فهرست مطالب

مدیریت مخاطرات محیطی - سال دهم شماره 1 (بهار 1402)

مجله مدیریت مخاطرات محیطی
سال دهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین رضائی مقدم*، توحید رحیم پور صفحات 1-14
    در این تحقیق تاثیر شاخص های هیدروژیومورفیک بر حساسیت سیل خیزی زیرحوضه های حوضه آبریز سیه چشمه واقع در استان آذربایجان غربی بررسی و تحلیل شده است. ابتدا منطقه پژوهش براساس خصوصیات توپوگرافی و زهکشی و با استفاده از مدل رقومی ارتفاعی (DEM) با قدرت تفکیک مکانی 5/12 متر به شش زیرحوضه تقسیم شد. در مرحله بعد هشت شاخص هیدروژیومورفیک شامل رتبه آبراهه، طول آبراهه، تراکم زهکشی، ضریب فشردگی، نسبت مدور بودن، ضریب شکل، برجستگی حوضه و عدد سختی یا زبری با استفاده از قوانین ژیومورفولوژیکی هورتن، شوم و استرالر در محیط نرم افزار ArcGIS محاسبه و لایه های اطلاعاتی هر یک از این شاخص ها تهیه شد. در ادامه برای وزن دهی شاخص ها از روش تصمیم گیری چندمعیاره SWARA استفاده و وزن نسبی هر یک از شاخص های هشت گانه برای شش زیرحوضه تعیین شد. نتایج وزن دهی و رتبه بندی نشان داد که زیرحوضه های 2 و 4 به ترتیب با وزن 273/0 و 191/0 بیشترین وزن را دارند و از حساسیت سیل خیزی زیادی برخوردارند. در مقابل زیرحوضه های 6 و 5 به ترتیب با وزن های 140/0 و 071/0 کمترین وزن را از نظر هشت شاخص داشته و در نتیجه در طبقات کم و خیلی کم از نظر حساسیت سیل خیزی قرار دارند. مجموع مساحت زیرحوضه های واقع در طبقات زیاد و خیلی زیاد (زیرحوضه های 1، 2 و 4) حدود 609 کیلومتر مربع است که 63 درصد از کل مساحت حوضه را شامل می شود. از این رو ضرورت دارد که این زیرحوضه ها از نظر اقدامات آبخیزداری برای کاهش پتانسیل سیل خیزی در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: حوضه آبریز سیه چشمه، رتبه بندی، سیل خیزی، مدل SWARA، هیدروژئومورفیک
  • مسلم دهنوی ئیلاق، پرهام پهلوانی* صفحات 15-28
    آلاینده PM2.5 یکی از معضلات مهم زیست محیطی است که در پی صنعتی شدن و افزایش جمعیت شهرها پدید می آید. اطلاعات درباره وضعیت غلظت آلاینده ها از جمله PM2.5 تاثیر بسزایی در نحوه تصمیم گیری مدیران شهری به منظور ارتقای سطح سلامت شهرها دارد. در این پژوهش از روش میانگین وزنی مرتب شده برای تولید پهنه بندی آلاینده PM2.5 استفاده شد. به این منظور از لایه های اطلاعاتی هواشناسی شامل سرعت باد، دمای بیشینه، دمای کمینه، دمای میانگین، بارش 24 ساعته و رطوبت و همچنین لایه های شاخص نرمال شده تفاوت پوشش گیاهی (NDVI) و تراکم جاده ای استفاده شد. برای محاسبه وزن های مربوط به ترتیب مقادیر به منظور به کارگیری الگوریتم میانگین وزنی مرتب شده از الگوریتم گرادیان کاهشی استفاده شد. برای دستیابی به مقدار بهینه وزن ها پارامتر نرخ آموزشی مطلوب به دست آمد. همچنین لایه های اطلاعاتی براساس وزن های به دست آمده طبق رویکرد میانگین وزنی مرتب شده تلفیق شدند. در نهایت برای ارزیابی نتایج به دست آمده از شاخص RMSE استفاده شد. برآورد آلاینده PM2.5 برای فصل های تابستان و زمستان به ترتیب کمترین و بیشترین خطا را داشت و مقادیر خطا برای این دو فصل به ترتیب 129/0 و 190/0 بود. ایستگاه اقدسیه در همه فصل ها کمترین خطا و ایستگاه های گلبرگ، منطقه 11 و شهرری بیشترین خطا را داشتند.
