فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 69 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تبیین ‏وضعیت علم پزشکی‎ و طب‎ در جهان اسلام عصر عباسی (132-656 ه.ق)‎ و راه های ‎انتقال ‎آن به غرب (اروپا)
    بتول ربیعی، بشری دلریش*، الهام ملک زاده، کوروش فتحی صفحه 1

    همانطور که امروزه مطرح است، علم پزشکی یک شبه رشد و توسعه پیدا نکرده است. این علم به علت تلاش میلیون ها نفر در طول تاریخ بشریت شکل گرفته است. در این بین واقعیت این است که یکی از پرچم داران این مسیولیت مقدس (علوم پزشکی) مسلمانان هستند. مسلمانان در فرازهای از عصر عباسی این علم را بیش از هر تمدن دیگری توسعه داده اند. بنابراین در این مقاله تلاش شده است به برجسته کردن این واقعیت که رنسانس اروپا تا حدی مدیون اختراعات و اکتشافات طب اسلامی دوره عباسیان است پرداخته شود و راه های انتقال این علم از شرق به غرب مورد مطالعه اسنادی قرار گیرد. در پژوهش پیش رو جهت تبیین و تحلیل پیشرفت های دانش پزشکی در عصر عباسی و راه های انتقال آن به مغرب زمین "نظریه پخش" به عنوان چهارچوب نظری کار مبنا قرار گرفته است. بر این اساس مبدا تاثیر گذار در عرصه دانش طب جهان اسلام در عصر عباسی لحاظ شده و مقصد تاثیر پذیر، تمدن مغرب زمین در نظر گرفته شده و راه ها و کانال های انتقال در کنار موانع آن ذکر شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، دانش پزشکی جز اولین علومی بود که جهان اسلام بر اساس داده های پزشکی ایران، هند و یونان آن را فرا گرفت و سپس به بهترین نحو ممکن آن را توسعه و به جوامع دیگر سرایت داد.

    کلیدواژگان: طب، دانش پزشکی، عصر عباسی، غرب، نظریه پخش
  • عملکرد شیعیان مهاجر ایرانی به دربار بهمنیان دکن (با تاکید بر نقش هنری و ادبی)
    نسرین عسگری، محمود سید*، فیاض زاهد صفحه 2

    سرزمین دکن در جنوب هند از نخستین قرون ظهور و گسترش اسلام مورد توجه بسیاری از مسلمانان قرار گرفت و گروه هایی از بازرگانان و صوفیان مسلمان به قصد تجارت و نیز برای تبلیغ اسلام وارد این منطقه گردیدند؛ مهاجرت این افراد ، پیامدهای بسیاری در زمینه های ادبی ، هنری و مذهبی در دکن داشت .پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از روش تحقیق تاریخی که مبتنی بر توصیف و تحلیل است، به این سوال پاسخ دهد که علل و عوامل مهاجرت شیعیان ایرانی به منطقه دکن (حکومت بهمنیان) در این دوره چه بوده و تاثیرات ادبی و هنری این مهاجرت را بررسی کند ؟ یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که ریشه های مذهب تشیعی که در دوره بهمنیان نهاده شده بود و حمایت آنان از شیعیان مهاجری که از ایران و سرزمین های عربی به دکن مهاجرت می کردند موجب گسترش مذهب تشیع، رواج فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی دردکن شد . یکی از مهم ترین نتایج حضور آنان به عنوان مبلغان فرهنگی با ایجاد موسسات آموزشی و با استفاده از حضور عالمان فضای مناسبی را برای حمایت های ادبی به وجود آوردند. تالیفات ارزشمندی که در این دوره به رشته تحریر درآمدند زبان فارسی را به اوج رساندند.

