فهرست مطالب

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید آرون، هانیه نیکومرام*، علیرضا میرزاحسینی، زهرا عزیزی صفحات 9-18
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر، صنعتی شدن جهان سرعت فزاینده ای گرفته و با میزان بیش تری از تولیدات صنعتی همراه بوده و همین امر باعث افزایش حمل و نقل کالاها و متعاقب آن مواد خطرناک شده است. حاملین مواد خطرناک به دنبال کوتاه ترین مسیر و کاهش هزینه ها هستند و از طرفی سازمان های پاسخگوی حوادث، مسیر ایمن را مدنظر قرار می دهند. لذا هدف از انجام این پژوهش مقایسه هزینه زمان از دست رفته در تاخیر ناشی از حادثه حمل و نقل مواد خطرناک در 2 مسیر با مبداء و مقصد مشترک (مطالعه موردی: مسیرهای قزوین- تهران) بود.

    روش

    در پژوهش حاضر با استفاده از یک روش توصیفی- تحلیلی اقدام به محاسبه هزینه تاخیر ناشی از تصادف و حادثه مواد خطرناک و مقایسه 2 مسیر مختلف با مبداء و مقصد یکسان می شود. مطالعه موردی در این تحقیق 2 مسیر قزوین- تهران می باشد که در نقاط با AADT  مختلف در طول 2 مسیر اقدام به محاسبه هزینه تاخیر ناشی از حادثه مواد خطرناک نموده و با یکدیگر مقایسه شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که میزان زمان تلف شده در مسیر یک 1441496 و در مسیر دو 663268 نفر ساعت و هزینه تاخیر در این 2 مسیر به ترتیب مبلغ 96/16 میلیارد ریال و 8/7 میلیارد ریال محاسبه شد. با مقایسه محاسبات بدست آمده تفاوت بیش تر از 2 برابری زمان تلف شده و هزینه ریالی آن مشهود می باشد.

    نتیجه گیری

    لذا معیار به دست آمده می تواند به عنوان یکی از معیار های تاثیرگذار در انتخاب مسیر در حمل و نقل مواد خطرناک لحاظ شده و با انجام تمهیدات لازم در خصوص انتخاب مسیر مناسب بستری فراهم شود تا مواد خطرناک به شکل ایمن حمل و نقل شوند.

    کلیدواژگان: ترافیک، مواد خطرناک، حادثه، هزینه، زمان
  • معصومه آیشم*، اصغر مولائی، محمدرضا عزتی مهر صفحات 19-34
    زمینه و هدف

    شهرها ملزم به تامین نیازهای شهروندان است. در مسیر تامین نیازهای شهروندان، آسیب های طبیعی و غیرطبیعی در بستر شهر، این فرآیند را پیچیده تر و از سویی دیگر مهم تر نشان می دهند. موضوع پدافند غیرعامل در چنین موارد خاص که نجات جان انسان ها فاکتوری کلیدی بوده، شرایط ساماندهی به شهر و مسایل آن را فراهم می آورد. طبق بررسی پژوهش‎های جهانی حداکثر زمان واکنش به مهار آتش و حوادث 5 دقیقه است لذا هر ایستگاه آتش‎نشانی از زمان معلوم شدن آتش تا مهار آن باید در عرض 5 دقیقه بتواند نیروهای امدادی خود را به محل حادثه اعزام نماید. از این روی پراکنش صحیح محل های آتش نشانی در سطح شهر از موارد ضروری و کلیدی در شهرهای پیشرفته است. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی توزیع مکانی ایستگاه های آتش نشانی در شهر تبریز در شرایط بحرانی پرداخته است. به عبارتی هدف این مقاله واکاوی پراکنش بهینه ایستگاه‎های آتش‎نشانی شهر تبریز با رویکرد پدافند غیرعامل است.

