فهرست مطالب

طب کار - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1402)

نشریه طب کار
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خسرو صادق نیت حقیقی، سمانه اکبرپور، نازنین فروزان، حامد امیری فرد، آرزو نجفی* صفحات 1-6

    پزشکی خواب(medicine sleep (یکی از شاخه های نوین و پیشرو دانش پزشکی می باشد که طی دو دهه اخیر با توجه به توسعه و شناخت بیشتر روش های تشخیصی درمانی موثر و مشخص شدن پیامدهای زیانبار ناشی از بی توجهی به اختالالت خواب بر سالمت آحاد جامعه و هم چنین اثرات سو آن بر جنبه های اقتصادی، جایگاه ویژه ای در سامانه های سالمت دنیا از جمله کشورهای صنعتی و توسعه یافته همانند ایاالت متحده، کشورهای امریکای جنوبی،استرالیا، اروپا، چین و سایر کشورها در سرتاسر جهان پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: خواب، بیماری غیر واگیر، سلامت
  • مهدی جمشیدی راستانی، امین حیدری، مرضیه روحانی رصاف، عبدالله برخورداری*، محسن نیکجو صفحات 7-16
    مقدمه

     بیماری کووید 19 به عنوان یک بیماری ویروسی اولین بار در سال 2019 درکشور چین گزارش شد و در مدت زمان کوتاهی تبدیل به یک پاندمی جهانی گردید. طبعا" نوع شغل افراد و محیط کاری که فرد در آن فعالیت می کند تاثیر به سزایی در انتشار  این ویروس ها دارد، لذا این مطالعه با هدف بررسی شیوع بیماری کووید 19 در مشاغل مختلف و ارتباط آن با برخی پارامترهای موثر در شهرستان شاهرود انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش مطالعه ای مقطعی و توصیفی تحلیلی است که در سال 1400 انجام شد. اطلاعات موردنیاز از بانک اطلاعاتی مطالعه جامعCOVID-19  شاهرود و سامانه الکترونیک ثبت و پیگیری موارد ابتلا به بیماری کووید 19 در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، با بررسی پرونده های الکترونیک استخراج شد. عنوان مشاغل، بر اساس سیستم بین المللی طبقه بندی مشاغل ILO، طبقه بندی گردید. داده ها با استفاده از  نرم افزار آماری 22-SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بدست آمده،به ترتیب بیشترین درصد موارد ابتلا در کارکنان حوزه سلامت مانند پزشکان، پرستاران، کارمندان اتاق عمل و مراقبین سلامت و کلیه کارمندان شاغل در سیستم بهداشت و درمان 45%، مشاغل مربوط به خانه داری و پرستاری در منزل با 5/44%، بازنشستگان با 2/43% و کارگران ساختمانی با 34% ابتلا در رتبه های سوم و چهارم قرار دارند. متغیرهایی از قبیل سن، استعمال سیگار، بیماری زمینه ای و  BMI با ابتلاء به بیماری کرونا رابطه معنی داری نشان دادند (آزمون رگرسیون). به ترتیب بر اساس نسبت شانس برای متغیر سن (با افزایش هر یک سال سن فرد)، تغییر در BMI (با افزایش هر واحد) و داشتن بیماری زمینه ای شانس ابتلاء به بیماری 1%، 8/3 و 14% افزایش می یابد و با استعمال سیگار شانس  ابتلاء به بیماری 2/57% کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مشخص شد که در برخی مشاغل مانند مشاغل بهداشت و درمان شیوع بیماری بالاتر بوده است، زیرا این افراد در تماس مستقیم با بیماران و افراد مبتلا به ویروس بوده اند. در کل می توان گفت در مشاغلی که امکان دور کاری و عدم حضور در اجتماع فراهم بوده است میزان ابتلاء به ویروس کم بوده است و بالعکس. در ابتلاء به بیماری کرونا برخی فاکتورها مانند سن، بیماری زمینه ای، استعمال سیگار و BMI  موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا، عنوان شغلی، جنسیت، استعمال دخانیات و بیماری زمینه ای
  • محمدحامد حسینی*، غلامرضا شریف زاده، اکرم اکبری صفحات 17-25
    مقدمه

