فهرست مطالب

جستارنامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 23 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه قاسملو قیداری، مرتضی رزاق پور*، محمداسماعیل ابراهیمی صفحات 1-29

    عشق از مهم ترین و اساسی ترین مباحث عرفانی است که در عرفان اسلامی و در آثار و اندیشه مولانا به طور بارز، مطرح گردیده است؛ به نحوی که در مثنوی، عشق، یکی از راه های رسیدن به وصال پروردگار و فنا شدن در ذات او و بقا یافتن به اوست. در اندیشه عرفانی مولانا، غایت و نهایت عشق، وحدت عاشق و معشوق است؛ ولی در نظر یالوم، عشق یکی از مولفه های معنابخش زندگی است. او به قدرت عشق در تحول فرد و معنابخشی به زندگی اذعان دارد. اگرچه او عشق را به خلسه های مذهبی تشبیه کرده است؛ اما به دلیل عدم باور به ماوراءالطبیعه و عدم توجه به امور معنوی در میان اقسام عشق، تنها به عشق زمینی توجه کرده است. در میان اقسام عشق زمینی، توجه او بیشتر معطوف به عشق نفسانی و به نوعی اخلاقی است. این پژوهش درصدد آن است تا به شیوه توصیفی- تطبیقی به بررسی مولفه های عشق در اندیشه مولانا و یالوم بپردازد. نتیجه پژوهش بیانگر آن است که یالوم برآن است که عشق باید بالغانه و رشد یافته باشد و معتقد است، عشق با خود مسیولیت به دنبال می آورد و فرد عاشق باید در برابر نیازهای جسمانی و روانی معشوق، پاسخگو باشد و برای منحصر به فرد بودن او، ارزش قایل شود. مولانا نیز همانند یالوم معتقد است که عشق به زندگی، معنا و گرمی می بخشد و همچنین عشق با خود مسیولیت را به دنبال می آورد؛ به نحوی که همسو بودن او در این نظریه با یالوم به وضوح در اشعارش نمایان است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، عشق، عرفان اسلامی، مثنوی، مولانا، یالوم
  • سمیرا جمالی قطلو، ناصر علیزاده خیاط*، آرش مشفقی صفحات 30-54
    اورهان پاموک نویسنده رمان «زنی با موهای قرمز» در روایت رمان به صورت پرتکرار و پردامنه به داستان رستم و سهراب و شاهزاده اودیپ پرداخته است. این رمان نویس معاصر ترک علاوه بر نقل کلیت داستان ها ، با بازآفرینی موضوعی، توصیف و تحلیل درون مایه ها، انگیزه ها و جزییات داستان «رستم و سهراب» و «شاهزاده اودیپ» این پرسش را در ذهن متبلور می کند که نویسنده با استفاده از درونمایه های این دو داستان چه هدفی را پیگیری می کند؟ در این پژوهش، کیفیت و هدف بهره مندی پاموک از دو اسطوره متعلق به دو تمدن کهن با درونمایه روابط پدر و پسر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد، نویسنده در این رمان کهن الگوی «پدرکشی» و کهن الگوی «پسرکشی» برآمده از داستان های اسطوره ای غرب و شرق را در تقابل با هم مقایسه کرده است. پاموک خواسته و توانسته نشان دهد فرهنگ ترکیه همانند موقعیت مکانی اش پلی میان شرق و غرب است و با وجود این که در جامعه کنونی ترکیه به علل مختلف داستان ها فراموش شده اند؛ اما مفاهیم و نمود فرهنگی آن ها زنده و فعال هستند. در واقع ابتکار عمل پاموک در «زنی با موهای قرمز» این است که نویسنده به صورت هدفمند با بهره مندی از آثار ادبی کهن، رمانی پست مدرن آفریده و بدین وسیله توانسته تفسیری نمادین از فرهنگ و روان شناسی ملی جامعه خود  ارایه کند. در پژوهش حاضر جمع آوری داده ها به شیوه کتاب خانه ای صورت گرفته  و روش این مقاله توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: پاموک، رستم و سهراب، زنی با موهای قرمز، شاهنامه
  • طاهره موسی زاده اهق، صفا تسلیمی*، حسنعلی عباسپور صفحات 55-84
    یکی از اهداف همیشگی و مهم شاعران و نویسندگان در آثار نظم و نثرشان، برقراری ارتباط هرچه بهتر با مخاطبین و انتقال هرچه بهتر و دقیق تر معنا و پیام به آنان می باشد. در این راستا، بهره گیری از ارتباطات کلامی و غیرکلامی یکی از رایج ترین شیوه ها در این راستا بوده است. ارتباطات غیرکلامی یا بهره گیری از نشانه های تصویری همواره برای شاعران به مثابه یک ابزار کارآمد برای انتقال مضامین و مفاهیم نهفته در اشعار بوده است. مفاهیمی که عمده موضوعات آن حول مسایلی نظیر تعلیم و تربیت، آگاهی و بیداری انسان ها و عشق (توصیفات جمال معشوق، فراق عاشق و...) بوده است. عرفی شیرازی یکی از شاعران اوایل عهد صفوی است که در تکوین غزل سبک هندی، نقشی مهم داشته است. حجم اصلی دیوان وی را غزلیات او تشکیل می دهد. یکی از شاخص های مهم اشعار عرفی، نشانه های تصویری (ارتباطات غیرکلامی) نهفته در مضامین غزلیات وی می باشد. به همین سبب، مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به واکاوی بررسی سطوح ارتباطات غیرکلامی «زبان بدن» در کنش های غیرزبانی، در غزلیات عرفی شیرازی می پردازد. فرضیه یا دال مرکزی پژوهش کنونی تاکیدی است بر این مسیله که زبان بدن در ارتباط غیرکلامی غزلیات عرفی شیرازی کاملا عامدانه و در راستای جلب معشوق و جذب مخاطب و نیز بازاندیشی در الگوهای رفتاری فرد و اجتماع و با هدف کنایه سازی و نمادپردازی محقق شده است. در میان فرآیندهای ارتباطات غیرکلامی در اشعار عرفی شیرازی حرکات و اشارات مختص چهره، دست و پا و چشم، بیشترین کارکرد ارتباطی را داشته و نقش به سزایی را در جریان انتقال مفاهیم و پیام ها ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: ادبیات غنایی، ارتباط غیرکلامی، زبان بدن، عرفی شیرازی
  • روح الله خدیوپور*، ساره زیرک صفحات 85-112

