators as well as the priority mechanisms for its realization.with this knowledge, this research has evaluated the feasibility of good governance indicators of agricultural water resources in the water-user organizations of Kamyaran county.This research is a type of descriptive-analytical research that was conducted by survey method. In addition to in-depth library studies, the required data was collected using the field method and questionnaire tool in 2021.The statistical population included 220 water users in eight villages who were selected by census. The validity of questionnire was examined by subject experts in university and its reliability calculation was confirmed by Ordinal theta coefficient (θ=0.72-0.85). The findings revealed the state of good governance of the organizations at a weak (47.72%) and moderate (37.27%) respectively. The comparison of the averages showed that its dimensions of financial reliability and independence, participation, justice and transparency was higher than the average of the society,but it was lower in other dimensions. Considering the significant level of farmers' governance of water resources in terms of components of financial reliability, participation, justice, it is acceptable,but in terms of adequacy and reliability, efficiency and effectiveness, and accountability, it is reported to be weak.The correlation coefficient confirm significant relationship between the variables of the number of participants in public meetings,and the main job history with the variable of the good governance level of organizations.
    Keywords: agricultural development, agricultural water resources, Water Governance, agricultural organization
  • Moslem Savari *, Fatmeh Naghibayranvand Pages 31-51

    This research was carried out with the general purpose of the role social capital in the use of good agricultural practice. The statistical population of the research included all the farmers of Khorram Abad county. Sample size using Cochran's sampling formula, 380 farmers were selected for the study by stratified sampling method with proportional assignment. The main research tool was a questionnaire whose validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was done in two sections of descriptive and inferential statistics by SPSS software. The results showed that the studied farmers do not use good agricultural practice well, and the behaviors of "not burning crop residues" and "using biological and biological fertilizers" are used more than other good agricultural practice. In addition, the results of the regression coefficient showed that the dimensions of social capital (social participation, social norm, social awareness, collective action, social trust) can explain 63.9% of the variance of good agricultural practice. In general, it can be said that the results of this research can provide new insights for policymakers in this field in order to expand sustainable agricultural operations.

    Keywords: Sustainable agriculture, social capital, good agricultural practice, Sustainable development, Khorramabad city
  • Hedayatollah Rahimi, Mahnaz Amiramini Khalafloo, Marzieh Bordbar * Pages 52-67

    This research was conducted with the aim of investigating the effect of using Samyt e-learning platform on improving the performance of CEOs of rural cooperative companies in Fars province. The integrated management system of Fars Cooperatives (Samyt) was produced and implemented in 2019, among the goals and roles of this system is the management and integration of current information and data at the network level, management and monitoring of the information of network members and personnel, holding the process of meetings electronically. Making the training process, forming and creating an electronic file for people active in the network, holding online meetings of the organization and subsidiary centers, holding online tests for participants in training courses and CEO candidates, educational needs assessment from the network are covered. This research benefited a little from our point of view and is practical in terms of purpose and survey in terms of data collection method. Statistical population consisting of managing directors of rural cooperative companies numbering 360 people, of which 142 people were studied by simple random sampling using Cochran's formula. The data collection tool was a Userlan questionnaire and a researcher-made questionnaire, the reliability of which was calculated using the ordinal theta coefficient (Ɵ=0.75-0.91) and composite reliability (CR=0.74-0.91), and the validity Its form was estimated by using the opinions of academic experts and its content validity based on the construct validity index (AVE=0.5-0.68).

    Keywords: Summit e-learning, accessibility, stability, functionality, visibility, course managemen
  • Mehdi Charmchian Langerodi *, Abdolreza Taslimi Machekposhti Pages 68-91
    The extension and education of the optimal methods of Damask rose cultivation as a two-sided expertise in the human development of the agricultural sector is carried out in order to meet the information, insight and skill needs of cultivators. In this regard, this study aimed at developing a structural model for the extension and education of Damask rose cultivation in Sari County in 2021. The statistical population of study includes Damask rose cultivators of Sari County (N=224). According to Cochran formula, 188 Damask rose cultivators were selected as a statistical sample. Data was collected using a researcher-made questionnaire. The questionnaire was divided into three main sections: the individual characteristics of Damask rose cultivators, extension and education of Damask rose cultivation, economic, socio-cultural, environmental, marketing and infrastructure factors with a Likert scale. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts' opinions. Also, based on the Average Variance Extracted (0.561<AVE<0.642) and Composite Reliability (0.895<CR<0.952), the questionnaire had a convergent validity and appropriate reliability. SPSS16 and Smart PLS software were used to analyze the data. The structural equation modeling showed that, respectively, socio-cultural, environmental, economic and marketing factors had the greatest effect on the extension and education of Damask rose cultivation. These factors explained 85 percent of the extension and education of Damask rose cultivation.
    Keywords: Extension, Education, technology, communication, Damask rose, Sari
  • Zahra Athari * Pages 92-111
    Achieving sustainable development requires the training of specialized and competent human resources through educational centers and institutions. While, one of the concerns of higher agricultural education, especially in recent years, is the issue of student retention. The purpose of this causal-relational research was to determine the factors influencing the retention of agricultural students. The statistical population was the undergraduate students of in College of Agriculture and Natural Resources at Razi University in the academic year 2021-2022 (N=901), which 270 were selected based on Bartlett's table with a stratified random sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, which was used for its reliability and validity through ordinal coefficient theta (Ө= 0.87) and an expert panel. Exploratory factor analysis showed that factors related to professors, support-management factor, environmental and educational facilities and personal factor were extracted as effective factors on student retention. These factors explain about 73% of the variance related to the retention of agricultural students. The results of the Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests did not show significant difference between the viewpoints of male and female students and different fields and educational degrees of students. While, there was a significant difference between the viewpoints of rural and urban students regarding the factors affecting the retention of students. Based on the findings, Creating motivation and interest in students by professors, supporting the government in creating jobs for agricultural graduates, providing greenhouses and agricultural land to carry out practical activities in agricultural colleges can create situation for retention of students.
    Keywords: Higher Education, retention, Agricultural students, Motivation, Professors
  • SHAHRAM MOGHADDAS FARIMANI *, Maryam Mahmoodi, Majidreza Khodaverdian Pages 112-138

