فهرست مطالب

مجله زیست شناسی جانوری
سال پانزدهم شماره 4 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 22
|
  • نعیمه شیبائی* صفحات 1-23

    نحوه پیدایش زندگی سلولی هنوز نامعلوم است. با توجه به نظریه تکاملی داروین مبنی بر اینکه همه گونه های حیات، در اثر فرایند انتخاب طبیعی، از یک نیای مشترک نشات گرفته اند، برخی منشا حیات را فرآیندی تصادفی فرض کرده اند که طی آن حیات از مواد غیرزنده مانند ترکیبات آلی ساده به وجود آمده است. فرضیه غالب این است که گذار از موجودات غیرزنده به موجودات زنده یک رویداد واحد نبود، بلکه یک فرآیند تکاملی پیچیده ای بوده که پس از شکل گیری زمین بعد از انفجار بزرگ، در اثر تبدیل ملکول های معدنی به ملکول های آلی شروع شده و سپس با ایجاد خود بخودی ملکول های آلی با قابلیت خود همانندسازی، مونتاژ، اتوکاتالیزی و سپس ظهور غشای سلولی، طبیعت توانسته است بهترین ترکیباتی که قابلیت گسترش در زمین را داشته اند انتخاب نموده و بعنوان سلول پروکاریوت و در مراحل بعدی بعنوان اجداد سلول های یوکاریوتی برای زندگی در زمین گسترش دهد. در این تحقیق، ابعاد مختلف احتمال پیدایش تصادفی سلول اولیه تشریح شده و چالش های مربوط به آنها از جنبه های مختلف علوم زیست شناسی سلولی و ژنتیک بررسی می شود.

    کلیدواژگان: تکامل داروین، پیدایش اولیه سلول، پیدایش حیات، نظریه سلولی، زیست شناسی سلولی
  • میرحسن بیرانوند*، محسن محمدی ساعی، بهروز یاراحمدی، کریم قربانی، امین کاظمی زاده صفحات 25-36

    این پژوهش با هدف مطالعه ی تاثیر ویتامین E و نوع چربی جیره بر عملکرد رشد و صفات کیفی گوشت بلدرچین ژاپنی گوشتی انجام گرفت. آزمایش با تعداد 320  قطعه بلدرچین یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با 20 واحد آزمایش شامل 5 تیمار، 4 تکرار و تعداد 16 قطعه جوجه بلدرچین (نر وماده) در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل:1) جیره پایه بدون ویتامین و چربی (شاهد)، 2) جیره پایه حاوی 2 درصد روغن سویا، 2) جیره پایه حاوی 2 درصد روغن پیه، 3) جیره پایه حاوی 2 درصد روغن سویا و 200 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین E، 4) جیره پایه حاوی 2 درصد روغن پیه و 200 میلی گرم/کیلوگرم ویتامین E بود. وزن بلدرچین ها در پایان هر هفته اندازه گیری و خوراک مصرفی در هر هفته تعیین شد. در روز 35، از هر واحد آزمایشی دو پرنده انتخاب و کشتار شدند، و نمونه های گوشت ران و سینه هر دو پرنده برای ارزیابی فراسنجه های کیفی گوشت استفاده شد. نتایج نشان داد که در هفته اول و دوم چربی و ویتامین E روی وزن پرندگان تاثیری ندارد (05/0<p). در هفته سوم، چهارم و پنجم و کل دوره، سطح 2 درصد روغن پیه و 200 میلی گرم ویتامین E باعث افزایش در وزن پرندگان نسبت به تیمار شاهد شد (05/0 >p). در هفته سوم، چهارم و پنجم کم ترین مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در پرندگانی که سطح 2 درصد روغن پیه و روغن سویا به همراه 200 میلی گرم ویتامین E دریافت کرده بودند مشاهد شد. اثر تیماری های آزمایشی بر pH، رطوبت، ظرفیت نگه داری و مالون دی آلدیید معنی دار نبود (05/ 0<p). در کل استفاده از 2 درصد روغن پیه به همراه 200 میلی گرم/کیلوگرم ویتامین E در جیره پرندگان باعث بهبود عملکرد رشد شد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، بلدرچین، چربی، عملکرد، کیفت گوشت
  • سپیده دادوند، منیژه جمشیدی* صفحات 37-49
    شپشه آرد Tribolium  castaneum Herbst یکی از مهمترین آفات غلات، بویژه گندم است و همه ساله با خسارت مستقیم و غیرمستقیم سبب کاهش کمی و کیفی محصول می شود. در این پژوهش اثر سمیت اسانس کاسنی (L. Cichorium intybus) و گزنه (Utrica dioica L.) در مدت زمان تیمار 24، 48 و 72 ساعت بر میزان تلفات لارو و حشره کامل شپشه آرد بررسی شد. آزمایشات زیست سنجی در مهرماه 1397 در آزمایشگاه حشره شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بر اساس طرح کاملا تصادفی در شرایط دمایی 1±25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±60 درصد انجام گرفت. آزمایش ها در 4 تکرار و با تعداد 25 عدد از هر کدام از مراحل زیستی در هر تکرار صورت پذیرفت. بر اساس مقادیر LC50 به دست آمده از تجزیه پروبیت درصد تلفات، کمترین LC50 مربوط به مرحله لارو و با کاربرد کاسنی در72 ساعت پس از تیمار بدست آمد. در پاسخ به اسانس هر دو گیاه ، مقدار LC50 در مرحله لارو کمتر از حشره کامل بود. با افزایش مدت زمان تیمار مقدار LC50 کاهش نشان داد. نتایج خطوط دز- اثر نشان داد حساسیت هر دو مرحله مورد بررسی به اسانس کاسنی مشابه بود. در مورد اسانس گیاه گزنه˓ حشره کامل در غلظت های پایین اسانس حساسیت بیشتری نسبت به مرحله لاروی داشت، با افزایش غلظت اختلاف کمی بین این دو مرحله از نظر حساسیت به اسانس مشاهده شد که نشان دهنده این بود غلظت های بالاتر اسانس اثر مطلوب تری بر میزان مرگ و میر حشرات بالغ در مقایسه با مرحله لاروی داشت. در کل با توجه به نتایج به دست آمده از این بررسی، اسانس کاسنی نسبت به اسانس گزنه سمیت تنفسی بیشتری برای شپشه آرد داشت.
    کلیدواژگان: آفت، اسانس، ترکیبات گیاهی، حشره کشی، سمیت تنفسی
  • محسن فکوری، محمدتقی خراسانی*، مهدی کمالی دولت آبادی صفحات 51-65

    پلی اتیلن با وزن مولکولی بسیار بالا (UHMWPE) چندین سال است که به عنوان ماده ی انتخابی در پروتزهای تعویض مفاصل به عنوان جزء مفصلی استفاده می شود. علی رغم ویژگی های بارز فیزیکی و شیمیایی، طول عمر این پلیمر محدود است. یکی از راه های افزایش طول عمر و خواص مکانیکی این پلیمر استفاده از نانوتیوب های کربنی چنددیواره  (MWCNT) است. این نانوذرات به علت خواص مکانیکی فوق العاده و نسبت سطح به حجم بالا کاندید مطلوبی جهت استفاده به عنوان فیلر در پلیمرها هستند. در این پژوهش بررسی افزودن 1/0 درصد وزنی نانوتیوب های کربنی به ماتریس زمینه UHMWPE جهت بررسی خواص مکانیکی و زیست سازگاری این کامپوزیت و مقایسه ی آن نسبت به نمونه UHMWPE خالص انجام شد. بررسی طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) وجود پیک های مشخصه ی پلیمر UHMWPE و نانوذره ی کربنی را تایید کرد. پراش اشعه ی x  (XRD) نشان از افزایش شدت پیک های مشخصه ی کامپوزیت نسبت به نمونه ی خالص داشت. آزمون گرماسنجی روبشی تفاضلی (DSC) افزایش حدود 10 درصدی در بلورینگی کامپوزیت حاوی نانوتیوب کربنی را نشان داد. آنالیز حرارتی مکانیکی دینامیکی (DMTA) افزایش حدود 22 درصدی مدول ذخیره را نسبت به نمونه ی کنترل نشان داد و در نهایت میزان زنده مانی سلول ها از طریق آزمون کشت سلولی (MTT assay) انجام شد که نشان از افزایش 15 درصدی در زنده مانی سلولی در کامپوزیت PE/MWCNT داشت. باتوجه به نتایج مکانیکی و زیست سازگاری مطلوب کامپوزیت نانو کربنی، می توان انتظار داشت که این نمونه بتواند در شرایط بارگذاری های مکانیکی در ناحیه ی مفصلی عملکرد بهتری را در مقایسه با UHMWPE خالص به نمایش بگذارد.

    کلیدواژگان: نانوتیوب های کربنی چند دیواره، پلی اتیلن با وزن مولکولی بسیار بالا، کامپوزیت UHMWPE، MWCNT، تعویض مفاصل
  • مهران مسلمی*، مقداد امینی راد، مسعود هدایتی فرد صفحات 67-80
    پژوهش حاضر جهت بررسی امکان استفاده از پوشش خوراکی دو جزیی کازیینات سدیم و عصاره گیاه مرزنجوش روی چربی و شاخص های فساد اکسیداتیو ماهی کپور نقره ای در دمای یخچال انجام پذیرفت. این پوشش ها شامل: پوشش با کازیینات سدیم و عصاره گیاه مرزنجوش با رقت 1 و 2 درصد و کازیینات سدیم فاقد عصاره بودند. همچنین جهت بررسی اثر پوشش ها، یک گروه به عنوان تیمار شاهد و فاقد پوشش در نظر گرفته شد. فیله ماهی ها در محلول آماده شده مربوط به هر تیمار غوطه ور شده و سپس در دمای اتاق قرار گرفته تا پوشش مناسب بر روی آنها ایجاد شود. اندازه گیری فراسنجه های شیمیایی مقدار FFA، TVN، TBA، PV و FAT در روزهای صفر، پنچ، ده و پانزدهم بر نمونه ها انجام شد. بر اساس داده های به دست آمده در مقادیر FFA، در روز صفر بین تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده نشد. ولی در روزهای پنجم، دهم و پانزدهم در بین تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0p <). برای مقادیر TVN نیز در روز صفر بین تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده نشد اما در روزهای پنجم دهم و پانزدهم، بین تیمارها اختلاف معنی دار وجود داشت (05/0p <). برای مقادیر  TBAهم در روز صفر بین تیمارها از لحاظ آماری اختلاف معنی داری وجود نداشت اما این اختلاف در روز پنجم، دهم و پانزدهم بین تیمارها  به صورت معنی داری مشاهده شد (05/0p <). همچنین در روز صفر برای مقادیر PV، بین تیمارها اختلاف معنی داری وجود نداشت. در طی روزهای پنجم، دهم و پانزدهم بین تیمارهای اعمال شده اختلاف معنی دار مشاهده شد (05/0p <).  بر اساس داده ها، این روند برای مقادیر FAT، هم تکرار شد.
    کلیدواژگان: پوشش خوراکی، کازئینات سدیم، مرزنجوش، کپور نقره ای، فساد اکسیداتیو
  • فاطمه حیدریان، ویدا حجتی*، رضا گلیجانی مقدم صفحات 81-93

