فهرست مطالب

نشریه مطالعات جنگ
پیاپی 6 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی زمانی، مسعود سرودی صفحات 5-26

    بعد از جنگ جهانی دوم، سال های نفوذ سیاسی شرق و غرب به خصوص بعد از پیمان ها و همکاری های عمده منطقه ای مثل ناتو شروع شد، اما به مرور زمان بعد از تحولاتی مانند فروپاشی شوروی، در تشکل های منطقه ای منافع سیاسی کم رنگ شد و جای خود را به توسعه اقتصادی داد. به علت محدود بودن نهاده های تولید در کشورهای جهان می توان همکاری اقتصادی را مهم ترین نوع همکاری منطقه ای دانست. از سوی دیگر، همکاری های اقتصادی موجد رفاه، ثروت و کسب قدرت می شوند و به دولت ها دررسیدن به اهداف سیاسی و امنیتی، که جزو اهداف و منافع ملی حیاتی کشورها نیز هستند کمک های شایانی می نمایند. این همکاری ها در اشکال گوناگون و درجات متفاوت، در همه زمینه های سیاسی، اقتصادی، امنیتی و اجتماعی و یا ترکیبی از آن ها شکل گرفته اند. سوال اصلی مقاله، چگونگی رویکرد دفاعی ایران در مقابله با نبردهای اقتصادی آینده است؟ و هدف اصلی تبیین چگونگی رویکرد دفاعی ایران در مقابله با این نبردها می باشد. تلاش نویسنده بر این بوده که ارتباط بین این دو متغیر را با طرح مباحثی در مورد همگرایی اقتصادی و انواع نظام های مطرح امنیتی و با ارایه پیشنهادهایی همچون ایجاد بازار مشترک اسلامی و رفع موانع موجود در جهت نیل به همگرایی همه جانبه مطرح نماید. برای این منظور، با تعریف مفاهیم و طرح انواع همگرایی و اشاره به ساختارهای مهم امنیتی به این نتیجه رسیده است که همگرایی اقتصادی در ایجاد امنیت منطقه ای تاثیری غیرقابل انکار داشته و می تواند با قطع وابستگی به قدرت های فرا منطقه ای، سطح مطلوبی از رفاه و امنیت را در منطقه به ارمغان آورد و گام مهمی به سمت همگرایی همه جانبه به شمار آید.

    کلیدواژگان: دفاع، هم گرائی، اقتصاد، نبرد اقتصادی، رویکرد دفاعی
  • مهدی دهقانی، جواد غریبی صفحات 27-52

    سامانه فرماندهی و کنترل شامل مجموعه ای از تجهیزات ارتباطی و رایانه ای است که به منظور تسهیل در تصمیم گیری و مدیریت صحنه نبرد استفاده می شود. در این سامانه، فرایند جمع آوری، پردازش و انتشار مداوم اطلاعات محیطی و برقراری و حفظ ارتباط بین اعضا، از اهمیت زیادی برخوردار است. این اطلاعات یک تصویر مناسب برای فرماندهی به منظور سازماندهی، هدایت، هماهنگی و کنترل نیروها فراهم می سازد. به خاطر حیاتی و حساس بودن این اطلاعات، انتقال سریع، صحیح و شفاف فرمان ها به سمت پایین زنجیره فرمان و برعکس، مستلزم برخورداری از یک زیرساخت امن و قابل اعتماد است. استفاده از فناوری های نوین مانند زنجیره بلوکی[1] می تواند بسیاری از مخاطرات و چالش های امنیتی این سامانه را برطرف سازد. زنجیره بلوکی یک پایگاه داده غیرمتمرکز است که در یک محیط ناامن، با استفاده از رمزنگاری پیشرفته امنیت اطلاعات را تضمین می کند. در این مقاله ضمن بررسی این فناوری نوظهور، به بررسی نقش آن در تامین امنیت و تسریع در انجام ماموریت های فرماندهی و کنترل پرداخته می شود. یافته های این تحقیق نشان می دهد، این فناوری با داشتن مزایایی از جمله سرعت عمل در شناسایی اهداف، امکان تعقیب هم زمان کلیه اهداف، پردازش، تلفیق و نمایش اطلاعات، تبادل سریع و خودکار اطلاعات، می تواند موجب کاهش خطای عملیاتی، قابلیت اطمینان بالا ، واکنش سریع و کاهش تاخیر و وقفه در سامانه های فرماندهی و کنترل فراهم سازد.

