فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی شیاری*، علی شکری صفحات 7-21
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثرگذاری مشارکت سیاسی در دموکراسی مدرن در جمهوری اسلامی ‎ایران انجام شده است، دموکراسی مدرن در اغلب کشورهای جهان یکی از اصلی ترین بخش‎های زندگی سیاسی امروزه بشر به شمار می‎آید، و یکی از ارکان دموکراسی می‎تواند نقش مهمی‎در مشارکت و نظارت شهروندان بر عملکرد و تصمیمات کارگذاران نظام‎های سیاسی داشته باشد، پارلمان و نظام پارلمانی و نقش ویژه آن در کشورهای مختلف در امور انتخابات و در جمهوری اسلامی ‎بوده است، از این رو این پرسش مطرح می‎شود، که آیا می‎توان اینگونه تلقی کرد، که آیا مشارکت سیاسی می‎تواند، در دموکراسی مدرن تاثیر بسزایی داشته باشد یا نه ؟ هدف اصلی مقاله حاضر کاوش در خصوص مشارکت سیاسی در دموکراسی مدرن و در نظام جمهوری اسلامی ‎ایران بوده، پس می‎توان اینگونه بیان کرد، که یکی از محورهای اساسی روند تحولات سیاسی مخصوصا در کشورها، علی الخصوص در ایران، از مشروطه به بعد دموکراسی خواهی بوده است، در شرایط دموکراسی به عنوان یکی از مسیله‎های نظری و مهم جریان‎های فکری- سیاسی ایرانی اعم از سوسیالیسم، اسلام گرا و لیبرالیسم تداعی شده و این جریان‎ها از ارزشمندی و مطلوبیت دموکراسی سخن می‎گویند. در همین رابطه دموکراسی برآیند مشروعیت مردمی‎ و مشارکت مردمی‎ و نهادینه مبتنی بر قانون و قانونمندی و کنترل شده و تحت نظارت مرجع قانونی و در بردارنده تنوع و تکثر سیاسی است.
    کلیدواژگان: دموکراسی، دموکراسی مدرن، مشارکت سیاسی، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدحسین ناظمی اشنی* صفحات 23-37

    یکی از ثمرات اندیشه های فقهی و کلامی آیت الله خامنه ای، حوزه علمیه انقلابی است که معتقد به اسلام سیاسی و مبتنی بر ولایت مطلقه فقیه جامع الشرایط می باشد. این مقاله در صدد پاسخ گویی به این سوال است که شاخص های حوزه علمیه انقلابی با رویکرد جامعه شناختی از نگاه معظم له کدام هستند و دیدگاه قرآن کریم به این شاخص ها چگونه است. روش این پژوهش کیفی و در جمع آوری داده ها از روش اسنادی و در تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. برای پاسخ به این سوال، سخنان ایشان پیرامون این موضوع مورد بررسی قرار گرفت. مقولات حاصل از آن با مقولات مورد نظر در قرآن کریم مقایسه شد تا میزان انطباق آن مشخص شود. شاخص های به دست آمده عبارتند از : تهذیب نفس، پاسخگویی به مسایل روز جامعه، همکار و پشتیبان حکومت، مستقل از دولت در معیشت طلاب، تولید و تبیین فکر در جامعه، عامل نفوذ در قلب مردم، عالم بودن، لحاظ کننده ظرفیت های انقلاب در تحلیل ها، استفاده کننده از ظرفیت های انقلاب در تبلیغ دین. بر اساس یافته های پژوهش، در آیات قرآن به بیشتر مقوله هایی که در تحلیل بیانات مقام معظم رهبری استخراج شده، اشاره شده است.

