فهرست مطالب

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد سلیمانی*، محمد عرب مازار یزدی، جواد شکرخواه، محمدحسین صفرزاده صفحات 1-28
    هدف از انجام این پژوهش، ارایه مدلی یکپارچه جهت پیش بینی وقوع بحران مالی در بانک ها است. برای انجام این کار، ابتدا ادبیات نظری موجود حول موضوع پژوهش بررسی شده و عوامل اثرگذار بر بحران مالی در بانک ها شناسایی شده است. در ادامه داده های پژوهش برای 21 بانک نمونه از سال 1391 تا سال 1400، جمع آوری و تجزیه و تحلیل شده و مدل پیش بینی بحران مالی در بانک ها با استفاده از روش معادلات ساختاری، مدل سازی شده است. در نهایت، برای بررسی میزان دقت مدل طراحی شده، از روش شبکه های عصبی مصنوعی استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عوامل مالی، عوامل درونی غیرمالی، عوامل صنعت و عوامل کلان بر بحران مالی در بانک ها موثر هستند و متغیرهای منابع انسانی، حاکمیت شرکتی، ریسک نقدینگی و نسبت کفایت سرمایه مهم ترین متغیرها در پیش بینی بحران مالی هستند. همچنین، این مدل توانسته است بانک های دارای بحران و بانک های سالم را با دقت 100 درصد در هر دو گروه آموزش و آزمایش به درستی پیش بینی نماید. این مدل می تواند با معرفی عوامل موثر بر بحران، فرصت مناسب جهت انجام اقدامات پیشگیرانه و اصلاحی را در اختیار مدیران بانک ها و همچنین بانک مرکزی قرار دهد.
    کلیدواژگان: بحران مالی بانکی، مدل پیش بینی بحران، مدل معادلات ساختاری، شبکه های عصبی مصنوعی
  • آمنه خدیور*، زهرا صالح آبادی، سعیده سالمی، علی رحمانی صفحات 29-52
    یکی از وظایف اصلی مدیریت مالی بانک ها، مدیریت منابع و مصارف است که برای توازن این دو روش های مختلفی در تحقیقات پیشین استفاده شده است. در این پژوهش برای حل این مسیله از رویکرد طراحی سیستم خبره فازی استفاده شد.  ابتدا با تکنیک های داده کاوی به پیش بینی ریسک اعتباری بانک با توجه به داده های 311 مشتری بانک توسعه صادرات پرداخته شد. داده کاوی در دو فاز صورت گرفت، متغیرها و نسبت های اثرگذار بر توازن اقلام ترازنامه با مصاحبه با خبره جمع آوری شد و توسط خبرگان رتبه بندی شد وبا روش ARRAS وزن دهی و متغیرهای با وزن بالا (زیر سیستم اول) به همراه متغیرهای موجود در قواعد درخت تصمیم (زیرسیستم دوم) وارد سیستم خبره شده اند. اعتبارسنجی سیستم خبره از روش همبستگی بدست آمد. شاخص نسبت سرمایه در گردش به کل دارایی ها و سابقه فعالیت با بانک مهم ترین متغیر در روش های اعتبارسنجی بود. ریسک اعتباری به عنوان عامل بیرونی و اقلام ترازنامه به عنوان عامل داخلی بر سنجش توازن منابع و مصارف بانکی اثرگذار بود. در اقلام ترازنامه ریسک نقدینگی، نسبت کفایت سرمایه و نسبت سپرده قانونی از اهمیت بیشتری برای بهینگی اقلام تراز نامه برخوردارند. .نتایج نشان داد سیستم طراحی شده می تواند در مدیریت منابع و مصارف بانکی به برنامه ریزان کمک کند.
    کلیدواژگان: منابع و مصارف بانکی، ریسک اعتباری، داده کاوی، سیستم خبره فازی
  • زینت بابایی پرکوهی، سید کاظم ابراهیمی*، محمد امری اسرمی صفحات 53-76
    این پژوهش رابطه بین مالکیت دولتی، ارتباطات سیاسی و معامله با اشخاص وابسته با تامین مالی برون سازمانی و سرمایه گذاری را بررسی می کند. با روش نمونه گیری حذف نظامند از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، 102 شرکت طی سال های 1393-1399 انتخاب شده اند. فرضیه ها با استفاده از الگوی رگرسیون چندگانه با اثرات ثابت بررسی شده اند. نتایج نشان می دهد مالکیت دولتی و ارتباطات سیاسی با تامین مالی برون سازمانی رابطه منفی و معنی دار دارد و معامله با اشخاص وابسته با تامین مالی برون سازمانی رابطه مثبت و معنی دار دارد. اما مالکیت دولتی، ارتباطات سیاسی و معامله با اشخاص وابسته با سرمایه گذاری رابطه ندارد. بنابراین، شرکت های دولتی از منابع مالی دولتی بجای تامین مالی برون سازمانی استفاده می کنند. معاملات با اشخاص وابسته می تواند با هدف تخصیص بهینه منابع داخلی، کاهش هزینه های معاملاتی و بهبود بازده دارایی در بین شرکت های گروه انجام شوند. مالکیت دولتی ابزاری برای اجرای اهداف دولت است. با تغیر شرایط اقتصادی در سرمایه گذاری نیز تجدیدنظر می شود. ارتباطات سیاسی می تواند منجر به تحریف و یا القاء تصمیمات سرمایه گذاری نامناسب شود. نبود رابطه بین معامله با اشخاص وابسته و سرمایه گذاری موید تضاد منافع و تصاحب منابع شرکت به وسیله آنها است.
    کلیدواژگان: مالکیت دولتی، ارتباطات سیاسی، معامله با اشخاص وابسته، تامین مالی برون سازمانی، سرمایه گذاری
  • امین امینی مهر*، هانیه حکمت صفحات 77-96

