فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 54 (بهار 1402)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 54 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی شیرخانی، حسین شیرخانی*، فاطمه زهرا مهری آدریانی صفحات 1-13

    جامعه انسانی، در نظام خلقت ، وجود دارد  و وجود جامعه، چه نوع وجودی، از وجودهای حقیقی، اعتباری و خیالی محسوب می شود؟ آیا با انسانها شکل می گیرد و به وسیله ی همان انسان ها ادامه حیات خواهد داشت؟  و یا به اعتبار ابنای بشر، نیازی ندارد؟ پرسش های در مجموع فلسفه سیاسی مطرح می شود و صدرا نیز یکی از اندیشمندانی است که در این عرصه، با توجه فلسفه ی عام خود، فلسفه سیاسی خاصی سامان داده است. وی در برابر این پرسش ها، وی بیشتر به اعتباری بودن جامعه اذعان دارد و از آنجا که انسان را یک موجود غیرمکتفی بتفرده، می داند و خود به تنهایی توان حل مشکلات خویش را نخواهد داشت .وی اعتقاد جازم بر تعاون و همکاری میان انسانها دارد و در این رابطه،به وجود قانون،اعتقاد دارد.وجود عقل انسانی ،ولی به لزوم تشریع و شریعت در جوامع انسانی باورمند هست و انسان با دارا بودن عقل به تنهایی، بیشتر به تقویت و رونق نشیه ی حسیه می پردازد و بدین طریق ،جامعه متدانیه ،ظهور و بروز خواهد داشت و حال آنکه صدرالمتالهین ضمن پذیرش قطعی جامعه متدانیه برای حیات اجتماعی ، سودای جامعه متفاضله و در نهایت متعالیه دارد.درجامعه فاضله صدرایی ، عدالت محور اساسی هست و حال آنکه در جامعه متعالیه ،لطف ،احسان و کرم ،بنیاد و بنیان اساسی است.در جامعه فاضله و متعالیه صداریی ، وجود نبی، امام و علمای عامل، ضرورتی اجتناب ناپذیرهستند و در جامعه متعالیه برای اجرای شریعت و قانون معاش و معاد،مجریان شریعت با اتصال به عقل کل و نظام احسن ربانی، درجامعه انسانی نیزاحسن الفواعل،انجام می شود و این جامعه نیز شبیه عالم ربانی می گردد. 