    کلیدواژگان: زنجیره بلوکی، فرماندهی و کنترل، پایگاه داده، اقتصاد دیجیتال
  • امید شریفی تهرانی، علیرضا صادقی، سید محمد علوی صفحات 53-70

    با توجه به هزینه های سنگین مالی و انسانی جنگنده ها، امروزه دکترین دفاعی و تهاجمی کشورها به سمت استفاده از پرنده های هدایت پذیر از دور (پهپاد) معطوف شده است. پهپادها در کلاس های مختلف وزنی، ابعادی و ماموریتی با کاهش هزینه های مالی، جانی و همچنین افزایش پنهان کاری (Stealth)، قابلیت های جدیدی را در اختیار نیروهای نظامی قرار داده و توان نظامی آن ها را در حوزه شناسایی (ISR) و رزمی افزایش داده است. علاوه بر ماموریت های شناسایی و رزمی پهپادها به عنوان اولویت آینده دکترین نظامی کشورها، امکان اخلال در سامانه های راداری و مخابراتی دشمن، یکی از اهداف حوزه جنگ الکترونیک پهپاد می باشد. با به کارگیری اخلالگرهای راداری و مخابراتی کوتاه برد و دوربرد امکان کاهش عملکرد سامانه های دشمن فراهم شده و یک دالان امن هوایی، زمینی و دریایی جهت پشتیبانی رزم نیروهای خودی فراهم می آید. در این راستا عوامل چالش زایی در زمینه طراحی و ساخت اخلالگرهای پهپاد پایه و همچنین یکپارچه سازی آن ها بر پهپاد وجود داشته که با بررسی و تحلیل وضعیت فعلی و آتی آن ها، چالش های آتی یکپارچه سازی اخلالگر و پهپاد را از طریق سناریونویسی جنگ الکترونیک، مورد ارزیابی قرار می دهیم. خروجی این سناریو شامل سناریوهای محتمل آینده نزدیک (تا 1 سال) و آینده کوتاه مدت (تا 5 سال) برای پهپادهای کلاس متوسط می باشد. در این فعالیت با توجه به وجود اطلاعات محرمانه، تنها از اطلاعات آزاد و از طریق پایش رسانه ای و پنل خبرگان، استفاده شده است.

    کلیدواژگان: سناریونویسی جنگ الکترونیک، پهپاد، اخلالگر، یکپارچه سازی اخلالگر و پهپاد
  • عزیزالله محبی گرگری صفحات 71-99

    از فرهنگ در قاموس و عرف سیاست بین الملل به عنوان قدرت نرم یاد می شود؛ چراکه قدرت نرم، توانایی شکل دهی به ترجیحات دیگران است و جنس آن از نوع اقناع است. به نحوی که امروزه این قرایت از قدرت در مقابل قدرت سخت (قدرت نظامی و تسلیحاتی) که توام با اجبار و خشونت است به کار می رود. اخیرا عرصه روابط بین الملل، به شدت، تحت تاثیر عوامل فرهنگی و هویتی قرار دارد. ازاین رو، کسب وجهه و اعتبار بین المللی و نفوذ در افکار عمومی و به عبارتی، دسترسی به قدرت نرم، از جمله اهداف مهم و در عین حال، تصریح نشده دیپلماسی کشورها در حوزه ی سیاست بین الملل است که این مهم، به تناسب موقعیت، جایگاه، امکانات، فرصت ها و ظرفیت های فرهنگی هر کشور به شیوه ها و مکانیسم های مختلف تعقیب می گردد. از سویی، قدرت یابی و کسب و تولید قدرت در دنیای جدید در مقایسه باگذشته از الگوهای متفاوتی پیروی می کند و به نوعی، متغیرهای جدیدی را جهت تولید و اعمال قدرت و نیز تحلیل مسایل بین المللی، وارد حوزه روابط بین الملل نموده است. ازاین رو، این مقاله در صدد بررسی جایگاه و نقش قدرت فرهنگی در سیاست خارجی کشورها و تاثیر آن بر روند تحولات جهانی، به ویژه پس از حادثه یازده سپتامبر است.