    Cyp3a4 (سیتوکروم P450 3A4) یک آنزیم مهم در بدن است که عمدتا در کبد و روده یافت می شود. مولکول های آلی کوچک خارجی مانند سموم یا داروها را اکسید می کند تا بتوان آنها را از بدن خارج کرد. از آنجا که مطالعات چندانی روی پلی مورفیسم های این ژن صورت نگرفته این مطالعه به منظور بررسی پلی مورفیسم C23237T ژن  Cyp3a4در افراد سالم مذکر و مونث هفت ماهه تا 79 ساله در غرب مازندران انجام شد. در این تحقیق، خون تام از افراد مذکر و مونث سالم شهرهای غرب استان مازندران دریافت شد. برای هر فرد اطلاعات مربوط به سن، جنس، سابقه فامیلی، مصرف الکل و دخانیات ثبت شد. در این بررسی از تکنیک ARMS-PCR استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 2016 و آزمون مربع کای انجام شد. در جمعیت مورد مطالعه 50 نفر مونث و 38 نفر مذکر بودند. نتایج نشان داد در جنس مونث، 33 نفر دارای ژنوتیپ هتروزیگوت با درصد فراوانی 66 درصد، 11 نفر دارای ژنوثیپ هموزیگوت غالب با درصد فراوانی 22 درصد، 5 نفر دارای ژنوتیپ هموزیگوت مغلوب با درصد فراوانی 10 درصد و 1 نفر فاقد جهش با درصد فراوانی 2 درصد بودند. در جنس مذکر، 22 نفر دارای ژنوتیپ هتروزیگوت با فراوانی 89/57 درصد، 5 نفر دارای ژنوتیب هموزیگوت غالب با درصد فراوانی 15/13 درصد، 8 نفر دارای ژنوتیپ هموزیگوت مغلوب با درصد فراوانی 05/21 درصد و 3 نفر فاقد جهش با درصد فراوانی 89/7 درصد بودند. از نظر جنسیت هم در جنس مونث و هم در جنس مذکر ژنوتیپ هتروزیگوت بالاترین درصد فراوانی را به خود اختصاص داد. همچنین بین پلی مورفیسم  C23237Tژن Cype3a4 با سن افراد (81/0 = p) و با جنسیت افراد (845/0 = p) ارتباط معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، ژنوتیپ، جنسیت، Cyp3a4، ARMS-PCR
  • سیده رویا حصارکی، مریم قبه*، پریچهره یغمایی، هانیه جعفری صفحات 95-104
    بیماری آلزایمر یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که منجر به تحلیل توانایی های ذهنی بیمار از جمله می گردد. تشکیل کلافه های نوروفیبریلاری در داخل نورون ها که در اثر هیپرفسفریلاسیون پروتیین های تاو ایجاد می شوند از عوامل اصلی آلزایمر می باشد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی پروتیین Tau در بافت مغز و نیز سطح سرمی و بافت مغزی ژن کد کننده پروتیین تاو در رت های مدل آلزایمری نژاد ویستار تیمار شده با سویه های جدا شده پروبیوتیک جنس لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتر تخلیص شده از ماست سنتی می باشد. در این پژوهش 30 سر رت نر بالغ نژاد به طور تصادفی در 5 گروه شش تایی به شرح زیر تقسیم شدند: گروه کنترل، گروه موش های آلزایمری شده، گروه شم، گروه های تجربی اول و دوم که موش های آلزایمری شده به ترتیب سویه های پروبیوتیک  Limosilactobacillus reuteri و Bifidobacterium longum جدا شده از ماست را با دوز   CFU 109 × 5/2 به مدت یک ماه دریافت نموده اند. میزان بیان ژن و پروتیین تاو با استفاده از روش های Real time PCR و هیستوپاتولوژی بررسی گردید. نتایج نشان داد که هر دو سویه به ویژه سویه Bifidobacterium longum توانستند بیان ژن پروتیین تاو را در بافت مغز و نیز در سرم خون نسبت به گروه آلزایمر کاهش دهند. همچنین هر دو سویه به ویژه سویه Bifidibacterium longum عملکرد خوبی بر مهار کلاف های نوروفیبریلاری تاو داشته است. بنابراین به نظر می رسد سویه های پروبیوتیک Limosilactobacillu sreuetri و Bifidobacterium longum موجود در ماست می توانند کاندیدهای مناسبی جهت کاهش بیان ژن و تجمعات پروتیین تاو در بیماری آلزایمر باشند.
    کلیدواژگان: آلزایمر، پروبیوتیک، ژن Tau، کلاف های نوروفیبریلاری تاو، هیستوپاتولوژی
  • زهرا منصوری آرانی، نسرین حیدریه*، حمیدرضا بنفشه، غلامرضا قوی پنجه، مجید لطفی نیا صفحات 105-118
    وابستگی روانی به مواد، تمایل به مصرف ماده یا چیزی که دارای اثرات لذت بخش بوده و تولید رضایت کند، می باشد مواد مختلفی باعث ایجاد این وابستگی می شوند. مطالعات قبلی تاثیر احتمالی ریسپریدون را بر سیستم پاداش مغزی و درگیری گیرنده های مختلف در ترجیح مکان شرطی شده (CPP) نشان می دهد.  بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر ریسپریدون بر القاء وابستگی روانی و تعداد نورون های هیپوکامپ طراحی شد. برای این پژوهش از 40 موش صحرایی نر نژاد ویستار با محدوده وزنی230-280 گرم استفاده شد. تزریق داخل صفاقی ریسپریدون با دوزهای 1، 2 و 4 میلی گرم/کیلوگرم انجام شد. در پایان آزمایشات هیپوکامپ حیوانات خارج و  توسط فرمالین تثبیت  و سپس برشگیری شده و پس از رنگ آمیزی، برای ارزیابی بافت شناسی و شمارش نورونی مورد استفاده قرار گرفتند.  نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز ریسپریدون با دوز 2 و 4 میلی گرم/کیلوگرم موجب افزایش معنی دار CPP می گردد (05/0 > p). همچنین در ارزیابی بافت شناسی، در همه گروه های ریسپریدون (1، 2 و 4 میلی گرم/کیلوگرم) تخریب نورونی مشاهده نشد. با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که ریسپریدون در دوزهای بالاتر ایجاد باعث افزایش ترجیح مکان شرطی و یادگیری و وابستگی می شود و در درمان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ریسپریدون، وابستگی روانی، نورون، هیپوکامپ
  • محمد مخیلفی، نعمت الله نعمتی*، طاهره باقرپور صفحات 119-131

    سطح لپتین سرم به دلیل تاثیر بر اشتها و توانایی کاهش انرژی دریافتی و میزان فعالیت بدنی با توانایی افزایش انرژی مصرفی، نقش بسیار مهم و تعیین کننده ای در کنترل وزن و توده چربی بدن دارند. مصرف برخی ترکیبات گیاهی ضد چاقی نظیر دارچین نیز می تواند در کاهش توده چربی بدن و کنترل چاقی موثر و مفید باشد. پژوهش حاضر با هدف این که آیا اجرای شش هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره دارچین بر بیان ژن لپتین در بافت چربی موش های نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب اثر دارد انجام شد. مصرف عصاره دارچین (200 میلی گرم/کیلوگرم از وزن بدن) و غذای پرچرب (150 میلی لیتر امولسیون غذای پرچرب مازاد بر رژیم غذایی روزانه) پنج روز در هفته بر بیان ژن لپتین در بافت چربی موش های نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب در قالب یک طرح پژوهشی چند گروهی با گروه کنترل انجام شد. برای بررسی میزان بیان ژن یا mRNA پروتیین های مورد نظر از روش Real Time-PCR استفاده شد. متغیرها با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، بونفرونی، تی تک نمونه در سطح معنی داری 05/0 ≥ p  آنالیز شدند. بنابر نتایج اثرات رژیم غذایی پرچرب، ترکیب رژیم غذایی پرچرب و تمرین هوازی، ترکیب رژیم غذایی پرچرب و دارچین و ترکیب رژیم غذایی پرچرب و تمرین هوازی و دارچین بر متغیر لپتین در بافت چربی، چشمگیر و معنی دار بود به طوری که مصرف غذای پرچرب باعث تغییرات نامطلوب بیان این ژن شده ولی اجرای شش هفته ای تمرین و مصرف عصاره دارچین باعث تعدیل اثرات نامطلوب رژیم غذایی پرچرب شده و تغییرات مطلوبی را در بیان این ژن و وزن بدن و وزن بافت چربی ایجاد کرده اند. به علاوه ترکیب اجرای شش هفته ای تمرین و عصاره دارچین به مراتب اثرات مطلوب تری را در تعدیل اثرات نامطلوب رژیم غذایی بر بیان این ژن داشته است.

