فهرست مطالب

نشریه کارافن
سال نوزدهم شماره 60 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/30
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مریم رحیمی مشکین، امید دژدار*، غلامرضا طلیسچی، حسین زنگنه صفحات 47-76
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و کاربست الگوی آموزشی دانش رویه ای بر اساس دو رویکرد سیستمی و سازنده گرا به مقایسه اثربخشی این رویکردها از طریق ارزیابی فعالیت‎های آموزشی دانشجویان تازه‎وارد پرداخته است تا رویکرد مناسب جهت اتخاذ الگوی آموزشی موثر بر بهبود توانایی طراحی شناسایی گردد. توانایی طراحی از منظر شناخت ماهیت محتوای آموزش و نوع دانشی که در مورد آن بحث می کند مورد توجه بوده است. درس مقدمات طراحی معماری (1) به عنوان مورد مطالعاتی در این پژوهش در نظر گرفته شده است. طراحی آموزشی با رویکرد سیستمی با استفاده از الگوی تدریس دانش رویه ای مرادی (1389) و طراحی آموزشی با رویکرد سازنده‎گرا با استفاده از الگوی جاناسن (1999) صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع شبه‎آزمایشی با طرح پیش‎آزمون - پس‎آزمون همراه با گروه گواه می باشد. جامعه آماری شامل دانشجویان سال اول کارشناسی مهندسی معماری دانشگاه‎های استان همدان بود. بر این اساس 30 دانشجوی درس مقدمات طراحی معماری (1) دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان به روش نمونه‎گیری در دسترس، به‎عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، آزمون محقق ساخته برای سنجش عملکرد دانشجویان بود که از منظر متخصصان روا گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، واریانس، میانه، انحراف معیار و...) و آزمون های استنباطی (کواریانس و پیش‎فرض های آن) با کمک نرم‎افزار SPSS (2021) نسخه 22 انجام شد. یافته ها نشان داد الگوی آموزشی دانش رویه ای مبتنی بر رویکرد سیستمی می تواند با تغییر در ساخت‎های شناختی دانشجویان تازه‎وارد که دانش مقدماتی کمی دارند نسبت به الگوی سازنده گرا در ارتقاء توانایی طراحی آنان موثرتر واقع گردد.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، توانایی طراحی، دانش رویه ای، رویکرد سیستمی، رویکرد سازنده گرا، مقدمات طراحی معماری (1)
  • اکرم اسفندیاری*، الهام شکری صفحات 77-101
    کارکرد ادراکی، فضاهای داخلی مسکونی، به میزان زیادی، وابسته به کیفیت بصری آنها است، چیزی که مقوله ای کیفی به شمار آمده و از این رو، تحلیل آن، پیچیدگی های بسیاری به همراه دارد. هدف این تحقیق یافتن ارتباط تاثیرچیدمان فضاهای معماری داخلی واحدهای مسکونی بر بهبود کیفیت بصری فضاها می باشد به گونه ای که از نظر توزیع مناسب نور طبیعی نیز بهتر عمل نمایند. همچنین یافتن پاسخ این سوال که نحوه چیدمان فضاهای داخلی یک فضای معماری تا چه میزان و به چه نحوی بر چگونگی توزیع بهینه نور روز و شاخص های کیفیت بصری کاربران فضا تاثیر گذار است. در این راستا،  8 نمونه فضای مسکونی طراحی شده، ابتدا کیفیت بصری، با استفاده از ابزار ایزوویست در نرم افزار دیس مپ (depthmap)، با تکیه بر شاخص های بیشترین خط شعاع، دید اتصال دید و میانگین عمق دید، مورد سنجش قرار گرفته و داده های کمی، استخراج شده است و در ادامه شاخص های نور روز، شدت روشنایی و نیز نرخ یکنواختی نمونه ها در شهر اصفهان، توسط نرم افزار ریلوکس (Relux) به دست آمده اند و در انتها ارتباط شاخص های کیفیت بصری و شاخص های نور روز بررسی شده است. نتایج نشان می دهد چیدمان فضاهای معماری داخلی در یک فضای مسکونی می تواند به توزیع بهینه شدت روشنایی و نرخ یکنواختی نور روزانه و نیز قرار گرفتن در محدوده مناسب شاخص های کیفیت بصری کمک نماید. در نهایت، شاخص های ایزوویست، که مبین کیفیت بصری گونه ها هستند، با متغیرهای نور روز، دارای رابطه همبستگی هستند. این امر، به معنای اعتبار روش پیشنهادی در سنجش کیفیت بصری و میزان نور دریافتی فضاهای مسکونی است. نتایج این تحقیق می تواند به صورت بالقوه در سنجش هم زمان کیفیت بصری و میزان نور دریافتی در فضاهای مسکونی موثر باشد. نتایج این تحقیق می تواند به صورت بالقوه در طراحی فضاهای داخلی واحدهای مسکونی مورد استفاده قرار گرفته و متعاقب آن بر کیفیت طرح های مسکونی موثر باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل های ایزوویست، فضاهای مسکونی، کیفیت بصری فضا، نرم افزار ریلوکس، دیس مپ
  • تهمینه حسینی*، مجید حاجی زاده صفحات 103-126

    رون معماری از نظرات مطرح پیرنیاست که معماری سنتی کرمان را بنا بر شرایط اقلیمی، جغرافیایی و طبی در راستای مشخصی می داند.هدف این نوشتار بررسی این نظر و شناخت معماری سنتی کرمان از این زاویه و بررسی میزان درستی این نظریه و همچنین شرایط اقلیمی کرمان و انتخاب جهت بهینه برای معماری و شهرسازی این شهر می باشد. سوال مطرح شده در این نوشتار این است: آیا به راستی معماری سنتی و شهرسازی کرمان بر اساس رون مطرح شده توسط پیرنیا طراحی شده است؟ جهت بهینه برای معماری و شهرسازی در این اقلیم کدامست؟ برای پاسخ به این پرسش پس از شرح و بسط این نظریه و پرداختن به اهمیت مبحث جهت گیری در طراحی معماری پایدار و بهینه سازی مصرف انرژی، اقلیم کرمان بررسی و با روش کمی، فراوانی خانه های تاریخی کرمان در این جهت گیری اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده از این بررسی ها نشان می دهد که رون مطرح شده توسط پیرنیا (کشیدگی شرقی-غربی) در کرمان فراوانی اندکی دارد و جهت گیری غالب خانه های کرمان به آنچه وی رون اصفهانی مینامد (کشیدگی شمال غرب-جنوب شرق) نزدیکتر است که در زمستان همزمان هم نور مناسب جنوب شرق را به جبهه آفتابگیر بنا میرساند و هم فضای زمستان نشین را از باد نامطلوب سرد و غبارآلود جنوب غرب  زمستان در امان میدارد.ضمنا این چرخش وجهت گیری در پلان،امکان رویکرد مناسب جبهه مورد استفاده در فصول گرم (بهار و زمستان) به سمت باد های مطلوب این فصول را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: جهت گیری، رون کرمانی، کشیدگی، جبهه آفتابگیر، معماری سنتی کرمان، وجه آفتاب کور
  • سحر مجیدی هتکه لویی*، زهرا غضنفری، مهسا حقانی صفحات 127-146
    امروزه دانش آموختگان معماری در بدو ورود به حرفه، با نوعی شوک مواجه می شوند، به طوری که آموزه های دانشگاهی، چندان که باید، برای استخدام اولیه و یا پیشرفت شغلی به آنها کمکی نمی کند. بر این اساس، هدف از این پژوهش آسیب شناسی برنامه آموزشی مقطع کارشناسی رشته معماری در دانشگاه ها و بررسی میزان اثر گذاری این آموزش ها در پدید آوردن مهارت ها و دانش لازم برای استخدام پذیری است. بدین منظور ابتدا به بررسی پژوهش های مشابه در این زمینه پرداخته شده و سپس با واکاوی و واژه شناسی تخصصی عبارت «استخدام پذیری» مدل مفهومی پژوهش مشخص شده است. 2 مهارت اصلی مستخرج از مدل مفهومی در یک پژوهش میدانی با جامعه آماری دانش آموختگان شاغل رشته معماری آزموده شده است. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شده و 51 نفر به پرسش نامه بسته ای در مورد متغیرهای موثر بر استخدام پذیری پاسخ داده اند. نتایج حاصل از تحلیل داده های به دست آمده نشان داده که4 متغیر «عدم همخوانی تعاریف در محیط حرفه ای با آکادمیک»، «عدم آشنایی با قوانین کار و مقررات ساختمان»، «نداشتن مهارت های کاربردی در محیط حرفه ای» و «عدم آشنایی مسایل اجرایی و حرفه ای» همگی از متغیر «نهادینه نشدن سرفصل های درسی» موثرترند. با توجه به نتایج به نظر می رسد که دانش معماری در برنامه آموزشی به خوبی نهادینه شده است اما سایر متغیرها در شوک حرفه ای در بدو ورود به بازار کار موثر است و عدم وجود پیوند و ارتباط و پیوستگی بین اطلاعات و دانش معماری با آن چه که به صورت واقعی و عملیاتی در محیط حرفه ای و بازار کار اتفاق می افتد؛ عامل اصلی این شوک حرفه ای است.
    کلیدواژگان: استخدام پذیری، معماری، مهارت های تخصصی، مهارت های کسب و کار، سرفصل آموزشی، محیط حرفه ای
  • فرهاد کاروان* صفحات 147-170

