فهرست مطالب

صفه - پیاپی 101 (تابستان 1402)

مجله صفه
پیاپی 101 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر طاهری* صفحات 5-22
    هدف در این مقاله توصیف و تبیین فراروایتی از اندیشه و مفهوم زیربنایی مرجعیت در جوامع، هنر، و معماری سنتی است. شواهد بسیاری وجود دارد مبنی بر اینکه شکل گیری آثار هنر و معماری، سازمان اجتماعی  حرفه ای پیشه وران، ساختار طبقاتی، و رفتارهای جوامع سنتی بر پایه سلسله مراتبی از الگوها یا مراجع معنوی و مادی استوار است. در این مقاله بر پایه روش تفسیر تاریخی نقش و تاثیر سه کلان مرجع مابعدطبیعی، طبیعی (عالم کبیر)، و انسانی (عالم صغیر) و کلیه مفاهیم، اصول، و عناصر مرتبط با آنها بر اندیشه و عمل هنرمندان و معماران بررسی می شود. یافته های این مطالعه نشان می دهند مراجع صلاحیت دار، که در نظام سلسله مراتب هرمی به امور مقدس می رسند، بر شکل گیری کل تا جزء آثار هنر و معماری و حیات حرفه ای پیشه وران سیطره دارند. درواقع، اندیشه مرجعیت در سازمان دهی ساختار و محتوای اصناف پیشه وری، اعطای قداست و مشروعیت به پیشه ها و مصنوعات آنها، تعیین الگوها و سرمشق های معتبر، و نیز قضاوت درباره آنها نقش و اقتدار تعیین کننده ای داشتند. به نظر می رسد با صورت بندی نظری اندیشه مرجعیت و مفهوم سلسله مراتب مراجع صلاحیت دار می توان علاوه بر توصیف برخی آداب و اصول حرف سنتی، تبیینی تازه از خاستگاه های نظری آفرینش فرم در عالم سنت عرضه کرد.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب، جوامع سنتی، مرجعیت، هنر و معماری
  • علی کبیری سامانی، مریم قاسمی سیچانی*، سید مهدی امامی جمعه صفحات 23-34

    مفاهیمی چون طبیعت و عالم طبیعت همواره در طول تاریخ محملی برای تفکر و نظریه پردازی اندیشمندان بوده است. متفکران اسلامی نیز همچون دیگر اندیشمندان تعاریفی در مورد این دو مقوله بیان کرده اند. کنکاش بین این تعاریف و یافتن چگونگی رویکرد معمار به طبیعت و عالم طبیعت از نظر متفکران اسلامی، در فهم رویکرد معماران معاصر به این دو مقوله راهگشا خواهد بود؛ بدین منظور در تحقیق حاضر ابتدا، به روش توصیفی   تحلیلی، مفهوم طبیعت و عالم طبیعت از نظر برخی از متفکران اسلامی بررسی می شود و سپس با استنتاج و استدلال منطقی، با توجه به نقش انسان و به تبع آن معمار در عالم هستی، نوع رویکرد مشخص می گردد، بنابراین طبق نظر برخی از متفکران طبیعت قوه ملهم و نفسانی و عالم طبیعت عالمی ذی شعور و قانونمند است، حال با توجه به صفت خلیفگی و بندگی انسان، معمار تنها بر سیاق همدلی، تبعیت، پیروی، و تسلیم در برابر افعال قوه طبیعت و قوانین عالم طبیعت به مقام خلیفگی بر عالم طبیعت دست می یابد، درواقع این صفت خلیفگی از مجرای بندگی به دست می آید. در ادامه برای تبیین رویکرد حاصله، در فرایند ساخت بناهای معماری، فعل معمار، با توجه به مفاهیم طبیعت و عالم طبیعت، بررسی می شود. در پایان نوشتار چنین نتیجه ای برمی آید که معماران، با توجه به پیشرفت های بی شمار در زمینه معماری، باید مبانی نظری خود را در زمینه ارتباط با طبیعت و عالم طبیعت بازنگری و بازخوانی کنند.