    در وظایف اداری، چنگش ظریف ابزارهایی مانند خودکار، کاغذ، موس و کلید در اغلب ساعات کاری موردنیاز است. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر عوامل دموگرافیک و کار با رایانه بر توان چنگش قوی و ظریف دست کارکنان اداری انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی - مقطعی پس از ثبت مشخصات دموگرافیک، توان چنگش قدرتی و ظریف دست 174 نفر از کارکنان20 اداره شهر بیرجند با حداقل 3 ساعت کار روزانه با رایانه با استفاده از نیروسنج دست جامار و پینچ گیج سیهان اندازه گیری شد. داده ها به نرم افزار SPSS ویرایش 16 منتقل و علاوه بر روش های آمار توصیفی از آزمون های آماری آنوا، تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار سن افراد موردمطالعه 15/7± 5/37 سال و سابقه کاری 35/7±13سال بود. ارتباط بین نیروهای چنگش قدرتی و ظریف دست با متغیرهای جنس، قد، وزن و غالب و مغلوب بودن دست (به جز تیپ مردان) معنی دار بود (P<0.05) اما با متغیرهای شاخص توده بدنی، سابقه کار و سن (به جز پالمار دست غالب)معنی دار نبود. مدت زمان کار با رایانه تاثیر معنی داری بر نیروی چنگش قدرتی دست مغلوب و چنگش پالمار و تیپ در هر دو دست داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه تاثیر مدت زمان کار با رایانه را بر کاهش نیروی چنگش قوی و ظریف دست کارکنان اداری نشان می دهد. لذا بکار بستن اصول ارگونومی برای حفظ توان چنگش قوی و ظریف دست کاربران رایانه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: چنگش قدرتی، چنگش پالمار، چنگش کلید، چنگش تیپ، کاربران رایانه
  • بهاره فلاح، پروین فنونی، احمدرضا فلاح فراغه، خدیجه نصیریانی، فاطمه دهقانی، فاطمه بخشی، محمدحسین دهقانی* صفحات 26-36
    مقدمه

    اختلال استرس پس از سانحه تاثیر زیادی بر کیفیت مراقبت های بالینی  می تواند داشته باشد. ازاین جهت باید عوامل خطرزای مرتبط شناسایی شوند. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط بین ویژگی های شخصیتی و اختلال استرس پس از سانحه در پرستارانی که در بخش مراقبتی بیماران کووید-19، انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مقطعی- همبستگی در سال 1400 روی 316 پرستار با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گرد آوری شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس ویژگی های شخصیتی (NEO-FFI) و مقیاس پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه می سی سی پی بود. داده ها با نرم افزار 22 PSSS و آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون و آزمون های Paired- t testو Wilcoxon تحلیل شد.

    نتایج

    3/13% از پرستاران این مطالعه مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بودند. بین زیرمقیاس های ویژگی های شخصیتی با جنس زن به ترتیب رنجوری (031/0p=) ، اشتیاق به تجارب تازه (001/0p=)، توافق پذیری(001/0p=)، گروه های سنی به ترتیب رنجوری (001/0p=)، برون گرایی-درون گرایی (02/0p=)، اشتیاق به  تجارب تازه (001/0p=)، توافق پذیری (02/0p=) و سابقه ابتلا به کوید 19 به ترتیب برون گرایی- درون گرایی (05/0p=) و توافق پذیری (071/0 p=) تفاوت معنی داری یافت شد  و PTSD با گروه های سن تفاوت معنی دار مشاهده شد
    (05/0 p<). همچنین بعد رنجوری (11/0 r=- , 01/0 p<)، اشتیاق به تجارب تازه (98/0, r= 01/0 p<) و توافق پذیری(57/0 r= , 01/0 p<) با نمره کل اختلال استرس پس از سانحه ارتباط معنادار داشتند(05/0 p<).