    کلیدواژگان: آلاینده PM2.5، پارامترهای هواشناسی، میانگین وزنی مرتب شده، الگوریتم گرادیان کاهشی، نرخ آموزشی
  • فتانه حاجیلو*، مصطفی رستمی صفحات 29-41
    همگام با رشد فناوری، افزایش مخاطرات زیستی در جهان معاصر زندگی را با چالش های فراوانی روبه رو کرده و پرداختن به جایگاه مسیولیت پذیری اجتماعی در پیشگیری از مخاطرات و کاهش پیامدهای ناگوار آن برای بشر، به یکی از مباحث بسیار مهم درباره کنش های انسانی تبدیل شده است. تحقیق حاضر با هدف تبیین عوامل مرتبط با مسیولیت پذیری اجتماعی به واکاوی نظریه های موجود و تحلیل یافته های پژوهش های پیشین می پردازد. روش پژوهش مطالعه اسنادی و تبیین یافته های مرتبط با موضوع در جریان مرور اسناد منتشرشده در دوره زمانی 1390 تا 1401 در پژوهش های داخلی و خارجی است. داده ها با استفاده از شیوه کدگذاری انتسابی و کدگذاری کل نگر بررسی شده است. یافته های نهایی شامل 7 مقوله اصلی و 18 مقوله فرعی است که نشان می دهد بحران ها، ریسک ها و مخاطرات ممکن است سبب تغییر کنش افراد شود و بر مسیولیت پذیری اجتماعی تاثیر بگذارد. همچنین یافته ها نشان می دهد که رویدادی همچون همه گیری کووید 19، اتفاقی مهم در تغییر رفتار افراد است و تاثیر مهمی بر آگاهی محیط زیستی و مسیولیت پذیری اجتماعی خواهد گذاشت. از بین عوامل موثر بر مسیولیت پذیری اجتماعی، سرمایه اجتماعی، ارزش های اخلاقی و هنجاری و نابرابری در ابعاد مختلفی همچون قدرت، سلامت، هویت، آگاهی و بی تفاوتی بیشترین تاثیر را در جامعه مخاطره آمیز دارند. این عوامل به واسطه مفاهیمی چون احساس ناامنی، شهروندی، نوع دوستی و نیازهای روانی بر مسیولیت پذیری اجتماعی تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: جامعه مخاطره آمیز، کووید 19، مخاطرات زیستی، مسئولیت پذیری اجتماعی
  • هادی نیری*، مرسل صحرائی صفحات 43-55
    مخاطرات طبیعی پدیده هایی تکرارپذیرند که اغلب با آسیب های سخت مادی و معنوی همراه اند و به همین دلیل به عنوان مسیله در مجامع علمی پذیرفته شده اند. در نظام آموزشی فعلی ایران نیز این مسیله در کتاب های درسی که مهم ترین ابزار آموزش است گنجانده شده است، از این رو بررسی محتوای کتاب های درسی برای مشخص کردن نحوه پرداختن به این گونه مسایل ضروری است. برای این منظور از روش تحلیل محتوای اسنادی استفاده شد. نتایج بررسی تصاویر و محتوای کتاب های سه پایه دوره راهنمایی نشان داد که از کل مطالب دروس مطالعات اجتماعی، 4/6 درصد پاراگراف ها به موضوع مخاطرات طبیعی اختصاص داده شده است. در کتاب های درسی جغرافیای پایه های اول و دوم متوسطه در مجموع 1/7 درصد پاراگراف ها به این موضوع اشاره دارد و درصد ارایه این مطالب نسبت به کل محتوای آنها معنا دار نیست. همچنین 33 درصد از کتاب جغرافیای سال سوم دبیرستان با موضوع مخاطرات طبیعی مرتبط است که از کل مطالب ارایه شده به شکل متن در آن به ترتیب حدود 26 درصد به زمین لرزه، 3 درصد به آتش فشان، 40 درصد به سیل، 14 درصد به خشکسالی، 13 درصد به زمین لغزش و 4 درصد به تگرگ، سونامی و فرونشست اختصاص دارد. در مجموع 41/17 درصد از کل کتاب های جغرافیا به موضوع مخاطرات مرتبط است. در درس «انسان و محیط زیست»، مباحث مرتبط به مخاطرات طبیعی حدود 2/21 درصد است که نسبت به کل مطالب بسیار ناچیز است. دیگر یافته های این پژوهش نشان داد که در بین انواع مخاطرات، هرچند زمین لرزه، بیشترین آسیب پذیری را در چند دهه گذشته به ایران تحمیل کرده، اما رده چهارم اهمیت را در تحلیل محتوای کتاب های درسی به خود اختصاص داده است. شایان ذکر است که درباره آتش فشان که در رتبه دوم قرار گرفته، هیچ محتوایی از آسیب پذیری ناشی از آن در ایران گزارش نشده است که این موضوع نشان دهنده ناهماهنگی محتویات دروس ارایه شده و سطح آسیب پذیری پیش بینی پذیر ضمنی جامعه است.
