فهرست مطالب

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 46 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده مرضیه حسینی، حسین اردلانی* صفحات 7-19

    موریس مرلوپونتی، پدیدارشناس قرن بیستم، کارکرد تن را در ادراک حسی، مفهومی متمایز می دانست. از دهه 1980 جریانی انتقادی شکل گرفت که در پی ایجاد تغییراتی در تولید آثار هنری بود؛ به طوریکه درگیری مخاطب با اثر هنری از طریق کلیه حواس صورت پذیرد. این مقاله به تحلیل اثری از فریده لاشایی با عنوان «پایین رفته از لانه خرگوش» در موزه هنرهای معاصر تهران می پردازد؛ پرده نقاشی شده نقشه ایران همراه با ویدیوآرتی از پرش خرگوش هایی به درون نقشه. تحلیل رابطه نقاش هنگام خلق اثر و نیز مخاطب هنگام مواجهه با اثر، با مسیله بدنمندی، هدف اصلی این پژوهش است. روش تحقیق در مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی خواهد بود. ابتدا با روش توصیفی و گردآوری اطلاعات با مطالعه مآخذ کتابخانه ای، پدیدارشناسی ادراک حسی مرلوپونتی تشریح می شود. سپس در روش تحلیلی، با تکیه بر آرای مرلوپونتی، در پی پاسخ این سوالات خواهد بود: نقش بدن و بدنمندی در ادراک جهان از دیدگاه نقاش چگونه است؟ هم آوایی در اثر مذکور که متشکل از دو جزء نقاشی و ویدیو است، چگونه محقق می شود؟ از آنجایی که در مواجهه سوژه با اثر مذکور برقراری ارتباط چندگانه حسی مطرح است، ادراک حسی مخاطب چگونه تحقق می پذیرد؟ بدن مخاطب (سوژه) چه نقشی در درک او از اثر مذکور دارد؟ نتایج بدین شرح خواهد بود: با تکیه بر رویکرد پدیدارشناسانه مرلوپونتی، لاشایی در مقام یک نقاش، سوژه ای بدنمند است که با جهان مواجه بوده و بدن و حسیات جزیی از تجربه او محسوب می شود. هم آوایی کلی در اثر مذکور لاشایی، مصداقی از مفهوم هم نفوذی کیفیت های محسوس در دیدگاه مرلوپونتیست. همچنین برخورد مخاطب با این اثر، برخوردی تنانه است. با نظر به مسیله گشتالت در دیدگاه مرلوپونتی، ادراک حسی در مخاطب، به دلیل وحدت حسیات، صورت می پذیرد. جمع بندی چنین خواهد بود که در اثر مذکور، پیوستگی سوژه با بدن خویش، موجبات ادراک حسی از جهان است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی ادراک مرلوپونتی، تن، ادراک حسی، بدنمندی ادراک، فریده لاشایی
  • مهدی رجایی*، حسن بلخاری قهی، سید محمد فدوی صفحات 21-38

    واژه اسلیمی که برای نام گذاری نقش مایه ای ویژه در هنر ایران وضع شده، یکی از پربسامدترین واژه ها در حوزه هنراسلامی است. امروزه پژوهش های گوناگونی درباره منشا اولیه نقش مایه اسلیمی و سیر تحول و تطور تاریخی آن در هنراسلامی صورت گرفته اما پژوهشی انجام نپذیرفته است که منحصرا به واژه اسلیمی پرداخته باشد. این موضوع در حالی است که عنوان هر پدیده می تواند مهم ترین فتح بابی به معنای آن پدیده باشد. هدف و ضرورت انجام پژوهش حاضر این است که معنای نهفته در واژه اسلیمی آشکار شود زیرا از این طریق می توان به شناخت کامل تری از اسلیمی دست یافت. اهمیت شناخت واژه اسلیمی از دو جنبه درخور توجه است: یکی به دلیل وضع واژه اسلیمی از ماده «س ل-م» و معنای «تسلیم» که در بطن آن مستتر است و دوم به سبب رابطه ای که می توان براساس فریضه نماز که مهم ترین آموزه عملی دین اسلام است؛ بین واژه اسلیمی و نقش مایه آن برقرار کرد. پژوهش کیفی حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است که در بخش واکاوی معنا و مفهوم واژه اسلیمی تا حدودی وارد حوزه های معناشناسی و ریشه شناسی نیز شده است؛ پژوهشی که با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده و مسیله اصلی آن، کشف معنای واژه اسلیمی است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که واژه اسلیمی در زبان فارسی ابداع شده و تحت تاثیر هیچ یک از قاعده های زبانی اماله و قلب قرار نگرفته است. واژه اسلیمی چه از ماده «س ل م» عربی وضع شده باشد و چه از واژه «سلم» در زبان های باستانی ایران ساخته شده باشد، بر اساس منابع تاریخی با واژه «اسلامی» مترادف است و بارزترین معنای آن «تسلیم» است. واژه ای که به عنوان یکی از بنیادی ترین واژه ها در قرآن کریم محسوب می شود. بدین ترتیب نقش مایه اسلیمی می تواند به عنوان نمادی از تجسم ارکان نماز مطرح باشد که خود بیانگر تسلیم و سرسپردگی انسان در برابر خداوند است.

