فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 88 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا عریضی* صفحات 9-55
    مقدمه

    تشخیص و تصحیح خطا در علم اهمیتی بنیادین دارد و به این اصل اساسی منجر شده است که علم خود-اصلاح گر است. خطا ذاتی انسان است، با این حال در پژوهش، اگر خطا راه یابد، علم از جریان اساسی آن دور می گردد. در مرور انتقادی حاضر مولف به طور خاص به پژوهش های رابطه ای و خطاهای آن پرداخته است که عمدتا از کاربرد ناصحیح زبان ناشی می شوند. گفتگوی مشهور هامپتی دامپتی و آلیس در کتاب «آلیس آن سوی آینه»، اثر لوییس کارول، به زبان خصوصی مربوط می شود. هامپتی دامپتی می گوید وقتی کلمه ای را به کار می برم، معنی، آن است که در ذهن خود دارم. هم چنین با ارجاع به تمثیل ترجمه از زبان چینی جان سرل، تلاش شده، نشان داده شود که چه خطاهای زیادی بر اثر نفهمیدن کاربرد زبان نرم افزارهای آماری به پژوهش ها راه یافته است. در این مرور انتقادی به کاربرد خطا در زبان و عملیات نادرست آماری و تفسیرهای دلبخواه از آمار در پژوهش های چاپ شده در مجله رفاه اجتماعی پرداخته می شود. به خطاهای بسیار بزرگتری که سبب ری تراکت شدن مقاله می شود اشاره شده است و برخی از مقاله هایی که شایسته ری تراکت شدن هستند. همه این خطاها در سیزده عنوان دسته بندی و معرفی شده اند.خطاهای تحلیل رابطه ای در مجله رفاه اجتماعی در بیست دسته اساسی تقسیم شده است. بخصوص مفهوم جدید تحلیل متغیر سوم (میانجی، تعدیلگر، همرس، فرونشان و مخدوش کننده) بررسی و نشان داده شده است که پیشینه این پژوهش ها با زبان خصوصی چگونه رابطه ای نادرست را تحلیل می کنند. در پایان چهار پژوهش با طرح قوی را در قالب میانجی و تعدیلگر شناسایی و معرفی شده اند.

    بحث: 

    در بسیاری از موارد در پژوهش های رابطه ای پژوهشگران از زاویه خاصی روابط را تفسیر کرده اند که نادرست است. آنها دلایلی برای مفهوم بخشیدن به تحقیق خود ارایه کرده اند که ناشی از ناآگاهی آنها به قوانین آمار است. در این بخش خطوط راهنما برای نویسندگان مقاله و داوران مجله ترسیم شده است.

    کلیدواژگان: زبان خصوصی، خطای آماری، کاربرد نابجای زبان، زبان نادرست در فرضیه آزمایی، رفاه اجتماعی
  • اکبر خدابخشی*، زهرا آسمانه صفحات 57-104
    مقدمه

     از مهمترین اهداف نظام های سلامت و سیاستگذاران این حوزه، برابری در دسترسی به خدمات سلامت می باشد. نابرابری در توزیع منابع سلامت منجر به سطح سلامتی متفاوت بین مناطق مختلف کشور می گردد. این مطالعه با هدف بررسی توزیع منابع سلامت بین استان های کشور انجام شده است.

    روش

     این مطالعه از نوع کاربردی بوده و یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که برای بررسی نابرابری در توزیع منابع سلامت بخش دولتی بین استان های کشور در دوره ی زمانی 1390 تا 1399 با استفاده از ضریب جینی و منحنی لورنز انجام شد.

    یافته ها

     بر اساس نتایج بیشترین ضریب جینی مربوط به خانه های بهداشت، داروخانه ها و آزمایشگاه ها به دست آمد که توزیع نسبتا نابرابر بر اساس جمعیت استان ها را نشان می دهد. ضریب جینی پزشکان متخصص روند کاهشی داشته است. توزیع پزشکان عمومی و دندانپزشکان نیز اگرچه بر اساس مقادیر ضریب جینی، توزیع برابر و نسبتا برابر را نشان می دهد اما مقدار عددی ضریب جینی در دوره مورد بررسی رو به افزایش بوده است.

    بحث: 

    یافته ها موید این مطلب می باشد که اگر چه متوسط منابع سلامت (به ازای ده هزار نفر جمعیت) در کشور در اکثر شاخص ها افزایش یافته است اما وضعیت توزیع این منابع بین استان ها بدتر شده است لذا به منظور توزیع عادلانه تر منابع سلامت بخش دولتی بین استان های کشور می بایست سیاست های توزیع منابع به گونه ای مورد بازنگری قرار گیرد که منجر به کاهش فاصله بین استان ها و افزایش عدالت در توزیع منابع سلامت شود.

