فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 84، خرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/05
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ضحی حاجیها، هادی بهرامی احسان* صفحات 1-10

    وسوسه و لغزش از عوامل مهم دخیل در عود مصرف مواد است و زنان، تجارب وسوسه برانگیز بیش تری نسبت به مردان دارند. از این رو هدف این پژوهش، شناسایی عواملی بود که سبب تداوم وسوسه، تحقق و یا سرکوب لغزش در این گروه خاص می شوند. روش این پژوهش، روش کیفی و از نوع نظریه زمینه ای بود. شرکت کنندگان در پژوهش ، 40 نفر از زنان مصرف کننده مواد مراجعه کننده به مرکز ترک اعتیاد زنان بهبودگستران همگام در سال های 97 تا 98 بودند که با روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند و با این تعداد نمونه اشباع حاصل شد. ایزار پژوهش، مصاحبه ی نیمه ساختاریافته بود و داده ها با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی رویکرد استراوس و کوربین تحلیل شدند تم های اکتشافی پژوهش حاضر به شرح زیر است: 1- عوامل فردی و خانوادگی تداوم بخش وسوسه (متشکل از مقوله های عوامل شناختی خانوادگی و 4 گام  عوامل شناختی فردی: 1. تردید، 2. کسب مجوز لغزش،3. توجیه مصرف مجدد، 4. مصرف مجازی. مقوله عوامل عاطفی- هیجانی و رفتاری فردی و خانوادگی تداوم بخش وسوسه. 2- عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی تحقق بخش لغزش، و 3- عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی سرکوب کننده لغزش. پژوهش حاضر نشان داد شناسایی عوامل دخیل در وسوسه و لغزش در درمان اعتیاد زنان ضروری است و به نظر می رسد به کارگیری این عوامل در درمان و آگاهی بخشی به زنان، احتمال پیشگیری از عود را امکان پذیرتر خواهد کرد.

    کلیدواژگان: زنان مصرف کننده مواد، وسوسه، لغزش، عوامل تداوم بخش، عوامل تحقق بخش، عوامل سرکوب کننده، نظریه زمینه ای
  • نازیلا اقبال*، معصومه اسمعیلی صفحات 11-24

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد تجربه رفتارهای همدلانه در ایام دنیاگیری کووید-19 بود. این مطالعه با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی در مهر و آبان سال 1400 انجام شد. جامعه مورد پژوهش شامل شهروندان 20 تا 70 ساله ساکن تهران بود. نمونه پژوهش را 17 نفر (8 خانم و 9 آقا) از این جامعه تشکیل می‏دادند که انتخاب‏شان به روش نمونه گیری‏ دردسترس از نوع نمونه گیری داوطلبانه و با در نظر گرفتن اصل اشباع بود. جهت جمع‏آوری داده ها از مصاحبه های نیمه‏ساختاریافته استفاده گردید و تجزیه وتحلیل داده‏ها به شیوه تحلیل کلایزی انجام پذیرفت. یافته های به‏دست آمده از مطالعه به شکل‏گیری دو مضمون فراگیر «نقش احساس همدلی در انجام رفتارهای پیشگیرانه، مقابله‏ای و حمایتی» و «پیامدهای جانبی همدلی» انجامید. مضمون فراگیر اول خود شامل هفت مضمون سازمان‏دهنده و مضمون فراگیر دوم شامل دو مضمون سازمان‏دهنده بود. به نظر می رسد که افراد در دوران کرونا همدلی را در قالب نقش‏های حمایتی و مراقبتی همچون حمایت روحی، معنوی، مالی و اجتماعی از دیگران با هدف حفظ سلامتی خود، بستگان و جامعه تجربه کرده اند. هرچند که همدلی از نگاه آنان دارای برخی پیامدهای مثبت و منفی نیز بوده است. به نظر می رسد که همدلی به عنوان احساسی انسان دوستانه در شرایط بحرانی همچون همه گیری ها می تواند کارکردهای موثری داشته باشد و بروز و تسری آن در این مواقع احتمالا عامل یاریگری در انجام رفتارهای مناسب و کنترل شرایط باشد. پیشنهاد می‏شود در پژوهش‏های آتی، ابعاد تجربه همدلی در دوران شیوع کرونا در میان ساکنان روستاها و سایر شهرها مورد مطالعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، کووید-19، همه گیری، رفتار همدلانه
  • رضا محمدزاده گان، ابوالفضل فرید*، غلامرضا چلبیانلو حسرتانلو، جواد مصرآبادی صفحات 25-34

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی برنامه یادگیری اجتماعی-هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودتنظیمی هیجانی و علایم اختلال نقص توجه/بیش فعالی در کودکان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان یازده تا چهارده سال مراجعه کننده به مراکز مشاوره کودک شهر خوی در سال 1401-1400 بود. نمونه آماری شامل 30 کودک بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه علایم مرضی کودکان (CSI-4) اسپرافکین و همکاران (1984) و چک لیست تنظیم هیجانی (ERC) شیلدز و کیکتی (1997) بود. در این پژوهش، شرکت کنندگان گروه آزمایش برنامه یادگیری اجتماعی-هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی را طی 15 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون خودتنظیمی هیجانی و علایم نقص توجه/بیش فعالی در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری در سطح 01/0 وجود داشت. با توجه به یافته ها می توان مطرح کرد که مداخله یادگیری اجتماعی-هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی درمان موثری برای بهبود عملکردهای هیجانی و علایم نقص توجه/بیش فعالی در کودکان بوده است.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، خودتنظیمی هیجانی، ذهن آگاهی، یادگیری اجتماعی-هیجانی
  • الهام موسویان* صفحات 35-44

    فانتزی ناهوشیار یکی از مفاهیم محوری در حوزه نظریه و کاربرد رشته روانکاوی است. اهمیت این مفهوم چه به لحاظ بالینی و چه نظری موجب شده است تا همه مکاتب روان کاوی تعریف خاص خود را از فانتزی ناهوشیار ارایه دهند. با توجه به تکثر نظری در باب این مفهوم، مواجهه با تعداد زیاد تعاریف چندان هم تعجب آور نیست: از تعریف کلاسیکی که آن را فعالیتی خیال ورزانه و معرف جنبه روانی سایق می داند تا تعاریف دیگری که آن را «تجربه نه-من»، آن چنان که در رابطه تحلیلی بین بیمار و درمان گر مشاهده می کنیم، می نامند. هدف از پژوهش حاضر مروری نظری بر مفهوم فانتزی در راستای شفاف سازی هر چه بیش تر آن  و همچنین بررسی نقش فانتزی در اتاق درمان و تکنیک های درمانی می باشد. امید است با شفاف سازی هر چه بیش تر این مفهوم محوری فهم و درمان بهتر اختلالات روانی تسهیل گردد.