    کلیدواژگان: تمرین، دارچین، لپتین، چاقی، موش صحرایی
  • علیرضا مرتضوی، حسین محمدپورکارگر*، فریماه بهشتی، غلامحسن واعظی، محمود حسینی صفحات 133-146
    کارواکرول یک فنل مونوترپن طبیعی است که فعالیت ضدباکتریایی، ضدقارچی، ضدسرطانی و ضدالتهابی قابل توجهی را از خود نشان می دهد. با این حال، اثر کارواکرول بر استرس اکسیداتیو در آسیب حاد کلیوی ناشی از لیپوپلی ساکارید (LPS) هنوز گزارش نشده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات حفاظتی کارواکرول بر استرس اکسیداتیو کلیه ناشی از لیپوپلی ساکاریدها و پاسخ های التهابی در موش های صحرایی نر انجام شد. موش های صحرایی نر ویستار به گروه های زیر تقسیم شدند (7 = n): 1) کنترل، 2) گروه دریافت کننده  LPS 3) گروه دریافت کننده LPS +کارواکرول 25 میلی گرم/کیلوگرم، 4) گروه دریافت کننده ی LPS +کارواکرول 50 میلی گرم/کیلوگرم و 5) گروه دریافت کننده LPS +کارواکرول 100 میلی گرم/کیلوگرم. برای ایجاد آسیب حاد کلیوی، LPS با دوز 1میلی گرم/کیلوگرم به مدت 2 هفته به صورت داخل صفاقی تزریق شد. دوزهای مختلف کارواکرول، 30 دقیقه قبل از تزریق LPS به صورت داخل صفاقی تزریق گردید. بعد از بیهوش نمودن حیوانات، کلیه راست خارج و در بافر فسفات هموژنه شد. سطوح سیتوکین التهابی اینترلوکین یک بتا (IL-1β) و شاخص های استرس اکسیداتیو (مالون دی آلدیید، تیول تام، فعالیت کاتالاز و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز) به ترتیب با روش الایزا و اسپکتروفتومتری تعیین گردیدند. نتایج نشان داد که تزریق LPS باعث افزایش مالون دی آلدیید و IL-1β می شود در حالی که تیول تام، فعالیت آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز را در بافت کلیه کاهش می دهد. اما پیش تیمار با کارواکرول نه تنها سطوح مالون دی آلدیید و IL-1β را کاهش داد، بلکه باعث افزایش تیول تام، فعالیت کاتالاز و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز گردید. مقدار مالون دی آلدیید با سطح IL-1β همبستگی مثبت دارد. با این حال، بین مقادیر مالون دی آلدیید و تیول تام، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز همبستگی منفی معنی داری وجود داشت. کارواکرول با کاهش التهاب و جلوگیری از استرس اکسیداتیو از کلیه در برابر LPS محافظت می کند.
    کلیدواژگان: کارواکرول، IL-1β، استرس اکسیداتیو، لیپوپلی ساکارید، آسیب حاد کلیوی
  • نیما پناهی فر، محسن پورنیا، رضا سلیقه زاده*، مرجان مسافر صفحات 147-154
    شناخت میزان مقاومت و حساسیت باکتری های مشکل ساز مانند یرسینیا راکری و آیروموناس هیدروفیلا در مزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان، در انتخاب مناسب و صحیح آنتی بیوتیک و کنترل عفونت در استخرهای پرورشی نقش موثری دارد. در این مطالعه، تعداد یکصد قطعه ماهی بیمار از استخرهای پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان استان چهارمحال و بختیاری جمع آوری شده و پس از انجام تست های بیوشیمیایی و خالص سازی گونه های آیروموناس هیدروفیلا و یرسینیا راکری، با استفاده از تست PCR با پرایمرهای اختصاصی مورد تایید نهایی قرار گرفتند. حساسیت آنتی بیوتیکی باکتری ها با روش انتشار دیسک با کشت بر روی محیط کشت مولر هینتونآگار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از آنتی بیوگرام جدایه های آیروموناس هیدروفیلا مشخص نمود که بیشترین مقاومت، مربوط به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین (100 درصد)، کولیستین (80 درصد)، انروفلوکساسین (80 درصد)، فلومکویین (80 درصد) و پس از آن، نسبت به آنتی بیوتیک های تتراسایکلین (60 درصد) و فلورفنیکل (60 درصد) می باشد. بیشترین حساسیت جدایه ها، مربوط به آنتی بیوتیک های تریمتوپریم- سولفامتوکسازول (60 درصد) و فسفومایسین (60 درصد) بود. بررسی نتایج حاصل از آنتی بیوگرام جدایه های یرسینیا راکری نشان داد که بیشترین مقاومت در بین جدایه های مورد بررسی، مربوط به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین (100 درصد)، اریترومایسین (100 درصد)، تریمتوپریم- سولفامتوکسازول (100 درصد) وکولیستین (34/83 درصد) و پس از آن نسبت به آنتی بیوتیک تتراسایکلین، فلورفنیکل و فسفومایسن مقاومت حدود 67 درصدی را نشان دادند. مقاومت به آنتی بیوتیک های فلومکویین، لینکومایسین+ اسپکتینومایسین و انروفلوکساسین هم 50 درصد مشاهده شد و این بدین معنی است که هیچ یک از آنتی بیوتیک های مورد اشاره گزینه ی مناسبی برای درمان عفونت باکتریایی حاصل از باکتری یرسینیا راکری نخواهند بود. برای جلوگیری از افزایش مقاومت، باید از مصرف بی رویه و خودسرانه آنتی بیوتیک ها ممانعت کرده و قبل از استفاده، کشت باکتریایی و تست آنتی بیوگرام صورت گیرد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، حساسیت آنتی بیوتیک، آئروموناس هیدروفیلا، یرسینیا راکری، استان چهارمحال و بختیاری
  • علی پرچمی*، وحید پویاپور صفحات 155-166
    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی اثر عصاره ی ریشه ی گیاه جینسنگ (پاناکس جینسنگ) بر ویژگی های هیستومورفومتریک و بیوشیمیایی دیواره ی روده در قزل آلای رنگین کمان بود. پژوهش در بازه ی زمانی 60 روزه در 4 تیمار آزمایشی با سه تکرار صورت گرفت. در هر تکرار، به صورت اتفاقی 60 قطعه بچه ماهی با میانگین وزنی 15 گرم توزیع شد. گروه های آزمایشی به ترتیب با 0، 100، 150 و 200 گرم در کیلوگرم جیره، عصاره ی آبی جینسنگ تغذیه شدند. نمونه های بافتی از نواحی ابتدایی و انتهایی روده با هماتوکسیلین و ایوزین، اسید پریودیک شیف و آلسین بلو رنگ آمیزی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش میزان جینسنگ تا 150 گرم در هر 100 کیلوگرم جیره در هر دو ناحیه ی ابتدایی و انتهایی روده، بلندای تاخوردگی های روده ای و سطح جذب به طور معنادار افزایش می یابد (05/0 > p). ضخامت لایه ی ماهیچه ای در گروه های دریافت کننده ی جینسنگ تفاوت آماری معناداری با گروه شاهد نشان نمی دهد (05/0 < p). شمار تام سلول های جامی و نیز شمار سلول های تولیدکننده ی موکوس اسیدی در بخش انتهایی روده در گروه های دریافت کننده ی جینسنگ در مقایسه با گروه شاهد به طور معنادار افزایش یافته (05/0 > p). اما میزان این سنجه ها در بخش ابتدایی روده تفاوت آماری معناداری در گروه های دریافت کننده ی جینسنگ با گروه شاهد نشان نمی دهد (05/0 < p). افزایش شمار تام سلول های جامی در گروه های دریافت کننده ی جینسنگ در بخش انتهایی روده به طور عمده به دلیل افزایش شمار سلول های جامی مولد موسین های اسیدی در این بخش از روده بوده و شمار سلول های تولیدکننده ی موسین های خنثی و مختلط تفاوت آماری معناداری در گروه های دریافت کننده ی جینسنگ با گروه شاهد نشان نمی دهند (05/0 < p).
    کلیدواژگان: عصاره ی جینسنگ، روده، قزل آلای رنگین کمان، هیستوشیمی، هیستومورفومتری
  • فرخنده پرویزی، سید علی مرد*، پریچهره یغمایی، سید علی حائری روحانی صفحات 167-176
    آسیب ایسکمی-رپرفیوژن کبد یک عارضه اصلی در بسیاری از مشکلات بالینی مانند برداشتن کبد، پیوند کبد و تروما است. پیکوماریک اسید از گروه پلی فنلی که از مشتقات سینامیک اسید حاصل شده، به دنبال ایسکمی-رپرفیوژن می تواند موجب کاهش اکسیداتیواسترس، انفارکتوس و آسیب عصبی در مغز می شود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر محافظتی پیکوماریک اسید بر میزان TNF-α و بیلی روبین در اثر ضایعات ناشی از آسیب ایسکمی-رپرفیوژن کبدی در موش صحرایی انجام شد. در این مطالعه از 40 موش در 5 گروه 8 تایی (گروه شم، گروه کنترل (NC)، گروه القای ایسکمی-رپرفیوژن (IR-CO)، گروه پیش درمان با پیکوماریک اسید (PC) و گروه پیکوماریک اسید با القای ایسکمی-رپرفیوژن (PC-IR) استفاده شد. گروه های شم و القای ایسکمی-رپرفیوژن،DMSO  7 درصد (2 میلی لیتر بر کیلوگرم) دریافت کردند، گروه کنترل 2 میلی لیتر/کیلوگرم نرمال سالین دربافت کرد، گروه پیش درمان با پیکوماریک اسید و پیکوماریک اسید با القای ایسکمی-رپرفیوژن، پیکوماریک اسید (100 میلی گرم/ کیلوگرم) را بصورت صفاقی و به مدت 7 روز متوالی دریافت کردند. سپس گروه های شم،  NCو  PCلاپاراتومی شدند. گروه های PC-IR و IR-CO علاوه بر لاپاراتومی تحت 45 دقیقه ایسکمی و 60 دقیقه رپرفیوژن قرار گرفتند. نمونه خون برای آنالیز بیوشیمیایی آنزیم کبدی بیلی روبین و TNF-α برداشته شد. نتایج نشان داد که آسیب ایسکمی رپرفیوژن موجب اخلال در عملکرد کبد از طریق افزایش سطح بیلی روبین و  TNF-αمی شود. همچنین پیکوماریک اسید موجب کاهش سطح سرمی آنزیم کبدی بیلی روبین و TNF-α در بافت کبد شده است. پیکوماریک اسید سبب کاهش سطح آنزیم کبدی بیلی روبین و فاکتور التهابی TNF-α می شود. پیکوماریک اسید با خاصیت ضدالتهابی یک عامل بسیار قوی در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از ایسکمی-رپرفیوژن در بافت کبد می باشد.
    کلیدواژگان: پیکوماریک اسید، ایسکمی-ریپرفیوژن، کبد، بیلی روبین، TNF-α
  • آرش رستمی، مجید طغیانی* صفحات 177-187
    هدف از این آزمایش بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر آویشن باغی و نعناع بر بر عملکرد تولیدی و کیفیت تخم مرغ مرغ های بومی بود. آزمایش حاضر با تعداد 150 قطعه مرغ بومی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار و 6 قطعه مرغ بومی در هر تکرار صورت گرفت. تیمارهای آزمایش عبارتند از: تیمار (A): جیره پایه بدون افزودن آویشن باغی یا نعناع (تیمار شاهد)؛ تیمار (B): افزودن سطوح 1 درصد پودر آویشن باغی به جیره پایه؛ تیمار (C): افزودن 1 درصد پودر نعناع به جیره پایه؛ تیمار (D): افزودن 75/0 درصد پودر آویشن باغی به همراه 75/0 درصد پودر نعناع به جیره پایه؛ و تیمار (E): افزودن 5/0 درصد پودر آویشن باغی به همراه 5/0 درصد پودر نعناع به جیره پایه بود. نتایج آزمایش نشان داد درصد تولید تخم مرغ در دوره های 28-1، 56-28، 84-56 روزگی و کل دوره تولید 84-1 روزگی در تیمار پنج نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت (05/0>p). وزن تولید تخم مرغ در دوره های 28-1، 84-56 روزگی و کل دوره تولید 84-1روزگی تفاوتی معنی داری ایجاد نشد؛ با این وجود در دوره 56-28 روزگی پرندگانی که سطح 1 درصد نعناع دریافت کردند بالاتر بود (05/0>p). وزن توده تخم مرغ در تمام دوره های تخمگذاری پژوهش در پرندگان دریافت کننده آویشن باغی و نعناع بالاتر از تیمار شاهد بود (05/0 > p). فراسنجه های صفات کیفی تخم مرغ در پرندگان دریافتی آویشن باغی و نعناع نسبت به تیمار شاهد معنی دار بود (05/0 > p). در کل نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از پودر آویشن باغی و نعناع در سطح 5/0 درصد جیره پایه مرغ های بومی باعث بهبود عملکرد تولیدی و کیفی تخم مرغ خواهد شد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، عملکرد تولیدی، کیفیت تخم مرغ، گیاهان دارویی، مرغ بومی
  • الهام رستمی*، الهام هویزی صفحات 189-200
    در سال های اخیر، استفاده از نانوذرات در تشخیص، تحویل دارو و درمان به دلیل کوچک بودن این ذرات و افزایش نسبت سطح به حجم بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مهم ترین مشکل زمان درمان سرطان به وسیله ی شیمی درمانی، عدم دسترسی به قسمت های مرکزی توده به علت خون رسانی کمتر آن است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان سمیت نانوذره ی اکسید آهن با پوشش بیو پلیمر کیتوزان/آلژینات بر روی سلول های سرطانی ملانوما سلول های Hep G2 بود. در این پژوهش نانوذرات مغناطیسی آهن با دو بیوپلیمر کیتوسان و آلژینات پوشش داده شد. اندازه و مورفولوژی سطح این نانوذرات توسط دستگاه اندازه گیری سایز و میکروسکوپ الکترونی روبشی بررسی شد همچنین اتصال گروه های عاملی کیتوسان و آلژینات به نانوذرات مغناطیسی آهن توسط دستگاه طیف سنجی مادون قرمز بررسی شد. با استفاده از نانوذرات مغناطیسی آهن و نانوذرات اصلاح شده به مدت 24 ساعت تیمار شده و غلظت IC50 ترکیبات تخمین زده شد. خاصیت توکسیک این نانوذرات با تست MTT و رنگ آمیزی های  آکریدین اورنج/ اتیدیوم بروماید مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی عکس های میکروسکوپ الکترونی روبشی و دستگاه اندازه گیری سایز، اندازه ی 50 نانومتر را برای نانوذرات آهن اصلاح شده نشان داد. شکل این نانوذرات کاملا گرد و کروی مشاهده شد. بررسی های زیستی نانوذرات، قطعا تاییدکننده ی پوشش دهی موثر نانوذرات بوسیله بیوپلیمرهای کیتوسان و آلژینات بود. بر اساس یافته ها، نانوذرات مغناطیسی آهن  به طور وابسته به غلظت اثرات توکسیک بالاتری داشته و غلظت IC50 آنها حدود 134 میکرومولار بر میلی لیتر بود در حالیکه نانوذرات پوشش دار شده به طور معنی داری اثرات توکسیک پایین تری داشته و در غلظت های 25 میکرومولار/میلی لیتر به پایین توکسیسیته معنی داری بر سلول های Hep G2 نداشتند.
    کلیدواژگان: نانوذرات مغناطیسی، اکسید آهن، بیو پلیمر، کیتوسان، آلژینات
  • جواد رودگرصفاری، محمدمهدی فرقانی فرد*، وجیهه زرین پور صفحات 201-214