    روش

    باتوجه به هدف پژوهش، از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای برای تهیه پرسشنامه استفاده شده است. در این پژوهش از تکنیک دلفی و هم چنین روش تحلیل سلسله مراتبی، تحلیل شبکه برای ارزیابی اهمیت لایه های اطلاعاتی استفاده شده است. لایه های موثر در مکان یابی مناطق مناسب استقرار مراکز آتش نشانی تلفیق و همپوشانی شده اند. در این راستا، نزدیکی به کاربری های سازگار، دوری از کاربری های ناسازگار، تراکم جمعیت، دسترسی، قیمت زمین و شعاع عملکردی ایستگاه های آتش نشانی در بستر سیستم اطلاعات جغرافیایی مدنظر قرار گرفته است. معیارهای مکان یابی ایستگاه‎های آتش نشانی با مطالعه پیشینه پژوهش انتخاب شده است و پس از تدقیق معیارهای موثر، کاربرد آن در یک نمونه موردی ارزیابی شده است.

    یافته ها

    عامل جمعیت یکی از مولفه های مهم در احداث ایستگاه های آتش نشانی باید در نظر گرفته شود. به طوری که مناطقی که داری تراکم جمعیتی بالایی هستند جز مناطق مستعد برای احداث ایستگاه های آتش نشانی محسوب می شوند. از طرفی، عواملی چون نزدیکی به راه های اصلی، قیمت زمین، شعاع پوشش ایستگاه های آتش نشانی موجود، نزدیکی به کاربری های مسکونی، تجاری، ورزشی متوسط و کوچک، نزدیکی به جایگاه های سوخت و فاصله از ترمینال های بین شهری، مراکز مذهبی، مراکز بهداشتی درمانی و مجموعه های ورزشی بزرگ جزء عوامل مهم در مکان یابی و احداث ایستگاه های آتش نشانی در نظر گرفته شده اند. با توجه به تحلیل شبکه صورت گرفته، میزان پوشش زمانی 5 دقیقه ای ایستگاه های آتش نشانی موجود در شهر تبریز 55% است و بر این اساس می توان به کمبود این کاربری ضروری در گستره شهر اشاره نمود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج تحلیل ها، سه اولویت و ضرورت برحسب شرایط موجود، در راستای احداث مکان های جدید ایستگاه های آتش نشانی شناسایی و معرفی شد. به طوری که، بخش های شمالی و شمال غربی شهر تبریز، جزء بخش های مناسب، بخش های مرکزی شهر نسبتا نامناسب و بخش های جنوب شرقی تبریز نامناسب برای احداث ایستگاه های آتش نشانی ارزیابی شدند.

    کلیدواژگان: توزیع مکانی، آتش نشانی، پدافند غیرعامل، تبریز
  • سمانه جلیلی صدرآباد*، الهام ضابطیان طرقی، پگاه مرادی صفحات 35-49
    زمینه و هدف

    تغییرات اقلیمی مانند سیل و خشکسالی و افزایش شهرنشینی و زیرساخت های ضعیف، چالش های بزرگی در مدیریت شهرها ایجاد کرده و آسیب پذیری را در ابعاد مختلف محقق می کند. اگرچه چهار دهه از تهیه و اجرای طرح های شهری می گذرد اما در عمل موفقیت چندانی حاصل نشده است؛ در این راستا پژوهش حاضر با ارایه الگو جهت تاب آور کردن طرح های توسعه محلی، شهری و منطقه ای انجام شده است.

    روش

    این پژوهش با بررسی شاخص های تاب آوری، عوامل و راهکارهای کاهش تلفات سیل را با روش دلفی و نظر 16 نفر از متخصصان، شناسایی کرده و در برنامه های توسعه محلی، شهری و منطقه ای گنجانده و در نهایت به مدل پیشنهادی رسیده است که تاب آوری را برای طرح های توسعه در اولویت قرار می دهد.

    یافته ها

    تغییرات آب و هوا، کارابری اراضی و رعایت حریم رود و مشارکت به عنوان شاخص های مهم در پژوهش شناسایی شده است. هم چنین، انصاف، بهره وری، خلاقیت، سازماندهی، سازگاری، چابکی، همکاری، اتصال، استقلال، ظرفیت پیش بینی، تنوع، افزونگی، ظرفیت هماهنگی ، منابع ، انعطاف پذیری، ثبات، نیرومندی با چهار بعد تاب آوری شهری، برای نشان دادن رابطه بین توانایی ها و ویژگی های تاب آوری یک شهر است.