    کلیدواژگان: شاخص های حوزه علمیه انقلابی، اسلام سیاسی، اندیشه مقام معظم رهبری، قرآن کریم
  • محسن روحی، مجید گل پرور*، علیرضا منظری توکلی صفحات 39-61
    تحقیق حاضر به بررسی جامعه شناسی سیاسی رابطه هوش سیاسی با اشکال مختلف مشارکت سیاسی (مطالعه موردی: شهروندان شهرکرمان) پرداخته است. امروزه هم از دیدگاه نظری و تیوریک هم از منظر علمی، توجه ویژه ای به نقش و چگونگی تاییر مولفه ها و عوامل فردی تاثیر گذار بر مشارکت سیاسی می شود در همین راستا این پژوهش به دنبال مطالعه پاسخگویی به این سوال اساسی است که آیا بین هوش سیاسی شهروندان شهر کرمان با ابعاد مختلف مشارکت سیاسی آنان رابطه معناداری وجود دارد؟ روش تحقیق در این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. در این پژوهش برای سنجش مشارکت سیاسی و هوش سیاسی از پرسشنامه های استاندارد استفاده گردیده. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که بین هوش سیاسی با ابعاد مختلف مشارکت سیاسی در شهروندان شهر کرمان رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها از طریق معادلات ساختاری نشان می دهد که ضریب بتای استاندار شده رابطه هوش سیاسی با مشارکت سیاسی برابر (80/0=β) می باشد. علاوه بر این در خصوص رابطه هوش سیاسی با ابعاد مختلف مشارکت سیاسی با توجه به ماتریس همبستگی محاسبه شده متغیر هوش سیاسی با کلیه ابعاد مشارکت سیاسی رابطه مثبت داشته و در این، میان بیشترین رابطه را با مشارکت در مباحث سیاسی با 725/0 و کمترین میزان رابطه را با مشارکت در اجتماعات سیاسی با 339/0 داشته است.
    کلیدواژگان: هوش سیاسی، مشارکت سیاسی، اشکال مختلف مشارکت سیاسی، شهرکرمان
  • رضا دوستدار*، نوید کامیاب، حسن کلاکی کردکلائی صفحات 63-88
    پژوهش حاضر درصدد است معنا، چیستی، چرایی، و مولفه ها و ویژگی های انسجام ملی را در اندیشه‏ حضرت آیت الله امام خامنه ای(مدظله العالی) و ابعاد مختلف موضوع را از منظر ایشان مورد واکاوی قرار دهد. از این رو، تحقیق حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که مفهوم انسجام ملی در اندیشه سیاسی حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای (مدظله العالی) چه معنایی دارد؟ ابعاد و مولفه های آن چیست؟ عوامل و موانع موثر بر انسجام ملی در جامعه کدامند؟ و راهکارهای ارتقای انسجام ملی از منظر ایشان چه می باشد؟ روش پژوهش حاضر، کیفی و از نوع تحلیل مضمون (تحلیل تماتیک) می باشد. جامعه آماری در این تحقیق شامل تمامی سخنرانی هایی بوده که معظم له از سال 1368 تاکنون 1397 در خصوص انسجام ملی سخنرانی نمودند. بنابراین روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه‏ای به روش فیش‏برداری و مراجعه به منابع دست اول، یعنی سخنرانی‏های معظم له مستند به سایت ایشان می‏باشد. بنابراین روش تحلیل یافته ها، به شیوه تحلیل مضمونی با استناد به سایت مقام معظم رهبری و بیانات ایشان انجام گرفت. نتایج یافته های تحقیق در زمینه اندیشه سیاسی حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای (مدظله العالی) آثار و عوامل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را در انسجام ملی را نشان می دهد. مولفه های عوامل سیاسی شامل الف- رهبری و مرجعیت، ب- اتحاد میان قوای سه گانه و دستگاه های دولتی، و ج- مردم می باشد. همچنین عوامل اجتماعی شامل: الف) تشکیل اتحادیه های صنفی، و توجه به مشکلات مردم، ب) تشکیل هیات های مذهبی و توجه به مسایل معنوی، و ج) ایجاد مراکز و کانون های تفریحی سالم می باشد. عوامل نظامی شامل: الف) همکاری و همدلی میان نیروهای مسلح و دولت، و ب) استقلال و آمادگی نیروهای نظامی در سیاست دفاعی کشور می باشد. همچنین عوامل فرهنگی و اقتصادی نیز دارای مولفه های مرتبط به خود می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل مضمونی، اندیشه حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی)، انگیزه، آثار، انسجام ملی، اتحاد ملی
  • محمداسماعیل حق پرست، حوریه دهقان شاد*، حسین هنرور، مهران صمدی صفحات 89-116
     

