فهرست مطالب

نشریه مطالعات جنگ
پیاپی 7 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد صفری نژاد* صفحات 5-38

    مقاله حاضر با موضوع تدوین پدافند غیرعامل در دریا و در حوزه ایمن سازی صورت گرفته است. روش این تحقیق توصیفی بوده و نوع تحقیق نیز کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق را افسران ارشد عملیات رسته عرشه ستاد نداجا، افسران ارشد عملیات رسته عرشه مناطق نداجا، فرماندهان یگان های سطحی نداجا، فرماندهان یگان های هوا دریای نداجا، مسیولین پست فرماندهی مناطق دریایی که مجموعا 80 نفر هستند که نظر به اهمیت موضوع، محقق کلیه جامعه آماری را به صورت تمام شمار به عنوان جامعه نمونه آماری انتخاب کرده است. پرسشنامه این تحقیق مشتمل بر 117 سوال بر اساس فرضیه ها و ادبیات تحقیق تهیه و پس از سیر مراحل روایی سنجی، نسبت به توزیع، جمع آوری، تبدیل اطلاعات به داده های عددی توسط نرم افزار اکسل، به دست آوردن فراوانی ها و رسم نمودارها اقدام و اعتبار پرسشنامه نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ توسط نرم افزار اس.پی.اس.اس محاسبه شده است. به این طریق ارتباط تنگاتنگ مابین متغیرهای تحقیق، ادبیات تحقیق و پرسشنامه ایجاد شده و ضمن تجزیه وتحلیل متغیرها با استفاده از آزمون آماره استنباطی نسبت به اثبات فرضیه ها اقدام شده است. متغیرهای اصلی تاثیرگذار از طریق آزمون فریدمن تحت نرم افزار اس.پی.اس.اس و الگوریتم الگوی مورد نظر استخراج شده است.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، دریا، ایمن سازی
  • عرفان آهنگری، علی سلیمان آبادی، محمدرضا مهدوی حاجی، آرمین حسن زاده صفحات 39-67

    دزدان دریایی که زمانی در قلمرو قصه ها، فیلم ها و کارتون ها گرفتار مانده بودند، سال ها است که پا را فراتر گذاشته و مناطقی از جهان را به عرصه تاخت وتاز خود تبدیل کرده اند؛ به طوری که سالانه اخبار متعددی از دست درازی و حملات دزدان دریایی به کشتی های در حال تردد در آب های بین المللی منتشر می شود. جامعه بین المللی از افزایش این جرم در آب های آزاد دنیا، احساس خطر و تهدید نموده است. تروریسم دریایی نیز دومین نوع از بازیگران غیردولتی هستند که تهدیدی برای کشتیرانی پیش می آورند. تعریف تروریسم دریایی، همانند دزدی دریایی دشوار است، زیرا تروریسم یک ایدیولوژی نیست، بلکه نوعی راهبرد شورشگرانه است که افرادی با اعتقادت سیاسی بسیار متفاوت می توانند از آن بهره گیرند. تروریسم در دریا زمانی اهمیت پیدا می کند که بدانیم 90 درصد تجارت جهان از طریق دریا صورت می پذیرد؛ بنابراین امنیت دریا پیوند مستحکمی با اقتصاد جهانی و عبور و مرور جهانی دارد. این مقاله با توجه به فرض های فوق در پی پاسخگویی به این سوال است که تهدیدات نوین دزدی و تروریسم دریایی چیست و راهکار مقابله با این تهدیدات چگونه است؟ پاسخ موقت به این سوال این است که با توجه به این که حجم گسترده تجارت و موازنه راهبردی جهانی همچنان در آینده نیز در اقیانوس ها و دریاها رقم خواهد خورد؛ ایده مقاله حاضر نیز این است که راهکارهای همه جانبه در عرصه بین المللی می توانند در حل مشکل موثر باشند.