    از عمده ترین نظریه های آموزشی در معماری که به بررسی فرایندهای ذهنی و شناختی مربوط به طراحی می پردازد، نظریه های شناختی است. امروزه توجه روزافزونی به رویکرد شناختی در یادگیری و یاددهی وجود دارد؛ رویکردی که به طور خاص متناسب با آموزش معماری و شیوه یاددهی فرایند طراحی است. هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل ایده آفرینی در معماری از طریق سبک های خلاقیت و مهارت های فراشناختی و آزمون نقش میانجی راهبردهای یادگیری بود. این پژوهش از نوع همبستگی در قالب مدل معادلات ساختاری بود. در پژوهش حاضر جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان معماری دانشگاه فنی و حرفه ای دختران همدان به تعداد 600 نفر (درسال تحصیلی 1400-1399) است. روش نمونه‎ گیری، به شیوه در دسترس به تعداد 126 نفر انتخاب شد. جهت جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه های فراشناخت حالتی اونیل و عابدی، راهبردهای یادگیری وین اشتاین و پالمر، سبک های خلاقیت کرتون و سنجش ارزیابی ایده محقق ساخته و برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان داد که مدل با داده های پژوهش، برازش مناسبی دارد. مهارت های فراشناختی و سبک های خلاقیت هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم از طریق راهبردهای یادگیری بر ایده آفرینی دانشجو اثر مثبت و معنادار دارد. به دست اندرکاران آموزش معماری توصیه می شود جهت آموزش فرایند طراحی در دانشجویان می بایست به راهبردهای یادگیری، سبک های خلاقانه افراد و نیز توانایی فراشناخت حالتی مرتبط با طراحی توجه شود.

    کلیدواژگان: آموزش معماری، ایده آفرینی، راهبرد یادگیری، سبک های خلاقیت، طراحی، مهارت های فراشناختی
  • فرخنده رفیعی* صفحات 171-189

    کیفیت آموزشی و سطح یادگیری دانشجویان در زمان آموزش مجازی، به خصوص در زمان همه گیری کووید-19 در مقایسه با آموزش حضوری یکی از مسایل مهم نظام آموزش عالی می باشد. دروس عملی رشته معماری با توجه به ماهیت این رشته، ویژگی های منحصر به فردی دارند که  اهمیت چگونگی بهره گیری از آموزش مجازی را دوچندان کرد ه است. هدف این پژوهش ارزشیابی میزان اثربخشی آموزش مجازی دروس عملی رشته معماری از دیدگاه استادان و دانشجویان در آموزشکده فنی و حرفه ای دختران شیراز می باشد که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش 40 استاد و460 دانشجوی رشته معماری در نیمسال اول 1401-1400 است که بر اساس جدول کوکران، حجم نمونه 36 استاد و 210 دانشجو برآورد گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته مشتمل بر 34 سوال و 8 مولفه می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده نرم افزار SPSS در دو سطح آمار توصیفی و آماراستنباطی صورت گرفت. یافته ها نشان داد که از نظر استادان تمام مولفه ها بجز فعالیت یاددهی-یادگیری در حد مطلوب و مولفه فعالیت یاددهی-یادگیری در حد متوسط اثر بخش بوده است. از نظر دانشجویان مولفه انعطاف پذیری در حد مطلوب و مولفه محتوا نامطلوب و مولفه های سازماندهی مواد آموزشی، کمک رسانی به دانشجو، طراحی صفحات، میزان حجم کاری، ارزشیابی و برخورد در حد متوسط اثربخش بوده اند. به طور کلی از نظر استادان اثربخشی دوره آموزش مجازی دروس عملی معماری، مطلوب و از دیدگاه دانشجویان متوسط بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی کووید، 19 اثربخشی آموزش معماری دروس عملی آموزشکده فنی و حرفه ای دختران شیراز
  • مینوچهر مرزبان، سید رحمان اقبالی*، فرزانه اسدی ملکجهان صفحات 191-213
    صنعت ساختمان در طی روند تاریخی خویش همواره متاثر از تکنولوژی های جدید، پیشرفته و نوظهور است. تحولات تکنولوژی موجب تغییرات روزافزون در بسیاری از عرصه های صنعت ساختمان شده است. این پژوهش با اتخاذ رویکرد آینده پژوهی به بررسی تغییر و تحولات تکنولوژی در عرصه صنعت ساختمان پرداخته است. هدف پژوهش تبیین عوامل کلیدی تکنولوژیک تاثیرگذار بر آینده صنعت ساختمان است. در گام نخست با استفاده از مطالعه کتابخانه ای به شناسایی پیشران های تکنولوژیک موثر بر صنعت ساختمان پرداخته شده است. با بررسی اسناد و کتب موجود، 18 پیشران در چهار حوزه «طراحی»، «ساخت»، «نگهداری، تعمیر و بهره برداری» و «مدیریت» شناسایی شده است. سپس از میان پیشران های تعیین شده با استفاده از روش تحلیل ساختاری و مبتنی بر نظر خبرگان، عوامل کلیدی تکنولوژیک که بیشترین تاثیرگذاری را بر آینده صنعت ساختمان دارند، تعیین شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار میک مک استفاده شده است. نتایج به کارگیری روش تحلیل ساختاری حاکی از آن است که 9 عامل کلیدی شامل مدلسازی اطلاعات ساختمان، بلاک چین، نرم افزارهای نوین شبیه سازی مصرف انرژی، واقعیت مجازی و افزوده در طراحی، سیستم های هوشمند سازه و تاسیسات، پرینترهای سه بعدی، پیش ساخته سازی، مدولاریزاسیون و رباتیک بیشترین تاثیر و تاثر را بر آینده صنعت ساختمان خواهند داشت.
    کلیدواژگان: صنعت ساختمان، تکنولوژی های نوین، آینده پژوهی، تحلیل ساختاری
  • نگار بدیعی، سید علی المدرسی*، محمدحسین سرایی صفحات 215-231

    امروزه به دلیل افزایش روزافزون جمعیت شهری، مساله رشد و توسعه کالبدی- فضایی شهرها به امری اجتناب ناپذیر مبدل شده است و الگوهای رشد شهری یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زیست ساکنان یک شهر به شمار می آید. توجه به فرم فضایی شهر به عنوان ضرورتی اساسی در برنامه های توسعه شهری حاکی از اهمیت آن در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی و کالبدی شهر دارد. بنابراین بامطالعه و شناخت ساختار شکل رشد شهرها با توجه به نظام پیچیده حاکم بر آن می تواند تا حدودی سازوکارها و نیروهای حاکم بر شکل رشد آن را شناسایی کرد. هدف از این پژوهش تحلیل رشد شهری بر اساس شاخص های شکل رشد شهری است. روش های مختلفی برای تحلیل رشد شهری در کلان شهرها وجود دارد که در سال های اخیر با توسعه فناوری های مرتبط با ماهواره ها داده های قابل توجهی در اختیار برنامه ریزان قرار داده است. در این پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره ای برای یک دوره 20 ساله از 1375 تا 1395 رشد شهری کلان شهر شیراز بر اساس سنجه های فضایی شکل رشد شهری مورد کندوکاو قرارگرفته است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که کلان شهر شیراز در دوره مورد مطالعه به لحاظ شکلی تغییرات زیادی را در خود داشته است. این تغییرات در کلاس های مختلف شهری همچون بناهای ساخته شده، فضاهای سبز و باغ ها، شبکه راه و زمین های بایر شهری رخ داده است. خروجی های تحلیل کمی تغییرات رشد شهری در کلان شهر شیراز حاکی از آن است که گسستگی و تفرق شهری در همه کلاس های شهری رخ داده و در دوره مورد مطالعه کلان شهر شیراز به سمت تفرق بیش تر حرکت کرده است. همچنین بعد فراکتال رشد شهری در کلان شهر شیراز نیز حاکی از پیچیدگی بیش تر در شکل رشد شهری است.

    کلیدواژگان: رشد شهری، تصاویر ماهواره ای، ساختار شکل، فراکتال، کلان شهر شیراز
  • شیما صادق زاده نظری*، علی غفاری، فاطمه رستمی صفحات 233-259
    پژوهش های متعددی برای گونه بندی واحدهای مسکونی صورت گرفته و طبقه بندی های متنوعی بر اساس آن ارایه شده است. هدف از این مقاله بررسی نقش تراکم عمودی و افقی در گونه شناسی مسکن شهری به منظور بهبود سلامت انسان و محیط زندگی فعال شهروندان است. لذا در این مقاله به گونه شناسی مسکن از دیدگاه تراکم افقی و عمودی در معماری خانه سازی شهری پرداخته می شود و بر اساس خروجی های به دست آمده به بررسی عوامل موثر بر سلامت پرداخته می شود. فرضیات این پژوهش بر اساس میزان تاثیرگذاری تراکم مسکونی بر روی انعطاف و تغییرپذیری، نوع چیدمان محیطی، تعداد خانه های غیر متصل بر ادراک ساکنان از محل سکونتشان است. پژوهش حاضر در زمره تحقیقات کاربردی بوده و از جهت ماهیت و روش جزو تحقیقات توصیفی غیرآزمایشی است. در این پژوهش برای نمونه گیری از فرمول کوکران استفاده شده و تعداد 385 پرسش نامه گردآوری شده است. نوع انتخاب نمونه به صورت تصادفی است و از بین مهندسان و متخصصان معماری منتخب از سازمان نظام مهندسی استان تهران که دارای حداقل 15 سال سابقه فعالیت مرتبط و تجربه کاری می باشند انتخاب شده است. روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق استفاده از پرسش نامه و نیز استفاده از اطلاعات کتابخانه ای و مراجعه به اسناد موجود در مقالات علمی و معتبر و درک و استنباط از این اطلاعات است. روایی پرسش نامه با تدوین پرسش ها بر اساس مبانی نظری تحقیق و با اظهارنظر و تایید مهندسان و متخصصان معماری منتخب فوق حاصل شده است و به منظور تایید پایایی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقادیر بالای 7/0 است که قابل قبول می باشند. آزمون میانگین بر روی فرضیه های اصلی و اختصاصی در نرم افزار 22 SPSS و در سطح اطمینان 95/0 محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد تمامی فرضیه های پژوهش مورد تایید قرارگرفته است. درنتیجه این پژوهش، عوامل موثر در سلامت انسان و محیط زندگی شناسایی گردید و پیشنهاد هایی برای به کارگیری تمامی عوامل ارایه گردید.
    کلیدواژگان: تراکم افقی، تراکم عمودی، گونه شناسی مسکن، کیفیت زندگی شهروندان، معماری سکونتگاه ها
  • شعله شعرا، سید مجید مفیدی شمیرانی*، سید کمال الدین شهریاری، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 261-277