    کلیدواژگان: طبیعت، عالم طبیعت، معمار، متفکران اسلامی
  • فرناز چراغی فر، حسین سلطان زاده*، هادی قدوسی فر صفحات 35-48

    با بالا رفتن سن به تدریج توانایی سالمندان در شناخت فضاهای معماری و محوطه های داخلی یا بیرونی مربوط به آن کاهش می یابد و این نکته، از یک سو، وابستگی آنان را به سایرین بیشتر می کند و در مراحل بعدی ممکن است قدرت راه یابی و مسیریابی را از دست بدهند. هدف از این پژوهش عرضه شناخت عناصری است که در ابعاد ذهنی پیری در جای خود نقش دارند. مقاله حاضر با تمرکز بر رویکردهای محیطی و انسانی و به منظور بررسی چگونگی ادراک و شناخت سالمندان از محیط و شناسایی شاخص های تاثیرگذار در ادراک و شناخت ایشان شکل گرفت. بدین منظور آسایشگاه کهریزک برای مطالعه موردی انتخاب شد. با استفاده از «روش نحو فضا»، پاسخ های رفتاری و شناختی سالمندان در مورد ویژگی های فضایی آسایشگاه سالمندان کهریزک بررسی شد. جامعه آماری پژوهش شامل 40 نفر از سالمندان 60-80ساله آنجاست که دارای هوشیاری عمومی و توانایی حرکتی و همچنین تمایل به مشارکت و سطح بالای عملکرد ادراکی و شناختی هستند. روش انجام این پژوهش شامل دو بخش شناختی و فضایی است. در بخش شناختی، پس از مصاحبه با سالمندان و دریافت نقشه های شناختی، یافته های حاصل از آن نقشه ها گردآوری شد. پیکره بندی فضا از طریق نرم افزار دپت مپ و پارامترهای نحو فضا ارزیابی گردید. در این تحلیل پارامترهای فضایی نظیر ارزش هم پیوندی، پیوستگی، انتخاب، عمق دسترسی، و وضوح بررسی و با نقشه های شناختی مقایسه شده است. تحلیل ها نشان می دهند که حداکثر هم پیوندی در آسایشگاه کهریزک 7٫3 و متوسط آن 3٫5 است، حداکثر و متوسط پارامتر پیوستگی به ترتیب برابر 20 و 8٫6 است، حداکثر و متوسط پارامتر انتخاب به ترتیب برابر 67 و 11٫06 است، حداکثر و متوسط پارامتر عمق دسترسی به ترتیب برابر 257 و 138٫7 است، مبنا قرار دادن مدل سازی های حاصل از نحو فضا در شناخت ادراک پذیری فضا توسط سالمندان می تواند موثر باشد، اما برای درک درست از فضای مشابه نیاز به روش های دیگر مانند نقشه های شناختی است. با توجه به نتایج حاصل از چیدمان فضا و نقشه های شناختی، تناقضاتی در نتایج مشاهده شد؛ از آن جمله می توان به مسیر منتهی به ورودی اشاره کرد، که علی رغم میزان هم پیوندی، اتصال، وضوح، و انتخاب پایین در تحلیل های نحو فضا، در نقشه های شناختی غالبا بدان اشاره شده و بیانگر نقش نشانه در شکل گیری تصویر ذهنی سالمندان است. همچنین به لحاظ وجه تشابه، در غالب نقشه های ارایه شده از سوی سالمندان به صورت کاملا پراکنده به فضاهای کهریزک اشاره شده که به لحاظ جانمایی و ارتباط فضاها عموما به درستی فضاها جانمایی نشده بودند و خوانش نقشه های ترسیمی بدون پرسش از سالمندان در حصوص فضاهای مورد اشاره، قابل درک نبوده است که دلیل آن عدم یکپارچگی، وضوح، و انتخاب پذیری (جمع کنندگی) در سازمان فضایی کهریزک با توجه به نتایج حاصل از نحو فضاست. بر اساس نتایج پژوهش عامل های متعدد عینی و ذهنی در کنار هم و گاه با اولویت بندی هایی نسبت به یکدیگر در ادراک و شناخت سالمندان از فضا موثر هستند.