    کلیدواژگان: اسلیمی، اسلام، معناشناسی، ریشه شناسی، نماز، هنر اسلامی
  • نسرین اسماعیلی، علی مرادخانی*، امیر نصری صفحات 39-52

    در مقاله حاضر تطبیق معانی لکانی در حوزه اندیشه فلسفی و سنجیدن آن ها با مصادیق هنر معاصر مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. در این زمینه نظریاتی همچون سوژه شکاف خورده، نگاه، دیگری و میل با آثار هنرمند تجسمی مارلن دوما تطبیق داده می شود. در واقع این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که مفاهیم فلسفی اندیشه لکان چگونه در آثار هنری به ویژه نقاشی ها بازتاب می یابند و اینکه آیا بازنمود وضعیت سوژه معاصر در هنر با روانکاوی لکانی قابل توضیح است؟ برای نیل به پاسخ پرسش های این پژوهش نخست به طرح نظریات روانکاوی در باب سوژه انسانی با تکیه بر آرای لکان در این زمینه پرداخته و سپس با نقاشی های پرتره دوما تطبیق داده می شود. این رویکرد در جریان تحلیل و تفسیر آثار به مثابه نقطه اتکایی خواهد بود که ارزیابی پارادایم زمانه در هنر، در نسبت با آن، صورت می گیرد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی است و تجزیه و تحلیل داده ها به شیوه استقرایی و با استفاده از منابع مکتوب و کتابخانه ای صورت پذیرفته است. بر اساس یافته های پژوهش مشخص خواهد شد که سوژه معاصر، سوژه ای شکاف خورده، دارای فقدان، تهی بودگی، تردید و تقسیم شدگی است و با پیگیری آثارهنری معاصر می توان این امر را مشاهده کرد و از طریق خوانش آثار هنری با اندیشه لکانی، راهی جدید برای فهم سوژه معاصر، به ویژه در هنر، گشود.

    کلیدواژگان: ژاک لکان، مارلن دوما، سوژه شکاف خورده، دیگری، نگاه، میل
  • وحیده رحیمی مهر*، مهرزاد مهربانی صفحات 53-66