    با افزایش شتابان روند شهرنشینی در شهر شیراز بررسی تاثیر مصالح در ساخت وسازهای عظیم سال های اخیر ضروری به نظر می رسد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ماهیت و نوع مصالح بر تغییرات روزانه متوسط دمای جداره های ساختمان و میانگین تابش با طول موج بلند جداره ها می باشد و بر این اساس سوال مطرح شده -چگونگی تاثیر مصالح شهری بر تغییرات روزانه متوسط دمای جداره های ساختمان و میانگین تابش با طول موج بلند جداره ها - می باشد. در این تحقیق جریان هوا، انتقال حرارت و تابش خورشیدی در دره شهری با نسبت ابعاد یک در شیراز با نرم افزار فلوینت شبیه سازی های عددی شد. از مدل های تلاطم k-ε برای مدل سازی اولیه و از مدل گردابه های بزرگ مقیاس در مدل سازی نهایی استفاده گردید. از سه نوع مصالح مختلف آلومینیوم، بتن خاکستری و سنگ سفید برای ساختمان ها و آسفالت برای کف زمین در شبیه سازی ها منظور گردید. یافته ها نشان داد که کم ترین میانگین دمای جداره ها، مربوط به سنگ سفید با دمای 294 درجه کلوین در حدود ساعت 5:00 صبح و بیشترین آن مربوط به مصالح آلومینیوم با دمای 337 درجه کلوین در حدود ساعت 14:00 بعدازظهر و کم ترین مقدار میانگین شار تابش خالص با طول موج بلند جداره ها مربوط به مصالح آلومینیوم به مقدار w/m2 53 در ساعت 6:30 صبح و بیش ترین مقدار آن مربوط به مصالح سنگ سفید در ساعت 15:00 به مقدار w/m2 295 است. در ضمن مقایسه ها نشان داد که گرداب های به وجود آمده در کنار ساختمان ها در هر سه نوع مصالح تقریبا دارای اندازه یکسانی می باشند؛ اما نکته جالب توجه وجود گرداب هایی به اندازه ارتفاع ساختمان در پشت ساختمان ها است.

    کلیدواژگان: زون بندی اقلیمی محلی، شبیه سازی گردابه های بزرگ، تهویه، دره شهری، مصالح
  • محمد درگاهی کفشگرکلایی، لیلا ابراهیمی*، آمنه حق زاد، مهرداد رمضانی پور صفحات 279-296

    توسعه بی رویه و ناپایداری شهری، باعث افزایش حاشیه نشینی، تخریب نواحی سبز شهری و بالا رفتن تقاضا برای زمین شهری می گردد، که این امر خود زمینه ساز از بین رفتن فضاهای سبز درون شهری و تغییر کاربری این گونه اراضی است. هدف از این پژوهش ارایه راهبردهای اجرایی در جهت بهبود و توسعه فضای سبز شهری در منطقه 10 کلان شهر تهران می باشد. روش انجام این تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد که با بهره گیری از بررسی روندهای اجرایی مدل ارزیابی swot به ارزیابی فضای سبز شهری منطقه 10 شهری تهران پرداخته  و با استفاده از مدل استراتژیک کمی QPSM به ارایه بهترین راهبردهای اجرایی در منطقه پرداخته خواهد شد. بدین منظور برای شناخت نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای منطقه برمبنای مبانی و پیشینه تحقیق پرسش نامه ای طراحی گردید و میان 25 نفر از کارشناسان که از بین مدیران شهری بوده است، توزیع گردید. بر این اساس 15عامل قوت و 15 نقطه ضعف 10 فرصت و 11 تهدید  در منطقه مورد شناسایی واقع شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد مهم ترین نقطه قوت وجود آمار و اطلاعات کافی در خصوص فضای سبز در منطقه، مهم ترین نقطه ضعف کمبود لکه های سبز، مهم ترین فرصت تجمیع خانه های قدیمی و فرسوده و استفاده از آنها به عنوان فضای سبز، مهم ترین تهدید منطقه آلودگی آب و خاک به علت وجود صنایع و کارخانجات در محل عدم وجود عرضه های مناسب جهت توسعه فضای سبز می باشند. با توجه به نتایج به دست آمده برای برنامه ریزی در جهت فضای سبز در منطقه مورد مطالعه در ماتریس راهبردها و اولویت های اجرایی، تعیین کننده راهبرد قابل قبول، استراتژی های بازنگری WO  است.

    کلیدواژگان: فضای سبز، روش سوآت، روش استراتژیک کمی، منطقه 10 تهران
  • سید حسین نشاط صفوی، ملیحه باباخانی، مریم آزموده* صفحات 297-321

    توسعه شهرها و کاهش فضاهای سبز یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر شکل گیری جزایر حرارتی است. پدیده ای که به یکی از مشکلات مهم در شهرها تبدیل شده است. افزایش دما علاوه بر ایجاد مشکلات زیست محیطی و کاهش سلامت شهروندان، موجب افزایش مصرف انرژی به ویژه در ساختمان ها می شود؛ زیرا انرژی ساختمان صرف ایجاد شرایط مطلوب دمایی می شود. در این راستا استفاده از سیستم های غیرفعال همچون بام سبز به دلیل میزان رطوبت، جذب، انعکاس و سایه اندازی خود می تواند بر تغییر ویژگی های حرارتی ساختمان تاثیرگذار باشد. وجود پوشش های گیاهی مختلف نیز تاثیرات متفاوتی بر تغییرات دمایی سطوح بام خواهد داشت. این مقاله به بررسی عملکرد بام سبز براساس نوع پوشش های گیاهی بام و تاثیر آنها بر دمای سطوح بام ساختمان ها پرداخته است. بررسی ها در اقلیم شهر تهران و در محدوده میدان انقلاب با استفاده از نرم افزار Envi-met انجام گرفته است. همچنین عوامل تاثیرگذار محیطی شامل دمای تابشی متوسط، دمای هوا، جریان هوا و رطوبت نسبی بررسی شده است. در نهایت مقایسه میزان و چگونگی نقش موارد فوق بر کاهش پدیده جزیره حرارتی نشان می دهد که به ترتیب استفاده از پوشش های گیاهی Hedege،Grass و Soja در ایجاد شرایط بهینه از نظر دمای هوا، دمای متوسط تابشی، سرعت باد و رطوبت نسبی در سطح بام تاثیرگذار بوده است. نتایج نشان می دهد بام سبز با پوشش گیاهی Hedege (فشرده) بیشترین میزان تاثیرگذاری را بر متغیرهای آب وهوایی به نسبت سایر بام های سبز دارد.

    کلیدواژگان: جزیره گرمایی شهری، بام سبز، پوشش گیاهی، منطقه مرکزی تهران
  • پریا مشک آبادی، عباس غفاری*، الهام ناظمی، نرگس دهقان صفحات 323-347

    تامین آسایش صوتی و وضوح گفتار در ایستگاه های مترو علاوه بر ایجاد ایمنی و امنیت، در بحث های روانی و جسمانی افراد نیز نقش دارد. در آکوستیک، ازریابی های عینی به تنهایی در تعیین رضایت آکوستیکی کافی نبوده و نیاز به ارزیابی ذهنی نیز وجود دارد. لذا هدف این پژوهش، سنجش رضایتمندی آکوستیکی در ایستگاه های مترو به لحاظ کمی و کیفی با روش توصیفی-تجربی است. داده های مورد نیاز از طریق برداشت های میدانی که شامل اندازه گیری پارامترهای فیزیکی (تراز فشار صوتی و زمان واخنش) و نیز پرسش نامه برای درک بهتر مخاطبان و سنجش میزان رضایتمندی آنان در رابطه با پنج مولفه تاثیرگذار در کیفیت آکوستیکی (شنیداری، گفتاری، انسانی، عملکردی و معماری) جمع آوری گردیده و با دو نرم افزار اکسل و اس.پی.اس.اس مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند. مقایسه با استانداردهای بین المللی در حیطه ارزیابی فیزیکی و شناسایی متغیرهای اساسی، تعیین میزان رضایتمندی و معناداری رابطه بین مولفه های تاثیرگذار در رضایت آکوستیکی با متغیرهای جمعیت شناسی از جمله مواردی است که پژوهش انسانی به دنبال آن است. آنالیز داده های جمع آوری شده نشان می دهد تراز فشار صوتی و زمان واخنش از استانداردهای مربوطه تبعیت نمی کنند و عوامل اصلی نارضایتی از منظر مخاطبان به ترتیب شامل صداهای مکانیکی، دینامیکی و انعکاس گفتار در ایستگاه های مترو هستند که نوفه های قابل توجهی تولید کرده، قابلیت شنیداری فضا را کاهش داده، تاثیر بسزایی در ایمنی و امنیت دارد و نیز عملکرد سیستم های اطلاع رسانی را دچار مشکل کند. همچنین میزان رضایتمندی کاربران ارتباط معناداری با متغیرهایی همچون جنس، سن، ساعت مراجعه، تعداد سفرها در طول روز، توانایی شنیداری هر فرد دارد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی آکوستیکی، ایستگاه مترو، وضوح گفتار، تراز فشار صوتی، زمان واخنش
  • سجاد بهزادی، محمدصالح شکوهی بیدهندی* صفحات 349-372