    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، تحلیل محتوا، کتاب های درسی، مخاطرات طبیعی
  • منیژه قهرودی تالی*، فرهاد خدامرادی، خدیجه علی نوری صفحات 57-70
    در دهه های اخیر رشد سریع جمعیت، افزایش سطح زیر کشت آبی و تعداد چاه ها و به دنبال آن افزایش نیاز آبی موجب شده که استحصال بی رویه از منابع آب زیرزمینی افزایش یافته و در نتیجه ژرفای دستیابی به سطح آب شدت یابد. منطقه پژوهش بخشی از حوضه آبریز دریای خزر به مساحت تقریبی 50083 هکتار در شرق استان کردستان در شمال غربی ایران است. در این پژوهش برای بررسی وضعیت سطح آب زیرزمینی و نوسان های عمق آن از داده های 34 حلقه چاه مشاهده ای و همچنین برای بررسی پدیده فرونشست در منطقه 8 از تصویر ماهواره سنتینل-1 در بازه زمانی 2021-2014 استفاده شد. روش تحقیق شامل تحلیل آماری تغییرات سطح آب های زیرزمینی و تداخل سنجی تصاویر راداری بوده است. نتایج تحقیق نشان داد که در سال های 2014 تا 2021، دشت دهگلان به میزان 12- تا 32- سانتی متر دچار فرونشست شده است. بدین صورت سالانه در این مناطق به طور متوسط 6 سانتی متر فرونشست رخ داده است. الگوی کامل فرونشست دشت دهگلان و بررسی پروفیل ها و نقشه های تراز آب، روند مرکز- غرب و جنوب غربی دارد و حداکثر فرونشست مربوط به بخش های مرکز و غرب است. بنابراین انطباق مناطق دچار فرونشست و منحنی های افت تراز سطح ایستابی آب بهره برداری از منابع آبی زیرزمینی بیانگر برداشت بیش از مقدار تغذیه آبخوان بوده که سبب افزایش تنش موثر در رسوبات شده است، زیرا پهنه های فرونشست بر مناطق افت سطح آب های زیرزمینی منطبق اند یا در نزدیکی آنها قرار دارند. به بیان دیگر این انطباق مکانی در دشت مرتفع دهگلان بیانگر این است که علت فرونشست دشت های مرتفع، افت سطح آب های زیرزمینی است و در نتیجه دشت های مرتفع در مقابل مخاطره فرونشست آسیب پذیرترند.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، تصاویر سنتینل 1، دشت دهگلان، فرونشست زمین، مخاطرات
  • ساناز حائری، محمدرضا مثنوی* صفحات 71-89
    در نگرش های معاصر به شهرها، از تخریب های محیط زیست شهری انتقاد و بر حفظ شرایط اکولوژیک شهرها تاکید می شود. رودخانه های شهری از محیط های آسیب پذیر با ماهیت اکولوژیکی اند که بر اثر توسعه شهری و اقدامات ناکارامد برای مواجهه با سیلاب، به کانال عبور رواناب های آلوده شهری و سیلاب فصلی تبدیل شده اند و ساختار اکولوژیکی آنها مختل شده است و از این رو بهسازی اکولوژیکی آنها ضرورت دارد. این پژوهش با اهداف توسعه ای- کاربردی، با روش اکتشافی- همبستگی و با داده های کتابخانه ای، ابتدا به مرور متون ادبیات نظری می پردازد و سپس با استفاده از مستندات معتبر تاریخی، مشاهدات میدانی و تصاویر سنجش از دور، با تحلیل های قیاسی- استنتاجی مدل نظری را تدوین می کند؛ در نهایت مولفه های اکولوژیک موثر بر بهسازی رودخانه های شهری و چارچوب توسعه پایدار شهری با تاکید بر مدیریت سیلاب استخراج می شود. مولفه های اکولوژیک موثر ویژگی های هیدرولوژیکی، مورفولوژیکی و تنوع بیولوژیکی هستند که در چارچوب توسعه پایدار شهری در چهار مرحله شناسایی رودخانه، تدوین راهبردهای بهسازی، اجرای راهبردها، و نظارت و ارزیابی، در ساختاری مبتنی بر فرایند تدوین می شوند که براساس آن، اکوسیستم رودخانه خشک شیراز ارزیابی می شود تا بهسازی اکولوژیکی اکوسیستم رودخانه در روندی تکاملی تداوم یابد و به تدریج پایدار شود. از راهبردهای موثر در بهسازی اکولوژیک رودخانه خشک شیراز، مدیریت یکپارچه حوضه های آبریز دشت شیراز، تامین حقابه زیست محیطی، ممانعت از انتقال آلودگی فاضلاب و رواناب های آلوده شهری به رودخانه، تصفیه رواناب ها و ایجاد فیلتراسیون طبیعی، اجرای طرح های آبخیزداری و کنترل دبی جریان، بهسازی مورفولوژیکی عرصه و حریم رودخانه، حفظ و ایجاد پهروهای اکولوژیکی، امکان ذخیره آب جاری در کریدور رودخانه خشک و تدوین قوانین کاربری های حریم رودخانه است.