    کلیدواژگان: ضریب جینی، منحنی لورنز، نابرابری، توزیع منابع سلامت
  • بهروز بهروزیان، محمد گنجی*، نرگس نیکخواه قمصری صفحات 105-148
    مقدمه

    با وجود پیشرفت علم پزشکی، هنوز  ناتوانی  کاهش چشم گیری نداشته است به طوری که امروزه اندیشمندان اجتماعی  ناتوانی  را به عنوان یک مسیله جهانی مطرح کرده اند. الگوی زندگی اجتماعی نرمال/ سالم افراد دارای  ناتوانی  یکی از مسایل بسیار پیچیده و چندبعدی در حیطه مطالعات  ناتوانی  است که توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده و با انفجار تولیدات علمی روبه رو شده است به گونه ای که تسلط بر تمام ابعاد مسیله تا حدودی امکان ناپذیر شده است. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر سنخ شناسی از الگوهای زندگی نرمال/ سالم افراد دارای  ناتوانی  و علل آن بر اساس مطالعات و پژوهش های خارجی انجام شده در این زمینه است.

    روش

    این پژوهش با استفاده از پارادایم تفسیری، رویکرد استقرایی و روش فرا ترکیب اجرا شده است. مشارکت کنندگان شامل تمام پژوهش های انگلیسی زبان منتشر شده مرتبط با ابعاد زندگی اجتماعی افراد دارای  ناتوانی  در بازه زمانی 2021-2000 بوده است که بر اساس ملاک و معیار پژوهش 75 مقاله کیفی انتخاب و با کدگذاری مجدد مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها سه نوع الگوی زندگی مستقل (استقلال نسبی)، الگوی زندگی حمایتی و الگوی زندگی کنترلی/ حفاظتی استخراج شد؛ الگوهای زندگی از شش بعد شامل تعامل اجتماعی، مشارکت، تغذیه مناسب، سلامت روحی و روانی، فعالیت بدنی و تفریح و اوقات فراغت تشکیل شده است. هم چنین در بخش علل و زمینه ها، 14 مقوله استخراج شد که در شش دسته کلی تقسیم شدند: عوامل اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی و سازمانی/ مدیریتی، قانونی، بهداشت و درمان، فناوری هوشمند و عوامل روانی.

    بحث:

     زندگی اجتماعی نرمال افراد دارای  ناتوانی  به نگرش جامعه و سیاست های اجتماعی که خود از شرایط تاریخی-اجتماعی جامعه اقتباس می شود، بستگی دارد. در چنین شرایطی لازم است با رویکردی تعاملی، زمینه های ساختاری و فرهنگی زندگی سالم/ نرمال افراد دارای  ناتوانی  فراهم گردد.

    کلیدواژگان: الگوی زندگی، زندگی خوب، نرمال، فراترکیب، معلولیت
  • سیده منا فاضلی پور، عبدالرضا نواح*، حسین ملتفت، علی اصغر سعدآبادی صفحات 149-182
    مقدمه

    امروزه مسیله اشتغال افراد دارای ناتوانی جسمی به عنوان یکی از نیازهای اساسی این قشر، در بستر دانش کارآفرینی اجتماعی مورد کندوکاو قرار می گیرد. هدف پژوهش حاضر تدوین مدل پاردایمی کاربست رویکرد کارآفرینی اجتماعی در حوزه اشتغال افراد دارای  ناتوانی جسمی استان خوزستان است.

    روش

    روش پژوهش کیفی و برمبنای رهیافت نظریه داده بنیاد می باشد. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 12 نفر از متخصصان و صاحبنظران کسب و کارهای اجتماعی گردآوری  و در مرحله تحلیل داده ها 15 مقوله اصلی حول مقوله هسته «تمایزانگاری و عدم توسعه کارآفرینی اجتماعی» در مرحله کدگذاری گزینشی و بر اساس مقوله های اصلی پژوهش استخراج شده اند.

    یافته ها

    در مدل پارادایمی پژوهش مشارکت افراد دارای   ناتوانی به عنوان کارآفرین اجتماعی، بالا بودن انگیزه کار در میان افراد دارای  ناتوانی و لزوم بازنگری دنیای این افراد به عنوان شرایط علی سبب ساز کارآفرینی اجتماعی؛ آموزش پذیری افراد دارای  ناتوانی و وجود ایده کارآفرینی اجتماعی متناسب با توان مندی این افراد نیز به عنوان شرایط زمینه ای کارآفرینی اجتماعی معلولین مفهوم بندی شده اند. مقوله هایی از قبیل تفاوت گذاری، نگاه ابزاری به اشتغال افراد دارای معلولیت، عدم تناسب تخصص و مسیولیت در انتصابات مدیریتی، عدم آماده سازی شغلی، ضعف حمایت های قانونی، نهادی و مالی به عنوان محدودیت ها و شرایط دخیل در توسعه کارآفرینی اجتماعی هستند. مناسب سازی محیط کار، تصویرسازی ذهنی، برنامه ریزی و سیاست گذاری تحت عنوان مقولات اصلی کنش- تعامل (استراتژی ها) در راستای توسعه کارآفرینی اجتماعی به عنوان زمینه ای برای اشتغال افراد دارای معلولیت، در مدل پارادایمی  پژوهش قرار گرفته اند.