    کلیدواژگان: فانتزی ناهوشیار، نظریه های روانکاوی، فروید، کلاین
  • سمیرا اسپروز، امید رضائی* صفحات 45-54

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تنظیم هیجانی افراد دارای رگه های اختلال شخصیت خوشه  Bبراساس سبک های دلبستگی و عملکرد تاملی صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در سال تحصیلی 1400-1401 بود. حجم نمونه 120 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سبک های دلبستگی (AAI) سیمپسون (1990)، پرسشنامه چندمحوری بالینی میلون (MCM-III) میلون (1994)، پرسشنامه عملکرد تاملی (RFQ) فوناگی و همکاران (2016) و پرسشنامه تنظیم هیجان (ERQ) گروس و جان (2003) بود. نتایج آزمون رگرسیون به روش ورود همزمان نشان داد که از میان متغیرهای پژوهش، عدم قطعیت (03/0=P و 23/0-=β)، سبک دلبستگی ایمن (002/0=P و 27/0=β) و اجتنابی (02/0=P و 31/0-=β) پیش بینی کننده تنظیم هیجان بودند. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهای پیش بین قادر به پیش بینی 19/0 از واریانس متغیر تنظیم هیجان در افراد دارای رگه های اختلال شخصیت خوشه B بودند. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که توجه به سبک های دلبستگی و عملکرد تاملی توسط روان شناسان می تواند به تبیین تنظیم هیجانی در افراد دارای رگه های اختلال شخصیت خوشه  B کمک نماید.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، رگه های اختلال شخصیت خوشه B، سبک دلبستگی، عملکرد تاملی
  • فاطمه صمدی، سید عبدالمجید بحرینیان*، کتایون رازجویان، فاطمه شهابی زاده صفحات 55-66

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر پرخاشگری، خودانتقادی و رفتارهای خودآسیب رسان نوجوانان 12- 18 سال مبتلا به اختلال دوقطبی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری نوجوانان 12- 18 سال مبتلا به اختلال دوقطبی در سال 1401 بودند که از این جامعه به روش نمونه گیری هدفمند از بین بیمارستان امام حسین تهران، مطب سعادت آباد و مطب قایم شهر و بر اساس مصاحبه بالینی ساختار یافته، تعداد 40 نوجوان انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه (20 نفر برای هر گروه جایگرین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پرخاشگری (AQ، باس و پری، 1992)، پرسشنامه رفتارهای خودآسیب رسان (ISAS، کلونسکی و گلن، 2009) و پرسشنامه خودانتقادی (LOSC، تامپسون و زوراف، 2004) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین رفتارهای خودآسیب رسان، پرخاشگری و خودانتقادی پس آزمون گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح (01/0>P) وجود داشت. در واقع رفتاردرمانی دیالکتیکی باعث کاهش پرخاشگری، خودانتقادی و رفتارهای خودآسیب رسان در نوجوانان مبتلا به اختلال دوقطبی می شود.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، پرخاشگری، خودانتقادی، رفتارهای خودآسیب رسان، رفتاردرمانی دیالکتیکی
  • عباسعلی محمودی مولایی، رمضان حسن زاده*، افسانه خواجوند خوشلی صفحات 67-74

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی در بیماران کرونری قلب انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی ابا طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران آنژیوپلاستی شده مراجعه کننده به کلینک قلب فاطمه زهرا (س) ساری در سال 1400 بود. تعداد 45 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه) گمارش شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش اول 10 جلسه درمان شناختی رفتاری و شرکت کنندگان گروه آزمایش دوم 8 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند. پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 (ویر و شربورن، 1992) به عنوان ابزار پژوهش در دو مرحله قبل و بعد از آموزش در هر سه گروه اجرا شد. تحلیل یافته ها توسط  آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که با کنترل اثر پبش آزمون بین میانگین پس آزمون کیفیت زندگی در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در سطح 001/0 وجود دارد. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد اثربخشی درمان شناختی رفتاری نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی بیشتر است 0002/0= p). بنابراین، در حوزه درمان و مشاوره بیماران مبتلا به کرونری قلب، درمان شناختی رفتاری کارآمد به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی
  • فهیمه آخوندی، حسن توزنده جانی*، احمد زنده دل صفحات 75-84

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش مهارت های مبتنی بر شفقت ورزی بر عاطفه مثبت و اسناد خصمانه زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی بود. این پژوهش از نوع  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با مرحله پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی بود که جهت استفاده از خدمات روان شناختی در سال 1401- 1400به کلینیک های روان شناسی (تحت پوشش سازمان بهزیستی) شهر تهران مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر از این زنان بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. سپس، به طور تصادفی 15 نفر در گروه گواه و 15 نفر در گروه آزمایش جایگذاری شدند. گروه مداخله آموزش مهارت های مبتنی شفقت ورزی را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار دریافت کردند. داده ها با استفاده از مقیاس مقیاس کنترل عواطف ویلیامز و همکاران (ACQ) (1997) و اسناد خصمانه آرنتز و همکاران (HDQ) (2003) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر اصلی گروه برای عاطفه مثبت (771/ ، 05/0> P، 2/94F=) و برای اسناد خصمانه (315/ ، 05/0> P، 9/12F=) معنادار است. در متغیر عاطفه مثبت اثر اصلی سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (327/ ، 05/0> P، 5/13F=) و در متغیر اسناد خصمانه (185/ ، 05/0> P، 37/6F=) معنادار گزارش شده است. که 89 درصد از عاطفه مثبت و اسناد خصمانه را گزارش کرد. نتیجه گیری می شود آموزش مهارت های مبتنی بر شفقت ورزی بر بهبود عاطفه مثبت و کاهش اسناد خصمانه اثربخش است. و این مداخله تا حد زیادی توانست عاطفه مثبت را افزایش و اسناد خصمانه کاهش دهند و از این رو می توانند در درمان آسیب های روانشناختی ناشی از روابط فرازناشویی مفید باشد.

    کلیدواژگان: اسناد خصمانه، آموزش مهارت های مبتنی بر شفقت ورزی، عاطفه مثبت
  • مریم یوشی زاده، فریده دوکانه ای فرد*، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 85-96

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تلفیق طرحواره درمانی با فن مواجهه و پیشگیری از پاسخ بر تحمل پریشانی و نشانگان وسواس انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنانی که در بازه زمانی اول آبان 99 تا پایان بهمن 99 به کلینیک های مشاوره تحت نظارت سازمان نظام روانشناسی در شمال و مرکز شهر تهران مراجعه و توسط روانپزشک تشخیص قطعی اختلال وسواس شستشو دریافت کردند بود؛ که 30 نفر با روش نمونه گیری غیرتصادفی بصورت هدفمند بعنوان نمونه انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه 15نفری قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش طی 14جلسه بصورت انفرادی تحت مداخله قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس تحمل پریشانی (DTS، سیمونز و گاهر، 2005) و مقیاس وسواس فکری-جبری ییل-براون (1989، YBOCS) بود.  تحلیل داده ها  با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد بین گروه آزمایش و گواه در پس آزمون و پیگیری تحمل پریشانی و نشانگان وسواس تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P).  بدین معنا که تلفیق طرحواره درمانی با فن مواجهه و پیشگیری از پاسخ موجب افزایش تحمل پریشانی و کاهش نشانگان وسواس شده؛ و میزان اثربخشی تا مرحله پیگیری دو ماهه نیز معنادار بوده است. براساس نتایج به دست آمده در پژوهش می توان گفت تلفیق طرحواره درمانی با فن مواجهه و پیشگیری از پاسخ بر افزایش تحمل پریشانی و کاهش نشانگان وسواس در زنان مبتلا به اختلال وسواس شستشو موثر بوده است.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، طرحواره درمانی، مواجهه و پیشگیری از پاسخ، نشانگان وسواس، وسواس شستشو
  • ملیحه هاشمی، محمدکاظم عاطف وحید*، سعید ملیحی الذاکرینی، آدیس کراسکیان موجمناری، علیرضا دلاوری صفحات 97-106