    نتیجه گیری

    با به کارگیری پرستاران با ویژگی های شخصیتی مناسب علاوه بر اقدامات حمایتی دیگر می توانیم شاهد کنترل و یا حتی کاهش هرگونه استرس و نگرانی باشیم. تدوین برنامه های آموزشی-درمانی مناسب به منظور تغییر و اصلاح ویژگی های شخصیتی و همچنین آموزش مهارت های مقابله با موقعیت های استرس زا، می تواند گامی موثر در کاهش استرس باشد.

    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، ویژگی های شخصیتی، پرستار، کووید-19
  • احمد طرفی علیوی، فرهاد شهرکی، محمدرضا سردشتی بیرجندی*، میرمحمد خلیلی پور صفحات 37-57
    مقدمه

    ایستگاه تقلیل فشار گاز یکی از مهم ترین بخش شبکه های توزیع گاز طبیعی هستند. ارزیابی ریسک در واحدهای عملیاتی روش مناسبی جهت ارزیابی خطرات بوده و نتایج آن ها را می توان جهت مدیریت و تصمیم گیری در خصوص کنترل و کاهش پیامدهای آن بدون نگرانی به کاربرد. به عبارتی دیگر ارزیابی ریسک شامل فرآیندی است که به مشخص کردن مخاطرات، ارزیابی زیان ها و تعیین مشخصات ریسک می پردازد.  هدف از مطالعه حاضر مدل سازی حوادث محتمل و متعاقب آن ارزیابی پیامد و تعیین حریم ایمن در ایستگاه تقلیل فشار گاز طبیعی برون شهری واقع در منطقه برومی شهر اهواز با استفاده از نرم افزار PHAST بوده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه با استفاده از نرم افزار PHAST نسخه 22/8 و با استفاده از داده های فرآیندی ایستگاه تقلیل فشار گاز موردمطالعه نظیر دما، فشار گاز، آنالیز گاز، و داده های هواشناسی و استفاده از طبقه بندی شرایط جوی پاسکوییل با تعیین سناریوهای محتمل بر اساس پیشینه موردبررسی تعیین حریم ایمن در این ایستگاه انجام گرفت. برای این مهم 6 سناریو محتمل در کلاس های جوی انتخاب شده به همراه بدترین شرایط ممکن بررسی گردید. ارزیابی پیامدها نیز بر اساس حالت های مختلف تخلیه گاز، انتشار گاز، آتش فورانی، آتش ناگهانی، انفجار موردبررسی قرار گرفت.

    نتایج

    بر اساس نتایج به دست آمده محدوده های با پتانسیل خطر بالا به ترتیب مربوط به نتایج انتشار و انفجار گاز بوده است. همچنین بیشترین محدوده خطر متعلق به سناریوی شماره پنج برای انفجار گاز باکلاس جوی F و شدت موج bar 02068/0 و معادل با 5/358 متر گزارش گردید. در این محدوده با توجه به جدول خسارت ناشی از انفجار با احتمال 95% بدون خسارت جدی 50% شیشه پنجره ها شکسته می شود و بدین جهت می تواند سبب صدمات انسانی گردد. بر این اساس حریم ایمن در این ایستگاه برابر 5/358 متر تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    به سبب عدم مطالعه ارزیابی ریسک در فازهای اولیه و در حین بهره برداری مطالعه اخیر نشان می دهد تعیین نقاط ایمن و محدوده با ریسک بالا به همراه اولویت کاهش ریسک بسیار ضروری بوده که در برخی موارد در واحدهای صنعتی مقفول مانده است لذا می توان نتیجه گرفت که مدل سازی حوادث و ارزیابی پیامد ناشی از آن به همراه تعیین حریم ایمن یکی از فاکتورهای اساسی در سلامت محیط کار پرسنل و عموم مردم محسوب می شود.

    کلیدواژگان: انتشار گاز سمی، مدل سازی انفجار، مدل سازی حوادث فرایندی، ارزیابی کمی ریسک، نرم افزار PHAST
  • ناصر صدرا ابرقویی*، محمد ایمن پناه، علی صدری اصفهانی صفحات 58-66
    مقدمه

    پرستاران نقش مهمی در سلامت جامعه ایفا می کنند. پژوهش های قبلی میزان استرس شغلی بالایی را در جامعه پرستاران گزارش داده اند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط مشخصات دموگرافیک و استرس شغلی بر توانایی کار پرستاران انجام شد.

