فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 83، اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/04
  • تعداد عناوین: 22
|
  • سمیرا سلیمانی، حسین کارشکی*، سید امیر امین یزدی صفحات 1-10

    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی مداخله توانمندسازی شکوفایی آنلاین بر هیجانات مثبت، روابط، معنایابی و پیشرفت دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد بود. پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری (دوماهه) انجام شد. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1400-1401 بود که از این تعداد 50 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه شکوفایی (HFQ) سلیمانی و همکاران (2015) بود. برنامه آموزش توانمندسازی شکوفایی در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت آنلاین برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر تحلیل شد. نتایج نشان داد آموزش توانمندسازی شکوفایی آنلاین در مرحله پس آزمون بین دو گروه در متغیرهای هیجانات مثبت، روابط، معنایابی و پیشرفت تفاوت معناداری (01/0>p) ایجاد کرد و این تفاوت در مرحله پیگیری ماندگار بود. در نهایت بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت مداخله توانمندسازی شکوفایی آنلاین بر متغیرهای پژوهش تاثیر مثبت داشته است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی شکوفایی آنلاین، پیشرفت، دانشجویان، روابط، معنایابی، هیجانات مثبت
  • محمدعلی گودرزی، محجوبه پورابراهیمی*، رضا امیرتیموری صفحات 11-26

    بیشتر نظریه ها مهم ترین مشکل در جریان روان درمانی را حل و فصل مقاومت ها می دانند و مفاهیم، معانی و تاثیرات مشابهی را برای ظهور آن ارایه می کنند؛ اما اکثر نظریه پردازان به طور گسترده ای هم در تعریف انواع مقاومت و علل فرضی آن و هم در روش های برخورد با بیماران مقاوم متفاوت عمل می کنند. در این مقاله سعی بر آن بوده است که به بررسی مروری روایتی مفهوم مقاومت از منظر رویکردهای مختلف روانشناسی و تکنیک های درمانی پیشنهادی این رویکردها، از طریق جستجوی کلیدواژه های مرتبط با موضوع پژوهش در پایگاه های معتبری مانند Science Direct، Elsevier، Magiran، SID، Google Scholar و PubMed، و بررسی مطالعاتی که بین سال های 1990-2022 منتشر شده بودند، پرداخته و آخرین تجدیدنظرها در زمینه ی نحوه چالش با مقاومت ارایه شود. مقالاتی که به صورت خلاصه مقالات، گزارش های کوتاه و بدون دسترسی به متن کامل مقاله بودند، از مطالعه حذف شدند. از 128 مقاله جستجو شده، 33 مقاله انتخاب شد و مفهوم مقاومت و مداخلات مربوط از منظر رویکردهای روان تحلیلی، شناختی-رفتاری، روانشناختی اجتماعی، انسان گرایانه و کوتاه مدت راه حل محور بررسی شد. نتایج نشان داد که این پدیده به طور کلی با ویژگی های شخصیتی و بینش مراجع، ساختار و سبک درمان، رابطه درمانی و تکنیک های درمانی، ویژگی ها و نگرش های بین فردی درمانگر ارتباط دارد. از این رو، درک درست مفهوم مقاومت، شناسایی عوامل تهدیدکننده و مستعدکننده مقاومت و در صورت لزوم انجام مداخلات مناسب توسط متخصصان و درمانگران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مقاومت در درمان، مقاومت در روان درمانی، مقاومت درمانجو، مروری روایتی
  • جمال سوره*، نادر حاجلو، اکبر عطادخت، سجاد بشرپور صفحات 27-38

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر معنی و هدف در ارتقای رشد پس از آسیب و سازگاری روانی- اجتماعی بیماران مبتلابه سرطان پستان بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، شامل کلیه بیماران مبتلابه سرطان پستان در انجمن بیماران سرطانی شهرستان بوکان در سال 1398 بودند که به صورت هدفمند 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی جایگزینی در سه گروه درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان مبتنی بر معنی و هدف، و گروه گواه قرار گرفتند. در این پژوهش از مقیاس سازگاری روانی-اجتماعی با بیماری-فرم کوتاه دروگاتیس(PAIS-SR)  (1986) و پرسشنامه رشد پس از سانحه تدچی و کالهون (1996) استفاده شد. گروه های آزمایشی به مدت 8 هفته و هر هفته یک جلسه 60 دقیقه ای، تحت درمان مبتنی بر معنی و هدف و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی گروهی قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون در دو گروه آزمایش و گواه در متغیر سازگاری روانی-اجتماعی و رشد پس از آسیب تفاوت معناداری وجود دارد (01/0 ≥P). به عبارتی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در متغیر سازگاری روانی اجتماعی نسبت به درمان مبتنی بر معنی و هدف اثربخشی بیشتر و درمان مبتنی بر معنی و هدف در متغیر رشد پس از آسیب نسبت به شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی اثربخش تر بود.

    کلیدواژگان: سرطان، ذهن آگاهی، معنی و هدف، رشد پس از آسیب، سازگاری روانی- اجتماعی
  • محمدجواد چیتگرزاده، محمدحسن آسایش*، محمدعلی بشارت، فاطمه حکاک صفحات 39-50

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی پارادوکسی (PTC) بر تعارضات زناشویی و تنظیم هیجان در زوجین ناسازگار صورت پذیرفت. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زوجین دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در شش ماهه پاییز و زمستان سال 1400 بودند که جهت شرکت در این پژوهش، رضایت آگاهانه داشتند. تعداد نمونه نهایی در پژوهش حاضر 18 زوج دارای تعارضات زناشویی بود که به شیوه نمونه گیری  غیرتصادفی(در دسترس و هدفمند) انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند (9 زوج در گروه آزمایش و 9 زوج در گروه گواه). ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه تعارض زناشویی (براتی و ثنایی، 1375) و پرسشنامه تنظیم هیجان (گروس و جان، 2003) بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها و استخراج داده های خام، تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش توسط نرم افزار  spss-23  و با استفاده از تحلیل کواریانس تک متغیره صورت گرفت. نتایج نشان داد که زوج درمانی پارادوکسی بر تعارضات زناشویی  و تنظیم هیجان در زوج های دارای تعارضات زناشویی تاثیر معنادار و مطلوبی دارد (001/0>p) و باعث کاهش تعارضات زناشویی و بهبود تنظیم هیجان در زوجین دارای تعارضات زناشویی  می گردد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که روان درمانگران از این شیوه درمانی می توانند برای درمان زوجینی که دارای تعارض هستند استفاده کنند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی پارادوکسی، تعارضات زناشویی، تنظیم هیجان، زوجین
  • عباس صنوبر، عزت الله قدم پور*، محمد عباسی صفحات 51-62

    پژوهش حاضر به منظور تعیین اثر بخشی بسته آموزشی مبتنی بر مدل پذیرش و کاربرد یادگیری مجازی بر خودتنظیمی یادگیری آنلاین، درگیری در یادگیری آنلاین، اشتیاق تحصیلی و رضایت از یادگیری آنلاین صورت گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان ورودی سال 1398 دانشگان فرهنگیان استان خوزستان در سال تحصیلی 1399-1400 بودند. از جامعه آماری مذکور تعداد 60 نفر (30 نفر گروه آزمایشی و 30 نفر گروه گواه) به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. گروه آزمایش 9 جلسه 0 (هفته ای 2 بار) آموزش هایی مبتنی بر مدل پذیرش یادگیری مجازی دریافت کردند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس خودتنظیمی یادگیری آنلاین برنارد و همکاران (OSLQ،2009)، مقیاس درگیری یادگیری آنلاین دیگسون (OSES،2015)، مقیاس اشتیاق تحصیلی فردریک (AES، 2016) و مقیاس رضایت از یادگیری آنلاین (شیخ طاهری و دهناد،1399) استفاده شد. تجزیه تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره با نرم افزار آماری SPSS 22 صورت گرفت. یافته ها نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون بین متغیرهای خودتنظیمی یادگیری آنلاین، درگیری در یادگیری آنلاین، اشتیاق تحصیلی و افزایش رضایت از یادگیری آنلاین در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنی داری (001/0P<)  وجود دارد. از این رو نتایج به دست آمده نشانگر قابلیت علمی مناسب مداخله آموزشی مبتنی بر مدل پذیرش یادگیری مجازی بر بهبود متغیرهای پژوهش بود.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، بسته آموزشی، پذیرش، خودتنظیمی، درگیری، رضایت، یادگیری مجازی
  • زینب پندار، اسفندیار آزاد*، فرامرز سهرابی صفحات 63-72