    کلیدواژگان: انسان، سیاست، متدانیه، فاضله، متعالیه
  • خطیب شایانفر، بهرام منتظری* صفحات 14-28
    یکی از کشورهای همسایه ایران که از نظر ژیوپلیتیکی دارای امتیازهای فراوانی بوده و شاید بتوان آن را از معدود کشورهای دارای تاثیرات منطقه ای پیرامونی ایران یاد کرد کشور ترکیه می باشد. لذا پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که عوامل واگرایی در روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران وترکیه کدامند؟بررسی عوامل واگرایی درروابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران وترکیه براساس سه دسته عوامل ژیوپولیتیک، عوامل ژیواکونومیک و عوامل ژیوکالچر به عنوان اهداف این پژوهش محسوب می شوند.این پژوهش که از نوع کاربردی - توسعه ای بوده و به روش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. نتیجه حاصل از این واکاوی و تجزیه و تحلیل نشان می دهد در هر سه مولفه ژیوپلیتیک، ژیوکالچر و ژیواکونومیک به ترتیب اولویت ذکر شده باعث ایجاد واگرایی شده و در مجموع 15 عامل مورد تایید قرار گرفت. در ادامه و در پاسخ به سوالات فرعی مهمترین عوامل ژیوپلیتیکی، مساله کردها در سوریه و حضور نظامی ترکیه به بهانه مبارزه با آنها در سوریه و مهمترین عوامل ژیوکالچری، پرچمداری نظام اسلامی در منطقه توسط ایران و مهمترین عوامل ژیو اکونومیکی، رقابت دو کشور جهت نفوذ در بازارهای منطقه قفقاز و آسیای مرکزی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: عوامل واگرایی، روابط سیاسی، ژئوپلیتیک، ژئوکالچر، ژئواکونومیک، جمهوری اسلامی ایران، ترکیه
  • امیرحسین نعمتی*، علیرضا نائیج، جلال ترکاشوند صفحات 29-43
    چکیدهخاورمیانه به دلیل موقعیت جغرافیایی، منابع نفتی و مکان های مقدس یکی از مهمترین مناطق جهان است. ایران به عنوان یکی از کشورهای مهم در این منطقه در بخش جنوبی محیط پیرامونی خود با مجموعه ای از کشورهای عربی همسایه است که از موقعیت ویژه برخوردار می باشند. اختلافات قومی، ایدیولوژیکی و سرزمینی، رقابت برای رهبری جهان عرب، جنگ های نیابتی، نزدیکی به اسراییل، ایتلاف سازی ها و رقابت قدرت های بزرگ از جمله مهمترین تحولات و پویایی ها در این محیط پیرامونی است که ریشه یابی علل و زمینه های شکل گیری این پویایی ها از اهمیت خاص برخوردار است. با توجه به این اهمیت، مقاله حاضر می کوشد تا با مفروض گرفتن شکل گیری تحولات مورد اشاره، با استفاده از روش قیاسی-فرضیه ای و مبتنی بر موازنه منافع رندال شولر در چارچوب نظری ریالیسم نیوکلاسیک ضمن پر کردن شکاف موجود مطالعاتی به این سیوال مهم پاسخ دهد که دلایل و زمینه های شکل گیری تحولات و پویایی ها حاضر در بخش جنوبی محیط پیرامونی جمهوری اسلامی ایران چیست؟یافته حاصل از این پژوهش که مبتنی بر اثبات فرضیه متصور می باشد آن است که دولت در کشورهای عربی همزمان متاثر از چندین عامل مهم در سطوح داخلی و ساختاری باعث بروز تحولات و پویایی های مهم در بخش جنوبی محیط پیرامونی جمهوری اسلامی ایران شده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، سیاست خارجی، موازنه منافع، رندال شولر
  • مهدی هدایتی شهیدانی*، جواد رمضانپور شلمانی صفحات 44-59
    فناوری های نوین در دوران پساانقلاب صنعتی قابلیت تغییر موازنه قدرت را داشته اند. هوش مصنوعی از این امر مستثنی نبوده است. این فناوری توانایی آن را دارد که به تمامی حوزه ها از اقتصاد و کسب وکار و خدمات گرفته تا مسایل امنیتی و دفاعی نفوذ کند. بر این اساس هیچ یک از کشورها و قدرت های بزرگ نمی خواهند در این حوزه عقب بمانند. سوال اصلی پژوهش این است که هوش مصنوعی چه تاثیری بر رقابت میان چین و ایالات متحده داشته است؟ براساس یافته ها علی رغم افزایش رقابت و چالش بین پکن و واشینگتن در هوش مصنوعی و فناوری های مرتبط با آن و اعمال تحریم توسط آمریکا علیه چین در حوزه سخت افزاری مرتبط با هوش مصنوعی، اما در حوزه تولید مقالات و تحقیقات علمی بین دانشمندان این دو کشور همکاری قابل توجهی وجود دارد. همچنین پکن توانسته تولید مقالات علمی، ثبت اختراعات مرتبط با هوش مصنوعی و کلان داده ها از ایالات متحده سبقت بگیرد. ایالات متحده نیز در تولید سخت افزار و تراشه ها پیشرو بوده و سعی می کند از این مزیت خود در جهت توقف پیشروی چین استفاده نماید. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و اینترنتی به دنبال فهم تاثیر هوش مصنوعی بر رقابت میان چین و ایالات متحده می باشد.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، چین، هوش مصنوعی، رقابت قدرت های بزرگ، واقع گرایی
  • گقارد منصوریان، بشیر اسماعیلی*، مسعود جعفری نژاد صفحات 60-73