    در این پژوهش ضمن نگاه بر سیر تکامل ادبیات پیش بینی درماندگی مالی، به ارایه یک مدل یادگیری عمیق پرداخته شده است. در این روش به شکلی مراحلی که روش های پیشین برای پیش بینی درماندگی طی کرده اند،  کوتاه تر و خودکارتر شده است. در نهایت، به مقایسه دقت پیش بینی مدل توسعه داده شده با مدل های پیشین در این حوزه پرداخته شده است. در این پژوهش یک شبکه عصبی پیچشی به عنوان یک مدل یادگیری عمیق که داده های 14 متغیر مرتبط با پیش بینی درماندگی مالی را در طول 3 سال متوالی واکاوی می کند، برای پیش بینی درماندگی مالی مورداستفاده قرار گرفته است.بدر این راستا، به منظور جلوگیری از خطاهای احتمالی تعمیم پذیری، از روش K-fold برای نمونه گیری فرعی استفاده شده است که داده های 300 نمونه را مورد بررسی قرار می دهد. در نهایت، با استفاده از آزمون ناپارامتریک Wilcoxon به بررسی معنی دار بودن اختلاف دقت پیش بینی ارایه شده میان مدل توسعه داده شده و مدل های پیشین پرداخته شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد مدل شبکه عصبی پیچشی به شکل معنی داری در سطح اطمینان 95 درصد مدل های پیش بینی درماندگی سابق از جمله رگرسیون لجستیک و ماشین بردار پشتیبان را در دقت پیش بینی شکست می دهد.