    نتیجه گیری

    لزوم تهیه برنامه مراقبت و نگهداری از زیرساخت های موجود با فازهای زمان بندی مشخص، ایجاد ارتباط بین سازمانی دستگاه ها و سازمان های مختلف برای همکاری و تعامل چندجانبه در برنامه تاسیسات حفاظتی شهرها، نظارت بر حسن اجرای قوانین مربوط به حرایم استحفاظی و تاکید بر مشارکت های مردمی، از الزامات برنامه ریزی طرح های توسعه با رویکرد تاب آوری است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، طرح توسعه شهری، مدیریت بحران، سیل
  • مهدی ریسمانیان*، زهرا ترکمن صفحات 50-61
    هدف و زمینه

    تخلیه اضطراری از نخستین مراحل مدیریت بحران است و کاهش زمان تخلیه کامل تاثیر زیادی در کاهش خسارات جانی ناشی از وقوع حادثه دارد. هدف از این پژوهش ارزیابی تاثیر عوامل طراحی معماری هم چنین تاثیر تغییرات در طرح اولیه به هنگام ساخت و بهره برداری بر زمان تخلیه مساجد است.

    روش

    روش پژوهش از نظر ماهیت کاربردی و از نوع توصیفی تحلیلی و نوع نتایج تبیینی است. این مطالعه با استفاده از سیستم عامل محور جهت مدل سازی خروج اضطراری، با ایجاد تغییراتی در وضعیت مسیرهای ارتباطی و خروجی ها و با هدف کاهش زمان تخلیه و کاهش تراکم افراد در هنگام تخلیه صورت گرفته است. براین اساس مسجد دانشگاه ملایر به عنوان نمونه موردی انتخاب و در چهار سناریوی متفاوت، تخلیه خروج بر مبنای طرح اولیه مشاور مربوطه پروژه، وضع موجود، طرح پیشنهادی 1 و طرح پیشنهادی 2 شبیه سازی شده است.

    یافته ها

    زمان تخلیه جمعیت و تراکم افراد در راهروها و خروجی ها در چهار سناریوی مختلف مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. مقایسه زمان تخلیه کامل و میانگین زمان تخلیه در طرح های پیشنهادی 1 و 2 مشخص می کند که ایجاد دو درب خروجی (با عرضی معادل با یک درب در سایر گزینه ها) در صحن اصلی مسجد در طرح پیشنهادی 2 کمک چندانی به کاهش زمان تخلیه کلی ساختمان نمی کند. میانگین مسافت طی شده در طرح پیشنهادی 1 نسبت به طرح اولیه و وضع موجود به ترتیب 23% و 36.6% کاهش پیدا کرده است. طرح پیشنهادی 2 نیز نسبت به طرح اولیه و وضع موجود به ترتیب 32.7% و 44.5 درصد کاهش پیدا کرده است. میانگین مسافت طی شده در طرح پیشنهادی 2 نیز 12.4% نسبت به طرح پیشنهادی 1 کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از شبیه سازی چهار سناریوی مختلف مشخص نمود که وضع موجود به دلیل مسدودنمودن خروجی اصلی آقایان در سمت جنوب بنا، بدترین زمان تخلیه کامل ساختمان در میان چهار سناریوی مختلف را داراست که بیانگر اهمیت مدیریت ساختمان ها و مراکز تجمعی در خصوص تغییرات مسیرهای خروج در هنگام بهره برداری است. با استفاده از تغییر در متغیرهای معماری (که شامل افزایش درب های خروجی و میانگین مسافت های طی شده است)، می توان زمان تخلیه کامل ساختمان را تا 67.2% کاهش داد. مقایسه میانگین مسافت های طی شده نشان می دهد که اگرچه افزایش تعداد درب ها در صحن مسجد کمک چندانی به کاهش زمان تخلیه کامل ساختمان نکرده است؛ اما کاهش مسافت طی شده می تواند به عنوان عاملی جهت جلوگیری از برخورد بیش تر افراد با یکدیگر و هم چنین جلوگیری از عامل خستگی بخصوص برای افراد مسن، کم توان و کودکان نقش مهمی ایفا کند.