    هدف این مطالعه، تبیین جامعه شناسی برندسازی سیاسی در احزاب ایرانی بعد از انقلاب اسلامی با تاکید بر رویکرد فراترکیب بود. به این منظور با رویکرد پژوهش کیفی و ابزار فراترکیب که شامل گام های هفت گانه ای است، به ارزیابی و تحلیل نظام مند نتایج و یافته های پژوهش پیشین پرداخته شده است. در این روش با جستجوی کلیدواژه جامعه شناسی برندسازی سیاسی در احزاب ایرانی در پایگاه های اطلاعاتی گوناگون، در ابتدا 2151 مطالعه در بازه زمانی سال های 2012 تا 2021 میلادی و 1391 تا 1400 خورشیدی یافت شد. از این تعداد، 1468 اثر از نظر عنوان، 429 اثر از نظر چکیده و 199 اثر از نظر متن با هدف و سوالات تحقیق حاضر همخوانی نداشتند؛ بنابراین این اثار کنار گذاشته شدند و تنها 55 اثر که در زمینه برندسازی سیاسی در احزاب ایرانی بعد از انقلاب اسلامی بودند و هم از نظر عنوان و هم از نظر محتوا با هدف و سوالات پژوهش حاضر همراستا بودند، برای تحلیل به روش فراترکیب و ارایه الگوی برندسازی سیاسی در احزاب ایرانی انتخاب شدند. با مطالعه و بررسی دقیق منابع نهایی شده، از هر کدام از منابع، مولفه ها و شاخص های جامعه شناسی برندسازی سیاسی در احزاب ایرانی بعد از انقلاب اسلامی استخراج شد. در مجموع الگوی برندسازی سیاسی در احزاب ایرانی بعد از انقلاب اسلامی در 6 مولفه و 55 شاخص شناسایی و طبقه بندی شد.

    کلیدواژگان: برند، جامعه شناسی، برندسازی سیاسی، احزاب ایرانی، انقلاب اسلامی
  • مهدی محمدزاده بنی طرفی* صفحات 117-135
    روش نظام سلطه در حکومت بر افکار، اغوا و روش نظام الهی ارشاد است. لذا نظام سلطه در جنگ روایتها تلاش دارد تا با تحریف واقعیت ها، بر افکار عمومی مسلط گشته و اهداف استکباری خود را به دست آورد. اما در نقطه مقابل، نظام الهی تلاش دارد تا با جهاد روشنگری، افکار عمومی را از اسارت سلطه نجات بخشد. رهبر معظم انقلاب اسلامی در جنگ روایت ها راهبرد جهاد تبین را برگزیدند و از سوی دیگر، ایشان با ارایه بیانیه گام دوم، هدف پیش روی انقلاب اسلامی را مشخص نموده و جوانان را مخاطب قرار داده اند. از این رو، مسیولیت اصلی این جهاد در مسیر بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی بر عهده حلقه های میانی است که در ارتباط با بدنه جامعه از یک سو و مسیولین نظام اسلامی از سوی دیگر هستند. لذا ضرورت دارد که نقش حلقه های میانی در جهاد تبیین با هدف تحقق بیانیه گام دوم مشخص گردد. پژوهش حاضر اطلاعات را به صورت کتابخانه ای جمع آوری و به صورت توصیفی-تحلیلی بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، گام دوم انقلاب اسلامی، تمدن اسلامی، حلقه های میانی، جهاد تبیین
  • مرتضی عمرانی، سعید اسلامی*، کمال پولادی صفحات 137-161

    اسلام به عنوان ایدیولوژی ای سیاسی برای اولین بار با پیروزی انقلاب اسلامی محقق شد؛ اما آنچه در این بین کمتر مورد توجه دارد تبیین چرایی و چگونگی شکل گیری و رشد اندیشه اسلام سیاسی می باشد. گفتمان اسلام سیاسی، بر اساس اندیشه های امام خمینی(ره)، بر ولایت فقیه، فقه و روحانیت به عنوان مفسران اصلی شریعت تاکید دارد. اسلام سیاسی فقاهتی نیز پس از انقلاب اسلامی با پشتوانه امام خمینی و روحانیت به عنوان قدرتمندترین گفتمان مطرح گردید. این گفتمان به آرامی نشانه ها و مفاهیم خود را در یک مناظره سخت گفتمانی و دررویارویی با گفتمان های دیگر تثبیت نمود. از سویی از دیرباز تلاش‏های بسیاری برای حل چالش بین سنت و مدرنیته صورت گرفته است. اصلی ترین سوالی که در این پژوهش به ذهن متبادر می شود این است که اسلام سنتی که نصر بر آن اصرار می ورزد با اسلام سیاسی امامخمینی(ره) که معیار صحیح فهم معارف دینی است چه تفاوت هایی دارد؟که یافته های پژوهش حاکی از آن است که اسلام سنتی و به طورکلی سنت گرایی که نصر بر آن اصرار می ورزد با اسلام سیاسی امام خمینی(ره) که معیار صحیح فهم معارف دینی است، در مسایل گوناگونی با هم چالش دارند.و سوال دیگر در این خصوص است که اسلام سیاسی امام خمینی با تاکید بر جاودانگی و جامعیت دین و همچنین پویایی فقه شیعه در اثبات کارآیی دین بر چه مباحثی تاکید دارد؟که یافته ها حاکی از آن است که اسلام سیاسی امام خمینی با تاکید بر جاودانگی و جامعیت دین و همچنین پویایی فقه شیعه به دنبال اثبات کارآیی دین برآمده است.

