فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی اسلامی ایرانی
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله اسلامی*، فاطمه ذوالفقاریان صفحات 1-24

    متفکران ایرانی همیشه در شرایط بحرانی سعی می کردند نظم آرمانی جامعه را به لحاظ اندیشه گانی حفظ کنند. هر چه شرایط سیاسی و اجتماعی بحرانی تر می گردید تلاش متفکران ایران جهت حفظ دستاوردهای اخلاق سیاسی بیشتر می شد. یکی از شرایط دهشناک جامعه ایرانی حمله مغول ها و بهم خوردن ارکان نظری و سیاسی اجتماع ایرانی بود. کشتارها، غارت، تجاوز، نابودی میراث در هجوم قبایل بیابان گرد از میان رفت. نخبگانی چون سعدی، حافظ، عبید، جوینی و خواجه نصیر سعی کردند به شیوه های مختلف هر چند ساختار سیاسی و اقتصادی از هم پاشیده بود به شکل فکری و فرهنگی کشور را نجات دهند. حافظ از جمله متفکرانی است که به خاطر قرار گرفتن در سنت عرفان ایرانی، دولت و قدرت سیاسی اجتماعی را به صورت خودآگاه نشانه نمی رود، بلکه اندیشه سیاسی و سیاست زبانی او در قالب مباحث ناخودآگاهی زبانی، تبلور هویت و آرمان های تفسیر پذیر زبانی و از همه مهم تر تکیه بر راستی، شادی و عشق به صورت مبارزه علیه زبان قدرتمند، غمگین و ریاکار خود را نشان می دهد. برای همین منظور برای بررسی سیاست در دیوان حافظ، روش پدیدارشناسی انتخاب شده است که در روش پدیدارشناسی شکل های مختلف اندیشه بروز پیدا می کند و کار پدیدارشناس شناخت پس زمینه های هویتی، زبانی و سازه ایست که نشانه ها و نمادهای مختلف را به پس زمینه های فرهنگی ارتباط می دهند. پدیدارشناسان بر این اعتقادند که رفتارهای انسان دارای معانی است که این معانی در طول تاریخ به صورت جهان زیست های بدیهی انگاشته شده در سنت به ارث رسیده است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، اندیشه حافظ، قصدیت، ایران، دیوان حافظ
  • حامد عامری گلستانی*، شروین مقیمی زنجانی صفحات 25-46
    میرزا یوسف خان مستشارالدوله را باید یکی از مهم ترین، و تاثیرگذارترین ترقی خواهان عصر قاجار دانست. رساله «یک کلمه»، علی رغم اختصار، دارای اهمیت زیادی در اندیشه قانون خواهی در عصر ناصری و مشروطه است. بخش مهمی از نگاه «متجددانه» به قانون، برآمده از «جایگاه»ی است که میرزا یوسف خان در این رساله برای خود و اندیشه قانون خواهی اش در نظر گرفته و آنجا «ایستاده» است. این مقاله، با در نظر داشتن مقدمه «یک کلمه» به مثابه ی جایی که در آن به روح حاکم بر اثر اشاره می شود، آن را در «زمینه» تجددگرایی زمانه خود قرار داده و از این زاویه به آن می نگرد که موضع مستشارالدوله، در این رساله و اندیشه قانون خواهی اش، به رغم اینکه بیشتر به قول خود «ملاحظات»ی از دیدگاه سنت بر تجدد و قانون بوده، بلکه کاملا در پارادایم تجدد به مسیله قانون نگاه می کند و از این رو، در رساله اش، تجدد را به محک سنت می زند، نه سنت را به محک تجدد. از این رو می توان او را به مثابه ی یک بنیانگذار تلقی کرد و نه یک روشنفکر صرف تجددخواه. مقاله حاضر، با در نظر داشتن این «شان»، به بازخوانی «یک کلمه» پرداخته، و با قرار دادن آن در زمینه تاریخی «تجربه تجددخواهی ایرانی» در عصر قاجار، آن را کوششی بی بدیل، برای «تاسیس» قانون می داند تا بر مبنای آن، هم حکومت «مشروطه» گردد و هم جامعه «قانون مند».
    کلیدواژگان: ترقی خواهی، تجدد، قانون، مستشارالدوله
  • مریم شیپری*، حسین میرزایی صفحات 47-79
    سر ریدر بولارد سیاست مدار مشهور انگلیسی به دلیل مناصب متعددی که در میان کشورهای مسلمان خاورمیانه در سالهای نیمه اول قرن بیستم داشت یکی از مهم ترین شخصیت های سیاسی است که برای شناخت جوامع اسلامی در آن برهه زمانی از آثار و خاطرات او می توان بهره برد. او مشاغل و ماموریت های مختلفی در کشورهای عثمانی(پیش از فروپاشی) عراق ، عربستان و ایران داشت و علاوه بر گزارش های سیاسی نگاهی نیز به مسایل اجتماعی کشورهای اسلامی داشته است. آثار بولارد که جنبه های تاریخ سیاسی و اجتماعی را می توان در آنها یافت، تصویری نو از کشورهای اسلامی در آستانه قرن بیستم را نمایان می سازد. بنابراین هدف این پژوهش باز شناسایی ایران و همسایگانش از دید بولارد به عنوان یک سفیر و در مواردی یک شرق شناس است. روش پژوهش کتابخانه ای است و بر اساس منابع دست اول و اصلی که آثار و نوشته های بولارد است تهیه شده است و یافته های پژوهش نشان می دهد که از جنبه ی سیاسی مساله آلمان و گرایش کشورهای منطقه به سیاست های آلمان به عنوان نیروی سوم غیر از روس و انگلیس بر سرنوشت این کشورها تاثیر فراوانی داشته است. از نظر اجتماعی این جوامع از دو پارگی فرهنگی و اجتماعی رنج می برده اند، به نوعی سنت و مدرنیته در مقابل یکدیگر قرار گرفته و این تقابل محصول برخورد با اندیشه های غرب و نوسازی هایی بود که همه ی گروه های اجتماعی را در این مناطق در گیر خود نموده بود.
    کلیدواژگان: قرن بیستم، خاورمیانه، کشورهای اسلامی، سر ریدر ویلیام بولارد
  • حسین ابراهیم نیا*، سید عبدالامیر نبوی صفحات 80-105
    مفاهیم نسلی به صورت قابل توجه ای دارای ارزش بوده اما این ابژه های نسلی معانی متفاوت یافته که ابژه های تاریخی، واجد معنایی پیوسته و دقیقترند؛ گرچه در این میان برخی تطور را نوعی انحراف از هنجار به شمار می آورند، به این معنی که حالت بهنجار امور در جامعه، حالت ثبات است و فرض می شود که روحیات، ارزش ها با گذشت زمان پایدار می مانند و این نوع تفکر بازتابی از جریانات محافظه کارانه درون سپهر هر جامعه ای هست، اما غالب افراد جامعه به دنبال تطور در همه دوره های زمانی هستند. لذا پرسش مطرح آنکه اساسا دگرگونی تاریخی در روحیات ایرانیان و اثرگذاری آن بر سیاست از چه نقاط عطفی در صدسال اخیر سرچشمه می گیرد؟ به نظر می رسد نقاط عطف تاریخی در تعامل با تحولات جهانی و ابژه مثبت و منفی هر نسلی به نوبه خود زمینه های تحول و تطور روحیات ایرانیان را فراهم نمود که بر عرصه سیاست در ابعاد داخلی و خارجی آن تاثیراتی در بلندمدت گذاشته که اثرات آن را نسل های دیگر لمس نموده اند. برهمین مبنا پژوهش با در نظر گرفتن اهمیت چهار نقطه عطف تاریخی"مشروطه و آغاز سلطنت رضا شاه"،"وقایع 28 مرداد 1332"،"انقلاب اسلامی1357"و"جنگ تحمیلی همراه با شرایط پسا جنگ" به تشریح هریک از این چهار نقطه تطور در همان دوره بپردازد؛ برهمین اساس به جهت کشف فرضیه های مطرح از بعد نظری و مطابقت آن با واقعیت ها از روش تطبیقی_تاریخی بهر ه گرفته و به همین منظور با گردآوری داده های لازم، به توصیف، تجزیه، تحلیل و استنباط پرداخته و سنجش متغیرها با ارایه راهکارهای علمی و پژوهشی عملیاتی سازد.
    کلیدواژگان: نسل، روحیات، اخلاقیات، مشروطه، انقلاب اسلامی، جنگ
  • علی علی حسینی، رضا صادقیان* صفحات 106-136