    در طب سنتی ایران، محیط به دلیل تاثیر بر ادراک، متغیری جدی در سلامت افراد است. در این طب، تصاویر به عنوان یکی از عوامل موثر محیطی جهت افزایش پتانسل های چندحسی مورد توجه است زیرا اشکال به علت داشتن خصوصیات گویا و معنادار، کارکردهای مهمی در حفظ سلامتی و درمان دارد. به همین دلیل طبیبان، استفاده از تصاویر را برای افزایش قابلیت های محیطی توصیه می کنند. هدف این پژوهش کیفی، بررسی تاثیر تصاویر در سلامت انسان از دیدگاه طب سنتی، با توجه به چگونگی تاثیر تصاویر است. برای رسیدن به هدف، بعد از بررسی تصاویر در معماری و مبانی طب، براساس کلیدواژه های تحقیق، توصیه های مربوط به تاثیر تصاویر و نقوش بر سلامتی و درمان از منابع طبی و تاریخی مورد بررسی قرار گرفت. سپس با بهره گیری از مبانی فلسفه طب به بیان تاثیرگذاری تصاویر بر انسان پرداخته شد. یافته ها نشان داد که نگرش طب به رابطه انسان و محیط، نگرشی تعاملی- تطابقی است و تصاویر با ویژگی های مزاجی خاص خود که به هندسه (شکل)، رنگ و مضمون تصویر وابسته است، از طریق ادراک، بر اعراض نفسانی انسان تاثیر می گذارند و باعث تغییر در زنجیره امور طبیعیه می شوند. درنتیجه با برهم زدن یا برقراری تعادل مزاج بر سلامتی انسان، تاثیر می گذارد. بنابراین اگر معماران با توجه به نیاز کاربران  در بنا از اشکال و تصاویر با رنگ های مناسب بهره گیرند، می توانند معماری سلامت محور را برای کاربر ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: طب، تصویر، نقش، رنگ، معماری، سلامتی و درمان
  • یعقوب آژند*، سپیده سامی صفحات 67-80

    رضا کمال شهرزاد از جمله نویسندگانی است که اکثر آثارش برگرفته از داستان های هزار و یک شب است و نمایشنامه عباسه خواهر امیر یکی از آن هاست. این اثر و همچنین خود داستان های هزار و یک شب منبعث از متون دیگری هستند که باب بحث روابط بینامتنی و مفهوم بینامتنیت را باز می کنند. در این مقاله سعی شده است با استفاده از منابع کتابخانه ای و با روش توصیفی- تحلیلی، نوع برگرفتگی نمایشنامه عباسه خواهر امیر از حکایت نعم و نعمت موجود در کتاب هزار و یک شب با استفاده از نظریه بیش متنیت ژرار ژنت مورد تحلیل قرار گیرد و این فرضیه ثابت یا رد شود که نمایشنامه دارای برخی ویژگی های درام اکسپرسیونیستی است. از این رو ابتدا نظریه ژنت و عناصر روایت از منظر او توضیح داده شده و سپس تغییرات و دگرگونی های تراسبکی مورد تحلیل قرار گرفته است. در پایان، این نتیجه حاصل شده که نمایشنامه با وفاداری به برخی ویژگی های داستان های ایرانی به سبک اکسپرسیونیسم نیز نزدیک شده است.

    کلیدواژگان: بیش متنیت، ژرار ژنت، هزار و یک شب، عباسه خواهر امیر، رضا کمال شهرزاد
  • نیکو بختیاری، وحید شالی امینی*، محمدرضا پورزرگر صفحات 81-99

    در نظریه های هنری و ادبی نظریه پردازان مختلف در قرن بیستم، ایده قطعی نبودن معنا مطرح شده است. همچنین گفته شده که در شرایط تاریخی، اقتصادی و جغرافیایی مختلف معناهای گوناگونی از یک متن واحد به دست می آید. این نظریات به معنای رها کردن پروسه تولید معنا نیست بلکه ضرورت پرداختن به عوامل تکثر معنایی را بیشتر می کند. مقاله حاضر با این رویکرد سراغ بناهای مسکونی مسیحیان روستای سپورغان شهرستان ارومیه رفته است و به بررسی و تحلیل نقش جغرافیا و تاریخ در شکل گیری معنای معماری خرده فرهنگ پرداخته است و این روند را از مرحله ساخت تا تاویل انجام داده است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و رویکرد کلی آن استقرایی است. مصداق این پژوهش بناهای مسکونی روستای مسیحی نشین سپورغان شهرستان ارومیه است. نتایج تحقیق در دو مرحله ساخت و تاویل قابل طبقه بندی هستند: در مرحله ساخت جغرافیا می تواند عاملی باشد که عناصر فرهنگی اقلیت در معماری خرده فرهنگ بیشتر متجلی شود، به شرطی که منطقه ساخت بنا با موطن اصلی فرهنگ اقلیت همسایه باشد. همچنین اگر فرهنگ اقلیت در سرزمین مورد استفاده خرده فرهنگ، سابقه تاریخی طولانی تری داشته باشد، عناصر معماری فرهنگ اقلیت در بناهای خرده فرهنگ به لحاظ کمی و کیفی برجسته خواهند شد. در مرحله تاویل بناهای معماری خرده فرهنگ، جهت گیری تحولات تاریخی تاثیر بسیار زیادی در تفاوت های تاویلی دارد.