    کلیدواژگان: اسلام فقاهتی، اسلام سیاسی، امام خمینی (ره)، اسلام سنتی، سید حسین نصر
  • حسین شکوهی، جمال یوسفی صفاپور* صفحات 163-186
    بسیج ملی بزرگ ترین اجتماع مردمی در عرصه های مختلف می باشد، ازجمله عوامل موثر برای ایجاد بسیج ملی انگیزش می باشد؛ پژوهش حاضر به صورت ترکیبی، توصیفی-تحلیلی و بامطالعه میدانی و کتابخانه ای؛ بر مبنای هدف از نوع تحقیقات کاربردی و بر مبنای ماهیت و روش، پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل همه افراد موجود در جمهوری اسلامی ایران که دارای توانایی ایفای نقش در مواجه با شرایط لازم برای بسیج ملی را دارند می باشد روش نمونه گیری هدفمند و حجم نمونه این پژوهش 100 نفر بود که با استفاده از فرمول محاسبه نمونه برای جوامع نامحدود محاسبه شد،که از این تعداد 25 نفر متخصصین مسایل عمومی در دانشگاه ها، 50 نفر مردم عادی و 25 نفر اعضاء بسیج مقاومت انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده های این تحقیق از هر دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. ابزار گردآوری داده های این تحقیق پرسشنامه با ضریب پایایی آلفای کرون باخ 9/0 بود. در تحلیل داده های این تحقیق از آمار توصیفی شامل میانگین، واریانس و انحراف معیار همچنین آمار استنباطی شامل آزمون کولموگروف - اسمیرنوف و آزمون t تک گروهی استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده نقش مستقیم انگیزش در بسیج ملی می باشد؛ همچنین انگیزش در همه ابعاد ایمان ،فرمانبرداری، توکل، شجاعت، استقامت و بصیرت در بسیج ملی دارای سطح معنی داری صفر و خطای انحراف میانگین کمتر از 5. می باشد که حاکی از آن است که انگیزش می تواند در بسیج ملی به میزان چشم گیری موثر باشد.که نمونه آن در کمک رسانی مردمی در جنگ تحمیلی و مراسم باشکوه تشییع سردار شهید سلیمانی مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: انگیزش، روحیه، بسیج، بسیج ملی
  • رسول افضلی*، مرجان بدیعی ازنداهی، حمیدرضا الله یاری صفحات 187-208

    در بحث از فعالیت گروه های تروریستی و شبه‏نظامی در ناحیه‏ی بلوچستان که صبغه‏ی کنشگری ژیوپلیتیک و گرایشات بنیادگرایانه (ضدشیعی) دارند، نقش دولت‏های خارجی منطقه‏ای و فرامنطقه‏ای از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است؛ چون در فضای رقابتی یا خصمانه که پیرامون جمهوری اسلامی ایران در مقام یک قدرت منطقه‏ای با تمایلات غرب‏ستیزانه و ایدیولوژیک شیعی وجود دارد، بی‏ثبات جلوه دادن ایران و تهدید امنیت مرزهایش می‏تواند گامی در جهت تضعیف این کشور و تغییر احتمالی موازنه‏ی قوا به نفع خودشان باشد. سیوال اصلی تحقیق حاضر این است: قدرت‏های خارجی چه نقشی در کنشگری ژیوپلیتیکی گروه های تروریستی در بلوچستان دارند؟ فرضیه‏ای که متعاقب این سیوال مطرح می‏شود: قدرت‏های منطقه‏ای و فرامنطقه‏ای از موقعیت ژیوپلیتیک خاص بلوچستان بهره‏برداری کرده و با حمایت‏های مستقیم و غیرمستقیم عمدتا مالی، از تحرکات این گروه ها برای بی‏ثبات ساختن مرزهای ایران و ضربه زدن به منافع این کشور استفاده می‏کنند. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که درهم‏تنیدگی مرزهای بلوچستان بین دو کشور ایران و پاکستان و همجواری آن با طالبان افغانستان، در کنار وضعیت اقتصادی نامطلوب و انزوای سیاسی و تبعیضات اجتماعی این ناحیه (که دارای اقلیت سنی‏ است)، به قدرت‏های خارجی اجازه‏ داده تا اغراض و هدف‏های خود را بهتر دنبال نمایند. روش تحقیق در مقاله‏ی حاضر، گردآوری اسناد و منابع موجود تاریخی و غیرتاریخی به شیوه‏ی کتابخانه‏ای و سپس تحلیل داده‏های به دست‏آمده است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، بلوچستان، تروریسم، قدرت‏های خارجی، امنیت
  • رضا صفایی، زهره پوستین چی*، گارینه کشیشیان سیرکی، سید عبدالامیر نبوی صفحات 209-231

