فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 123 (خرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • وحیده دهاقین، محمدعلی بشارت*، مسعود غلامعلی لواسانی، زهرا نقش صفحات 423-438
    زمینه

    اختلال وسواس فکری - عملی رابطه ای یکی از تظاهرات ناتوان کننده اختلال های طیف وسواس فکری - عملی است که شامل افکار، تردیدها و اعمال وسواسی است که بر رابطه و ویژگی های شریک زندگی فرد متمرکز است. با وجود توجه روزافزون به اختلال وسواس فکری - عملی رابطه ای، پژوهش های زیادی در مورد عوامل زمینه ای، شناختی و شخصیتی نشانه های این اختلال انجام نشده است.

    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی نقش میانجی گر استحکام من در رابطه بین ابعاد کمال گرایی و نشانه های وسواس فکری - عملی رابطه ای بود.

    روش

    طرح این پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. تعداد 430 نفر (324 زن، 106 مرد) با روش نمونه گیری در دسترس از بین دانشجویان دانشکده های دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1402-1401 در پژوهش شرکت کردند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه وسواس فکری - عملی رابطه ای (دورون و همکاران، 2014)، مقیاس استحکام من (بشارت، 1395) و مقیاس کمال گرایی چندبعدی تهران (بشارت، 1386) بودند. داده های پژوهش توسط ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای SPSS28 و AMOS28 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر مدل فرضی میانجی، برازش خوبی با داده های پژوهش نشان داد، 1 CFI=، 1TLI=  و 0/001 =RMSEA همچنین همبستگی مثبت معناداری بین ابعاد کمال گرایی و نشانه های اختلال وسواس فکری - عملی رابطه ای (0/01 <p) و همبستگی منفی معناداری بین استحکام من و وسواس فکری - عملی رابطه ای بود (0/01 < p).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که ابعاد کمال گرایی و استحکام من، شدت نشانه های اختلال وسواس فکری - عملی رابطه ای را پیش بینی می کنند. همچنین استحکام من، میانجی ارتباط بین ابعاد کمال گرایی و شدت نشانه های اختلال وسواس فکری - عملی رابطه ای است. در نتیجه در نظر گرفتن این متغیرها در فرآیندهای پیشگیری، تشخیص و درمان اختلال وسواس فکری - عملی رابطه ای دارای اهمیت است.

    کلیدواژگان: وسواس فکری - عملی رابطه ای، ابعاد کمال گرایی، استحکام من
  • احمد دهقانفر، علی حسین صمدی*، ابراهیم هادیان، روح الله شهنازی صفحات 439-454
    زمینه

    عوامل روانشناختی نقش مهمی در تصمیمات اقتصادی افراد دارند. اثرپذیری سرمایه گذاران از عواطف و احساسات روانشناختی به خصوص احساس گناه و شرم می تواند به عنوان ابزار کنترلی برای یکی از مهم ترین چالش های پیش روی سرمایه گذاران بخش خصوصی، یعنی اجرای تعهدات در قراردادهای سرمایه گذاری ایفای نقش کند. علی رغم اهمیت این عوامل روانشناختی، تحقیقات اندکی درباره میزان استفاده از این احساسات در بین سرمایه گذاران خصوصی انجام گرفته است.

    هدف

    هدف اصلی از این پژوهش بررسی میزان استفاده از عوامل روانشناختی شامل احساس گناه و شرم در سرمایه گذاران بخش خصوصی به عنوان کنترل درونی در اجرای قراردادهاست.

    روش

    300 نفر از سرمایه گذاران استان فارس به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به سوالات مطرح شده پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل کلاس پنهان شامل آزمون های نسبت احتمال ونگ-لو-مندل-رابین، لو-مندل-رابین تعدیل شده و پارامتریک بوت استرپ استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کلاس پنهان وجود دو کلاس پنهان را تایید می کند. گروه اول شامل 50/18 درصد از جمعیت است که با احتمال 9/6 درصد، به هیچ عنوان از سازوکار شخص اول اجرای قرارداد (احساس گناه و شرم) استفاده نمی کنند و با احتمال 90/4 درصد از آن به طور نسبی استفاده می کنند. گروه دوم شامل 49/82 درصد از جمعیت است که با احتمال 29/8 درصد، افراد به هیچ عنوان توجهی به احساس گناه و شرم در سرمایه گذاری های خود ندارند و با احتمال 70/2 درصد از سازوکار شخص اول اجرای قرارداد (احساس گناه و شرم) به طور نسبی استفاده می کنند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به میزان استفاده از احساس گناه و شرم در سرمایه گذاران بخش خصوصی، بایستی سامانه هایی طراحی شوند که توانایی ذخیره و به اشتراک گذاری شهرت اخلاقی فعالان اقتصادی و معاملات گذشته آن ها را با کمترین هزینه دارند.

    کلیدواژگان: احساس گناه، احساس شرم، اقتصاد رفتاری، سرمایه گذاری خصوصی، عوامل روانشناختی
  • سمیرا چناری، شهرام واحدی*، منصور بیرامی، علی قره داغی صفحات 455-472
    زمینه

    بررسی سلامت روان دانشجویان سال اول نشان می دهد که درصد قابل توجهی از آن ها قادر به سازگاری عاطفی نیستند و مشکلات سلامت روان شامل باورهای غیرمنطقی، مشکلات هیجانی، انگیزشی، ارتباطی و اجتماعی و یادگیری همراه با افت قابل ملاحظه عملکرد تحصیلی را تجربه می کنند؛ اما محتوای هیچ یک از مداخله ها، مبتنی بر تجربه زیسته دانشجویان دارای بیشترین مشکلات سازگاری با دانشگاه نبوده است.

    هدف

    هدف از انجام این مطالعه بررسی اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر مدل جامع تجربه زیسته سازگاری بر بهزیستی تحصیلی، روانی و اجتماعی دانشجویان ناسازگار سال اول دانشگاه بود.