    روش بررسی

    408 پرستار در این مطالعه توصیفی- مقطعی شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس استرس شغلی پرستاران (NSS) و شاخص توانایی کار (WAI) جمع آوری شدند. جهت تجزیه وتحلیل آماری داده ها از نرم افزار آماری SPSS  نسخه 24 و آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و همبستگی پیرسون استفاده شد. سطح معنی داری در مطالعه حاضر کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار سن پرستاران 1/5 ± 6/33 سال بود. 2/78 درصد شرکت کنندگان (319 پرستار) زن و مابقی مرد بودند. 7/68 درصد از پرستاران (280 نفر) متاهل بودند. پرستاران دارای استرس شغلی بالا و توانایی کار ضعیف بودند. بین استرس شغلی و توانایی کار پرستاران ارتباط معنی دار منفی مشاهده شد (001/0P<). سن و سابقه کاری با استرس شغلی ارتباط معنی دار منفی و با توانایی کار ارتباط معنی دار مثبت داشتند. همچنین، پرستاران با تحصیلات بالاتر دارای استرس شغلی پایین تر و توانایی کار بالاتری بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر منفی استرس شغلی بر توانایی کار پرستاران، به منظور کاهش میزان استرس شغلی و بهبود توانایی کار پرستاران، پیشنهاد می شود که مدیران ذیربط نسبت به شناسایی و رفع عوامل ایجادکننده استرس جهت حفظ سلامت، بهبود توانایی کار و افزایش بهره وری پرستاران اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، توانایی کار، پرستار
  • آسیه علی نژاد*، محمدصادق قاسمی، ناصر دهقان، رضیه سلطانی صفحات 67-77
    مقدمه

    دندان پزشکان در حین کار اغلب مجبور به اتخاذ پوسچرهای نامناسب، نامتقارن و درعین حال استاتیک می گردند. این وضعیت اگر هر روز برای مدت طولانی ادامه داشته باشد منجر به وارد آمدن فشار بیش ازحد به عضلات و مفاصل درگیر شده و به ویژه در ناحیه گردن، شانه ها، پشت و کمر علایمی نظیر احساس درد و ناراحتی را به دنبال دارد. با توجه به اهمیت پیشگیری و درمان زودرس اختلالات عضلانی- اسکلتی در بین دندان پزشکان، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سه نوع صندلی مورداستفاده در دندانپزشکی بر ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی و راحتی ادراک شده توسط دندان پزشکان در استفاده از هرکدام از صندلی ها، انجام گرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع cross-sectional و شامل بررسی یک گروه 70 نفره از دندان پزشکان مرد شهر تهران می باشد. در این پژوهش سه صندلی(صندلی با نشیمن زینی(A)، صندلی Bو صندلی C) با هم مورد مقایسه قرار گرفتند. به منظور ارزیابی راحتی بدن، پرسشنامه ناراحتی وضعیتی Corlett  و Bishop مورداستفاده قرار گرفت. برای تعیین میزان ریسک اختلالات اسکلتی- عضلانی اندام فوقانی و ارزیابی پوسچر هر دندان پزشک، از روش RULA استفاده شد.

    نتایج

    بیشترین میزان راحتی به ترتیب در صندلی مدل زینی (اختلاف میانگین شدت ناراحتی قبل و بعد از شیفت کاری در کل بدن=39/12)، صندلی رایج نوع سوم(04/13) و صندلی رایج نوع دوم (76/18) در سطح معناداری p<0.001 گزارش شده است. نتایج ارزیابی پوسچر دندان پزشکان نشان داد که نمره نهایی RULA از حداقل 3 تا حداکثر 7 در استفاده از سه نوع صندلی متفاوت است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه، میانگین شدت ناراحتی در کل بدن بعد از استفاده از صندلی مدل زینی، نسبت به حالت قبل از استفاده از آن به طور قابل توجهی نسبت به دو صندلی دیگر کاهش یافته است، که این امر نشان دهنده تاثیر مثبت استفاده از صندلی زینی در کاهش ناراحتی های اسکلتی عضلانی است. همچنین نتایج ارزیابی پوسچر نشان داد که استفاده از صندلی زینی نسبت به دو صندلی دیگر باعث بهبود و تسهیل شرایط کار می شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، دندان پزشک، صندلی
  • فائزه علی اصغری لهداربنی، هادی فرهادی* صفحات 78-91
    مقدمه