    کم خونی مادرزادی هیپوپلاستیک یا کم خونی دیاموند - بلک فان (DBA) معمولا در سال اول زندگی رخ می دهد و بیماران مبتلا به DBA اکثرا تا سن شش سالگی زنده می مانند. به ازای هر یک میلیون تولد زنده پنج تا هفت نوزاد با این بیماری درگیر می شوند. در 85-80 درصد موارد، این اختلال ناشی از جهش ژن پروتیین ریبوزومی و در حدود 25 درصد این موارد، ژن RPS19 علت این عارضه است. نقص این ژن می تواند تعادل سلول های خونی را مختل سازد که به صورت کم خونی نرموسیتیک، کم خونی شدید و تغییر ماکروسیتیکی، همراه با کاهش رتیکولوسیت ها در مغز استخوان ظاهر می شود. بیماران به مصرف کورتیکواستروییدها در طولانی مدت نیاز دارند. توالی یابی کل اگزوم نمونه خون بیمار مبتلا به DBA انجام گرفت. جهش بیماری زا در بیمار، خانواده وی و 30 نفر بررسی شد. ساختار سه بعدی پروتیین با استفاده از مدل سازی همسانی و برهمکنش پروتیین جهش یافته با پروتیین های دیگر در زیرواحد 40S ریبوزومی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش خون محیطی یک جهش را روی اگزون 3 ژن PRS19 (H42fs c.126-127 ins TA NM-00102) و ناحیه کروموزومی 19q13.2 نشان داد. این جهش به صورت اتوزومال غالب بود که طی آن آمینواسید شماره 42 هیستیدین به کدون توقف تبدیل شده و یک پروتیین کوتاه شده تولید شد. رفتار این پروتیین با ژن PRS18 در حالت های سالم و جهش یافته نشان می دهد که وقتی جهش در PRS19 روی می دهد، آمینواسیدهای Leu45، Ala46، Pro47، Tyr48، Asp49، Glu50 و Trp52 که باقیمانده های مهم متصل شونده به RPS18 هستند، دیگر در این پروتیین وجود ندارند. ازاین رو، اتصال RPS19 کوتاه شده به RPS18 به طور قابل توجهی کاهش می یابد. اگرچه به نظر می رسد که وجود این باقیمانده ها ممکن است مانع از برهمکنش RPS19 با RPS16 در حالت جهش یافته نشود، این احتمال وجود دارد که پروتیین جهش یافته آرایش فضایی پروتیین های دیگر را مختل سازد و بر برهمکنش های آن ها تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: توالی یابی کل اگزوم، کم خونی دیاموند بلک فان، RPS19
  • سید محمدرضا سیدتاج، محمدرضا عطارنصرتی* صفحات 215-224
    شیرین بیان گیاه چندساله مدیترانه ای است که عصاره ی آن دارای گلوکز، آسپاراژین، آلبومین، فلاونوییدها، آنتی اکسیدان ها، رزین ها و غیره بوده و به دلیل دارا بودن ترکیبات دارویی و غذایی مهم، مورد توجه صنایع دارویی و غذایی می باشد. وجود اثرات درمانی فراوان شیرین بیان و همچنین مشخص شدن نقش بالقوه محافظتی شیرین بیان بر علیه کوید 19 و بالا رفتن مصرف آن، اهمیت بررسی تاثیرات مصرف شیرین بیان بر سایر دستگاه های بدنی را می افزاید. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر عصاره شیرین بیان بر پارامترهای اسپرم و میزان سرمی تستوسترون در موش صحرایی نر می باشد. تعداد 28 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار، محدوده وزنی 180-200 گرم، به چهار گروه شامل یک گروه کنترل و سه گروه دریافت کننده عصاره الکلی شیرین بیان با مقادیر 100، 200 و 300 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن انتخاب شدند و به مدت 10 روز بصورت روزانه عصاره الکلی شیرین بیان خورانده شدند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مصرف خوراکی عصاره الکلی گیاه شیرین بیان، به میزان 100 و 200 میلی گرم/کیلوگرم تاثیر معنی داری بر روی پارامترهای اسپرم و میزان سرمی تستوسترون نداشته (05/0 >p) و فقط مصرف میزان 300 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن کاهش معنی داری (05/0 <p) در میانگین اسپرم های زنده و تحرک آنها ایجاد کرد و نیز کاهش معنی داری در میزان سرمی تستوسترون در این مقدار مشاهده گردید (05/0 < p) که نشان دهنده تاثیر وابسته به دوز آن می باشد، و از سویی تاثیر معنی داری در وزن بیضه ها و وزن موش ها مشاهده نگردید (05/0 > p). به نظر می رسد مصرف مقادیر بالای عصاره شیرین بیان دارای اثرات کاهنده باروری در موش های نر صحرایی بوده و این اثر می تواند ناشی از کاهش میزان سرمی  تستوسترون باشد.
    کلیدواژگان: عصاره شیرین بیان، تستوسترون، باروری، موش صحرایی
  • سحر شاکری یکتا، الهام مسلمی*، سویار ساری، فاطمه روح الله، حمیدرضا خیری صفحات 225-235

