فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 68 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اشتغال زنان اقوام شمال خراسان در دوره پهلوی، با تکیه بر تاریخ شفاهی
    ام البنین رحیمی، امیر اکبری*، امید سپهری راد صفحه 0

    اشتغال زنان اقوام شمال خراسان در دوره پهلوی، با تکیه بر تاریخ شفاهیاشتغال زنان در طول تاریخ، از جمله مسایلی است که آگاهی اندکی در مورد آن وجود دارد. با ابزار مصاحبه و تاریخ شفاهی این کمبود را حداقل می توان تا یکی دو سده پیش برطرف نمود. منبع این ابزار انسان های کهنسالی هستند که هنوز به صورت زنده و پویا در اطراف ما زندگی می کنند.به گفته ی این منابع زنده، فعالیت زنان شمال خراسان، موید قرن ها فعالیت ایشان در عرصه ی کار بیرون و زندگی خانوادگی بوده است و با وجود نادیده گرفته شدن حضور فعال آنها در خانه و چه بسا در طول تاریخ، ایشان وارث فعالیت هایی هستند که تاکنون تداوم داشته و تمام عرصه های زندگی آدمیان این منطقه را دربرمی گرفته است. دامداری، کشاورزی، ریسندگی و بافندگی از جمله اشتغال بانوان این منطقه به حساب می آمد. این نوشته سعی دارد به تلاش و اشتغال زنان شمال خراسان(روستاییان و عشایر) بپردازد.واژگان کلیدی: زنان، شمال خراسان، اشتغال، بافندگی

    کلیدواژگان: زنان، شمال خراسان، اشتغال، بافندگی
  • بررسی سرپوش مردان کردوترکمن در شمال خراسان
    زهره امیری فروتقه، طاهره عظیم زاده طهرانی*، شهربانو دلبری صفحه 0

    تن پوش هر قوم، یکی از نمادهای فرهنگی آنان محسوب می شود که سرپوش از این میان، مشخص ترین آنهاست. منطقه شمال خراسان به علت سکونت اقوام گوناگون کرد، ترک، تات و ترکمن، تنوع فرهنگی خاصی دارد؛ از مولفه های آن، پوشش مردان این منطقه است. نوشتار حاضر درصدد مطالعه طرح، رنگ و جنس سرپوش مردان کردکرمانج و ترکمن ساکن در این منطقه است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و با بهره از شیوه گردآوری کتابخانه ای است که در صورت لزوم به مصاحبه شفاهی با افراد آگاه و متخصص در زمینه پوشاک،پرداخته است. نتایج پژوهش نشانگر این است که سرپوش این دوقوم اسامی خاص محلی دارد؛ آنها معمولا از عرق چین منقش با طرح های متفاوت و رنگ های قهوه ای، شیری و سیاه از جنس پشم استفاده می کنند. برخی از سرپوش ها چون صله (سله)وتلپک، توسط مردان ترکمن به کار می رود و دستمال مورد استفاده مردان کردکرمانج است.به طور کلی سرپوش ها از نظر طرح، رنگ و جنس شبیه به هم هستند و بیشتراز نظر نوع تزیین و نام گذاری باهم تفاوت دارند.

    کلیدواژگان: سرپوش مردان، شمال خراسان، طرح و رنگ، اقوام کرد، اقوام ترکمن
  • تحلیل مقایسه ای فرایند اصلاحات فرهنگی در افغانستان و ترکیه (دوره امان الله و آتاترک)
    محمدحسن مهدوی* صفحه 0

    نوشتار حاضر به تحلیل و بررسی پدیده مهم اصلاحات فرهنگی در تاریخ معاصر جهان اسلام پرداخته که علی رغم شباهت های زیاد با سرنوشت کاملا متفاوت مواجه شدند. در بررسی اصلاحات فرهنگی در افغانستان و ترکیه تاحدودی دانسته می شود که شباهت های زیادی در روند اصلاحات فرهنگی دوکشور وجود دارد؛ ضرورت یکسان تغییرفرهنگی، هدف واحد و داشتن الگوی واحد از نمونه های تشابهات در اصلاحات فرهنگی زمان امان الله و آتاترک بحساب می آیند. با این وصف اما، این پدیده سر انجام کاملا متفاوتی داشته است؛ آتاترک با هدف مبارزه علیه سنت و پیوستن به مدرنیته غربی به توفیق نسبی در این زمینه نایل آمد، بر خلاف امان الله که در این راه با شکست کامل مواجه شد. نگاه به این مساله با روش توصیف و تحلیل مقایسه ای که در این نوشتار بدان پرداخته شده، نشان دهنده این است که علی رغم شباهت های ظاهری این پروژه، تفاوت های مهمی وجود داشت که امان الله خان بی توجه به آن می خواست پا به پای کمال آتاترک حرکت نماید و به همین دلیل نتوانست توفیقی حاصل نماید. تغییرات فرهنگی جامعه بدون در نظرداشت قضاوت های ارزشی خوب یا بد بودن، نیازمند متغیرات و زمینه های است که بدون توجه به آن هیچ تحولی ماندگاری صورت نخواهد گرفت. و این می تواند در تحلیل وضعیت حال و آینده افغانستان نیز موثر باشد.