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان فراشناختی بر کاهش پریشانی روانشناختی و الکسی تایمیا در بیماران مبتلا به سوء هاضمه عملکردی  بود. این پژوهش از نوع  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلابه سوء هاضمه عملکردی مراجعه کننده به بیمارستان شریعتی در بازه زمانی 1401-1400بود. نمونه آماری شامل 30 نفر از این بیماران بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. سپس به هر یک از گروه های آزمایشی  و گواه 15 نفر به طور تصادفی اختصاص داده شد. گروه مداخله درمان فراشناختی ولز (2004) را 8 جلسه 45 دقیقه ای دریافت کردند و گروه گواه در فهرست انتظار قرار گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه پریشانی روان شناختی (DASS-21) و الکسی تایمیا تورنتو (TAS 20، 1994) جمع آوری شد. داده های پژوهش، به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر  مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد به طور کلی نمرات پریشانی روانشناختی از مرحله پیش آزمون به پس آزمون و پیگیری کاهش یافته است؛ همچنین تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون (05/0>p، 79/8-=d)و پیش آزمون پیگیری (05/0>p، 6/10-=d) معنادار است. در متغیر آلکسی تایمیا تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون (05/0>p، 89/8-=d) و پیش آزمون پیگیری (05/0>p، 7/13-=d) معنادار است که نشان دهنده تاثیر مداخله پژوهش در کاهش پریشانی روانشناختی و آلکسی تایمیا است نتیجه گیری می شود این مداخله تا حد زیادی توانسته در کاهش پریشانی و آلکسی تایمیا در بیماران مبتلا به سوء هاضمه عملکردی موثر باشد.

    کلیدواژگان: آلکسی تایمیا، پریشانی روانشناختی، درمان فراشناختی، سوء هاضمه عملکردی
  • مریم نژاداسدی، سحر صفرزاده* صفحات 107-118

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی یادگیری مجازی مطلوب براساس خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی با میانجی گری سازگاری تحصیلی بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از منظر روش توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری دادها از پرسشنامه آموزش مجازی (کیم و همکاران، 2005، OEQ)، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (جینکز و مورگان، 1999، ASEQ)، پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی کرمی و همکاران،  2005، SRLSQ)، پرسشنامه سازگاری تحصیلی (بیکر و سریاک، 1984، ECQ) استفاده شد. داده ها با روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بین خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری فراشناختی با سازگاری تحصیلی اثرمستقیم معنادار وجود دارد (05/0>p). همچنین خودکارآمدی تحصیلی، راهبردهای یادگیری شناختی، راهبردهای یادگیری فراشناختی و سازگاری تحصیلی بر یادگیری مجازی مطلوب اثرمستقیم معنی داری دارد (05/0>p). خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری فراشناختی بر یادگیری مجازی مطلوب از طریق سازگاری تحصیلی اثرغیرمستقیم معنی دار دارد (05/0>p) ولی راهبردهای یادگیری شناختی از طریق سازگاری تحصیلی بر یادگیری مجازی مطلوب اثرغیرمستقیم معنی دار ندارد. مدل نهایی نیز از برازش مطلوبی برخوردار بود. می توان نتیجه گرفت به منظور افزایش اثر خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر یادگیری مجازی مطلوب دانشجویان می توان بر تقویت سازگاری تحصیلی متمرکز شد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، سازگاری تحصیلی، راهبردهای خودتنظیمی، یادگیری مجازی مطلوب
  • سارا هوشنگی شایان، محمدرضا سالاری فر* صفحات 119-130

    این پژوهش با هدف پیش عملکرد تحصیلی براساس کارکردهای سبک تفکر و سبک های تربیتی والدین با میانجی گری مسیولیت پذیری دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تمام دانش آموزان مقطع متوسطه اول ناحیه 3 شهر قم مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1401- 1400 بود که از این بین 430 نفر از دانش آموزان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و  پرسشنامه های عملکرد تحصیلی فام و همکاران (1999، APQ)، سبک های تفکر استرنبرگ (STSQ، 1992)، مقیاس فرزندپروری ادراک شده گرولینک و همکاران (PPQ، 1997) و مسیولیت پذیری شخصی مرکلر و همکاران (PRQ، 2016) تکمیل کردند. تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد سبک تفکر قانونی، اجرایی، سبک های تربیتی مادر و پدر و مسیولیت پذیری رابطه مثبت و معنادار (01/0>p) و سبک تفکر قضاوت گر و عملکرد تحصیلی ارتباط منفی معنادار (01/0>p) بود و سبک تفکر قانونی، اجرایی، قضاوت گر، سبک های تربیتی مادر و پدر از طریق مسیولیت پذیری با عملکرد تحصیلی ارتباط دارند (01./0>p). نتایج این پژوهش نشان داد بین کارکردهای سبک تفکر و سبک های تربیتی والدین با عملکرد تحصیلی با میانجی گری مسیولیت پذیری در دانش آموزان رابطه وجود دارد (05/0>p) و مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است. یافته های این پژوهش می تواند در بهبود عملکرد تحصیلی مورد استفاده ی متخصصان حوزه های آموزشی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، کارکردهای سبک تفکر، سبک های تربیتی والدین، مسئولیت پذیری
  • حمیده جهانگرد، رضا قربان جهرمی*، فریبرز درتاج، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 131-140

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای تحمل ابهام  در رابطه بین نیاز به شناخت و نیاز به خاتمه با حافظه کاری بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان دبیرستان های شهر تهران که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند تشکیل دادند  که از بین آن ها ازطریق روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای  385 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه های حافظه کاری (WMQ، 1392)، نیاز به شناخت (NCS، 1996)، نیاز به خاتمه (NFCS، 2008) و تحمل ابهام (MSTAT، 1993)  بود. روش تحلیل این پژوهش، تحلیل معادلات ساختاری بود که با استفاده از آن روابط علی متغیرهای پژوهش بررسی شد. یافته ها گویای آن بود که اثر مستقیم نیاز به شناخت بر حافظه کاری معنادار (001/0>P)، اثر مستقیم تحمل ابهام بر حافظه کاری(001/0>P) معنادار، اما اثر مستقیم ترجیح قطعیت (08/0>P) و ترجیح ساختار(1/0>P)  بر حافظه کاری معنادار نبود. همچنین نتایج نشان داد که نیاز به شناخت و نیاز به خاتمه از طریق واسطه گری تحمل ابهام بر حافظه کاری دارای اثرغیرمستقیم بود (001/0>P). بنابراین مداخلات مبتنی بر بهبود نیاز به شناخت، نیاز به خاتمه و تحمل ابهام می تواند به افزایش ظرفیت حافظه کاری در دانش آموزان کمک کند.

    کلیدواژگان: تحمل ابهام، نیاز به خاتمه، نیاز به شناخت، حافظه کاری
  • مجید جامه بزرگی، سید علی آل یاسین*، حسن حیدری، حسین داوودی صفحات 141-152

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان فراشناختی و درمان فعال سازی رفتاری بر احساس گناه در زنان مبتلا به اختلال دیس تایمیک بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان دارای اختلال دیس تایمی مراجعه کننده به کلینیک های روان شناسی مستقر در منطقه 8 شهر تهران در سال 1400 بود که تعداد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار این پژوهش پرسشنامه احساس گناه کوگلر و جونز (1992) (CJGFQ) بود. برای گروه آزمایش اول درمان فراشناخت (ولز، 2009) و برای گروه آزمایش دوم درمان فعال سازی رفتاری (دیمیدجیان و همکاران، 2008) در 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای دوبار برگزار شد. داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس آمیخته تجزیه وتحلیل شدند. نتایج تحلیل واریانس نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری احساس گناه و مولفه هایش تفاوت معناداری وجود دارد (05/0p>). نتایج نشان داد هردو مداخله در احساس گناه و مولفه هایش اثربخش بودند اما مداخله فعال سازی رفتار اثربخشی بیشتری را نشان می دهد و بین دو درمان تفاوت معنادار مشاهده شد (05/0p>). بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت که به دلیل تاثیر بیشتری که درمان فعال سازی رفتاری بر کاهش احساس گناه دارد می تواند به تنهایی و یا با درمان مکمل در کاهش احساس گناه ناشی از افسردگی در زنان مبتلا به اختلال دیس تایمیک موثر باشد.