    کلیدواژگان: تهدیدهای دریایی، دزدی دریایی، تروریسم دریایی، امنیت دریایی، اقتصاد دریایی
  • خداداد هلیلی*، محمدرضا سلطانپور صفحات 68-83

    گروه تروریستی داعش، از جمله فرقه هایی است که با مجهز شدن به فناوری های پیشرفته سایبری، اقدام به پیشبرد اهداف، تبلیغ ایدیولوژی، جذب مخاطبان و انجام عملیات تروریستی نموده است. تروریسم سایبری، چهره جدید تروریسم است که بدون آنکه خطرات سایر اقسام تروریسم را برای اقدام کنندگان آن داشته باشد می تواند اهداف مورد نظر را برآورده سازد. بسیاری از تحرکات این گروه در فضای سایبر، مصداق عینی تروریسم سایبری است. این گروه در ماه های اخیر با ازدست دادن سرزمین جغرافیایی خود، متحمل شکست های جدی شده است؛ اما در اندیشه راه اندازی خلافت سایبری است. برخی معتقدند، این گروه در آینده تبدیل به یک سازمان مجازی خواهد شد که با از دست دادن منابع مالی و نفتی خود، برای کسب درآمد و انجام عملیات تروریست هکرها را برای و سرقت پول و اعتبار از افراد و بانک ها به کار خواهد گرفت. هدف اصلی این مقاله، بررسی تهدیدات تروریسم سایبری و تجزیه و تحلیل تحرکات داعش در فضای سایبر است. بدین منظور پس از بررسی مفاهیم تروریسم سایبری، حملات سایبری و تسلیحات سایبری، به بررسی اقدامات داعش در فضای سایبر و واکاوی دلایل فاش نمودن عملیات سایبری ایالات متحده از منظر راهبردی می پردازیم. نتایج این تحقیق نشان می دهد، همانند جنگ های سنتی، جنگ سایبری ایالات متحده علیه این گروه تروریستی، به خاطر منزوی بودن این حکومت خود خوانده در سطح جهان، بهترین فرصت برای نمایش توانمندی های سایبری آمریکا و عاملی بازدارنده برای کشورهایی است که با آمریکا مناقشات سایبری دارند.

    کلیدواژگان: تسلیحات سایبری، حملات سایبری، تروریسم سایبری، داعش
  • بهزاد غفاری* صفحات 84-105