    آثار بلقیس سلیمانی (1342) به سبب بیان مصایب زنان، بستر مناسبی برای تحلیل های روان کاوانه است. از این رو ما در این پژوهش به شیوه ی توصیفی تحلیلی و با رویکردی روان کاوانه به تحلیل شخصیت گل بانو در رمان بازی آخر بانو پرداختیم و براساس آرای آلفرد آدلر به این پرسش اساسی پاسخ دادیم که چه عواملی موجب شکل گیری احساس حقارت و عقده ی حقارت در شخصیت گل بانو شده اند. یافته های این پژوهش نشان داد که شرایط پرورش و تربیت اولیه ی گل بانو که تمامی تنبیه و آزار اوست؛ پایه های اساسی شکل گیری احساس های حقارت در شخصیت او را شکل می دهند که رفتار متخاصم و کاسبکارانه ی مادر در کنار فقدان حمایت پدر، نقش محوری و اصلی را در این مسیله ایفا می کنند و سرانجام ناتوانی گل بانو در جبران احساس های حقارت منجر به شکل گیری عقده ی حقارت در شخصیتش می شود. از مهم ترین عوامل شکل گیری عقده ی حقارت در شخصیت گل بانو می توان به فقر و نظام مردسالار که بسترهای ظلم و تعدی را فراهم می کنند، اشاره کرد. این عوامل، نهایتا احساس بی ارزشی و خشم را در گل بانو پرورش می دهند.