    کلیدواژگان: احساس گناه، اختلال دیس تایمیک، درمان فراشناختی، درمان فعال سازی رفتاری
  • سمانه متو، مجید صفاری نیا*، احمد علی پور صفحات 153-164

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی معنویت درمانی و درمان شناختی-رفتاری بر ترس از عود و گلبول های سفید خون زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری دوماهه بود. جامعه پژوهش شامل زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی مراجعه کننده به کلینیک تخصصی و فوق تخصصی بیماری های پستان جهاد دانشگاهی در زمستان 1400 بود. 45 نفر از بیماران به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ترس از عود سرطان با سیاهه ترس از عود سرطان (FCRI) سیمارد و ساوارد (2009) و گلبول های سفید خون به روش فلوسایتومتری اندازه گیری شدند. بیماران گروه های آزمایش مداخلات مربوطه را به مدت 12 جلسه 120 دقیقه ای هر هفته دو جلسه، به صورت فردی دریافت نمودند. تحلیل داده ها با روش های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد که اثر گروه، اثر زمان و اثر زمان×گروه برای ترس از عود (01/0>p) و گلبول های سفید خون (05/0>p) معنادار هستند. همچنین، اختلاف میانگین پیش آزمون با پس آزمون و پیگیری در متغیرهای یادشده معنادار (001/0>p)، اما اختلاف میانگین پس آزمون و پیگیری در آن ها معنادار نبود (05/0<p). تفاوت میانگین بین گروه های درمانی در ترس از عود معنا دار بود (01/0>p)، ولی در گلبول های سفید خون معنادار نبود (05/0<p). این دو روش درمانی با اولویت گذاری استفاده از معنویت درمانی می توانند به منظور کاهش ترس از عود زنان مبتلا به سرطان پستان و افزایش گلبول های سفید خون آنان استفاده شوند.

    کلیدواژگان: ترس از عود، درمان شناختی-رفتاری، زنان، سرطان پستان، گلبول های سفید خون، معنویت درمانی
  • آسیه عسگری، لیلا سادات عزیزی ضیابری*، جوانشیر اسدی، علی حسینائی صفحات 165-174

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم شناختی هیجان و بخشش زناشویی زنان آسیب دیده از بی وفایی زناشویی انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی زنان آسیب دیده از بی وفایی زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره ی شهر گرگان در 9 ماهه ی اول سال 1399 بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در 8 جلسه ی 90 دقیقه ای دوبار در هفته دریافت کرد. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان (CERQ) گارنفسکی و همکاران (2002) و بخشش زناشویی (MFQ) ری و همکاران (2001) بود. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) با استفاده از نرم افزار 16-SPSS در سطح معناداری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در تنظیم شناختی هیجان و بخشش زناشویی تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود دارد .با توجه به نتایج می توان بیان نمود درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند به عنوان یک مداخله ی موثر به منظور بهبود بخشش زناشویی و تنظیم شناختی هیجان در زنان آسیب دیده از بی وفایی زناشویی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بخشش زناشویی، تنظیم شناختی هیجان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • علیرضا شریفی اردانی*، فاطمه قهوه چی الحسینی، مرضیه اثنان عشریه، مهدی تولائی، ریان رجبی صفحات 175-184

    هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش واسطه ای شیوه برخورد والدین با هیجان های منفی فرزندان در رابطه بین تنظیم هیجانی در تبیین مهارت اجتماعی فرزندان بود. پژوهش از نوع توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری والدین دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر یزد در سال تحصیلی 1400-1401 بوند. ‏حجم نمونه 300 نفر و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند که ‏ 286 نفر پرسشنامه ها را تکمیل کردند.‏‎ ابزار پژوهش پرسشنامه های مهارت های اجتماعی (SSRS) گرشام و الیوت، (1990)، مشکلات در نظم بخشی هیجانی (DERS)‎ گراتز و رویمر (2004)‏ و شیوه های برخورد با هیجانات منفی کودکان (CCNES) (فابز و همکاران، 1990)‏‎ بودند. جهت تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار‎ PLS-SEM3 ‎استفاده شد. یافته ها نشان داد تنظیم هیجان، رابطه مستقیم و مثبت با مهارت اجتماعی فرزندان (39/0=‏β، 001/0= ‏p‏‏) ارد. تنظیم هیجانی رابطه مستقیم و مثبت با شیوه های غیر حمایتی (32/0=‏β، 4/0= ‏p‏‏) دارد. شیوه های حمایتی برخورد رابطه مستقیم و مثبت با مهارت اجتماعی (33/0=‏β، ‏001/0= ‏p‏‏‎) داشت، اما شیوه های غیر حمایتی رابطه مستقیم و منفی با مهارت اجتماعی فرزندان (19/0-=‏β، 01/0= ‏p‏ ‏) داشت. تنظیم هیجان به طور غیر مستقیم و منفی، باواسطه ای شیوه های غیر حمایتی برخورد ‏(07/0-=‏β، ‏03/0= ‏p‏‏) با مهارت اجتماعی فرزندان رابطه داشت. مدل از برازش مطلوبی برخوردار است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد مهارت اجتماعی فرزندان تحت تاثیر تنظیم هیجانی و همچنین شیوه های برخورد والدین با هیجان های منفی فرزندان قرار دارد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، اجتماعی سازی هیجانی، شیوه های برخورد با هیجانات منفی کودکان، مهارت اجتماعی
  • حمیدرضا حیدری، سمیه رهنمائی* صفحات 187-198

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی تاب‎آوری در رابطه بین پریشانی روانشناختی و انزوای اجتماعی با بهزیستی روانشناختی بهبودیافتگان کووید-19 بود. این پژوهش، از نوع توصیفی- همبستگی و بر مبنای تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل تمامی بهبودیافتگان بیماری کووید-19 در زمستان1400 بود که تعداد270 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس پریشانی‎ روانشناختی (K-10)، انزوای‎ اجتماعی (SIQ)، بهزیستی ‎روانشناختی (RSPWB)، تاب‎آوری (CD-RISC) بود. داده‎ها با روش‎های ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شدند. یافته‎ها نشان داد مسیرمستقیم پریشانی‎ روانشناختی به تاب‎آوری ‎روانشناختی و بهزیستی ‎روانشناختی اثر معنادار داشت (05/0>P). همچنین مسیرمستقیم انزوای‎اجتماعی به تاب‎آوری ‎روانشناختی معنادار بود (05/0>P). پریشانی ‎‎روانشناختی با میانجیگری تاب‎آوری ‎‎روانشناختی بر بهزیستی ‎روانشناختی اثر معنادار غیرمستقیم داشت (05/0>P). انزوای‎اجتماعی با میانجیگری تاب‎آوری‎ روانشناختی بر بهزیستی ‎روانشناختی اثر معنادار غیرمستقیم داشت (05/0>P)، که این حاکی از برازش مطلوب بود. نتایج نشان داد که انزوای اجتماعی و پریشانی روانشناختی به واسطه کاهش تاب‎آوری روانشناختی بر بهزیستی روانشناختی در بین بهبودیافتگان کووید-19 نقش دارد.