    کلیدواژگان: قدرت فرهنگی (قدرت نرم)، سیاست خارجی، سیاست جهانی، فرهنگ مقاومت
  • علی اصغر بوژمهرانی، محمدرضا مهدوی حاجی صفحات 100-126

    تهدیدهای سایبری پدیده ای جدید است که با تحول فناوری های نوین در جهان گسترش یافته است، اگرچه جنگ سایبری به معنای واقعی تابه حال صورت نگرفته است ولی حملات روزانه سایبری حکایت از چشم انداز مخوف جنگ سایبری در آینده دارد. با پیشرفت روزافزون این حوزه و وابستگی نیروهای مسلح کشورها به این تکنولوژی می توان به این حقیقت رسید که جنگ های دهه های آینده جنگ سایبری خواهد بود و این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که تهدیدات نوین سایبری علیه نیروهای مسلح چیست و راهکارهای مقابله با آن کدم اند؟ در پاسخ به این پرسش در راستای آموزش، ارتقای امنیت، ایمنی و پایداری زیرساخت های حیاتی نیروهای مسلح در مقابل تهدیدات احتمالی سایبری دشمن اقدامات مثمر ثمری در سطح سازمان های نیروهای مسلح صورت پذیرفته است. لذا می توان گفت فضای اطلاعاتی و سایبری به همین نسبت که می تواند فرصت های بسیار زیادی را برای نیروهای مسلح کشورمان به وجود آورد به همان اندازه نیز می تواند تهدیدهای بزرگی را برای این بخش ایجاد نماید. بر این اساس امروزه افزایش توانمندی نیروهای مسلح، ارتقاء مهارت سایبری، تربیت نیروهای زبده، شناخت تهدیدات نوین سایبری و چالش های آن در جنگ های اطلاعاتی آینده سایبری، برای مقابله با تهدیدهای امنیتی، مهم ترین راهکار برای حفظ منافع ملی و زیرساخت های حیاتی در فضای سایبری بوده که برای موفقیت استراتژی دفاع بایستی اهداف، تجهیزات و قابلیت تهاجمی سایبری به عنوان یک اسلحه برای فرماندهان نظامی و کارشناسان دفاعی و نظامی کشور شناخته شود.

    کلیدواژگان: تهدیدهای سایبری، جنگ سایبری، جنگ اطلاعات، چالش های امنیتی، فضای سایبر
  • فریدون عبدی صفحات 127-140

    آنچه مسلم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در مسیر پیشرفت حقیقی خود با طیف وسیعی از تهدیدهای نوپدید و ناامن کننده دشمنان داخلی و خارجی در زمینه های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، رسانه ای، تبلیغاتی و غیره مواجه است و دشمن در جهت رسیدن به اهداف خود، ضمن بهره برداری از فناوری های روز و پیشرفته، هرساله هزینه های هنگفتی را به این امر اختصاص می دهد؛ بنابراین در این فضای به شدت تغییرپذیر و نامطمین، بررسی زمینه های بروز تهدید های نوپدید از منظر فرماندهی معظم کل قوا یک ضرورت حتمی است و اهمیتی ضرورتی دوچندان می یابد. لذا پژوهش حاضر که به بررسی موضوع فوق می پردازد، برمبنای هدف از نوع اکتشافی بوده و بر مبنای نتایج از نوع کاربردی و بر مبنای رویکرد تحقیق، از نوع کیفی است و برای گردآوری اطلاعات از روش « روش اسنادی » استفاده شده است. برابر نتایج به دست آمده زمینه های بروز تهدید های نوپدید اعم از حوزه های نظامی، از منظر فرماندهی معظم کل ناشی از عملکرد دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران می دانند که در فرمایشات ایشان به دشمنان خارجی با انواع و اقسام شیوه عملکرد و همچنین دشمنان داخلی و عوامل نفوذی، فتنه گر و قانون شکن اشاره شده است که برابر اوامر ایشان این دشمنان گاهی به صورت سخت زمینه های بروز تهدید های نوپدید را فراهم می آورند و اکثر مواقع به صورت نرم و نفوذی عمل کنند.