    گلیوبلاستوما یک تومور بدخیم تهاجمی مغز و نخاع است. شواهد متعدد نقش انکوژنی مولکول های RNA  طولانی غیرکدکننده (lncRNA)  را در طیف گسترده ای از انواع سرطان ها از جمله گلیوما نشان می دهد و بسیار مهم است، با این حال، عملکرد تومورزایی lncRNA در گلیوم تا حد زیادی نامشخص است. شواهد فزاینده نشان داده که lncRNA ها ازجمله LncRNA SNHG15، نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بیماری های انسانی، به ویژه در پاتوژنز و پیشرفت سرطان ها دارند. در این مطالعه 25 بلوک بافت پارافینه مبتلایان به گلیوبلاستوما مولتی فرم و بافت حاشیه توموری جمع آوری و استخراج RNA انجام شد. سنتز cDNA و بررسی بیان SNHG15 با تکنیک Real Time PCR انجام گرفت. منحنی ROC جهت بررسی ارزش بیومارکری رسم و تجزیه و تحلیل آماری توسط GraphPad Prism v.8.0.1 انجام شد. افزایش بیان بالای SNHG15 در نمونه بافت افراد بیمار نسبت به بافت حاشیه توموری به ثبت رسید (0001/0>p) ارتباط معناداری در بیان این ژن، در بیماران با سنین بیش از 50 سال و کمتر از 50 سال (6573/0p =)، در لوب های  پیشانی، گیجگاهی، آهیانه، پس سری (9802/0 p =)، بقا در بیش از 12 ماه و کمتر از 12 ماه (5007/0p =) مشاهده نشد و فقط در جنسیت زن و مرد ارتباط معنادار به ثبت رسید (0001/0p =). بیان LncRNA SNHG15 در بافت توموری بیماران مبتلا به گلیوبلاستوما مولتی فرم بیشتر از بافت حاشیه توموری به ثبت رسید. با بررسی منحنی ROC این احتمال می رود که LncRNA SNHG15 بتواند به عنوان مارکر زیستی مطرح شود اما نیاز به مطالعات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: SNHG15، گلیوبلاستوما مولتی فرم، Real-time PCR، LncRNA، بیان ژن
  • شکوه شربت دار، نسیم حیاتی رودباری*، پریچهره یغمایی صفحات 237-253
    پوست یکی از بزرگترین اندام های بدن است و به عنوان مانعی محافظ در برابر عوامل مضر خارجی از جمله میکروارگانیسم ها عمل می کند. می تواند دچار آسیب شود و گاهی اگر آسیب زیاد باشد هیپودرم نیز درگیر می شود که در این صورت مدت زمان بیشتری برای ترمیم لازم است. هدف از این پژوهش بررسی گیاه سدر بر ترمیم زخم پوستی در موش های آزمایشگاهی نژاد NMRI  است. تعداد 24 موش نژاد  NMRIبا وزن تقریبی 25-35 گرم تهیه نموده و پس از ایجاد زخم پوستی در روزهای 3، 6، 12 و 21 توسط پماد تهیه شده از گیاه سدر و اوسرین تیمار شدند و به صورت تصادفی به سه گروه شم، تجربی1، تجربی2 تقسیم شدند. به ترتیب گروه ها توسط پماد اوسرین، پماد گیاه سدر با دوز 2 میلی گرم و پماد گیاه سدر با  دوز 4 میلی گرم تیمار شدند. زخم ها پس از سه هفته اندازه گیری شدند و بافت آنها توسط رنگ آمیزی هماتوکسیلین -ایوزین مورد ارزیابی قرار گرفت همچنین شاخص های بیوشیمیایی SOD، MDA و TAC  مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS 22 و آزمون توکی صورت گرفت. اندازه زخم در گروه سدر 1 و 2 نسبت به اوسرین کاهش معنی داری داشت (05/0 > p). غلظت MDA در گروه های سدر 1 و 2 کاهش معنی داری نسبت به اوسرین داشت (05/0 > p). علاوه بر این فعالیت SOD و  TACدر گروه های سدر 1 و 2 نسبت به اوسرین افزایش معنی داری داشت (05/0 > p). همچنین ضخامت اپیدرم و درم در سدر 1 و 2 نسبت به اوسرین افزایش معنی داری داشت (05/0 > p). تعداد فیبروبلاست و رگ خونی در سدر 1 و 2 نسبت به اوسرین افزایش معناداری داشت (05/0 > p). با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت عصاره سدر از طریق افزایش TAC، SOD و کاهش MDA در ترمیم زخم موثر بوده است.
    کلیدواژگان: اوسرین، سدر، استرس اکسیداتیو، ترمیم زخم پوستی
  • ایراندخت زینائی، شهربانو عریان، محمدرضا واعظ مهدوی*، اکرم عیدی صفحات 255-271
    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر آنتی اکسیدانی زردچوبه و ملاتونین در سه بافت مغز، کبد و کلیه در شرایط یکسان استرسی می باشد. برای این منظور، 40 سر رت نر نژاد ویستار در شرایط متفاوت نگهداری شد تا استرس های مورد نظر به آنها القا شود. استرس ها عبارتند از: محدودیت غذایی، تغییر هم خانه و مشاهده در شرایط برخوردار و عدم برخورداری از آنتی اکسیدان زردچوبه و ملاتونین. رت ها 10 هفته در شرایط تعریف شده برای هر گروه نگهداری شدند و پس از اتمام دوره سطح گلوتاتیون موجود در هموژن سه بافت مغز، کبد و کلیه ارزیابی شد. در ابتدا برای اطمینان از القای استرس، میزان گلوتاتیون و مالون دی آلدیید در دو گروه محدودیت غذایی- تغییر هم خانه مشاهده و محدودیت غذایی- تغییر هم خانه-ایزوله، اندازه گیری و نسبت به گروه کنترل مقایسه شد. نتیجه دال بر افزایش گلوتاتیون و مالون دی آلدیید و در واقع القای استرس بود. نتیجه کلی حاکی از تاثیرگذاری و اثر حفاظتی زردچوبه و ملاتونین  در مهار استرس اکسیداتیو در هر سه بافت مذکور است اما این تاثیرگذاری در هر سه بافت به یک شدت دیده نمی شود. برخلاف اینکه زردچوبه در هر سه بافت  مغز، کبد و کلیه توانست سطح مالون دی آلدیید را کاهش داده و نقش آنتی اکسیدانی را ثابت کند، در بافت کبدی نتوانست نقش آنتی اکسیدانی خود را به خوبی نشان داده و میزان گلوتاتیون کاهش نیافت. برخلاف زردچوبه ملاتونین توانست نقش آنتی اکسیدانی اش را در سلول های بافت کبدی بهتر از بافت مغز و کلیه نشان بدهد به طوری که توانست سطح گلوتاتیون را در این دو بافت تقلیل دهد. بنابراین آنتی اکسیدان ها احتمالا در بافت های مختلف عملکرد متفاوت دارند.
    کلیدواژگان: زردچوبه، ملاتونین، استرس اکسیداتیو، مالون دی آلدئید، گلوتاتیون
  • اسماعیل پیری، اکبر نوری حبشی*، محمدرضا ذولفقاری دیدنی صفحات 273-293

    دیابت یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه است. از راه های پیشگیری از دیابت و جلوگیری از عوارض ناشی از آن، انجام فعالیت بدنی و استفاده از مکمل های آنتی اکسیدانی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک دوره تمرین هوازی و مکمل استویا روی فتویین b، پنتراکسین 3 و GDF-15 پلاسما و مقاومت به انسولین در موش های دیابتی نوع 1 بود. برای این منظور 25 موش دیابتی نوع یک به 5 گروه کنترل-سالم، کنترل دیابت، دیابت مکمل، دیابت تمرین و دیابت تمرین-مکمل تقسیم شدند.  برنامه تمرینی رت ها برای مدت 65 روز، با سرعت 20 تا 30 متر بر دقیقه با شدت 10 تا 25  متر/دقیقه بود. دوز مصرفی استویا 250 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ دریافت شد. کشتار موش ها 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی انجام و خونگیری انجام شد. جهت مقایسه بین گروه ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. بررسی تغییرات بین گروهی نشان داد که تفاوت معنی دار بین گروه ها برای فتویین b، پنتراکسین 3 و GDF-15 پلاسما وجود دارد (001/0p <). بررسی تغییرات بین کروهی نشان داد که فتویین B و GDF-15 افزایش معنی دار و پنتراکسین کاهش معنی دار در گروه سالم نسبت به گروه دیابتی داشتند  (001/0p <). همچنین بین گروه کنترل دیابت با گروه های تمرین مکمل و تمرین تفاوت معنی دار بین همه شاخص ها وجود داشت (001/0p <). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تمرین هوازی و مکمل استویا میتوانند باعث کاهش مقاومت به انسولین، فتویین b و GDF-15 و افزایش پنتراکسین 3 در موش های دیابتی نوع 1 شوند. این بهبودها در گروهی که تمرین و مکمل را به طور همزمان مصرف کرده بودند، بیشتر بود.

    کلیدواژگان: استویا، تمرین هوازی، دیابت نوع 1، مقاومت به انسولین
  • روناک عبدالمحمدی، مریم بنانج*، مریم خسروی، هنگامه علی بیک صفحات 295-306

    آترواسکلروز به عنوان یک بیماری التهابی مزمن سرخرگی است که عمدتا با ضخیم شدگی دیواره سرخرگی شناخته می شود. استفاده از گیاهان دارویی با حداقل عوارض جانبی در درمان هیپر کلسترولمی و حذف پلاک آترواسکلروزی از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی سیمواستاتین با عصاره متانولی و هیوسیاموزید استخراجی از گیاه بذرالبنج بر بیان ژن APO A در رت های نر آترواسکلروزی نژاد ویستار می باشد. تعداد 40 سر رت نر نژاد ویستار با وزن تقریبی 180 گرم (در شروع آزمایش) به صورت تصادفی به 5 گروه 8 تایی (کنترل، شم، تجربی 1، 2 و 3) تقسیم بندی شدند. تمام گروه ها (به جز کنترل) علاوه بر گاواژ کلسترول 2 درصد، غذای چرب (1 درصد کلسترولی) به مدت 40 روز دریافت کردند (دریافت آب سالین روزانه 1 میلی گرم/کیلوگرم توسط گروه کنترل طی این مدت). سپس، گروه های تجربی سه گانه، روزانه به ترتیب با 40 میلی گرم/کیلوگرم داروی سیموستاتین، 25 میلی گرم/کیلوگرم هیوسیاموزید و 25 میلی گرم/کیلوگرم عصاره متانولی گیاه بذرالبنج طی مدت 28 روز تیمار شدند. طی مدت تیمار، گروه شم روزانه 1 میلی گرم/کیلوگرم آب سالین دریافت کرد. در پایان از رت های نر نژاد ویستار خونگیری و بیان ژن APO A توسط تکنیکReal-time PCR  بررسی شد. همچنین، میزان لیپیدهای سرم به روش فتومتریک اندازه گیری گردید. عصاره متانولی و هیوسیاموزید استخراجی از گیاه بذرالبنج و سیمواستاتین موجب افزایش بیان ژن APO A در هر سه گروه تجربی نسبت به گروه شم گردیدند. همچنین عصاره متانولی در افزایش بیان ژن مذکور موثرتر از فرآورده های دیگر بود. عصاره متانولی گیاه بذرالبنج و هیوسیاموزید استخراجی دارای یک اثر افزایشی بر بیان ژن APO A و افزایش سطح سرمی HDL می باشند.

    کلیدواژگان: آترواسکلروز، ژنApo A، لیپیدهای سرم، سیمواستاتین، هیوسیاموزید
|
  • Naeimeh Shibaei * Pages 1-23

    The origin of cellular life is still unknown. According to Darwin's evolutionary theory that all species of life, due to the process of natural selection, originated from a common ancestor, some have assumed the origin of life to be a random process during which life evolved from non-living materials such as simple organic compounds to has come into existence. The prevailing hypothesis is that the transition from non-living organisms to living organisms was not a single event, but a complex evolutionary process that began after the formation of the Earth after the Big Bang, as a result of the transformation of inorganic molecules into organic molecules. And then with the spontaneous creation of organic molecules with the ability of self-replication, assembly, autocatalysis and then the emergence of cell membrane, nature has been able to choose the best compounds that have the ability to expand on earth and become prokaryotic cells and in the later stages as The ancestors of eukaryotic cells expanded to live on earth. In this research, the different dimensions of the probability of the random emergence of the primary cell are explained and the challenges related to them are examined from different aspects of the sciences of cell biology and genetics.

    Keywords: Darwin's Evolution, Cell Biogenesis, Origin of Life, Cell Theory, Cell Biology
  • Mirhasan Biranvand *, Mohsen Mohamadisaei, Behrouz Yarahmadi, Karim Ghorbani, Amin Kazemizadeh Pages 25-36

    This research was conducted with the aim of studying the effect of vitamin E and the type of dietary fat on the growth performance and qualitative traits of meat of Japanese quail. The experiment was conducted with 320 one-day-old quails in the form of a completely randomized design with 20 experimental units including 5 treatments, 4 repetitions and 16 quail chicks (male and female) in each repetition. Experimental treatments include: 1. basic diet without vitamins and fat (control), 2. Basic diet containing 2% soybean oil, 3. Basic diet containing 2% tallow oil, 4. Basic diet containing 2% soybean oil and 200 mg/kg vitamin E 5. The basic diet contained 2% tallow oil and 200 mg/kg of vitamin E. The weight of the quails was measured at the end of each week and the feed consumed in each week was determined. On day 35, two birds were selected and slaughtered from each experimental unit and thigh and breast meat samples from both birds were used to evaluate meat quality parameters. The results showed that in the first and second week, fat and vitamin E did not affect the weight of the birds (p > 0.05). In the third, fourth and fifth week and the whole period, the level of 2% tallow oil and 200 mg of vitamin E caused an increase in the weight of the birds compared to the control treatment (p < 0.05). In the third, fourth and fifth weeks, the lowest feed consumption and feed conversion ratio were observed in birds that received 2% level of tallow oil and soybean oil along with 200 mg of vitamin E. The effect of experimental treatments on pH, humidity, storage capacity and Malon dialdehyde was not significant (p > 0.05). In general, the use of 2% tallow oil along with 200 mg/kg of vitamin E in the diet of birds improved the growth performance.