    در دهه های اخیر، پارادایم غالب در برنامه ریزی شهری، از برنامه ریزی برای مردم به سوی برنامه ریزی با مردم و حتی توسط مردم حرکت کرده و مفهوم مشارکت شهروندی اهمیت فزاینده ای یافته است. از این رو بسیاری از کشورها از آموزش های رسمی در مدرسه و دانشگاه برای نهادینه سازی مهارت هایی که منجر به افزایش مشارکت شهروندی در جامعه می شود، بهره جسته اند. به منظور تبیین اثربخشی این گونه آموزش ها در ایران، مقاله حاضر تلاش دارد تا به این پرسش بپردازد که «آیا بالا بودن سطح تحصیلات (بهره مندی بیشتر از آموزش های رسمی) موجب افزایش مشارکت شهروندی خواهد شد؟». فرضیه مقاله این است که افراد با تحصیلات بالاتر، مشارکت بیشتری در امور شهری دارند. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت توصیفی-تحلیلی و به لحاظ هدف، کاربردی است. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، محلات همت آباد و آبشار اصفهان که در مجاورت یکدیگر قرار دارند اما از نظر سطح تحصیلات ساکنان با یکدیگر تفاوت جدی دارند، به صورت تطبیقی مورد بررسی قرار گرفته اند. همچنین برای دستیابی به اطلاعات تکمیلی از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش نیز با استفاده از فرمول کوکران و با ضریب خطای 5%، برای محله آبشار 372 و محله همت آباد 374 نفر انتخاب شد و برای تحلیل اطلاعات نیز ضریب همبستگی اسپیرمن، رگرسیون خطی و آزمون یومن ویتنی مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که میان تحصیلات و مشارکت شهروندی ارتباط معناداری وجود ندارد و به عبارتی فرضیه مقاله رد می شود. در نتیجه می توان گفت، آموزش های رسمی اثربخشی کافی در افزایش میزان مشارکت شهروندان نداشته و از این جهت مورد نقد است.

    کلیدواژگان: آموزش رسمی، تحصیلات، مشارکت شهروندی، محله آبشار، محله همت آباد
  • طاهره کولیوند* صفحات 373-404

    با رشد شهرنشینی و افزایش تراکم ساختمان ها، دره های شهری به وجود می آیند که ازنظر آلودگی و درجه حرارت با مشکلات بیشتری روبرو هستند. تنش های حرارتی شدید در این دره ها میزان رضایتمندی حرارتی عابران را کاهش داده است.پوشش گیاهی یکی از راهکاری مهم در جهت کاهش دمای هوا و بهبود آسایش حرارتی به خصوص در پیاده روها است. پوشش گیاهی در فرم های مختلف با سایه اندازی و یا سرمایش تبخیری به بهبود شرایط دمایی محیط کمک می کند. بررسی های انجام گرفته در شهر اصفهان نشان می دهد که درخت پرتکرارترین نوع پوشش گیاهی در دره های شهر اصفهان است از طرفی درختان به واسطه مشخصاتی مانند LAD و LAI، نوع برگ (پهن یا سوزنی) و برگ ریز بودن یا همیشه سبز بودن شرایط حرارتی متفاوتی در معبر ایجاد می کنند. هدف این تحقیق بررسی تفاوت تاثیرگذاری حرارتی میان پر تکرارترین نوع درخت پهن برگ با پرتکرارترین نوع درخت سوزنی برگ در دره های شهری اصفهان با نسبت H/W و جهت گیری های متفاوت است. برای بررسی میزان تاثیرگذاری درختان با ویژگی های متفاوت در دره های شهری از نرم افزار Envi-met v4.1 استفاده شده است. در گام اول با بررسی میدانی شرایط دره های شهری و پوشش گیاهی های پرتکرار در محیط مشخص شد سپس با شبیه سازی با نرم افزار ذکرشده به بررسی و مقایسه میان شرایط حرارتی ایجادشده در فصل تابستان و زمستان در دره های شهری پرداخته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است درختان پهن برگ (برگ ریز) در تابستان در هر چهار جهت گیری عملکرد بهتر داشته اند و pmv را حداکثر 5/2 واحد کاهش داده اند. در زمستان درختان سوزنی برگ (همیشه سبز) به واسطه محافظت معابر از باد سرد زمستانی شرایط آسایش بهتری بر اساس شاخص pmv فراهم کرده است. این بهبود حداکثر 3/0 واحد بوده است؛ اما درمجموع تابستان و زمستان درختان برگ ریز بهترین شرایط آسایش حرارتی را مهیا کرده اند. ازاین رو پیشنهاد می شود در شهر اصفهان خصوصا در نقاط پرتراکم مانند دره های شهری عمیق و باریک از کاشت درختان سوزنی برگ خودداری شود و تنها در معابر رو به باد در فصل زمستان مانند جهت گیری شرقی- غربی و شمال شرقی- جنوب غربی در ابتدای معابر، درختان سوزنی برگ جهت کنترل سرعت و شدت باد زمستانی کاشت شود.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی آسایش حرارتی دره های شهری اقلیم گرم و خشک Envi، Met
  • محسن مطیعی*، وجیهه سراج، فاطمه منتظری سانیج صفحات 405-425
    صنایع هنری به عنوان ابزاری برای کمک به ایجاد یک پایه اقتصادی جدید برای رشد اقتصادی آینده است که بسیاری معتقدند افراد خلاق را در اقتصاد دانش بنیان جذب می کنند تا از طریق کارآفرینی، ایده های جدید و چیزهای جدیدی را ایجاد کنند. از طرفی دانشگاه ها به عنوان محرک و عاملی مهم در آموزش کارآفرینی به دانش آموختگان و دانشجویان تلقی می شوند. هدف از انجام این پژوهش ارایه یک گزارش از وضعیت فعلی آموزش کارآفرینی هنری در بین دانشگاه های هنر ایران است. جامعه آماری این پژوهش را در فاز کیفی 11 نفر از اساتید هنر در 3 دانشگاه هنر (اصفهان/تهران/یزد) تشکیل داده است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در فاز کمی نیز از 120 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد هنر به عنوان نمونه آماری استفاده شد. برای دستیابی به درک عمیق تر از وضعیت فعلی آموزشی دانشجویان هنر از دیدگاه اساتید، یک رویکرد توصیفی انجام شده است و داده های حاصل از مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از کدگذاری دستی و روش تحلیل تم، تحلیل شدند. همچنین در ادامه با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی به رتبه بندی مهارت های کارآفرینی از دیدگاه 120 دانشجوی هنر پرداخته شد. یافته های این مطالعه شواهدی را نشان می دهد که آموزش کارآفرینی هنری، گرچه توسط استادان برای آمادگی حرفه ای و کارآفرینی فارغ التحصیلان هنر بسیار مهم و ضروری به نظر می رسد، اما در دانشگاه ها کمتر به آن پرداخته شده است. درنهایت پیامدهای عملی این پژوهش باعث ترغیب بحث درزمینه ی کارآفرینی در هنر و طراحی مجدد برنامه تحصیلی می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، کارآفرینی، مهارت های کارآفرینی، کارآفرینی هنری
  • مجتبی اسدی پسوجانی* صفحات 427-448
    هنرهای تصویری دوران سلجوقی از غنی ترین نمونه ها در تاریخ هنر ایران هستند. صنایع دستی چون سفالگری و نقاشی بر روی ظروف سفالی در این دوره به اوج شکوفایی خود رسیدند. به دلیل ویرانگری های مغولان پس از عصر سلجوقی و عوامل مخرب طبیعی، جز تعداد اندکی از کتب مصور این زمان برجای نمانده است. این منابع اطلاعات کافی در زمینه هنرهای تصویری این دوره به دست نمی دهد. اما به دلیل ماندگاری آثار سفالی در برابر عوامل مخرب، تعداد زیادی از این ظروف مربوط به دوران سلجوقی در دست است. با بررسی موارد تشابه این دو گونه هنر تصویری [کتب مصور و سفالینه های منقوش]، می توان در بررسی خصوصیات تصویری دوره سلجوقی از نقوش سفالینه های این دوره بهره برد. پژوهش حاضر قصد دارد با اتکا به منابع موجود در صدد پاسخگویی به این سوالات برآید که ویژگی های تصاویر کتاب های مصور و نقوش سفالینه های عصر سلجوقی چه بوده اند و وجوه اشتراک و افتراق آنها چه هستند؟ لذا ضمن بررسی هنرهای تصویری دوران سلجوقی و مطالعه ریشه های تصویری هنر این دوره و پس از بررسی نمونه هایی از آثار نگارگری کتب مصور برجای مانده از این عصر، همچنین مطالعه نقوش سفالینه های دو مرکز ری و کاشان، این دو گونه هنر تصویری عصر سلجوقی با ذکر نمونه هایی از آثار سفالی این دوره مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفته اند. جهت مطالعه دقیق تر نقوش و خصوصیات بصری، دو گونه هنری در دو جدول، بررسی و مقایسه شده اند.
    کلیدواژگان: نگارگری سلجوقی، نقوش سفالینه ها، دوره سلجوقی، نسخه های خطی
  • آرتمیس هوشیار* صفحات 449-470