    کلیدواژگان: درماندگی مالی، پیشبینی، شبکه عصبی پیچشی، یادگیری عمیق
  • علی ماندگاری، داریوش دموری* صفحات 97-128

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر انعطاف پذیری مالی و کارایی مدیریت با کنترل چرخه عمر بر عملکرد مالی شرکت ها می باشد، که در نهایت افزایش ثروت سهامداران را در پی دارد.. نتایج نشان می دهد که انعطاف پذیری مالی و کارایی مدیریتی تاثیر مثبت و معنی داری بر عملکرد مالی شرکت ها دارد. همچنین، پس از تفکیک شرکت ها به مراحل مختلف چرخه عمر، کارایی مدیریت در مرحله افول چرخه عمر شرکت ها بیشترین تاثیر را بر روی عملکرد دارد در حالی که در مرحله رشد و سپس بلوغ، کارایی مدیریت دارای کمترین تاثیر می باشد. بیشترین تاثیر انعطاف پذیری مالی بر عملکرد مالی شرکت به ترتیب در مراحل بلوغ، افول و رشد می باشد. بررسی تاثیر همزمان و تعاملی انعطاف پذیری مالی و کارایی مدیریت بر عملکرد مالی شرکت نشان می دهد که اگر تاثیر یکی از آنها ضعیف باشد و دیگری موثر و کارا باشد، در این صورت همانند چتری دیگری را پوشش می دهد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری مالی، چرخه عمر، عملکرد مالی، کارایی مدیریت، بورس اوراق بهادار تهران
  • جلال شیره زاده*، امین ابراهیمی قادی صفحات 129-160
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تعدیلی ویژگی های  مدیریت بر رابطه ریسک شرکت و رقابت در بازار محصول شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران  است. با توجه به ماهیت موضوع، روش  پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از بعد روش شناسی، همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) می باشد. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 182 شرکت به عنوان نمونه پژوهش در دوره زمانی 10ساله بین سال های 1391 تا 1400 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد بین ریسک (شامل :ریسک کل، ریسک سیستماتیک و ریسک غیرسیستماتیک) با رقابت در بازار محصول رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. همچنین، ویژگی های توانایی و قدرت مدیریت بر رابطه بین ریسک کل و ریسک غیرسیستماتیک با رقابت در بازار محصول رابطه مستقیم و معنی داری دارند. اما ویژگی توانایی مدیریت بر رابطه بین ریسک سیستماتیک و رقابت در بازار محصول تاثیر معکوس و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: ریسک شرکت، رقابت بازار، توانایی مدیریت، قدرت مدیریت
  • ضحی سواری، محمدرضا رستمی*، میر فیض فلاح شمس، جعفر جمالی صفحات 161-182
    بازارهای مالی نقش تاثیرگذاری در توسعه اقتصادی کشورها ایفا نموده و کشورهای پیشرفته اغلب بازارهای مالی پویاتر و قوی تری دارند. به دلیل اهمیت این بازار در فرایند توسعه اقتصادی، مطالعات متعددی به بررسی نقش بازارهای مالی در اقتصاد و عوامل تاثیرگذار بر عملکرد آن پرداختند. این مطالعات، اغلب تاثیر مثبت بازاهای مالی بر رشد اقتصادی کشورها را تایید نمودند. یکی از مهمترین قسمت بازارهای مالی،  بازار سهام بوده و در اغلب کشورها، در کنار بخش بانکی، نقش موثری در تخصیص منابع مالی ایفا می کند. عوامل متعددی می تواند بر بازدهی بازار سهام موثر باشد. یکی از این موارد، اثربخشی دولت، کیفیت  قانون گذاری و حاکمیت قانون می باشد. از این رو، هدف پژوهش حاضر مطالعه نقش اثربخشی دولت، کیفیت  قانون گذاری و حاکمیت قانون بر بازدهی سهام در ایران و کشورهای منتخب درحال توسعه می باشد. بدین منظور، از داده های دوره زمانی 2000- 2021 و روش رگرسیونی کوانتایل استفاده شده است. براساس نتایج برآورد مدل، در سطح 5 درصد، اثربخشی دولت، کیفیت قانون و حاکمیت قانون بر بازدهی بازار سهام تاثیر مثبت دارد. همچنین اثرات تورم، درآمد سرانه، نرخ ارز و رشد تولیدات صنعتی بر بازدهی بازار سهام مثبت بوده است. در مقابل، تاثیر قیمت نفت خام و نرخ بهره بازدهی بازار سهام منفی بوده و در سطح 5 درصد به لحاظ آماری صحیح نمی باشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، کیفیت قانونگذاری، عملکرد بازار سهام، ایران، رگرسیون کوانتایل
  • معصومه نادری، حسن قالیباف اصل*، غلامحیدر ابراهیمبای سلامی صفحات 183-202