    در سال های اخیر محیط کار اهمیت زیادی یافته و به عنوان یک مکان مناسب برای فعالیت های ارتقای سطح سلامت موردتوجه قرارگرفته است .محیط کار فرصت و امکانات مناسب برای تاثیر بر شیوه زندگی مردم را فراهم می آورد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش مجازی مدیریت خشم به روش شناختی رفتاری بر نشخوار خشم، سلامت روان، تعارض کار- خانواده و روابط بین فردی انجام گرفت.

    روش بررسی

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان زن مقطع متوسطه دوم در سال تحصیلی1402- 1401 شهر اصفهان بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 30 معلم زن انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) گماشته شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش مجازی مدیریت خشم قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. هر دو گروه در مراحل پیش آزمون و پس آزمون توسط پرسشنامه های نشخوار خشم، فرم کوتاه شده فهرست اس سی ال -90، پرسشنامه تعارض کار و خانواده و پرسشنامه روابط بین فردی مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور بررسی و تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS23 و روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که آموزش مجازی مدیریت خشم بر نشخوار خشم و ابعاد آن پس فکرهای خشم، افکار انتقام، خاطره های خشم و شناخت علت ها به ترتیب برابر با 7/44، 9/16، 2/23 و 5/45 درصد از واریانس، سلامت روان 3/43 درصد از واریانس، تعارض کار-خانواده2 /37 درصد از واریانس و روابط بین فردی و ابعاد آن 2/65 درصد از واریانس تاثیر معنی داری دارند (01/0p<).

    نتیجه گیری

    آموزش مجازی مدیریت خشم به عنوان درمانی اثرگذار می تواند به بهبود سلامت روانی کارکنان کمک شایانی نماید. ازاین رو پیشنهاد می گردد آموزش مجازی مدیریت خشم می تواند به عنوان رویکرد آموزشی نوینی جهت کاهش نشخوار خشم و تعارض کار- خانواده و افزایش سلامت روان و روابط بین فردی موردتوجه درمانگران و مشاورین این حوزه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت خشم، نشخوار خشم، سلامت روان، تعارض کار و خانواده و روابط بین فردی، معلمان
|
  • Khosro Sadeghniiat Haghighi, Samaneh Akbarpour, Nazanin Forouzan, Hamed Amiri Fard, Arezu Najafi* Pages 1-6

    Sleep medicine is one of the new and leading branches of medical knowledge. During the past two decades, it has got a special position in the countries' health programs due to the development and identification of more effective diagnostic and management methods, and the identification of the adverse consequences of overlooked sleep disorders on the community's health. It is included in many countries' health programs in industrialized and developed countries such as the United States, South American countries, Australia, Europe, and China.
    Sleep disorders with a variety of more than 80 types of diseases constitute complicated, high-risk, and costly diseases that affect the public health system. The prevalence and adverse consequences of these disorders could be reduced by implementing sleep health and appropriate preventive measures. Furthermore, it should be noted that if patients with these disorders are diagnosed correctly and on time, there would be effective management modalities in the world and the country (1). This letter had explained the importance of sleep health and its association with non-communicable diseases, associated consequences, and the urgent need to pay attention to sleep health and sleep disorders in the public health system.

    Keywords: Sleep, Non-Communicable Disease, Health
  • Mahdi Jamshidi-Rastani, Amin Heydari, Marzieh Rohani-Rasaf, Abdullah Barkhordari*, Mohsen Nikjoo Pages 7-16
    Introduction

    Covid-19 was first reported as a viral disease in China in 2019, and it soon became a global pandemic. In addition, the types of occupations people have and the environments in which they work may increase the likelihood of being exposed to the virus. Thus, this study was conducted to investigate the prevalence of Covid-19 disease in various occupations and its relationship with some effective parameters in Shahroud city.