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای سبک های هویتی در رابطه بین الگوی ارتباطی خانواده با مسیولیت پذیری شخصی در نوجوانان انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادین و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه دانش آموزان دختر و پسر در مقاطع دوره متوسطه دوم شهر تهران از مدرسه نمونه دولتی پسرانه علامه شعرانی منطقه 2 و نمونه دولتی دخترانه نیکان منطقه 2 در سال 1401 بودند که از بین آن ها به صورت در دسترس 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس مسیولیت پذیری شخصی (PRSA، مرگلر و شیلد، 2016)، پرسشنامه الگوهای ارتباطی خانواده (FCP، کویرنر و فیتزپاتریک، 2002) و پرسشنامه سبک هویت (ISI، برزونسکی، 1992) بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل مسیر حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که جهت گیری گفت وشنود و جهت گیری همنوایی به صورت غیر مستقیم از طریق سبک های هویتی توانستند مسیولیت پذیری شخصی در نوجوانان را پیش بینی کنند (001/0p‹). از یافته ها می توان نتیجه گرفت که الگوی ارتباطی خانواده و سبک های هویتی نقش کلیدی در مسیولیت پذیری شخصی نوجوانان دارند و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر در برنامه های ارتقای مسیولیت پذیری ضروری است.

    کلیدواژگان: الگوی ارتباطی خانواده، سبک های هویتی، مسئولیت پذیری شخصی
  • کوثر محمودی گلوگاهی، علی خانه کشی* صفحات 73-82

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی توانمندسازی در کارکردهای اجرایی بر اضطراب پیشرفت تحصیلی و معنای تحصیلی دانش آموزان متوسطه اول انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی 420 دانش آموز دختر متوسطه اول پایه نهم از 9 مدرسه دولتی 4 مدرسه با دو کلاس در شهر گرگان در آذر سال 1400 تشکیل دادند. تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. از دو پرسشنامه، اضطراب پیشرفت تحصیلی آلبرت و هابر (AAT) و پرسشنامه معنای تحصیل هندرسون-کینگ و اسمیت (MOE) و برنامه آموزشی کارکردهای اجرایی براساس مدل بارکلی استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت. از یافته ها می توان نتیجه گرفت که که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین اضطراب پیشرفت تحصیلی و معنای تحصیلی در پس آزمون در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در سطح 01/0 وجود دارد. توانمندسازی در کارکردهای اجرایی سبب کاهش اضطراب پیشرفت تحصیلی و همچنین منجر به افزایش معنای تحصیلی دانش آموزان متوسطه می گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب پیشرفت تحصیلی، کارکردهای اجرایی، معنای تحصیلی
  • سیامک یوسفیان امیرخیز، زهرا باقرزاده گل مکانی*، محمدرضا خدابخش صفحات 83-94

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی بر فرانگرانی در زنان آسیب دیده از خیانت همسر انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی باطرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری کلیه زنان آسیب دیده از خیانت همسر در سال 1399- 1400 در شهر تهران بود و نمونه آماری 45 نفر از زنانی بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و در سه گروه 15 نفری آزمایش و گروه به صورت تصادفی گمارده شدند. گروه طرح واره درمانی طی 8جلسه 90دقیقه ای هفته ای یکبار و گروه درمان مبتنی بر کیفیت زندگی طی 10جلسه 90دقیقه ای هفته ای یکبار مورد مداخله قرار گرفتند. داده ها با استفاده از شاخص افکار اضطرابی ولز (AnTI) (1994) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. تفاوت میانگین ها نشان داد در پس آزمون در فرانگرانی بین دو مداخله طرح واره درمانی و درمان مبتنی بر کیفیت زندگی تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<p)؛ از سوی دیگر بین دو مداخله با گروه گواه تفاوت معنادار آماری گزارش شد (01/0>P). به عبارتی هر دو روش بر کاهش فرانگرانی اثر داشته اند و این دو مداخله تفاوت معناداری ازنظر اثربخشی بر این متغیر در زنان آسیب دیده از خیانت همسر بایکدیگر نداشتند؛ این نتایج در پیگیری هر دو مداخله نیز دیده می شود. نتیجه گیری می شود طرح واره درمانی و درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی بر فرانگرانی در زنان آسیب دیده از خیانت همسر موثر هستند اما بین دو درمان تفاوتی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی، فرانگرانی فرانگرانی، طرحواره درمانی
  • فهیمه موسی زاده، رحیم داوری*، افسانه طاهری صفحات 95-106

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی با درمان شناختی رفتاری در کاهش درد بیماران مبتلا به سردردهای میگرنی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش زنان مبتلا به سردرد میگرنی مزمن بود که به بیمارستان های شهر ساری در سال 1400 مراجعه کرده بودند. 45 نفر با نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تجدید نظر شده درد مک گیل (SF-MPQ-2) دورکین و همکاران (2009) بود. یک گروه درمان ذهن آگاهی و یک گروه درمان شناختی رفتاری را در 8 جلسه (هر هفته یک جلسه 90 دقیقه ای) دریافت کردند. در حین اجرای پژوهش گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده گردید. نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون و پیگیری شدت درد و مولفه های آن (ادراک حسی درد، ادراک عاطفی درد، ادراک ارزیابی درد، دردهای متنوع و گوناگون) میانگین هر دو گروه آزمایش از گروه گواه کمتر است (01/0>P) و میانگین گروه شناختی رفتاری کمتر از گروه درمان مبتنی بر ذهن آگاهی است (05/0>P). نتایج پژوهش بیانگر اولویت استفاده از درمان شناختی رفتاری در مقایسه با درمان ذهن آگاهی برای بهبود درد در بیماران مبتلا به سردردهای میگرنی توسط روان شناسان و مراکز درمان سردردهای میگرنی بود.

    کلیدواژگان: سردرد میگرنی، درمان ذهن آگاهی، درمان شناختی رفتاری
  • زهرا مافی*، ناهید هواسی سومار صفحات 107-116

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش پیش بین الگوهای تعاملی خانواده و خودکنترلی با وابستگی به شبکه های اجتماعی در نوجوانان انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ روش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر 17-15سال مشغول به تحصیل در مدارس دولتی دوره متوسطه دوم  شهرستان آبیک در سال تحصیلی 1401-1400 بود؛ که 258 نفر با روش نمونه گیری غیرتصادفی به صورت در دسترس انتخاب و از طریق شبکه های مجازی با استفاده از پرسشنامه های وابستگی به اینترنت (IAT) (یانگ، 1998) مقیاس تجدید نظر شده الگوهای ارتباطی خانواده (RFCP) (ریچی، 1972)، خودکنترلی (SCS) (تانجی و همکاران، 2004) ارزیابی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری انجام شد. یافته های به دست آمده از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد رابطه مثبت معناداری بین الگوی تعاملی گفت و شنود (01/0P<) و رابطه منفی معناداری بین الگوی تعاملی همنوایی (05/0P<) با وابستگی به شبکه های اجتماعی وجود دارد. اما بین خودکنترلی با وابستگی به شبکه های اجتماعی رابطه معنادار وجود ندارد. در واقع 19درصد واریانس وابستگی به شبکه های اجتماعی براساس الگوهای تعاملی خانواده (گفت و شنود، همنوایی)، خودکنترلی نوجوانان قابل پیش بینی است. با توجه به یافته های به دست آمد می توان به منظور کاهش یا پیشگیری از وابستگی به شبکه های اجتماعی در نوجوانان برنامه های ویژه به منظور بهبود الگوهای تعاملی خانواده تدوین نمود.