    کلیدواژگان: بهسازی اکولوژیک، توسعه پایدار شهری، رودخانه خشک شیراز، رودخانه های شهری، مدیریت مخاطرات سیلاب
|
  • Mohammad Hossein Rezaei Moghaddam *, Tohid Rahimpour Pages 1-14
    The present study investigates and analyzes the role of hydrogeomorphic parameters in flood susceptibility of sub-basins of the Siah Cheshmeh basin located in West Azerbaijan province. For this purpose, first, the study area was divided into 6 sub-basins based on topographic and drainage characteristics using a digital elevation model (DEM) with a spatial resolution of 12.5 m. In the next step, 8 hydrogeomorphic parameters including Stream order, Streams length, Drainage density, Compactness coefficient, Circularity ratio, Form factor, Basin relief and Ruggedness number were prepared using Horton, Schumm, and Strahler geomorphological rules in ArcGIS software. Then, to weight the parameters, the SWARA multi criteria decision-making method was used, and the relative weight of each of the eight parameters was determined for the 6 studied sub-basins. The results of weighting and prioritization showed that sub-basins 2 and 4 with the weight of 0.276 and 0.250, respectively, have the highest weight and have very high flood susceptibility. In contrast, sub-basins 3, and 5 with weights of 0.105, and 0.061, respectively, had the lowest weights in terms of 8 parameters, and therefore, in terms of Flood susceptibility is very low in the class. The total area of the sub-basins that are in high and very high classes (sub-basins 2, and 4) is about 327 Km2, which includes 33.8% of the total area of the basin.
    Keywords: Flooding, Hydrogeomorphic, Ranking, Siah Cheshmeh basin, SWARA model
  • Moslem Dehnavi Eelagh, Parham Pahlavani * Pages 15-28
    PM2.5 pollution is one of the critical environmental problems that occurs after industrialization and the increase in the population of cities. Information about pollutant concentration, including PM2.5 pollutants, significantly impacts how city managers make decisions to improve cities' health. This study used the ordered weighted averaging (OWA) technique to produce PM2.5 pollutant zonation. For this purpose, meteorological information layers include wind speed, maximum temperature, minimum temperature, average temperature, 24-hour precipitation and humidity, normalized vegetation difference index layers (NDVI), and road density are used. The gradient descent algorithm has been used to calculate the weights related to the order of the values to apply the OWA algorithm. The optimal learning rate parameter has been obtained to achieve the optimal value of the weights. Also, the layers of information were combined based on the obtained weights from OWA. Finally, the RMSE index was used to evaluate the obtained results, and the PM2.5 pollutant estimated for the summer and winter seasons had the lowest and highest errors, respectively. The error values for these two seasons were 0.129 and 0.190, respectively. Also, Aqdasiyeh station had the lowest error in all seasons, and Golberg, Region 11, and Shahr-e-ray stations had the highest error.
    Keywords: PM2.5 pollutant, meteorological parameters, Ordered weighted averaging (OWA), Gradient descent algorithm, Learning rate
  • Fattaneh Hajilou *, Mostafa Rostami Pages 29-41
    Along with the growth of technology, and the increase of natural hazards in the contemporary world, human life is faced with many challenges, deal with social responsibility has major importance to prevent hazards and reducing their unfortunate consequences for humans which leads to a healthy relationship between people and the environment. To explain the factors affecting social responsibility, the current research examines the existing theories and analyzes previous research findings. The research method of this study is the documentary which explores studies related to the subject that was published from 2011 to 2022. The cited sources were obtained by searching the keywords: social responsibility, social indifference, social commitment, risk of Covid-19, and risky society. The data has been analyzed by attributive and holistic coding and factors related to social responsibility in a risky society, and have been categorized using the obtained results. Findings show that crises and risks can change people's actions and social responsibility is an important factor that affected the actions and relations between actors in crisis conditions. The final results based on holistic coding have extracts, 7 main categories, and 18 sub-categories. The important factors affecting social responsibility are social capital, moral and normative values, and inequality in various dimensions such as power, health, identity, awareness, and indifference, which have the greatest impact in a risky society. These factors through the concepts such as insecurity, citizenship, and altruism affect social responsibility.