    قابلیت ها، نیات و اقدامات دشمنان برای ممانعت از دستیابی موفقیت آمیز خودی به علایق و مقاصد امنیت ملی را تهدید می گویند. تهدید را می توان از منظرهای متفاوتی مورد بررسی قرار داد که رایج ترین آن تقسیم بندی ابعاد تهدید است که چهار بعد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و بعد تهدید نظامی می باشد. تقسیم بندی های دیگری نیز از انواع تهدیدات توسط صاحب نظران بیان گردیده است که از جمله به تقسیم بندی جوزف نای که تهدیدات را به دو گروه  تهدیدات سخت و نرم تقسیم بندی نموده است. تهدید نظامی، مرکز سنتی نگرانی های مربوط به امنیت ملی است. تهدیدات نظامی از آن جهت مهم هستند که تهدیدات دیگر نیز در شرایط حاد به این نوع تهدید منتهی می شوند. در این مقاله که از نوع کاربردی با روش توصیفی- تحلیلی است سوال تحقیق "ابعاد تهدیدات داخلی و خارجی چیست و جایگاه تهدیدات نظامی در میان تهدیدات چگونه می باشد؟" بوده و سعی شده است به تبیین کلی ابعاد مختلف تهدیدات داخلی و خارجی و ویژگی های تهدیدات نظامی پرداخته شود. در بررسی تهدیدات نظامی بایستی توان نظامی دشمن را هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی مورد بررسی و تحلیل قرار داد، قدرت نظامی مدرن، نه به شجاعت فردی وابسته است و نه به ذخایر قابل توجه آمادی بلکه عمدتا به کار گروهی  و دیگر عوامل دخیل در توان رزمی بستگی دارد.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، منافع ملی، تهدیدات نظامی، تهدیدات داخلی، تهدیدات خارجی
  • سید حمیدرضا قریشی*، هادی آقایی، هادی هاشم پور حمیدی صفحات 106-124
    فضای سایبر محیطی بسیار حساس و حساسیت برانگیز است که با ویژگی های خاص خود تمایزات بنیادینی با فضای ملموس واقعی دارد، با عنایت به همین پیچیدگی ها و تمایزات، جنگ سایبری نیز یکی از خطرناک ترین نوع جنگ و درگیری می باشد و به علت وجود چنین ویژگی های خاصی است که اکثر امور بشری از جمله جنگ، به این فضای نوین راه یافته اند؛ کشور ایران نیز تاکنون بارها در تیررس این نوع تهاجم ها قرار گرفته است که نمونه ی بارز آن حملات سایبری موسوم به ویروس استاکس نت به تاسیسات هسته ای نطنز می باشد. با در نظر گرفتن این مسیله، از آن جا که اصلی ترین هدف سربازگیری در هر جامعه ای آموزش برای جنگ و موقعیت های جنگی می باشد، از سویی دیگر نظر به بیانات حکیمانه ی مقام معظم رهبری که جنگ سایبری و جنگ نرم را بسیار حساس و خطیر برمی شمارند، به طوری که ایشان در سخنرانی مورخه20/7/91 که در جمع دست اندر کاران این حوزه، با تاکید می فرمایند  اگر من امروز رهبر انقلاب نبودم حتما رییس فضای مجازی کشور می شدم که این نشان از اهمیت این حوزه در نزد رهبر انقلاب دارد، بنابراین باید به آموزش سربازهایی متخصص با روحیه جهادی و انقلابی در این زمینه اقدام گردد. پژوهش حاضر در پی آن است که با مطرح نمودن کم و کیف جنگ سایبری و ویژگی های آن، ضرورت سربازگیری در این عرصه را تبیین نماید؛ بنابراین این پژوهش که به روش کتابخانه ای نگارش شده است، با یک آینده پژوهی حساب شده، در راستای کیفی سازی خدمت نظام وظیفه در ایران بوده و پیشنهادهایی را در این زمینه ارایه می نماید.
    کلیدواژگان: فضای سایبر، جنگ سایبری، سرباز سایبری، آینده پژوهی
  • عبدالله وثوقی*، داود غفوری، رسول کریمی طاهر صفحات 125-154

    با تغییر ماهیت آسیب به تهدید محیط صبغه و رنگ امنیتی به خود می گیرد و بازیگران را وامی دارد تا کنش ها و واکنش هایی را از خود ظاهر ساخته و به تناسب ابزارهای سخت افزاری و نرم افزاری را بکار گیرند.امروزه کشورهای در حال تخاصم بیش از آن که به حمله نظامی علیه یکدیگر دست بزنند، تلاش می کنند تا در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و تروریسم به تهدید طرف مقابل بپردازند؛ چه آن که این حوزه ها دارای هزینه های مستقیم کمتری بوده و در بلندمدت تاثیر بیشتری می گذارد. بنابراین با عصری نوین مواجهیم که پررنگ شدن روزافزون تکنولوژی های سایبری در پارادایم برتری نظامی در آن مشهود است. نفوذ زیرساخت های سایبری در امور سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و نظامی به حدی است که امروزه جنگ سایبری به علت توان درگیر کردن زیرساخت های حیاتی کشور، اهمیت دوچندانی یافته است. با توجه به مسایلی از قبیل عدم قطعیت در شناسایی مهاجم سایبری، حساسیت های ویژه ی نمایش توانایی های سایبری کشور و ابهام در شناسایی زمان دقیق و گستره تهاجم سایبری و لزوم پاسخ دهی سریع و آنی به حملات سایبری؛ بازدارندگی سایبری به یک چالش مهم برای کشور تبدیل شده است. بر این اساس، هدف از این تحقیق بررسی نقش جنگ سایبری و شناسایی مولفه های تاثیرگذار آن در بازدارندگی سایبری است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد. مطالعه مبانی نظری تحقیق نشان داد مقابله به مثل، آسیب ناپذیری، انعطاف پذیری، نامریی شدن وابستگی متقابل راهبردهایی هستند که می توانند مولفه های تاثیر گذار جنگ سایبری باشند.