    کلیدواژگان: سازمان فضا، نقشه های شناختی، سالمندان، نحو فضا
  • مجید احمدنژاد کریمی*، مهدی محمودی کامل آباد، مریم عظیمی صفحات 49-66

    تا کنون تحقیقات گسترده ای درباره ابعاد گوناگون دانش سازه صورت گرفته است. مسیله اصلی در نتایج اکثر این پژوهش ها نبود توجه کافی به چگونگی حضور دانش سازه در فرایند طراحی معماری است. دانش سازه دارای دو نوع شناخت اصلی شامل شناخت عددی و شناخت هندسی است. هر دو شناخت دارای ارزش های خود در فرایند طراحی هستند، ولی بخشی از شناخت سازه قابلیت و شایستگی حضور در گام طراحی سازه را دارد که از مراحل اولیه تولید فرم تا مرحله ساخت واقعی دخالت دارد؛ و این همان جایگاه مهم و ارزشمند هندسه است که در میان دشواری های محاسباتی و گسترش ابزارهای طراحی و تحلیلی سازه نادیده گرفته شده است. بسیاری از راه حل های سازه ای بر اساس شناخت هندسی تجلی می یابند. هدف اصلی در این پژوهش ارزیابی تاثیر شناخت هندسی در فعالیت های مربوط به طراحی سازه در بستر معماری است. بر این اساس در این پژوهش، ابتدا وجوه شناخت هندسی سازه به طور کامل معرفی می شوند. سپس از راهبرد پژوهش کمی برای سنجش آماری دو پارامتر میزان رضایتمندی و میزان افزایش مهارت دانشجویان معماری پس از کاربرد روش شناخت هندسی در طراحی سازه استفاده می شود. برای تحلیل کمی از روش آزمون T زوجی با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده می شود. بنابر نتایج تحقیق استفاده از شناخت هندسی تاثیر مثبتی بر میزان رضایتمندی و میزان مهارت مشارکت کنندگان در به کارگیری دانش سازه در طراحی های معماری دارد.