    کلیدواژگان: خرده فرهنگ، معماری، معنا، جغرافیا، تاریخ
|
  • Seyede Marzie Hosseini, Hossein Ardalani* Pages 7-19

    Maurice Merleau-Ponty, the twentieth century phenomenologist, believed that the body's functionality in sensual perception is a distinguished notion. From 1980s, a critical movement took form which made some changes in art works production in order to actualize a chiasm between the audience with an art work through senses. Farideh Lashaee, as one of the contemporary artists, in her recent works, has made use of videos to make rooms for hidden narrations. This article analyzes her Gone down the rabbit hole work in Tehran Contemporary Arts Museum _ the curtain painted from Iran's map with an art video of rabbits' leap into the map. The present article explains Merleau-Ponty's sensual perception through a descriptive-phenomenological approach. Afterwards, reliant on Merleau-Ponty's ideas, it intends to answer some questions analytically. What would be the roles of body and embodiment in perceiving the world from the painter's standpoint? How the euphony between video and painting would be actualized in the mentioned work? What would be the role of audience's body (subject) in her perception in such a work? Subject's confrontation with the hinted work is making a multi-sensual relations, how does the audiences' sensual perception  will come true? As a result, regarding the phenomenological approach, the main cocern rests on the painter as an embodied subject encountering the world while the body and sensation would be parts of her experience. Merleau-Ponty envisions painting as the representation of sensual experience. The euphony of the work is the outcome of the co-penentration of the sensual characteristics in Merleau-Ponty's viewpoint. The audience's chiasm with Lashaee's work is an embodied interaction. With regards to Geshtalt in Merleau-Ponty's perspective, the audience's sensual perception, takes shape because of the unity of sensations. Eventually, in Lashaee's work, the subject's integration with her body gives rise to the sensual perception of the world.

    Keywords: Merleau-Ponty's Phenomenology of perception, body, sensual perception, Perception Embodiment, Farideh Lashaee
  • Mahdi Radjaei*, Hasam Bolkhari, Seyed Mohammad Fadavi Pages 21-38

    The word “Eslimi” which has been coined to name a special motif in Iranian art is one of the most frequent words in the field of Islamic Art. Various research has been done on the initial origin of this Arabesque tracery and its historical development and evolution in Islamic Art; however, no research has been done to exclusively deal with the word " Eslimi" itself. It is evident that every name has its own denotation and connotation. As such, the present research is to reveal the meaning hidden behind the word "Eslimi" so as to help a more complete understanding of this tracery. In so doing, two aspects appear to be of greater importance. First, the word “Eslimi” is seemingly originated from an Arabic root meaning "surrender"; Second, there is a relationship between this arabesque and its pattern mediated by “prayers” as the most important practical teaching of Islam. The current qualitative research is of a descriptive-analytical nature, which also deals with the fields of semantics and etymology to some extent in the analysis of concept and meaning of the word. The results show that the word "Eslimi" was first invented in Persian language and was not influenced by any of the word-formation rules of Arabic namely Imalah and Qalb. Whether the word is forged from an Arabic root or made from an existing root in the ancient languages ​​of Iran, it is synonymous with the word "Islam" –according to historical sources– with the most obvious meaning of "surrender"; "Islam” is one of the most fundamental words in the Holy Quran. All in all, this arabesque tracery can be considered as a symbol that embodies elements of the prayers and expresses the submission and the surrender of man to God.