    کلیدواژگان: شبه جزیره دکن، حکومت بهمنیان، تشیع، زبان فارسی، معماری
  • تعامل مجلس پانزدهم و حزب دموکرات قوام السلطنه در دوره فترت قدرت مطلقه رضاشاه و پیشادیکتاتوری محمدرضاشاه
    دلاور نامدار، علیرضا علی صوفی*، محمود سید صفحه 3

    مجلس از مهم ترین ارکان مردم سالاری در هر کشوری، در سراسر دنیا به شمار می آید که به عنوان رویه ای برای افزایش مشارکت مردم در تعیین سرنوشتشان، عمل می کند . با شکل گیری انقلاب مشروطیت در ایران، تشکیل پارلمان یا همان مجلس شورای ملی رقم خورد. در پژوهش پیش رو با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ایی ، اسناد تاریخی، روزنامه ها ، در پی پاسخ به این پرسش هست که عملکرد مجلس شورای ملی(پانزدهم) در دوره فترت بین قدرت مطلقه رضا شاه و دیکتاتوری محمدرضا شاه چگونه بوده است و مجلس مذکور از این وضعیت ویژه چه بهره ای برد؟ و نقش حزب دموکرات قوام در این فرایند که نوعی فضای باز سیاسی به وجود آمده بود، چه نقش آفرینی کرد؟ یافته های پژوهش آن است که فقدان استبداد رضا شاه و جوانی و کم تجربگی شاه جوان باعث شد فضایی نسبتا آزاد برای فعالیت احزاب مختلف از جمله حزب دموکرات فراهم آید. از آن جمله این که برای اولین بار در تاریخ ایران پس از مشروطه درهای دولت و مجلس به روی چهره های جدید و جوانتر گشوده شد و بسیاری از شخصیتهای با سابقه و قدیمی از دولت طرد شدند و بالعکس نیروهای جدید با عضویت در احزاب وارد کابینه شده و نهایتا موفق شدند بر کرسی های مجلس بنشینند . همچنین اقدامات قوام باعث شد تا مجلس پانزدهم توافق نامه قوام - سادچیکف درباره تشکیل شرکت مختلط نفت ایران و شوروری را رد کند .

    کلیدواژگان: مجلس پانزدهم، قوام السلطنه، حزب دموکرات، رضاشاه، محمدرضاشاه
  • سیر تاریخی دانش نقد در اروپا
    بهمن مدیری* صفحه 5

    همزمان با پویشهای فلسفی و ادبی در یونان باستان، سخن پردازان حوزه تمدن غرب ، به دانش نقد توجه نشان دادند و به سنجش و داوری در باره محتوا و پیام سروده ها و نوشته های ادیبان پرداختند. سه فیلسوف نامدار یعنی سقراط، افلاطون و ارسطو با تحلیل شعر و نقد گفتار، مسایل نقد ادبی را قاعده مند ساختند و به تدریج، فن نقد در ادبیات اروپا جایگاهی ممتاز یافت. این نوشتار با رویکرد توصیفی- تحلیلی بر آن است تا در نگرشی گذرا به تامل در روند جریان نظریه پردازی در حوزه نقد بپردازد و تطور و تعالی دانش نقد در تاریخ ادبیات غرب را تصویرسازی کند. نتیجه آن که نقادی با فلسفه آغاز شد و پرسشگری فلاسفه یونان، شاخصی برای ارزیابی متون ادبی گردید تا جایی که در دوره نوزایی، متون کلاسیک نیز در بوته نقد قرار گرفت و با چنین تفکر و میراثی، مکاتب نقد نوین پدید آمدند. مکاتبی که مبتنی بر ترکیب برترین آراء سازنده و روشنگرانه با تنوع جلوه های خود، ادبیات را به مثابه دانشی نظام مند و مستقل معرفی می کند.

    کلیدواژگان: نقد، نقادی، مکتبها، تاریخ، اروپا
  • غفار پور بختیار*، غلامعلی سلیم گندمی، عبدالعزیز موحد صفحات 85-101