    روش

    پژوهش حاضر با روش شبه آزمایشی طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام شد. نمونه شامل 40 نفر از دانشجویان ناسازگار سال اول دوره کارشناسی دانشگاه آزاد واحد بندرعباس بودند که در پرسشنامه سازگاری دانشجو با دانشگاه (بیکر و سیریک، 1986)، نمره پایین تر از نمره میانگین کسب کردند. دانشجویان با شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های بهزیستی تحصیلی (تومینین-سوینی و همکاران، 2012)، بهزیستی اجتماعی (کیز، 1998) و بهزیستی روانی (ریف، 1989) استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون گروه آزمایش طی 18 جلسه یک ساعته آموزش سازگاری با دانشگاه را دریافت کرد و پس از دو ماه مطالعه پیگیری به عمل آمد. داده ها با روش آماری تحلیل واریانس آمیخته تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مداخله مبتنی بر مدل جامع تجربه زیسته سازگاری بر افزایش بهزیستی تحصیلی، روانی و اجتماعی دانشجویان ناسازگار تاثیر معناداری داشته است (0/01 P<)؛ به نحوی که نمرات مولفه های بهزیستی، افزایش معناداری در مرحله پس آزمون داشته و در مرحله پیگیری پایدار مانده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که برنامه آموزشی مبتنی بر مدل جامع تجربه زیسته سازگاری به واسطه کاهش مشکلات دانشجویان در سازگاری با دانشگاه به افزایش مولفه های بهزیستی آن ها در سال اول منجر می شود.

    کلیدواژگان: مدل جامع تجربه زیسته سازگاری، بهزیستی تحصیلی، بهزیستی روانی، بهزیستی اجتماعی، دانشجویان ناسازگار
  • خدیجه عابدینی، سیاوش طالع پسند*، اسحاق رحیمیان بوگر صفحات 473-490
    زمینه

    ارزش ها کلیدهای انگیزشی انتخاب و تلاش برای دستیابی به اهداف به شمار می روند و ارزش مدرسه به عنوان میزان ارج و قداستی که دانش آموزان برای مدرسه قایل هستند یکی از مولفه های بهزیستی تحصیلی به شمار می رود مطالعات نشان داده بهزیستی تحصیلی با توجه مشروط والدین به عنوان یک الگوی رفتاری والدین ارتباط دارد علاوه بر آن ارضای نیاز خودمختاری، افزایش خودکارآمدی، جهت گیری هدف تبحری نیز از شروط دستیابی به بهزیستی و ارزش مدرسه به شمار می آید اما تاکنون هیچ پژوهشی ارتباط این متغیرها را به صورت یکپارچه مورد بررسی قرار نداده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ساختاری توجه مثبت و مشروط والدین با ارزش مدرسه با توجه به نقش میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی، جهت گیری هدف تبحرگرا و ارضای نیاز خودمختاری بود.

    روش

    طرح این پژوهش همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود، جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزن شاغل به تحصیل در مقطع اول متوسطه شهرستان یزد بود تعداد 1302 نفر به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و به مقیاس بهزیستی تحصیلی، توجه مشروط والدین، خودکارآمدی تحصیلی، جهت گیری هدف و نیازهای روانشناختی پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر به کمک نرم افزار LISREL8.8 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان دادکه توجه مشروط با ارضای نیاز خودمختاری، خودکارآمدی، ارزش مدرسه و جهت گیری هدف تبحرگرا رابطه مثبت و معنادار دارد و همچنین توجه مشروط با ارزش مدرسه با نقش میانجی گری جهت گیری هدف، ارضای نیاز خودمختاری و جهت گیری هدف تبحرگرا رابطه ساختاری دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده می توان به این نتیجه رسید که انتخاب الگوی ارتباطی حمایتگر توسط والدین با افزایش ارضای نیاز خودمختاری، باورهای خودکارآمدی و هدایت افراد به سمت جهت گیری تبحرگرا موجب افزایش ارزش مدرسه به عنوان یکی از شاخص های بهزیستی تحصیلی در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: توجه مشروط والدین، ارزش مدرسه، خودکارآمدی تحصیلی، جهت گیری هدف، نیازخودمختاری
  • نیکی نیروزاده* صفحات 491-508
    زمینه

    شایستگی اجتماعی یکی از پیش بینی کننده های موفقیت تحصیلی، روانی و اجتماعی در نوجوانان است. پژوهش های پیشین نشان داده است واقعیت درمانی و درمان عقلانی هیجانی رفتاری روش های مناسبی برای بهبود سازگاری اجتماعی می باشند، اما تاکنون میزان اثربخشی این دو رویکرد درمانی بر شایستگی اجتماعی نوجوانان دختر مورد مطالعه و مقایسه قرار نگرفته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی آموزش مبتنی بر واقعیت درمانی و درمان عقلانی هیجانی رفتاری بر شایستگی اجتماعی نوجوانان دختر انجام شد.

    روش

    روش مطالعه حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهر بوشهر در سال تحصیلی 96-1395 بود. نمونه آماری شامل 60 نفر از دختران نوجوان بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفری (دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه) جایگزین شدند. در جلسات واقعیت درمانی از پروتکل ترکیبی (گلاسر، 2010؛ وبولدینگ، 2011) و جلسات درمان عقلانی هیجانی رفتاری از بسته آموزشی ترکیبی (الیس، 2004؛ درایدن و نینان، 2010؛ نینان و درایدن، 2009) و برای جمع آوری اطلاعات نیز از پرسشنامه شایستگی اجتماعی (اسمارت و سانسون، 2003) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، آزمون تعقیبی بنفرونی و نرم افزار SPSS23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش واقعیت درمانی و درمان عقلانی هیجانی رفتاری در مقایسه با گروه گواه به طور معناداری شایستگی اجتماعی را افزایش دادند. همچنین آموزش واقعیت درمانی در مقایسه با درمان عقلانی هیجانی رفتاری موجب افزایش بیشتر شایستگی اجتماعی شد (0/05 P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، به نظر می رسد واقعیت درمانی و درمان عقلانی هیجانی رفتاری موجب افزایش شایستگی اجتماعی در نوجوانان دختر می شود. بنابراین، مشاوران مدارس می توانند از این روش های درمانی در جهت بهبود مولفه های پنچ گانه شایستگی اجتماعی (جرات ورزی، همکاری، همدلی، مسیولیت پذیری و خودکنترلی) استفاده کنند.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، درمان عقلانی هیجانی رفتاری، شایستگی اجتماعی، نوجوانان دختر
  • امیر هاشم زاده، حمیدرضا حاتمی*، شکوه السادات بنی جمالی، حسن اسدزاده صفحات 509-522
    زمینه