    هدف پژوهش، بررسی ابزارهای مناسب تامین مالی صنعت گردشگری ایران با تمرکز بر ظرفیت های بازار سرمایه می باشد. این پژوهش از نوع تفسیری و پارادایم آن از نوع پراگماتیسم (عملگرا) و رویکرد آن آمیخته است. جهت بررسی اولیه از مطالعه کیفی استفاده گردید که شامل روش اسنادی و مصاحبه با خبرگان است و تا حصول اشباع  اطلاعاتی ادامه یافته است. همچنین، از روش کمی درقالب پرسشنامه ساختاریافته به صورت دلفی (در سه دور) برای تایید الگوهای اولیه استفاده  گردید و مجددا مصاحبه کانونی ثانویه در قالب چندین جلسه گروهی صورت پذیرفت. در پایان، با استفاده از روش مثلث سازی؛ نتایج کیفی و کمی مقایسه و جمع بندی گردیده است. بر این اساس؛ اوراق منفعت مبتنی بر واگذاری عمده حق استفاده از خدمات گردشگری در آینده با اختیار فروش تبعی، اوراق منفعت مبتنی بر منافع دارایی های بادوام گردشگری با اختیار خرید و فروش، اوراق انتفاع بر پایه منافع آتی دارایی معین غیرموجود و انتشار اوراق خرید دین، انتشار اوراق مضاربه خاص (جهت صادرات صنایع دستی) و برخی تغییرات در قوانین و مقررات پیشنهاد گردیدند.