    کلیدواژگان: شناخت هندسی، دانش سازه، طراحی سازه، طراحی معماری، دانشجویان معماری
  • نوشین قربانی، سحر طوفان*، حبیب شاه حسینی، نیما ولی زاده، حسن ستاری ساربانقلی صفحات 67-80
    عصر پهلوی اول سرآغاز سلسله ای از تغییروتحولات بود که ظهور ایران مدرن را به دنبال داشت. رضاشاه با عقلانیت سیاسی جدید کوشید تا قدرت را در جامعه نهادینه کند، بدین منظور شهروندانی مطیع و منظم نیاز بود تا امر حکمرانی میسر گردد. از نظر فوکو، متفکر معروف فرانسوی، شکل اعمال قدرت در دنیای مدرن از شکل سنتی آن متفاوت است و به اشکال مختلف و به صورت پنهان در لایه های جامعه رخنه می کند و با ایجاد انضباط به کنترل رفتار جمعیت های کثیر منجر می شود. در این خصوص، فوکو به روش هایی اشاره می کند که به ایجاد انضباط در فضا منتهی می گردد. اینکه فضای معماری، با توجه به تیوری قدرت فوکو، در عصر پهلوی اول چگونه در اعمال و انتقال قدرت به منظور پیشبرد اهداف سیاسی حکومت نقش داشته، مهم جلوه می کند. هدف از این پژوهش، تطبیق پیکره بندی فضایی عمارت شهرداری تبریز با روش های انضباط فضایی فوکو است. روش تحقیق در این پژوهش روش کمی  کیفی است، اطلاعات بر اساس مطالعات کتابخانه ای و میدانی جمع آوری و داده ها با استفاده از نرم افزار دبث مپ آنالیز و یافته های کمی به دست آمده، با در نظر گرفتن تیوری میشل فوکو با رویکرد تطبیقی، تحلیل شده است. نتایج حاصل شاخصه های آنالیز VGA که شامل یکپارچگی بصری، کنترل بصری، انتروپی، پیوستگی، و عمق می شوند، حاکی از آن هستند که نوع قرارگیری ورودی اصلی بنا، تفکیک فضایی، دیوارکشی ها، چینش ردیفی اتاق ها با راهروهای باریک و محدود، تعبیه در های شفاف اتاق ها، و مفصل بندی فضایی، که با روش های انضباطی فوکو همخوانی دارند، در کنترل بصری و فیزیکی درونی بنا و ایجاد نظم فضایی نقش بسزایی دارند. این نتایج الگویی پنهان را می نمایاند که مدیران شهری می توانند در طراحی های بناهای عمومی از آن استفاده کنند.
    کلیدواژگان: نحو (چیدمان) فضایی، پهلوی اول، تئوری قدرت میشل فوکو، روش های انضباط فضایی
  • محمدرضا غلامی گوهره* صفحات 81-98
    شهرها سیستم های پویایی هستند که تحت عوامل مختلف رشد می کنند یا رو به زوال می روند. انقباض شهری یکی از مفاهیم جدیدی است که در دهه اول قرن 21 بدان توجه شد. درحقیقت، این مفهوم بیانگر نوعی زوال شهری است که تحت تاثیر کاهش جمعیت، اقتصاد، کالبد، محیط زیست، و سایر ابعاد شهری قرار دارد. ماهیت چندبعدی و علی  معلولی این پدیده باعث شده است که به صورت چرخه های مشکل ساز ظاهر و با گذشت زمان باعث مرگ ومیر در شهرهای آسیب دیده شود. بسیاری از عوامل از سطح جهانی تا محلی می توانند این مفهوم را ایجاد یا تشدید کنند؛ ازجمله موضوعاتی مانند جهانی شدن و رقابت پذیری، صنعت زدایی، حومه سازی، و زوال سیاسی. در مطالعات و تحقیقات پر شماری در کشورهای توسعه یافته علل و تاثیرات آن اندازه گیری شده است، اما باوجود اهمیت این مفهوم، تاکنون تحقیقات بسیار کمی در کشورهای در حال توسعه انجام شده است. این پژوهش با هدف معرفی پدیده انقباض شهری، که یکی از موضوعات مهم کمتر مورد توجه در کشورهای جهان جنوب است، و همچنین بررسی پیش ران های مربوط به انقباض شهری در شهر کوچک مقیاس هرسین صورت می گیرد. روش پژوهش به صورت کمی و کیفی است، بدین صورت که، از سویی، با بررسی آمار و ارقام مربوطه، میزان تغییرات جمعیتی و همبستگی آن با متغیرهای مربوط به انقباض شهری در دوره های مختلف احصا می گردد، از سوی دیگر، با استفاده از تحلیل محتوای مصاحبه با مهاجرین، مقولات و تم های مربوط به انقباض شهری و سپس پیش ران های این پدیده استخراج می شود. در این پژوهش، با بررسی مطالعات جمعیتی استان کرمانشاه، مشخص می شود که 5 شهر این استان جمعیت خود را در سال های 1390 تا 1395 از دست داده اند و بیشترین انقباض مربوط به شهر هرسین با 11٫6٪ است. بر اساس تحلیل محتوای مصاحبه ها و بررسی های کمی، مهم ترین پیش ران های مربوط به انقباض شهری هرسین اشتغال، کمبود امکانات، مشکلات اجتماعی، و پیش ران های سیاسی در شهر مبدا هستند.