    کلیدواژگان: اصلاحات فرهنگی، افغانستان، ترکیه، امان الله، آتاترک
  • مریم نظرالهوئی، محبوبه شرفی* صفحات 1-24

    سقوط خلافت عباسی از رویدادهای مهم قرن هفتم ق است که در منابع مکتوب تاریخی بازتاب های گوناگون داشت. هریک از مورخان بر اساس نوع نگاه به تاریخ، از منظرخاصی، واقعه را روایت نموده اند. این پژوهش می کوشد به منظور شناخت رویکرد مورخان به واقعه سقوط بغداد، با بهره گیری از روش تاریخی، مبتنی بر رویکرد مقایسه ای، در سه شاخص رویکردهای اجتماعی،علی انتقادی و مشیت گرایانه به واکاوی منظر مورخان بپردازد. به این منظور با شناسایی مهمترین آثار تاریخ نگارانه فارسی در بازه زمانی سال های 656 تا 907 ق به مطالعه و مقایسه روایات و رویکردهای مورخان نسبت به واقعه سقوط بغداد خواهیم پرداخت. یافته ها نشان می دهد برخی راویان، رویکرد سیاسی و مشیت گرایانه به واقعه داشته، روش تاریخ نگاری آنان، استمرار تاریخ نگاری سنتی ایرانی اسلامی است. برخی دیگر، با نگرش علی به تاریخ ، با رویکردی اجتماعی و علی،انتقادی، عملکرد سیاسی و اجتماعی خلیفه و اطرافیان را مورد انتقاد قرار داده، آنها را در واقعه مسیول دانسته اند. روش تاریخ نگاری آنها گامی به سوی تاریخ نگاری تحلیلی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مورخان، سقوط بغداد، رویکردهای اجتماعی، علی انتقادی
  • علی سلیمانپور* صفحات 85-110

    سالهای حکومت طاغوت در ایران، عصر انکار هویت واقعی مردم مسلمان و مبارزه با ابعاد معنوی و اخلاقی وجود انسان ها بود که بر اساس آن حکومت پهلوی با تاکید بر عنصر ایرانیت و انکار جایگاه اسلام در هویت بخشی به جامعه و مردم ایران و همچنین اقتباس الگوهای فرهنگی بیگانه سعی در ارایه نمونه ای از انسان ایرانی داشت که بیشتر موجودی غربی و فاقد درک روشنی نسبت به موجودیت واقعی اش بود. هویت خواهی مردم که برخواسته از احساس نقص و ابهام در موقعیت فرهنگی و فلسفی آنها بود انقلاب اسلامی را به ثمر رسانید و در اثر پیروزی مردم مسلمان راه بازگشت به خویشتن واقعی و کسب هویت اصیل ایرانی اسلامی هموار و گام های بزرگی برای تحقق الگوی انسان کامل برداشته شد که همچنان ادامه دارد./سالهای حکومت طاغوت در ایران، عصر انکار هویت واقعی مردم مسلمان و مبارزه با ابعاد معنوی و اخلاقی وجود انسان ها بود که بر اساس آن حکومت پهلوی با تاکید بر عنصر ایرانیت و انکار جایگاه اسلام در هویت بخشی به جامعه و مردم ایران و همچنین اقتباس الگوهای فرهنگی بیگانه سعی در ارایه نمونه ای از انسان ایرانی داشت که بیشتر موجودی غربی و فاقد درک روشنی نسبت به موجودیت واقعی اش بود.