    کلیدواژگان: متغیرهای معماری، تخلیه جمعیت، شرایط اضطراری، مدل عامل محور
  • اسماعیل نجفی* صفحات 62-79
    زمینه و هدف

    زلزله به عنوان یکی از مهم ترین مخاطرات محیطی در شهرها، سالانه خسارات مالی و جانی فراوانی به بار می آورد و یکی از ضروری ترین اقدامات در این زمینه، بکارگیری اصول مدیریت بحران است. از جمله مهم ترین نیازهای اساسی آسیب دیدگان ناشی از مخاطرات طبیعی، داشتن یک سرپناه ایمن است.

    روش

    نوع پژوهش، کاربردی و رویکرد انجام آن توصیفی-تحلیلی است. براساس معیارهای موثر در امر مکان یابی بهینه اسکان اضطراری و موقت، از 19 لایه ی شهر دامغان استفاده شد و سپس نقشه پهنه های مناسب جهت اسکان اضطراری و موقت با استفاده از مدل Fuzzy و نرم افزار Arc GIS تهیه شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده بیانگر آن است که در مجموع از کل شهر دامغان، بخش های‎ واقع در محدوده های پارک دانشجو و پارک جنگلی، محله امام، محله بهارستان، مصلی (در حال ساخت)، شهرک گلستان و مسکن مهر، دانشگاه علوم پایه دامغان، میدان های امام حسین (ع)، 15 خرداد، دانشجو و سعدی دارای اولویت بالاتری برای مکان یابی اسکان اضطراری و موقت بعد از زلزله احتمالی برخوردار هستند که نیازمند توجه شایسته سازمان ها و ادارات (شهرداری، فرمانداری، هلال احمر) در زمینه تامین و تجهیز زیرساخت ها، فراهم سازی وسایل، اداوات و اقلام مورد نیاز (درمانی، مواد غذایی، منابع آب و انرژی) در مواجه با رخداد زلزله احتمالی در شهر دامغان در کنار آموزش همگانی شهروندان و مشارکت آن ها است. قابل ذکر است که مابقی پهنه شهری موجود دامغان که حدود 70درصد مساحت شهری نیازمند توجه جدی در زمینه مدیریت بحران ناشی از زلزله احتمالی است و در زمینه اسکان اضطراری و موقت مناسب نیستند.

    نتیجه گیری

    راهبرد اصلی مدیریت بحران برای کاهش اثرات زیان بار پس از وقوع زلزله، احداث پایگاه های اسکان اضطراری و موقت برای زلزله زدگان است.بنابراین در برنامه ریزی کاربری شهری در شهرهایی همچون دامغان، باید به مکان یابی کاربری ‍ های مناسب با خطر زلزله همچون مراکز و پایگاه های امداد و نجات و سوله های بحران متناسب با تعداد جمعیت و سایر شرایط جغرافیایی و اقلیمی (وضعیت جوی و باد) اقدام نمود.

    کلیدواژگان: زلزله، اسکان اضطراری و موقت، مکان یابی، مدل فازی، شهر دامغان
  • عارفه محمودی*، رحیم هاشم پور، اکبر محمدی صفحات 80-92
    زمینه و هدف

    مکان مناسب برای اسکان موقت پس از زلزله یکی از چالش های اصلی مدیریت بحران به ویژه در کشورهای در حال توسعه است. بنابراین لازم است طرح های مکان یابی قبل از وقوع حادثه زمین لرزه برای جمعیت بی خانمان ایجاد شود. هدف این مقاله آن است تا باشناخت ابعاد و جنبه های موثر و تعیین معیارهای مکان یابی برای اسکان موقت به شناسایی و رتبه بندی مکان های مناسب جهت اسکان موقت درمیان فضاهای سبز، فضاهای بایر و فضاهای ورزشی در شهر سمنان بپردازد.

    روش

    این پژوهش جزءپژوهش های کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری داده، یک پژوهش توصیفی-تحلیلی و از نظر نوع داده، یک پژوهش ترکیبی است. در این پژوهش با استفاده از آخرین طرح جامع شهر سمنان 1394 و نظرات کارشناسان، به تجزیه و تحلیل شاخص ها با استفاده از روش تحلیل سلسه مراتبی AHP و نرم افزار  Expert Choiceپرداخته شده است. برای مشخص کردن و اولویت بندی بهترین گزینه های برای ایجاد اسکان موقت درشهر سمنان در برابر زلزله از نرم افزار Arc GIS10 استفاده شده است.