    کلیدواژگان: الگوهای تعاملی خانواده، وابستگی به شبکه های اجتماعی، خودکنترلی، نوجوانان
  • نرجس حسینی راوری زاده، قاسم نظیری*، اعظم داودی، نجمه فتح صفحات 117-128

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی تحلیل رفتار متقابل بر اسنادهای ارتباطی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و تمایزیافتگی زوجین ناسازگار بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، زوجین ناسازگار مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان جیرفت در سال 1400 بودند که از این جامعه به روش نمونه گیری هدفمند،  تعداد 40 زوج انتخاب شده و در گروه آزمایش و گواه هر گروه 20 زوج به صورت تصادفی جایگرین شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه تمایزیافتگی خود (DSI-R، اسکورن و فریدلندر، 2003)، مقیاس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ، گارنفسکی و همکاران، 2002) و پرسشنامه اسنادهای ارتباطی (RAM، برادبوری و فینچام، 1992) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام گرفت. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین اسنادهای ارتباطی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و تمایزیافتگی زوجین در پس آزمون گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 01/0>P) وجود دارد. توجه به تحلیل رفتار متقابل نقش مهمی در تمایزیافتگی، اسنادهای ارتباطی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان داشته و به مداخله برای زوجین ناسازگار پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اسنادهای ارتباطی، تحلیل رفتار متقابل، تمایزیافتگی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان
  • فاطمه باور، علی محمدزاده ابراهیمی*، عبدلله مفاخری صفحات 129-140

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه استفاده آسیب زا از ابزار دیجیتال در کودکان انجام شد. این پژوهش کاربردی و از لحاظ روش همبستگی است. جامعه آماری کلیه کودکان 4 تا 7 ساله استان خراسان شمالی  بودند که در سال 1401 جهت شرکت در پژوهش انتخاب شدند. در این پژوهش تعداد 254 نفر در مطالعه اول و 220 نفر در مطالعه دوم به صورت در دسترس انتخاب شدند. این افراد در 2 مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. در مطالعه اول فقط فرم پرسشنامه محقق ساخته و در مطالعه دوم علاوه بر آن دو پرسشنامه مهارت اجتماعی ماتسون(MESSY) (1983)  و رابطه والد-فرزند (CPRS، 1994) هم به والدین داده شد. برای بررسی روایی محتوا  فرم بین 5 نفر از اساتید و اعضای هییت علمی روانشناسی توزیع شد و cvi  برای پرسشنامه محاسبه شد. تحلیل عاملی اکتشافی منجر به استخراج دو عامل زیربنایی «اختلال اجتماعی»و «کنترل مختل» شد. مدل دو عاملی 65/54 درصد از واریانس کل را تبیین کرد.  شاخص های مدل تحلیل عامل تاییدی نشان داد مدل دو عاملی از برازش مطلوبی برخوردار است. نتایج نشان داد آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 85/0 است  که حاکی از همسانی درونی مطلوب پرسشنامه است. ضریب همبستگی پیرسون بین نمره کل این پرسشنامه با دو مقیاس مهارت اجتماعی و رابطه والد-کودک به ترتیب 59/0- و 47/0- است که نشان می دهد این پرسشنامه از روایی ملاکی مناسبی برخوردار است. در مجموع پرسشنامه استفاده آسیبزا از ابزار دیجیتال از ویژگی های روانسنجی مطلوبی در جامعه ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، ابزار دیجیتال، روانسنجی
  • سید مرتضی هاشمی، علی مهداد*، امید شکری صفحات 141-152

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش روان درمانی مثبت نگر، تاب آوری پنسیلوانیا و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهزیستی تحصیلی دانش آموزان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر سال سوم دوره متوسطه اول مدارس دولتی شهرستان شهرکرد در سال تحصیلی 1400-1399 بود که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، 60 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه آزمایش و گواه (هرکدام 15 نفر) جایگزین و هر یک از گروه های آزمایش، طی 6 جلسه، هر هفته دو بار، تحت آموزش برنامه های روان درمانی مثبت نگر (سلیگمن و همکاران، 2013)، تاب آوری پنسیلوانیا (سلیگمن و همکاران، 2009) و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (سگال و همکاران، 2012) قرار گرفتند و گروه گواه مداخله ای دریافت ننمود. ابزار پژوهش، پرسشنامه بهزیستی تحصیلی (AWBQ) تومینین-سوینی و همکاران (2012) بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد. نتایج حاکی از تاثیر معنی دار آموزش برنامه مثبت نگر، تاب آوری و ذهن آگاهی بر بهزیستی تحصیلی بر مقیاس های ارزش مدرسه (558/20 = F)، فرسودگی نسبت به مدرسه (52/29 =F)، رضایت مندی تحصیلی (403/11 =F)، درآمیزی با تکالیف مدرسه (608/8 =F) و ثبات این برنامه ها در اثرگذاری، در مرحله پیگیری بود (05/0=>P) ولی تفاوت معناداری بین سه نوع مداخله در مقایسه با همدیگر وجود نداشت. نتایج نشان می دهد هر سه مداخله با تغذیه منابع مقابله ای و تقویت پرطاقتی و سرمایه روان شناختی یادگیرندگان، در تقویت انگیزه، پیشرفت و بهزیستی تحصیلی آن ها موثر واقع می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، پنسیلوانیا، تاب آوری، روان درمانی مثبت نگر، ذهن آگاهی
  • لیلی سادات شریف، فاطمه ایزدی* صفحات 153-162

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی برنامه بازگشت به اجتماع بر ارتقای مهارت های اجتماعی و تبعیت از دارو در بیماران طیف اسکیزوفرن شهر اصفهان انجام شده است. روش پژوهش ازنوع  نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مرکز درمان و توانبخشی اعصاب و روان ظفر در سال 1401 تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفند 30 بیمار انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای سنجش و جمع آوری داده ها از پرسشنامه مهارت هایاجتماعی ماتسون وهمکارانMESSY) ، 1983) وتبعیت دارویی موریسکی و همکاران (MMAS، 2008) استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون، شرکت کنندگان در گروه آزمایش طی 16 جلسه به صورت گروهی(دو گروه 7و8 نفر) تحت آموزش برنامه بازگشت به اجتماع قرار گرفتند. داده ها به روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین  میانگین مهارت اجتماعی و تبعیت دارویی در پس آزمون گروه آزمایش و گواه، تفاوت معناداری در سطح (05/0P<) وجود دارد. همچنین درمان بر مولفه های مهارت های اجتماعی از جمله مهارت اجتماعی مناسب، رفتار غیر اجتماعی، برتری طلبی و رابطه با همسالان معنادار و بر پرخاشگری معنا دار نبوده است (05/0P<). این نتایج بیان می کند که اجرای برنامه بازگشت به اجتماع بر ارتقا مهارت های اجتماعی و تبعیت دارویی بیماران اسکیزوفرن اثربخش می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه بازگشت به اجتماع، تبعیت از دارو، مهارت های اجتماعی، طیف اسکیزوفرن
  • مهدیه رحمانیان، مهدی میزابی اصل* صفحات 163-172

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوارفکری و استرس ادراک شده ی زنان مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری در شرایط پاندمی کرونا انجام شد. این پژوهش از نوع تحقیقات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل، بود. جامعه آماری پژوهش تمامی زنان مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند از میان مراجعه کنندگان به مراکز درمانی دولتی و خصوصی شهرستان مرند واقع در استان آذربایجان شرقی ضمن سال 1401، تعداد 30 نفر انتخاب شد و سپس بر اساس تخصیص تصادفی افراد در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. پرسشنامه های وسواسی- اجباری مادزلی (MOCI) (1980)، نشخوار فکری نولن- هوکسما و مارو (RRS) (1993)، استرس ادراک شده کوهن (PSQ) (1983) و همچنین هشت جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) ابزار های گرد آوری داده ها در این پژوهش بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چند متغیری مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون در میانگین نمرات نشخوار فکری و استرس ادراک شده در مرحله پس آزمون گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح (05/0 > P) وجود دارد. لذا می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بر نشخوار فکری و استرس دراک شده زنان مبتلا به اختلال وسواسی اجباری در شرایط پاندمی کرونا تاثیر معنا دار داشته است و موجب کاهش آن ها می شود.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی- اجباری، استرس ادراک شده، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نشخوار فکری، پاندمی کرونا
  • نسیم بیرانوند، محبوبه چین اوه*، محسن بهرامی صفحات 173-182