    کلیدواژگان: : هویت، فرهنگ، انقلاب اسلامی، ایرانی، اسلامی
  • فریده وفائی، رمضان رضایی*، عباس احمدوند صفحات 86-109

    راهیابی ذمیان ایرانی با عناوینی چون کتابت، طبابت، مشاوره و... به دربار خلفای عباسی، زمینه ساز ورودشان به عرصه اقتصاد ومسایل مالی نزدعباسیان بود. بررسی نقش اقتصادی ومالی اهل ذمه درمدیریت هزینه هاونفوذشان دردربارخلفای عباسی ازمباحثی است که کمتر بدان پرداخته شده و موضوع مقاله حاضر است.اگرچه سرزمینهای مفتوحه به سرعت دراختیاراعراب مسلمان قرارگرفت،اماکمی تجربه؛ آنان را وادار به بهره مندی ازتوان اقتصادی ومالی اهل ذمه درمدیریت هزینه هاگردانید. لذا بررسی این موضوع اززاویه مدیریت هزینه های مالی واقتصادی برخی ازذمیان باتوجه به پاره ای ازمقررات ، تبعیض ها وسخت گیری هایی که عباسیان علاوه بردریافت جزیه به ذمیان تحمیل می کردند ازموضوعاتی است که پیش روی پژوهشگر قرارمی گیرد.این مقاله می کوشد براساس نگاهی کارکردی به توضیح وتبیین نقش اقتصادی ومالی ذمیان در دربارخلفای عباسی بپردازد و نشان دهد ذمیان چگونه بر برنامه های اقتصادی و مالی عباسیان تاثیرمی گذاشتند، ونیزنشان دهد به رغم نفوذی که ذمیان دردربارداشتند، چگونه خلفای عباسی بااستفاده حداکثری از ثروت واموال ایرانیان به ویژه ذمیان ازطریق مصادره اموال در جهت ثبات وتداوم حکومت خویش بهره برداری می کردند.

    کلیدواژگان: اهل ذمه، ایرانی، مالی و اقتصادی، مدیریت مخارج، عصرعباسی
  • مینا صفا* صفحات 123-145

    از قرن دوم هجری با قدرت گرفتن خاندان‏های ایرانی در عرصه سیاسی، به تدریج تمایلات ایرانگرا و باستانگرا از حوزه فرهنگی به ساختار سیاسی وارد گردید، از جمله تلاش سامانیان و آل‏ بویه برای انتساب دودمان خود به خاندان پادشاهان کهن، بزرگان و پهلوانان ایرانی. انتخاب چنین سلسله نسبی فرآهم‏آورنده مقبولیت ملی در بستر اجتماعی، اثبات شایستگی و حقانیت حاکمیت و به تبع برآورنده بسیاری از اهداف ایشان در عرصه منازعات فرهنگی، سیاسی و ارضی بود. مهمترین بستر نمود این تمایلات و وسیله تبلیغ و معرفی تبار دستگاه حاکم، کتاب‏های تاریخی بودند. در این مقاله به منظور آشکار نمودن تقابل اندیشه و گفتمان تبارشناسی سامانیان و آل‏بویه در بستر منازعات سیاسی و ارضی، با تاکید بر منطقه ری، داده‏های مرتبط با گفتمان تبارشناسی این سلسله‏ها با رویکردی معناکاوانه توصیف و تحلیل شد. در نتیجه آشکار گردید که سامانیان و خاندان بویه در منازعات ارضی خود، به ویژه درگیری بر سر منطقه استراتژیک ری، از ادعاهای تبارشناسی سود جسته تا حقانیت حاکمیت خود را به وسیله اعلان در متون تاریخی آشکار و اثبات نمایند.

    کلیدواژگان: گفتمان تبارشناسی، سامانیان، آل‏بویه، منازعات ارضی، ری
  • مهرداد رونقی* صفحات 160-179

    واکاوی جنگ های امرای نظامی در روند فروپاشی حکومت سلجوقی از موضوعات مهم تاریخ سلجوقیان می باشد. قبایل ترک سلجوقی نواحی وسیعی از کاشغر تا دریای مدیترانه را زیر سیطره شاهنشاهی خود درآورند؛ اما در پی بروز یک سلسله رویدادهای داخلی و خارجی به تدریج، عظمت و اقتدار اولیه ی خود را از دست دادند و درنهایت اتحادیه آنان فروپاشید. در فروپاشی این سلسله مقتدر و با عظمت، عوامل زیادی نقش داشتند، اما از میان همه ی این عوامل؛ مهم ترین آن تاثیر جنگ های امرای نظامی درروند اختلافات درون خاندانی و فروپاشی سلسله سلجوقی بود که از اهمیت دوچندانی برخوردار است. با وجود این، تاکنون در این زمینه تحقیقی مستقل، جامع و مانعی صورت نگرفته است. لذا این پژوهش با درک این مطلب، تلاش دارد تا بر اساس اسناد و مدارک باقیمانده و بر اساس شیوه پژوهش های تاریخی به واکاوی جنگ های امرای نظامی در روند اختلافات درون خاندانی و نقش آنان در فروپاشی حکومت سلجوقی بپردازد.