    استخراج در تولید بسیاری از محصولات، به ویژه، تولید پوشاک و منسوجات که مواد اولیه آنها ازجنس پارچه می باشد، با دورریز حاصل از برش های پارچه، مواجه هستیم. امروزه در بسیاری از کشورهای جهان، سهم مهمی از تولید ناخالص ملی، مربوط به بخش تولیدی های پوشاک است و بزرگترین چالشی که این بخش از صنعت، با آن مواجه است، تامین مواد اولیه برای تولید است. امروزه اقداماتی که توسط تولیدی ها و کارخانجات تولید پوشاک کشور صورت می گیرد، فروش این مواد زاید، جهت کاربردهای نه چندان کارشناسی شده و به عنوان مواد پرکننده عروسک و رختخواب به خریداران و یا به دور ریختن آنها، همراه با زباله های شهری است که همین امر باعث تولید حجم زیاد زباله های شهری و آلودگی محیط زیست می گردد. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی روش های استفاده ی بهینه از مواد دورریز در آزمایشگاه به دو روش اصلی می پردازد. (در روش اول محصول لیف و و در روش دوم، پارچه ی بدون بافت است.) این دو روش اصلی به 7 روش فرعی تقسیم می شوند: برش و خرد کردن، چرخ و خمیر کردن (نمدمالی)، فشار و پرس، حرارتی (پخت)، حرارتی (ذوب)، استفاده از مواد شیمیایی و تخمیر داغ. نمونه های به دست آمده، حاصل از این 7 روش، از 3 جنبه اصلی مقاومت، انعطاف و رنگ پذیری، مورد بررسی قرار می گیرند و در نهایت، یک راهکار موثر برای بازیافت، متناسب با شرایط و امکانات مراکز تولیدی جامعه ما و با هدف افزایش بهره وری اقتصادی و استفاده صحیح و بهینه از مواد دورریز و سازگار با پوست بدن، با عنوان «روش ترکیبی بازیافت» ارایه داده می شود.

    کلیدواژگان: بازیافت، تولید پوشاک، بهره وری اقتصادی، دورریز، روش ترکیبی، محیط زیست
  • فرهاد خوشنام*، حمید قاسم خانی، محمدرضا کماندار صفحات 471-485

    در این تحقیق تاثیر بسته بندی به عنوان عامل اول دارای چهار سطح بدون بسته بندی یا شاهد، سلفون، پاکت شفاف متالایز و پلاستیک نانو و زمان نگهداری به عنوان عامل دوم شامل سطوح هفته اول، دوم، سوم و چهارم بر برخی از خواص مکانیکی شامل نیروی شکست، تغییر شکل، سفتی، انرژی شکست و خمش بحرانی خیار در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی بررسی و تعیین شد. پوسیدگی و له شدگی زیاد نمونه های شاهد باعث حذف آنها در هفته سوم و چهارم در طول آزمایش ها شد. نتایج نشان داد نوع بسته بندی فقط بر خمش بحرانی در سطح 5 درصد معنی داری بود و بر سایر پارامترها تاثیری نداشت. اثر متقابل نوع بسته بندی و زمان نگهداری بر پارامترهای نیروی شکست، تغییر شکل، سفتی، انرژی شکست و خمش بحرانی خیار نتایج متفاوتی داشت. کمترین مقدار خمش بحرانی (cm-1 435/0) و بیشترین مقدار سفتی (N/mm 0/18) در پایان هفته چهارم مربوط به نمونه های داخل بسته متالایز بود. همچنین نتایج نشان داد که روش بسته بندی در پاکت شفاف متالایز نسبت به سایر روش های مورد آزمایش می تواند موجب حفظ کیفیت محصول و افزایش طول دوره ماندگاری شود.

    کلیدواژگان: زمان نگهداری کیفیت بسته بندی سفتی، میزان انحراف
  • مجتبی فروزنده نسب* صفحات 487-514

    در این پژوهش یک ماشین برداشت ارتعاشی هیدرولیکی از نوع وزنه های خارج از مرکز، طراحی، ساخت و ارزیابی شد. طراحی سیستم ارتعاشی بر اساس مدل ارتعاشی شاخه انجام و بدین منظور خواص مکانیکی واریته سیب ترش شیرازی شامل فرکانس طبیعی، ثابت میرایی، ضریب میرایی و سختی شاخه  جهت استفاده در این مدل محاسبه شد. در مرحله بعد برای ارزیابی کارایی ماشین برداشت ارتعاشی از جهت میزان جداسازی و برداشت میوه سیب ترش در فرکانس، دامنه و زمان های مختلف، آزمایش فاکتوریل (3×3×3) در قالب یک طرح کاملا تصادفی طراحی و انجام     شد. تیمارها عبارت بودند از فرکانس در سطوح 20 ،25 و 30 هرتز ، دامنه در سطوح 60،50 و 70 میلی متر و زمان ارتعاش در سطوح 10،5 و 15 ثانیه. نتایج تحلیل وارایانس مبین اثر معنی دار (p<0.01) فرکانس نوسان و دامنه نوسان و اثر متقابل آنها در افزایش ریزش میوه بود. در دامنه های پایین با  افزایش فرکانس ارتعاش در  ریزش میوه اثر معنی داری حاصل نشد ولی در دامنه بالای 60 میلی متر اثر افزایش فرکانس معنی دار بود. بنابراین در برداشت میوه سیب ترش،  اثر افزایش دامنه نوسان  نسبت به فرکانس بر افزایش ریزش میوه نتیجه گیری شد. همچنین بررسی رابطه نیروی استانیکی جدایش سیب نسبت به وزن به صورت یک رابطه خطی برازش داده شد. با افزایش زمان ارتعاش از 5 ثانیه به 10 ثانیه، ریزش میوه افزایش داشت ولی با افزایش زمان ارتعاش از 10 به 15 ثانیه اثر معنی داری به دست نیامد. بر اساس نتایج، فرکانس برداشت میوه سیب ترش برابر 25 هرتز در دامنه 70 میلی متر و مدت زمان ارتعاش 10 ثانیه با میانگین ریزش 4/88 درصد به عنوان بهترین تیمار انتخاب شد.

    کلیدواژگان: خواص مکانیکی، دامنه ارتعاش، ریزش میوه، فرکانس ارتعاش، ماشین برداشت اینرسیایی، نیروی استاتیکی
  • فاطمه اسفندیاری، جواد طایی سمیرمی*، مهرانگیز جوکار صفحات 515-532
    این پژوهش به منظور بررسی برخی صفات کمی و کیفی خارمریم تحت تاثیر تاریخ های کشت تاخیری  در سال 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه جیرفت انجام گرفت. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی در این آزمایش شش تاریخ کاشت (10 آبان، 10 آذر، 10 دی، 10 بهمن، 10 اسفند، 10 فروردین) و فاکتور فرعی سه اکوتیپ خارمریم (کاشان، ساری، ملاثانی) در نظر گرفته شد. صفات اندازه گیری شده عبارت بودند از: تعداد کاپیتول در بوته، تعداد دانه در کاپیتول، وزن کل کاپیتول در بوته، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و درصد روغن.  نتایج نشان داد، اثر تاریخ کاشت، اکوتیپ و اثر متقابل آنها بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار (P<0.01) بود. تحت تاثیر تاخیر در کاشت تمام صفات مورد مطالعه به صورت خطی و معنی دار(P<0.01, R2>0.85) کاهش یافتند. بر اساس این نتایج شیب کاهشی تحت تاثیر کشت تاخیری در اکوتیپ های مورد بررسی متفاوت بود به طوری که بیشترین و کمترین مقدار قدر مطلق شیب کاهشی به ترتیب مربوط به اکوتیپ های ملاثانی و کاشان مشاهده شد. نتایج نشان داد به ازای هر 10روز تاخیر در کاشت، کاهش عملکرد دانه در اکوتیپ های ملاثانی، ساری و کاشان به ترتیب 4/251، 1/239 و 6/134 کیلوگرم درهکتار و کاهش درصد روغن به ترتیب 62/0، 31/0 و 58/0 درصد بود. به طور کلی در شرایط نیمه گرمسیری جیرفت تاریخ کاشت بهینه برای خارمریم آبان ماه است. مقایسه بین اکوتیپ ها نیز نشان داد هرچند ملاثانی و ساری بیشترین عملکرد دانه و روغن را در تاریخ کاشت اول نشان دادند اما اکوتیپ ساری از پایداری عملکرد بیشتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: اکوتیپ، تاریخ کاشت، تنش حرارتی، خارمریم، دوره رشد
|
  • Maryam Rahimi Meshkin, Omid Dezhdar *, Gholamreza Talischi, Hossein Zangeneh Pages 47-76
    The present study aimed to design and apply the instructional model of procedural knowledge based on two systemic and constructivist approaches to compare the effectiveness of these approaches by evaluating the educational activities of architectural freshman students and to identify the appropriate approach to adopt an effective instructional model to improve design ability. Architectural basic design (I) lesson was considered as a case study in this research. Instructional design with a systemic approach was then carried out using the teaching model of procedural knowledge of Moradi (2010) and then with a constructivist approach using the model of Jonassen (1999). The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included first year undergraduate students of architectural engineering in universities of Hamadan province. Among them, 30 students of architectural basic design (I) lesson of Islamic Azad University, Hamadan Branch were selected as a sample by available sampling methods, but were assigned randomly. The data collection tool was a researcher-made test to measure students' performance, which was approved by experts. Data analysis was performed using descriptive statistics (mean, variance, standard deviation, etc.) and inferential tests (covariance and its assumptions) with the help of SPSS software (2021) version 22. The results showed that the instructional model of procedural knowledge based on a systemic approach can be more effective in improving the design ability of architectural freshman students who have little basic knowledge than the constructive model by changing the cognitive structures.
    Keywords: Architectural education, Design Ability, Procedural Knowledge, Systemic Approach, constructivist approach, Architectural basic design (I)
  • Akram Esfandiari *, Elham Shokry Pages 77-101
    Attention to the perceptual function of residential interiors depends to a large extent on their visual quality, which is a qualitative category, and therefore, its analysis has many complexities. This research seeks to answer the question of how and to what extent the arrangement and design of the interior elements in an architectural space affect the optimal distribution of daylight and visual comfort of space users. In fact, the purpose of this study was to discover the relationship between interior architectural elements and improve the visual quality of residential spaces in order to have the proper distribution of natural light. In this regard, 8 examples of residential spaces were designed, First, the visual quality of the sample of residential interiors was measured and quantitative data extracted through the Isovist tool in Depthmap Software based on the visibility connection indicators, the maximum line of sight radius, and the average depth of vision. Then, daylight indicators of brightness intensity and uniformity rate were also obtained in samples of Isfahan city in Relux software, and then, the relationship between visual quality indicators and daylight indicators was also investigated. Finally, Isovist indicators, which indicate the visual quality of species, were correlated with daylight variables confirming the validity of the proposed method in measuring the visual quality and amount of light received by residential spaces. The results of this study can be potentially effective in simultaneously measuring the visual quality and design of interior spaces of residential units and consequently, the quality of these units and the amount of light received in residential spaces.
    Keywords: Isovist Analysis, Residential Units, Visual Quality of Space, Relux Software
  • Tahmineh Hoseini *, Majid Hajizadeh Pages 103-126