    Internship is a unique training program that purpose is to integrate education with experimental programs and activities. It is necessary to examine the weaknesses of the implementation of this course in the pas t years, successful experiences of implementing this program in other countries and receiving and summarizing the opinions of the s takeholders of this program for improving the effectiveness of internships for agricultural s tudents. In order to implementation of the Memorandum of Cooperation between the Minis tries of Science, Research and Technology and Agriculture-Jahad and the law on increasing the productivity of agriculture and natural resources, that he purpose of which is to use the capacities of executive and governmental bodies in the implementation of the internship plan for agricultural s tudents, this research was conducted with the aim of inves tigating the obs tacles and challenges of the implementation of the internship program of agricultural science s tudents in the Minis try of Agriculture-Jahad by using a qualitative research method and a deductive approach. The s tatis tical population of this s tudy was all educational deputies and the ins tructors working in the Agricultural and Natural Resources Research Centers of the country in the academic year 2021-2022 (N= 64), of which 38 people were selected by purposive sampling method. As a result of the content analysis, the challenges of implementing the s tudents' internship were categorized in; the course curriculum, implementation of the course, internship ins tructors, s tudents (interns), the organizational unit accepting the intern, and the college and university. The mos t important challenges from the respondents` point of view included the s tudents' lack of motivation to actively participate in this course due to the uncertainty of their job opportunities, lack of monitoring and detailed visits by the university and the Minis try of Agricultural Jihad on the implementation of the course in the units accepting interns, the lack of motivation of trainers to optimally implement the internship course, and the lack of coordination and cooperation between universities and units conducting internships. Encouraging s tudents to participate in skill training and methods, active cooperation of universities with executive bodies in the implementation of practical trainings and equipping organizational unit accepting the intern with facilities and equipment needed for the implementation of the internship training course were among the sugges tions of this research.

    Keywords: Internship, Agricultural students, Internship Challenges, The twenty-third legal article
  • Shahram Mohammadzadeh * Pages 139-154

    In developing countries, including Iran, universities have been criticized for focusing on educational and research roles with minimal impact on societies. In this regard, the purpose of research was to design a model for providing university extension services in the colleges of agriculture and natural resources. The s tatis tical population of the research consis ted of two parts: 1) All faculty members of the colleges of Agriculture and Natural Resources of Urmia University, including 110 people, of which 82 people were randomly selected based on the Karjik and Morgan table. 2) The community of academic and organizational experts including 18 people who were selected in a purposeful way until reaching the theoretical saturation index. Qualitative method of grounded theory and quantitative survey method with ques tionnaire and interview ins truments were used. The results of the descriptive s tatis tics showed that the majority of the respondents are dedicated to the mechanisms of providing extension services, including the es tablishment of the extension office at college, the organizational pos t of extension expert in educational departments, the creation of pos tgraduate courses in the field of extension and agricultural education, as well as the formation of thematic technical committees. They agreed on allocated parts of the duties to the extension if these activities will consider as promotion indicators. According to the field data obtained from the opinions of experts, the model of providing extension services in agricultural and natural resources colleges was designed, which includes the components of causal requirements, contextual conditions, intervening conditions and the paradigm necessary for this work that It can have had positive

    Keywords: Grounded Theory, natural resource users, university extension service
  • Shapour Zarifian *, Hossein Kohestani, Shamsi Beheshti, Elham Shojaedin Pages 155-171
    Raber township in Kerman province with 4500 hectares of walnut cultivation is one of the most important hubs of walnut production in the country. Holding extensional training classes based on educational needs can play an effective role in improving the knowledge and skills of walnut farmers for using new methods to increase production and income. The main purpose of the research was to determine the educational needs of walnut farmers in Raber township. The statistical population included walnut farmers (N=1200) and experts of agricultural Jihad management of Raber township(N=15). Due to the limited community of experts, a census was conducted and multi-stage sampling with proportional assignment was used for farmers. This descriptive research was conducted by survey method and the data collection tool was a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by the opinion of the professors of Tabriz University and the experts of the agricultural jihad who were involved in walnut farming. The reliability of the research questionnaire was acceptable by calculating Cronbach's alpha coefficient (between 0.72 and 0.96). The educational needs were estimated based on the viewpoint of farmers and experts according to Borich and Quadrant models. The findings of the research using the quadrant model showed that 10 educational needs were placed in the first quadrant (high importance, low skill), which were: building a garden with the right method and system, using suitable modified varieties of walnut, getting to know walnut grafting methods. buying walnut seedlings from a suitable and reliable place, taking care of walnuts against sunburn, getting to know the right ways to sell the product, planting healthy seedlings, proper plowing and its effect on increasing production, observing the proper depth and diameter of the planting hole for walnut seedlings, Observing the proper depth and diameter of the hole for planting walnut seedlings and observing the proper distance for planting walnut seedlings.
    Keywords: Borich need assessment model, Extension Education, quadrant model, need assessment, walnut