    Keywords: Antioxidant, quail, Fat, performance, meat quality
  • Sepide Dadvand, Manizheh Jamshidi * Pages 37-49
    The flour beetle, Tribolium castaneum Herbst is one of the most important pests damaging cereals specially wheat and lowering the quality and quantity of the production directly and indirectly each year. This study had done in order to investigate the toxicity effect of two essential oils of Cichorium intybus and Utrica dioica in different treatment duration (24, 48 and 72 hours) on mortality of larval and adult stages of T. castaneum. The experiments were done at entomology laboratory of Islamic Azad University of Tabriz during 2018, based on a complete randomized design in 25 ± 1°C and 60 ± 5 % of humidity. Investigation had done in 4 replications and 25 insects per unit. Based on LC50 value from probit analysis of mortality percent in T. confusum 72 hour after treatment, least LC50 belong to larvae and application of C. intybus essential oil. In response to essential oil of both medicinal plant, least LC50 value observed in larval stage. In this investigation increasing treatment time, decreased LC50 value. Results of line-effects showed that sensitivity of two stage to C. intybus is the same. But adult insect of T. confusum in lower concentration were more sensitive V. dioica essential oil. Also in higher concentrations there were less difference between these two stage to V. dioica essential oil that shows higher concentrations of V. dioica cause more effective death in adults than larval stage.
    Keywords: pest, Essential oil, Plant Compounds, insecticide, respiratory toxicity
  • Mohsen Fakoori, MohammadTaghi Khorassani *, Mehdi Kamali Dolat Abadi Pages 51-65

    Ultra high molecular weight polyethylene (UHMWPE) has been used as the material of choice in joint replacement prosthesis as an articular component for several years. Despite its distinct physical and chemical characteristics, the lifespan of this polymer is limited. One approach to increase the lifespan and mechanical properties is the use of multi-walled carbon nanotubes (MWCNT). Multi-walled carbon nanotubes are promising candidates for use as a filler phase in polymers due to their excellent mechanical properties and excellent surface-to-volume ratio. In this research, the addition of 0.1% by weight of multi-walled carbon nanotubes functionalized with carboxyl groups was investigated on the mechanical properties and biocompatibility of the UHMWPE base matrix and its comparison with the pure UHMWPE sample. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) confirmed the presence of characteristic peaks of UHMWPE and carbon nanoparticle in the matrix. X-ray diffraction (XRD) showed an increase in the intensity of the characteristic peaks of the composite compared to the pure sample. The differential scanning calorimetry test (DSC) showed an increase of about 10% in the crystallinity of the composite containing carbon nanotubes (PE/MWCNT). The dynamic mechanical thermal analysis (DMTA) showed an increase of about 22% in the storage modulus compared to the control sample, and finally, the cell viability through the cell culture test in the PE/MWCNT composite showed a 15 % increase in cell viability. According to mechanical and biocompatibility results, the composite sample can perform better in terms of mechanical loads in bearing surfaces compared to pure UHMWPE.

    Keywords: Multi-walled carbon nanotubes, Ultra-high Molecular Weight Polyethylene, UHMWPE, MWCNT Composite, Joint Replacement
  • Mehran Moslemi *, Meghdad Aminirad, Masoud Hedayatifard Pages 67-80
    The present study was conducted to investigate the possibility of using two-component oral coating of sodium caseinate and marjoram extract on fat and oxidative corrosive indices of silver fish at refrigerator temperature. These coatings included: coating with sodium caseinate and marjoram extract with dilution of 1 and 2% and non-extracted sodium caseinate. In order to investigate the effect of coatings, a group was considered as control and non-coating treatment. Fish fillets are immersed in the prepared solution for each treatment and then at room temperature to make the coating appropriate on them. The measurement of chemical parameters of FFA, TVN, TBA, PV and FAT was performed on zero, five and fifteen days. Based on the data obtained in FFA values, there was no significant difference in the zero day between treatments. But in the fifth, tenth and fifteenth days, there was a significant difference between treatments (p < 0.05). For TVN values, there was no significant difference in zero day between treatments, but in the fifth and fifteenth days, there was a significant difference between treatments (p < 0.05). For TBA values, there was no significant difference in the zero day between treatments, but this difference was significantly observed on the fifth, tenth and fifteenth days between treatments (p < 0.05). Also, there was no significant difference in the zero day for PV values. During the fifth, tenth and fifteenth days, there was a significant difference between treatments (p < 0.05). Based on data, this process was repeated for FAT values.
    Keywords: Drop Coating, Sodium Caseinate, Marjoram, Silver carp, Oxidative Corruption
  • Fatemeh Heidarian, Vida Hojati *, Reza Golijani Moghadam Pages 81-93

    CYP3A4 gene is located on chromosome 7 and the largest number of substrates among cytochrome p450 enzymes belongs to it. The CYP3A4 gene is present in the endoplasmic reticulum of all tissues except the brain, although the main place of accumulation of its protein is in the liver and prostate. Because there have not been many studies on the polymorphisms of this gene, especially in Iran, this study was conducted in order to investigate the C23237T polymorphism of Cyp3a4 gene in 103 healthy male and female subjects aged 7 months to 79 years-old in the west of Mazandaran. In this research, whole blood was collected from healthy male and female individuals in the western cities of Mazandaran province. For each person, information related to age, sex, family history, alcohol and tobacco consumption, and the patient's medication were recorded. ARMS-PCR technique was used in this study. Data analysis was done using SPSS 2016 software and chi square test. The significant level of polymorphism relationship with gender and age of people was considered as p < 0.05. The results of the research showed that 70 people had the heterozygous status of the mutated AG genotype, the frequency of which was 67.96%. There was no significant relationship between genotype frequency and patients' age. Also, there is no significant relationship between C23237T polymorphism of Cype3a4 gene with age (p = 0.81) and gender (p = 0.845). According to the results of this research, it can be considered that people in any age group and with any gender have the same probability of contracting the disease.

    Keywords: polymorphism, genotype, gender, Cyp3a4, ARMS-PCR
  • Seyedeh Roya Hesaraki, Maryam Ghobeh *, Parichehreh Yaghmaei, Hanieh Jafary Pages 95-104
    Alzheimer's disease is a type of brain dysfunction in which the patient's mental abilities, including memory gradually decline. The formation of neurofibrillary tangles inside neurons caused by hyperphosphorylation of tau proteins is a major cause of dementia-related diseases such as Alzheimer's. The aim of this study was to study tau protein in the brain and tau gene expression in both the serum level and brain tissue of Wistar Alzheimer's rats treated with probiotic strains of Lactobacillus and Bifidobacterium purified from yogurt. In this study, 30 adult male Wistar rats were randomly divided into 5 groups (n = 6): The control group, the group of Alzheimer's-induced rats, the Sham group, and the two experimental groups in which the Alzheimer's-induced rats received the probiotic strains Limosilactobacillus reuteri and Bifidobacterium longum at a dose of 2.5 × 109 CFU for one month, respectively. Tau gene expression and protein were analyzed by Real Time PCR and histopathology, respectively. The results of this study showed that both strains, especially Bifidobacterium longum, were able to reduce Tau gene expression in brain tissue and blood serum compared to Alzheimer's group. Also, both strains, especially Bifidibacterium longum, exhibited capability in inhibiting Tau neurofibrillary tangles. It seems that the probiotic strains Limosilactobacillu sreuetri and Bifidobacterium longum can be good candidates for reducing the Tau gene expression as well as Tau neurofibrillary tangles in Alzheimer's disease.
    Keywords: Alzheimer’s, probiotics, Tau Gene, Tau Neurofibrillary Tangles, Histopathology
  • Zahra Mansouriarani, Nasrin Heydariyeh *, Hamid Reza Banafshe, Gholamreza Ghavipanjeh, Majid Lotfinia Pages 105-118
    Psychological dependence on substances is the desire to consume substances or something that has pleasurable effects and produces satisfaction. Various substances cause this dependence. Previous studies indicate the possible effect of risperidone on the brain reward system and the involvement of different receptors in conditioned place preference (CPP). Therefore, the present study was designed with the aim of investigating the effect of risperidone on the induction of psychological dependence and the number of hippocampal neurons. For this study, 40 male Wistar rats with a weight range of 230-280 grams were used. Risperidone was injected intraperitoneally with doses of 1, 2 and 4 mg/kg. At the end of the hippocampus experiments, the animals were taken out and fixed by formalin, then cut and after staining, they were used for histological evaluation and neuronal counting. The results of this study showed that the administration of risperidone with a dose of 2 and 4 mg/kg causes a significant increase in CPP (p < 0.05). Also, in histological evaluation, no neuronal destruction was observed in all risperidone groups (1, 2 and 4 mg/kg). According to the obtained results, it can be concluded that risperidone in higher doses causes an increase in conditioned place preference and learning and dependence and should be considered in treatment.
    Keywords: Risperidone, Psychological Dependence, Neuron, Hippocampus
  • Mohammad Mokhailefi, Nematollah Nemati *, Tahereh Bagherpoor Pages 119-131

    Serum leptin levels have a very important and decisive role in controlling body weight and fat mass due to its effect on appetite and the ability to reduce energy intake and the amount of physical activity with the ability to increase energy consumption. Consumption of some herbal anti-obesity compounds such as cinnamon can also be effective and useful in reducing body fat mass and controlling obesity. The present study was conducted with the aim of determining whether six weeks of aerobic exercise and consumption of cinnamon extract has an effect on leptin gene expression in adipose tissue of male rats fed with a high-fat diet. Consumption of cinnamon extract (200 mg/kg of body weight) and high-fat food (150 ml of high-fat food emulsion in excess of the daily diet) five days a week on leptin gene expression in adipose tissue of male rats fed with the diet High-fat food was carried out in the form of a multi-group research project with a control group. Real Time-PCR method was used to check the gene or mRNA expression of the desired proteins. The variables were analyzed using one-way analysis of variance, Bonferroni, and one-sample t tests at a significance level of p < 0.05. According to the results, the effects of high-fat diet, the combination of high-fat diet and aerobic exercise, the combination of high-fat diet and cinnamon, and the combination of high-fat diet and aerobic exercise and cinnamon on the variable of leptin in adipose tissue were significant and significant, so that the consumption of high-fat food caused adverse changes in the expression of this gene, but six weeks of exercise and consumption of cinnamon extract moderated the adverse effects of a high-fat diet and produced favorable changes in the expression of this gene and body weight and fat tissue weight. In addition, the combination of six weeks of exercise and cinnamon extract has far more favorable effects in modulating the adverse effects of diet on the expression of this gene.