    یافته ها

    در این پژوهش 12 معیار اصلی را برای انتخاب بهترین گزینه برای ایجاد مکان های اسکان موقت در زمان زلزله در شهر سمنان انتخاب شده است. فرایند مکان یابی در قالب3 پهنه عملکردی شهر شامل فضاهای سبز عمومی، اراضی بایر و مراکز ورزشی به عنوان مناطق تجمع جمعیت انجام شده است. بر این اساس، مکان یابی ستادهای اسکان موقت موقعیت 32 نقطه مورد ارزیابی و اولویت بندی قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش شهر سمنان را به 6 محدوده عملیاتی رتبه بندی کرده و سایت ها را به سه سطح مادر، اصلی (محلی) و پشتیبان و تقسیم کرده است. سایت های مادر اساسی ترین سایت ها در بحران های درجه 1 و سایت های محلی در انواع بحران ها (درجه 1، درجه 2 و درجه 3) کاربرد دارند. سایت های پشتیبان در مرحله بعد که باید جمعیت محدوده خود را پذیرش نمایند و در عین حال به مدیریت بحران در ستادهای محلی ملحق شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، اسکان موقت، زلزله، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سمنان
  • نیلوفر مهرین فر، امیرعباس فاطمی* صفحات 93-113
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش شناخت روش های اسکان موقت، امکان سنجی هر یک از آن ها به منظور یافتن یک روش مدیریتی کارآمد جهت اسکان موقت حادثه دیدگان پس از زلزله در شهر پردیس است. هم چنین راه حل پیشنهادی در کنار راه حل های موجود و متداول امکان سنجی خواهد شد و با توجه به معیارهای امکان سنجی گزینه برتر انتخاب می شود.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر ماهیت از نوع کمی محسوب می شود که بنا بر ضرورت پژوهش، ترکیبی از بررسی ادبیات فنی اعم از کتاب، رساله و مقالات، جستجوهای اینترنتی، انجام مصاحبه با جامعه مورد مطالعه، دریافت داده های موجود و گزارش بازدیدهای میدانی است. هم چنین تحلیل داده ها از طریق روش ارزیابی تاپسیس انجام و از نرم افزار اکسل استفاده شده است.

    یافته ها

    در طول دهه های اخیر جهان همواره شاهد وقوع سوانح طبیعی بوده که موجب بروز خسارات و تلفات اقتصادی و اجتماعی جبران ناپذیری شده است. اتخاذ روش صحیح اسکان موقت از مهم ترین و چالش سازترین اقدامات مدیریتی پس از بحران به حساب می آید که خود شامل 10 روش متفاوت می شود. در پژوهش حاضر به دلیل عدم کارکرد برخی از آن ها در مناطق شهری از مرحله ارزیابی حذف شد و تنها پنج روش اسکان موقت در زمین ملک خود، خانه اقوام، فضای سبز محلات، ساختمان های عمومی محله و اسکان در اردوگاه مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحلیل پرسشنامه ها با روش ارزیابی تاپسیس، برتری و کارآمدی روش جمعی در پارک ها و فضای باز محلات در مقایسه با روش های دیگر به اثبات رسید. به همین منظور دو قطعه زمین در فاز دو پردیس که فاقد کاربری هستند به عنوان پارک چندعمکردی پیشنهاد داده شده است، که علاوه بر کارایی در شرایط عادی جهت اسکان موقت بازماندگان مورد بهره برداری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، اسکان موقت، زلزله، شهر پردیس
|
  • Majid Arvan, Hanieh Nikoomaram*, Alireza Mirzahosseini, Zahra Azizi Pages 9-18
    Background and objective

    In recent decades, the industrialization of the world has gained an increasing speed and has been accompanied by a greater amount of industrial production, and this has caused an increase in the transportation of goods and subsequently dangerous substances. Therefore, the purpose of this research was to compare the cost of lost time due to the delay caused by the accident of transportation of hazardous materials in 2 routes with a common origin and destination in the Qazvin-Tehran routes as a case stusy.