    کلیدواژگان: بازی آخر بانو، بلقیس سلیمانی، آلفرد آدلر، احساس حقارت، عقده ی حقارت، عقده ی برتری، علاقه ی اجتماعی
  • الهام احمدی، کبری نودهی*، ارسطو میرانی صفحات 113-147

    خشونت اساسا به مفهوم اعمال هرگونه رفتاری که با هدف وارد نمودن آسیب به یک یا بیش از یک پدیده صورت گیرد اطلاق می گردد. این مفهوم می تواند در دو سطح آگاهانه یا ناآگاهانه صورت پذیرد. مساله مهم در این میان، بررسی حد و مرز قربانیان خشونت است و یکی از طیف های مهمی که بعضا مورد خشونت واقع شده اند زنان بوده اند.  در ایران، حضور زن به عنوان قربانی شرایط اجتماعی و فرهنگی به نخستین رمان های معاصر در دوران تجدد رضاشاه بر می گردد. در رمان های این دوره بود که ما با تصویرهایی از زنان به عنوان قربانیان جامعه روبرو می شویم. این مقاله جستاری است در بررسی و شناخت مفهوم خشونت پنهان علیه زن در رمان«هما» نوشته محمدحجازی. حجازی به عنوان نویسنده و رمان نویسی پیشتاز با انتخاب عناوین زنانه برای رمان هایش، سایه پنهان خشونت علیه زن را نشان داده است. فرضیه مقاله حاکی از این موضوع است که حجازی در رمان «هما» سیمایی از زن را به نمایش می گذارد که قربانی خشونتی پنهان در زیرپوست فرهنگ و سنت جامعه ای مردسالاراست. یافته های مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از منابع مکتوب و مجازی نشان داد، خشونت پنهان علیه زن در رمان هما شامل دو شاخص کلان خشونت های پنهان کلامی و غیرکلامی است. براین اساس، تحقیر، تهمت، توهین، تهدید، دروغ،  طعنه و متلک ذیل شاخص کلان خشونت های پنهان کلامی قرار می گیرند. همچنین نادیده انگاشتن شخصیت زن، حمایت از رسوم غلط ازدواج، حمایت از تعدد زوجات، خشونت جنسی، ریاکاری و ظاهرسازی ذیل شاخص کلان خشونت های پنهان غیرکلامی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: جامعه، خشونت پنهان، رمان هما، زن، محمدحجازی
  • فاطمه یاحسینی موسوی، سهیلا موسوی سیرجانی*، افسانه لطفی عظیمی صفحات 148-178

    شخصیت سالم همواره درپی یافتن هدفی برای معنابخشیدن به زندگی خویش است. در نظریه معنادرمانی ویکتور فرانکل، معنادارشدن زندگی انسان سالم درپرتو ویژگی هایی مثل آزادی اراده و بیداری، احساس مسیولیت، اراده معطوف به معنا، عشق ورزی و دین باوری توصیف شده است. خودآگاهی به معنی آگاهی داشتن انسان از خویشتن، از مولفه های مهم در نظریه معنادرمانی فرانکل است. در معنادرمانی، انسانی را که درجست‏وجوی معناست، با مسیول بودن و آگاه بودن مواجه می کنند. رمان هایی همچون سووشون سیمین دانشور و آنا کارنینا از لیو تولستوی، قابلیت هایی برای بررسی خودآگاهی شخصیت سالم را دارند. در این تحقیق، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، بررسی روان‏شناختی رمان های سووشون و آنا کارنینا با تاکید بر نظریه فرانکل صورت گرفته و به این پرسش پاسخ داده شده است که آیا شخصیت های این رمان ها خصوصیات انسان سالم ازنظر فرانکل را دارند یا خیر. یافته های پژوهش نشان می دهد در سووشون، یوسف (شخصیت اصلی رمان)، فردی خودآگاه است و آگاهی از خویشتن به صورت مستقیم، باعث بروز ویژگی هایی همچون بیداری، عشق، خودبسندگی و مسیول بودن در او می شود. در آنا کارنینا، لوین درنتیجه رخ دادن اتفاقاتی در زندگی مشترکش به خودشناسی می رسد و صفات شخصیت سالم در او متجلی می شود؛ بر این اساس و با توجه به مسیله اساسی این پژوهش به نظر می رسد ویژگی های قهرمانان رمان با آنچه فرانکل تعریف کرده است (جز خودبسندگی)، انطباق دارند؛ البته خودبسندگی را می توان زیر مولفه پاسخ ‏گویی به ندای وجدان ازنظر فرانکل قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: خودآگاهی، شخصیت سالم، سووشون، آنا کارنینا، ویکتور فرانکل، معنادرمانی
  • آزاده ملکوتی، علی فلاح*، صفا تسلیمی صفحات 179-205