    فرسودگی و تاب آوری تحصیلی از مولفه های مهم عملکرد تحصیلی دانش آموزان محسوب می شوند. یکی از روش هایی که به نظر می رسد در بهبود این مولفه های تحصیلی تاثیرگذار است، آموزش ذهن آگاهی است. مطالعات محدودی به بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر فرسودگی و تاب آوری تحصیلی دانش آموزان دختر پرداخته اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر فرسودگی تحصیلی و تاب آوری تحصیلی در بین دانش آموزان دختر انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر با روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مدارس دوره اول متوسطه منطقه 5 تهران در سال تحصیلی 1397-1396 بود. روش نمونه گیری، تصادفی خوشه ای چند مرحله ای بود. بدین صورت که از بین تمامی مدارس این منطقه، 2 مدرسه به طور تصادفی انتخاب شد و سپس از بین دانش آموزان این 2 مدرسه، 250 نفر به صورت تصادفی انتخاب و آزمون های فرسودگی تحصیلی مسلش (شافویلی و همکاران، 2002) و تاب آوری تحصیلی (سامویلز، 2004) روی آن ها اجرا شد. سپس از بین شرکت کنندگانی که نمره بالاتری در فرسودگی تحصیلی و نمره پایین تری در تاب آوری تحصیلی کسب نمودند، تعداد 30 دانش آموز به طور تصادفی انتخاب شدند. سپس 15 دانش آموز به صورت تصادفی در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. بسته آموزشی ذهن آگاهی بر روی گروه آزمایش اجرا شد و پس از انجام آن، آزمودنی های هر دو گروه مجدد مورد آزمون قرار گرفتند تا اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر گروه آزمایش سنجیده شود. جهت تحلیل داده ها، علاوه بر شاخصه های آمار توصیفی از تحلیل کواریانس نیز استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معناداری بر کاهش فرسودگی تحصیلی و افزایش تاب آوری تحصیلی دانش آموزان دختر موثر بود (0/05 >p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، این نتیجه حاصل می گردد که آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند ضمن کاهش فرسودگی تحصیلی، به افزایش میزان تاب آوری تحصیلی دانش آموزان دختر نیز کمک کند. بنابراین توجه به آموزش ذهن آگاهی می توا ند نقش مهمی در بهبود جنبه های مثبت تحصیلی در دانش آموزان از جمله کاهش فرسودگی و افزایش تاب آوری تحصیلی داشته باشد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، فرسودگی تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، دانش آموزان دختر
  • آیدا کاظمی، مهناز استکی*، محمدباغر غباری بناب، منوچهر مرادی صفحات 523-538
    زمینه

    پژوهش ها به اهمیت هوش هیجانی بر جنبه های محتلف زندگی کودکان تاکید می کنند. اما مطالعات کمتری به طراحی آزمون مناسب برای سنجش هوش هیجانی در کودکان پرداخته اند.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی پرسشنامه هوش هیجانی مطابق با فرهنگ ایرانی بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع توسعه ای می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه کودکان 6 تا 9 سال شهر تهران در سال 1400 بوده اند. حجم نمونه 618 کودک (313 پسر و 305 دختر) که به شیوه ی در دسترس از مدارس انتخاب شدند. در این راستا بر اساس بررسی هدفمند پژوهش های علمی در زمینه هوش هیجانی نسخه اولیه پرسشنامه با 60 گویه طراحی شد. برای روایی سازه از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و پایایی درونی با محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ تعیین گردید جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و نرم افزار Amos استفاده شد.

    یافته ها

    در فرآیند روانسنجی پرسشنامه گویه هایی که نسبت روایی محتوایی آن کمتر از 0/62 و شاخص روایی محتوایی آن کمتر از 0/79 بود حذف شد. تحلیل عاملی اکتشافی 59 گویه را با ساختار 6 عاملی نشان داد و تحلیل عاملی تاییدی موید این یافته بود. همچنین همسانی درونی سوال ها 0/865 به دست آمد که نشان می دهد پرسشنامه از اعتبار خوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    ابزار طراحی شده یک پرسشنامه معتبر برای سنجش هوش هیجانی در نمونه کودکان ایرانی بوده که پژوهشگران و سایر متخصصان مربوطه می توانند از این ابزار در پژوهش های روانشناختی خود استفاده کنند

    کلیدواژگان: اعتباریابی، طراحی پرسشنامه، هوش هیجانی، فرم خودسنجی، کودکان
  • بهروز فرامرزی راد، سمیه رباط میلی*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 539-556
    زمینه