    کلیدواژگان: گردشگری، تاسیسات گردشگری، تامین مالی، بازار سرمایه، مشارکت عمومی- خصوصی
  • سهیلا آزاده، احمد اصلی زاده*، مرتضی خاکزار بفروئی، احمدرضا اعتمادی صفحات 203-226
    پژوهش حاضر به توسعه مدل پویای استراتژی بانکی در شرایط عدم قطعیت با رویکرد پویایی شناسی سیستم پرداخته است. با بررسی نظام بانکی کشور و تشخیص عدم قطعیت های آینده آن با مشارکت سیاست گذاران بانک صادرات، نمودار علی عملکرد نظام بانکی در شرایط عدم قطعیت ترسیم گردید. مدل پویای انباشت و جریان بر اساس داده های بانکی طراحی و در افق بیست ساله شبیه سازی گردید. پس از اعتباربخشی مدل، مبتنی بر نتایج تحلیل حساسیت، استراتژی و سیاست های بانک در شرایط عدم قطعیت استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مطابق با یافته های پژوهش چهار استراتژی مدیریت دارایی و مصارف بانک، جذب منابع مالی و سودآورسازی، توانمندسازی مدیریت بانک و توسعه زیرساخت های بانکداری و  نیز منتخب ترکیبی شناسایی و شبیه سازی گردید. در نتیجه شبیه سازی استراتژی منتخب، ترکیبی از سیاست ها بهترین عملکرد را نشان داد: 1-افزایش 3 برابری سرمایه گذاری در زیرساخت های بانکی؛ 2- ایجاد سازو کارهای ویژه برای وصول مطالبات؛ 3-مدیریت کاهش 5 درصدی هزینه های بانک از طریق چابک سازی فرآیندها و توانمندسازی منابع انسانی، نظارت بر مصارف و هزینه های بانک؛ 4-افزایش 4 برابری کارآمدی فرآیند اعتبارسنجی مشتریان؛ 5-افزایش 2 برابری اعتماد و امنیت سپرده گذاران با ارایه گزارش های شفافیت مالی و ارتباط موثر با ذی نفعان کلیدی.
    کلیدواژگان: استراتژی بانک، پویایی سیستم (SD)، شرایط عدم قطعیت، عملکرد بانک
  • وحید بخردی نسب* صفحات 227-254
    مربوط بودن و سودمندبودن اطلاعات می تواند توسط ارتباط هم زمان میان اطلاعات مالی، انواع بازده سهام و ارزش بازار اندازه گیری شود. این موضوع، مبنای فعالیت هایی است که در زمینه بررسی ارتباط ارزشی صورت گرفته است. مفهوم ارتباط ارزشی توانایی ارقام مالی جهت خلاصه کردن اطلاعات تحت قیمت سهام می باشد. بر این اساس انگیزه های مالی گزارشگری متهورانه ارتباط ارزشی را تنزل می دهد. یکی از دلایل اقدامات فرصت طلبانه مدیران و گزارشگری مالی متهورانه تونلینگ است. دیدگاه تونلینگ عبارت است از تبانی سهام داران عمده و مدیریت که با استفاده از معاملات مدیریت با اشخاص وابسته انجام می شود. انتخاب بهترین معیارها از سازوکارهای راهبری شرکتی می تواند از حکمرانی خوب به عنوان بهترین عامل بازدارنده از تونلینگ استفاده نماید. بر این اساس هدف از مطالعه حاضر بررسی توانایی ارقام مالی جهت خلاصه سازی اطلاعات قیمت سهام مبتنی بر دیدگاه تونلینگ با استفاده از نقش تعدیل گر حکمرانی خوب می باشد. جامعه آماری در دسترس شامل 133 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1397-1383 می باشد. روش اجرای پژوهش مبتنی بر داده های ترکیبی و رگرسیون چندگانه می باشد. شواهد پژوهش حاکی از آن است که تونلینگ سطح ارتباط ارزشی اطلاعات مالی را کاهش می دهد. از دیگر نتایج پژوهش این است که حکمرانی خوب بر تونلینگ تاثیر معکوس ولی غیرمعنی دار دارد. همچنین حکمرانی خوب، تاثیر معکوس تونلینگ بر ارتباط ارزشی را تضعیف می کند. این نتایج گویای ضرورت و اهمیت وجود حکمرانی خوب در شرکت ها و محدود نمودن تونلینگ می باشد.
    کلیدواژگان: تونلینگ، حکمرانی خوب، ارتباط ارزشی، معاملات غیر طبیعی با اشخاص وابسته
|
  • Mohammad Soleymani *, Mohammad Arabmazar Yazdi, Javad Shekarkhah, Mohammad Hoseyn Safarzadeh Pages 1-28
    Undeniable effects of banking crisis on economy and need for anticipating the crisis before occurrence, remind necessity of existence of a model for anticipating the banking crisis. The aim of this study is to provide a complete model that includes all of the effective variables on the banking crisis, so we can help better anticipation of banking crisis. For doing this research, the literature was studied and variables that cause banking crisis was identified. Next, research data for 21 banks from 2013 to 2022 was gathered and analyized. The research model was developed by structural equations modeling method. Finally for measuring the models precision, artificial neural networks was employed. The result of the research shows that financial variables, Internal non-financial variables, banking sector variables and macroeconomic variables cause bank distress and most important factors in bank distress anticipation are: human resource, corporate governance, liquidity and capital adequacy. Also, this model could distinguish between distressed bank and healthy one in both train and test groups with precision of 100 percent. With introducing the important factors causing the banking distress, this model can provide a buffer for bank managers and central bank for doing the preventive and corrective actions.