    مساله اصلی این مقاله بررسی تطبیقی سطح فکری غزلیات حافظ و سنایی با تاکید بر نظریه ساخت گرایی تکوینی لوسین گلدمن است. گلدمن در شیوه خود می کوشد تا ارتباط ساخت درونی اثر را با ساخت فکری (جهان بینی) طبقه اجتماعی نویسنده آشکار کند و به عقیده او هرچه این رابطه محکم تر باشد، اعتبار هنری آن نیز بیشتر است. فرضیه نویسندگان بر این مساله تاکید دارد که ساختار ذهنی جامعه سنایی موجب شد تا غزلیات وی از حیث سطح فکری در سه دسته عاشقانه، عارفانه و قلندرانه و عقلاءالمجانین و ساختار اجتماعی زمانه حافظ موجب شد تا سطح فکری غزلیاتش در حد یک متفکر منتقد اصلاح طلب نمایان شود. نتایج پژوهش با استفاده از روش تطبیقی حکایت از آن دارد که سطح فکری غالب بر اشعار حافظ تغییر ساختار وضع موجود و تحقق عدالت بوده و سطح فکری اشعار سنایی به دلیل اشتمال بر دلالت های معرفتی، وضعیتی و به ویژه دلالت هنجاری، از ابعاد و قابلیت های مهم مدنی و سیاسی برخوردار است.

    کلیدواژگان: غزل، حافظ، سنایی، ساخت گرایی تکوینی، لوسین گلدمن
|
  • Masoome Ghasemlo Qaidari, Morteza Razakpour *, MohammadIsmail Ebrahimi Pages 1-29

    Love is one of the most important and fundamental mystical topics that is prominently raised in Islamic mysticism and in the works and thought of Rumi; In the way that in Masnavi, love is one of the ways to reach God's connection and perish in His essence and survive in Him. In Rumi's mystical thought, the ultimate goal of love is the unity of the lover and the beloved; But in Yalom's opinion, love is one of the meaningful components of life. He acknowledges the power of love in transforming a person and giving meaning to life. Although he likened love to religious ecstasies; But due to not believing in the supernatural and not paying attention to spiritual matters among the types of love, he has only paid attention to earthly love. Among the types of earthly love, his attention is mostly focused on carnal and somehow moral love. This research aims to investigate the components of love in the thought of Rumi and Yalom in a descriptive-comparative way. The result of the research shows that Yalom believes that love should be mature and developed and believes that love brings with it responsibility and the person in love should be responsible for the physical and psychological needs of the beloved and for his/her uniqueness, be valued Like Yalom, Rumi believes that love gives meaning and warmth to life, and also that love brings responsibility; In such a way that his alignment with Yalom in this theory is clearly visible in his poems.