    ناگویی هیجانی به معنای ناتوانی در پردازش شناختی اطلاعات و نظم جویی هیجانی است که با ناتوانی بالینی در شناسایی احساسات تجربه شده توسط خود یا دیگران مشخص می شود. ناگویی هیجانی همسران یکی از عوامل موثر بر ناسازگاری و تعامل زوجین است که بر روی تعامل و سازگاری ایشان تاثیر منفی می گذارد، اما در زمینه پیش بینی این طرحواره ها در جامعه مورد نظر شکاف تحقیقاتی وجود دارد فلذا در این تحقیق بر پیش بینی ناگویی هیجانی براساس طرحواره های ناسازگار اولیه در افراد متاهل پرداخته می شود.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی ساختاری پیش بینی ناگویی هیجانی براساس طرحواره های ناسازگار اولیه با میانجی گری خودافشایی هیجانی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی به شیوه معادلات ساختاری است. جامعه پژوهش کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره و مددکاری شهرستان رباط کریم جهت طلاق توافقی در سال 1398 بود که تعداد 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از مقیاس فارسی ناگویی هیجانی تورنتو (بشارت، 2007)، مقیاس طرحواره های ناسازگار اولیه، فرم کوتاه یانگ (2003) و مقیاس خودافشایی هیجانی (اسنل، 2001)، استفاده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی و و همچنین معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که خودافشایی هیجانی در رابطه بین ناگویی هیجانی و طرحواره های سازش نایافته اولیه نقش واسطه ای ایفا می کند (0/05 >p) و میان ناگویی هیجانی و طرحواره های سازش نایافته اولیه با در نظر گرفتن خودافشایی هیجانی به عنوان عامل واسطه ای، رابطه غیرمستقیم وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که بین طرحواره های ناسازگار اولیه و ناگویی هیجانی ارتباط مستقیم و معنادار وجود دارد به نحوی که از بین متغیر طرحواره های ناسازگار اولیه متغیرهای محرومیت هیجانی، نقص/شرم، وابستگی/بی کفایتی، ایثارگری و استحقاق/بزرگ منشی، متغیر ناگویی هیجانی را پیش بینی کرده و از بین متغیرهای پردازش هیجانی، متغیر هیجانات تضعیف و سرکوب شده، ناگویی هیجانی را پیش بینی می کنند و بطور کلی ناگویی هیجانی در زوجین را می توان براساس متغیرهای مذکور پیش بینی کرد. بنابراین، در برنامه های پیشگیری و درمانی باید به این عوامل توجه شود.

    کلیدواژگان: خودافشایی هیجانی، طرحواره های سازش نایافته اولیه، ناگویی هیجانی
  • مژگان علی شیری، بیوک تاجری*، وحید کاوه، حسن احدی صفحات 557-572
    زمینه

    تصویر بدنی تجسم درونی ظاهر بیرونی فرد است که این بازنمایی ابعاد جسمانی، ادراکی و نگرشی را در بر می گیرد. تحقیقات نشان داده که هر دو شیوه آموزش ذهن آگاهی و خودمراقبتی بر تصویر بدنی موثر است. با این حال در زمینه مقایسه تاثیر این دو بر تصویر بدنی در زنان مبتلا به سرطان پستان شکاف تحقیقاتی وجود داشت.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش ذهن آگاهی و خودمراقبتی بر تصویر بدنی زنان مبتلا به سرطان پستان به اجرا در آمد.

    روش

    روش تحقیق شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری بود، جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران 30 - 50 ساله مبتلا به سرطان پستان بودند که جهت درمان به کلینیک پزشک متخصص مراجعه کرده و تشخیص سرطان پستان دریافت کرده بودند. نمونه پژوهش از نوع در دسترس و شامل 45 نفر (برای هر گروه 15 نفر؛ یعنی 15 نفر در گروه آزمایشی 1، یعنی 15 نفر در گروه آزمایشی 2 و 15 نفر نیز در گروه کنترل) بود. ابزار پژوهش شامل؛ آزمون تصویر بدنی فیشر (1970)، خلاصه طرح جلسات آموزش ذهن آگاهی کابات زین (2015) و خلاصه طرح جلسات آموزش خود مراقبتی کلارک و همکاران (2014) بود. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادکه دو شیوه آموزش ذهن آگاهی و آموزش خودمراقبتی بر نمرات تصویر بدنی در پس آزمون اثر معنی دار داشت. اثر گروه با توجه به سطوح زمان اندازه گیری متفاوت است. مداخله آزمایشی منجر به تغییراتی در گروه آزمایش شده که 0/31 کل تغییرات ناشی از عمل آزمایشی بوده است (0/1 <p). با توجه به این که میانگین گروه آموزش ذهن آگاهی از گروه آموزش خودمراقبتی بیشتر بوده است، بنابراین آموزش ذهن آگاهی در افزایش تصویر بدنی زنان مبتلا به سرطان پستان موثرتر بوده است.

    نتیجه گیری

    با هر دو شیوه آموزش ذهن آگاهی و آموزش خودمراقبتی، می توان تصویر بدنی را در زنان مبتلا به سرطان پستان بهبود داد.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، ذهن آگاهی، تصویر بدنی، زنان مبتلا به سرطان پستان
  • سیده مرضیه داودی، معصومه ژیان باقری*، علیرضا شکرگزار، محمدرضا بلیاد، مهدی شاه نظری صفحات 573-594
    زمینه

    سوءمصرف مت آمفتامین به دلیل اثرات مخرب بر مغز و وسوسه شدید همراه با علایم روان پزشکی قابل ملاحظه، برنامه پیشگیری و درمان را با مشکل مواجه کرده است. فقدان مهارت های نظم جویی هیجان همراه با باورهای شناختی ناکارآمد میل به مصرف مت آمفتامین را افزایش می دهد. نظم جویی ‏هیجان در سوء‏مصرف‏ کنندگان‏ مت‏آمفتامین در مطالعات پیشین مورد مطالعه قرار گرفته است، اما مطالعه ای که عقاید وسوسه‏ انگیز مصرف مواد مخدر را بر اساس علایم روانشناختی منفی با نقش میانجی دشواری نظم جویی هیجان در جامعه مورد پژوهش بررسی کند، یافت نشد.