    Keywords: Financial Crisis in Banks, Crisis Anticipation Model, Structural equations model, Artificial neural networks
  • Ameneh Khadivar *, Zahra Salehabadi, Saeedeh Salemi, Ali Rahmani Pages 29-52
    Assets and debts management includes a series of technical tools and methods that contemplate risk control and asset value creation for shareholders. Since one of the main tasks of banks' financial management is asset and liability management, therefore, in order to increase their profitability, they use asset and debt management techniques to control risk, in order to minimize the losses caused by their transactions. In this research, to solve this challenge, an expert system was designed. The study period of this research was between August 2017 and December 2018. First, data mining techniques were used to predict the bank's credit risk due to the data of 311 legal clients of the Tosee Saderat Bank, with 44 Attributes along with a labeled variable (background of fulfillment of commitment). Data mining was done in two phases, the first phase was data mining in Python language and the second phase was done with Rapid Miner software and creating a decision tree, and finally the finalized rules for measuring the bank's credit risk. Then, the variables and proportions affecting the balance of assets and liabilities of the balance sheet items were collected by interviewing an expert and ranked by five experts in terms of the importance of scoring, and then weighting was done by ARRAS method. High-weight variables (subsystem I) entered the expert system along with the variables in the rules of the decision tree (subsystem II). Finally, the validation of the expert system was obtained. In this way, the index of the ratio of working capital to total assets and the history of working with the bank are the most important variables in validation methods. According to the obtained results, if the credit risk is high, but the balance sheet items are in the optimum, the resources and expenses will be in balance,....
    Keywords: Banking resources, expenditures, Credit Risk, Data Mining, Fuzzy ExpertSystem
  • Zinat Babaeiparkohi, Seyyed Kazem Ebrahimi *, Mohammad Amri-Asrami Pages 53-76
    This study investigated the relations between governmental ownership, political relations and related party transactions on external financing and investment. Sampling was done by systematic screening method from companies listed on the Tehran Stock Exchange, 102 companies were selected during the years 2014-2020. The research hypotheses were tested using a multiple regression model with fixed effects. Governmental ownership and political connections have a negative and significant relation with external financing, and related party transactions have a positive and significant relation with external financing. But Governmental ownership, political connections, and related party transactions are not related to investment. government-owned companies use government funding instead of external financing. Corporate political connections are not necessarily to attract external funding. related party transactions can be done with the aim of optimally allocating internal resources, reducing transaction costs, and improving asset returns among group companies. governmental ownership is a tool for achieving government goals. Investment is also being revised as economic conditions change. Political connections can lead to the distortion or induction of inappropriate investment decisions. The lack of a relation between related party transactions and investment confirms the conflict of interest and the abuse of the company's resources through them.
    Keywords: Governmental ownership, Political Connections, Related party transactions, External financing, investment
  • Amin Aminimehr *, Hanieh Hekmat Pages 77-96

