فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی اسلامی ایرانی
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین کریمی فرد* صفحات 1-32
    از دیدگاه پژوهشگران سیاست خارجی ایران منابع و مولفه های هویت نخبگان فکری و اجرایی و عقلانیت گرایی از عناصر اساسی و تعیین کننده در تعریف منفعت ملی و جهت گیری سیاست خارجی می باشد. تجربه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر دوره ریاست جمهوری روحانی حاکی از این است اسلام گرایی با قرایت عملگرایانه،تجددگرایی با تمرکز بر توسعه اقتصادی،دولت گرایی و تاکید بر نقش دولت_ ملت در سیاست خارجی،تنش زدایی با آمریکا و کشورهای جهان اسلام خصوصا با کشورهای منطقه خلیج فارس عناصری تعیین کننده در تعریف منفعت ملی بودند. در این مقاله تلاش می شود به بررسی رابطه هویت و عقلانیت در تدوین و اجرای سیاست خارجی دولت آقای روحانی پرداخته شود.پرسش اصلی که این مقاله درصدد پاسخ به آن هست، عبارتست از: مولفه های هویتی نخبگان فکری و اجرایی و عنصر عقلانیت چه نقشی در سیاست خارجی دولت روحانی داشتند.؟فرضیه این پژوهش که با روش تحلیلی و تبیینی مورد آزمون قرار می گیرد عبارتست از:رابطه دیالکتیک و تاثیر و تاثر عناصر هویت ملی نخبگان فکری و اجرایی دولت روحانی و عنصر عقلانیت در تنش زدایی و تعامل با غرب و کشورهای همسایه،فراهم نمودن زمینه لازم جهت سرمایه گذاری اقتصادی و ارایه تصویری صلح طلبانه موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: هویت، نخبگان، عقلانیت، روحانی، سیاست خارجی
  • احمد بستانی* صفحات 33-59
    مقاله حاضر به بررسی فهم سهروردی از شاهنامه فردوسی می پردازد. شاهنامه همواره بازتاب دهنده هویت ایرانی و تداوم تاریخی آن در دوره اسلامی بوده است و تفاسیر و تعابیر مختلفی از حکایت ها و شخصیت های آن عرضه شده است. یکی از این مکاتب تفسیری حکمت اشراق سهروردی است که به طور خاص در رساله های فارسی او عرضه شده است. مقاله حاضر بر فهم و درک سهروردی از شاهنامه و مضامین آن متمرکز است و می کوشد وجوهی از آن را که به مباحث فلسفه سیاسی مرتبط اند، مورد تاکید قرار دهد. بی تردید هانری کربن مهم ترین اندیشمندی بود که در دوران معاصر به نسبت حکمت اشراق و شاهنامه توجه کرده است. در این مقاله با بهره گیری از برخی تاملات کربن در باب آنچه وی «گذار از حماسه پهلوانی به حماسه عرفانی» خوانده است، می کوشیم وجوهی سیاسی از این گذار را در حکمت اشراقی و به طور گسترده تر در تاریخ اندیشه اسلامی در ایران، مورد مطالعه قرار دهیم.
    کلیدواژگان: حماسه، حکمت اشراق، فردوسی، سهروردی، اندیشه ایرانشهری
  • محمدجلال ماخانی* صفحات 60-80
    در نوشتار پیش رو سعی خواهیم کرد تا ضمن ارایه شرحی از «چیستی» جغرافیای تاریخ به این امر بپردازیم که جغرافیای تاریخی در طول سال های اخیر چه تغییراتی را به خود دیده و ،اساسا، آیا آنچه که امروز از مفهوم جغرافیای تاریخی فهم می شود، همان است که در گذشته فهمیده می شد یا خیر؟ از همین روی، در دو بخش سعی خواهیم کرد تا ضمن ارایه تعاریفی از جغرافیای تاریخی نزد قدما و معاصران به مقایسه آن ها بپردازیم. فهم جدید از جغرافیای تاریخی که نزد جغرافی دانان آلمانی و انگلیسی وجود دارد، علیرغم تفاوت زیادی که فهم قدما از این مقوله داشته، دارای پویایی بسیار فراوانی ست که می تواند عینیتی گسترده را از برای این مفهوم فراهم آورد تا مخاطبان این رشته با مقوله ای کاربردی، علمی، عینی، پویا و فراگیر—در برابر مقوله ای ایستا و ذهنی—سروکار داشته باشند. در نگر ما جغرافیای تاریخی نه مقوله ای ایستا و از یادرفته از برای درک جای نام های جغرافیایی که نظام دانشی بسیار پویاست که کمینه کارکرد آن ابراز پاسخی درخور به مسایل مرزی، هویتی و تاریخ ما و گامی مستحکم برای تحکیم مناسبات ملی ایرانیان خواهد بود.
    کلیدواژگان: جغرافیا، جغرافیای تاریخی، تاریخ، ایران
  • علی تدین راد*، سارا نجف پور صفحات 81-110