    Keywords: comparative literature, love, Islamic Mysticism, Masnavi, Molana, Yalom
  • Samira Jamali Ghotolou, Nasser Alizadeh *, Arash Moshfaghi Pages 30-54
    Orhan Pamuk is the author of the novel "Red Haired Woman". In the narration of the novel, he has mentioned the story of "Rostam and Sohrab" and "Prince Oedipus" in a frequent and wide-ranging manner. This contemporary Turkish novelist has  analyzed the themes, motivations and details of the story "Rostam and Sohrab" and "Prince Oedipus" in addition to narrating the stories and recreating them. This causes a question in the mind: what  is his purpose by using the themes of these two stories? In this research, the quality and purpose of recreating two myths belonging to two ancient civilizations with the theme of father-son relationships has been analyzed. The results showed that in this novel, the author has compared the archetype of "father killing" and  'son killing" from the mythological stories of Western and Eastern civilizations. Pamuk tried and was able to show that Turkey's culture is a bridge between East and West, as well as its location, and there are cultural signs from both civilizations in it. Even thoug the stories have been forgotten In the current society of Turkey for different reasons; But their  cultural expression are alive yet. In fact, Pamuk's initiative is that he has purposefully created a postmodern novel by benefiting from ancient literary works, and in this way he was able to present a symbolic interpretation of the national culture and psychology of his society. In the current research, data collection has been done in a library manner. Its method is descriptive-analytical.
    Keywords: Pamuk, Rostam, Sohraab, Oedipus.The Red-Haired Woman . Shahnameh
  • Tahereh Moosazadeh Ahagh, Safa Taslimi *, Hassanali Abbaspour Pages 55-84
    One of the constant and important goals of poets and writers in their verse and prose works is to communicate with the audience as best as possible and convey the meaning and message to them as best and accurately as possible. In this regard, using verbal and non-verbal communication has been one of the most common methods in this regard. Non-verbal communication or the use of visual signs has always been an efficient tool for poets to convey themes and concepts hidden in poems. Concepts that main topics are issues such as education, awareness and awakening of people and love (descriptions of the beauty of a lover, separation of a lover, etc.). 'Orfi Shirazi is one of the poets of the early Safavid period, who played an important role in the development of the Indian style of ghazal. The main volume of his divan is sonnets. One of the important indicators of 'Orfi poems is the visual signs (non-verbal communication) hidden in his lyrical themes. For this reason, the present article, using the descriptive analytical method, has attempted to analyze the level of non-verbal communication of "body language" in non-linguistic actions, in 'Orfi Shirazi poems. The hypothesis of the current research is an emphasis on the issue that the body language in the non-verbal communication of 'Orfi Shirazi's lyrical poetry is completely intentional and aimed at attracting the beloved and attracting the audience, as well as rethinking the behavioral patterns of the individual and society, with the aim of irony and symbolism. Among the non-verbal communication processes in 'Orfi Shirazi's poems, gestures and gestures specific to the face, hands, feet, and eyes have the most communicative function and play an important role in conveying concepts and messages.
    Keywords: lyrical literature, non-verbal communication, body language, Functional levels, 'Orfi Shirazi
  • Rouholah Khadivpour *, Sara Zirak Pages 85-112

    The works of Belgheis Soleimani (1963) expressing the difficulties of women is a solid ground for psychoanalytics. Thus in this research we have psychoanalytically provided a description of the female character "Golbanou" in the novel "the last game of Banou" And we responded to the essential question "which factors have led to an inferiority complex in Golbanou's character?" Results of the study show that the initial conditions of upbringing of Golbanou, namely her being abused and punished, constitute the basis for the formation of one such complex, mainly characterized by her mother's hostility and unethical behavior besides a lack of support from her father. And ultimately Golbanou's failure in compensating for her feelings of inferiority lead to the inferiority complex. Among the most vital elements involved in construction of such character are poverty and the suppressive agressive system present in the patriarchal family. These elements ultimately breed her feelings of anger and unworthiness.

    Keywords: The Last Game of Banoo, Belgheis Soleimani, Alfred Adler, feeling inferior, inferiority complex, superiority complex, Social interest
  • Elham Ahmadi, Kobra Nodehi *, Arastoo Mirani Pages 113-147

    Violence refers to the concept of applying any behavior to harm one or more phenomena. This concept can be done on two levels, consciously or unconsciously. Among these, the critical issue is to investigate the limits, amount, and victims of violence. One of the important spectrums that have sometimes been subjected to violence is women. In Iran, the presence of women as victims of social and cultural conditions dates back to the first contemporary novels during Reza Shah's modernization era. In the novels of this period, we came across images of women as victims of society. This article is research in examining and understanding the concept of hidden violence against women in the novel "Homa" written by Mohammad Hejazi. As a leading author and novelist, Hejazi has shown the concealed shadow of violence against women by choosing female titles for his novels. The hypothesis of this article indicates that in the novel "Homa," Hejazi presents a woman who is a victim of hidden violence in the culture and traditions of a patriarchal society. The findings using the descriptive-analytical method and written and virtual sources showed that the hidden violence against women in Homa's novel includes two indicators of verbal and non-verbal hidden violence. Therefore, humiliation, slander, insults, threats, lies, taunts, and teasing are included under the index of hidden verbal violence. Also, ignoring women's character, supporting wrong marriage customs, supporting polygamy, sexual violence, hypocrisy, and pretending is under the macro index of hidden non-verbal violence.