    بحث: 

    کارآفرینی اجتماعی فرایندی است که در مرحله اول با شناخت و تعریف  ناتوانی به عنوان ضعف جسمی، سطح توانایی های فردی، مهارت ها و ارتباطات افراد دارای  ناتوانی را مورد توجه قرارداده و در مرحله دوم با مطالعه و درک نیازمندی های جامعه به راه اندازی کسب و کار مبتنی بر ایده پروری، نوآوری و خلاقیت برای این قشر و گاها توسط خود آن ها منجر شود. پیامد نهایی کارآفرینی اجتماعی ورود، مشارکت و ایفای نقش افراد دارای  ناتوانی در چرخه توسعه پایدار است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، توسعه، اشتغال، تمایزانگاری
  • ابراهیم میرزایی، نورالدین الله دادی*، معصومه امیدی صفحات 183-194
    مقدمه

    معلولان از گروه های خاص اجتماعی هستند که به دلیل نقایص جسمانی یا ذهنی، بیشتر در معرض محرومیت و عدم بهره مندی از فرصت ها و امکانات اجتماعی قرار می گیرند. پژوهش حاضر با هدف واکاوی و فهم جامعه شناختی تجربه زیسته ی معلولان شهر اهواز در مواجهه با خانواده و جامعه صورت گرفته است.

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی و به کارگیری نظریه داده بنیاد است. جامعه آماری پژوهش، کلیه افراد دارای معلولیت بالای 15 سال شهر اهواز هستند که در سه ماهه اول سال 1401 به مراکز توانبخشی، بهزیستی و انجمن معلولان این شهر مراجعه کرده اند. داده های مورد نیاز کیفی با استفاده از «مصاحبه های نیمه ساختاریافته» جمع آوری شدند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از زیست تجربی معلولان نشان می دهد، فهم آنان از مواجهه خانواده با معلولیت، مبتنی بر مهربانی، اقدامات روانشناختی، برآوردن نیازها، ترحم، حمایت بیش از حد، اعمال محدودیت، احساس ناتوانی، انکار معلولیت، سرکوب نیازها و نادیده انگاری آنان بوده است. همچنین کدهای آزار کلامی، آزار جسمی، طرد اجتماعی، تعامل اجتماعی، نقض و نبود قانون، عدم ضمانت اجرایی، نداشتن تفریح و سرگرمی، چالش های حمل و نقل و نابرابری شغلی در زمره ناشی دریافت و فهم آنان از مواجهه جامعه با معلولان و معلولیت آنان بوده است.

    بحث:

     به طور خلاصه می توان گفت که معلولین مورد مصاحبه اعتماد چندانی نسبت به نگرش مثبت جامعه به معلولیت نداشتند و گوشه نشینی تنهایی و انزوا را در مواجهه با جامعه ترجیح می دادند. همچنین در رابطه با تعامل های اجتماعی نیز آنان ارتباطات چندانی نداشتند و عدم آگاهی مردم جامعه از حقوق معلولین و نحوه مواجهه و رفتار با آنان را بسیار مهم و اثرگذار می دانستند.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، معلول، معولیت، جامعه.اهواز
  • خدیجه حاتمی خلجان*، مریم قاضی نژاد، سوسن باستانی، فیروز راد صفحات 195-215
    مقدمه

    افزایش شمار و تاثیرات سازمان های مردم نهاد در عصر حاضر چشمگیر است بطوریکه می توان  این سازمان ها را جزو بهترین راه حل ها و عوامل کلیدی در کاهش و حل مسایل اجتماعی دانست. هدف از انجام پژوهش حاضر، فراتحلیل تحقیقات انجام یافته در زمینه نقش سازمان های مردم نهاد در حل مسایل اجتماعی است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش، کلیه تحقیقات انجام یافته در این حوزه، طی سال های 1398 - 1370 می باشد که از طریق جستجو در بانک های اطلاعاتی، 104 پژوهش استخراج گردید و اطلاعاتی کلی درباره شان ارایه شد و سپس برای محاسبه آماره اندازه اثر، از میان تحقیقات مذکور، تنها آن دسته از پژوهش هایی انتخاب گردیدند که به صورت کمی و با روش پیمایش انجام گرفته بودند که تعدادشان به صورت تمام شماری شامل23 مقاله (علمی-پژوهشی) و پایان نامه بوده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 8/29 درصد تحقیقات انجام یافته، به روش کمی و 2/70 درصد به روش کیفی بوده است. بنابراین با غلبه روش کیفی در تحقیقات این حوزه مواجه هستیم. برطبق یافته ها، متغیرهای محیط زیست، توانمندسازی زنان، کودکان خیابانی، پیشگیری از جرایم، توسعه شهری و روستایی، امنیت و اعتیاد جزو موضوعات پرتکرار در پژوهش های  این حوزه بوده اند. نتایج "اندازه اثر" حاکی از آن است که بیشترین میزان اندازه اثر، مربوط به متغیرهای پیشگیری از جرم با ضریب 74 درصد، سپس متغیرهای اعتیاد، توانمندسازی زنان و کودکان  و حفظ محیط زیست به ترتیب با ضرایب 45 و 42 و 41 درصد می باشد.