    کلیدواژگان: انزوای اجتماعی، بهبودیافتگان کووید-19، بهزیستی روانشناختی، پریشانی روانشناختی، تاب‎ آوری روانشناختی
  • مهتاب برخورداری*، امیرحسین شهبازی صفحات 199-208

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس سبک های دلبستگی با نقش واسطه ای ذهن آگاهی و مثبت اندیشی بود. این پژوهش از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش را کلیه افراد متاهل شهر کرمانشاه در سال 1401 تشکیل دادند که از بین آنها به صورت نمونه گیری در دسترس 350 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس رضایت زناشویی انریچ ((EMS فاورز و اولسون (1993)، پرسش نامه سبک های دلبستگی بزرگسالان (AAI) سیمپسون (1990)، مقیاس ذهن آگاهی (MAAS) براون و ریان (2003) و پرسش نامه افکار خود آیند مثبت ((ATQ-P اینگرام و ویسنیکی (1988) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد، سبک دلبستگی ایمن نقش مستقیم و معناداری با رضایت زناشویی دارد (001/0P<). همچنین رابطه بین سبک دلبستگی ایمن با رضایت زناشویی از طریق ذهن آگاهی (001/0P<) و مثبت اندیشی  (001/0P<) مثبت و معنادار و رابطه دلبستگی ناایمن با رضایت زناشویی از طریق ذهن آگاهی (002/0P<) و مثبت اندیشی (001/0P<) منفی و معنادار بود. اما رابطه مستقیم دلبستگی ناایمن به رضایت زناشویی (239/0P<) معنادار نشد و در نهایت مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. می توان نتیجه گرفت که سبک های دلبستگی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم به واسطه دو متغیر ذهن آگاهی و مثبت اندیشی، رضایت زناشویی را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، سبک های دلبستگی، رضایت زناشویی، مثبت اندیشی
  • مهسا اصغری*، صابر کرمی، مونا برادران خانیانی، مهری الیاسی، محمدرضا قنبری هاشم آبادی صفحات 209-218

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رویکرد کوتاه مدت راه حل محور بر سبک های مقابله ای و نشاط ذهنی دانش آموزان تیزهوش انجام شد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر تیزهوش پایه نهم شهر ارومیه در شش ماهه اول سال تحصیلی 99-1398 بودند. پرسشنامه نشاط ذهنی بین آن ها توزیع و تعداد 30 نفر که در این آزمون پایین تری نسبت به بقیه کسب کردند به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه یکسان 15 نفره آزمایش و گروه در انتظار درمان گمارده شدند. گروه آزمایش، طی 8 جلسه 90 دقیقه ای در هر هفته دو جلسه، درمان گروهی راه حل محور را دریافت کردند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سبک های مقابله ای (WOCQ) (لازاروس و فولکمن، 1984) و نشاط ذهنی (SVS) (ریان و فردریک، 1997)، استفاده شد. جهت تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که باکنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون افراد گروه آزمایش و گروه در انتظار درمان در متغیرهای سبک های مقابله ای و نشاط ذهنی، تفاوت معناداری وجود داشت (001/0>P). با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که رویکرد کوتاه مدت راه حل محور بر کاهش سبک مقابله ای هیجان مدار و افزایش سبک مقابله ای مسیله مدار و نشاط ذهنی دانش آموزان تیزهوش موثر است.

    کلیدواژگان: درمان راه حل محور، سبک مقابله هیجان مدار، سبک مقابله مسئله مدار، نشاط ذهنی، دانش آموزان تیزهوش
|
  • Zoha Hajiha, Hadi Bahrami Ehsan* Pages 1-10

    Temptation and relapse are important factors involved in drug recurrence, and women have more tempting experiences than men. Therefore, the aim of this research was to identify the factors that cause the perpetuation of temptation, realization, or suppression of relapse in this particular group. The method of this research was the qualitative method of grounded theory. The research participants consisted of 40 women who were referred to the drug addiction treatment center of Behboudgostaran Hemgam in the years 2017 to 2018,  who were selected by theoretical sampling method, and with this number of samples, saturation was achieved The research tool was a semi-structured interview, and the data were analyzed using open, axial and selective coding methods. The exploratory themes of the current research are as follows: 1- Individual and familial perpetuating factors of temptation (consisting of the categories of family cognitive factors and 4 steps of individual cognitive factors: 1. Reluctancy, 2. Obtaining relapse permission, 3. Justification of reuse, 4. Virtual consumption, the category of personal and familial emotional-affectional and behavioral perpetuating factors of temptation, 2- Individual, familial, and social ending factors of temptation and realizing relapse, and 3- Individual, familial, and social suppressive factors of relapse. The present study showed that identifying the factors involved in temptation and relapse in women's addiction treatment is necessary, and it seems that the use of these factors in the treatment and awareness of women will make the possibility of relapse prevention more possible.

    Keywords: Substance abuser women, Temptation, Relapse, Perpetuating factors, Realizing factors, Suppressive factors, Grounded theory
  • Nazila Eghbal*, Masoumeh Esmaeili Pages 11-24

    The present study intended to identify the dimensions of the experience of empathetic behaviors during the COVID-19 pandemic. The study was conducted with a qualitative approach and phenomenological method between Oct. to Nov. 2021. The research population included citizens aged 20 to 70 living in Tehran. The research sample consisted of 17 people (eight women and nine men) from this population, who were selected through convenience sampling (voluntary sampling type) taking into account the principle of saturation. Semi-structured interviews were used for data collection, and the data were analyzed using Colaizzi's method of data analysis. The findings of the study led to the formation of two main themes: "The role of empathy in preventive, confrontational, and supportive behaviors" and "Consequences of empathy". The first main theme consisted of seven subthemes and the second main theme consisted of two subthemes. It seems that, during the pandemic, individuals have experienced empathy in the form of supportive and caring roles such as spiritual, financial, and social support of others with the aim of maintaining the health of themselves, their relatives, and society. However, from their point of view, empathy has also some positive and negative consequences. It seems that empathy as a humanitarian feeling in critical situations, including epidemics, can have effective functions, and its occurrence and spread in these situations may help in performing appropriate behaviors and controlling the situation. It is recommended that future studies investigate the experience of empathy among residents of villages and other cities during the COVID-19 pandemic.

    Keywords: phenomenology, COVID-19, pandemic, empathetic behavior
  • Reza Mohammadzadeghan, Abolfazl Farid*, Gholamreza Chalabianlu Hasratanlo, Javad Mesrabadi Pages 25-34

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of a Mindfulness-based Social-emotional Learning Program on emotional self-regulation and symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder in children. The current research was semi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population of the research included all students aged 11 to 14 who were referred to the child counseling centers of Khoy City in 2021-2022. The statistical sample consisted of 30 children who were selected by purposive sampling and were replaced in two experimental and control groups. The data collection tools included Children's Illness Symptoms Questionnaire (CSI-4) Sprafkin et al. (1984) and Emotional Regulation Checklist (ERC) Shields & Cicchetti (1997). In this study, the participants of the experimental group received the mindfulness-based social-emotional learning program During 15 sessions of 60 minutes. Data analysis was done using multivariate covariance analysis. Data analysis showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference at the level of 0.01 between the post-test mean of emotional self-regulation and symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder in the two experimental and control groups. According to the findings, it can be suggested that the Mindfulness-based Social-emotional Learning Program is an effective treatment for improving emotional functions and symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder in children.