    تعریف سیاست از منظری واقع گرایانه همانا علمی است هماره آمیخته به نیرنگ و فریب و اغلب به دور از هر انگاره و ایده اخلاقی و الزامات آن. این تعریف در جهان امروز بی شک چراغ راه و رای بسیاری از سیاستمداران و کنشگرانی بوده و هست که برآنند در کشمشی همیشگی و غالب اوقات آمیخته با خشونت، باید منافع خویش را فراچنگ آورد. در این میانه آشوب و جنگ و خشونت به نام سیاست، برخی کنشگران سیاست و اخلاق در مقابل گاه و بیگاه بر آن شده اند که سیاست را باید از افقی انسانی، اخلاقی و همسوی صلح و دوستی اعضای بنی آدمی خواند و سیاست، خشونت نیست. در کشمکش این مجادلات، معنای سیاست و نسبت آن با خشونت هنوز مبهم به نظر می رسد و نسبت آنها یک مسیله است. در این پژوهش کوشیدیم به مسیله «نسبت خشونت و جنگ با سیاست» بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که خشونت، جنگ و سیاست چه رابطه ای باهم دارند؟ برای این منظور آرای هانا آرنت را محور قرار دادیم و با روشی توصیفی-تحلیلی به بررسی موضوع اصلی تحقیق پرداختیم. بررسی ما نشان می دهد هانا آرنت بر اساس مبانی فکری اگزیستانسیالیستی خود تعریفی از سیاست ارایه می دهد که برآیند ابعاد انسانی وجود آدمی یعنی عقل، سخن، آغازگری، انگیختگی، با دیگران بودن و گفت وگو است. آرنت سیاست را کنشی از جنس سخن و تعامل انسانی در عرصه عمومی می بیند که نسبتی با خشونت نداشته در تضاد با آن است. آنجا که خشونت آغاز می گردد، سیاست پایان یافته است.