    هدف

    این مطالعه با هدف مدل یابی پیش بینی عقاید وسوسه‏انگیز مصرف مت‏آمفتامین براساس علایم روانشناختی منفی با نقش واسطه‏ای دشواری نظم جویی ‏هیجان در مردان سوء‏مصرف ‏کننده ‏ی مت‏آمفتامین انجام شد.

    روش

    روش مطالعه حاضر توصیفی - همبستگی، از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مردان مصرف کننده مت‏ آمفتامین 20 تا 45 ساله مقیم در مراکز ترک اعتیاد وابسته به اداره کل بهزیستی استان اصفهان در سال 1401-1400 و نمونه شامل 262 نفر بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل سه پرسشنامه پرسشنامه عقاید وسوسه ‏انگیز (بک و کلارک، 1993)، مقیاس استرس، اضطراب، افسردگی (لاویباند و لاویباند، 1995)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رومر، 2004) بود و برای تحلیل داده ها نیز از آزمون مدل‏یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر برای بررسی برازش مدل ارایه شده با داده‏ های به‏دست آمده و نرم‏ افزار SMARTPLS-3 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد، مدل علی عقاید وسوسه‏انگیز مصرف مواد بر اساس علایم روانشناختی منفی با نقش میانجی دشواری نظم جویی هیجان در مصرف کنندگان مت آمفتامین مقیم در مراکز ترک اعتیاد در استان اصفهان برازش خوبی دارد (0/5 >p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده در پژوهش حاضر که نظم جویی هیجانی ضعیف افراد در بلند مدت باعث ناکارآمدی او در کنترل ترک اعتیاد می شود و این امر به مرور باعث تاثیر عقاید وسوسه انگیز بر تداوم سوءمصرف مواد شود، لذا پیشنهاد می شود برای کاهش عقاید وسوسه انگیز مصرف مواد، از روش های آموزش ارتقای نظم جویی هیجان استفاده کرد

    کلیدواژگان: عقاید وسوسه انگیز مصرف مواد، علائم روانشناختی منفی، دشواری نظم جویی هیجان، مت آمفتامین
  • مجتبی عباس زاده، احمد غضنفری*، مریم چرامی، رضا احمدی صفحات 595-612
    زمینه

    تحقیقات نشان می دهد اختلالات روانی در زندانیان شیوع بالایی دارد و مداخلات روانشناختی می تواند به بهبود سلامت روانشناختی آن ها کمک کند. درمان شناختی - رفتاری بر تغییر تفکر خودکار و انتقاد از خود برای ایجاد شخصیت سالم تمرکز می کند. درمان ACT بر افزایش انعطاف پذیری روانشناختی متمرکز است که توانایی توجه به تجربیات در لحظه حال بدون قضاوت است و در واقعیت درمانی بر مسیولیت پذیری افراد تاکید می کند. با این وجود، انجام پژوهش مقایسه ای این سه درمان در زندانیان کمتر مورد توجه قرارگرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان شناختی - رفتاری و واقعیت درمانی بر نشانگان اختلال روانی زندانیان مرد زندان مرکزی اصفهان بود.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زندانیان مرد زندان مرکزی اصفهان بودند که از میان آن ها بر اساس روش نمونه گیری تصادفی نظام دار، 120 نفر انتخاب شدند و در گروه های آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند (هرگروه: 30 نفر). آزمودنی ها قبل و بعد از درمان و نیز در دوره پیگیری چک لیست نشانه های اختلالات روانی (SCL-90) دراگوتیس و همکاران (1994) را تکمیل کردند. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هایز، استروزال و ویلسون، 1999)، درمان شناختی - رفتاری (بک و همکاران، 1979) و واقعیت درمانی (گلاسر، 1965) بر روی گروه های آزمایش، به صورت مجزا به مدت دوازده جلسه اجرا گردید و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مختلط استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس مختلط بیانگر اثربخشی هر سه مدل درمانی بر بهبود نشانگان وسواس عملی - فکری، حساسیت در روابط متقابل، ترس مرضی، افکار پارانوییدی و روان گسسته گرایی بود (0/05<p). همچنین، طبق نتایج آزمون تعقیبی، بین سه گروه درمانی در متغیرهای پژوهش تفاوت معناداری مشاهده شد و درمان شناختی - رفتاری بر نشانه های اختلال روانی بطور معناداری اثربخشی بیشتری در مقایسه با واقعیت درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد داشته است (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان شناختی - رفتاری و واقعیت درمانی موجب بهبودی در سلامت روانشناختی زندانیان مرد شده است و درمان شناختی - رفتاری اثربخشی بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، واقعیت درمانی، درمان شناختی-رفتاری، زندانیان
  • بتول نجاری الموتی، جاوید پیمانی، مریم بهرامی هیدجی*، شیدا سوداگر، ناهید هواسی سومار صفحات 613-625
    زمینه

    کارکردهای اجرایی سرد، حافظه فعال و انعطاف پذیری شناختی از جمله کارکردهای اصلی شناختی هستند که در اختلال کمبود توجه/فزون کنشی نقش دارند. توانبخشی شناختی به عنوان یک روش درمانی موثر و غیردارویی در بهبود و ارتقاء کارکردهای شناختی در طیف وسیعی از اختلالات روانی و رفتاری مطرح شده است، اما اثربخشی توانبخشی شناختی کنترل مهاری بر کارکردهای اجرایی سرد کودکان دارای اختلال کمبود توجه/فزون کنشی، کمتر مورد مطالعه قرارگرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی کنترل مهاری بر کارکردهای اجرایی سرد مانند حافظه فعال، انعطاف پذیری شناختی در کودکان دارای اختلال کمبود توجه/فزون کنشی بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر و پسر 7 تا 12 سال مقطع ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود که مبتلابه اختلال کمبود توجه/فزون کنشی بودند. نمونه آماری شامل 30 دانش آموز بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اسنپ (SNAP-IV، سوانسون، نولان و پلهام،1980)، آزمون رایانه ای چند محرک پیشین (N-BACK، کرچنر، 1958) و آزمون رایانه ای ویسکانسین (WSCT، گرانت و برگ، 1948) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در عملکرد گروه آزمایش و گروه گواه در مولفه های حافظه فعال و انعطاف پذیری شناختی تفاوت وجود دارد (0/05 >p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تکالیف ساختاریافته با هدف تقویت مهار تداخل و پاسخ به بهبود کارکردهای اجرایی سرد، حافظه فعال و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی کمک می کند