    کلیدواژگان: سلجوقیان، فروپاشی، ترکمنان، امرای نظامی، صحراگردان
|
  • The employment of women of northern Khorasan tribes in the Pahlavi period, based on oral history
    Omolbanin Rahimi, Amir Akbari *, Omid Sephri Rad Page 0

    The employment of women of northern Khorasan tribes in the Pahlavi period, based on oral historyWomen's employment throughout history is one of the issues about which there is little knowledge. With the tools of interview and oral history, this deficiency can be solved at least one or two centuries ago. The source of these tools are old people who are still alive and dynamically living around us.According to these living sources, the activity of women in North Khorasan has been a confirmation of their activity for centuries in the field of work outside and family life, and despite the fact that their active presence at home and perhaps throughout history has been ignored. They are the inheritors of activities that have continued until now and have covered all areas of people's lives in this region. Animal husbandry, agriculture, spinning and weaving were among the occupations of women in this region. This article tries to deal with the efforts and employment of women in North Khorasan (villagers and nomads).Key words: women, North Khorasan, employment, weaving

    Keywords: Women, North Khorasan, Employment, weaving
  • Studying the headdress of Kurdish-Turkmen men in North Khorasan
    ZOHREH AMIRI FOROUTAGHEH, Tahereh Azimzadeh Tehrani *, Shahrbanoo Delbari Page 0

    The garment of any ethnic group represents one of their cultural symbols, and headgear is the most distinctive one of them. The northern region of Khorasan has a special cultural diversity due to the habitat of various ethnic groups of Kurds, Turks, Tat and Turkmen. Men’s clothing in this area is among its components. The present paper seeks to study the design, color and material of Kurdish and Turkmen men’s clothing residing in this area. The study uses a descriptive-analytical method and library compilation and if necessary, conducts oral interviews with informed people and specialists in the field of clothing. The research results indicate that the headgear of these two ethnic groups has specific local names. They usually use Taqiyah with different designs and brown, milky and black colors made of wool. Some headgears are used by Turkmen men like Telpek and Sele and napkins are used by Kurdish men. In general, headgears are similar in terms of design, color and material, and differ mostly in terms of decoration and naming

    Keywords: Men's headgear, north of Khorasan, design, color, Kurds, Turkmens
  • Comparative analysis of the process of cultural reforms in Afghanistan and Turkey
    Mohammad Hasan Mahdavi * Page 0

    Translation typesText translationSource text1,119 / 5,000Translation resultsThe present article analyzes and examines the important phenomenon of cultural reforms in the contemporary history of the Islamic world, which, despite many similarities, faced completely different fates. In the study of cultural reforms in Afghanistan and Turkey, it is known to some extent that there are many similarities in the process of cultural reforms in the two countries; The same necessity of cultural change, a single goal and having a single model are examples of similarities in the cultural reforms of the time of Amanullah and Atatürk. However, this phenomenon had a completely different purpose; With the aim of fighting against tradition and joining western modernity, Atatürk achieved relative success in this field, unlike Amanullah who faced complete failure in this way. Looking at this issue with the method of description and comparative analysis discussed in this article shows that despite the apparent similarities of this project, there were important differences that Amanullah Khan wanted to follow Kemal Atatürk without paying attention to. And because of this, he could not succeed. The cultural changes of the society without taking into consideration the value judgments of being good or bad, require variables and contexts, without paying attention to them, no lasting transformation will take place. And this can be effective in analyzing the current and future situation of Afghanistan.More about this source textSource text required for additional translation informationSend feedbackSide panels

    Keywords: Cultural reforms, Afghanistan, Turkey, Amanullah, Atatürk
  • Maryam Nazaralhooey, Mahboubeh Sharafi * Pages 1-24

    The fall of the Abbasid caliphate is one of the important events of the 7th century AD, which had various reflections in written historical sources. Each of the historians have narrated the event based on their perspective on history. In order to understand the historians' approach to the fall of Baghdad, this research tries to analyze the historians' perspective by using the historical method, based on the comparative approach, in three indicators of social, causal, critical and providential approaches. For this purpose, by identifying the most important works of Persian historiography in the period from 656 to 907 AD, we will study and compare the narratives and approaches of historians regarding the fall of Baghdad. The findings show that some narrators have a political and providential approach to the event, and their historiography is a continuation of traditional Iranian Islamic historiography. Some others, with a causal approach to history, with a social and causal, critical approach, criticized the political and social performance of the Caliph and those around him, and held them responsible for the incident. Their historiography method seems to be a step towards analytical historiography.