    Keywords: Eslimi, arabesque tracery, Islam, semantics, etymology, prayers, Islamic art
  • Nasrin Esmaeil, Ali Moradkhani*, Amir Nasri Pages 39-52

    In the present article, the application of Lacanian meanings in the field of philosophical thought and their comparison with examples of contemporary art has been studied. In this context, theories such as "split subject", "gaze", "Other" and "desire" are applied to the works of visual artist Marlene Dumas. In fact, this research seeks to answer the question of how the philosophical concepts of Lacan thought are reflected in works of art, especially paintings? And can the representation of the status of the contemporary subject in art be explained by Lacanian psychoanalysis ?In order to answer the questions of this research, we first propose psychoanalytic theories about the human subject based on Lacan's views in this field and then adapt them to Duma's portrait paintings. This approach will be in the process of analyzing and interpreting the works as a mainstay against which the paradigm of time in art is evaluated.


    The research method in this article is descriptive-analytical and the data are analyzed inductively using written and library sources. Based on the research findings, it will be determined that the contemporary subject is a split subject with lacking, doubting, being prepared and divided.







    And by following contemporary works of art, this can be find by reading works of art with Lacanian thought, a new way can be opened to understand the contemporary subject, especially in art.

    Keywords: Jacques Lacan, Marlene Dumas, Split Subject, Other, Gaze, Desire
  • Vahideh Rahimimehr*, Mehrzad Mehrbani Pages 53-66

    In traditional Iranian medicine, the environment is a serious variable in people's health due to its effect on perception. In this medicine, images is considered as one of the effective environmental factors to increase multi-sensory potentials, because shapes have important functions in maintaining health and treatment due to their expressive and meaningful characteristics. For this reason, doctors recommended using it to increase environmental capabilities. The purpose of this qualitative research is to investigate the effect of images on human health from the point of view of traditional medicine according to how affects her.  To achieve this goal, after examining painting in architecture and the basics of medicine, based on research keywords, were examined recommendations related to the effect of images and motifs on health and treatment from medical and historical sources. Then, by using the basics of medical philosophy, was discussed the impact of images on humans. The findings showed that the attitude of traditional medicine to the relationship between human and the environment is an interactive-adaptive attitude, and images with their own temperamental characteristics, which depend on the geometry (shape), color and theme of the image, Through perceptions, affect human emotional symptoms and cause changes in the chain of Natural Issues (Omur-E Tabieia.( As a result, it affects on human health by disturbing or balancing the temperament. Therefore, if the architects use shapes and images with suitable colors according to the needs of the users, they can create health-oriented architecture for the user.

    Keywords: Medicine, Image, Pattern, Color, Architecture, Health, Treatment
  • Yaghoub Azhand*, Sepideh Sami Pages 67-80

    The following article examines the nature of appropriation and adaptation of Abbaseh, king's sister play from the story of Neam and Nemat in the book of One Thousand and One Night based on Gerard Genet's theory of Hypertextuality. The author aims to prove or reject the hypothesis that the play bears certain expressionist dramatic characters using library sources with a descriptive-analytical approach. Gennet's theory and narrative elements are explained, then the stylistic changes and transformations are analyzed. In the end, the result is that the play has been approached to the style of expressionism by faithfully preserving some characteristics of Iranian stories.

    Keywords: Hypertextuality, One Thousand, One Nights, Abbaseh, King's Sister, Reza Kamal Shahrazad
  • Nikoo Bakhtiari, Vahid Shali Amini*, Mohammadreza Pourzargar Pages 81-99

    In the 20th century, various artistic and literary theorists proposed the idea that meaning is indeterminate. It has also been suggested that different historical, economic, and geographical contexts can produce different meanings from a single text. These theories do not only mean abandoning the process of meaning production but also increase the need to consider the factors of semantic pluralism. This article examines the role of geography and history in shaping the meaning of subculture architecture by analyzing Christian residential buildings in Spurghan village, Urmia city. The research method is descriptive and analytical, and its general approach is inductive. The study shows that during the construction stage, subculture architecture buildings located near minority homes tend to use more elements of minority architecture. Additionally, if the minority culture has a longer history in the land used by subculture, architectural elements of minority culture will be more prominent in subculture buildings both quantitatively and qualitatively. In the interpretation stage of subculture architectural buildings, historical developments have a significant influence on interpretation differences.

    Keywords: subculture, architecture, meaning, geography, history