    بحث: 

    براساس نتایج حاصل از بررسی حاضر، می توان اذعان داشت در بخش عمده ای از تحقیقات موردبررسی، با اشکالات روش شناختی مهمی همانند؛ عدم تعریف دقیق مفاهیم و نحوه سنجش آن ها، عدم انتخاب جامعه آماری مناسب و عدم ارتباط مناسب بین مبانی نظری و فرضیات تحقیق، عدم استفاده از سنجه های استاندارد و عدم پاسخگویی دقیق به فرضیات و اهداف مواجه هستیم.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، مسائل اجتماعی، فرا تحلیل، اندازه اثر، CMA2
  • داریوش ضربی پور*، علی کاوند، یونس نادمی صفحات 217-230
    مقدمه

    نابرابرای شدید توزیع درآمدی به عنوان یکی از مسایل اقتصادی- اجتماعی کشورهای درحال توسعه از جمله ایران می باشد. یکی از راهکارهای مطرح شده برای مقابله با این پدیده، کاهش نابرابری آموزشی می باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر نابرابری آموزشی بر نابرابری درآمدی در استان های کشور طی سال های 1380 الی 1394 می باشد.

    روش

    در این تحقیق از داده های تاریخی پانزده ساله استان های ایران جهت رسیدن به هدف به روش ترکیبی استفاده شد. داده های ضریب جینی درآمدی و آموزشی از سالنامه مرکز آمار ایران و محاسبات محقق و دیگر داده ها از سازمان برنامه و بودجه هر استان جمع آوری شد. نابرابری درآمدی به عنوان متغیر وابسته و نابرابری آموزشی، اندازه سهم درآمد مالیاتی از تولید ناخالص داخلی و درآمد سرانه بدون نفت به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شدند. مدل با استفاده از تکنیک گشتاورهای تعمیم یافته  و نرم افزار Eviews برآورد و تحلیل شد.

    یافته ها

    برآورد مدل نشان داد که تاثیر نابرابری آموزشی بر نابرابری درآمدی U شکل است. یعنی وقفه اول نابرابری آموزشی تاثیر منفی و معناداری بر نابرابری درآمدی داشت و توان دوم وقفه اول نابرابری آموزشی تاثیر مثبت و معناداری بر نابرابری درآمدی را نشان داد. همچنین وقفه اول اندازه دولت بر شاخص نابرابری درآمدی، تاثیر مثبت و معنادار داشته است و وقفه درآمد سرانه و وقفه سهم مالیات بر تولید ناخالص داخلی استانی بر نابرابری درآمدی استان های ایران منفی و از لحاظ آماری معنادار بوده است.

    بحث:

     افزایش نابرابری آموزشی باعث کاهش نابرابری درآمدی در استان های ایران طی دوره پانزده ساله شده است، تاثیر نابرابری آموزشی از میزان حد آستانه ای 44/0 به بعد،  بر نابرابری درآمدی افزایشی بوده است. این بدین معناست که نابرابری آموزشی از حد آستانه ای به بعد باعث افزایش نابرابری درآمدی (ضریب جینی) شده است.

    کلیدواژگان: استان های ایران، گشتاورهای تعمیم یافته، نابرابری درآمدی، نابرابری آموزشی
  • خدیجه مرادی*، علی هداوند صفحات 230-250
    مقدمه

    کودکان و نوجوانان می توانند «سفیر سلامت افراد یک جامعه باشند». چنانچه براساس شرایط و مسایل مختلف عمل معارض با قانون را مرتکب شدند، باید در نحوه رفتار با ایشان مسایل و شرایط خاص نیازهای سنی شان را درنظر گرفت. مدیریت کانون های اصلاح و تربیت و رفتار با نوجوانانی که در کانون نگهداری می شوند در بازپروری و بازگشت ایشان به جامعه و همچنین کاهش ارتکاب جرم نقش موثری دارند.  هدف پژوهش حاضر، شناسایی مهمترین مشکلات و چالش های موجود در مدیریت و نحوه رفتار با کودکان و نوجوانان کانون اصلاح و تربیت ایران و ارایه راهکارهایی برای دستیابی به وضعیت مطلوب است.

    روش

    پژوهش در دو مرحله با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد. در مرحله اول برای شناسایی وضعیت مطلوب استانداردهای بین المللی و قوانین، دستورالعمل ها و استانداردهای داخلی تحلیل محتوای کیفی شناسایی شده اند، همچنین یک مدل برتر بین المللی (مرکز خدمات جوانان میسوری) شناسایی و تحلیل شد. در مرحله دوم برای تبیین وضعیت موجود پژوهش های مرتبط داخلی، مصاحبه ها، گزارش ها، فیلم ها و مستندهای منتشر شده در وب شناسایی و تحلیل محتوای کیفی شده اند.

    یافته ها

    مقوله های کارکنان، تفکیک و طبقه بندی، محیط، آموزش، تفریح و سرگرمی، دین، بهداشت و درمان، ارتباط با خانواده و جامعه، موارد انضباطی، بازرسی و شکایت، بازگشت به جامعه، آگاهی و کرامت انسانی از تحلیل محتوای کیفی استانداردهای داخلی و بین المللی و تطبیق آنها با یکدیگر شناسایی شدند. 13 ویژگی اصلی مدل مرکز جوانان میسوری، باورها و فلسفه زیربنایی مدل و رویکرد آن شناسایی و ارایه شد.