    Architectural Roon -the orientation of a city and its buildings- is an important theory by Pirnia, who believed that the traditional architecture of Kerman is built on a specific orientation due to its climate and medical and geographical conditions. The purpose of this study was to investigate and verify the cognition of this theory as well as comprehend the traditional architecture of Kerman from this point of view. It also aimed to study the climate of the city and to find the perfect orientation for architecture and urbanism of Kerman. The main question of the study was to determine whether the traditional architecture and urbanism of Kerman is based on the Roon introduced by Pirnia. To answer the question, firstly, this theory and the importance of orientation in sustainable architecture and optimization of energy consumption were explained and expanded, and then the climate of Kerman and the frequency of traditional houses in the mentioned orientation using quantitative method were studied. The results indicated that the Roon which Pirnia considered for the city -the east-west stretch- was low frequency, and the majority of the buildings were close to what he called Roon of Isfahan -the northwest-southeast stretch- which simultaneously provides buildings with suitable sunlight on the sunny front in winter and protects the winter-living room from the unpleasant, cold and dusty wind from southwest. This orientation in plans has provided the possibility of desired location of the used areas during warm seasons towards the pleasant seasonal prevailing wind.

    Keywords: Orientation, Kermani roon, Stretch, Sunny front, Traditional architecture of Kerman, Blind side of buildings
  • Sahar Majidi *, Zahar Ghazanfari, Mahsa Haghani Pages 127-146
    Today, architecture graduates experience a type of shock at the beginning of their careers as academic learning do not help them as much as it should for initial employment or career advancement. Accordingly, the purpose of this study was to examine the pathology of the undergraduate program in architecture at universities and to examine the effectiveness of these trainings in creating the necessary skills and knowledge for employment. For this purpose, firstly, similar research in this field was reviewed and then, by specialized analysis and lexicography, the term "employability" of the research concept identified. The two main skills derived from the conceptual model were tested through a field study with the statistical population of architecture graduates. Sampling was carried out purposefully and 51 people responded to a closed questionnaire on the variables affecting recruitment. The results of the data analysis showed that the four variables of "inconsistency of definitions in the professional environment with the academic", "unfamiliarity with labor laws and building regulations", "lack of practical skills in the professional environment" and "lack of familiarity with administrative and professional issues" were all more effective than the variable "non-institutionalization of curriculum". According to the results, it seems that architectural knowledge is well institutionalized in the curriculum, but the other variables are effective in creating the professional shock at the beginning of entering the professional environment. In addition, lack of connection and harmony between academic architectural knowledge and reality of the professional environment are the main causes of this shock.
    Keywords: Employability, Architecture, proficiency Skills, Business skills, Curriculum, Professional Environment
  • Farhad Karvan * Pages 147-170

    The aim of this study was to predict idea generation in architecture through creativity styles and metacognitive skills and to test the mediating role of learning strategies. The present study was a correlational structural equation model. The statistical population of this study included all architecture students of Hamadan Girls' Technical and Vocational University totaling 600 students in the academic year 2020-2021. It is noteworthy that the sampling method used took into consideration the coronavirus epidemic conditions and 126 students were selected according based on available methods. In order to collect data, O'Neill and Abedi's state metacognition questionnaires, Weinstein's and Palmer's learning strategies, Kerton's creativity styles and the researcher's idea evaluation test were used. Structural equation modeling was used to analyze the data. The results showed that the model had a good fit with the research data. Metacognitive skills and creative styles, both directly and indirectly through learning strategies, have a positive and significant effect on student's idea generation. It is recommended to the practitioners of architectural education that in order to teach the design process to students, attention should be paid to learning strategies, creative styles of people, and the ability to metacognize a state related to design.

    Keywords: Architectural education, Creative style, Design, Ideation, learning strategy, Metacognitive skills
  • Farkhondeh Rafiee * Pages 171-189

    It is necessary to study the quality of virtual education during the Covid-19 epidemic and the need for higher education to hold virtual and distant education in this period. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of virtual education of practical courses in the field of architecture in Shiraz Girls' Technical and Vocational College using the survey method. The statistical population of this research comprised of 40 professors and 460 architectural students in the first semester of 2021-2022; based on the Cochran table, the sample size was determined to be 36 professors and 210 students. The data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of 34 questions and 8 components. Data analysis was performed using SPSS software at two levels of descriptive statistics and inferential statistics (single sample t test and t independent groups). Findings showed that according to the professors, all components except teaching-learning activity were optimal and the learning-teaching activity component was moderately effective. From the point of view of the students, the flexibility component was desirable while the content component was undesirable, and the components of organizing educational materials, helping students, designing pages, amount of workload, evaluation and handling were considered moderately effective. In general, from the point of view of the professors, the effectiveness of the virtual training course of practical architectural courses was favorable and from the point of view of the students, it was average. This study also showed that familiarity with cyberspace plays a role in the effectiveness of virtual education, including content components, organizing educational materials, flexibility and helping the student and promotes better understanding and communication with the learning environment.

    Keywords: Virtual teaching Covid, 19 Effectiveness Architectural education Practical lessons Shiraz girls technical, vocational college
  • Minoochehr Marzban, Sayed Rahman Eghbali *, Farzaneh Asadi Malekjahan Pages 191-213
    The construction industry has always been influenced by new, emerging and advanced technologies throughout its history. Technological developments have led to increasing changes in many areas of the construction industry. This research investigated the technological changes and developments in the field of construction industry by adopting a future-research approach. The purpose of this study was to identify key technological factors affecting the future of the construction industry. First, using library studies, technological advances affecting the construction industry were identified. Examining the available documents and books, 18 drivers were identified in four areas: "design", "construction", "maintenance, repair and operation" and "management". Then, among the drivers determined, using the method of structural analysis and based on the opinion of experts, the key technological factors that will have the greatest impact on the future of the construction industry were identified. Research data was analyzed using MICMAC software. The results of using structural analysis method indicate that 9 key factors including building information modeling (BIM), new energy consumption simulation software, virtual reality and augmented reality, intelligent structural systems and facilities, 3D printers, prefabrication, modularization, robotics and blockchains will have the greatest influence on the future of the construction industry.
    Keywords: Construction Industry, New Technologies, Futures Studies, structural analysis
  • Negar Badiei, Seyed Ali Almodaresi *, MohammadHossein Saraei Pages 215-231

    Due to unprecedented population growth, urbanization and urban growth have become central to planning and political discourses. There are a variety of forces that affect urban growth internally and externally. As urban growth by nature influences different dynamics of urbanization such as population mobility, employment distribution, environmental functionality, and housing markets, it has become the core of urban and regional planning. Urban growth patterns play a critical role in the well-being of residents and the livability of the city. Scrutinizing urban form as the spatial reflection of the urbanization process is a necessity for urban development planning to reach more sustainable and resilient cities. The purpose of this research was to analyze urban growth based on the indicators of urban growth. In the present research, using satellite images for a 20-year period from 1996 to 2016, the urban growth of Shiraz metropolis was explored based on the spatial parameters of the urban growth form. The results of this research indicated that the metropolis of Shiraz has undergone many changes in terms of form in the studied period. These changes have occurred in different urban classes such as built buildings, green spaces and gardens, road networks and urban wastelands. The results of the quantitative analysis of urban growth changes in Shiraz metropolis indicated that urban fragmentation and division occurred in all urban classes and in the studied period, Shiraz metropolis has moved towards greater divisions. The fractal dimension of urban growth in Shiraz metropolis also demonstrated greater complexity in the form of urban growth.