    پژوهش حاضر در جستجوی فهم مفهوم انقلاب با تاکید به اندیشه های مارکسیست های ایرانی در دهه 40 و 50 شمسی و برآمدن انقلاب اسلامی است. هدف پژوهش بررسی مفهوم انقلاب در اندیشه مارکسیست های ایرانی است. پرسش تحقیق؛ مارکسیست های ایرانی براساس کدام بنیان های نظری به فهم مفهوم انقلاب مبادرت می کردند؟ فرضیه پژوهش حاضر این است که نیروهای مارکسیست ایرانی براساس نظام دانایی برآمده از اندیشه های مارکسیستی به فهم مفهوم انقلاب مباردت کرده اند. نتایج پژوهش حاضر که با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با خوانش منابع دست اول انجام شده به این نتیجه می رسد که از منظر جریان مارکسیست های ایرانی که اندیشه های خود را از سایر متفکران غربی وام گرفته بودند، مفهوم انقلاب به معنای دگرگون ساختن نظم سیاسی و استقرار نظم جدید فهم می شود. آنها دقیقا در چارچوب نظری و دستگاه اندیشه متفکران مارکسیست فکر می کردند و به دنبال پیاده سازی همان نظرگاه برای تغییر و تحولات در کشور ایران بودند. از نگاه مارکسیست های ایرانی، مفهوم انقلاب در گرو اندیشه های هراکلیت، مارکس و لنین صورت بندی می شود، فهم و درکی که در کلان روایت ماده خلاصه شده و تمام آن نیروی دگرگون کننده که نظم حاکم را دست خوش تغییرات بنیانی می کند در نظام دانایی مارکسیست های ایرانی، به ماده ختم می شود.