    کلیدواژگان: تهدید، جنگ، جنگ سایبری، بازدارندگی
|
  • Ahmad Safari Nejad * Pages 5-38

    The present article has been done on the subject of developing passive defense at sea and in the field of safety. The method of this research is descriptive and the type of research is applied. The statistical population of this study is the senior deck operations officers of Nedaja headquarters, the senior deck operations officers of Nedaja regions, the commanders of Nedaja surface units, the commanders of Nedaja sea air units, the officials of the maritime area command post who are 80 people. The statistical population has been selected as a statistical sample population as a whole. The questionnaire of this research consists of 117 questions based on the hypotheses and literature of the research and after the validity stages, to distribute, collect, convert information into numerical data by Excel software, obtain frequencies and draw graphs, the action and validity of the questionnaire Calculated by Cronbach's alpha test by SPSS software. In this way, a close relationship has been established between the research variables, research literature and questionnaire, and while analyzing the variables using inferential statistics test, the hypotheses have been proved. The main influential variables were extracted through Friedman test under SPSS software and the desired pattern algorithm

    Keywords: Passive defense, Sea, making safety
  • Erfan Ahangari, Ali Soleiman Abadi, MohammadReza Mahdavi Haji, Armin Hassanzadeh Pages 39-67

    Pirates, once trapped in the realms of storytelling, movies, and cartoons, have for years gone so far as to invade parts of the world; Annually, there are numerous reports of pirate raids and attacks on ships in international waters. The international community has felt threatened by the increase in this crime in the open waters of the world. Maritime terrorism is also the second type of non-state actors that pose a threat to shipping. Maritime terrorism is as difficult to define as piracy, because terrorism is not an ideology, but a kind of insurgent strategy that can be used by people with very different political beliefs. Terrorism at sea is important when we know that 90% of world trade takes place by sea; Thus, maritime security is strongly linked to the global economy and global transit. Based on the above hypotheses, this article seeks to answer the question of what are the new threats of piracy and maritime terrorism and what is the solution to deal with these threats? The temporary answer to this question is that, given that the vast volume of trade and the global strategic balance will continue to be the case in the oceans and seas in the future; The idea of ​​the present article is that comprehensive solutions in the international arena can be effective in solving the problem.

    Keywords: Maritime threats, Piracy, maritime terrorism, Maritime Security, maritime economy
  • Khodadad Halili *, MohammadReza Sultanpour Pages 68-83

    Equipped with advanced cyber technologies, the ISIS terrorist group is one of the sects that has advanced its goals, propagated ideology, attracted audiences and carried out terrorist operations. Cyber ​​terrorism is a new form of terrorism that can achieve its goals without posing a threat to other perpetrators of terrorism. Many of the group's activities in cyberspace are objective examples of cyber terrorism. The group has suffered serious setbacks in recent months with the loss of its geographical territory; But he is thinking of launching a cyber caliphate. Some believe that in the future, this group will become a virtual organization that, by losing its financial and oil resources, will use hackers to make money and carry out terrorist operations to steal money and credit from individuals and banks. The main purpose of this article is to examine the threats of cyber terrorism and to analyze the movements of ISIL in cyberspace. To this end, after examining the concepts of cyber terrorism, cyber attacks and cyber weapons, we will examine ISIL's actions in cyberspace and analyze the reasons for revealing the cyber operations of the United States from a strategic perspective. The results of this study show that, like traditional wars, the US cyber war against this terrorist group is the best opportunity to demonstrate US cyber capabilities and a deterrent to countries that have cyber conflicts with the US due to the isolation of this self-proclaimed government worldwide.