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی شفقت درمانی و درمان حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و بازپردازش آن بر عدم تحمل بلاتکلیفی بیماران بهبودیافته از بیماری کووید-19 انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی بیماران بهبود یافته از کووید-19 شهر خرم آباد در سال 1399 تشکیل دادند. نمونه پژوهش 45 نفر بیمار بهبود یافته واجد شرایط و داوطلب شرکت در مطالعه بودند که بصورت هدفمند در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هرگروه 20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش اول، مداخله ی شفقت درمانی طی 8 جلسه و گروه آزمایش دوم درمان حساسیت زدایی با حرکت چشم را طی 5 جلسه دریافت کردند. ابزار پژوهش مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (IUS) (فریستون و همکاران، 1994) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شد. یافته ها نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری عدم تحمل بلاتکلیفی تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>P). هر دو مداخله در عدم تحمل بلاتکلیفی تاثیر داشتند اما بین دو مداخله تفاوت معنی داری مشاهده نشد (1=P). بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت هر دو درمان شفقت درمانی و درمان حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و بازپردازش آن بر عدم تحمل بلاتکلیفی بیماران بهبودیافته از بیماری کووید-19موثر بودند.

    کلیدواژگان: درمان حساسیت زدایی ازطریق حرکت چشم و بازپردازش آن، شفقت درمانی، عدم تحمل بلاتکلیف، بیماران بهبود یافته از کووید-19
  • سارگل ابراهیمی، سوگند قاسم زاده*، فاطمه جعفری بندرآبادی، عاطفه محمدی فیض آبادی، شیرین مجاور صفحات 183-196

    با توجه به شرایط کنونی جامعه، معلمان نیاز به یادگیری استفاده از فضای مجازی و رشد مهارت های خود جهت ارتباط هر چه بهتر با دانش آموزان دارند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی تجارب زیسته معلمان زن پایه اول ابتدایی از آموزش مجازی در دوران همه گیری کرونا بود. مطالعه حاضر به شیوه کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناختی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل معلمان زن در استان یزد در سال تحصیلی 1400-1399 بود و 12 مشارکت کننده با استفاده از شیوه هدفمند انتخاب شدند و مصاحبه نیمه ساختار یافته با آن ها تا اشباع نظری داده ها ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها با روش کلایزی صورت پذیرفت. پس از کدگذاری مصاحبه ها و دسته بندی مضامین فرعی که شامل 48 مضمون بود، 11 مضمون اصلی از قبیل تعامل و سازگاری با فضای آموزش مجازی، ارتقای کیفیت آموزشی به واسطه امکانات فضای مجازی، موانع موجود در آموزش مجازی، مختل شدن فرایند نظم‎دهی در آموزش، تغییرات تعاملی معلم-دانش آموز ناشی از عدم حضور، تغییرات ایجاد شده در دانش آموزان، نگرانی ها و دلواپسی های معلمان در امر آموزش، اقدامات معلم و احساس کفایت ناشی از آن، تراکم نقش و فرسودگی ناشی از آن، حمایتگری کادر مدرسه و والدین از معلم، تعامل والدین (خانواده) و معلمان در امر آموزش به دست آمد. نتایج نشان داد که با وجود نوپا بودن جریان آموزش مجازی و دشواری ها و معایب آن، این نوع آموزش مزایایی هم دارد که از نظر اکثر معلمان در صورتی که بتوان آموزش مجازی و حضوری را با یک دیگر ادغام کرد، بسیار موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، تجارب زیسته، کرونا، معلمان
  • نسیبه سلطانی* صفحات 197-206

    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر تنظیم شناختی هیجان و کیفیت خواب کودکان دبستانی با ضرب آهنگ شناختی کند بود. روش پژوهشی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان پسر 8 تا 11 ساله مبتلا به ضرب آهنگ شناختی کند شهر تبریز در سال 1401 بود. حجم نمونه شامل 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه گواه و آزمایش جایگذاری شدند. برای گروه آزمایشی، آموزش کارکردهای اجرایی در 12 جلسه هر هفته دو جلسه اجرا شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ضرب آهنگ شناختی کند (SCTQ، پنی و همکاران، 2009)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان کودکان (CERQ، گارنفسکی و همکاران، 2001) و پرسشنامه سنجش عادات خواب کودکان (CSHQ، اونس و همکاران، 2000) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه تفاوت معناداری وجود دارد (01/0P<) و این تفاوت در دوره پیگیری نیز پایدار مانده است (01/0P<). بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش کارکردهای اجرایی بر تنظیم شناختی هیجان و کیفیت خواب کودکان دبستانی با ضرب آهنگ شناختی کند اثربخش است.

    کلیدواژگان: اختلال ضرب آهنگ شناختی کند، تنظیم شناختی هیجان، کارکردهای اجرایی، کیفیت خواب
  • فاطمه رحیمی، سعید اسدنیا، محمدرسول مفسری* صفحات 207-218

    هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین سیستم های مغزی رفتاری و نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی با درنظرگرفتن نقش واسطه ای حساسیت انزجاری بود. روش اجرای این پژوهش توصیفی، همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه مورد نظر بالینی بود که شامل تمامی درمانجویان دارای اختلال اضطراب اجتماعی (زن و مرد) شهرستان ارومیه در سال 1401 بود. به این منظور 260 نفر از درمانجویان با روش نمونه گیری هدفمند (با تشخیص روان شناس یا روان پزشک) انتخاب شده و به مقیاس حساسیت انزجاری (DSS، هیدت 1994) و سیاهه هراس اجتماعی (SPI، کانور و همکاران، 2000) و مقیاس سیستم های بازداری/فعال ساز رفتاری (BIS/BAS، کارور و وایت، 1994) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد اثر مستقیم سیستم فعال ساز رفتاری و سیستم بازداری رفتاری بر اختلال اضطراب اجتماعی معنادار است (01/0p<). همچنین نتایج نشان داد که اثر غیرمستقیم سیستم فعال ساز رفتاری و سیستم بازداری رفتاری بر اختلال اضطراب اجتماعی با میانجی حساسیت انزجاری معنادار بود (01/0p<). در نهایت نتایج نشان داد مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که حساسیت انزجاری نقش واسطه ای را میان سیستم های مغزی/رفتاری و اختلال اضطراب اجتماعی ایفا می کند. لذا لزوم توجه به این عوامل در مداخلات درمانی افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ضروری است.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، بازداری رفتاری، حساسیت انزجاری فعال سازی رفتاری
  • مریم عزیزی، یسنا فرخ سیری، فاطمه کاظمی بهمن آباد، زکیه زمانی* صفحات 219-228

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کنترل نشخوار فکری و دشواری در تنظیم هیجان نوجوانان مبتلا به اختلال وسواس فکری و عملی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی نوجوانان دختر مبتلا به اختلال وسواس فکری و عملی مرکز مشاوره حال خوب شهر طبس در سال 1401 بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس از میان آنها 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت درمان گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی به مدت 8 جلسه 2 ساعته (هفته ای 2 جلسه) قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری در پژوهش مقیاس نشخوار فکری نولن- هوکسما و مارو (RRS، 1991) و پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان گرتز و رویمر (DERS، 2004) بود. تحلیل داده های آماری با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر صورت گرفت. یافته ها نشان داد که درمان گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کنترل نشخوار فکری و دشواری در تنظیم هیجان (01/0p=) نوجوانان مبتلا به اختلال وسواس فکری و عملی معنادار بود و نتایج حاکی از ماندگاری درمان در دوره پیگیری بود (01/0p=). بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت درمان گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی روش مداخله ای مناسبی بر بهبود کنترل نشخوار فکری و دشواری در تنظیم هیجان نوجوانان مبتلا به اختلال وسواس فکری و عملی بوده است.