    Method

    In the present research, the cost of delay caused by accidents and incidents of dangerous substances is calculated and compared to 2 different routes with the same origin and destination using a descriptive-analytical method. The case study in this research was 2 Qazvin-Tehran routes, which calculated the cost of delay caused by hazardous materials accidents at points with different AADT along the 2 study routes and compared with each other.

    Findings

    The findings of this research showed that the amount of wasted time on route 1 was 1441496 and on route 2 was 663268 person-hours, and the cost of delay in these two routes was calculated as 16.96 billion rials and 7.8 billion rials, respectively. By comparing the obtained calculations, the difference is more than 2 times the wasted time and its Rial cost is evident.

    Conclusion

    Therefore, the obtained criteria can be considered as one of the effective criteria in choosing the route in the transportation of dangerous materials and by making the necessary arrangements, a bed can be provided so that dangerous materials can be transported safely.

    Keywords: Traffic, Dangerous substances, Accident, Cost, Time
  • Masoumeh Ayashm*, Asghar Molaei, Mohammadreza Ezzatimehr Pages 19-34
    Background and objective

    Cities are required to meet the needs of their citizens. In the way of encountering the needs of damage, natural and unnatural damage in the city environment makes this process more complicated and on the other hand it can show. The issue of passive defense in such cases where the saving of human lives is a key factor, provides the conditions for organizing the city and resolving the issues. Therefore, every fire station must be able to send its rescue forces to the scene of the incident within 5 minutes from the time the fire is detected until it is contained. Therefore, the correct distribution of fire stations in the city is one of the essential and key issues in advanced cities. In this regard, the present research has investigated the spatial distribution of fire stations in Tabriz city in critical conditions. In other words, the aim of this article is to analyze the optimal distribution of fire stations in Tabriz city with the passive defense approach.

    Method

    According to the purpose of the research, the descriptive-analytical research method and the use of library studies have been used to prepare the questionnaire. In this research, Delphi technique as well as Analytical Hierarchical Process (AHP) method and network analysis have been used to evaluate the importance of information layers. The effective layers in locating suitable areas for firefighting centers have been combined and overlapped. In this regard, proximity to compatible uses, distance from incompatible uses, population density, access, land price and functional radius of fire stations have been considered in the context of geographic information system. The criteria for locating fire stations have been selected by studying the literature, and after checking the effective criteria, its application has been evaluated in a case study.

    Findings

    The population factor should be considered as one of the important components in the construction of fire stations. Therefore, the areas with high population density are considered to be suitable areas for building fire stations. On the other hand, factors such as proximity to main roads, land price, coverage radius of existing fire stations, proximity to residential, commercial, medium and small sports areas, proximity to gas stations and distance from passenger terminal, religious centers, health care centers and big sport complexes are among the important factors in locating and building fire stations. According to the network analysis, the 5-minute time coverage of existing fire stations in Tabriz city is 55%, and therefore, the lack of this essential use in the city can pointed out.

    Conclusion

    Based on the results of the analysis, three priorities and necessities were identified and introduced according to the existing conditions in order to build new fire station locations. Thus, the northern and northwestern parts of Tabriz city were evaluated as suitable parts, the central parts of the city relatively unsuitable and the southeastern parts of Tabriz unsuitable for building fire stations.

    Keywords: Spatial distribution, Fire department, Passive defense, Tabriz
  • Samaneh Jalilisadrabad*, Elham Zabetiantaraghi, Pegah Moradi Pages 35-49
    Background and objective

    Climatic changes such as floods and droughts and increasing urbanization and poor infrastructure create great challenges in the management of cities and realize vulnerability in different dimensions. Although four decades have passed since the preparation and implementation of urban plans, not much success has been achieved in practice. In this regard, the current research has been done by presenting a model to make local, urban and regional development plans more resilient.

    Method

    By examining resilience indicators, factors and strategies to reduce flood losses were identified using the Delphi method and the expert elicitation considering the inputs of 16 experts, and included in local, urban and regional development plans, and finally a proposed model has been obtained that includes resilience for development plans.