    Methods

    This research is a cross-sectional, descriptive-analytical study that was conducted in 2021. The required information was extracted from the database provided by Shahroud University of Medical Sciences. These files contain the results of the comprehensive study of COVID-19 in Shahroud. All the jobs that were asked of the person were classified based on International Standard Classification of Occupations and suspicious and definite cases were examined in different occupation. The information analyzed using SPSS software version 22.

    Results

    According to the results, the highest percentage of cases (45%) was in healthcare workers, such as doctors, nurses, and operating room staffs—in other words, all employees working in the healthcare system. The next highest percentages were in household and home nursing workers (44.5%), retirees (43.2%), and construction workers (43%). The relationship between variables such as age, smoking status, presence of comorbidities, and presence of a high body mass index (BMI) associated with Covid-19 disease was examined by the regression test. It was found that the relationship was significant, that these variables affected the prevalence of the disease. Based on the odds ratio in the age variable, with each year of age, the chance of getting infected increased by 1%. A current smoker had a reduced chance of getting the disease by 57.2%. Having a comorbidity increased the chance of getting the disease by 14%, and with each increase in BMI, the chance of getting the disease increased by 3.8%.

    Conclusion

    The study found that in some occupations, such as healthcare worker, the prevalence of the disease was higher because workers were in direct contact with patients and people infected with the virus. In general, it can be said that the prevalence of the disease was low in workers who could telework and remain at home rather than go to a job or in the community. Factors such as age, the presence of comorbidities, status as a current smoker, and having a high BMI had an effect on contracting Covid-19 disease.

    Keywords: Covid-19 disease, job title, Gender, Smoking, comorbidity disease
  • Mohammad Hamed Hosseini*, Gholamreza Sharifzadeh, Akram Akbari Pages 17-25
    Introduction

     In office tasks, pinch gripping of tools such as pen, paper, mouse, and keys are required during most working hours. This study aimed to determine the effect of demographic factors and working with a computer on office workers' hand grip and pinch strength.

    Materials and Methods

     In this cross-sectional analytical study, after recording the demographic characteristics, the hand grip and pinch strength of 174 employees of 20 offices of Birjand city with at least 3 hours of daily computer work was measured using a Jamar hand dynamometer and Saehan pinch gauge. The data were analyzed by SPSS statistical software version 16. In addition to descriptive statistics, ANOVA, independent t-test, and Pearson correlation coefficient were used.

    Results

     The mean and standard deviation related to the age of the subjects were 37.5 ± 7.15 and 13 ± 7.35 years. The relationship between the hand grip and pinch strength with the variables of sex, height, weight, and Handedness (except the tip of the males) was significant (P<0.05), but with the variables of BMI, work experience, and age (except palmar of the dominant hand) was not significant. Computer work duration significantly affected the dominant hand's grip strength and both hands' palmar and tip pinch (P<0.05).

    Conclusion

     The results of this study show the effect of computer work duration on reducing office workers' hand grip and pinch strength. Therefore, it is recommended to apply ergonomic principles to maintain hand grip and pinch strength of computer users.

    Keywords: Hand Grip, Lateral Pinch, Key Pinch, Tip Pinch, Computer Users
  • Bahare Fallah, Parvin Fonooni, Ahmadreza Fallahfaragheh, Khadije Nasiriani, Fatemeh Bakhshi Pages 26-36
    Introduction

    Post-traumatic stress disorder (PTSD) can affect many years of professional practice of nurses and the quality of clinical care. This study aimed to determine the relationship between personality traits and PTSD in nurses in COVID-19 patient care.

    Mateials and Methods

    We performed this cross-sectional correlational study on 316 nurses who were selected by random sampling method in 1400. The data collection tools in this study are demographic questionnaires, the Personality Traits Scale (NEO-FFI), and Mississippi Traumatic Stress Disorder Scale. Data were analyzed using PSS22 software, by statistical tests of Spearman and Pearson correlation coefficient, Paired-t test, and Wilcoxon tests. 