    Aim of study:

     In this study, by reviewing at the literature of financial distress prediction, a deep learning method has been developed that automates and shortens the earlier procedures of financial distress prediction. At last, the developed method is validated by comparing it to the earlier methods of this area.

    Methodology

    The developed Convolutional Neural Network is used to extract knowledge within 14 related features to financial distress, through 3 consecutive years. In order to avoid the probable generalization error, the advantage of K-fold method to slice the entire 300 sample into sub-samples, was taken. Finally, the advantage of non-parametric Wilcoxon test was taken to verify the differences between the accuracy of the proposed method with the earlier ones.

    Result

    Results of this study implies that the Convolutional Neural Network beats the other well-known methods in this area such as logistic regression and support vector machine with 95 percent confidence interval, in terms of prediction accuracy.

    Keywords: Financial Distress, Prediction, Convolutional Neural Network, Deep Learning
  • Ali Mandegari, Dariush Damoori * Pages 97-128
    Objective

    The purpose of this study is the investage effect of financial flexibility and management efficiency by controlling the life cycle of the performance of a firm, eventually lead increasing the wealth of shareholders. This research answer two questions. First, whether financial flexibility and management efficiency affect performance and the second question is at what stage of the firm life cycle, financial flexibility, and management efficiency have the greatest impact on firm performance.

    research method

    The method of this research is descriptive-correlational and quantitative data analysis is combined. The sample includes 84 firms in the period 2011 to 2021. Anthony and Ramesh's method is used for the operational definition of life cycle variables, the VOFF index is used for financial flexibility and the Demorjian method is used for managerial efficiency.

    conclusion

    This study shows that financial flexibility and managerial efficiency have a positive and significant effect on firm performance. Also, after separating companies into different stages of the life cycle, management efficiency in the decline of the life cycle of companies has the greatest impact on performance, while in the growth stage and then maturity, management efficiency has the least impact. The greatest impact of financial flexibility on the company's performance is in the stages of maturity, decline, and growth respectively. The effectiveness of flexibility on company performance is in the stages of maturity, decline, and then growth respectively. Examining the simultaneous and interactive effect of financial flexibility and management efficiency on the company's performance shows that if the effect of one of them is weak and the other is effective and efficient, then it covers another like an umbrella.

    Keywords: Financial Flexibility, financial performance, life cycle, Managerial Efficiency. Tehran Stock Exchange
  • Jalal Shirehzadeh *, Amin Ebrahimee Pages 129-160
    The purpose of this research is to study the moderating effect of management characteristics on the relationship between corporation risk and competition in the product market of corporations listed on the Tehran Stock Securities. According to the nature of the subject, the method of this research is practical in terms of purpose, and from the methodological point of view, the correlation is causal type (post-event). The statistical population of the research is the corporations admitted to the Tehran Stock Securities, and using the systematic elimination sampling method, 182 companies were investigated as a research sample in the 10-year period between 2012and 2022. The results of the research show that there is a direct and significant relationship between risk (including: total risk, systematic risk and unsystematic risk) and competition in the product market. Also, the characteristics of management ability and power have a significant effect on the relationship between total risk and unsystematic risk with Competition in the product market has a direct and significant relationship. However, the characteristic of management ability has an inverse and significant effect on the relationship between systematic risk and competition in the product market
    Keywords: Corporation Risk, market competition, management ability, management power
  • Zoha Savari, Mohammadreza Rostami *, Mirfeiz Fallahshams, Jafar Jamali Pages 161-182
    Financial markets play an influential role in economic development and most developed countries have more dynamic and stronger financial markets. Due to this market’s crucial role in the process of economic development, several studies have evaluated the role of financial markets in economy and Its effects on performance. These studies have often confirmed the positive impact of financial markets on the economic growth of countries. One of the most important components of financial markets is the stock market which in most countries, along with the banking sector, plays an effective role in financial resources allocation. Several factors can affect stock market returns. One of these is the government effectiveness, the regulatory quality, and the rule of law. Therefore, the aim of the present study is to study the role of government effectiveness, Regulatory quality and rule of law on stock returns in Iran and selected developing countries. For this purpose, the data of the period 2021-2000 and the quantile regression have been used.Based on the model estimation results, at a significant level of 5%, government effectiveness, regulatory quality and rule of law have a positive and significant effect on stock market returns. Also, the effects of inflation, per capita income, exchange rate and growth of industrial production on stock market returns have been positive and significant. In contrast, the impact of crude oil prices and interest rates on stock market returns is negative and is not statistically significant at the 5% level.
    Keywords: Rule of Law, Regulatory Quality, Stock Market Performance, Iran, Quantile regression
  • Masoumeh Naderi, Hasan Ghalibafasl *, Gholamhaidar Ebrahimbai Salami Pages 183-202