    بحث:

     تطبیق وضعیت مطلوب با وضعیت موجود مشکلات عمده ای که در مدیریت کانون های اصلاح و تربیت ایران وجود دارد را مشخص نمود. نتایج نشان داد که علاوه بر مشکلاتی که در مدیریت کانون اصلاح و تربیت و رفتار با مددجویان است برخی از مشکلات مربوط به قبل از ورود به کانون و برخی بعد از خروج از کانون است. مهمترین مشکلات موجود در مدیریت کانون اصلاح و تربیت و رفتار با مددجویان همراه با راهکارهای رفع آن ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کانون اصلاح و تربیت، ایران، کودکان و نوجوانان محروم از آزادی، مرکز خدمات جوانان میسوری
  • رامین البرزی، رعنا شیخ بیگلو*، سعیدرضا اکبریان رونیزی صفحات 251-300
    مقدمه

    رفاه ذهنی مولفه ی ذهنی کیفیت زندگی است. افرادی که رفاه ذهنی بالاتری دارند، انتظار می رود نسبت به محیط پیرامون و به ویژه، مکان سکونت خود حس خوب و مثبتی داشته باشند، بررسی رابطه ی بین رفاه ذهنی و وفاداری به مکان به ویژه برای نواحی روستایی ایران که بخش عمده ای از جمعیت خود را از دست داده اند، حایز اهمیت بسیاری است.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره ی تحقیقات کاربردی با رویکرد توصیفی- تحلیل است. داده های مورد نیاز تحقیق عمدتا از طریق تکمیل پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه ی آماری این تحقیق به لحاظ مکانی، نقاط روستایی دارای حداقل 100 نفر جمعیت واقع در دهستان دشت ارژن، و واحد تحلیل، ساکنان 18 ساله و بزرگتر می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری T تک نمونه ای، تحلیل واریانس یکطرفه، ضریب همبستگی پیرسون و ضریب اتا و نرم افزار SPSS استفاده شده است.

    یافته ها

    سطح وفاداری به مکان و رفاه ذهنی بالاتر از سطح متوسط است؛ بین روستاهای مورد مطالعه از نظر سطح رفاه ذهنی و وفاداری به مکان تفاوت معناداری وجود ندارد؛ در سطح اطمینان 95 درصد، بین رفاه ذهنی و وفاداری به مکان رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. بین رفاه ذهنی و متغیرهای وضعیت تاهل، سابقه ی مهاجرت خویشاوندان، سن و مدت اقامت در روستا رابطه ی معناداری وجود دارد. رابطه ی بین وفاداری به مکان و متغیرهای وضعیت تاهل، سابقه ی مهاجرت خویشاوندان، سن و مدت اقامت در روستا نیز معنادار می باشد.

    بحث: 

    رفاه ذهنی در کنار رفاه عینی و برخی عوامل دیگر می تواند تبیین کننده ی وفاداری افراد و خانوارها به سکونتگاه هایشان باشد. نتایج به دست آمده می تواند برای سیاستگذاران و برنامه ریزان روستایی در جهت اتخاذ تدابیر مناسب جهت توسعه ی پایدار جوامع روستایی کشور قابل استفاده باشد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، رفاه ذهنی، نواحی روستایی، وفاداری به مکان
  • اعظم ده صوفیانی، هادی خانیکی* صفحات 300-330
    مقدمه

    کارتن خوابی در دو دهه اخیر توجه بسیاری از نهادهای دولتی و مدنی و پژوهشگران را به خود جلب کرده است. نگرانی های جامعه برای مسیله بی خانمانی و نرسیدن به راهکاری برای رفع آن، روی آوردن به انگ را به دنبال داشته است. خشونت های ضد بی خانمان ها، جرم انگاشتن، نامریی بودن و اصطلاحاتی مانند ولگرد و معتاد متجاهر، از جمله انگ هایی است که اثرات آن تا پس از بهبودی نیز همراه افراد بی خانمان است. رسانه ها نیز با بازتاب تصویر این گروه، نقش مهمی در این میان دارند.

    روش

    برای بررسی وضعیت انگ (مولفه ها، مدیریت و انواع انگ) در برنامه های رادیویی مرتبط با کارتن خوابی، شش قسمت از برنامه های «قرار آسمانی»، «مستند اختیاریه»، «گفت وگوی اجتماعی» و «افق روشن» بر اساس تحلیل نشانه شناختی، به عنوان یکی از روش های پرکاربرد در تحقیقات کیفی متون رسانه ای تحلیل شد.

    یافته ها

    در این برنامه ها، اعتیاد و چهره ظاهری نامناسب به عنوان «علامت» و معتاد به عنوان «برچسب» بی خانمانی برجسته می شود. در برنامه های با حضور کارتن خواب ها، عامل فردی و در برنامه های با حضور مطلعان و متخصصان، ترکیبی از عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی و ساختاری برای «مسیولیت» بی خانمانی مطرح می شود. انگ «خطر» در برنامه های با حضور مطلعان و متخصصان برجسته است و انواع مختلفی از آسیب ها شامل جرم و جنایت و سرقت و گسترش اعتیاد و بیماری و فرزندان بی هویت و تخریب روحیه جامعه به این گروه نسبت داده می شود. مدیریت انگ برای کارتن خواب ها، از طریق «خودافشایی» و «نقاب زدن»، در حالی که برای مطلعان و متخصصان، با دو شیوه «پنهان سازی» و «جابه جایی» است.