    Results

    In this study, 13.3% of the nurses had post-traumatic stress disorder. Between subscales of personality traits with female gender, in the order of suffering (p=0.031), eagerness for new experiences (p=0.001), agreeableness (p=0.001), and age groups in the order of suffering (p=0.001), extroversion-introversion (p=0.02), eagerness for new experiences (p=0.001), agreeableness (p=0.02), history of covid-19 in the order of extroversion-introversion (p=0.05) and agreeableness (p=0.071). A significant difference was observed between PTSD with age groups (p<0.05). The dimension of suffering (r=-0.11 p<0.01), eagerness for new experiences (r=0.98 p<0.01), and agreeableness (r=0.57 p<0.01) had a significant relationship with the total PTSD score. 

    Conclusion

     we can control or reduce stress and anxiety by employing nurses with the right personality traits. Developing appropriate training-therapy programs to change and modify personality traits, and training skills to deal with stressful situations is an effective step in reducing PTSD.

    Keywords: Post-Traumatic Stress, Personality Traits, Nurse, Covid-19
  • Ahmad Torfi Alivi, Farhad Shahraki, Mohammad Reza Sardashti Birjandi*, Mir Mohammad Khalilipour Pages 37-57
    Introduction

    Gas pressure reduction stations are one of the most important parts of natural gas distribution networks. Risk assessment in operational units is a suitable method to assess risks, and their results can be used for management and decision-making regarding control and reduction of its consequences without critical concern. In other words, risk assessment is a process that identifies risks, assesses losses and determines risk characteristics. The present study aimed to model possible accidents, the subsequent evaluation of the consequences, and determination of safe boundaries in the suburban natural gas pressure reduction station located in the Bromi area of Ahvaz city using PHAST software.

    Materials and Methods

    In this study, possible scenarios based on the investigated background and utilizing the process data of the studied gas pressure reduction station, such as temperature, gas pressure, gas analysis, and meteorological data, and also using Pasquil's classification of atmospheric conditions the safe boundaries in the suburban natural gas pressure reduction station was investigated using PHAST software version 22.8 and. For this purpose, 6 possible scenarios were investigated in the selected atmospheric classes as well as the worst possible conditions. The consequences were evaluated based on different states of gas discharge, gas release, flash fire, sudden fire, and explosion.

    Results

    Based on the obtained results, the areas with high-risk potential were related to gas release and explosion, respectively. Also, the highest risk range belonging to scenario number five was reported for a gas explosion with atmospheric class F and wave intensity of 0.02068 bars and equivalent to 358.5 meters. In this range, according to the damage caused by the explosion, with a probability of 95%, without serious damage, 50% of the windows will be broken, and therefore it can cause human injuries. Based on this, the safe distance in this station was determined to be 358.5 meters.

    Conclusion

    Based on concerns about the lack of risk assessment studies over the initial phases and during the operation of the station, the study shows that determining the safe boundaries and high-risk areas along with the priority of risk reduction is very necessary. It can be concluded that the modeling of accidents and the evaluation of the resulting consequences along with the determination of safe boundaries is one of the basic factors in the health of the working environment of personnel and the general public.

    Keywords: Toxic Gas Release, Explosion Modeling, Process Accident Modeling, Quantitative Risk Assessment, PHAST Software
  • Naser Sadra Abarghouei*, Mohammad Imenpanah, Ali Sadri Esfahani Pages 58-66
    Introduction

    Nurses play a critical role in the health of society. Previous studies have reported a high level of occupational stress in the nursing community. Therefore, the present study investigates the relationship between demographic characteristics and job stress on nurses' workability. 

    Materials and Methods

     408 nurses participated in this cross-sectional descriptive study. Data were collected using a demographic information questionnaire, nurses' job stress scale (NSS), and work ability index (WAI). SPSS version 24 statistical software and independent t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation were used for data analysis. The significance level in the present study was considered less than 0.05. 

    Results

    The mean and standard deviation of the age of the nurses was 33.6 ± 5.1 years. 78.2% of the participants (319 nurses) were women, and the rest were men. 68.7% of female nurses (280 people) were married. Nurses had high job stress and poor workability. A significant negative relationship was observed between job stress and nurses' workability (P<0.001). Age and work experience had a negative significant relationship with occupational stress and a positive significant relationship with workability. Also, nurses with higher education had lower job stress and higher workability. 