    کلیدواژگان: آرنت، امر سیاسی، انقلاب، تمامیتخواهی، خشونت، عمل
  • حمید ملک زاده*، مریم شمسایی صفحات 111-137
    در این مقاله تلاش خواهمی کرد تا در یک مطالعه پدیدارشناسانه رابطه ای هستی شناختی میان شیوه های زندگی پیشا-تاملی یک مردم و سیاست برقرار کنیم که بتواند فهمی از هستی شناسی سیاسی در پیوند با مفهوم بنیادین شیوه های زندگی را ممکن کند. در این چارچوب تلاش خواهیم نمود تا نشان بدهیم چطور این نه دولت اسلامی، چه حاکم آن پیامبر اکرم(ص) یا امام معصوم(ع) باشد و چه فقیه شیعی یا خلیفه سنی، بلکه نفس مسلمان بوده در مقام یک شیوه زیست یا شکلی از خو کردن با جهان است که از دین مبین اسلام یک هستی سیاسی می سازد.ما بحث درباره شیوه های خو گرفتن در جهان و نظام خاص کنترل بدنی را که هویت‎های سیاسی گوناگونی را می سازند با مطالعه درباره نماز و هم پیوندهای منطقی آن موردمطالعه قرار خواهیم داد. بنا داریم در نهایت نشان بدهیم که چطور نماز، مخصوصا در مقام یک فریضه جمعی، شکلی از هویت یابی یا تمایزیابی سیاسی است. تلاش خواهیم کرد تا به مطالعه درباره نسبت مفهوم دوستی، در معنای ارسطویی آن و سیاست در پیوند با نماز بپردازیم. همین طور نشان خواهیم داد که چطور نماز،مانند دیگر فرایظ دینی، در مقام مناسباتی جمعی می تواند مبنای دموکراتیک شکل گیری هویت سیاسی،یا چنان که در رادیکال دموکراسی شانتال موف می بینیم، مجموعه دوستان باشد. ما تلاش خواهیم کرد تا مفهوم نماز را به بن مایه تیوریکی برای صورت بندی مفهوم شیوه زیست مسلمانانه در یک قرایت سیاسی از اسلام تبدیل کنیم.
    کلیدواژگان: نماز، امرسیاسی، دولت، شیوه زیست مسلمانانه، حکومت اسلامی
  • سید کاظم سیدباقری* صفحات 138-163

    قرآن کریم، منبع بنیادین اندیشه سیاسی اسلام به شمار می آید و باید برای شناخت دقیق عناصر آن به این منبع مراجعه کرد، از آن جا که برپایی عدالت، هدف ارسال پیامبران الهی بیان شده است، طبعا می توان باور داشت که دست کم راهبردهای آن از آیات الهی قابل استنباط باشد تا در گامهای بعد، برنامه ها و راهکارهای مطلوب دستیابی به عدالت سیاسی، تنظیم گردد. این نوشتار در جستجوی یکی از عناصر تاثیرگذار و بنیادین نظریه عدالت سیاسی، یعنی راهکارهای دستیابی به آن از منظر قرآن کریم می-باشد، برای پاسخ به پرسش طرح شده، با روش تفسیر اجتهادی بر این امر تاکید شده است که راهکارهای دستیابی به عدالت سیاسی را به طور عمده می توان در مواردی چون نهادینگی عدالت در جان حاکمان، عدالت طلبی، ستیزه جویی با ستم، ظلم ناپذیری و یاری خواهی ستمدیدگان رصد کرد، اصولی کلیدی که می توانند بسترهایی اساسی برای طراحی راهکارها و برنامه های رسیدن به عدالت سیاسی فراهم کنند.

    کلیدواژگان: راهکارها، عدالت سیاسی، قرآن کریم، عدالت طلبی
  • ریحانه نورمحمدی*، حسین فرزانه پور، سمیه حمیدی صفحات 164-190
    حقوق شهروندی مهم ترین موضوع حقوقی معاصر و مفهومی نوظهور است که جایگاه ویژه ای در نظریه های اجتماعی و سیاسی پیدا کرده است. بیش از هر چیز، حقوق شهروندی در مورد حقوقی از جمله اقامت، تحصیل، بهداشت، بحث می کند که هر کس به عنوان شهروند یک دولت آنها را به دست می آورد. حقوق شهروندی زمانی تحقق می یابد که همه افراد جامعه به کلیه حقوق مدنی و سیاسی دست یابند و شهروند به عنوان عضوی از جامعه در کنار اداره بهتر جامعه دارای مسیولیت باشد و برقراری نظم اجتماعی و به رسمیت شناختن این حقوق تعاملی نقش موثری در ارتقای حقوق شهروندی و ایجاد جامعه ای مبتنی بر نظم و عدالت اجتماعی داشته باشد.نوشتار حاضر با اتکا به رویکرد جامعه شناسی تاریخی بر مبنای نظریه برایان اس ترنر برای فهم شهروندی و حقوق شهروندی در عصر مشروطه تلاش نموده است تا با بهره گیری از اسناد و منابع کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی با بررسی موانع تحقق امر حقوق شهروندی در این دوره درصدد پاسخ به این سوال است که عوامل و موانع تحقق حقوق شهروندی در عصر مشروطه چه بوده است؟فرضیه این پژوهش بدین در بستر ضعیف حاکمیت مرکزی، ضعف فرهنگ سیاسی توده مردم، نخبگان سیاسی در نهایت منتج به شکل گیری حقوق شهروندی نگردید.
    کلیدواژگان: قاجار، انقلاب مشروطه، حقوق شهروندی، برایان اس ترنر
  • سهیلا لویمی* صفحات 191-210