    کلیدواژگان: دشواری تنظیم هیجان، وسواس فکری و عملی، نشخوار فکری، ذهن آگاهی
  • ریحانه صبورنژاد، فریبرز باقری*، رضا پورحسین صفحات 229-240

    پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی الگویپارادایمی همسرگزینی زوجین رضایتمند شهر تهران انجام شد و از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی به روش تحلیل عامل تاییدی و مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش را کلیه زوجین مراجعه کننده به کلینیکهای مشاوره خانواده شهر تهران تشکیل داد. نمونه گیری با روش هدفمند بود که از میان کلینیکهای مشاوره مناطق چندگانه شهر تهران سه منطقه که نماینده پایگاه های مختلف اجتماعی و اقتصادی بود انتخاب و 6 کلینیک انتخاب شدند و به شکل نمونه گیری دردسترس از میان افرادی که ملاکهای ورود و خروج را داشتند و در ابزارغربالگری نمره بالایی کسب کرده بودند 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته الگویه مسرگزینی زوجه ای رضایتمند و پرسشنامه رضایتزناشویی انریچ (1998) بود. برای بررسی روایی سازه الگوی پیشنهادی از تحلیل عامل تاییدی با نرم افزار AMOS24 استفاده شد. همچنین جهت بررسی الگوی پارادایمی پژوهش از رویکرد معادلات ساختاری مبتنیبر روش حداقلمجذورات جزیی با نرم افزار PLS-3 استفاده شد. بررسی شاخصهای برازش مدل پیشنهادی نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است و بارعاملی تمامی مقوله های اصلی و فرعی مدلپژوهش بزرگتر از 4/0 بود. پایاییترکیبی، دیلون-گلدشتاین و همسانیدرونی تمامی مقوله های اصلی و فرعی مدل پژوهش بالاتر از 7/0 و مناسب بود. همچنین نتایج نشان داد، مقدار روایی همگرا و روایی واگرای مقیاسه ای مدل پیشنهادی مناسب میباشد. نتایج اثرات مستقیم و غیرمستقیم مدلپژوهش نیز مورد بررسی قرار گرفت. یافته های این پژوهش بیانگر این بود که در فرهنگایرانی عوامل متعددی در سطوح مختلف فرآیند همسرگزینی رضایتمند را تحت تاثیر قرار میدهند که باید مشاوران و زوج درمانگران مداخلات خود را بر این اساس تنظیم نمایند.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، الگوی پارادایمی، زوجین رضایتمند، همسرگزینی
  • زینب بهرامی* صفحات 241-246

    هدف پژوهش حاضر معرفی مداخلات موفق روانشناسی مثبت در درمان بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی (BPD) است. بیمار مردی 53 ساله بود که به دلیل رفتار پرخاشگرانه و تکانشی توسط همسر سابقش به کلینیک روانشناسی بهار زندگی مراجعه کرد. پس از مصاحبه بالینی و انجام تست های روانشناختی (SCL-90-R، MCMI-IV)، تشخیص داده شد که وی دارای اختلال شخصیت مرزی و همچنین افسردگی خفیف است. طی 20 جلسه درمانی به مدت 5 ماه، مداخلات روانشناختی مثبت در جلسات روانشناختی فردی در قالب تکالیف هفتگی انجام شد. پس از این 20 جلسه، بهبود قابل توجهی در علایم اختلال شخصیت مرزی و افسردگی خفیف مشهود بود. همسر سابق او حتی بهبود را تایید کرد. به عنوان یک مطالعه موردی، این می تواند از اثربخشی مداخلات روانشناسی مثبت در درمان اختلال شخصیت مرزی حمایت کند.

|
  • Samira Soleimani, Hossein Kareshki*, Sayed Amir Amin Yazdi Pages 1-10

    This research aimed to determine the effectiveness of online flourishing empowerment intervention on positive emotions, relationships, meanings, and Progress of students of the Ferdowsi University of Mashhad. The research was conducted using a quasi-experimental method with a pre-test and post-test design with a control group and a two-month follow-up period. The statistical population included the students of Ferdowsi University of Mashhad in 2020-2021. Fifty (50) students were selected by convenience sampling method and assigned to two experimental and control groups. The research tool was the Flourishing Questionnaire (HFQ) by Soleimani et all (2015). The flourishing empowerment training program was conducted online for the experimental group in eight 90-minute sessions. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance. The results demonstrated that online flourishing empowerment training creates a significant difference (p<0.01) between the two groups in terms of positive emotions, relationships, meanings, and Progress in the post-test phase, and this difference was permanent in the follow-up period. In conclusion, the online flourishing empowerment intervention positively impacted the research variables based on the results of this research.

    Keywords: Online Flourishing Empowerment, Progress, Students, Relationships, Meaning, Positive Emotions
  • Mohammad Ali Goodarzi, Mahjoubeh Pourebrahimi*, Reza Amirteymoori Pages 11-26

    Most of the theories consider the most critical problem in the course of psychotherapy to be the resolution of resistance and present similar concepts, meanings, and effects for its appearance; But most theorists differ widely both in the definition of the types of resistance and its supposed causes and in the methods of dealing with resistant patients. In this article, an attempt has been made to narrative review of the concept of resistance from the perspective of different psychological approaches and the therapeutic techniques proposed by these approaches, by searching for keywords related to the research topic in reliable databases such as Science Direct, Elsevier, Magiran, SID, Google Scholar, and PubMed, and reviewing the studies that were published between 1990-2022 and present the latest revisions in the field of how to challenge resistance. Articles in the form of summaries of essays, short reports, and without access to the full text of the article were excluded from the study. From 150 searched articles, 33 articles were selected and the concept of resistance and related interventions were examined from the perspective of psychoanalytical, cognitive-behavioral, social-psychological, humanistic, and short-term solution-oriented approaches. The results showed that this phenomenon is generally related to the personality characteristics and insights of clients, the structure and style of treatment, therapeutic relationships, therapeutic techniques, characteristics, and interpersonal attitudes of the therapist. Therefore, it is necessary to understand the concept of resistance, identify the threatening and predisposing factors of resistance and, if necessary, carry out appropriate interventions by specialists and therapists.

    Keywords: Resistance in treatment, Resistance in psychotherapy, Patient resistance, Narrative review
  • Jamal Soureh*, Nader Hajloo, Akbar Atadokht, Sajjad Basharpoor Pages 27-38

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy and meaning and purpose therapy in promoting post-traumatic growth and psychosocial adjustment in breast cancer patients. The current research is a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all breast cancer patients in the Bukan Cancer Patients' Association in 2019, 45 of whom were purposive and were randomly assigned to three groups of cognitive therapy based on mindfulness, therapy based on meaning and purpose, and the control group. In this research, the 46-question Adjustment to Illness Scale–Self-Report (PAIS-SR)-Derogatis (1986) and the post-traumatic growth questionnaire by. Tedeschi & Calhoun (1996) were used. The experimental groups underwent treatment based on meaning and purpose and cognitive therapy based on group mindfulness for 8 weeks and one 60-minute session each week. To analyze the data, the statistical method of multivariate covariance analysis was used. The findings showed that there is a significant difference between the mean of the post-test in the two groups of the test and the test in the variable of psycho-social adaptation and post-traumatic growth (P ≥ 0.01), as evidence of the pre-test effect. In other words, cognitive therapy based on mindfulness was more effective than treatment based on meaning and goal in the variable of psychosocial adjustment, and therapy based on meaning and goal was more effective in the variable of post-traumatic growth than cognitive therapy based on mindfulness.