    کلیدواژگان: انقباض شهری، مهاجرت شهری، انقباض شهرهای کوچک مقیاس، تحلیل محتوای کیفی، تحلیل تم، شهر هرسین
  • امید شمس، مهرداد قیومی بیدهندی* صفحات 99-113
    عمل معماری بر معرفت هایی مبتنی است و مورخ معماری برای تفسیر بهتر عمل لازم است درباره معرفت های مبنای آن عمل معرفت تاریخی داشته باشد. با مراجعه به تقسیم بندی معرفتی که هری کالینز، جامعه شناس علم، عرضه کرده است، می توان به «معرفت ضمنی» در معماری قایل شد و آن را یکی از معرفت های مبنای عمل معماری شمرد. «معرفت تنانی» یکی از گونه های آن است. در مطالعه تاریخ معرفت تنانی معماری، مهم ترین معضل روش شناختی به دست آوردن شواهدی از این معرفت است؛ زیرا معرفت تنانی به قالب کلمات درنیامده است و شواهد آن آشکار نیست. شواهد آنگاه به چشم مورخ می آید که خود، بنابر پیش فهم هایش، پرسشی مربوط به آن داشته باشد. بنابراین، می توان احتمال داد که اگر مورخ معماری از طریق عمل معماری معرفتی تنانی کسب کرده باشد، این معرفت در کشف و تفسیر شواهد معرفت تنانی معماری گذشته اثر بگذارد. آنگاه این پرسش پیش می آید که این تاثیر چگونه است. در مقاله حاضر اندیشه «شبکه باور» مبنای پاسخ به این پرسش است. باورهای تازه مورخ معماری درباره معرفت تنانی معماری یا از طریق فراخوان «خاطره تنانی» به دست می آید، یا از طریق تکرار تجربیات تنانی گذشته و «بازآزمودن» آنها، یا فرضیه ای استقرایی است که «توقع تنانی» مورخ را به امور گذشته نسبت می دهد. هریک از اینها که به شبکه باور مورخ معماری درمی آید، یا مورد تایید باورهای تنانی پیشین مورخ معماری است، یا رد می شود، یا به همراه رشته ای از باورهای پیشین به «ناباور» تبدیل می شود. اگر باور نو در شبکه باور او پذیرفته شد و به آن انسجامی تازه بخشید، آن باور در فهم مورخ معماری از موضوع تحقیق او مداخله می کند.
    کلیدواژگان: نظریه معماری، معرفت معماری، معرفت ضمنی، معرفت تنانی، شبکه باور
|
  • Ja’Far Taheri * Pages 5-22
    This study aims to describe and explain the metanarrative of the fundamental idea and concept of authority in traditional societies, art, and architecture. There is much evidence that the formation of art and architecture, the socio-professional organisation of craftsmen, class structure, and behaviours of the traditional societies was based on a hierarchical pyramid system of patterns or spiritual and material references. Based on the historical interpretation methods, this article investigates the role and influence of the three sources, namely, metaphysics, nature (macrocosm), and humans (microcosm), together with all the concepts, principles, and elements related to them on the theory and practice of artisans/ architects. The findings show that these authoritative sources, who reach a sacred status in a hierarchical system, have control over the formation of art/ architecture and the artisans' professional life. Indeed, the idea of authority played a decisive role and authority in organising the structure and content of artisans' guilds, granting holiness and legitimacy to their craft, determining authoritative models and patterns, and judging them. It seems that the theoretical formulation of the idea of authority and the concept of hierarchy of authoritative sources, in addition to describing some manners and principles of traditional professions, can provide a new explanation of the theoretical origins of the creation of form in the world of tradition.
    Keywords: Art, architecture, Authority, hierarchy, Traditional societies
  • Ali Kabiri Samani, Maryam Ghassemi Sichani *, Seyed Mehdi Imami Jom’E Pages 23-34