    خواجه نظام الملک به عنوان یکی از موفق ترین وزرای تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران، همواره در مکتوب کردن اندیشه های سیاسی خود اهتمام داشته و کتاب «سیاست نامه» را نیز بر پایه اقدامات سیاسی خود تالیف کرده است. بر این اساس در پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و رویکردی کتابخانه ای و با تاکید بر محتوای کتاب سیاست نامه ، در پی پاسخ به این سوال می باشیم که ملاک مشروعیت حکومت در اندیشه ی خواجه نظام الملک چه بوده و راهکارهایی که وی برای نظارت بر حکومت اندیشیده است کدام است؟ نتایج پژوهش نشان دهنده این است که هر چند سیاست نامه متنی در جهت مشروعیت بخشی به حکومت حاکم بر جامعه است، نگاه خواجه نظام الملک به حکومت با تاکید بر نقش اساسی پادشاه قابل توجه است که مشروعیت قدرت وی بر مبنای برگزیدگی از سوی خداوند است. در نظام طراحی شده توسط خواجه نظام الملک؛ هم طراح و هم مجری و حتی ارزیابی بازخوران تصمیات متخذه توسط نظام به یک جایگاه و فرد، یعنی پادشاه مقتدر بر می گردد و به نوعی تفکیک ساختاری و کارکردی توسط خواجه انجام نگرفته است هرچند خواجه تلاش کرد با تعبیه نهاد وزارت در چنین سیستمی بین حوزه اجرا و طراحی تفکیک ایجاد نماید. اما به دلایل متعددی همچون سنت های قدرتمند پادشاهی-عرفی -مذهبی، رقابت های نخبگانی، عقب ماندگی های تاریخی در حوزه سیاسی و فرهنگی و امنیتی و... این کار عقیم ماند.