    پس از جنگ 44 روزه سال 2020 و تصرف مناطقی از قراباغ توسط جمهوری آذربایجان با پشتیبانی مستقیم رژیم صهیونیستی و ترکیه، توازن قوا میان دو جمهوری ارمنستان و آذربایجان مختل گردیدو تهدید امنیتی مهمی را برای کشورهای پیرامونی به همراه داشته است.جمهوری آذربایجان به دنبال ایجاد راه ارتباطی با جمهوری خود مختار نخجوان از سرزمین ارمنستان در استان سیونیک می باشد،در صورت تحقق این خواسته ترکیه به صورت زمینی به قفقاز جنوبی راه می یابد و کشور های ترک زبان تا استان سین کیانگ چین ارتباط زمینی پیدا می کنند. مواجهه با بسط رادیکالیسم برخاسته از پان ترکیسم، تهدید امنیتی علیه مرز تاریخی ارمنستان و ایران، حضور ناتو در منطقه قفقاز جنوبی و دریای خزر از مصادیق جدید تهدیدات علیه کشورهای پیرامونی ارمنستان می باشد . پرسش اصلی عبارت است از این که استان سیونیک ارمنستان چه جایگاهی در معادلات امنیتی کشورهای پیرامونی دارد؟ فرضیه تحقیق بر این پایه است که اهمیت ژیوپولیتیک و موقعیت استراتژیک استان سیونیک ارمنستان به خاطر ایجاد مانع جغرافیایی در اشاعه پان ترکیسم در منطقه و بسط ناتو به منطقه قفقاز جنوبی و دریای خزر می باشد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: استان سیونیک، ارمنستان، قفقاز جنوبی، تهدیدات امنیتی، کشور های پیرامونی
  • حسین مذنب، محمدرضا قائدی*، رضا سیمبر صفحات 74-87
    تاثیر راهبردهای امنیت ملی آمریکا بر سایر کشورها، همواره موردتوجه پژوهشگران روابط بین الملل بوده است. برخی نظریه پردازان معتقدند، توسعه همه جانبه چین در بیست سال گذشته، منافع بسیاری از کشورها، علی الخصوص آمریکا را تحت تاثیر قرار داده است. این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که راهبردهای امنیتی ایالات متحده آمریکا در خصوص چین، چه تاثیری بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران(2001-2021) داشته است؟ در پاسخ فرضیه مطرح شده آن است که «با توجه به تهدیدات راهبردی امنیتی آمریکا علیه چین، این کشور به دنبال اتحادهای جدید میان بازیگران مهم منطقه ای بوده، که این امر منجر به اتحاد راهبردی میان چین و ایران گردیده است». پس از بررسی منابع شاخص دسته اول(اقتصادی و راهبردهای امنیتی) با روش توصیفی-تحلیلی، نتایج نشان داد: راهبردهای امنیت ملی ایالات متحده آمریکا، از سال 2001 تا 2021 همواره از چین و ایران به عنوان یک تهدید بین المللی یادکرده است، به شکلی که نقش چین پررنگ تر و نقش ایران در مراحل بعدی در این راهبرد ها قرار داشته اند. به نظر استفان والت هنگامی که دو یا چند دولت با تهدید مشترک قریب الوقوع مواجه شوند، برای حفاظت از خود در شکل یک ایتلاف به یکدیگر می پیوندند. بدین جهت کشور چین و ایران در برابر تهدیدات کشور آمریکا قرارداد همکاری 25ساله به امضا رساندند.
    کلیدواژگان: راهبردهای امنیتی، ایالات متحده، چین، ایران، امنیت ملی
|
  • ALI SHIRKHANI, Hossain Shirkhani *, Fatemeh Zahra Mohri Adryani Pages 1-13

    Human society exists in the system of creation, and the existence of society, what kind of existence is considered to be one of the real, creditable and imaginary existences? Is it formed with the credit of humans and will it continue to exist by means of the same humans? Or does it not need the credit of human beings? Questions are raised in general political philosophy, and Sadra is one of the thinkers who organized a special political philosophy in this field, considering his general philosophy. In the face of these questions, he mostly acknowledges the validity of society and since he considers man as a non-individual being, he will not be able to solve his problems on his own. He firmly believes in the cooperation and cooperation between people and in this regard, he firmly believes in the existence of law after the formation of the society in order to organize the human society. Although Sadra believes in human reason, he believes in the necessity of legislation and Sharia law in human societies, and by possessing reason alone, man is more likely to strengthen and flourish the ecstasy of the senses, and in this way, an educated society will emerge. And while Sadr al-Mutalahin, along with the definitive acceptance of a learned society for social life, has a desire for a differentiated and ultimately transcendent society. In Sadra's virtuous society, justice is the basic axis, while in the transcendental society, kindness, benevolence, and kindness are the basic foundations. In the virtuous and exalted society of Sadra, the presence of a prophet, imam, and scholars are an inevitable necessity, and in the exalted society, for the implementation of the Sharia and the law of subsistence and resurrection, the executors of the Sharia, by connecting to the common sense and the divine system, in the society of A human being is also good in his actions, and this society also becomes similar to the divine world.