    مشارکت سیاسی زنان همواره از مسایل چالش برانگیزی بوده است که نظام های سیاسی طی دهه های اخیر با آن مواجه بوده اند و علیرغم اینکه در این موضوع کشورها پیشرفت های چشم گیری داشته و بستر مناسبی جهت حضور آنان در حوزه عمومی فراهم شده، برخی تنها به صرف الزامات اجتماعی و به ویژه برآمده از ملاحظات سیاسی، در عرصه عمومی حضور یافته اند. به همین منظور مقاله حاضر با هدف بررسی نقش و مشارکت سیاسی زنان در فرایند توسعه سیاسی را در کشورهای ایران، افغانستان و عربستان و نیز براساس نوع و میزان بازنمایی این نقش و دلایل کم رنگ و پررنگ شدن مقطعی این نقش، به دنبال پاسخ به این سوال اساسی بوده که «مشارکت سیاسی زنان در کشورهای ایران، افغانستان و عربستان، در دو دهه گذشته (2000-2020) متاثر از چه عواملی بوده است؟». مقاله حاضر با رویکردی مقایسه ای و با روشی توصیفی-تحلیلی به بررسی مشارکت سیاسی زنان در سه کشور مذکور پرداخته است. نتایج حاکی از این است که فرهنگ سیاسی، ساخت قانونی و ساختار حزبی در این سه کشور، باعث محدود شدن مشارکت سیاسی زنان شده است. و در این راستا زنان در تقابل با این وضعیت مبارزات سیاسی خود را برای به دست آوردن حقوق سیاسی و اجتماعی خود صورت داده اند

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، فرهنگ سیاسی، احزاب سیاسی، ساخت نهادی، قانونی، توسعه سیاسی
  • حسن خورشیدی آباد شاپوری، منوچهر توسلی نائینی*، سید محمدصادق احمدی صفحات 233-252
    مسیله مشارکت سیاسی در جوامع بشری، یک مسیله عام و فراگیر است و کمتر روزی را می توان یافت که در رسانه های جمعی ، مطبوعات و حتی گفتگوهای روزمره حرفی از حقوق بشر و مشارکت مردم در سرنوشت دولت ها در میان نباشد. در ایران نیز به ویژه پس از انقلاب اسلامی مشارکت سیاسی به خصوص رفتار رای دهی، از توجه شایانی برخوردار گردید. در ساختار سیاسی و حقوقی ایران در قالب اصول قانون اساسی و همچنین قوانین حوزه حقوق عمومی در بخش های مختلف ابزارهای تحقق مشارکت سیاسی با محدودیت هایی پذیرفته شده است. لذا هدف این مقاله تحلیل و واکاوی جایگاه مشارکت سیاسی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا با استفاده از روش کتابخانه ای به بیان شاخص های مشارکت سیاسی و ساز و کارهای آن در قانون اساسی و همچنین به بررسی انتخابات به عنوان یکی از مولفه های مشارکت سیاسی در قانون اساسی پرداخته شد. بررسی ها حاکی از این است که؛ قانون اساسی جمهوری اسلامی به عنوان اصلی ترین سند تضمین حقوق و آزادی ها به طور صریح یا ضمنی نقش مشارکت سیاسی مردم را به عنوان یک حق برای آن ها برمی شمرد و حدود آن را تعیین می کند. نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی آن بارای مردم ایجادشده است و در عین حال انتخاب رهبر به صورت غیرمستقیم و انتخاب رییس جمهور و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، شرکت در همه پرسی ها تجلی حضور و مشارکت سیاسی عموم مردم ازجمله همه اقلیت ها و قومیت ها در امر اداره حکومت، مشارکت در پیشبرد امور کشور است.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، قانون اساسی، حزب، انتخابات، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Ali Shiari *, Ali Shokri Pages 7-21
    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of political participation in modern democracy in the Islamic Republic of Iran. Modern democracy is considered one of the main parts of political life in most countries of the world today, and it is one of the pillars of democracy. It can play an important role in the participation and supervision of citizens on the performance and decisions of political system workers, the parliament and the parliamentary system and its special role in various countries in the affairs of elections and in the Islamic Republic, hence this question has been raised. Is it possible to consider whether political participation can have a significant impact in modern democracy or not? The main purpose of this article is to explore political participation in modern democracy and in the system of the Islamic Republic of Iran, so it can be said that one of the main axes of the process of political developments, especially in countries, especially in Iran, from the constitution .It has been the desire for democracy, in the conditions of democracy, it has been associated as one of the theoretical and important problems of Iranian intellectual-political currents, including socialism, Islamist and liberalism, and these currents speak of the value and desirability of democracy. In this regard, democracy is the result of popular legitimacy and popular and institutional participation based on law and legality and controlled and under the supervision of legal authority and includes political diversity and plurality.
    Keywords: Democracy, modern democracy, political participation, Islamic Republic of Iran
  • Mohamad Hosein Nazemi Ashani * Pages 23-37