    کلیدواژگان: قدرت، مشروعیت، نظارت، سیاست نامه، خواجه نظام الملک
|
  • Hossein Karimifard * Pages 1-32
    he purpose of this article is to examine the relationship between identity and rationality in formulating and implementing the foreign policy of Rouhani’s state based on a combination of different theoretical approaches to international relations. The experience of foreign policy of the Islamic Republic of Iran indicates that the main sources and components that shape the identity of elite’s rationality are the basic and decisive elements in defining the national interest and orientation of foreign policy. Foreign policy is pragmatic, modernism with a focus on economic development, statehood and emphasis on the role of the nation-state in foreign policy, de-escalation with the United States. The main question that this article seeks to answer is: What effect have the identity components of the elites and the element of rationality played on the foreign policy of Rouhani's state? The hypothesis of this research, which tries to be proved by analytical and explanatory method, is: The dialectical relationship and the influence of the national identity elements of the elites of the Rouhani's state and the element of rationality have played an important role in defining the national interest and the orientation of Iran’s foreign policy.
    Keywords: Identity, Elites, Rationality, Rouhani', s, Foreign Policy
  • Ahmad Bostani * Pages 33-59
    This article examines Suhrawardi's understanding of Ferdowsi's Shahnameh. In Iranian intellectual history, Shahnameh has always reflected Persian identity and its historical continuity in the Islamic period. Various interpretations of this Persian epic's stories and characters have been presented in Persian literature, philosophy, and mysticism. One of these interpretive schools is the Illuminationist Doctrine (Hikmat Al-Ishraq) of Suhrawardi, which is presented explicitly in his Persian treatises. This article focuses on Suhrawardi's understanding of Shahnameh and its themes, trying to emphasize aspects of it that are related to the topics of political philosophy. Among contemporary scholars, Henry Corbin was the most important thinker who paid attention to the Illuminationist philosophy and its connection with Shahnameh. In this article, using some of Corbin's reflections on what he called "the transition from the heroic epic to the mystical epic," we try to examine the political aspects of this transition in the works of Suhrawardi and, more broadly, in the history of Islamic thought in Iran.
    Keywords: epic. Hikmat Eshraq, Ferdowsi, Suhravardi, Iranshahri Thought
  • Mohammad Jalal Makhani * Pages 60-80
    In this article, we will try to provide a description of the "what" is the historical geography and discussing a bout changes in historical geography in recent years and, basically, whether what is understood today from the concept of historical geography is the same. Was it understood in the past or not? Therefore, in two parts, we will try to compare the definitions of historical geography among the ancients and contemporaries. The new understanding of historical geography that exists among German and English geographers, despite the great difference that the old understanding of this category had, has a lot of dynamics that can provide a wide objectivity for this concept so that the audience of this field with a practical, scientific, objective, dynamic and comprehensive - to deal with a static and subjective category. In our view, historical geography is not a static and learned category to understand the place of geographical names, but a very dynamic knowledge system, whose minimum function is to express an appropriate answer to our border, identity and history issues and a solid step to strengthen the national relations of Iranians.
    Keywords: Geography, historical geography, history, Iran
  • Ali Tadayyonrad *, Sara Najafpour Pages 81-110

    The definition of politics from a realistic point of view is always mixed with deceit and often far from any moral idea. In today's world, this definition is undoubtedly a guide for many politicians and activists, who believe that in the constant conflict, which is often mixed with violence, one should seize their own interests. In today's world, where all the chaos, war, and violence happen in the name of politics, some political and moral activists have sometimes decided that politics should be seen from a human, moral, peaceful, and friendship perspective and that politics is not violence. Among these controversies, the meaning of politics and its relationship with violence still seems vague and their relationship is an issue. In this research, we tried to address the issue of "the relationship between violence and war and politics" and to answer the question, what is the relationship between violence, war, and politics? For this purpose, we focused on Hannah Arendt's opinions and investigated the main topic of the research with a descriptive-analytical method.Our study shows that Hannah Arendt presents a definition of politics based on existentialist intellectual foundations. From his point of view, politics is the result of rationality, speech, initiation, motivation, being with others, and dialogue. Arendt sees politics as an act of speech and human interaction in the public arena, which has no relation to violence and is in contrast to it. Where violence begins, politics ends.

    Keywords: Arendt, Action, Political, Revolution, Totalitarianism, Violence
  • Hamid Malekzadeh *, Maryam Shamsaei Pages 111-137
    In this paper, we will attempt to establish, in a phenomenological study, an ontological relationship between the pre-contemplative lifestyles of a people and politics that make it possible to understand the concept of political ontology in conjunction with the fundamental concept of lifestyle. In this framework, we will try to show how this neither the Islamic state, whether it is the prophet of the Prophet or the Imam of the innocent, or whether the Shi'a or Sunni cleric, but the Muslim soul, was in the way of life or form of It is a question of joining the world that represents the religion of Islam as a political entity. We will discuss the ways of joining the world and the specific system of physical control that make different political identities by studying prayer and its logical interactions. We will finally show how prayer, especially as a collective sanction, is a form of identity or political distinction. We will try to study the relationship between the concept of friendship, its Aristotelian meaning, and prayer-related politics. We will also show how prayer, like other religious practices, can be in the form of collective relations as a democratic basis for forming political identity, or as we see in the radical Democracy of Chantal Moff. We will try to turn the concept of prayer into the theoretical foundation for formulating the concept of a socially Muslim way in a political recitation of Islam.
    Keywords: prayer, The Political, State, Muslim way of life, Islamic government
  • Seyed Kazem Seyed Bagheri * Pages 138-163