    Keywords: Learned society, Man, Political philosophy, Transcendental society, Virtuous society
  • Khatib Shayanfar, Bahram Montazeri * Pages 14-28
    Turkey is one of the neighboring countries of Iran that has many advantages in terms of geopolitics and perhaps it can be mentioned as one of the few countries with regional influences around Iran. Therefore, the present study seeks to answer the question of what are the factors of divergence in the political relations of the Islamic Republic of Iran and Turkey?The objectives of this study are to investigate the divergence factors in the political climate of the Islamic Republic of Iran and Turkey based on three categories of geopolitical factors, geoeconomic factors and geocalcher factors.This research is applied-developmental and descriptive-analytical and survey method. The results of this analysis show that in all three components of geopolitics, geocalchery and geoeconomics, the mentioned priority caused divergence and a total of 15 factors were confirmed.In response to sub-questions, the most important geopolitical factors, the Kurdish question in Syria and turkey's military presence under the pretext of fighting them in Syria and the most important geocalcular factors, the flagship of the Islamic system in the region by Iran and the most important geoeconomic factors, the competition of the two countries to influence the markets of the Caucasus and Central Asia were determined.
    Keywords: Divergence Factors, political relations, Geocalysis, Geoeconomics, Islamic Republic of Iran, Turkey
  • Amirhossein Nemati *, Alireza Naeej, Jalal Torkashvand Pages 29-43
    As one of the important countries in the Middle East, the Islamic Republic of Iran is in the southern part of its periphery with a series of neighboring Arab countries that enjoy a special position. Ethnic, ideological and territorial differences, competition for the leadership of the Arab world, proxy wars, closeness to Israel, alliances and competition of great powers are among the most important developments and dynamics in this region, and it is of particular importance to find the root causes and grounds for the formation of these dynamics. The present article tries to answer this important question by assuming the formation of the mentioned developments, using the analogical-hypothetical method and based on Randall Schweller's balance of interests in the theoretical framework of neoclassical realism, while filling the existing gap in studies. And what are the current dynamics in the southern part of the peripheral environment of the Islamic Republic of Iran?The result of this research is that the government in Arab countries has simultaneously been affected by several important factors at the internal and structural levels, causing important developments and dynamics in the southern part of the peripheral environment of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Arab Countries Bordering the Persian Gulf, Foreign policy, Balance of Interests, Randal Schweller
  • Mehdi Hedayati Shahidani *, Javad Ramezanpour Shalmani Pages 44-59
    New technologies in the post-industrial revolution era have the ability to change the balance of power. Artificial intelligence is no exception. This technology has the ability to penetrate all areas from economy, business and services to security and defense issues. Accordingly, none of the major countries and powers want to be left behind in this field. The main research question is, what effect has artificial intelligence had on the competition between China and the United States? Based on the findings, despite the increased competition and challenge between Beijing and Washington in artificial intelligence and related technologies and the imposition of sanctions by the United States against China in the field of hardware related to artificial intelligence, there is significant cooperation between the scientists of these two countries in the field of producing articles and scientific research. There is. Also, Beijing has been able to overtake the United States in the production of scientific articles, patents related to artificial intelligence and big data. The United States is also a leader in the production of hardware and chips and is trying to use this advantage to stop China's progress. This article is done using descriptive-analytical method.
    Keywords: United States, China, Artificial Intelligence, Great Power Competition, realism
  • Geghard Mansourian, Bashir Esmaeili Gonharani *, Masoud Jafarinezhad Pages 60-73

    After the 44-day war of 2020 and the capture of areas of Karabagh by the Republic of Azerbaijan with the direct support of the Zionist regime and Turkey, the balance of power between the two republics of Armenia and Azerbaijan was disrupted and has brought an important security threat to the surrounding countries. It has been reported that the Republic of Azerbaijan is seeking to establish a communication route with the Autonomous Republic of Nakhichevan from the territory of Armenia in Siwnik Province. If this request is fulfilled, Turkey will reach the South Caucasus by land, and the Turkic-speaking countries will have a land connection to the Xinjiang Province of China. they find Facing the expansion of radicalism arising from pan-Turkism, the security threat against the historical border of Armenia and Iran, the presence of NATO in the South Caucasus region and the Caspian Sea are new examples of threats against the neighboring countries of Armenia. In this research, the theory of realism and defensive realism is used, and the research method is descriptive and analytical. The main question is what is the position of Siwnik Province in Armenia in the security equation of the surrounding countries? The hypothesis of the research is based on the geopolitical importance and strategic position of Siwnik Province of Armenia due to the creation of a geographical barrier in the spread of Pan-Turkism in the region and the expansion of NATO to the South Caucasus and the Caspian Sea. It is one of the expansionist policies of the Republic of Azerbaijan for the surrounding countries, which extends to a wider area up to the western borders of China.

    Keywords: Syunik province, Armenia, South Caucasus, security therates, peripheral countries
  • Hossein Mozneb, Mohammadreza Ghaedi *, Reza Simber Pages 74-87
    The impact of American national security strategies on other countries has always been the focus of international relations researchers. Some theorists believe that the all-round growth of China in the last twenty years has threatened the interests of many countries, especially the United States. This research seeks to answer the question, what effect has the security strategy of the United States of America regarding China had on the national security of the Islamic Republic of Iran (2001-2021)? In response to the proposed hypothesis that "according to the strategic security threats of the United States against China, this country has been looking for new alliances between important regional players, which has led to a strategic alliance between China and Iran". After examining the sources of the first category (economic and security strategies) with a descriptive-analytical method, the results showed: the national security strategy of the United States of America, from 2001 to 2021, has always mentioned China and Iran as an international threat, to The way that China's role is more pronounced and Iran's role in the next stages are in these strategies. According to Stephen Walt, when two or more states face an imminent common threat,...
    Keywords: Security strategies, United States, China, Iran, National Security