    Findings

    Climate change, land use, considering the river’s boundaries and participation have been identified as four important indicators in the research. Also, fairness, productivity, creativity, organization, adaptability, agility, cooperation, connection, independence, predictive capacity, diversity, redundancy. coordination, resources, acceptability, stability, strength with four dimensions of resilience, to show the relationship between cities and resilience characteristics of a city.

    Conclusion

    The need to prepare a plan for the care and maintenance of the existing infrastructure with specific timing phases, establishing inter-organizational communication of various devices and organizations for cooperation and multilateralism in the protection programs of the cities, monitoring the good implementation of the laws related to the prohibition of conservation and focusing on public participation are among the main requirements of resilient-based planning of development projects in urban areas.

    Keywords: Resilience, Urban development plan, Crisis management, Flood
  • Mahdi Rismanian*, Zahra Torkaman Pages 50-61
    Background and objective

    emergency evacuation is one of the first stages of crisis management, and reducing the time of complete evacuation has a great effect on reducing casualties caused by accidents. The purpose of this research is to evaluate the effect of architectural design factors as well as the effect of changes in the initial plan during construction and operation on the evacuation time of mosques.

    Method

    The research method is applied in nature, descriptive, analytical, and results are explanatory. This study has been carried out by using the agent-based model to simulating the emergency evacuation, by making changes in the state of corridors and exits, with the aim of reducing the evacuation time and reducing the population density during evacuation. Therefore, Malayer University Mosque was selected as a case study and in four different scenarios, the crowd evacuation was simulated based on the initial plan of the consultant, the existing situation, the proposed 1 and 2 plans.

    Findings

    The evacuation time and the population density in corridors and exits were investigated and compared in four different scenarios. The comparison of complete evacuation time and average evacuation time in proposed plans 1 and 2 shows that creating two exit doors (with a width equal to one door in other options) in the main courtyard of the mosque in proposed plan 2 does not help much to reduce the overall evacuation time of the building. The average distance traveled in the proposed plan 1 has decreased by 23% and 36.6% compared to the original plan and the existing situation, respectively. The average distance in the proposed plan 2 has also decreased by 32.7% and 44.5% compared to the original plan and the existing situation, respectively. The average distance traveled in proposed plan 2 has also decreased by 12.4% compared to proposed plan 1.

    Conclusion

    The results obtained from the simulation of four different scenarios indicated that the current situation due to the blocking of the main exit of the people on the south side of the building, has the worst time for the complete evacuation of the building among the four different scenarios, which shows the importance of managing buildings and gathering centers in especially the changes of exit routes during operation. By using the change in architectural variables (which includes the increase of exit doors and the average distance traveled), the complete evacuation time of the building can be reduced by 67.2%. Comparing the average distances traveled shows that although the increase in the number of doors in the courtyard of the mosque has not helped much in reducing the time of complete evacuation of the building; but reducing the distance traveled can play an important role in preventing more people from bumping into each other and also preventing fatigue, especially for the elderly, disabled and children.

    Keywords: Architectural variables, Crowd evacuation, Emergency, Agent-based model
  • Esmaeil Najafi* Pages 62-79
    Background and purpose

    Earthquake as one of the most important natural hazards in cities, causes huge financial and human losses every year, and one of the most necessary measures in this field is the application of disaster risk management principles. One of the most important requirements of those affected by natural hazards is to have a safe shelter.

    Method

    The type of research is applied and conducted based on descriptive-analytical approach. Based on effective criteria for the optimal location of emergency and temporary housing, 19 information layers of Damghan city were used, and then a map of suitable areas for emergency and temporary housing was prepared using Fuzzy model and ArcGIS software.

    Findings

    The results obtained showed that, the parts located within the boundaries of Daneshjoo Park and Jungle Park, Imam neighborhood, Baharestan neighborhood, Mosala (under construction), Golestan settlement and Mehr housing, University of Basic Sciences Damghan, Imam Hossein, 15 Khordad, Daneshjoo and Saadi squares in the city of Damghan had a higher priority for locating emergency and temporary housing after a possible earthquake, which requires the proper attention of organizations and departments (municipality, governorate, Red Crescent, etc.) In the field of providing and equipping the infrastructure, providing necessary tools, equipment and items (medicine, food, water and energy sources, etc.) during possible earthquake in Damghan city, along with the education of all citizens and their participation. It should be noted that the rest of the existing urban area of Damghan, which is about 70% of the urban area, needs serious attention considering crisis management caused by a possible earthquake and is not suitable for emergency and temporary housing.