    بحث: 

    در برنامه های رادیویی، بیشتر مسیله اعتیاد برجسته می شود و مسایل مرتبط با فقر و شکل سکونت مورد توجه نیست، اما فضایی فراهم می شود که کارتن خواب ها از تجربه های شخصی خود بگویند و سازمان ها نیز خدماتشان را معرفی کنند، همچنین تفاوت ها و شباهت های این گفتگوها به کمرنگ تر شدن انگ ها و شناخت بیشتر افراد از یکدیگر کمک می کند.

    کلیدواژگان: انگ، بی خانمانی، رادیو، کارتن خوابی
|
  • Hamidreza Oreyzi* Pages 9-55
    Introduction

    Identifying and correct errors is essential to science, so propose the maxim that science is self correcting. While the err is humain is accepted reflected in philosophy of science especially in giving rise to the maxim that scientific hypothesis must have the chance to falsify. In the current paper, the author point to errors in correlational studies, that occure because of misusing language. Critical Review of Refrences Critical Review of articles essentially in observational research conclude thirteen taxa in social welfare era. First some papers contain exploratory factor analysis claim hypothesis testing, while we must mention that only confirmatory analysis deserve to have hypothesis. If the items being loaded under one factor couldn’t distinguish with items under another factor, it is wrong to called them with different labell. The construct must be meaningful.

    Discussion

    Researchers use a varity of rationalizations to make sense of their meaningless researches that have no value for practitioners neither for practitioners nor for other researchers. Motivation to gather data in these research is only the needs of researchers not any other person in the world. These researchers think they are contributing to science as a great and noble enterprise. and satisfy their ambitions. Most correlational studies in social welfare investigated in this paper were utterly redundant.

    Keywords: Private Language, Statistical error, Language misuse, Incorrect Language in hypothesis testing, Social welfare
  • Akbar Khodabakhshi*, Zahra Asemaneh Pages 57-104
    Introduction

     One of the most important goals of health systems and policy makers in this field is equality in access to health services. Inequality in the distribution of health resources leads to different health levels between different regions of the country. The aim of this study was to investigate inequalities in the distribution of health resources in the provinces of Iran.

    Method

     This is an applied study and a descriptive-analytical study that was conducted to investigate inequality of distribution of health resources in public sector during the period 2011-2020 by using Gini coefficient and Lorenz curve. 

    Findings

     The highest Gini coefficient was related to health houses 0.33، pharmacies 0.32 and laboratories 0.35 which had relatively unequal distribution. Gini coefficient of specialist physicians decreased from 0.21 to 0.13. The distribution of general practitioners and dentists، although based on Gini coefficient values، shows equal and relatively equal distribution، but the numerical value of Gini coefficient has been increasing in the study period.

    Discussion

     The findings of this study confirm that although the average of health resources (per 10،000 population) have increased in most indicators، but the distribution of these resources between the provinces has worsened. Therefore, in order to more equitably distribute health resources of the public sector among the provinces, policies should be revised in such a way to reduce distance between provinces and increase justice in the distribution of health resources.

    Keywords: Gini coefficient, Lorenz curve, Inequality, Distribution of health resources
  • Behrooz Behrooziyan, Mohammad Ganji*, Narges Nikkhah Qamsari Pages 105-148
    Introduction

    Despite the progress of medical science, disability has not decreased significantly, so that today, social thinkers have raised disability as a global issue. The normal / healthy lifestyle of people with disabilities is one of the most complex and multidimensional issues in the field of disability studies that has attracted the attention of researchers and has faced an explosion of scientific products in such a way that mastering all aspects of the problem is somewhat impossible. Therefore, the aim of this study is to typify the normal / healthy life patterns of people with disabilities and its causes based on foreign studies and research conducted in this field.

    Method

    This research has been carried out using interpretive paradigm, inductive approach and meta-combined method. The statistical population of all foreign research in English in the field of dimensions of social life, which was conducted in the period 2021-2000 and based on the criteria of the research, seventy-five qualitative articles were selected and re-coded were analyzed.

    Findings

    Based on the findings, three types of independent life pattern (relative independence), supportive life pattern and control / protection life pattern were extracted; Life patterns consist of six dimensions: social interaction, participation, proper nutrition, mental health, physical activity and recreation, and leisure. Also, fourteen categories were extracted in the causes and contexts section, which were divided into six general categories, which are: socio-cultural, economic and managerial factors, legal, health, intelligent technology and psychological factors.

    Discussion

    The normal social life of people with disabilities depends on the attitude of society and social policies that are adapted from the socio-historical conditions of society. In such situations, it is necessary to provide a structural / cultural context for a healthy / normal life of people with disabilities through an interactive approach.

    Keywords: pattern, normal life, Meta Synthesis, Disability
  • Mona Fazelipour, Abdolreza Navah*, Hossein Moltafet, AliAsghar Saadabadi Pages 149-182

    Intorduction: 

    Nowadays, the issue of employment of the physically disabled as one of the basic needs of this group is explored in the context of social entrepreneurship knowledge. The aim of this study is to develop a paradigm model of applying the social entrepreneurship approach in the field of employment of the physically disabled in Khuzestan.

    Method

    The research method is a qualitative method based on the grounded theory approach data were collected using semi-structured and in-depth interviews with 12 social business professionals and experts. In data analysis, 15 main categories have been extracted around the central category.  Also, in the axial coding stage, The central category of research category "Differentiation and underdevelopment of social entrepreneurship of the disabled" was extracted based on the main categories of the research.