    کلیدواژگان: انقلاب، مارکسیست، هراکلیت، مارکس، چریک های فدایی خلق، حزب توده
  • فردین مرادخانی* صفحات 137-166
    قانون مفهوم کلیدی مشروطیت ایران است. ایرانیان از آغاز دوران جدید تاریخ خود به اهمیت این مفهوم پی بردند. به باور آنها قانون راه حل مشکلات متعددی بود که در کشور وجود داشت. اندیشمندان ایرانی از دوره قاجار کوشش کرده اند که دیدگاه خود را در مورد این مفهوم و چگونگی نوشتن آن در ایران بیان کنند. در این مقاله به بررسی آرای یکی از مهمترین روشنفکران ایران در عصر قاجار در خصوص قانون پرداخته شده است. میرزا ملکم خان از نخستین ایرانیانی بود که در مورد قانون سخنان متعددی گفت و تاریخ قانون خواهی ایرانیان با نام او گره خورده است. در این مقاله کوشش شده است با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر نوشته های ملکم خان تعریف او از قانون، چگونگی وضع قانون، ویژگی های قانون و نسبت فقه با قانون مورد بررسی قرار گیرد. اگرچه سخنان او در برخی موضوعات مانند ویژگی های قانون قابل توجه است، اما حقیقت آن است که نمی توان اندیشه ای منسجم و منظم در خصوص مفهوم قانون از آرای او بیرون کشید.
    کلیدواژگان: ملکم، قانون، شریعت، ترجمه، حکمرانی
|
  • Rohollah Eslami *, Fatemeh Zolfagharian Pages 1-24

    Iranian thinkers always tried to maintain the order of society intellectually in critical situations. The more political and social conditions become critical. One of the horrible conditions of Iranian society was the Mongol invasion and the collapse of the theoretical and social elements of Iranian society. Killings, looting, rape, destruction of heritage disappeared in the invasion of desert tribes. Elites such as Saadi, Hafez, Obaid, Jovini, and Khajeh Nasir tried in various ways to save the politically and economically fragmented intellectual and cultural structure. Hafez is one of the thinkers who, due to being in the tradition of Iranian mysticism, does not consciously represent the state and socio-political power, but political and linguistic thought in the form of linguistic unconscious, crystallization of identity and interpretable linguistic ideals. . And most importantly, it shows its reliance on truth, joy and love in the form of a struggle against a powerful, sad and hypocritical language. For this purpose, to study politics in Hafez's court, the phenomenological method has been chosen, which appears in the phenomenological method of various thought forms, and the phenomenologist's job is to identify the backgrounds of identity, language and structures that relate different signs and symbols to cultural backgrounds.