    Keywords: cancer, mindfulness, meaning, purpose, Posttraumatic Growth, psycho-social adjustment
  • Mohammad Javad Chitgarzadeh, Mohammad Hassan Asayesh*, Mohammad Ali Besharat, Fatemeh Hakkak Pages 39-50

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of paradoxical couple therapy (PTC) on marital conflicts and emotion regulation in incompatible couples. The research design was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the current study included couples with marital conflicts who were referred to counseling centers in Tehran in the fall and winter of 1400, and who gave their informed consent to participate in this study. The final sample number in the present study was 18 couples with marital conflicts, which were selected by non-random sampling (available and purposeful) and randomly assigned to two experimental and control groups (9 couples in the experimental group and 9 couples in the control group). The instruments used included the Marital Conflict Questionnaire (Barati and Sanai, 2015) and the Emotion Regulation Questionnaire (Gross and Jan 2003). After collecting the questionnaires and extracting the raw data, the analysis of the data from this research was done by SPSS-23 software and using univariate covariance analysis. The results showed that paradoxical couple therapy has a significant and favorable effect on marital conflicts and emotional regulation in couples with marital conflicts (p<0.001) and reduces marital conflicts and improves emotional regulation in couples with marital conflicts. Therefore, it can be concluded that psychotherapists can use this method of treatment to treat couples who have conflicts.

    Keywords: Paradoxical couple therapy, marital conflicts, emotion regulation, couples
  • Abbas Senobar, Ezatolah Ghadampour*, Mohamad Abbasi Pages 51-62

    This study was conducted to determine the Feasibility of the impact of the educational package based on the acceptance and application model of virtual learning on online learning self-regulation, online learning involvement, academic motivation, and satisfaction with online learning. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population of this study included all students of Farhangian University who entered Khuzestan province Farhangian University in 2019-2021. From the mentioned statistical population, 60 people (30 in the experimental group and 30 in the control group) were selected by simple random sampling. The experimental group received 9 sessions (Twice a week) of training based on the virtual learning acceptance model. In order to collect data, were used the self-regulated online learning scale (Bernard et al. OSLQ, 2009), the online learning engagement scale (Digson, OSES,2015), the academic enthusiasm scale (Frederick, AES, 2016), and the online learning satisfaction scale (Sheikh Taheri and Dehnad,2020). Data analysis was performed by multivariate analysis of covariance with SPSS22 statistical software. Findings showed that the presentation of this educational package has a significant effect on increasing online learning self-regulation (P <0.01) Improving online learning involvement (P <0.01), increase There was academic enthusiasm (P <0.01), and increasing online learning satisfaction (P <0.01). The results showed the appropriate scientific capability of the educational intervention based on the virtual learning acceptance model on improving the Research variables.

    Keywords: academic motivation, Training package, acceptance, self-regulation, learning involvement, satisfaction, Virtual learning
  • Zainab Pendar, Esfandiar Azad*, Faramarz Sohrabi Pages 63-72

    The aim of this study was to investigate the mediating role of identity styles in the relationship between family communication patterns and personal responsibility in adolescents. The present study is basic research in terms of purpose and a correlational study in terms of method. The statistical population of the present study was all male and female students in the second secondary school in Tehran from Allameh Shearani sample school for boys in Region 2 and Nikan sample school for girls in Region 2 in 2022, among them, 300 people were selected as a sample using an available sampling method. Research questionnaires included: The personal Responsibility Scale (PRSA, Mergler & Shield, 2016), the Family Communication Patterns Questionnaire (FCP, Koerner & Fitzpatrick, 2002), and the Identity Style Inventory (ISI, Berzonsky, 1992). Path analysis was used to analyze the data. The results of the path analysis indicated that the model fit in well. The findings showed that conversation orientation and conformity orientation could indirectly predict personal responsibility in adolescents through identity styles (p<0.001). It can be concluded that family communication patterns & identity styles play a key role in personal responsibility in adolescents and it is necessary to pay attention to these factors in interacting with each other in personal responsibility promotion programs.

    Keywords: Family Communication Pattern, Identity Styles, Personal Responsibility
  • Kosar Mahmmodi Galogahi, Ali Khanehkeshi* Pages 73-82

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of empowerment in executive functions on academic achievement anxiety and the academic meaning of high school students. The method of collecting quasi-experimental information with pre-test_post-test design with control groups. The statistical population of the present study consisted of all 420 first-grade and ninth-grade female students from 9 public schools, and 4 schools with two classes in Gorgan in December 2022. Thirty people were selected by a simple random sampling method based on inclusion criteria and randomly assigned to experimental and control groups. Two questionnaires, the Academic Achievement Anxiety Questionnaire of Alpert and Haber (AAT), the Academic Meaning Questionnaire of Henderson-King and Smith (MOE), and the Executive Function Training Program based on the Barkley model were used. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA). From the findings, it can be concluded that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference at the level of 0.01 between the average academic achievement anxiety and the academic meaning in the post-test in the experimental and control groups. This study provides practical implications for counselors and psychologists regarding the treatment of academic anxiety and the improvement of academic meaning.

    Keywords: academic achievement anxiety, executive functions, academic meaning
  • Siamak Yousefian Amirkhiz, Zahra Bagherzadeh Gholmakani*, Mohammadreza Khodabakhsh Pages 83-94

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of schema therapy and therapy based on improving the quality of life on anxiety in women affected by infidelity. This was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up period. The statistical population of all women affected by the infidelity of their husbands in 2019- 2020 was in Tehran and the statistical sample was 45 people who were selected by purposeful sampling and were tested and appointed as witnesses in three groups of 15 people. A schematic therapy group was intervened during 8 90-minute sessions and a quality-of-life-based therapy group during 10 90-minute sessions. The data were collected with the Wells Anxiety Thoughts Questionnaire (AnTI) (1994) and analyzed by repeated measures analysis of variance. The difference of the means showed that there is no significant difference between the two interventions in the post-test (p<0.05); Also, a statistically significant difference was reported between the two interventions and the control group (P<0.01). These two interventions did not have a significant difference in terms of effectiveness on this variable in women affected by infidelity; These results can be seen in the follow-up of both interventions. It can be concluded that schema therapy and therapy based on improving the quality of life are effective on over-anxiety in women affected by infidelity, but there is no difference between the two therapies.

    Keywords: Treatment based on improving the quality of life, meta-Worry, schema therapy
  • Fahimeh Mousa Zadeh, Rahim Davari*, Afsaneh Taheri Pages 95-106

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of mindfulness-based therapy with cognitive behavioral therapy in reducing pain in patients with migraine headaches. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a one-month follow-up with a control group. The statistical population of the research was women suffering from chronic migraine headaches who had visited Sari hospitals in 1400. 45 people were selected by convenience sampling and randomly assigned to three groups (15 people in each group). The research tool included the short-form McGill pain questionnaire (SF-MPQ-2) by Dworkin et al. (2009). One group received mindfulness therapy and one group received cognitive behavioral therapy in 8 sessions (one session of 90 minutes each week). During the implementation of the research, the control group did not receive any intervention. Repeated measurement analysis of variance was used to analyze the data. The results showed that in the post-test and follow-up stage of pain intensity and its components (sensory perception of pain, emotional perception of pain, perception of pain evaluation, various pains), the mean of both experimental groups is lower than the control group (P<0.01) and the mean of the cognitive behavioral group is lower than the group of mindfulness-based therapy (P<0.05). The results of the research showed the preference for using cognitive behavioral therapy compared to mindfulness therapy to improve pain in patients with migraine headaches by psychologists and migraine headache treatment centers.

    Keywords: Migraine headache, mindfulness treatment, cognitive behavioral therapy
  • Zahra Mafi*, Nahid Havassi Somar Pages 107-116

    The present study was conducted with the aim of determining the predictive role of family communication patterns and self-control with dependence on social networks in adolescents. The method of this study was descriptive-correlational.  The statistical population of the study included all female students aged 15-17 years studying in second-grade public high schools in Abyek City in the academic year 2021-20211. Using a non-random sampling method, 258 people were selected and they were evaluated via virtual networks using the Internet addiction test (IAT) (Yang,1998), the revised family communication pattern (RFCP) (Ritchie, 1972), and the self-control scale (SCS) (Tangney et al., 2004). The results of the Pearson correlation test revealed a significant positive relationship (P<0.01) between the communication pattern of conversation and dependence on social networks, and a significant negative relationship (P<0.05) between the communication pattern of conformity and dependence on social networks. But there is no significant relationship between self-control and dependence on social networks. In fact, 19% of the variance of dependence on social networks can be predicted based on family interaction patterns (dialogue, conformity), and the self-control of teenagers. Paying attention to the findings, in order to reduce or prevent dependence on social networks in teenagers, special programs can be developed to improve family interaction patterns.