    Keywords: cyber weapons, cyber attacks, Cyber Terrorism, ISIL
  • Behzad Ghaffari * Pages 84-105

    Enemies' capabilities, intentions, and actions to prevent their own successful achievement of national security interests and goals are threatened. Threats can be examined from different perspectives, the most common of which is the division of the dimensions of the threat, which are four dimensions: political, economic, social and military threat. Other divisions of the types of threats have been expressed by experts, including the division of Joseph Nye, who has divided the threats into two groups of hard and soft threats. The military threat is a traditional focus of national security concerns. Military threats are important because other threats also lead to this type of threat in acute situations. In this descriptive-analytical applied article, the research question is "What are the dimensions of internal and external threats and what is the position of military threats among the threats?" An attempt has been made to give a general explanation of the various dimensions of internal and external threats and the characteristics of military threats. In examining military threats, the military capability of the enemy must be examined both quantitatively and qualitatively. Modern military power does not depend on individual courage or significant reserves of readiness, but mainly on teamwork and other factors. Involved in combat power depends.

    Keywords: National Security, national interests, Military threats, internal threats, External Threats
  • Seyed Hamidreza Qureshi *, Hadi Aghaei, Hadi Hashempour Hamidi Pages 106-124
    Cyberspace is a very sensitive and sensitive environment that with its special features has fundamental differences with the real tangible space. Considering these complexities and distinctions, cyber warfare is one of the most dangerous types of war and conflict and due to the existence of such These are special features that most human affairs, including war, have found their way into this new space; Iran has also been the target of such attacks many times, a clear example of which is the cyber attacks called Stuxnet virus on Natanz nuclear facilities. With this in mind, since the main purpose of conscription in any society is training for war and war situations, on the other hand, in view of the wise statements of the Supreme Leader that cyber warfare and They consider soft war to be very sensitive and dangerous, so that in a speech dated 2012, which he emphasized among the people involved in this field, if he were not the leader of the revolution today, he would have become the head of the country's cyberspace. This shows the importance of this field in the eyes of the Supreme Leader of the Revolution, so it is necessary to train specialized soldiers with a jihadist and revolutionary spirit in this field. The present study seeks to explain the need for conscription in this field by presenting the scope and scope of cyber warfare and its characteristics; Therefore, this research, which has been written by the method of libraries, with a calculated future research, is in line with the quality of the service of the conscription system in Iran and offers suggestions in this field.
    Keywords: Cyberspace, Cyber Warfare, cyber soldier, Futures Research
  • Abdullah Vosoughi Nairi *, Davood Ghafouri, Rasoul Karimi Taher Pages 125-154

    By changing the nature of the damage to the threat to the environment, it takes on the color of security and forces the actors to express their actions and reactions and to use the appropriate hardware and software tools. To shake hands, to try to threaten each other economically, socially and in terms of terrorism; What is more, these areas have lower direct costs and have a greater impact in the long run. Thus, we are facing a new era in which the increasing emphasis of cyber technologies in the paradigm of military superiority is evident. The influence of cyber infrastructure in political, economic, social and military affairs is so great that today cyber warfare has become doubly important due to its ability to engage the country's vital infrastructure. Considering issues such as uncertainty in identifying a cyber attacker, special sensitivities in showing the country's cyber capabilities and ambiguity in identifying the exact time and extent of cyber attack and the need to respond quickly and immediately to cyber attacks; Cyber ​​deterrence has become a major challenge for the country. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the role of cyber warfare and identify its effective components in cyber deterrence. The research method in this research is descriptive-analytical. The study of the theoretical foundations of the research showed that coping, invulnerability, flexibility, invisibility of interdependence are strategies that can be effective components of cyber warfare.

    Keywords: Threat, war, Cyber war, deterrence