    مغیره بن شعبه یکی از نخبگان عرب از قبیله ثقیف میباشد، که در بسیاری از جریانات مهم صدر اسلام، خالق نقش های موثری بوده است. از آنجایی که منابع مختلف بیشتر از مغیره بعنوان یک سیاست مدار کهنه کار نام برده اند، تاکنون هیچ پژوهش مستقلی درزمینه عملکرد نظامی اوصورت نگرفته است. در حالی که برای شناخت دقیق افکارو اندیشه های مغیره، باید به فعالیت های نظامی او نیز توجه کرد. زیرا بنا برپاره ای مستندات، مغیره علاوه برحضور در عرصه های سیاسی و اجتماعی، در بسیاری از غزوات صدر اسلام پیامبر(ص) را همراهی نموده، ودر جنگ های برون مرزی نیز برای مقابله با دو امپراطوری ایران و روم نیز در فتوحات بزرگی چون قادسیه، نهاوند و همدان که منجر به تصرف کامل ایران شد، حاضر بوده است.که این حضور تاثیرات محسوسی بر عملکرد او در دوران صدارتش در بصره و کوفه بر جا گذاشته است. عده ای پیشرفت او را در عرصه مدیریت، مدیون حضوراو درجبهه های خارج از شبه جزیره وآشنایی او با فرهنگ ایرانی ورومی می دانند. اکنون در این پژوهش در پی پاسخ به این سوال هستیم که مغیره بن شعبه چه نقشی در فتوحاتی که منجر به فتح ایران شده را برعهده داشته است؟ بر اساس این فرضیه به نظر میرسد مغیره مسولیت هیات مذاکره کننده قبل از جنگ قادسیه را بر عهده داشته و در فتح نهاوند و همدان در کسوت فرمانده ای عالی رتبه حاضر بوده است.

    کلیدواژگان: مغیره بن شعبه، فتوحات، قادسیه، نهاوند، همدان
  • علی اصغر احمدی نبی*، منصور امانی صفحات 120-127

    ورود اسلام به آسیای مرکزی را می توان یکی از مهم ترین حادثه تاریخی این سرزمین دانست. با آنکه دین اسلام از نیمه دوم قرن اول هجری به این سرزمین راه یافت، ولی رواج آن مدت ها به طول انجامید. بنا بر مسنتدات تاریخی پس از آنکه اسلام وارد منطقه آسیای مرکزی گردید بتدریج مورد پذیرش مردم و تمامی بخش های جامعه قرار گرفت ودیری نپایید که اسلام تحولاتی شگرف را در زمینه های مختلف برای مردم ماوراءالنهر به ارمغان آورد در سایه تعالیم روح افزای اسلام پس از ساخت مساجد ومراکز فرهنگی شخصیت های برجسته ای درماوراءالنهر پرورش یافتند وهمین مسله موجب شد تا در مدتی کوتاه مردم منطقه به چنان مرتبه ای از رشد و ترقی دست یافتند، که به یکی از بزرگ ترین مراکز علمی و فرهنگی عالم اسلام مبدل شدند. همچنین ورود اعراب مسلمان به منطقه ماوراءالنهر تحولات جدیدی در زمینه اجتماعی بوجود آورد بطوری که بااسکان اعراب و امتزاج قبایل عرب با بومیان بافت اجتماعی جامعه نیز بکلی دگرگون شد. در واقع ورود اسلام به آسیای مرکزی پیامدهای مختلفی در پی داشت که این پژوهش در پی شناسایی و بررسی آنها می باشد. محقق قصد دارد به این پرسش پاسخ دهد که، پیامدهای مذهبی واجتماعی ورود اسلام به آسیای مرکزی تا پایان دولت بنی امیه چه بوده است؟ در پاسخ باید گفت، ورود اسلام به آسیای مرکزی تحولات قابل ملاحظه ای در زمینه مذهبی و اجتماعی در منطقه بوجود آورد.

    کلیدواژگان: پیامدهای مذهبی، پیامدهای اجتماعی، آسیای مرکزی، دولت بنی امیه
  • فاطمه محبوب*، علی اصغر داوودی، حمید سعیدی جوادی صفحات 159-183

    در دوره قاجار زنان در جامعه ای سنتی و مردسالار، از کمترین میزان حقوق اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی برخوردار بودند. عواملی مانند انقلاب مشروطه و گسترش افکار فمینیستی در نتیجه گسترش ارتباطات ایران و غرب باعث شد برخی از زنان روشنفکر و پیشرو به فکر احقاق حقوق زنان در این محیط سنتی و مذهبی بیافتند. بدین منظور زنان چند نهادها آموزشی و مدنی مانند مدارس دخترانه و انجمن ها و نشریات زنانه برای آگاهی بخشی به زنان و فعالیت در جهت احقاق حقوقشان تاسیس کردند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش انجمن ها و تشکل های زنانه در جهت ارتقای جایگاه زنان در جامعه دوره قاجار است. بدین منظور این سوال طرح می شود که انجمن ها و تشکل های زنانه چه تاثیری بر ارتقای جایگاه زنان در دوره قاجار داشته اند؟ فرضیه این است که این انجمن ها و تشکل ها از طریق رشد آگاهی، تغییر نگرش و هویت بخشیدن به زنان باعث بهبود جایگاه اجتماعی و سیاسی زنان در این مقطع شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که این انجمن ها با تاسیس چندین مدرسه دخترانه، ایجاد جلسات و گردهمایی، تاسیس نشریه و آگاهی بخشی به زنان، باعث رشد آگاهی، تغییر نگرش و مطالبه گری تعداد زیادی از زنان شده و مقدمات و شرایط ورود آنها به اجتماع را فراهم آورده اند. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است و داده ها به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده اند.