    Keywords: Attention-deficit, Hyperactivity, Emotional Self-Regulation, Mindfulness, Social-emotional Learning
  • Elham Moosavian* Pages 35-44

    Unconscious phantasy is one of the central concepts in the field of theory and application of psychoanalysis. The importance of this concept, both clinically and theoretically, has led all schools of psychoanalysis to offer their own definition of unconscious phantasy. Given the theoretical multiplicity of this concept, it is not surprising to encounter a large number of definitions: from the classical definition, which is considered an imaginative activity representing the psychological aspect of drives, to other definitions, which it calls "the no-I experience", as we observe between the patient and the therapist. The purpose of this study is a theoretical review of the concept of phantasy in order to further clarify this concept and also investigate its role in treatment techniques. It is hoped that further clarification of this central concept will facilitate a better understanding and treatment of mental disorders.

    Keywords: unconscious phantasy, psychoanalytic theories, Freud, Klein
  • Samira Esprooz, Omid Rezaei* Pages 45-54

    The present study was conducted with the aim of Predicting the emotional regulation of people with cluster B personality disorder traits based on attachment styles and reflective functioning. The research method was a descriptive correlation. The statistical population included the students of Islamic Azad University, Central Tehran branch in the academic year 2021-2022. The sample size was 120 people who were selected by purposive sampling method. The research tools included the adult attachment inventory (AAI) Simpson (1990), Millon clinical multiaxial inventory (MCMI-III) Millon (1994), the reflective functioning questionnaire (RFQ) Fonagy et al. (2016) and the Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) Gross and John (2003). The results of the regression test using the enter method showed that among the research variables, uncertainty (P=0.03 and β=-0.23), secure attachment style (P=0.002 and β=0.27), and avoidant (P=0.002 and β = -0.31) are predictors of emotion regulation. Also, the results showed that the predictor variables are able to predict 0.19 of the variance of the emotion regulation variable in people with traits of cluster B personality disorder. The result of the present study shows that paying attention to attachment styles and reflective performance by psychologists can help to explain emotional regulation in people with traits of cluster B personality disorder.

    Keywords: emotional regulation, traits of cluster B personality disorder, attachment style, reflective functioning
  • Fatemeh Samadi, Seyedabdolmajid Bahrinian*, Katayon Razjoyan, Fatemeh Shahabizadeh Pages 55-66

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of dialectical behavior therapy on aggression, self-criticism, and self-injurious behaviors of 18-12-year-olds with bipolar disorder. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of 18-12-year-olds with bipolar disorder in 2022, 40 teenagers were selected from this population by targeted sampling from Imam Hossein Hospital in Tehran, Saadat Abad Clinic, and Qayim Shahr Clinic and based on structured clinical interviews. were selected and placed in two experimental and control groups (20 people for each group). To collect data from the aggression questionnaire (AQ, Bass and Perry, 1992), a self-injurious behavior questionnaire (ISAS, Klonsky and Glenn, 2009), and a self-criticism questionnaire (LOSC, Thompson and Zoraf, 2004) were used. The data analysis was done with the statistical method of multivariate covariance analysis. The results showed that by controlling the pre-test effect between the mean of self-injurious behaviors, aggression, and post-test self-criticism of the experimental group and there is evidence of a significant difference in the level (P<0.01). In fact, dialectical behavior therapy reduces aggression, self-criticism, and self-injurious behaviors in adolescents with bipolar disorder.

    Keywords: Bipolar disorder, aggression, self-criticism, self-injurious behaviors, dialectical behavior therapy
  • Abbasali Mahmoudi Molaey, Ramazan Hassanzadeh*, Afsane Khajevand Koshely Pages 67-74

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of cognitive behavioral therapy and therapy based on acceptance and commitment to the quality of life in coronary heart patients. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population included all angioplasty patients referred to Fatemeh Zahra(S) Heart Clinic in Sari in 1400. The number of 45  people were selected as a sample using the purposeful sampling method and randomly assigned to three groups (two experimental groups and one group). The participants of the first experimental group received 10  sessions of cognitive behavioral therapy and the participants of the second experimental group received 8 sessions of therapy based on acceptance and commitment. The quality of life questionnaire SF36  (Weir and Sherburne,1992) was implemented as a research tool in two stages before and after training in all three groups. The analysis of findings by multivariate analysis of covariance test showed that by controlling the pre-test effect, there is a significant difference between the post-test average of the quality of life in the experimental and control groups at the level of 0.001. The results of the follow-up test showed that the effectiveness of cognitive behavioral therapy is higher than the therapy based on acceptance and commitment to the quality of life (p=0.0002). Therefore, in the field of treatment and counseling of patients with coronary heart disease, cognitive behavioral therapy seems efficient.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, therapy based on acceptance, commitment, quality of life
  • Fahimeh Akhoundi, Hassan Toozandehjani*, Ahmad Zendehdel Pages 75-84

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of teaching skills based on compassion on positive emotions and hostile documents of women affected by extramarital relationships. This research was a semi-experimental type with a pre-test, post-test, and control group design with a two-month follow-up phase. The statistical population included all women affected by extramarital relationships who had been referred to psychological clinics (under the welfare organization) in Tehran in order to use psychological services in 2021-2022. The statistical sample included 30 of these women who were selected purposefully. Then, 15 people were randomly placed in the control group and 15 people in the experimental group. The intervention group received compassion-based skills training during 8 sessions of 90 minutes once a week. Data were collected using Williams et al.'s Emotion Control Scale (ACQ) (1997) and Arntz et al.'s Hostile Documents (HDQ) (2003) and analyzed using variance analysis with repeated measures. The results showed that the main effect of the group was significant for positive affect (F=94.2, P<0.05, P<0.05) and for hostile documents (F=12.9, P<0.05, 315/315). In the variable of positive affect, the main effect of the three stages of pre-test, post-test, and follow-up (F=13.5, P>0.05, 327) and in the variable of hostile documents (F=6.37, P>0.05, 185/ =) reported significant. who reported 89% of positive affect and hostile attributions. It can be concluded that teaching skills based on compassion are effective in improving positive emotions and reducing hostile documents. And this intervention was able to increase positive affect and reduce hostile documents to a large extent and therefore can be useful in the treatment of psychological injuries caused by extramarital relationships.

    Keywords: Hostile documents, teaching skills based on compassion, positive affect
  • Maryam Youshizadeh, Farideh Dokaneifard*, Mahdi Zare Bahramabadi Pages 85-96

    The present study investigated the effectiveness of schema therapy combined with exposure and response prevention methods on the distress tolerance and Severity of Obsessive Symptoms of women with washing obsession. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a 2-month follow-up. Its statistical population included all the women referred to counseling clinics under the supervision of the Psychological System Organization in the north and center of Tehran between November 2020 and February 2021 and received a definite diagnosis of obsessive-compulsive disorder by a psychiatrist. In this regard, 30 people were included using a purposeful sampling method and assigned to two experimental and control groups of 15 people. Then, the experimental group received individual intervention for 14 sessions. The research tools included the Distress Tolerance Scale (DTS, Simmons & Gaher,2005) and the Yale-Brown Obsession-Obsession Scale (1989, YBOCS). Data analysis using repeated measurement tests and Bonferroni's post hoc test revealed a significant difference between the experimental and control groups regarding distress tolerance and obsessive-compulsive disorder in the post-test and follow-up stages (P<0.01). It means that the integration of schema therapy with the exposure and response prevention technique increased distress tolerance and reduced the symptoms of obsession. This effectiveness remained significant until the two-month follow-up stage. According to the results, it can be stated that integrating schema therapy with exposure and response prevention technique is effective in increasing distress tolerance and reducing obsessive symptoms in women with washing obsessive disorder.