    Conclusion

    Considering the negative impact of occupational stress on the nurses' workability, it is suggested that the relevant managers identify and eliminate the factors that cause occupational stress to maintain health, improve the ability to work, and increase the productivity of nurses, to reduce the amount of occupational stress and improve the workability of nurses.

    Keywords: Occupational Stress, Work Ability, Nurse
  • Asiyeh Alinezhad*, Mohammad Sadegh Ghasemi, Naser Dehghan, Raziyeh Soltani Gerdfaramarzi Pages 67-77
    Introduction

    dentists often have to adopt awkward, asymmetric, static postures and tilt their heads forward while working. If this situation continues for a long time every day, it leads to excessive pressure on the involved muscles and joints and causes symptoms such as pain and discomfort, especially in the neck, shoulders, back, and waist. Considering the importance of prevention, and early treatment of musculoskeletal disorders among dentists, this research investigates the effect of three types of chairs used in dentistry on the risk of musculoskeletal disorders and the comfort perceived by dentists using each chair.

    Materials and Methods

    This is a descriptive cross-sectional study conveyed in Tehran, the capital city of Iran. The present study includes a survey of a group of 70 male dentists. In this study, three types of chairs were compared. To evaluate body comfort, Corlette, and Bishop’s local discomfort questionnaire was used. The RULA method was used to determine the risk of upper limb musculoskeletal disorders and to assess each dentist's body condition.

    Results

    The highest level of comfort was reported in the saddle model chair (the difference in the average intensity of discomfort before and after the work shift in the whole body = 12.39), the third type chair (13.04), and the second type chair (18/76). The dentists' posture evaluation results showed that the final score of RULA in three types of chairs varies from a minimum of 3 to a maximum of 7.

    Conclusion

    According to the results of the study, the average intensity of discomfort in the whole body after using the saddle chair compared to the state before using it has significantly decreased compared to the other two types of chairs, which implies the positive effect of using the saddle chair in reducing musculoskeletal discomfort. The results of posture evaluation indicate that the use of the saddle chair, compared to the other two chairs, improves the working conditions and facilitates the work.

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Dentist, Chair
  • Faezeh Aliasghari Lehdarboni, Hadi Farhadi* Pages 78-91

    Introductio: 

    In recent years, the work environment has gained great importance and has been considered as a suitable place for health improvement activities. The work environment provides opportunities and suitable facilities to influence people's lives. The present research was conducted with the aim of the effectiveness of virtual anger management with Cognitive behavioral methodology using the cognitive behavioral method on anger rumination, mental health, work-family conflict  and interpersonal relationships.

    Materials and Methods

    The research method was a semi-experimental research method with control groups and pre-test-post-test. The statistical population included all secondary school female teachers in Isfahan city in the academic year of 2021-2020, 30 female teachers were selected by random sampling and randomly assigned to two experimental groups (15 people) and a control group (15 people). The experimental group underwent 60-minute virtual anger management training and the control group remained on the waiting list. Both groups were evaluated in the pre-test and post-test stages by Sakhodolsky et al.'s (2001) anger rumination, shortened form of the SCL-90 inventory, work-family conflict questionnaire (Carlson et al., 2000) and Interpersonal Relationship Quality Questionnaire (Pierce et al., 1991). In order to analyze the data, statistical methods and SPSS version 23 software and multivariate covariance and single covariance analysis were used.

    Results

    The findings showed that the virtual training of anger management on rumination of anger and its dimensions, thoughts of anger, thoughts of revenge, memories of anger and knowing the causes are equal to 44.7, 16.9, 23.2 and 45.5 percent of the variance, respectively. , mental health is 43.3% of the variance, work-family conflict is 37.2% of the variance, and interpersonal relationships and its dimensions have a significant effect of 65.2% of the variance (p<0.01).

    Conclusion

    As a result, virtual anger management training as an effective therapy can help to improve mental health. Therefore, it is suggested that counselors and psychologists pay special attention to anger management virtual training to reduce anger rumination and work-family conflict and increase mental health and interpersonal relationships.

    Keywords: Anger Management Training Anger Rumination, Mental Health, Work-Family Conflict, Interpersonal Relationships, Teachers