    Keywords: Urban Growth, satellite images, Shape Index, fractal, Shiraz metropolis
  • Shima Sadeghzadeh Nazari *, Ali Ghaffari, Fatemeh Rostami Pages 233-259
    A great deal of research has been carried out on the classification of residential units and various classifications have been presented. The purpose of this article was to investigate the role of vertical and horizontal density in urban housing typology in order to improve human health and the active living environment of citizens. Therefore, in this article, the typology of housing was discussed from the perspective of horizontal and vertical density in urban housing architecture, and based on the results obtained, factors affecting health were discussed. The assumptions of this research were based on the impact of residential density on flexibility and changeability, the type of environmental arrangement, the number of unconnected houses on the residents' perception of their place of residence. The current research was applied and descriptive non-experimental in terms of its nature and method. Cochran's formula was used for sampling and 385 questionnaires were collected. Sample selection was random and included engineers and architectural specialists at the engineering system organization of Tehran province with at least 15 years of related activity and work experience. Data collection method was through the use of a questionnaire as well as library study by referring to available documents in scientific and authoritative articles. The validity of the questionnaire was obtained by formulating the questions based on the theoretical foundations of the research and with the comments and approval of the above-selected engineers and architectural experts. In order to confirm the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used and values ​​above 0.7 were considered acceptable. The mean test was calculated on the main and specific hypotheses in SPSS22 software and at a confidence level of 0.95. The results demonstrated that all research hypotheses were confirmed. As a result of this research, effective factors in human health and living environment were identified and recommendations were made for using all factors.
    Keywords: Horizontal density, vertical density, Housing Typology, quality of life of citizens, settlement architecture
  • Shoeleh Shoara, Seyed Majid Mofidi Shemirani *, Seyed Kamaleddin Shahriari, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi Pages 261-277

    Given the rapid acceleration of urbanization in the city of Shiraz in recent years, it seems necessary to study the impact of new developments. The purpose of this study was to investigate the effects of urban canyon material on daily average temperature and net long-wave wall flux. Therefore, the question arises of how urban surface material affects average daily temperatures and wall long-wave net fluxes. In this study, ANSYS FLUENT software was used to numerically model airflow, heat transfer, and solar radiation in a three-dimensional urban environment. The k-ε turbulence model was implemented for the initial modeling, whereas the large-eddy simulation model was utilized for the final modeling. The simulation also used three different materials for the urban facade; aluminum, gray concrete, and white stone, and asphalt for the ground. It was observed that the lowest wall’s mean temperature was related to the white stone with a temperature of 294K at approximately 5:00 AM and the highest value was associated with the aluminum material with a temperature of 337K at approximately 14:00 PM. The lowest value of the average net long-wave radiation flux of walls equal to 53 w/m2 was related to the aluminum material at approximately 6:30 AM and the highest amount equivalent to 295 w/m2 was related to the white stone material at 15 PM. Comparisons revealed that the magnitude of the vortices generated next to the building was approximately the same for the three materials and the formation of vortices behind buildings that were as tall as the buildings.

    Keywords: local climate zone, Large Eddy Simulation, Ventilation, urban canyon, Material
  • Mohammad Dargahi Shoemaker, Leila Ebrahimi *, Amenef Haghzad, Mehrdad Ramezanipour Pages 279-296

    Irregular development and urban instability increase marginalization, destruction of urban green areas and increase the demand for urban land, which in turn leads to the disappearance of urban green spaces and land use change. The purpose of this study was to present executive strategies to improve and develop urban green space in the 10th metropolitan area of Tehran. Research method was descriptive-analytical, which evaluated the urban green space of the 10th metropolitan area of Tehran by examining the implementation trends of the SWOT evaluation model and using the QPSM quantitative strategic model to present the best executive strategies in the region. For this purpose, a questionnaire was designed to identify the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the region based on the principles and research background and was distributed among 25 experts in this field. Based on this, 15 strengths and 15 weaknesses, 10 opportunities and 11 threats were identified in the region. Findings showed that the greatest strength was sufficient statistics and information on green space in the region, the greatest weakness was lack of green spots, the greatest opportunity was consolidating old and dilapidated houses and using them as green space, and the greatest threats were water and soil pollutions. The reason for the existence of industries and factories in the area were lack of suitable offers for the development of green space. According to the results obtained for planning in the direction of green space in the study area in the matrix of strategies and executive priorities, the WO review strategies determine the acceptable strategy.

    Keywords: green space, Swat method, Quantitative strategic method, District 10 of Tehran
  • Seyed Hossein Neshat Safavi, Malihe Babakhani, Maryam Azmoodeh * Pages 297-321

    The compact development of cities and the reduction of green spaces are the main reasons for the formation of thermal islands, a phenomenon that has become a major problem in cities. In addition, increased temperatures have led to environmental problems, reduced health of citizens, and risen energy consumption, particularly in buildings as it is used to create favorable temperature conditions to gain thermal comfort. One strategy for controlling and reducing this problem is the use of passive systems such as green roofs which can affect the thermal properties of a building due to their moisture content, absorption level, reflection and shading parameters. Furthermore, the presence of different vegetation will have different effects on the temperature changes of the roof surfaces. This paper investigates the performance of green roofs with different vegetation coverage on the roof surface temperatures of buildings. The surveys were conducted in hot and dry climates of Tehran city and simulations were carried out by Envi-Met software. The main environmental variables such as mean radiant temperature, air temperature, air flow and relative humidity were studied and compared as the main variables of the study. Finally, a comparison of the extent and role of the above on reducing the thermal island phenomenon shows that the use of Hedege, Grass and Soja vegetation in creating optimal conditions was very impressive in the order mentioned. The results show that green roof with Hedege vegetation (compact) had the greatest impact on climatic parameters compared to other green roofs.

    Keywords: Urban Heat Island, green roof, Vegetation, Center of Tehran City
  • Paria Meshkabadi, Abbas Ghaffari *, Elham Nazemi, Narges Dehghan Pages 323-347

    The provision of sound comfort and speech intelligibility in metro stations also contribute to the mental and physical discussions of individuals in addition to safety and security. In acoustics, an objective evaluation alone is not sufficient to determine acoustic satisfaction and there is a need for subjective evaluation. Therefore, the purpose of this research was evaluation of acoustical satisfaction in metro stations in terms of quantity and quality with descriptive-experimental methods. The required data was collected through field studies that included measurement of physical parameters (SPL and RT) as well as questionnaires to better understand the audience and measure their satisfaction with the five effective components in acoustic quality (auditory, speech, human, functional and architecture) and analyzed in two EXCEL and SPSS software. A comparison with international standards was made in the scope of physical measurements and recognition of the underlying variables to determine the satisfaction, the relationship between the factors influencing the acoustic satisfaction with the demographic variables which research in humanities is looking for. The analysis of the collected data indicated that the SPL and RT did not follow the relevant standards. The main factors of dissatisfaction from people’s points of views included mechanical, dynamic and speech reflection in metro stations, which produce significant noise, and have a great impact on safety and security and the performance of public address systems. Furthermore, satisfaction of users had a significant correlation with variables such as gender, age, number of trips during the day, and auditory ability of each individual.

    Keywords: Acoustic Satisfaction, Metro Station, speech intelligibility, sound pressure level, Reverberation Time
  • Sajjad Behzadi, Mohammadsaleh Shokouhibidhendi * Pages 349-372

    In recent decades, the dominant paradigm in urban planning has shifted from planning for the people to planning with the people and even by the people, and the concept of citizen participation has become increasingly important. Thus, many countries have used formal school and university education to institutionalize skills that lead to increased citizen participation in society. In order to explain the effectiveness of such trainings in Iran, the present article attempted to address the question: "Will a high level of education (greater benefit from formal trainings) increase citizen participation?". The hypothesis of the article was that people with higher education had greater involvement in urban affairs. The present study was descriptive-analytical in nature and applied in terms of purpose. In order to achieve the objectives of the research, Hemmatabad and Abshar neighborhoods of Isfahan, which are adjacent to each other but have significant differences in terms of education of residents, were comparatively studied. A questionnaire was also used to obtain additional information. The statistical population of this study was selected using Cochran's formula with an error coefficient of 5% for Abshar neighborhood with 372 residents and Hemmatabad neighborhood of 374 residents. For data analysis, Spearman’s correlation coefficient, linear regression and Mann-Whitney test were used. The findings showed that there was no significant relationship between education and citizen participation. In other words, the article hypothesis was rejected. As a result, it can be said that formal trainings are not sufficiently effective in increasing citizen participation and are therefore criticized.