    کلیدواژگان: تهدید، تهدیدهای نوپدید، فرمانده معظم کل قوا
|
  • Hadi Zamani, Masoud Soroudi Pages 5-26

    After World War II, between the political influence of the East and the West, especially after the treaties and cooperation of regional, such as NATO began, but over time the changes such as the collapse of the Soviet Union, the formation of regional political interests faded and given way to development Economic gave. Due to the limited production inputs in the world, economic cooperation can be considered the most important type of regional cooperation. Economic cooperation, on the other hand, creates prosperity, wealth, and power, and helps governments achieve their political and security goals, which are among the vital national goals and interests of nations. The cooperation in various forms and in varying degrees, in all political, economic, security and social or a combination of them Shklgrfthand. The main question of the article is what is Iran's defense approach to future economic battles? And the main purpose is to explain how Iran's defense approach to these battles. The author has tried to establish the relationship between these two variables by discussing economic convergence and various security systems and by offering suggestions such as creating a common Islamic market and removing existing barriers to achieving comprehensive convergence. To this end, by defining the concepts and types of convergence and referring to important security structures, it has been concluded that economic convergence has an undeniable effect on regional security and can achieve a desirable level of welfare and security by breaking dependence on supra-regional powers. It brought the region and is an important step towards comprehensive convergence.

    Keywords: Defense, Convergence, Economics, Economic Battle, Defensive Approach
  • Mahdi Dehghani, Javad Gharibi Pages 27-52

    Command and control system includes a variety of computer and communications equipment that is used to facilitate decision-making and management of the theater. In this system, the process of collecting, processing and continuous dissemination of environmental information and establishing and maintaining communication between members is of great importance. This information provides a good picture for the command to organize, direct, coordinate and control the forces. Because of the vitality and sensitivity of this information, fast, accurate, and transparent transfer of commands down the control chain and vice versa requires a secure and reliable infrastructure. The use of new technologies such as blockchain can solve many security risks and challenges of this system. A blockchain is a decentralized database that ensures information security in an insecure environment using advanced encryption. In this article, while reviewing this emerging technology, its role in providing security and accelerating the execution of command and control missions is examined. The findings of this study show that this technology, with its advantages such as speed in identifying objectives, the possibility of simultaneously pursuing all objectives, processing, integrating and displaying information, rapid and automatic information exchange, can reduce operational error, high reliability, fast response And reduce delays and interruptions in command and control systems.

    Keywords: : Blockchain, Command, Control, database, Digital Economy
  • Omid Sharifi Tehrani, AliReza Sadeghi, Seyyed Mohammad Alavi Pages 53-70

    Due to the heavy financial and human costs of fighter jets, today the defense and offensive doctrine of countries has turned to the use of remote-controlled drones (UAVs). UAVs in various classes of weight, dimensions and missions, by reducing financial and human costs as well as increasing stealth, have provided new capabilities to the military and increased their military capability in the field of reconnaissance (ISR) and combat. In addition to UAV reconnaissance and combat missions as a future priority of countries' military doctrine, the possibility of disrupting enemy radar and telecommunications systems is one of the goals of UAV electronic warfare. By using short-range and long-range radar and telecommunication interceptors, it is possible to reduce the performance of enemy systems and provide a secure air, land and sea corridor to support the combat of its own forces. In this regard, there are challenging factors in the design and construction of basic UAV disruptors as well as their integration on UAVs. . The output of this scenario includes probable near future (up to 1 year) and short term (up to 5 years) scenarios for mid-range drones. In this activity, due to the existence of confidential information, only free information has been used through media monitoring and a panel of experts.