    کلیدواژگان: دوره قاجار، انقلاب مشروطه، جایگاه زنان، انجمن ها و تشکل های زنانه، نهادگرایی
  • لیلا عمرایی*، امیر اکبری، امید سپهری راد صفحات 178-208

    طب عامیانه آمیزه ای از خرافات وباورهای نادرست و گاه نشانه هایی از طب سنتی است که بیشتر با باورهای عامیانه و خرافی سر وکار داشته وهیچگاه در یک مکتب تجربی ویا فلسفی به شکل منسجمی بیان نشده است.ورود طب مدرن به ایران در عصر قاجار سرآغاز مرحله جدیدی در تاریخ پزشکی کشور به حساب می آید.مواجهه طب سنتی با شیوه های نوین در این دوره موجب بروز تغییراتی گسترده در روند پیشین آن شد.شیوه غالب طبابت در جامعه عصر قاجار؛طب سنتی بود اما این شیوه با آن همه سابقه درخشان درگذشته به دلیل آمیخته شدن با پاره ای از باورهای موهوم وخرافی؛پایین بودن سطح دانش طبیبان ایرانیدچار رکودشد وپزشکی مدرن به دلیل وجود موسسات فرهنگی،آموزشی و درمانی و رسوخ تفکر برتری طب مدرن،بر پزشکی سنتی پیشی گرفت.این پژوهش باشیوه توصیفی-تحلیلی و با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه ای بر آن است به بررسی عوامل بسترساز حضور این پزشکان درجامعه عصر قاجار،جایگاه باورهای عامیانه در حفظ سلامت بپردازد.جهل ونادانی،فقروبدبختی که اغلب مردم عصر قاجار باآن روبه رو بودند،محدودیتها ونادیده گرفتن زنان درجامعه و زندگی وبسیاری دلایل دیگر باعث شده بود که در باورهای وعقاید مردم خدشه واردشود وگرایش به سمت خرافات برای رهایی از مشکلاتی که گریبان گیرشان بود،زیاد شود.

    کلیدواژگان: دوران قاجار، باورهای عامیانه، علم پزشکی
|
  • Explaining the state of medical science and medicine in the Islamic world of the Abbasid era (132-656 AH) and the ways of transferring it to the West (Europe)
    Batool Rabiei, Boshra Delrish *, Elham Malekzadeh, Koorosh Fathi Page 1

    As it stands today, medical science did not grow and develop overnight. This science has been formed due to the efforts of millions of people throughout the history of mankind. Meanwhile, the fact is that one of the standard bearers of this sacred responsibility (medical sciences) are Muslims. Muslims, during the Abbasid era, have developed this science more than any other civilization. Therefore, in this article, an attempt has been made to highlight the fact that the Renaissance of Europe is partly indebted to the inventions and discoveries of Islamic medicine of the Abbasid period, and the ways of transferring this science from the East to the West are documentedIn the upcoming research, in order to explain and analyze the progress of medical knowledge in the Abbasid era and the ways of its transfer to the West, the "diffusion theory" is used as the theoretical framework of the work. Based on this, the influential origin in the field of medical knowledge of the Islamic world in the Abbasid era is taken into account, and the influential destination is the Western civilization, and the ways and channels of transmission are mentioned along with its obstacles. The findings of the research show that medical knowledge was one of the first sciences that the Islamic world learned based on the medical data of Iran, India and Greece, and then developed it in the best possible way and spread it to other societies.