    Keywords: Abshar neighborhood, Citizen participation, Education, Formal Education, Hemmatabad neighborhood
  • Tahereh Koulivand * Pages 373-404

    With the growth of urbanization and the increase in the density of buildings, emerging urban valleys face greater problems in terms of pollution and temperature. Severe thermal stresses in these valleys have reduced the level of thermal satisfaction of passers-by. Planting vegetation is one important method of reducing air temperature and improving thermal comfort, particularly on sidewalks. Shading or evaporative cooling helps to improve ambient temperature conditions. Studies conducted in Isfahan show that trees are the most repetitive type of vegetation in the valleys of Isfahan. They create different thermal conditions in the passage. The purpose of this study was to investigate the difference in thermal impact between the most common type of broadleaf tree and the most frequent type of coniferous tree in the urban valleys of Isfahan with different H / W ratio and orientation. Envi-met v4.1 software was used to evaluate the impact of trees with different characteristics in urban valleys. First, through field study, the conditions of urban valleys and recurrent vegetation in the environment were determined. Then, by simulation with the mentioned software, the thermal conditions created in summer and winter in urban valleys were studied and compared. The results show that broadleaf (deciduous) trees performed better under all four directions in summer and reduced pmv by a maximum of 2.5 units. In winter, coniferous (evergreen) trees protect the passages from the wind. The winter cold provided better comfort conditions based on the pmv index. Conditions were improved by a maximum of 0.3 units. However, in general, summer and winter deciduous trees provided the best conditions for thermal comfort. It is recommended that in the city of Isfahan, particularly in densely populated areas such as deep and narrow urban valleys, and on windy roads in winter (with east-west and northeast-south direction) conifers and leaf trees be planted. At the start of passages, conifers should be planted to control the speed and intensity of winter winds.

    Keywords: Vegetation Thermal comfort Urban canyons Hot, dry climates Envi, Met
  • Mohsen Motiei *, Vajihe Saraj, Fatemeh Montazeri Sanij Pages 405-425
    The arts industry is a tool to help create new economic foundation for future economic growth that attracts many creative people in the knowledge-based economy to create new ideas and products through entrepreneurship. Universities are considered as a stimulus and an important factor in teaching entrepreneurship to students. The purpose of this study was to present a report on the current state of art entrepreneurship education among Iranian universities of arts. The statistical population of this study consisted of 11 art professors in 3 universities of art (Isfahan / Tehran / Yazd) in the qualitative stage selected by convenience sampling. In the quantitative stage, 120 Master of Arts students were selected as a statistical sample. To gain a deeper understanding of the current educational status of art students from the perspective of professors, an exploratory and inductive research approach with a survey strategy was used and the data obtained from semi-structured interviews was analyzed using coding and manual analysis. Entrepreneurial skills were also ranked from the perspective of 120 art students using the fuzzy TOPSIS technique. The findings of this study showed evidence that art entrepreneurship education, although considered very important and necessary by professors for the professional preparation and entrepreneurship of art graduates has received less attention in universities. Finally, the practical implications of this research encourage discussions in the field of entrepreneurship in art and redesign of the curriculum.
    Keywords: Education, Entrepreneurship, Entrepreneurship Skills, Art Entrepreneurship
  • Mojtaba Asadi Pasoojani * Pages 427-448
    Seljuk visual art is one of the richest examples in the history of Iranian art. Crafts such as pottery and paintings on them reached flourishing peaks in this period. Due to the Mongol destructions after the Seljuk era and natural destructive factors, there are only a few illustrated books left of this time. These resources do not provide sufficient information on the visual arts of this period. However, there are many containers related to the Seljuk era because of the persistence of pottery works against destructive factors. By examining the similarities of these two types of visual art [illustrated books and painted pottery], it was possible to take advantage of the pottery motifs of this period in investigating the visual characteristics of the Seljuk period. Relying on available resources, this study intended to discover the features of the illustrated books and the pottery of the Seljuk era as well as their similarities and differences. Thus, the visual arts of the Seljuk era and the visual roots of the art of this period were examined by comparatively studying some examples of the paintings of illustrated books remaining from this era in addition to pottery motifs of the two centers of Ray and Kashan. In order to study the visual characteristics and motifs more accurately, the two types of art were compared and presented in two tables.
    Keywords: Seljuk Miniature, pottery motifs, Seljuk period, manuscripts
  • Artemis Hooshyar * Pages 449-470

    In the production of many products, in particular, the production of clothing and textiles whose raw materials are made of fabric, we are faced with waste resulting from fabric cuts. Today, in many countries of the world, an important share of the gross national product is related to the clothing manufacturing sector, and the biggest challenge that this sector of the industry faces is the provision of raw materials for production. Currently, the measures taken by the country's clothing manufacturers and factories include selling these waste materials for non-expert applications and as stuffing materials for dolls and bedding to buyers or throwing them away along with garbage leading to the production of a large volume of urban garbage and environmental pollution. In this regard, the present study examined the methods of optimal use of waste materials in the laboratory in two main ways. In the first method, the product was fiber and in the second method, it was non-woven fabric. These two main methods were divided into 7 sub- methods cutting and grinding, grinding and kneading (Nemdomali), pressure and pressing, thermal (baking), thermal (melting), use of chemicals and hot fermentation. From the obtained samples, the result of these 7 methods were examined from the three main aspects of resistance, flexibility and colorability. Finally, an effective solution for recycling, according to the conditions and facilities of the production centers and with the goal of increasing economic efficiency and the correct and optimal use of discarded materials compatible with human skin is presented under the title "combined method of recycling".

    Keywords: Recycling, Garment Production, Economic productivity, Waste, combined method, Environment
  • Farhad Khoshnam *, Hamid Ghasemkhani, MohammadReza Kamandar Pages 471-485

    In the present research, the effect of packaging as the first factor with four levels without packaging or control, cellophane, metallized transparent envelope and nano plastic and storage time as the second factor including levels of the first, second, third and fourth week on some mechanical properties including the breaking force, deformation, stiffness, breaking energy and critical bending of cucumber were investigated and determined in the form of a factorial experiment based on a completely random design. Excessive spoilage and softening of control samples caused them to be removed in the third and fourth weeks during the experiments. The results showed that the type of packaging was significant only on critical bending at the level of 5% and had no effect on other parameters.  The interaction effect of packaging type and storage time on the parameters of rupture force, displacement, stiffness, rupture energy and critical bending of cucumber had different results. The lowest critical bending value (0.435 cm-1) and the highest stiffness value (0.18 N/mm) at the end of the fourth week were related to the metallized package samples. In addition, the results showed that the method of packaging in a metallized transparent envelope can preserve the quality of the product and increase the shelf life compared to other tested methods.

    Keywords: Storage time, Quality, Packaging, stiffness, Amount of Deflection
  • Mojtaba Foroozandehnasab * Pages 487-514

    This study was performed to design, construct and evaluate an off-center hydraulic vibratory harvesting machine. A single-degree of freedom spring-mass model was established to determine the natural frequency, damping constant, damping coefficient and stiffness based on mechanical properties of the limb. Then, to evaluate the efficiency of machine in terms of apple removal, a factorial experiment (3 × 3 × 3) with completely randomized design was conducted to investigate the shaking amplitude, shaking frequency and shaking time of apple removal. Three levels of oscillating frequency (20, 25 and 30 Hz), three levels of shaking amplitude (50, 60 and 70 mm) and three shaking times (5, 10 and 15 seconds) were investigated. Analysis of the variance of the fruit removal percentage showed that both shaking frequency and shaking amplitude had highly significant (p <0.01) effect on fruit detachment. Interactive effect of amplitude and frequency on fruit removal had a significant effect. By increasing vibration frequency in tree, a significant effect was not obtained but in the range above 60 mm, the effect of increasing the frequency was highly significant. Therefore, in apple harvesting, the effect of increasing the shaking amplitude relative to the shaking frequency on fruit removal was determined. Furthermore, the study of the relationship between the static force of detachment and weight was fitted as a linear relationship. By increasing the shaking time from 5 seconds to 10 seconds, harvesting increased while increasing the time from 10 to 15 seconds, no significant effect was achieved. Based on the results, the harvesting frequency of sour apples equal to 25 Hz at the amplitude of 70 mm and shaking duration of 10 seconds with an average fruit removal rate of 88.4% was selected as the best treatment.

    Keywords: Fruit detachment, Mechanical properties, Static Force, Shaking Amplitude, Shaking Frequency, Vibratory Harvesting Machine
  • Fatemah Esfandiari, Javad Taei-Semiromi *, Mehrangiz Jokar Pages 515-532
    This research was conducted in order to investigate some quantitative and qualitative traits of milk thistle under the influence of delayed planting dates in 2016 at the research farm of University of Jiroft. The experiment was carried out in the form of split plots in the form of a randomized complete block design in three replications. The main factor in this experiment was six planting dates (November 10, December 10, January 10, Bahman 30, March 10, April 10) and the secondary factor was three ecotypes of thistle (Kashan, Sari, Malathani). The measured traits included number of Capitulum per plant, number of seed per Capitulum, Weight of 1000 Seeds, plant height, seed yield and grain oil content (%). The results showed that the effects of planting date, ecotype and their interaction on all studied traits were significant (P<0.01). Under the influence of the delay in planting, all studied traits decreased linearly and significantly (P<0.01, R2>0.85). Based on these results, the decreasing slope under the influence of delayed cultivation was different in the examined ecotypes, so that the highest and lowest absolute values of the decreasing slope were observed in Malathani and Kashan ecotypes, respectively. The results illustrated that for every 10 days of delay in planting, seed yield decreased in Malathani, Sari and Kashan ecotypes by 251.4, 239.1 and 134.6 kg per hectare, respectively. The oil percentage decreased by 0.62 and 0.31, and 0.58 percent respectively. In general, in the subtropical conditions of Jiroft, the optimal planting date is November. The comparison between ecotypes also showed that although Mulathani and Sari demonstrated the highest yield of seeds and oil on the first planting date, Sari ecotype had more yield stability during the different planting dates.
    Keywords: Ecotype, growth period, Temperature stress, Milk thistle (Silybum marianum. L.), Sowing date