    Keywords: Scenario writing of electronic warfare, UAV, disruptor, UAV integration
  • Azizullah Mohebbi Gargari Pages 71-99

    Culture is referred to in the lexicon and tradition of international politics as soft power; Because soft power is the ability to shape the preferences of others, and its material is persuasive. In a way, today this reading of power is used against hard power (military power and weapons) which is accompanied by coercion and violence. Recently, the field of international relations has been strongly influenced by cultural and identity factors. Therefore, gaining international prestige and influence in public opinion, in other words, access to soft power, is one of the important and at the same time unspecified goals of countries' diplomacy in the field of international politics. , Cultural facilities, opportunities and capacities of each country are pursued in different ways and mechanisms. On the other hand, the acquisition and acquisition of power in the new world follows different patterns compared to the past, and in a way, has introduced new variables for the production and exercise of power as well as the analysis of international issues. Therefore, this article seeks to examine the position and role of cultural power in the foreign policy of countries and its impact on global developments, especially after the events of September 11.

    Keywords: Cultural power (soft power), foreign policy, World Politics, Culture of Resistance
  • AliAsghar Boojmehrani, MohammadReza Mahdavi Haji Pages 100-126

    Cyber ​​threats are a new phenomenon that has spread with the evolution of new technologies in the world. Although cyber warfare has not actually taken place yet, but daily cyber attacks indicate a terrible prospect of future cyber warfare. With the increasing development of this field and the dependence of the armed forces of countries on this technology, it can be concluded that the wars of the coming decades will be cyber warfare, and this article seeks to answer the question of what are the new cyber threats against the armed forces and what are the solutions? In response to this question, in order to train, improve the security, safety and stability of the vital infrastructure of the Armed Forces in the face of possible cyber threats of the enemy, effective measures have been taken at the level of the Armed Forces organizations. Therefore, it can be said that information and cyberspace, as much as it can create a lot of opportunities for the armed forces of our country, can also create great threats for this sector. Accordingly, increasing the capability of the armed forces, improving cyber skills, training elite forces, recognizing new cyber threats and their challenges in future cyber information wars, to deal with security threats, is the most important way to protect national interests and vital infrastructure in cyberspace. The success of the defense strategy should be recognized as a weapon for military commanders and defense and military experts of the country.

    Keywords: Cyber Threats, Cyber Warfare, Information Warfare, Security challenges, Cyberspace
  • Fridon Abdi Pages 127-140

    What is certain is that the holy system of the Islamic Republic of Iran, in the course of its true progress, faces a wide range of emerging and insecure threats from internal and external enemies in the cultural, political, economic, social, media, propaganda, etc. fields. Its goals, while exploiting the latest and advanced technologies, allocate huge costs to this every year; Therefore, in this highly volatile and uncertain environment, examining the areas of emerging threats from the perspective of the Supreme Command of the Armed Forces is an absolute necessity and becomes doubly important. Therefore, the present study, which investigates the above issue, is exploratory based on the purpose and applied based on the results and qualitative based on the research approach and the "documentary method" method has been used to collect information. According to the results, the emergence of emerging threats, including military areas, from the perspective of the Supreme Commander-in-Chief due to the actions of the enemies of the holy system of the Islamic Republic of Iran know that in his orders to foreign enemies with various methods of operation as well as internal enemies And it has been pointed out that infiltrators, seditionists and lawbreakers, in spite of their orders, these enemies sometimes provide the grounds for emerging threats in a hard way, and most of the time act softly and infiltratively.

    Keywords: : Threats, emerging threats, Commander-in-Chief