    Keywords: Medicine, Medical knowledge, Abbasid era, the West, Diffusion Theory
  • The performance of Shia Iranian immigrants to the Bahmani court of the Deccan (with an emphasis on the artistic and literary role)
    Nasrin Asgari, Mahmood Seyyed *, Fayyaz Zahed Page 2

    The land of Deccan in South India has attracted the attention of many Muslims since the first centuries of the rise and spread of Islam, and groups of Muslim merchants and Sufis entered this region for the purpose of trade and also to propagate Islam. The migration of these people had many consequences in the fields of literature, art and religion in Deccan.The present research aims to answer the question of what were the causes and factors of the migration of Iranian Shiites to the Deccan region (Bahmanian rule) in this period, and the literary and artistic effects of this, using the historical research method which is based on description and analysis. Check immigration?The findings of the present research show that the roots of the Shia religion, which was established during the Bahmani period, and their support for Shia immigrants who migrated from Iran and Arab lands to the Deccan led to the spread of the Shia religion, the spread of Iranian-Islamic culture and civilization in Daccan. One of the most important results of their presence as cultural missionaries was by creating educational institutions and using the presence of scholars to create a suitable environment for literary support. Valuable works that were written in this period brought the Persian language to its peak.

    Keywords: Deccan Peninsul, Bahmani rule, Shiism, Persian languag, architecture
  • The interaction of the 15th Parliament and the Qawam al-Sultaneh Democratic Party during the period of Reza Shah's absolute power and the pre-dictatorship of Mohammad Reza Shah
    Delavar Namdar, Alireza Alisoufi *, Mahmood Seyyed Page 3

    Assembly and parliament are considered to be the most important pillars of democracy in any government, all over the world, which acts as a procedure to increase people's participation in determining their destiny. But Reza Khan's power was the end of the constitutional dream and his successor continued his father's path. However, in the early period of Mohammad Reza Shah's rule, the position of the Majlis improved to some extent.who did not have much desire or ability to exercise power in a completely dictatorial manner, what has he benefited from this situation? Also, according to these cases, a better understanding and analysis of the Qawam al-Sultaneh Democratic Party and its political role in this period is the main concern of the present research.The findings of the research indicate that Qavam's activities in the Democratic Party had an important result. And that was that for the first time in the history of Iran, after the constitution, the doors of the government and the parliament were opened to new and younger figures, and many senior and old figures were rejected from the government, and on the contrary, the new forces entered the cabinet by joining parties and They finally managed to sit on the seat of the parliament. Also, Qavam's actions caused the 15th Parliament to reject the agreement between Qavam and Sadchikov regarding the establishment of a mixed company of Iranian oil and Russia.

    Keywords: 15th Parliament, Qavam al-Sultaneh, Democratic Hezb, Reza Shah, Mohammad Reza Shah
  • The historical course of critical knowledge in Europe
    Bahman Modiri * Page 5

    At the same time as the philosophical and literary campaigns in ancient Greece, the rhetoricians of the western civilization basin paid attention to critical knowledge and evaluated and judged the content and message of the poems and writings of writers. Three famous philosophers, Socrates, Plato, and Aristotle, by analyzing poetry and speech criticism, made the issues of literary criticism a rule, and gradually, the art of criticism found a privileged place in European literature. This article, with a descriptive-analytical approach, aims to reflect on the flow of theorizing in the field of criticism in a passing perspective and illustrate the development and excellence of the knowledge of criticism in the history of Western literature. The result of the research shows that criticism began with philosophy and the questioning of Greek philosophers became an indicator for the evaluation of literary texts to the point where in the period of infancy, classical texts were also criticized and with such thinking and legacy, new schools of criticism emerged. Schools that are based on the combination of the most constructive and enlightened opinions and with their various manifestations introduce literature as a systematic and independent knowledge

    Keywords: Critic, caviller, history . schools . Europe
  • Ghafar Porbakhtiar *, Gholamali Salim Gandomi, Abdolaziz Movahed Pages 85-101