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، کنترل مهاری، کارکردهای اجرایی سرد، حافظه فعال، انعطاف پذیری شناختی، اختلال کمبود توجه، فزون کنشی
|
  • Vahideh Dehaqin, MohammadAli Besharat*, Masoud Gholamali Lavasani, Zahra Naghsh Pages 423-438
    Background

    Relationship obsessive–compulsive disorder (ROCD) is a presentation of obsessive-compulsive disorder (OCD) centering on close interpersonal relationships. ROCD is characterized by obsessive preoccupation, doubts, and compulsive behaviors focusing on one's relationship and relationship partner's qualities and properties. Despite the growing attention to ROCD, not much research has been done on the underlying, cognitive, and personality factors of the symptoms.

    Aims

    The study aimed to investigate the mediating role of ego strength in the relationship between perfectionism dimensions and ROCD symptoms.

    Methods

    The research method was correlational, structural equations modeling type. 430 participants (324 women, 106 men) were selected by convenience sampling method from students of the University of Tehran in the academic year 2022-2023. Selected individuals completed the Relationship Obsessive-Compulsive Inventory (ROCI; Doron et al., 2012), Ego Strength Scale (ESS; Besharat, 2017), and Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS; Besharat, 2007). Research data were analyzed by Pearson correlation coefficient and path analysis using SPSS28 and AMOS28 software.

    Results

    The hypothesized mediation model provided fit to the data, CFI= 1, TLI= 1, RMSEA = 0.001. The correlation between perfectionism dimensions and ROCD symptoms were significantly positive (p<0.01), and between ego strength and ROCD symptoms were significantly negative (p<0.01).

    Conclusion

    The study findings suggest that ego strength mediated the association between perfectionism dimensions and ROCD symptoms. According to the results of this study, it can be concluded that perfectionism dimensions in ego strength can predict the severity of ROCD symptoms. Considering these variables may be important in the processes of prevention, diagnosis, and treatment of ROCD symptoms.

    Keywords: Relationship obsessive-compulsive disorder (ROCD), perfectionism dimensions, ego strength
  • Ahmad Dehghanfar, Ali Hussein Samadi*, Ebrahim Hadian, Rouhollah Shahnazi Pages 439-454
    Background

    Several studies have shown that psychological factors significantly impact people's economic decisions. Investors' sensitivity to psychological emotions, especially guilt and shame, can be utilized as a control tool in contract enforcement, an important challenge for private investors. Although these psychological factors are important, more research needs to be conducted on how private investors use them.

    Aims

    This research aims to investigate the use of psychological factors, including guilt and shame, as an internal control in the enforcement of contracts by investors in the private sector.

    Methods

    The measurement tool used in this study was a researchers-made questionnaire. A total of 300 investors in Fars province participated in the study. The data were analyzed using the latent class analysis method, including Vuong-Lo-Mendell-Rubin Likelihood Ratio, Lo-Mendell-Rubin Adjusted LRT, and Parametric Bootstrapped Likelihood Ratio Tests.

    Results

    The result demonstrated that two classes can be identified in the sample (p<0.01). The result also revealed that 50.18% of the population belongs to the first group. This group uses the first-party mechanism relatively, with a probability of 90.4%, and does not use it at all, with a probability of 9.6%. The latter group accounts for 49.82% of the population as well. The first-party mechanism is not used at all by this group with a probability of 29.8%, while it is used relatively by 70.2%. Thus, investors in both groups endeavor to improve contract enforcement in their investments by paying attention to the severity and weakness of guilt and shame.

    Conclusion

    Since private sector investors extensively use guilt and shame, systems must be developed that can store and share the moral reputation of economic actors and their past transactions at the lowest cost.

    Keywords: Behavioral Economics, Guilt, Private Investment, Psychological Factors, Shame
  • Samira Chenari, Shahram Vahedi*, Mansour Bayrami, Ali Gharadaghi Pages 455-472
    Background

    Inspecting the first-year students' mental health reveals that most of them cannot adapt emotionally, and they experience mental health problems comprising irrational beliefs, emotional, motivational, communication, and social issues and learning, along with a significant failure in academic performance. Nonetheless, none of the interventions has been based on the lived experience of the students who have the most problems adapting to the university.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the efficacy of the educational program based on the comprehensive model of the lived experience of adjustment (CMLEA) on the academic, psychological and social well-being of maladjusted first-year students.

    Methods

    The present research was conducted with a quasi-experimental design of pre-test, post-test, and follow-up with a control group. The sample consisted of 40 freshmen who scored lower than the average in the Student Adaptation to College Questionnaire (Baker & Siryk, 1986). The convenience sampling method was used to select the students. Then they were assigned to two experimental and control groups. In the present research, academic well-being (Tuominen-Soini et al., 2012), social well-being (Keyes, 1998), and psychological well-being (Ryff, 1989) scales were used. After the pre-test, the experimental group received 18 one-hour sessions of university adaptation training. After two months, a follow-up study was done. The data were analyzed using mixed analysis of variance method.

    Results

    The results revealed that the intervention program significantly impacted students' academic, psychological and social well-being (P<0.01) so that the scores of the well-being components significantly increased in the post-test stage and remained stable in the follow-up stage.

    Conclusion

    Results from the intervention indicated that the educational program based on the CMLEA with amending students' problems in adapting to the university leads to an increase in their well-being components in the first year.