    The aim is to examine the appropriate means of financing Iran's tourism industry, focusing on capital market capacities. This research is an interpretation and paradigm of pragmatism and its mixed approach. For the initial investigation, the qualitative study, which includes documentary methods and interviews with experts, continued until the saturation of information was reached, then the structured Delphi questionnaire was used three times to confirm the initial patterns, and secondary focus interviews were conducted again in the form of seven group sessions. At the end, using the triangulation method; Quantitative and qualitative results have been compared and concluded. Based on this; Issuance of Manfa’ah Sukuk based on the major assignment of the right to use tourism services in the future with the option to sell (BTL and BOT contract formats during the period of operation), Manfa’ah Sukuk based on the interests of durable tourism assets along with purchase and put options (BTL and BOT contract formats) ,BOT during operation Intifah suck based on the future benefits of certain non-existent assets (BTL and BOT contract formats during operation and O&M), debt purchasing Sukuk (BTL contract format during operation, originator: contract party), special Mudraraba Sukuk (handicraft export) and some changes in laws and regulations were presented.

    Keywords: Tourism, Tourism facilities, Financing, Capital market, public-private partnership
  • Soheila Azadeh, Ahmad Aslizadeh *, Morteza Khakzar Bafruei, Ahmadreza Etemadi Pages 203-226
    The present study has developed a dynamic model of bank strategy in uncertainty using the system dynamics approach. After examining the Iran's banking system and Detection of future uncertainties with the participation of policymakers of Saderat bank, a causal diagram of the banking system's performance in conditions of uncertainty was designed. The Dynamic accumulation and flow model was designed based on banking data and simulated over a 20-year horizon. After validation of the model, based on the results of sensitivity analysis, bank strategies and policies were extracted and analyzed in conditions of uncertainty. According to the research findings, four strategies of managing the bank's assets and expenses, attracting financial resources and profitability, empowering the bank's management and developing the banking infrastructure, as well as selected combinations were identified and simulated. As a result, the selected Strategy simulation is a combination of policies, show the best perfomance including: 1-three times increase in investment in banking infrastructure; 2- Creating special mechanisms for collection of receivables; 3- Managing a 5% reduction in bank costs through streamlining processes and empowering human resources, as well as monitoring the bank's costs and expenses. 4- Increasing 4 times the efficiency of the appropriate accreditation process for customers. Financial transparency reports and effective communication with key stakeholders were provided. 5- Twice the increase of depositors' trust and security by presenting financial transparency reports and effective communication with key stakeholders, which as a result of applying these strategies, improves the bank's profitability, increases receivables and reduces costs. We will be.
    Keywords: Bank Strategy, System Dynamics (SD), Uncertainty
  • Vahid Bekhradinasab * Pages 227-254
    The relevance and usefulness of the information can be measured by the relationship between financial information, types of returns, and market value. This is the basis of the activities carried out in the field of evaluating value relationships. The concept of value communication is the ability of financial figures to summarize information under stock prices. Accordingly, the aggressive financial reporting motives reduce value communication. One of the reasons for the opportunistic actions of executives and the audacious financial reporting of Tunneling. Tunneling views are the collusion between major shareholders and management that is conducted through management transactions with affiliated entities. The identification and elimination of tunneling will help to improve the relevance and usefulness of financial statements and the relevance of financial information. Therefore, by choosing the best criteria for corporate governance mechanisms, good governance can be used as the best deterrent to tunneling. Accordingly, the purpose of this study was to investigate the ability of financial figures to summarize stock price information based on the tunneling approach using the role of moderating good governance. The statistical population of the study consisted of all listed companies in Tehran Stock Exchange during the period of 2009-2017. The sample size is based on a systematic elimination method of 158 companies. The research method is based on combined data and multiple regression. Evidence from research suggests that tunneling reduces the level of financial information relevance. Other results of the study are not that good governance has a reverse effect on tunneling. Good governance also undermines the inverse effect of tunneling on value ties. These results suggest the need for good governance in companies and the limitation of tunneling.
    Keywords: Tunneling, Good Governance, Value Relevance, Related-Party Transactions