    Mughira bin Shuba is one of the elite Arabs from the Thaqif tribe, who has played an important role in many important accidents of the early days of Islam. Since various sources mostly mention Mughira as a veteran politician, no independent research has been done on his military performance. Meanwhile, to know exactly the thoughts and ideas of Maghira, we should also pay attention to his military activities.Because according to fragments of documents, in addition to being present in the political and social arenas, Mughira accompanied the Prophet in many of the Islamic conquests, and in overseas wars to confront the two empires of Iran and Rome in great conquests such as Qadisiyah , Nahavand and Hamedan, which led to the complete occupation of Iran, were present and this presence has left a noticeable impact on his performance during his chancellorship in Basra and Kufa. Some consider his progress in the field of management , due to his presence in fronts outside the peninsula and his familiarity with Iranian and Roman culture.Now, in this research, we are looking for an answer to the question, what role did Mughirah bin Shuba play in the conquests that led to the conquest of Iran? Based on this hypothesis, it seems that Mughira was in charge of the negotiating team before the Qadisiyah war and was present in the conquest of Nahavand and Hamadan as a high-ranking commander

    Keywords: Mughira bin Shuba, Conquests, Qadsiyah, Nahavand, Hamadan
  • Ali Asghar Ahmadi Nabi *, Mansoor Amani Pages 120-127

    The arrival of Islam in Central Asia can be considered one of the most important historical events of this land. Although the religion of Islam entered this land in the second half of the first century of Hijri, but its spread lasted for a long time. According to historical documents, after Islam entered the Central Asian region, it was gradually accepted by the people and all sections of the society, and it did not take long for Islam to bring tremendous changes in various fields to the people across the Nile under the shadow of the uplifting teachings of Islam after the construction Mosques and cultural centers of prominent personalities were cultivated across the river, and this issue caused the people of the region to achieve such a level of growth and development in a short period of time that they became one of the largest scientific and cultural centers of the Islamic world. Also, the arrival of the Muslim Arabs in the Trans-Nahar region caused new developments in the social field, so that with the settlement of the Arabs and the mixing of the Arab tribes with the natives, the social fabric of the society was completely changed. In fact, the entry of Islam into Central Asia had various consequences, which this research seeks to identify and investigate. The researcher intends to answer this question, what were the religious and social consequences of the introduction of Islam to Central Asia until the end of the Umayyad dynasty?

    Keywords: religious consequences, Social Consequences, Central Asia, Umayyad government
  • Fateme Mahbob *, Aliasghar Davoodi, Hamid Saeedi Javadi Pages 159-183

    social, economic, cultural and political rights. Factors such as the Constitutional Revolution and the spread of feminist ideas as a result of the expansion of Iran-West relations led some intellectual and progressive women to think about the realization of women's rights in this traditional and religious environment. To this end, women established several educational and civic institutions, such as girls' schools and women's associations and publications, to educate women and work for their rights. The purpose of this study is to investigate the role of women's associations and organizations in promoting the status of women in Qajar society. To this end, the question arises that what effect did women's associations and organizations have on the promotion of the status of women in the Qajar period? The hypothesis is that these associations and organizations improved the social and political status of women at this time by raising awareness, changing attitudes and identifying women. The research shows that these associations have increased the awareness, change the attitude and demand of a large number of women by establishing several girls' schools, holding meetings and gatherings, establishing a magazine and raising awareness among women and have provided the conditions and Introduction for their entry into the community. The method of the present research is descriptive-analytical and the data are collected in a library method.

    Keywords: Qajar period, constitutional revolution, The Status of Women, Women's Associations, Organizations, institutionalism
  • Leila Amraee *, Amir Akbari, Omid Sepehri Rad Pages 178-208

    Falk medicine a mixture of superstition and false beliefs and sometimes signs of traditional medicine.that mostly deals with folk belifes and superstitions and has never been expressed in an experimental or philosophical school in a coherent way.the en counter of traditional Iranian medicinewith modern western methods caused extensive changes in its previous process. The dominant method of medicine in the society of the Qajar era was traditional medicin but this method of medicine with all its briliant historyin the past has been popularized mix with some superstitious beliefs There was a stagnation in the work of doctors and modern medicine surpassed traditional medicine due to the of culturaleducational and the penetration of the superiority of modern medicine.this reserch using a descriptive-analytical method and using documents and library sources aime to investigate the factors that created the basis for the presence of existence these doctors in the Iranian society during the Qajar era the place of folk beliefs in maintaining health as well as their treatment methods.ignorance poverty and misery the miserable life that most of the people of the Qajar era faced the restrictions and neglect of women in society and family life and polygamy and many other reasons caused the change in beliefs and opinions.the people will be harmed and the tendency towards superstitions will increase to get rid of the problems that plagued them.

    Keywords: Qajar period, comonbelieves, medical science