    Conclusion

    The main crisis management strategy is to build emergency and temporary housing bases for earthquake survivors to reduce the damaging effects after an earthquake. Therefore, in urban land use planning in cities such as Damghan, it is necessary to locate land use suitable for earthquake risk such as rescue and rescue centers and shelters according to the population and other geographical and climatic conditions (weather and wind conditions).

    Keywords: Earthquake, Emergency, temporary housing, Locating, Fuzzy model, Damghan city
  • Arefeh Mahmoudi*, Rahim Hashimpour, Akbar Mohamadi Pages 80-92
    Background and Objectives

    A suitable place for temporary accommodation after an earthquake is one of the main challenges of crisis management, especially in developing countries. Therefore, it is necessary to create location plans for the homeless population before the incident of earthquake. The purpose of this article was to identify and rank suitable places for temporary accommodation among green spaces, barren spaces and sports spaces in Semnan city by knowing the features of location for temporary accommodation.

    Method

    This research is a part of applied research. It is descriptive-analytical research from the data collection point of view, and is hybrid research from the data type point of view. In this research, using the last updated comprehensive plan of Semnan city in 2014, and the expert elicitations was used to analyze the indicators through using the analytical hierarchical process (AHP) method. The AHP has been conducted using Expert choice software. Arc GIS10 software has been used to determine and prioritize the best options for creating temporary housing in Semnan against earthquake event.

    Findings

    In this research, 12 main criteria have been selected to choose the best option for creating temporary accommodation places during the earthquake in Semnan city. The location process has been done in the form of 3 functional areas of the city, including public green spaces, barren lands, and sports centers as population settlement areas. Based on this, the location of temporary accommodation of 32 points has been evaluated and prioritized.

    Conclusion

    According to the results, Semnan city has been ranked into 6 operational areas and the facilities have been divided into three levels: main, temporary (local) and backup. The main sites are the most essential sites in grad 1 crisis events. The temporary sites are useful in all types of crises (1st grade, 2nd grade, and 3rd grade). Meanwhile, the supportive sites in the next stage should accommodate the population of their surrounding area and at the same time join the crisis management in the local headquarters.

    Keywords: Disaster risk management, temporary residence, earthquake, geographic information system, Semna
  • Niloufar Mehrinfar Mehrinfar, Amirabbas Fatemi* Pages 93-113
    Background and purpose

    The main goal of this research is to know the methods of temporary accommodation, the feasibility of each of them in order to find an efficient management method for the temporary accommodation of victims after the earthquake in Pardis city. Also, the proposed solution will be feasible next to the existing and common solutions, and according to the feasibility criteria, the best option will be selected.

    Method

    The present research is quantitative in nature, which is a combination of technical literature review, including books, treatises and articles, internet searches, conducting interviews with the studied community, receiving existing data and reporting field visits. Also, data analysis has been done through TOPSIS evaluation method and Excel software has been used.

    Findings

    During the recent decades, the world has always witnessed the occurrence of natural disasters that have caused irreparable economic and social losses. Adopting the correct method of temporary accommodation is one of the most important and challenging management measures during or after the crisis occurence, which includes several different methods. In the present study, some of them were removed from the evaluation stage due to their non-functionality in urban areas, and only five methods of temporary housing in their own land, relatives’s houses, neighborhood green spaces, neighborhood public buildings, and camp housing were evaluated.

    Conclusion

    The results of the analysis of the questionnaires with the TOPSIS evaluation method, the superiority and efficiency of the collective method in the parks and open spaces of the neighborhoods were proved compared to other methods. For this purpose, two sites in Pardise Phase 2, have been proposed as a multi-purpose park to be used for temporary housing of the survivors in addition to their efficiency in normal conditions.

    Keywords: Earthquake, Feasibility, Pardis city, Temporary accommodation