    Keywords: Comprehensive Model of the Lived Experience of Adjustment, Academic Well-being, Psychological Well-being, Social Well-being, Maladjusted Students
  • Khadije Abedini, Siavash Talepasand*, Ishaq Rahimian Booger Pages 473-490
    Background

    Values are the motivational keys for choosing and trying to achieve goals And the value of the school as the degree of respect and holiness that the students have for the school It is considered one of the components of academic well-being.Studies have shown that academic well-being is related to the parental conditional regard as a behavioral pattern of parents. In addition, satisfying the need for autonomy, increasing self-efficacy, and mastery goal orientation are also considered as conditions for achieving well-being and school value, But so far, no research has investigated the relationship of these variables in an integrated manner.

    Aims

    The aim of the present study was to predict Structural Relationship between Positive and Parental Conditional Regard with School Value: The Mediating Role of Academic Self-Efficacy, goal orientation skill-oriented, and Autonomy Need Satisfaction.

    Methods

    The design of this research was descriptive and correlational, the statistical population of the research included all students studying in the first level of high school in Yazd city, 1302 people were selected as a sample using a multi-stage cluster random method, and according to the academic well-being scale, Parental conditional Regard, academic self-efficacy, goal orientation and psychological needs answered. Data analysis was done using Pearson's correlation test and path analysis using LISREL8.8 software.

    Results

    The relevant findings showed that conditional parental Regard has a positive and significant relationship with satisfaction of the need for autonomy, self-efficacy, school value and mastery goal orientation, and also conditional parental Regard with school value with a mediating role of goal orientation, satisfaction of the need for autonomy and direction Mastery goal orientation has a structural relationship.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the choice of a supportive communication model by parents increases the value of school in students by increasing the satisfaction of the need for autonomy, self-efficacy beliefs and guiding people goal mastery orientation.

    Keywords: Parental Conditional Regard, School Value, Academic Self-Efficacy, goal orientation, psychological needs
  • Niki Nirouzadeh* Pages 491-508
    Background

    Social competence is one of the predictors of academic, psychological and social success in adolescents. Previous studies have shown that reality therapy and rational emotional behavioral therapy are suitable methods for improving social adjustment, but so far the efficacy of these two therapeutic approaches on the social competence of adolescent girls has not been studied and compared.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the efficacy of education based on reality therapy and rational emotional behavioral therapy on the social competence of adolescent girls.

    Methods

    The current research design was a pre-test, post-test semi-experimental with a control group and a 2-month follow-up. The statistical population of the research included all female students of the first year of high school in Bushehr schools in the academic year of 2016-2017. The statistical sample consisted of 60 teenage girls who were selected by multi-stage cluster sampling method and randomly were replaced in three groups of 20 people (two experimental groups and one control group). In reality therapy from a combined protocol (Glasser,2010; Wubbolding,2011) and rational emotional behavioral therapy sessions from a combined training package (Ellis,2004; Dryden & Neenan, 2010; Neenan & Dryden, 2009) and to collect Information was also used from the social competence questionnaire (Smart & Sanson, 2003). Repeated measurement analysis of variance, Benferroni post hoc test and SPSS23 software were used for data analysis.

    Results

    The results showed that reality therapy training and REBT significantly increased social competence compared to the control group. Also, reality therapy training increased social competence more compared to rational-emotional-behavioral therapy (P<0.05).

    Conclusion

    According to the obtained findings, it seems that reality therapy and REBT increase social competence in adolescent girls. Therefore, school counselors can use these therapeutic methods to improve the five components of social competence (courage, cooperation, empathy, responsibility and self-control).

    Keywords: reality therapy, rational emotive behavior therapy, social competence, adolescent girls
  • Amir Hashemzadeh, Hamidreza Hatami*, Shokouh-Al-Sadat Banijamali, Hasan Asadzade Pages 509-522
    Background

    Academic burnout and resilience are important components of students' academic performance. One of the methods that seems to be effective in improving academic components is mindfulness training. Limited studies have investigated the efficacy of mindfulness training on burnout and academic resilience of female students.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the efficacy of mindfulness training on academic burnout and academic resilience among female students.

    Methods

    The current research was conducted with a semi-experimental method of pre-test-post-test type. The statistical population of the research included all female students of the first period of secondary schools in the 5th district of Tehran in the academic year of 2016-2017. The random sampling method was a multi-stage cluster. In this way, 2 schools were randomly selected from among all the schools in this area, and then 250 students were randomly selected from among the students who were tested by Meslesh's academic burnout (Schaufeli, et al., 2002) and academic resilience (Samuels, 2004) tests. Then, 30 students were randomly selected among the participants who scored higher in academic burnout and lower in academic resilience. Then 15 students were randomly assigned to the experimental group and 15 to the control group. The mindfulness training package was implemented on the experimental group and after its completion, the subjects of both groups were re-tested to measure the effectiveness of the mindfulness training on the experimental group. In order to analyze the data, in addition to descriptive statistics, covariance analysis was also used.

    Results

    The results indicated that mindfulness-based training was significantly effective in reducing academic burnout and increasing academic resilience of female students (P>0/05).

    Conclusion

    According to the findings, it is concluded that mindfulness-based education can help to increase the academic resilience of female students while reducing academic burnout. Therefore, paying attention to mindfulness training can play an important role in improving the positive aspects of education in students, including reducing burnout and increasing academic resilience.

    Keywords: Mindfulness training, Academic burnout, Academic resilience, Female students
  • Aida Kazemi, Mahnaz Estaki*, Mohammadbagher Ghobari Nab, Manouchehr Moradi Sabzevar Pages 523-538
    Background

    Research emphasizes the importance of emotional intelligence in various aspects of children`s lives, however, fewer studies have focused on designing suitable tests to measure emotional intelligence in children.

    Aims

    The purpose of the present research was to design and validate the emotional intelligence questionnaire according to the Iranian culture.