    Concepts such as nature and the natural world have always been a source of thought and theorisation for thinkers throughout history. Like other thinkers, Islamic thinkers have provided their definitions about these two categories. An exploration of these definitions in the context of architecture can be a way to understand the approach of contemporary architects to these two categories. For this purpose, the present research starts with examining the concept of nature and the world of nature from the point of view of some Islamic thinkers in a descriptive-analytical way, and then by inference and logical reasoning with regard to the role humans and consequently the architect in the world of existence. According to some thinkers, the nature of the inspiring and sensual powers is intelligent and regulated.Considering the concept of the architect as the caliphate and the servant of man attributed to him/her, s/he can achieve the position of caliphate over the natural world only in the context of empathy, obedience, compliance and submission to the acts of the power of nature and the laws of the natural world. In fact, this attribute of caliphate is obtained through servitude.In what follows, in order to explain the resulting approach in the process of building, the act of architect is examined according to the concepts of nature and the natural world. To conclude, it appears that architects should revise and reread their theoretical foundations regarding their relationship with nature and the natural world, in the context of countless advances in the field of architecture.

    Keywords: Nature, natural scientist, Architect, Islamic thinkers
  • Farnaz Cheraghi Far, Hossein Soltan Zadeh *, Hadi Ghodousi Far Pages 35-48

    As the age increases, the power and ability of the elderly to recognise architectural spaces and related internal or external areas decreases. This initially increases their dependence on others, and in the next stages they may lose the ability to find their way. The purpose of this research is to provide an understanding of the elements that play a role in the mental dimensions of aging. The present article was formed in order to answer these questions: ‘how does the perception and cognition of the elderly take place with a focus on environmental and human approaches’, and ‘what are the influential indicators in the perception and cognition of the elderly’. For this purpose, Kahrizak elderly home was chosen. Using the 'Space Syntax’ method, this article examines the behavioural and cognitive responses of the elderly regarding the spatial characteristics of the elderly home. The research method includes two cognitive and spatial parts. In the cognitive section, after interviewing the elderly and receiving cognitive maps, the findings from the cognitive maps were compiled. Space configuration was evaluated through depth map software and Space Syntax parameters. In this analysis, spatial parameters such as connection value, connectivity, selection, depth of access and resolution have been examined and compared with cognitive maps. The analyses show that the maximum correlation is 7.3 and its average is 3.5, the maximum and average correlation parameters are 20 and 8.6, respectively. The maximum and average selection parameters are equal to 67 and 11.06, respectively. The maximum and average access depth parameters are 257 and 138.7, respectively. The analysis shows that Space Syntax modelling can be effective for understanding the perceptibility of space by the elderly, but for a correct understanding of the same space, other methods such as cognitive maps are needed. The results show that multiple objective and subjective factors are effective in the elderly's perception and their knowledge of space, together and sometimes with priorities over each other.

    Keywords: Cognitive maps, elderly, Space organization, Space Syntax
  • Majid Ahmad Nejad Karimi *, Mehdi Mahmoudi Kamel Abad, Maryam Azimi Pages 49-66

    Extensive research has been done on various aspects of structural knowledge. The main problem with most results is the lack of sufficient attention to how structural knowledge should be present in the design process. Structural knowledge contains two main types of cognition: numerical and geometric. With both cognitions having their merits in the design process, structural cognition deserves to be present from initial to implementation stages; and it is the important and valuable position of geometry that has been ignored amidst computational difficulties and the development of structural design and analytical tools. Many structural solutions are realised based on geometrical cognition. The main purpose of this study is to evaluate the effect of geometric cognition on activities related to structural design in architecture. The study starts with thoroughly introducing the aspects of geometric cognition of the structure. Then, the quantitative research strategy is used to statistically measure the two parameters of satisfaction and skill enhancement of architecture students following the application of geometric cognition method in structural design. For quantitative analysis, the paired t-test method is used using SPSS software. The results show that the use of geometric cognition has a positive effect on the level of satisfaction and skill of participants in applying structural knowledge in architectural designs.