    Keywords: society, Hidden violence, Homa's novel, woman, Mohammad Hejazi
  • Fatemeh Yahoseini Moosavi, Soheyla Mousavisirjani *, Afsaneh Lotfiazimi Pages 148-178

    A healthy personality always seeks to find a purpose to give meaning to his life. In Viktor Frankl's theory of meaning therapy, the meaningfulness of a healthy human life is described in the light of the following characteristics: freedom of will and awakening, sense of responsibility, will directed towards meaning, love, wise tolerance of suffering, search for meaning, the answer to conscience and religious belief. Self-awareness, which means that a person is aware of himself, is one of the important components in Frankel's theory of meaning therapy. In meaning therapy, a person who is searching for meaning is faced with being responsible and aware. Novels such as Savushun Simin Daneshvar and Anna Karenina by Leo Tolstoy can examine the self-awareness of a healthy character and can be analyzed from a psychological point of view. In this research, by using the descriptive-analytical method, the psychological investigation of the novels of Savushun and Anna Karenina was done with an emphasis on Frankel's theory. And the question has been answered whether the characters of these novels have the characteristics of a healthy person according to Frankel or not. The findings of the research show that Yusuf (the main character of the novel) is a self-aware person in Savushun And self-awareness directly causes characteristics such as awakening, love, self-sufficiency, and responsible to appear in him. Zari (another main character of the novel) also comes to self-awareness after the events that happen to her, and the characteristics of a healthy personality appear in her. In Anna Karenina, Levin comes to self-knowledge as a result of events in his life together, and the traits of a healthy personality are manifested in him. Based on this and according to the basic issue of this research, it seems that the characteristics of the heroes of the novel are compatible with what Frankel defined (except for self-sufficiency). Of course, self-sufficiency can be considered a sub-component of responding to the call of conscience according to Frankel.

    Keywords: self-awareness, healthy personality, Savushun, Anna Karenina, Viktor Frankl, meaning therapy
  • Azadeh Malakouti, Ali Fallah *, Safa Taslimi Pages 179-205

    In this article, the authors' efforts are a comparative study of the intellectual level of Hafez and Sanai's sonnets with an emphasis on Lucien Goldmann's theory of formative constructionism. In his own way, Goldmann tries to reveal the connection between the inner structure of the work and the intellectual construction (worldview) of the author's social class, and in his opinion, the stronger this relationship is, the greater its artistic validity. The mental structure of Sana'i society made his sonnets in terms of intellectual level fall into three categories: romantic, mystical, and intellectual, and the social structure of Hafez's time made his sonnets appear to the level of a reformist critical thinker. The results of research, by using the comparative method, indicate that the dominant intellectual level of Hafez's poems is to change the structure of the existing situation and realize justice, and the intellectual level of Sana'i poems, due to the inclusion of epistemic, situational and especially normative implications, is of dimensions and ability. It has important civil and political functions.

    Keywords: Comparative Analysis, Ghazal, Hafez, Sanai, formative constructivism, Lucien Goldmann
  • Maryam Jalali Farahani * Pages 206-232

    Some critics praised Lorraine Hansberry the African American female playwright, for writing The Sign in Sidney Brustein's Window as a universal playwright and some others accused her of betraying African American Literature and her ancestors. By applying the notion of Signification proposed by Roger David Abrahams, the American folklorist in this play, this study reveals Hansberry has continued her contribution to African American Literature and post colonialism; however, this time by expanding her focus on oppression and the oppressed ones in general. Abrahams' notion of Signification is introduced and some stances and examples of it were discovered in the play. Hypothetically this paper concludes that Lorraine Hansberry attains her reputation not only as an African American dramatist but also as a universal author by writing The Sign in Sidney Brustein's window.

    Keywords: Roger D. Abrahams, Lorraine Hansberry, signification, African American Literature, modern drama