    Keywords: Biological hazards, Covid-19, Risky society altruism, Social Responsibility
  • Hadi Nayyeri *, Morsal Sahraei Pages 43-55
    Natural hazards are recurring phenomena that can cause significant material and moral damage. Reducing vulnerability to these hazards depends on citizens' understanding and recognition of them. In Iran's current education system, textbooks are the primary teaching tool for this issue. Therefore, it is necessary to evaluate how natural hazards are represented in these textbooks. This study uses content analysis to examine the images and contents of guidance, geography, and human and environment textbooks. The results show that only a small percentage of the textbooks' content was dedicated to natural hazards. Specifically, (6.4%) of social studies course content in middle school textbooks and (7.1%) of first and second grade high school geography textbooks were related to natural hazards. In the third year high school geography book, (33%) of the content was related to hazards, with earthquakes (26%), floods (40%), droughts (14%), and landslides (13%) being the most frequently discussed hazards. In "Human and Environment" textbooks, only (21.2%) of the topics were related to natural hazards, which is insignificant compared to the total contents.
    Keywords: Content analysis, Natural hazards, Shannon Entropy, textbooks
  • Manijeh Ghahroudi Tali *, Farhad Khodamoradi, Khadijeh Ali Nouri Pages 57-70
    The studied area is located as a part of the Caspian Sea catchment with an area of ​​about 50083 hectares in the east of Kurdistan province, northwest of Iran. In this research, the data of 34 observation wells were used to investigate the condition of the underground water level and its depth fluctuations, and also to investigate the phenomenon of subsidence in region 8, the Sentinel-1 satellite image was used in the period (2014-2021). The research method includes statistical analysis of changes in the underground water level and interferometry of radar image. The results of the research showed that in the years 2014 to 2021, Dehgolan plain has subsided by -12 to -32 cm. In this way, an average of 6 centimeters of subsidence has occurred annually in these areas. The complete subsidence pattern of Dehgolan plain and the analysis of profiles and water level maps showed the center-west and southwest trends and the maximum subsidence is related to the central and western parts. Therefore, the conformity of the subsidence areas and the curves of the water table level drop, the use of underground water resources indicates that the withdrawal of more than the amount of aquifer nutrition has caused an increase in the effective stress in the sediments because the subsidence areas coincide with the areas of the groundwater level drop, or are located near them. In other words, this location adaptation in the high plains of Dehgolan shows that the cause of the subsidence of the high plains is the drop in the groundwater level, and as a result, the high plains are more vulnerable to the risk of subsidence.
    Keywords: Dehgolan Plain, Hazards, Land Subsidence, Sentinel-1 images, Underground Water
  • Sanaz Haeri, Mohammad Reza Masnavi * Pages 71-89
    This study is aimed at investigating and formulating strategies for the ecological restoration of the Khoshk River in Shiraz in the framework of sustainable urban development with a focus on flood management. Using an exploratory-correlative research method and library data, the most relevant literatures are reviewed and analyzed based on reliable historical documents, field observations, and remote sensing. These generates a theoretical model which identifies the effective ecological components and related strategies for urban river ecosystem restoration according to sustainable urban development framework. The model draws four stages of restoration including: river survey, strategy formulation, strategy implementation, , and monitoring and evaluation. The ecological components and sustainable urban development framework form a process-based structure that enables the assessment of the ecological conditions of the Khoshk River with emphasis on flood management to restore the river system. Effective strategies for the ecological restoration of the Khoshk River include integrated catchment management in the Shiraz basin, protection and restoration of its ecological habitat, preventing the transfer of pollution from sewage and urban runoff into the streambed, filtering pollutants naturally with phytoremediation, implementing water harvesting schemes, controlling river flow rate, restoring river morphology in particularly usable areas in the southern and south-eastern regions of Shiraz. In addition, conducting other measures such as enhancing ecological flow systems, storing water in various locations in the green-blue corridors of the Shiraz Khosh(dried)River, and unleashing the entire riverbed from it asphalt side roads, as well as developing regulations and land-use restrictions for river buffer zones are essential actions in mitigating and management if urban flood risks and intensity.
    Keywords: Ecologic landscape, Ecological restoration of urban river, Flood Management, Shiraz Khoshk River, Sustainable urban development