    Keywords: adolescents, dependence on social networks, family communication patterns, self-control
  • Narges Hosseini Ravarizadeh, Ghasem Naziryy*, Azam Davoodi, Najmeh Fath Pages 117-128

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of transactional analysis on relationship attributions, cognitive regulation strategies of emotion, and differentiation of incompatible couples. The research design was a quasi-experimental pre-test and post-test with a control group. The statistical population was the incompatible couples who were referred to counseling centers in Jiroft city in 2022, and 40 couples were selected from this population by purposeful sampling, and 20 couples were randomly assigned to the experimental and control groups. To collect data, the self-differentiation questionnaire (DSI-R) (Skorn and Friedlander, 2003), the Cognitive Emotion Regulation Strategies Scale (CERQ) (Garnefsky et al., 2002), and the Relationship Attributions Questionnaire (CDQ) (Bradbury and Fincham, 1992) were used. Data analysis was done by multivariate covariance analysis. The results showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the mean of relationship attributions, cognitive regulation strategies of emotion, and differentiation of couples in the post-test of the experimental and control groups at the level of P<0.01. Paying attention to the transactional analysis has an important role in differentiation, relationship attributions, and cognitive regulation strategies of emotion and it is suggested to intervene for incompatible couples.

    Keywords: relationship attributions, transactional analysis, differentiation, cognitive regulation strategies of emotion
  • Fateme Bavar, Ali Mohammadzadeh Ebrahimi*, Abdollah Mafakheri Pages 129-140

    The aim of this research was to investigate the psychometric properties of the questionnaire of traumatic use of digital tools in children. This research is practical and in terms of correlational method. The statistical population was all children aged 4 to 7 years in North Khorasan province who were selected to participate in the research in 1401. In this research, 254 people in the first study and 220 people in the second study. They were available sampled. These people were investigated in 2 studies. In the first study, they were only given a researcher-made questionnaire. In the second study, in addition to the above-mentioned questionnaire, two questionnaires of Matson's social skills(MESSY) (1983) and Parent-Child Relationship (CPRS) (1994) were also given to the subjectsTo check the validity of the content, the form was distributed among 5 professors and members of the psychology faculty, and cvi was calculated for the questionnaire. The principal components method by Varimax rotation led to the extraction of two factors. The two-factor model explained 54/65 percent of the data variance. The results showed that Cronbach's alpha for the whole questionnaire is 0/85. The Pearson correlation between the total score of this questionnaire with two scales of social skills and CPRS is -0.59 and -0.47, which shows that this questionnaire has a good criterion validity. Based on this, it seems that this questionnaire has a good criterion validity. The questionnaire of the harmful use of digital tools has good psychometric properties in Iranian society.

    Keywords: questionnaire, digital tools, psychometric
  • Seyed Morteza Hashemi, Ali Mehdad*, Omid Shokri Pages 141-152

    This study aimed to compare the efficacy of positive psychotherapy training, Pennsylvania resilience, and mindfulness-based cognitive therapy on students’ academic well-being. A controlled pretest-posttest quasi-experimental study was conducted with a two-month follow-up. The statistical population included all third-year male students in Shahrekord public middle schools during the school year 2020-2021. Using the available sampling method, Sixty people were selected and randomly divided into four fifteen people experimental and control groups. Each of the experimental groups underwent six sessions, held twice weekly, of the Pennsylvania Resilience Program (Seligman et al., 2009), positive psychotherapy (Seligman et al., 2013), or mindfulness-based cognitive therapy (Segal et al., 2012). The controls did not receive any intervention during the same period. Tuominen-Soini et al.’s (2012) academic well-being Questionnaire constituted the research instrument. The data were analyzed using a mixed model analysis of variance. The results revealed a significant effect of positive psychotherapy training, Pennsylvania resilience, and mindfulness-based cognitive therapy on academic well-being on the scales of school value ) F= 20/558), school burnout (F= 29/52), academic satisfaction (F= 11/403), school work engagement (F= 8/608) and the stability of these programs in effect was in the follow-up phase (P<=0.05), but there was no significant difference between the three types of intervention compared to each other. Results show that all three interventions are effective in strengthening the learners' motivation, progress, and academic well-being by feeding coping resources and strengthening the mental strength of the learners and their psychological capital.

    Keywords: Academic Well-Being, Pennsylvania, Resilience, Positive Psychotherapy, Mindfulness
  • Leily Sadat Sharif, Fatemeh Izadi* Pages 153-162

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of the return to society program on improving social skills and medication adherence in patients with schizophrenia in Isfahan City. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research was made up of all patients with schizophrenia in Zafar Neuropsychological Treatment and Rehabilitation Center in 1401. Using the purposive sampling method, 30 patients were selected and randomly assigned to two groups of 15 people, test and control. To measure and collect data from the skills questionnaire Matson et al. (Messy, 1983) and Morisky et al. (MMAS, 2008) were used. After the pre-test, the participants in the experimental group were trained in the community return program in 16 sessions as a group (two groups of 7 and 8 people). The data was analyzed by covariance analysis. The findings showed that by controlling the pre-test effect between the average social skills and medication adherence in the post-test of the experimental and control groups, there was a significant difference in the level There is (P<0.05). Also, the treatment was not significant on the components of social skills, including appropriate social skills, antisocial behavior, superiority, and relationship with peers, and not significant on aggression (P<0.05). These results show that the implementation of the return to society program is effective in improving the social skills and medication adherence of schizophrenic patients.

    Keywords: Community Re-entry program, medication compliance, social skills, schizophrenia spectrum
  • Mahdieh Rahmanian, Mahdi Mizabi Asl* Pages 163-172

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of treatment based on acceptance and commitment to rumination and perceived stress of women with obsessive-compulsive disorder in the conditions of the corona pandemic. This research was semi-experimental research with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research was all women suffering from obsessive-compulsive disorder, who were selected by purposeful sampling from among those who referred to public and private medical centers in Marand city located in East Azarbaijan province during the year 1401, and then based on random allocation. People were assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). Maudsley's Obsessional-Compulsive Inventory (MOCI) (1980), Nolen-Hoeksma and Maro's Rumination Scale (RRS) (1993), Cohen's Perceived Stress Questionnaire (PSQ) (1983), And eight sessions of acceptance and commitment therapy (ACT) were the data collection tools in this research. The data were analyzed using multivariate covariance analysis. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference in the average scores of rumination and perceived stress in the post-test stage of the experimental and control groups (P<0.05). Therefore, it can be concluded that treatment based on acceptance and commitment has had a significant effect on the rumination and perceived rumination of women with the obsessive-compulsive disorder during the conditions of the corona pandemic and causes them to decrease.

    Keywords: Obsessive-Compulsive Disorder, perceived stress, Acceptance, commitment therapy, Rumination, Corona pandemic
  • Nasim Beiranvand, Mahbobeh Chinaveh*, Mohsen Bahrami Pages 173-182

    The present study aims to compare the effects of compassion therapy and EMDR on the Intolerance of Uncertainty of patients recovered from Covid-19. This study was a quasi-experimental type with a pre-test-post-test design, a control group, and a two-month follow-up. The statistical population of included all the patients who recovered from coronavirus and were discharged from the ICU  patients in Shohaday-e Ashayer and Social Security Hospitals in Khoramabad between November and the end of December 2020. 45 people were included using a purposeful sampling method and randomly divided into three groups (15 people in each group). The first intervention group received 8 sessions of compassion therapy intervention and the second intervention group received 5 sessions of EMDR therapy intervention. The control group was placed on the intervention waiting list. The Intolerance of Uncertainty Scale (IUS) (Foreeston et al., 1999) was the tool used data were analyzed using analysis of variance with repeated measurements, and Bonferroni's post hoc test. The results showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up Intolerance of Uncertainty  (P<0.01). Both interventions had an effect on Intolerance of Uncertainty, but no significant difference was observed between the two interventions in Intolerance of Uncertainty (P=1). Moreover, these results continued until the follow-up stage. In accordance with the result, it can be mentioned that both compassion therapy and EMDR are effective in the Intolerance of Uncertainty of patients recovered from Covid-19.