    Findings

    In the paradigm model of research, participation of the disabled as a social entrepreneur, high motivation to work among the disabled and the need to review the world of the disabled have emerged as causal conditions for social entrepreneurship. The educability and the existence of the idea of social entrepreneurship related to the disabled are conceptualized as the contextual conditions of social entrepreneurship for the disabled. Categories such as differentiation, instrumental view of employment of the disabled, disproportionate expertise and responsibility in managerial appointments, lack of job preparation, lack of legal, institutional and financial support are limitations and conditions involved in the development of social entrepreneurship. Workplace adaptation, mental imagery, and planning and policy-making are the main categories of act/interact (strategies) in the paradigm model.

    Discussin:

     According to the research findings, social entrepreneurship is a process that in the first stage, by recognizing and defining disability as a physical weakness ,takes into account the level of individual abilities, skills and communication of people with disabilities. In the second stage, by studying and understanding the needs of the society, it will lead to starting a business based on exploitation, innovation and creativity for the disabled and sometimes by themselves. The end result of social entrepreneurship is the entry, participation and role of people with disabilities in the cycle of sustainable development.

    Keywords: Social entrepreneurship, development, Employment, differentiation
  • Ebrahim Mirzaei, Nouredin Alahdadi*, Masome Omidi Pages 183-194
    Introduction

    Disabled people are special social groups that are more exposed to deprivation and lack of benefit from social opportunities and facilities due to physical or mental defects. The current research was conducted with the aim of sociological analysis and understanding of the lived experience of disabled people in Ahvaz city in facing family and society.

    Method

    This research is of a qualitative type and uses data-foundation theory. The statistical population of the research is all people with disabilities over 15 years of age in Ahvaz city who visited rehabilitation centers, welfare and disabled people's association in the first quarter of 1401. The necessary qualitative data were collected using "semi-structured interviews".

    Findings

    The results obtained from the bio-experiment of the disabled show that their understanding of the family's encounter with disability is based on kindness, psychological measures, meeting needs, pity, excessive support, imposing restrictions, feeling powerless, denying disability. Their needs have been suppressed and neglected. Also, the codes of verbal abuse, physical abuse, social exclusion, social interaction, violation and lack of law, lack of executive guarantee, lack of fun and entertainment, transportation challenges and job inequality are among the categories of their perception and understanding of the society's encounter with the disabled and It was their disability.

    Discussion

    In short, it can be said that the interviewed disabled people did not have much confidence in society's positive attitude towards disability, and they preferred seclusion, loneliness and isolation in the face of society. Also, in relation to social interactions, they did not have much communication and they considered the lack of awareness of the people of the society about the rights of the disabled and how to deal with them as very important and effective.

    Keywords: lived experience, disabled, disability, community, Ahvaz
  • Khadijeh Hatami Khaljan*, Maryam Ghazi Nejad, Susan Bastani, Firooz Rad Pages 195-215

    The purpose of this study was to meta-analyze the research conducted in the field of the role of NGOs in solving social problems. The statistical population of the study is all articles and dissertations done in Iran in this field in the years 1991-2019. Through research in databases, 104 researches were extracted and general information about them was provided in the next step to calculate the Effect size were selected only those researches that had been done quantitatively and by survey, the number of which is a total of 23 articles (scientific-research) and dissertation. Findings showed that 29.8% of the research was done quantitatively and 70.2% was qualitative. Therefore, we are faced with the dominance of qualitative methods in research in this field. Social sciences (26.9%). According to the findings, environmental variables, women's empowerment, street children, etc., crime prevention, urban and rural development, security, and addiction have been among the most frequent variables in research in this field. The results of "effect size" statistics indicate that the highest effect size is related to the variables of crime prevention with a coefficient of 74%, then the variables of addiction, empowerment of women and children ... and the environment with coefficients of 45, 42, 41%, respectively. . Finally, in a general conclusion, it can be acknowledged that in this study, although according to the requirements of quantitative meta-analysis method, we have calculated the effect size, but in the opinion of the researchers, given that in most of the studies, with significant methodological problems And how to measure them, not choosing the appropriate statistical population, etc.), so we can not rely much on estimates of the size of the relationship, and therefore the size of the effects estimated in the present study, will not be very accurate.

    Keywords: NGOs, social problems, Meta-Analysis, Impact Size, CMA2
  • Daryoush Zarbipour*, Ali Kavand, Younes Nademi Pages 217-230
    Introduction

    Inequality of income distribution is one of the socio-economic issues of developing countries, including Iran. One of the proposed solutions to deal with this phenomenon is to reduce educational inequality. The purpose of this study is to investigate the effect of educational inequality on income inequality in the provinces of the country during the years 1380 to 1394.

    Method

    In this study, fifteen-year historical data of Iranian provinces were used to achieve the goal by combined method. Gini coefficient data of education and education were collected from the yearbook of the Statistics Center of Iran and Mohaghegh Calculations and other data were collected from the Program and Budget Organization of each province .Income inequality was considered as a dependent variable and the educational inequality, the share of tax revenue from GDP and per capita income without oil were considered as independent variables. The model was estimated and analyzed using the generalized torque technique and Eviews software.