    One of the fruits of Ayatollah Khamenei's jurisprudential and theological thoughts is the revolutionary seminary, which believes in political Islam and is based on the absolute authority of the jurist. This article aims to answer the question of what are the indicators of the revolutionary seminary from the point of view of His Holiness and what is the view of the Holy Quran on these indicators. The method of this research is qualitative and documentary method was used in data collection and thematic analysis method was used in data analysis. To answer this question, his words about this issue were examined. The resulting categories were compared with the desired categories in the Holy Quran in order to determine the extent of its conformity. The obtained indicators are: self-improvement, responding to the issues of society, collaborating and supporting the government, independent from the government in the livelihood of students, producing and explaining thoughts in the society, influencing the hearts of the people, being a scholar, taking into account the capacities of the revolution. In the analysis, the user of the capacities of the revolution in the propagation of religion. Based on the findings of the research, most of the categories extracted in the analysis of the Supreme Leader's statements have been mentioned in the verses of the Quran.

    Keywords: The indicators of the revolutionary seminary, Political Islam, the thought of the Supreme Leader, The Holy Quran
  • Mohsen Roohi, Majid Golparvar *, Alireza Manzari Tavakoli Pages 39-61
    The current study examines the Studying Political Sociology of the Correlation between Political Intelligence and Different Forms of Political Participation (Case Study: Citizens of Kerman). Today, both from a theoretical and a scientific point of view, special attention is paid to the role and influence of individual components and factors affecting political participation. In this regard, this study seeks to answer this basic question: is there any meaningful correlation between the political intelligence of the citizens of Kerman and the different dimensions of their political participation? The research method in this study is descriptive-analytical. In this study, standard questionnaires have been used to measure political participation and political intelligence. The results of this study indicate that there is a significant and direct correlation between political intelligence and different dimensions of political participation among the citizens of Kerman. Also, data analysis through structural equations indicates that the standardized beta coefficient of the correlation between political intelligence and political participation is equal to (β =0.80). Furthermore, regarding the correlation between political intelligence and different dimensions of political participation according to the the calculated correlation matrix, the variable of political intelligence had a positive correlation with all dimensions of political participation, and among this, it had the highest correlation with participation in political discussions with a score of 0.725 and had the lowest correlation with participation in political gatherings with a score of 0.339.
    Keywords: Political Intelligence, political participation, Different Forms of Political Participation, Kerman City
  • Reza Doustdar *, Naveed Kamyab, Hasan Kalaki Kurdkalai Pages 63-88
    Background and problem: The current research aims to analyze the meaning, what, why, and components and characteristics of national cohesion in the thought of Ayatollah Khamenei (Madazla Al-Aali) and the different dimensions of the issue from his perspective. Therefore, the current research seeks to answer the question, what does the concept of national cohesion mean in the political thought of Ayatollah Grand Ayatollah Khamenei (Madazla Al-Ali)? What are its dimensions and components?
    Methodology
    The method of the current research is qualitative and of thematic analysis type. The statistical population in this research includes all the speeches that His Holiness gave from 1368 to 1397 regarding national unity. Therefore, the method of collecting information is a library using a phishing method and referring to first-hand sources, that is, the speeches of His Holiness documented on his website. Therefore, the method of analyzing the findings was done by thematic analysis based on the Supreme Leader's website and his statements.Results and
    findings
    The results of the research findings in the field of the political thought of the Supreme Ayatollah Khamenei (Madazaleh Al-Ali) show the effects and political, economic, cultural and social factors in national cohesion. The components of political factors include a- leadership and authority, b- unity between the three powers and government agencies, and c- people. Also, social factors include: a) formation of trade unions, and attention to people's problems, b) formation of religious boards and attention to spiritual issues, and c) creation of healthy recreation centers.
    Keywords: Thematic Analysis, Ayatollah Grand Ayatollah Khamenei', s thought, Motivation, Works, National Cohesion, National Unity
  • Mohammad Esmaeil Haghparast, Hourieh Dehghan Shad *, Hossein Honarvar, Mehran Samadi Pages 89-116