    Keywords: distress tolerance, schema therapy, exposure, response prevention, compulsive symptoms, washing compulsions
  • Maliheh Hashemi, Mohammad Kazem Atef Vahid*, Saied Malihialzackerini, Addis Kraskian Mojmanaree, Alireza Delavari Pages 97-106

    The aim of this study was to determine the effectiveness of metacognitive therapy in reducing psychological distress and alexithymia in patients with functional dyspepsia. This research was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up period. The statistical population included all patients with functional dyspepsia referred to Shariati Hospital in the period of 2020-2021. The statistical sample included 30 of these patients who were selected purposefully. Then, 15 people were randomly assigned to each of the experimental and control groups. The intervention group received Wells's (2004) metacognitive therapy, 8 sessions of 45 minutes, and the control group was placed on the waiting list. Data were collected using psychological distress questionnaire (DASS-21) and Toronto alexithymia (TAS 20) (1994). The research data was analyzed by variance analysis with repeated measurements. The results showed that psychological distress scores generally decreased from the pre-test to the post-test and follow-up; Also, the difference between the pre-test and post-test stage (p>0.05, d=-8.79) and follow-up pre-test (p>0.05, d=-10.6) is significant. In the alexithymia variable, the difference between the pre-test and post-test stage (p<0.05, d=8.89) and the follow-up pre-test (p<0.05, d=13.7) is significant. It shows the effect of research intervention in reducing psychological distress and alexithymia, it can be concluded that this intervention has been effective in reducing distress and alexithymia in patients with functional dyspepsia.

    Keywords: Alexithymia, Psychological distress, Metacognitive therapy, Functional indigestion
  • Maryam Nezhadasadi, Sahar Safarzadeh* Pages 107-118

    This study aimed to design a model of optimal online learning based on academic self-efficacy and self-regulated learning strategies with the mediation of academic adjustment. This research was applied in terms of purpose and the descriptive-correlational method. The statistical population of the research consisted of all the students of the Islamic Azad University of Ahvaz branch in the academic year 2021-2022, and 300 people were selected and studied by the purposive sampling method. To collect data Online Education Questionnaire(Kim et al., 2005, OEQ), Academic Self-Efficacy Questionnaire(Jinks & Morgan, 1999, ASEQ), Self-Regulated Learning Strategies Questionnaire(Karmi et al., 2006, SRLSQ), Educational Compatibility Questionnaire(Baker & Seriak, 1984, ECQ) were used. The data were analyzed by the path analysis method. The research findings showed that the path coefficient of the direct effect of academic self-efficacy and metacognitive learning strategies on academic adjustment is significant (p<0/05). Also, the path coefficient of the direct effect of academic self-efficacy, cognitive learning strategies, metacognitive learning strategies, and academic adjustment on online learning is significant(p<0/05). The indirect effect of academic self-efficacy, cognitive learning strategies, and metacognitive learning strategies on online learning was significant through academic adjustment(p<0/05), and the effect of cognitive learning strategies on optimal online learning was not significant through academic adjustment. The model has a flattering fit. It can be concluded that to increase the effect of academic self-efficacy and self-regulated learning strategies on the optimal online learning of students, it is possible to focus on strengthening academic adjustment.

    Keywords: Academic Self-Efficacy, Academic adjustment, Self-Regulation Strategies, Optimal Online Learning
  • Sara Hoshangi Shayan, Mohammad Reza Salarifar* Pages 119-130

    This research was conducted with the aim of pre-academic performance based on the functions of thinking style and parenting styles with the mediation of students' responsibility. The descriptive research method was correlation type. The statistical population of the current study included all the students of the first secondary level of the 3rd district of Qom studying in the academic year of 2021-2022, of which 430 students were selected by the available sampling method and the questionnaire Pham et al.'s academic performance (1999, APQ), Sternberg's thinking styles (STSQ, 1992), Grolink et al.'s perceived parenting scale (PPQ, 1997) and Merkler et al.'s personal responsibility (PRQ, 2016) completed. Data analysis using the structural equation modeling method showed legal and executive thinking styles, parenting styles of mother and father and positive and meaningful relationship responsibility (p<0.01), and judgmental thinking style and academic performance. The negative correlation was significant (p<0.01) and legal, executive, judgmental thinking style and parenting styles of mother and father are related to academic performance through responsibility (p<0.01). The results of this research showed that there is a relationship between the functions of thinking style and the educational styles of parents with academic performance with the mediation of responsibility in students (p<0.05) and the research model has a favorable fit. The findings of this research can be used by experts in educational fields to improve academic performance.

    Keywords: academic performance, functions of thinking style, Parents' educational styles, responsibility
  • Hamide Jahangad, Reza Ghorban Jahromi*, Fariborz Dortaj, Aboutaleb Saadati Shamir Pages 131-140

    The aim of this research was to investigate the mediating role of tolerance of ambiguity in the relationship between the need for cognition and the need for closure with working memory. In regard to the purpose, this research was applicable and in regard to procedure, it was a correlation study. The study community included all high school students of Tehran City in 2019-2020, among them 385 students were selected as samples by multi-stage cluster sampling. Research questionnaires included: working memory (WMQ- 2013), the need for cognition (NCS- 1996), the need for closure (NFCS- 2008), and ambiguity tolerance (MSTAT- 1993). Structural equation analysis was used to analyze the data. Findings showed that the need for cognition has a significant effect on working memory(P<0.001), the tolerance of ambiguity has a significant effect on working memory (P<0.001), whereas the need for structure (P<0. 1) and need for certainty (P<0. 08)  has no such impact. Also, the results revealed that the need for cognition and the need for closure have an indirect effect on working memory through the mediation of ambiguity tolerance(P<0.001). Thus, interventions based on improving the need for cognition, the need for closure, and tolerance of ambiguity can help increase students' working memory capacity.

    Keywords: Ambiguity Tolerance, Need for Closure, Need for Cognition, Working Memory
  • Majid Jamehbozorgi, Sayyed Ali Aleyasin*, Hasan Heidari, Hossein Davoodi Pages 141-152

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of metacognitive therapy and behavioral activation therapy on guilt in women with dysthymic disorder. The current research was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design and control and with follow-up groups. The statistical population of this research included all women with dysthymic disorder who were referred to psychological clinics located in the 8th district of Tehran in 1400, and 45 people were selected in a purposeful way and randomly assigned to two experimental groups, and one control group. The instrument of this research was Kugler and Jon's Guilt Questionnaire (1992) (CJGFQ). For the first experimental group, metacognitive therapy (Wells, 2009), and for the second experimental group behavioral activation therapy (Dimidjian et al., 2008) was held in 8 90-minute sessions twice a week. The data were analyzed using mixed variance analysis. The results of the Varbans analysis showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up of guilt and its components (p>0.05). The results showed that both interventions were effective in guilt and its components, but the behavior activation intervention showed more effectiveness, and a significant difference was observed between the two treatments (p>0.05). Based on the results of this study, it can be said that due to the greater effect of behavioral activation therapy on reducing guilt, alone or with complementary treatment, it can be effective in reducing guilt caused by depression in women with dysthymic disorder.

    Keywords: Feeling of guilt, dysthymic disorder, metacognitive therapy, behavioral activation therapy
  • Samaneh Mato, Majid Saffarinia*, Ahmad Alipour Pages 153-164

    The aim of this study was to compare the efficacy of spiritual therapy and cognitive-behavioral therapy on the fear of recurrence and white blood cells in women with breast cancer. The study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a two-month follow-up with the control group. The study population included all women with breast cancer undergoing chemotherapy referred to the specialized and sub-specialized clinic of breast diseases of Jihad Daneshgahi in winter 2022. 45 patients were purposefully selected and randomly assigned to two experimental and control groups. Fear of cancer recurrence by Fear of Cancer Recurrence Inventory (FCRI) Simard & Savard inventory (2009) and white blood cells of the sample subjects using the flow cytometry method were measured. Patients in the experimental groups have received appropriate interventions individually for 12 sessions of 120 minutes, twice a week. Data analysis was performed by Repeated Measures ANOVA. The group effect, time effect, and time×group effect were significant for fear of recurrence (p<0.01) and white blood cells (p<0.05). Also, the mean difference between the pre-test post-test, and follow-up was significant (p<0.001), but the mean difference between the post-test and follow-up was not significant (p<0.05). The mean difference between treatment groups was significant in fear of recurrence (p<0.01), but not significant in white blood cells (p<0.05). These two treatment methods by prioritizing the use of spiritual therapy can be used to reduce the fear of breast cancer recurrence and increase white blood cells.