    Findings

    The estimation of the model showed that the effect of educational inequality on income inequality is U-shaped. That is, the first interval of educational inequality had a negative and significant effect on income inequality and the second power of the first interval of educational inequality had a positive and significant effect on income inequality. Also, the first interruption of government size had a positive and significant effect on the income inequality index, and the interruption of per capita income and the interruption of the share of provincial GDP tax on income inequality of Iran's provinces was negative and statistically significant.

    Discussion

    Increasing educational inequality has reduced income inequality in the provinces of Iran over a period of fifteen years. The impact of educational inequality from the threshold of 0.44 onwards has been on increasing income inequality. This means that educational inequality has increased income inequality (Gini coefficient) beyond the threshold.

    Keywords: Provinces of Iran, Generalized Torques, Income Inequality, Educational Inequality
  • Khadije Moradi*, Ali Hadavand Pages 230-250
    Introduction

    Children and adolescents build the future of a country. When they commit a crime based on circumstances and are kept in a correctional center, their age needs should be taken into account in order to prevent them from committing a crime again. The purpose of the current research is to identify the most important problems and challenges in the management and treatment of children and adolescents in Iran's Correctional Center

    Method

    The research was conducted in two stages with qualitative approach and qualitative content analysis method. In the first stage, to identify the Favorable Status, international standards, guidelines and an international best model (Missouri Youth Service Center) was identified and analyzed. In the second stage, to explain the Current Status, internal related research, interviews, reports, videos and documentaries published on the web have been identified and analyzed.

    Findings

    Categories of employees, separation and classification, environment, education, recreation and entertainment, religion, health and treatment, relationship with family and society, disciplinary cases, inspection and complaint, return to society, awareness and human dignity were identified from the qualitative content analysis of international standards and their compatibility with each other. 13 main characteristics of the Missouri Youth Center model, the beliefs and philosophy underlying the model and its approach were identified and presented.

    Discussion

    Matching the Favorable Status with the Current Status identified the major problems in the management of Iran’s correctional centers. The results showed in addition to the problems in the management of the correctional center and treatment of adolescences, some of the problems are related to before entering the center and some after leaving the center. The most important problems in the management of the correctional center and the treatment of adolescences are presented along with the solutions to solve them.

    Keywords: correction, education center, Iran, children, teenagers deprived of their freedom
  • Ramin Alborzi, Raana Shaykh-Baygloo*, Saeed Reza Akbarian Ronizi Pages 251-300
    Introduction

    Subjective well-being is the subjective component of quality of life. People with higher subjective well-being are expected to feel a good sense toward their surrounding environment, especially their residence place. Investigation of the relationship between subjective well-being and place loyalty is especially important for rural areas of Iran, which have lost a large number of their population.

    Method

    The present study is an applied research with the descriptive-analytical approach. The research data were collected mainly by filling in the questionnaire. The statistical population of this study is the rural areas with a population of at least 100 people located in Dasht-e-Arzhan rural district, and the analysis unit is all people aged 18 and over. Data were analyzed using one-sample T-test, one-way ANOVA, Pearson correlation coefficient and ETA coefficient applying the SPSS software.

    Findings

    The levels of place loyalty and subjective well-being are higher than the average. There is no significant difference between the studied villages in terms of level of subjective well-being, and the level of place loyalty as well. At the 95% confidence level, there is a positive and significant relationship between subjective well-being and place loyalty. There is a significant relationship between subjective well-being and variables of marital status, immigration history of relatives, age and residence length in the village. The relationship between place loyalty and variables of marital status, relatives' immigration history, age and residence length in the village is also significant.

    Discussion

    Subjective well-being along with objective well-being and some other factors can explain the loyalty of individuals and households to their settlements. These findings can be used by rural policymakers and planners to take appropriate actions aimed at sustainable development of rural communities.

    Keywords: Satisfaction, Subjective well-being, Rural areas, Place loyalty
  • Azam Deh Soufiyani, Hadi Khaniki* Pages 300-330
    Introduction

     Homelessness is one of the important issues of urban life in the last two decades.. It seems that society's concerns for the problem of homelessness and not finding a solution to solve it have led to turning to stigma: The violence against the homeless, the criminalization of homelessness, the invisibility of the homeless and using terms such as vagabond and drug addict. Media coverage plays an important role in the stigmatization and de-stigmatization of homelessness.

    Method

    To study the status of stigma (components, management and types of stigma) in radio programs related to homelessness, six programs were analyzed based on semiotic analysis, as one of the widely used methods in qualitative research of media texts.

    Findings

    The findings show that addiction and inappropriate appearance are highlighted as a "mark" and addict as a "group labeling" of homelessness. The stigma of "peril" is very prominent in the programs with the presence of informants and experts, and various types of harm, including crime and theft, the spread of addiction, disease, and identity less children, and the destruction of the spirit of society are attributed to this group. Stigma management in programs with the presence of homeless people is through "self-disclosure" and "masking", while stigma management in programs with the presence of informants and professionals is through two methods of "hiding" and "displacement".

    Discussion

    Despite the fact that in radio programs, the issues and problems of homelessness are not raised much, and the problem of addiction is mostly highlighted, and the issues related to poverty and the form of residence are not considered, but a space is provided for the homeless to talk about their personal experiences and for organizations to introduce their services. These conversations help to fade some stigmas and help people get to know each other more.

    Keywords: homelessness, radio, Stigma