    This study aimed to explain the sociology of political branding in Iranian parties after the Islamic Revolution with an emphasis on the meta-synthesis approach. For this purpose, using the qualitative research approach and meta-synthesis tools, which includes seven steps, a systematic evaluation and analysis of the results and findings of the previous research has been done. In this method, by searching the keywords "Sociology of Political Branding in Iranian Parties" in various databases, initially 2151 studies were found in the time period of 2012 to 2021 (1391 to 1400 AH). Of these, 1468 studies in terms of title, 429 studies in terms of abstract and 199 studies in terms of content were not consistent with the purpose and questions of the present research; therefore, these studies were discarded and only 55 studies that were in the field of political branding in Iranian parties after the Islamic Revolution and were in line with the purpose and questions of the present research both in terms of title and content were selected for meta-synthesis analysis and presenting a model of political branding in Iranian parties. By studying and carefully examining the finalized sources, sociological components and indicators of political branding in Iranian parties after the Islamic Revolution were extracted from each of the sources. In total, the pattern of political branding in Iranian parties after the Islamic revolution was identified and classified into 6 components and 55 indicators.

    Keywords: Brand, Sociology, Political Branding, Iranian Parties, Islamic Revolution
  • Mahdi Mohamadzadeh * Pages 117-135
    The method of the domination system in ruling over thoughts is seduction and the method of the divine guidance system. Therefore, in the war of narratives, the domination system is trying to dominate the public opinion and achieve its arrogant goals by distorting the facts. But on the other hand, Nizam Elahi is trying to save the public opinion from the captivity of domination through the Jihad of Enlightenment. The Supreme Leader of the Islamic Revolution chose the strategy of explanation jihad in the war of narratives, and on the other hand, by presenting the statement of the second step, he specified the goal of the Islamic Revolution and addressed the youth. Therefore, the main responsibility of this Jihad in the direction of the statement of the second step of the Islamic Revolution is the responsibility of the middle circles who are in contact with the body of the society on the one hand and the officials of the Islamic system on the other hand. Therefore, it is necessary to determine the role of the middle circles in the Jihad of explanation with the aim of realizing the statement of the second step. The current research collects information in a library form and examines it in a descriptive-analytical form.
    Keywords: Islamic Revolution, the Second Step of the Islamic Revolution, Islamic Civilization, middle circles, Explanation Jihad
  • Morteza Omrani, Saeed Eslami *, Kamal Pouladi Pages 137-161

    Islam as a political ideology was realized for the first time with the victory of the Islamic Revolution; But what is of less interest in this is the explanation of why and how the thought of political Islam was formed and developed. The discourse of political Islam, based on the thoughts of Imam Khomeini (RA), emphasizes the authority of jurisprudence, jurisprudence and clergy as the main interpreters of Sharia. Jurisprudential political Islam also emerged as the most powerful discourse after the Islamic Revolution with the support of Imam Khomeini and the clergy. This discourse slowly established its signs and concepts in a tough discourse debate and in confrontation with other discourses. On the one hand, many attempts have been made to solve the challenge between tradition and modernity. The main question that comes to mind in this research is what is the difference between the traditional Islam that Nasr insists on and the political Islam of Imam Khomeini (RA), which is the correct standard of understanding religious education? It is that the traditional Islam and in general the traditionalism that Nasr insists on and the political Islam of Imam Khomeini (RA), which is the standard of correct understanding of religious teachings, are in conflict with each other in various issues. And another question in this regard is that the political Islam of Imam Khomeini Emphasizing the immortality and comprehensiveness of religion as well as the dynamics of Shiite jurisprudence,