    Keywords: Exercise, Cinnamon, Leptin, Obesity, Rat
  • Alireza Mortazavi, Hossain Mohammad Pourkargar *, Farimah Beheshti, Gholamhasan Vaezi, Mahmoud Hosseini Pages 133-146
    Carvacrol is a natural monoterpene phenol which retains significant antibacterial, antifungal, anti-cancer and anti-inflammatory activity. However, the effect of carvacrol on oxidative stress in lipopolysaccharide-induced acute kidney injury has not yet been reported. The present study aimed to investigate the protective effects of carvacrol on lipopolysaccharides-induced renal oxidative stress and inflammatory responses in male rats. Male Wistar rats (weighing 200 to 250 g, n=7 each group) were divided into the following groups: 1) control, 2) LPS, 3) LPS+carvacrol 25 mg/kg, 4) LPS+carvacrol 50 mg/kg and 5) LPS+carvacrol 100 mg/kg. For inducing acute kidney injury, 1 mg/kg LPS was injected intraperitoneally for 2 weeks. Carvacrol was administered intraperitoneally 30 minutes prior LPS injection. After preparation of renal homogenates, levels of inflammatory cytokines IL-1β and oxidative stress indexes (malondialdehyde, total thiol, catalase and Superoxide dismutase activity) were detected by ELISA and spectrophotometric methods, respectively. Our results showed that LPS injection increased malondialdehyde and IL-1β while, it reduced total thiol, catalase and SOD activity in the renal tissue. But, pretreatment with carvacrol not only decreased malondialdehyde and IL-1β levels but also increased total thiol, catalase and SOD activity. Simple regression analysis revealed that MDA was positively correlated with IL-1β level). However, there was a significant negative correlation between MDA level and total thiol, SOD and CAT activities. Our results showed that carvacrol protects the kidney by reducing IL-1β and preventing oxidative stress in the renal tissue.enal tissue.
    Keywords: Carvacrol, IL-1β, Oxidative stress, Lipopolysaccharide, Acute Kidney Injury
  • Nima Panahi Far, Mohsen Pournia, Reza Salighehzadeh *, Marjan Mosafer Pages 147-154
    Recognition of resistance and susceptibility of problematic bacteria such as Yersinia ruckeri and Aeromonas hydrophila in rainbow trout farms, in proper selection of antibiotics and infection control in breeding ponds. It plays an effective role. In this study, 100 diseased fish were collected from rainbow trout farms in Chaharmahal and Bakhtiari province and after performing biochemical tests and purification of Aeromonas hydrophila and Yersinia ruckeri species, using PCR test with specific primers were finally approved. Antibiotic susceptibility of bacteria was investigated by disk diffusion method by culture on Müller-Hinton agar medium. Examination of the results of antibiogram of Aeromonas hydrophila isolates showed that the highest resistance was related to the antibiotics ampicillin (100%), colistin (80%), enrofloxacin (80%), flumquin (80%) and then, Compared to tetracycline (60%) and fluorophenicol (60%) antibiotics. The most sensitive isolates were related to trimethoprim-sulfamethoxazole (60%) and phosphomycin (60%) antibiotics. Examination of the antibiogram results of Yersinia ruckeri isolates showed that the highest resistance among the isolates was related to the antibiotics ampicillin (100%), erythromycin (100), trimethoprim-sulfamethoxazole (100%) and colistin (83.34%) and then showed about 67% resistance to tetracycline, fluorophenicol and phosphomycin antibiotics. Resistance to the antibiotics flumequin, lincomycin + spectinomycin (lincospectin) and enrofloxacin were also observed to be 50%, which means that none of these antibiotics would be a viable option for the treatment of bacterial infections caused by Yersinia ruckeri. In order to avoid growing bacterial resistance and to take the most effective decision in terms of antibiotic therapy, usage of antibiotics without antibiogram must be avoided.
    .
    Keywords: Oncorhynchus mykiss, Antibiotic susceptibility, Aeromonas hydrophila, Yersinia ruckeri, Chaharmahal, Bakhtiari province
  • Ali Parchami *, Vahid Pouyapur Pages 155-166
    The aim of the present study was to evaluate the effect of ginseng root extract (Panax ginseng) on the histomorphometric and biochemical characteristics of the intestinal wall in rainbow trout. Study carried out during 60 days within 4 experiments, each with 3 replicates. In each replication 60 pcs of fry with average weight of 15gr. were randomly distributed. The experimental groups were fed with aqueous extract of P. Ginseng at 100, 150 & 200 gr./kg. diet respectively. Tissue samples from the proximal and distal segments of the intestine were stained by hematoxylin and eosin, periodic acid Schiff and alcin blue stains. Results showed that by increasing the amount of ginseng up to 150 grams per 100 kg of diet, the length of the intestinal folds and the absorption area significantly increased in both the proximal and distal segments of the intestine (p < 0.05). The thickness of the muscular layer in the groups receiving ginseng did not show a statistically significant difference compared to the control group (p > 0.05). The total number of goblet cells as well as the number of acid mucus producing cells in the distal part of the intestine in the groups receiving ginseng increased significantly compared to the control (p < 0.05), but the amount of these parameters in the proximal part of the intestine did not show a statistically significant difference in the groups receiving ginseng compared to the control group (p > 0.05). The increase in the total number of goblet cells in the groups receiving ginseng in the distal part of the intestine is mainly due to the increase in the number of goblet cells producing acidic mucins in this part of the intestine, and the number of cells producing neutral and mixed mucins did not show a statistically significant difference in the groups receiving ginseng compare to the control group (p > 0.05).
     
    .
    Keywords: Ginseng Extract, Intestine, Rainbow trout, histochemistry, Histomorphometry
  • Farkhondeh Parvizi, Seyed Ali Mard *, Paiichehreh Yaghmaei, Seyed Ali Haeri Rohani Pages 167-176
    Liver ischemia-reperfusion injury is a major complication in many clinical problems such as liver resection, liver transplantation, and trauma. p-coumaric acid from the polyphenol group obtained from cinnamic acid derivatives can reduce oxidative stress, infarction and nerve damage in the brain after ischemia-reperfusion. The present study was conducted with the aim of evaluating the protective effect of p-coumaric acid on the level of TNF-α and bilirubin due to lesions caused by liver ischemia-reperfusion injury in rats. In this study, out of 40 rats in 5 groups of 8 (sham group, control group (NC), induction of ischemia-reperfusion (IR-CO), pretreatment group with p-coumaric acid (PC) and group of p-coumaric acid with induction of ischemia-reperfusion. (PC-IR) was used. The sham and ischemia-reperfusion induction groups received 7% DMSO (2 ml/kg), the control group received 2 ml/kg of normal saline, and the pretreatment group with p-coumaric acid. and p-coumaric acid by inducing ischemia-reperfusion, they received p-coumaric acid (100 mg/kg) intraperitoneally for 7 consecutive days. Then sham, NC and PC groups underwent laparotomy. PC-IR and IR-CO groups in addition to laparotomy They were subjected to 45 minutes of ischemia and 60 minutes of reperfusion. Blood samples were taken for the biochemical analysis of liver enzymes, bilirubin and TNF-α. The results showed that ischemia-reperfusion injury causes liver function disorders by increasing the level of bilirubin and TNF-α. Also, p-coumaric acid has decreased the serum level of bilirubin and TNF-α in the liver tissue. Picoumaric acid has decreased the level of bilirubin and inflammatory factor TNF-α. p-coumaric acid with anti-inflammatory properties is a very strong agent against oxidative damage caused by ischemia-reperfusion in liver tissue.
    Keywords: P-Coumaric Acid, Ischemia-reperfusion, liver, Bilirubin, TNF-α
  • Arash Rostami, Majid Taghiani * Pages 177-187
    The purpose of this experiment was to investigate the effect of different levels of garden thyme and mint powder on production performance and egg quality of native chickens. The present experiment was conducted with 150 pieces of native chicken in the form of a completely random design with 5 treatments and 5 repetitions and 6 pieces of native chicken in each repetition. The experimental treatments are: treatment (A): basic diet without addition of garden thyme or mint (control treatment); treatment (B): adding 1% levels of garden thyme powder to the base diet; treatment (C): adding 1% of mint powder to the basic diet; treatment (D): adding 0.75% garden thyme powder along with 0.75% mint powder to the basic diet; and treatment (E): addition of 0.5% garden thyme powder along with 0.5% mint powder to the base diet. The results of the experiment showed that the percentage of egg production in the periods of 1-28, 28-56, 56-84 days and the whole production period of 1-84 days increased in the fifth treatment compared to the control treatment (p < 0.05). There was no significant difference in the weight of egg production in the periods of 1-28, 56-84 days and the whole production period of 1-84 days; However, in the period of 28-56 days, the level of birds that received 1% mint was higher (p < 0.05). The weight of the egg mass in all the tested laying periods in the birds receiving garden thyme and mint was higher than the control treatment (p < 0.05). The parameters of egg quality traits in birds receiving garden thyme and mint were significant compared to the control treatment (p < 0.05). Generally, the results of this experiment showed that the use of garden thyme and mint powder at the level of 0.5% of the basic diet of local chickens will improve the productivity and quality of eggs.
    .
    Keywords: Antioxidant, Productivity, egg quality, Medicinal Plants, native chicken
  • Elham Rostami *, Elham Hovazi Pages 189-200
    In recent years, the use of nanoparticles in diagnosis, drug delivery and treatment has received much attention due to the small size of these particles and the increase in the surface-to-volume ratio. The most important problem when treating cancer with chemotherapy is the lack of access to the central parts of the mass due to its less blood supply. The purpose of this research was to investigate the toxicity of iron oxide nanoparticles coated with chitosan/alginate biopolymer on melanoma cancer cells of Hep G2 cells. In this research, magnetic iron nanoparticles were coated with two biopolymers, chitosan and alginate. The size and morphology of the surface of these nanoparticles were checked by size measuring device and scanning electron microscope, also the binding of functional groups of chitosan and alginate to magnetic iron nanoparticles was checked by infrared spectrometer. It was treated using magnetic iron nanoparticles and modified nanoparticles for 24 hours and the IC50 concentration of the compounds was estimated. The toxic properties of these nanoparticles were evaluated by MTT test and acridine orange/ethidium bromide staining. Examining the photos of the scanning electron microscope and the size measuring device showed a size of 50 nm for the modified iron nanoparticles. The shape of these nanoparticles was observed to be completely round and spherical. Biological investigations of nanoparticles definitely confirmed the effective coating of nanoparticles by chitosan and alginate biopolymers. According to the findings, magnetic iron nanoparticles had higher toxic effects depending on the concentration and their IC50 concentration was about 134 μM/ml, while the coated nanoparticles had significantly lower toxic effects and at concentrations below 25 μM/ml, they had no significant toxicity on Hep G2 cells.
    .
    Keywords: Magnetic nanoparticles, Iron Oxide, biopolymer, Chitosan, Alginate
  • Javad Roodgar Saffari, MohamadMahdi Forghanifard *, Vajihe Zarrinpour Pages 201-214

    Congenital hypoplastic anemia or Diamond-Blackfan anemia (DBA) usually occurs in the first year of life, and most patients with DBA survive until the age of six. For every one million live births, five to seven babies are affected by this disease. In 80-85% of cases, this disorder is caused by mutation of the ribosomal protein gene, and in about 25% of these cases, the RPS19 gene is the cause of this condition. The defect of this gene can disrupt the balance of blood cells, which appears as normocytic anemia, severe anemia, and macrocytic changes, along with a decrease in reticulocytes in the bone marrow. Patients need long-term corticosteroids. Whole exome sequencing of the blood sample of a patient with DBA was performed. The pathogenic mutation was investigated in the patient, his family and 30 people. The three-dimensional structure of the protein was evaluated using homology modeling and the interaction of the mutated protein with other proteins in the 40S ribosomal subunit. Peripheral blood test revealed a mutation on exon 3 of PRS19 gene (H42fs c.126-127 ins TA NM-00102) and chromosomal region 19q13.2. This mutation was autosomal dominant, during which amino acid number 42 of histidine was converted into a stop codon and a shortened protein was produced. The behavior of this protein with the PRS18 gene in healthy and mutated states shows that when the mutation occurs in PRS19, the amino acids Leu45, Ala46, Pro47, Tyr48, Asp49, Glu50 and Trp52, which are important residues connected are converted to RPS18, they are no longer present in this protein. Therefore, the binding of truncated RPS19 to RPS18 is significantly reduced. Although it seems that the presence of these residues may not prevent the interaction of RPS19 with RPS16 in the mutant state, it is possible that the mutant protein disrupts the spatial arrangement of other proteins and affects the interactions. affect them.