    Keywords: eye Movement Desensitization, Reprocessing (EMDR), compassion-therapy, coronavirus Intolerance of Uncertainty, patients recovered from Covid-19
  • Sargol Ebrahimi, Sogand Ghasemzadeh*, Fatemeh Jafari Bondarabadi, Aatefeh Mohammadi Feizabadi, Shirin Mojaver Pages 183-196

    According to the current conditions of society, teachers need to use virtual space and their skills to communicate with students as best as possible. Therefore, the aim of the present study was to investigate the lived experiences of female primary school teachers of virtual education during the Corona epidemic. The present study was conducted in a qualitative manner using the phenomenological method. The research community included female teachers in Yazd province in the academic year of 2021-2022 and 12 participants were selected using a purposive sampling method. Semi-structured interviews continued with them until theoretical saturation. Data analysis was done by the Colaizzi method. After coding the interviews and categorizing the sub-themes which included 48 themes, 11 main themes such as interaction and compatibility with the virtual education environment, improving the quality of education through the facilities of the virtual environment, the obstacles in virtual education, the disruption of the discipline process in education, teacher-student interactive changes due to absence, changes created in students, teachers' worries and anxieties in the matter of education, teacher's actions and the resulting sense of sufficiency, role density and burnout resulting from it, support of the school staff and parents to the teacher, The interaction of parents (family) and teachers in the matter of education was achieved. The results showed that despite the new nature of virtual education and its difficulties and disadvantages, it also has advantages that most teachers believe will be very effective if virtual and face-to-face education can be integrated with each other.

    Keywords: Virtual Education, Lived Experiences, Corona, Teachers
  • Nasibeh Soltani* Pages 197-206

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of executive function training on the cognitive regulation of emotion and sleep quality of elementary school children with sluggish cognitive tempo disorder. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up period of 2 months. The statistical population was all male students aged 8 to 11 years with slow cognitive rhythm in Tabriz city in 2022. The sample size included 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) who were selected by purposeful sampling and were placed in two control and experimental groups. For the experimental group, executive function training was conducted in 12 sessions, two sessions per week. The research tools included the sluggish cognitive tempo Questionnaire (SCTQ, Penny et al., 2009), the Children's Cognitive Regulation of Emotion Questionnaire (CERQ, Garnefski et al., 2001), and the Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ, Owens et al., 2000). The data were analyzed using variance analysis with repeated measurements. The results showed that there is a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group compared to the control group (P<0.01) and this difference remained stable during the follow-up period (P<0.01). Based on these findings, it can be concluded that the training of executive functions is effective in the cognitive regulation of emotion and sleep quality of primary school children with sluggish cognitive tempo disorder.

    Keywords: sluggish cognitive tempo disorder, cognitive regulation of emotion, executive functions, sleep quality
  • Fateme Rahimi, Said Asadnia, Muhammad Rasul Mufassery* Pages 207-218

    The aim of the study was to investigate the relationship between Brain/Behavioral Systems and symptoms of Social Anxiety Disorder, considering the mediating role of Disgust Sensitivity. The method of this research was descriptive, correlational, and structural equation type. The intended population was clinical, which included all treatment seekers with Social Anxiety Disorder (male and female) of Urmia City. For this purpose, 260 people seeking treatment were selected by purposive sampling method (diagnosed by psychologists or psychiatrists) and completed the Disgust Sensitivity Scale (DSS, Heidt 1994) and the Social Phobia Inventory (SPI, Kanor et al. 2000) and Behavioral Inhibition/Activation Systems Scale (BIS/BAS, Carver, and White, 1994). The data were analyzed using the statistical method of structural equation modeling. The results showed that the direct effect of the behavioral activation system and behavioral inhibition system on social anxiety disorder is significant (p<0.01). Also, the results showed that the indirect effect of the behavioral activation system and behavioral inhibition system on social anxiety disorder with the mediation of disgust sensitivity was significant (p<0.01). Finally, the results showed that the research model had a good fit From the above findings, it can be concluded that disgust sensitivity plays a mediating role between brain/behavioral systems and social anxiety disorder. Therefore, it is necessary to pay attention to these factors in therapeutic interventions for people with social anxiety disorder.

    Keywords: Social Anxiety, Behavioral Inhibition, Disgust Sensitivity, Behavioral Activation
  • Maryam Azizi, Yasna Farokhsiri, Fatemeh Kazemi Bahman Abad, Zakiyeh Zamani* Pages 219-228

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of group therapy based on mindfulness on rumination control and difficulty in regulating emotions in adolescents with obsessive-compulsive disorder. The research method was semi-experimental with a pre-test, and post-test design with a control group and a one-month follow-up period. The statistical population of this research included all teenage girls suffering from obsessive-compulsive disorder in Tabas city in 1401, who were selected through available sampling among 30 eligible people and randomly assigned to 2 groups of 15 people. The test and evidence were replaced. The experimental group underwent mindfulness-based group therapy for 8 2-hour sessions (2 sessions per week. The measurement tool in this research was the Nolen-Hoeksma and Maro Rumination Scale (RRS) (1991) and the Gertz and Roemer Emotion Regulation Difficulty Questionnaire (DERS) (2004). Statistical data analysis was done using the repeated measurement variance analysis method. The findings showed that mindfulness-based group therapy on rumination control and difficulty in emotion regulation (p=0.01) in adolescents with obsessive-compulsive and practical disorders is significant. and the results indicated the durability of the treatment in the follow-up period (p=0.01). Based on the results of the research, it can be said that group therapy based on mindfulness is a suitable intervention method for improving the control of rumination and difficulty in regulating the emotions of adolescents with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: emotion regulation difficulty, practical obsession, rumination, Mindfulness
  • Reyhane Saboornejad, Fariborz Bagheri*, Reza Pourhosein Pages 229-240

    The current research was conducted with the aim of validating the paradigm model of spouse selection of satisfied couples in Tehran and was a descriptive-correlation study using confirmatory factor analysis and structural equation modeling. In this research, sampling was done with a purposeful method, and 6 clinics were selected from among the counseling clinics of multiple areas of Tehran city, representing different social and economic bases. 300 people who met the entry and exit criteria and scored a high score in the screening tool were selected as a sample. The research tools included the researcher-made questionnaire of the model-partner selection of satisfied couples and the marital satisfaction questionnaire of Enrich (1998). Confirmatory factor analysis with AMOS24 software was used to check the validity of the proposed model. Also, in order to examine the paradigm model of the research, the structural equation approach based on partial least squares method with PLS-3 software was used. Examining the fit indices of the proposed model showed that the model has a good fit and the factor loading of all the main and subcategories of the research model was greater than 0.4. Also, the results showed that the validity and reliability of the scales of the proposed model are suitable. The results of direct and indirect effects of the research model were also examined. The findings of this research indicated that in Iranian culture, several factors at different levels affect the process of choosing a satisfactory spouse, and it is necessary for counselors and couple therapists to formulate their interventions based on this.

    Keywords: Validation, Paradigm Model, Satisfied Couples, Spouse Selection
  • Zeynab Bahrami* Pages 241-246

    The present study aims to introduce successful positive psychology interventions in the treatment of patients with borderline personality disorder (BPD). The patient was a 53-year-old man referred to the Spring of Life Psychology Clinic by his ex-wife for his aggressive and impulsive behavior. Following a clinical interview and performing psychological tests (SCL-90-R, MCMI-IV), he was diagnosed with borderline personality disorder as well as mild depression. During 20 sessions of therapy lasting for 5 months, positive psychological interventions were conducted in individual psychological sessions in the form of weekly tasks. After these 20 sessions, significant improvement in borderline personality disorder symptoms and mild depression were evident. His ex-wife even confirmed the improvement. As a case study, this can support the effectiveness of positive psychology interventions in treating borderline personality disorder.

    Keywords: Positive Psychology interventions, Borderline Personality Disorder, Mild DepressionPositive Psychology interventions, Mild Depression