    Keywords: geometric cognition, structural knowledge, structural design, architectural design, Architecture students
  • Noushin Ghorbani, Sahar Toufan *, Habib Shah Hosseini, Nima Vali Zadeh, Hassan Sattari Sarbangholi Pages 67-80
    The first Pahlavi Era coincided with many changes and developments that led to the advent of modern Iran. Reza Shah tried to institutionalise power in society based on a new political rationality. To do so, he needed obedient and disciplined citizens to achieve sovereignty. According to Foucault, the famous French philosopher, the modern form of power differs from its traditional. He believes that modern power has tacitly influenced all society layers, and controlled the behaviour of large populations by bringing discipline. In this case, Foucault points to some techniques that create discipline in the space. The question here is how architectural space played a vital role in implementing power in the first Pahlavi era from the Foucauldian perspective of power theory. The extant study aimed at matching the spatial configuration of Tabriz Municipality Building with Foucault's spatial discipline techniques. The research was conducted based on the descriptive-analytical method, and data analysis was done through Depthmap software. According to results obtained from VGA indices (including visual integration, visual control, entropy, coherence, and depth), the location of the main entrance of the building, spatial articulation, settings of walls, the arrangement of rooms along narrow corridors, and transparent room doors were consistent with disciplinary techniques introduced by Foucault. The features mentioned above could play a significant role in visual and physical control of the interiors of a building, as well as creating a spatial discipline. The results pointed to a pattern that can be used in the design of public buildings by city managers.
    Keywords: Spatial Syntax (Layout), First Pahlavi, Michel Foucault's Theory of Power, Spatial-disciplinary techniques
  • Mohammad Reza Gholami Gohareh * Pages 81-98
    Cities are dynamic systems that grow or decline under different factors. Urban shrinkage is one of the new phenomena in urban literature that was considered in the first decade of the 21st century. In fact, this concept represents a kind of urban decline that is affected by population decline, economy, environment, and other urban dimensions. The multidimensional and causal nature of this phenomenon has led to it appearing in the form of vicious cycles causing death in affected cities over time. Many factors from global to local levels can create or intensify this, including globalisation, competition, deindustrialisation, suburbanisation, and political decline.Numerous studies and researches have in developed countries have measured the causes and effects of this phenomenon, but despite the importance of this concept, very little has been done in developing countries so far. This study aims to introduce urban shrinkage as one of the important issues largely neglected in the global south, and to investigate the drivers of urban shrinkage in the small-size town of Harsin. The research method is quantitative and qualitative, so that on the one hand, by examining the relevant statistics, the amount of population changes in different periods has been calculated, whilst on the other hand, by a content analysis of interviews with immigrants allows for the themes related to urban shrinkage, and thereby the drivers of this phenomenon to be extracted.Examining the population studies of Kermanshah province, the research shows that in the cities of this province, five cities have lost population between2012 to 2017,with Harsin ranking highest with 11.6%. The content analysis of interviews shows that the most important drivers of Harsin urban shrinkage are to do with employment, lack of amenities, and socio-political problems.
    Keywords: Urban shrinkage, Urban migration, Shrinkage in small towns, Qualitative content analysis, Theme Analysis, Harsin
  • Omid Shams, Mehrdad Qayyoomi Bidhendi * Pages 99-113
    Architectural historiography deals with understanding and explaining architectural practices (and their results and products) as they have been realized through history. To do this, the architectural historian should acquire a historical understanding of the knowledge on which the architectural practices had been based. According to a knowledge classification model proposed by Harry Collins, the sociologist of science, the concept of ‘somatic knowledge’, is a kind of tacit knowledge. This concept can be applied to architecture and regarded as a kind of knowledge upon which the architectural practice is based. In the historiography of somatic knowledge in architecture, obtaining historical evidence is the most crucial methodological obstacle; because this knowledge is inexplicable, and its evidence is not clear. Each piece of evidence can only be seen when the historian asks questions about it based on his/her preconceptions. Thus, the prior somatic knowledge acquired through practical architectural experience is highly likely to affect the discovery and interpretation of the evidence of historical somatic knowledge. The question is, therefore, about the ways in which this prior knowledge makes its marks. In this paper, an epistemological idea of the ‘Web of Belief’ is considered for answering this question. According to this idea, the architectural historian acquires new beliefs about the past agents’ somatic knowledge through three ways: recalling personal somatic memory, replicating the past somatic experiences, re-enacting them, and making inductive hypotheses based on his/her somatic expectation. When each of these newcomer beliefs enters the architectural historian’s web of belief, they may be confirmed by his/her prior somatic beliefs, may be rejected, or may turn into non-beliefs. The new belief intervenes in the historian’s understanding of historical practices if accepted in the architectural historian’s web of belief and given it a new coherence.
    Keywords: Architectural historiography, architectural theory, tacit knowledge, somatic knowledge, Web of Belief