    The Holy Quran is the fundamental source of the political thought of Islam and one should refer to this source for a detailed understanding of its elements. Its strategies can be deduced from the divine verses, so that in the next steps, the desired plans and strategies to achieve political justice can be set. This article is in search of one of the influential and fundamental elements of the theory of political justice, that is, the ways to achieve it from the perspective of the Holy Qur'an. can be observed mainly in cases such as the institutionalization of justice in the lives of the rulers, seeking justice, fighting against oppression, inviolability of oppression and helping the oppressed, key principles that can be basic platforms for designing solutions and programs To achieve political justice.This important thing has been done according to the method of ijtihad interpretation, which can provide all the capabilities of understanding the text to the interpreter and explain all the ways to ensure political justice.

    Keywords: Solutions, Political Justice, Holy Quran, seeking justice
  • Reyhaneh Nourmohammadi *, Hossain Farzanepour, Somaye Hamidi Pages 164-190
    Citizenship rights is the most important contemporary legal issue and an emerging concept that has found a special place in social and political theories. Above all, citizenship rights discuss the rights, such as residence, education, and health, that everyone gets as a citizen of a state. Citizenship rights are realized when all members of the society achieve all civil and political rights and the citizen has responsibility as a member of the society along with the better management of the society and establishing social order and recognizing these interactive rights have an effective role in promoting citizenship rights and creating a society based on social order and justice. The present article, relying on the historical sociology approach based on Bryan.S.turner's theory, has tried to understand citizenship and citizenship rights in the constitutional era, by using library documents and resources and descriptive-analytical method by examining the obstacles to the realization . In this article, it is trying to answer the question that what were the factors and obstacles to the realization of citizenship rights in the constitutional era? The hypothesis of this research is that in the context of the weak central government, the weakness of the political culture of the mass of the people, the political elites did not ultimately lead to the formation of citizenship rights.
    Keywords: Qajar, constitutional revolution, Citizenship Rights, Brian S. Turner
  • Soheila Loveimi * Pages 191-210

    As one of the most successful ministers in Iran's political and social history, Khawaja Nizamul Molk has always been diligent in writing down his political thoughts and has also authored the book "Siaasat-naameh" based on his political actions. Based on this, in the present research, with a descriptive-analytical method and a library approach, and with an emphasis on the content of the policy book, we are looking for an answer to the question of what was the criterion of the legitimacy of the government in the thought of Khwaja Nizam al-Mulk and the strategies he devised to monitor the government. which are the results of the research show that although the political document is a text in the direction of legitimizing the government ruling the society, Khwaja Nizam al-Mulk's view of the government is significant by emphasizing the essential role of the king, whose legitimacy is based on God's choice. in the system designed by Khwaja Nizam al-Mulk; Both the designer and the executor and even the evaluation of the reviewers of the decisions taken by the system go back to one position and person, that is, the sovereign king, and some kind of structural and functional separation has not been done by Khwaja, although Khwaja tried by embedding the institution of the ministry in such a system between the spheres of Create a separation design and implementation. But due to many reasons, such as powerful royal-customary-religious traditions, elite competitions, historical setbacks in the political, cultural and security fields, etc., this work remained unfinished.

    Keywords: Power, Legitimacy, Supervision, Siaasat-naameh, Khawaja Nizam al-Mulk