    Keywords: historians, The fall of Baghdad, social approaches, critical causality
  • Ali Soleimanpour * Pages 85-110

    The years of the Taghut rule in Iran was the era of denying the true identity of the Muslim people and fighting against the spiritual and moral dimensions of human existence, based on which the Pahlavi government emphasized the element of Iranianness and denied the place of Islam in giving identity to the society and people of Iran, as well as adapting models Foreign culture tried to present an example of Iranian man who was mostly a western creature and lacked a clear understanding of his real existence. The people's desire for identity, which arose from the feeling of imperfection and ambiguity in their cultural and philosophical position, brought about the Islamic revolution, and as a result of the victory of the Muslim people, the way to return to the true self and acquire an authentic Iranian Islamic identity is smooth and great steps are taken to realize the ideal of a perfect human being. It was removed which is still going on./The years of the Taghut rule in Iran was the era of denying the true identity of the Muslim people and fighting against the spiritual and moral dimensions of human existence, based on which the Pahlavi government emphasized the element of Iranianness and denied the place of Islam in giving identity to the society and people of Iran, as well as adapting models Foreign culture tried to present an example of Iranian man who was mostly a western creature and lacked a clear understanding of his real existence.

    Keywords: : identity, culture, Islamic Revolution, Iranian, Islamic
  • Farideh Vafaei, Rezaei Ramadan *, Abbas Ahmadvand Pages 86-109

    The introduction of the Dhimmis to the court of the Abbasid caliphs with titles such as writing, medicine, counseling, etc., paved the way for their entry into the field of economics and financial issues with the Abbasids. The study of the economic and financial role of the Dhimmis and their influence on the Abbasid caliphs is one of the topics that, has been less discussed in the events of the Abbasid era, which is the subject of this article.Although the conquered lands were quickly dominated by Muslim Arabs, lack of experience forced them to take advantage of the economic and financial policies of the Dhimmis in managing the expenses. Therefore, analyzing the management of financial and economic expenses of some Dhimmis, considering the strictness which was imposed by the Abbasids on Dhimmis in addition to receiving the jizyah, is one of the issues that the researcher faces. This article tries to thoroughly explain the economic and financial role of the Dhimmis in the court of the Abbasid caliphs and show how Dhimmis influenced on the economic and financial plans in the Abbasid era, and also show, although Dhimmis had influence in Abbasid court, Abbasid caliphs exploited the wealth and property of the Iranians, by confiscating their property for the stability and continuity of their sovereignty.

    Keywords: Dhimmi, Iranian, Financial, Economic, Managing Expenses, Abbasid era
  • Mina Safa * Pages 123-145

    From the second century AH, with the rise of Iranian dynasties in the political arena, Iranian and archaic tendencies gradually entered the political structure from the cultural sphere, including the efforts of the Samanids and the Buyids to attribute their dynasty to the families of ancient kings, nobles and heroes. The choice of such a relative dynasty provided national acceptance in the social context, proving the merit and legitimacy of the regime, and consequently fulfilling many of their goals in the field of cultural, political, and territorial conflicts. The most important manifestation of these tendencies and the means of propagating and introducing the lineage of the ruling system were historical books.In this article, in order to reveal the opposition between the Samanid and Al- Al-Buyid genealogical thought and discourse in the context of political and territorial conflicts, with emphasis on the Ray region, the data related to the genealogical discourse of these dynasties were described and analyzed with a semantic approach. As a result, it became clear that the Samanids and the Buyids dynasty, in their territorial disputes, especially the conflict over the strategic Ray region, used genealogical claims to assert the legitimacy of their sovereignty by proclaiming it in historical texts.

    Keywords: Genealogical discourse, Samanids, Buyids. Land disputes, Rey
  • Mehrdad Ronaghi * Pages 160-179

    Analyzing the wars of military commanders in the process of collapse of Seljuk government is one of the important topics of Seljuk history. Turkish Seljuk tribes brought vast areas from Kashgar to the Mediterranean Sea under their imperial control; However, following a series of internal and external events, they gradually lost their initial greatness and authority and finally their union collapsed. Many factors played a role in the collapse of this powerful and great dynasty, but among all these factors; The most important of which was the effect of the wars of military rulers on the process of internal family disputes and the collapse of the Seljuk dynasty, which is of double importance. Despite this, there has been no independent, comprehensive and unobstructed research in this field. Therefore, with the understanding of this matter, this research tries to analyze the wars of military commanders in the process of internal family disputes and their role in the collapse of the Seljuk government based on the remaining documents and documents and based on the method of historical research.

    Keywords: Seljuqs, Collapse, Turkmens, Military Commanders, deserters