    Keywords: phenomenology, Hafez thought, Intention, Iran, divan Hafez
  • Hamed Ameri Golestani *, Shervin Moghimi Zanjani Pages 25-46
    Yousuf Khan Mostashar al-Dowleh is one of the most important and effective progressivists in the Qajar era. His treatise titled A Word, in spite of concision, has an important role in the constitutional thought during the Nasirid period and the Persian Constitutional Movement. A significant part of modernist view on the law in contemporary Iran is derived from the “status” of Mostashar al-Dowleh as the one of the main constitutionalists who is standing in the crucial place. This Article, by viewing the “Introduction” of A Word as the locus in which the spirit of the work is mentioned, situates the treatise in its modernist context and thereby attempts to show that Mostashar al-Dowleh’s position is completely modern from the law point of view and that is the case in spite of his emphasizing on the traditional “considerations”. We will try to do this by showing that he principally accepts the modernity and then he treats tradition but not vice versa. Therefore, we can consider him as a founder and not as a merely modernist intellectual. Considering this “status”, this article reread A Word and its introduction as a monument struggle to institute “the law” aimed to institutionalization of the government and legalization of the society.
    Keywords: Progressivism, modernity, Law, Mostashar al-Dowleh
  • Maryam Sheipari *, Hossein Mirzaei Pages 47-79
    Sir Reeder Bullard, a famous English politician, is one of the most important political figures due to the many positions he held among the Muslim countries of the Middle East in the first half of the 20th century, and his works and memories can be used to understand Islamic societies at that time. . He had various jobs and missions in the Ottoman countries (before the collapse) of Iraq, Saudi Arabia and Iran, and in addition to political reports, he also looked at the social issues of Islamic countries.Bullard's works, in which aspects of political and social history can be found, reveal a new image of Islamic countries at the threshold of the 20th century. Therefore, the purpose of this research is to re-identify Iran and its neighbors from the point of view of Bullard as an ambassador and in some cases an orientalist. The research method is a library and it is prepared based on the original and first-hand sources, which are Bullard's works and writings And the findings of the research show that from the political aspect of the German issue and the tendency of the countries of the region towards the policies of Germany as a third force other than Russia and England, it has had a great impact on the fate of these countries. From the social point of view, these societies have suffered from two cultural and social divisions, in a way,
    Keywords: 20th century, Middle East, Islamic Countries, Sir Reader William Bullard
  • Hossein Ebrahimnia *, Seyed Abdolamir Nabavi Pages 80-105
    The objects of each generation are also potentially important to another generation, but these generational objects usually have a different meaning; Other objects, especially historical objects, have a more precise meaning; Although some consider evolution as a deviation from the norm, which means that the normal state of affairs in society is a state of stability, and it is assumed that morals and values ​​remain stable with the passage of time, and this type of thinking is a reflection of the conservative currents in the sphere. There is any society, but the majority of people in the society seek development in all periods of time. Therefore, the question raised is that the historical transformation in Iranians' mentality and its impact on politics originates from what turning points in the last hundred years? It seems that the historical milestones in interaction with global developments and the positive and negative objects of each generation in turn provided the grounds for the evolution and development of Iranians' spirits, which had long-term effects on the field of politics in its internal and external dimensions, the effects of which will be felt by other generations. in order to discover the proposed hypotheses from the theoretical dimension and match them with the facts, he used the historical-comparative method, and for this purpose, by collecting the necessary data, he described, analyzed, analyzed and inferred, and evaluated the variables by providing scientific and research solutions.
    Keywords: Generation, Spirituality, Ethics, Constitutionalism, Islamic Revolution, war
  • Ali Ali Hoseini, Reza Sadeghiyan * Pages 106-136

    The current research is in search of understanding the concept of revolution by emphasizing the ideas of Iranian Marxists in the 40s and 50s and the emergence of the Islamic Revolution. The aim of the research is to investigate the concept of revolution in the thought of Iranian Marxists. research question; Based on which theoretical foundations did Iranian Marxists try to understand the concept of revolution? The hypothesis of the current research is that the Iranian Marxist forces have struggled to understand the concept of revolution based on the knowledge system derived from Marxist ideas. The results of the current research, which was carried out with a descriptive-analytical approach and by reading first-hand sources, come to the conclusion that from the perspective of the flow of Iranian Marxists who borrowed their ideas from other Western thinkers, the concept of revolution means transforming the political order and establishing the order. New is understood. They thought exactly in the theoretical framework and thought system of Marxist thinkers and sought to implement the same point of view for change and developments in Iran. From the point of view of Iranian Marxists, the concept of revolution depends on the ideas of Heraclitus, Marx and Lenin, the understanding that is summarized in the macro-narrative of matter and all that transformative force that causes the ruling order to undergo fundamental changes in the system of knowledge of Iranian Marxists, to matter ends

    Keywords: Revolution, Marxist, Heraclitus, Marx, People's devoted guerrillas, Tudeh Party
  • Fardin Moradkhani * Pages 137-166
    Law is the key concept of Iran's constitutionalism. Iranians realized the importance of this concept from the beginning of the new era of their history. They believed that the law was the solution to many problems in the country. Iranian thinkers from the Qajar period have tried to express their views on this concept and how to write it in Iran. In this article, the opinions of one of the most important Iranian intellectuals about the law in the Qajar era have been examined. Mirza Malkam Khan was one of the first Iranians who spoke many words about the law, and the history of Iranian law-seeking is tied to his name. In this article, an attempt has been made to analyze the definition of law, how the law is established, the characteristics of law, and the relationship between Feghh and law by relying on Malkam Khan's writings. Although his words are significant on some issues such as the characteristics of law, the truth is that it is not possible to extract a coherent and orderly thought about the concept of law from his opinions.
    Keywords: Malkam, Law, sharia, translation, Governance