    Keywords: Jurisprudential Islam, Political Islam, Imam Khomeini (RA), traditional Islam, Seyyed Hossein Nasr
  • Hossein Shokohi, Jamal Yousefi Safapour * Pages 163-186
    The National Mobilization is the largest popular community in various fields, among the effective factors for the creation of the National Mobilization is motivation; The present research is combined, descriptive-analytical and with field and library study; Based on the purpose of applied research and based on the nature and method, it is a survey.The statistical population of this research includes all the people in the Islamic Republic of Iran who have the ability to play a role in facing the necessary conditions for national mobilization. The purposeful sampling method and the sample size of this research was 100 people. Calculated, Out of this number, 25 people were experts in public issues in universities, 50 people were ordinary people and 25 people were members of Basij Resistance. Both library and field methods were used to collect the data of this research. The data collection tool of this research was a questionnaire with Cronbach's alpha reliability coefficient of 0.9.In the data analysis of this research, descriptive statistics including mean, variance and standard deviation as well as inferential statistics including Kolmogorov-Smirnov test and one-group t-test were used. The results of the research show the direct role of motivation in national mobilization;Also, the motivation in all dimensions of faith, obedience, trust, courage, endurance and insight in the national mobilization has a significant level of zero and the error of the average deviation is less than 5, which indicates that the motivation can be significantly effective in the national mobilization.
    Keywords: Motivation, morale, Mobilization, national mobilization
  • Rasoul Afzali *, Marjan Badei Aznadahi, Hamidreza Alah Yaari Pages 187-208

    In discussing the activity of terrorist and militia groups in Baluchistan region, which have the color of geopolitical activism and fundamentalist (anti-Shia) tendencies, the role of regional and extra-regional foreign governments is of special importance; because in the competitive or hostile atmosphere that exists around the Islamic Republic of Iran as a regional power with anti-Western and Shiite ideological tendencies, making Iran appear unstable and endangering the security of its borders can be a step towards weakening this country and the possible change of the balance of power in their favor. The main question of the current research is: What role do foreign powers play in the geopolitical activism of terrorist groups in Baluchistan? The hypothesis that is raised following this question: Regional and extra-regional powers have taken advantage of the special geopolitical situation of Baluchistan and with direct and indirect support, mainly financial, they use the movements of these groups to destabilize Iran's borders and attack the country's interests. The results of the research show that the entanglement of Baluchistan's borders between the two countries of Iran and Pakistan and its proximity to the Afghan Taliban, along with the unfavorable economic situation and political isolation and social discrimination of this area (which has a Sunni minority), have given power foreign countries have allowed them to pursue their goals and objectives better. The research method in this article is to collect historical and non-historical documents and sources in a library manner and then analyze the obtained data.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Baluchistan, terrorism, Foreign Powers, Security
  • Reza Safaei, Zohra Poustin Chi *, Gharineh Keshishyan Siraki, Seyyed Abdul Amir Nabavi Pages 209-231

    Women's political participation has always been one of the challenging issues that political systems have faced in recent decades, and despite the fact that countries have made remarkable progress in this matter and a suitable platform for their presence in the public sphere. provided, some have appeared in the public arena only due to social requirements and especially due to political considerations. For this purpose, the present article aims to investigate the role and political participation of women in the process of political development in the countries of Iran, Afghanistan and Saudi Arabia, and also based on the type and extent of representation of this role and the reasons for the diminution and the partial emphasis of this role, in search of an answer to this The basic question is "what factors have affected the political participation of women in the countries of Iran, Afghanistan and Saudi Arabia in the last two decades (2000-2020)?". This article has investigated the political participation of women in the three mentioned countries with a comparative approach and a descriptive-analytical method. The results indicate that political culture, legal structure and party structure in these three countries have limited women's political participation. And in this regard, against this situation, women have made their political struggles to gain their political and social rights.

    Keywords: political participation, Political Culture, Political Parties, institutional.legal construction, Political Development
  • Hassan Khorshidi Abad Shapouri, Manouchehr Tavasolli Naeini *, Sayed Mohammadsadegh Ahmadi Pages 233-252
    The issue of political participation is general and comprehensive in human communities and it is rarely found a day when it is not talked about human rights and people’s participation in governments’ fate in the mass media, the press, and even everyday conversations. In Iran also, especially after the Islamic Revolution, political participation and specifically voting behavior grabbed particular attention. In the Iranian political and legal structure, the different means of realization of political participation have been accepted, though with some barriers, in the framework of the constitution and the laws in the area of public rights. Thus, the present study aims to analyze and explore the position of political participation in the constitution of the Islamic Republic of Iran. To do so, the indicators of political participation and its mechanism in the constitution were expressed using library studies. Besides, the election as one of the components of political participation in the constitution was investigated. the results indicate that the constitution of the Islamic Republic of Iran as the main document to guarantee rights and freedoms explicitly or implicitly enumerates the people’s political participation as a right for them and determines its boundaries. The Islamic Republic system and its constitution are created by the people’s votes and in the meantime, the election of the Supreme Leader indirectly as well as the president’s selection and selection of members of the Islamic Consultative Assembly, and participation, in the government administration and participation in the advancement of the country's affairs.
    Keywords: political participation, Constitution, the party, Election, Islamic Republic of Iran