    Keywords: Whole Exome Sequencing, Diamond-Blackfan Anemia, RPS19
  • Seidmohammadreza Seidtaj, Mohamadreza Attarnosrati * Pages 215-224
    Glycyrrhiza Glabra is a Mediterranean perennial plant that its extract has glucose, asparagine, albumin materials, flavonoids, antioxidants, resins and so on, due to the presence of important medical and nutritional compounds, it has been considered by pharmaceutical and food industries. On the other hand, the existence of numerous therapeutic effects of licorice, as well as the identification of the potential protective role of licorice against Covid-19 disease and the increase in its consumption, increases the importance of investigating the effects of licorice consumption on other body systems. This study aimed to investigate the effect of Glycyrrhiza glabra extract on sperm parameters and blood testosterone levels in male rate. Twenty-eight adult male rats, ranging in weight from 180 to 200 g were divided into four groups include control and three treatment groups which every group received 100, 200 or 300 doses of alcoholic extract by gavage daily for 10 days. The results of this study showed that the oral consumption of alcoholic extract of licorice plant at the rate 100 and 200 mg per body weight had no significant effect on sperm parameters and serum testosterone levels (p > 0.05) and only consumption of 300 mg/kg of body weight caused a significant decrease (p < 0.05) in the average number of live sperms and their motility, as well as a significant decrease in the serum level of testosterone was observed in this dose (p < 0.05). But there was no significant effect on the weight of the testicles and the weight of the rats (p > 0.05). It seems that consuming high amounts of licorice extract has fertility-reducing effects in male rats, and this effect can be caused by the reduction of plasma testosterone.
    Keywords: Licorice extract, Testosterone, Fertility, Rats
  • Sahar Shakeri Yekta, Elham Moslemi *, Soyar Sari, Fatemeh Roholla, Hamidreza Kheiri Pages 225-235

    Glioblastoma is an aggressive malignant tumor of the brain and spinal cord. Several lines of evidence indicate an important oncogenic role of highly non-coding RNA (lncRNA) molecules in a variety of cancers including glioma, however, the tumorigenic function of lens in glioma remains largely unclear. Increasing evidence has shown that lncRNAs, including LncRNA SNHG15, play an important role in the pathophysiology of human diseases, especially in the pathogenesis and progression of cancers. In this study, 25 paraffin tissue blocks of patients with glioblastoma multiforme and tumor margin tissue were collected and RNA extracted. Synthesis of cDNA and analysis of SNHG15 expression was done by Real-Time PCR technique. ROC curve was drawn to check the biomarker value and statistical analysis was done by GraphPad Prism v.8.0.1. An increase in the expression of SNHG15 was recorded in the tissue samples of patients compared to the tissue of the tumor margin (p < 0.0001). There was a significant relationship in the expression of this gene in patients aged more than 50 years and less than 50 years (p = 0.6573), Frontal, Temporal, Parietal, Occipital, and Other locations (P value = 0.9802), survival in more than 12 months and less than 12 months (p = 0.5007) was not observed, only in male and female sex (p = 0.0001) was registered. The expression of LncRNA SNHG15 was recorded in the tumor tissue of patients with glioblastoma multiforme more than in the peripheral tumor tissue. By examining the ROC curve, it is possible that LncRNA SNHG15 can be proposed as a biomarker, but it needs more studies.

    Keywords: SNHG15, Glioblastoma multiforme, Real-time PCR, LncRNA, Gene expression
  • Shokooh Sharbatdar, Nasim Hayati Roodbari *, Parichehr Yaghmaee Pages 237-253
    The skin is one of the largest organs of the body and acts as a protective barrier against external harmful factors including microorganisms. It can be damaged and sometimes if the damage is too much, the hypoderm is also involved, so more time is needed for restoration. The purpose of this research is to investigate cedar plant on skin wound healing in NMRI laboratory mice. 24 mice with a weight of approximately 25-35 grams were bought and after wounding the skin on days 3, 6, 12, 21 they were treated with ointment prepared from cedar and oserin. Mice were randomly divided into three groups: sham, experimental 1, experimental 2. These groups were treated with oserin and Cedar ointment with a dose of 2 mg and 4 mg respectively. Wounds were measured after 3 weeks and their tissue was evaluated by hematoxylin-eosin staining. Biochemical indices of SOD, MDA and TAC were also investigated. Data analysis was done by SPSS version 22 software and Tukey's test. The wound size in Cedar 1 and 2 groups had a significant decrease compared to oserin (p < 0.05). The concentration of MDA in cedar groups 1 and 2 had a significant decrease compared to oserin (p < 0.05). In addition, the activity of SOD and TAC were significantly increased in cedar groups 1 and 2 compared to oserin (p < 0.05). Also, there was a significant increase in the thickness of epidermis and dermis in cedar 1 and 2 compared to oserin (p < 0.05). There was a significant increase in the number of fibroblasts and blood vessels in cedar 1 and 2 compared to oserin (p < 0.05). According to the results of the present study, it can be concluded that cedar extract was effective in wound healing by increasing SOD, TAC and decreasing MDA.
    Keywords: Oserin, Cedar, Oxidative stress, Skin Wound Healing
  • Irandokht Zeynaei, Shahrbanoo Oryan, Mohammadreza Vaez Mahdavi *, Akram Eidi Pages 255-271
    The purpose of this research is to investigate the antioxidant effect of turmeric and melatonin in three tissues of brain, liver and kidney under the same stressful conditions.For this purpose, 40 male Wistar rats were kept in different conditions to induce the desired stresses.Stresses include: food restriction, change of roommate and observation in conditions of having and not having turmeric and melatonin antioxidants.The rats were kept for 10 weeks in the defined conditions for each group, and after the completion of the period, the level of glutathione present in the homogenate of the brain, liver and kidney tissues was evaluated.At first, to ensure the induction of stress, the amount of glutathione and malondialdehyde was measured and compared to the control group.The result indicated the increase of glutathione and malondialdehyde and in fact the induction of stress.The general result indicates the effectiveness and protective effect of turmeric and melatonin in inhibiting oxidative stress in all three mentioned tissues, but this effectiveness is not seen in all three tissues with the same intensity.Contrary to the fact that turmeric was able to reduce the level of malondialdehyde and prove its antioxidant role in all three tissues of the brain, liver and kidney, it could not show its antioxidant role well in the liver tissue and the amount of glutathione did not decrease.Unlike turmeric, melatonin was able to show its antioxidant role in liver tissue cells better than in brain and kidney tissue, so that it was able to reduce the level of glutathione in these two tissues.Therefore, antioxidants probably have different functions in different tissues.
    .
    Keywords: Turmeric, melatonin, Oxidative stress, Malondyaldeheid, Glutathione
  • Esmail Piri, Akbar Nouri Habashi *, MohammadReza Zolfaghari Pages 273-293

    Diabetes is one of the main causes of death in developing countries. One of the ways to prevent diabetes and its complications is to do physical activity and use antioxidant supplements. The aim of this study was to investigate the effect of aerobic training and stevia on fetuin b, pentraxin 3 and GDF-15 in plasma and insulin resistance in type 1 diabetic rats. For this purpose, 25 type 1 diabetic mice were divided into 5 groups: healthy control, diabetes control, supplemental diabetes, training diabetes, and training-supplement diabetes. The training program of the rats was for a period of 65 days, with a speed of 20 to 30 m/min and an intensity of 10-25 m/min. Stevia dosage was 250 mg per kilogram of body weight by gavage. Mice were killed 48 hours after the last training session and blood sampling was done. To compare between groups, one-way ANOVA and Bonferroni's post hoc test were used. Examining the changes between groups showed that there is a significant difference between the groups for fetoin b, pentraxin 3 and plasma GDF-15 (p < 0.001). Examining the changes between groups showed that fetoin B and GDF-15 had a significant increase and pentraxin had a significant decrease in the healthy group compared to the diabetic group (p < 0.001). Also, there was a significant difference between the diabetes control group and the supplement and exercise groups in all indicators (p < 0.001. The results of the present study showed that aerobic exercise and stevia supplementation can decrease fetoin b and GDF-15 and increase pentraxin 3 in type 1 diabetic rats. These improvements were better in the group that took exercise and supplementation at the same time.

    Keywords: Stevia, Aerobic exercise, type 1 diabetes, Insulin resistance
  • Ronak Abdolmohammadi, Maryam Bananej *, Maryam Khosravi, Hengameh Alibeik Pages 295-306

    Atherosclerosis is a chronic inflammatory disease of the artery that is mainly known by arterial wall thickening. The use of medicine herbs with minimal side effects in hypercholesterolemia treatment and removal of atherosclerotic plaque is important. The aim of the present study was to investigate the comparative effect of simvastatin with methanolic extract and hyoscyamoside extracted from Hyoscyamus niger plant on APO A gene expression in Wistar atherosclerosis male rats.Forty Wistar male rats weighing approximately 180 gr (at the beginning of the experiment) were prepared and randomly divided into 5 groups including 8 (control, sham, experimental 1, 2 and 3). All groups (except control) received fatty foods (1% cholesterol) in addition to 2% cholesterol for 40 days (receiving saline water 1 mg/kg daily by control group during this period). Then, the three experimental groups were treated daily with 40 mg/kg of simvastatin, 25 mg/kg of hyoscyamoside and 25 mg/kg of methanolic extract of Hyoscyamus niger plant for 28 days, respectively. During the treatment, sham group received 1 mg/kg saline water daily. Finally, APO A gene expression was determined by blood sampling with real-time PCR tecnique in leukocytes. Also, serum lipid levels were measured by photometric method. Methanolic extract and Hyoscyamus niger plant extracted-hyoscyamoside and simvastatin were caused a significant increase in APO A gene expression in all three experimental groups compared to sham group. Also, methanolic extract was more effective than other products in increasing this gene expression. Methanolic extract of Hyoscyamus niger plant and extracted hyoscyamoside have an additive effect on APO A gene expression and increase serum HDL levels.

    Keywords: Atherosclerosis, serum lipids, Apo A gene, Contractile tone, Simvastatin, Hyoscyamoside