    Keywords: Fear of Recurrence, Cognitive-Behavioral Therapy, Women, Breast Cancer, White Blood Cells, Spiritual Therapy
  • Asiye Asgari, Leilasadat Azizi Ziabari*, Javanshir Asadi, Ali Hosseinae Pages 165-174

    The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on cognitive emotion regulation and marital forgiveness of women affected by marital infidelity. The method of the study was semi-experimental with pre-test and post-test with a control group. The statistical population included all women affected by marital infidelity who were referred to counseling centers in Gorgan in the first 9 months of 1399. Using the purposive sampling method, 30 people were selected and randomly divided into experimental (15 people) and control (15 people) groups. The experimental group received acceptance and commitment therapy in 8 sessions of 90 minutes twice a week. The research instruments were the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) of Garnfsky et al (2002) and the Marital Forgiveness Questionnaire (MFQ) of Ray et al. (2001). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) using SPSS-16 software at a significance level of 0.05. The results showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference at the level of 0/05 between the average of the post-test of the experimental group and the control group in cognitive emotion regulation and marital forgiveness. It can be stated according to the results that acceptance and commitment therapy can be used as an effective intervention to improve marital forgiveness and cognitive emotion regulation in women affected by marital infidelity.

    Keywords: Marital forgiveness, Cognitive emotion regulation, Acceptance, Commitment Therapy
  • Alireza Sharifi Ardani*, Fatemeh Ghahvehchi-Alhosseini, Marzieh Asnanasharieh, Mehdi Tavallaei, Rayyan Rajabi Pages 175-184

    The aim of this study was to determine the mediating role of parents coping styles with children's negative emotions in the relationship between emotional regulation and children's social skills. The research method is a descriptive correlation. The statistical population was the parents of primary school students in Yazd City in the academic year 2021-2022. The sample size was 300 people and they were selected by the multi-stage cluster sampling method, and finally, 286 people completed the questionnaires. Research measurement included the social skills rating system (SSRS) (Gresham & Elliott 1990), the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) (Gratz & Roemer, 2004), And Coping With Children’s Negative Emotions Scale (CCNES) (Fabbes et al. 1990). The structural equation method and PLS-SEM3 software were used to analyze the data. The findings showed that emotional regulation has a direct and positive relationship with children's social skills (p=0.001, β=0.39). Emotional regulation has a direct and positive relationship with non-supportive practices (β=0.32, p=0.4). Supportive coping methods had a direct and positive relationship with social skills (β=0.33, p=0.001), but non-supportive methods had a direct and negative relationship with children's social skills (-0.19). =β, p=0.01). Emotion regulation was indirectly and negatively related to children's social skills through non-supportive coping methods (β=-0.07, p=0.03). The results of the present study showed that children's social skills are influenced by parents' emotional regulation and CCNE.

    Keywords: emotion regulation, Emotional socialization, parents' coping styles with children's negative emotions, social skills
  • Hamidreza Heidari, Somayeh Rahnamaee* Pages 187-198

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of resilience in the relationship between psychological distress and social isolation with the psychological well-being of those who have recovered from Covid-19. This research was descriptive correlation based on path analysis. The statistical population included all those who recovered from the Covid-19 disease in the winter of 1400, of which 270 people were selected by available sampling. Research tools included the psychological distress scale (K-10), social isolation (Yazdi School, 2013), psychological well-being (RSPWB), and resilience (CD-RISC). Data were analyzed by Pearson correlation coefficients and path analysis. The findings showed that the direct path of psychological distress to psychological resilience and psychological well-being had a significant effect (P<0.05). Also, the direct path of social isolation to psychological resilience was significant (P<0.05). Psychological distress had a significant indirect effect on psychological well-being through the mediation of psychological resilience (P<0.05). Social isolation with the mediation of psychological resilience had a significant indirect effect on psychological well-being (P<0.05), which indicated a favorable fit. The results showed that social isolation and psychological distress play a role in psychological well-being among those who have recovered from Covid-19 due to the reduction of psychological resilience.

    Keywords: Social isolation, recovered from Covid-19, psychological well-being, psychological distress, psychological resilience
  • Mahtab Barkhordari*, Amirhossein Shahbazi Pages 199-208

    The aim of this research was to the prediction of marital satisfaction based on attachment styles with the mediating role of mindfulness and positive thinking. In regard to the purpose, this research was fundamental and in regard to procedure, it was a correlation study. The study community included all married people of Kermanshah City in 2022, among them 350 people were selected as a sample through available sampling. Research questionnaires included: The Enrich Marital Satisfaction scale (EMS) Fowers & Olson (1993), Adult Attachment Styles Questionnaire (AAI) Simpson (1990), Mindfulness Attention Awareness Scale (MAAS) Brown & Ryan (2003), Automatic Thoughts Questionnair-Positive (ATQ-P) Ingram, & Wisnicki (1988). The structural equation analysis was used to analyze the data. The findings showed that secure attachment style has a direct and significant relationship with marital satisfaction (P<0.001). Also, the relationship between secure attachment style and marital satisfaction through mindfulness (P<0.001) and positive thinking (P<0.001) is positive and significant, and the relationship between insecure attachment and marital satisfaction through mindfulness (P<0.002) and positive thinking (P<0.001) was negative and significant. But the direct relationship of insecure attachment to marital satisfaction (P<0.239) was not significant and the research model had a good fit. It can be concluded that attachment styles predict marital satisfaction both directly and indirectly through the two variables of mindfulness and positive thinking.

    Keywords: Mindfulness, Attachment Styles, Marital Satisfaction, Positive Thinking
  • Mahsa Asqhari*, Saber Karami, Mona Baradaran Khaniani, Mehri Elyasi, Mohammad Reza Ghanbari Hashemabadi Pages 209-218

    The aim of this study was to investigate the effect of a short-term solution-oriented approach on the coping styles and mental vitality of gifted students. The method of this research was quasi-experimental and the research design was pretest-posttest with a control group. The statistical population of the study included all gifted ninth-grade female students in Urmia in the first six months of the 2019-2020 academic year. The mental vitality questionnaire was distributed among them and 30 people who scored lower on this test than the others were selected by voluntary purposive method and randomly divided into two equal groups (each group of 15 people). The experimental group received solution-based group therapy for 8 sessions of 90 minutes per week, and the control group was placed on a waiting list. In order to collect information, the Way Of Coping Questionnaire )WOCQ) (Lazarus and Folkman, 1984) and Mental Happiness Questionnaire (SVS) (Frederick, 1997) were used. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the research data. The findings of the study showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the mean post-test scores of the experimental and control groups in the variables of coping styles and mental vitality (P< 0/001). It can be said that the short-term solution-oriented approach is effective in reducing the emotional-oriented coping style and increasing the problem-oriented coping style and mental vitality of gifted students.

    Keywords: Solution-oriented therapy, emotion-oriented coping style, problem-oriented coping style, mental vitality, gifted students