    Methods

    The current research is descriptive and developmental. The statistical population of the study was all children aged 6 to 9 in Tehran in 1400. The sample size was 618 children, 313 boys, and 305 girls, who were selected from schools in an accessible manner. In this regard, based on a targeted review of scientific research in the field of emotional intelligence, the initial version of the questionnaire with 60 items has been designed. For construct validity, exploratory and confirmatory factor analysis and internal reliability were determined by calculating Cronbach’s alpha coefficient. SPSS version 22 and Amos software were used for data analysis.

    Results

    In the psychometric process questionnaire, items with a validity ratio of less than 0.62 and a validity index of less than 0.79 were removed. Exploratory factor analysis showed 59 items with a 6-factor structure and factor analysis confirmed this finding. Also, the internal consistency of the questions was 0.865, which shows that the questionnaire has good reliability.

    Conclusion

    The tool designed was a valid questionnaire to measure emotional intelligence in the sample of Iranian children that researchers and other relevant professionals can use this tool in their psychological research.

    Keywords: validation, questionnaire designing, Emotional Intelligence, self-assessment form, children
  • Behroz Faramarzi Rad, Somaye Robatmili*, Khadijeh Abolmali, Mehdi Zarehbaramabadi Pages 539-556
    Background

    alexithymia means the inability to cognitively process information and regulate emotions, which is characterized by the clinical inability to identify emotions experienced by oneself or others. alexithymia is one of the factors affecting the incompatibility and interaction of couples, which has a negative effect on their interaction and compatibility, but there is a research gap in the field of predicting these schemas in the target society, so in this research, alexithymia is discussed based on Early maladaptive schemas in married people.

    Aims

    The purpose of this research was to present a structural model for predicting alexithymia based on Early maladaptive schemas with the mediation of emotional self-disclosure.

    Methods

    The method of descriptive research is correlation type using structural equations. The research population was all married women referred to counseling and assistance clinics in Robat Karim city for consensual divorce in the year 2019, and 200 people were selected by the available sampling method. In order to collect data, the Toronto Persian scale of alexithymia (Beshart, 2007), Early maladaptive schemas scale, short form of Yang (2003), and emotional self-disclosure scale (Snell, 2001) were used. In order to analyze the data, descriptive statistical methods and structural equations were used.

    Results

    The results showed that emotional self-disclosure is mediating in the relationship between alexithymia and Early maladaptive schemas (p>0.05) and between alexithymia and Early maladaptive schemas. Considering emotional self-disclosure as a mediating factor, there is an indirect relationship.

    Conclusion

    The results of this research showed that there is a direct and meaningful relationship between Early maladaptive schemas and alexithymia, so that among the variables of Early maladaptive schemas, the variables of emotional deprivation, defectiveness/shame, dependency/Incompetence, Self-sacrifice and Entitlement/Grandiosity predict alexithymia and among the variables of emotional processing, the variable of weakened and suppressed emotions predicts alexithymia and generally, alexithymia in couples can be He predicted based on the mentioned variables. Therefore, these factors should be considered in prevention and treatment programs.

    Keywords: Emotional self-disclosure, Early maladaptive schemas, Emotional
  • Moghqan Alishiri, Biuok Tajeri*, Vahid Kaveh, Hasan Ahadi Pages 557-572
    Background

    Body image refers to how an individual sees their own body and how attractive they feel themselves. Studies have reported on the effect of mindfulness training to improvement body image, also, self-care by empowering effect on this behavior. However, compares the effect these trainings in women with breast cancer has been overlooked.

    Aims

    the aim of this syudy to compare the efficacy of mindfulness training & self-care training on body image in women with breast cancer.

    Methods

    Research method was quasi-experimental with pre-test, post- test, three-month follow-up with control group. The statistical population consist of all patients (30-50) suffering from breast cancer and applied to cancer research center Taleqani Hospital located in Tehran City in 1400 years and operate by mastectomy surgery. Sampling method was Convenience Sampling. 45 available patients selected (fifteen in each experimental group) and replaced randomly in experimental group1 (mindfulness training) and experimental group2 (self-care training). Fifteen other patients placed in control group and did not receive any training. The body image Inventory (Fisher, 1970) was administered pre-test, post-test and follow-up. The training packages were mindfulness training package (cabatzin, 2015) and self-care training package (Clark ET all, 2014). Both traininges applied on experimental groups (ninety minutes each session) weekly and the control group did not receive any training. The data analyzed by mixed analysis variance.

    Results

    Results showed that both of mindfulness training & self-care training were affected the same on increasing to body image (p<0.001). Three- month follow-up confirmed these results. Use to mindfulness and self-care training (mindfulness) can to increase to body image in women with breast cancer.

    Conclusion

    mindfulness & self-care training (especially mindfulness) affective to raise the body image and these components affective to raise the health of these patients

    Keywords: Body Image, Mindfulness, Self-Care, Women with Breast Cancer
  • Sayedeh Marzieh Davoudi, Masoumeh Zhian Bagheri*, Alireza Shokrgozar, MohammadReza Belyad, Mehdi Shahnazari Pages 573-594
    Background

    Methamphetamine abuse has caused problems in the prevention and treatment program due to its destructive effects on the brain and intense temptation with significant psychiatric symptoms. Lack of emotion regulation skills along with dysfunctional cognitive beliefs increases the desire to use methamphetamine. Emotion regulation in methamphetamine abusers has been studied in previous studies, but the study that examines the craving beliefs of drug use based on negative psychological symptoms with the mediating role of emotion regulation difficulty in the researched population. Slow, not found.

    Aims

    This study was conducted with the aim of modeling the prediction of craving beliefs of methamphetamine use based on negative psychological symptoms with the mediating role of difficulty regulating excitement in men abusing methamphetamine.

    Methods

    The method of the present study was descriptive-correlation, structural equation modeling. The statistical population of the study included all male methamphetamine users aged 20 to 45 living in addiction treatment centers affiliated to the Isfahan Welfare organization in 1401-1400, and the sample included 262 people who were selected by available sampling method. The data collection tools included three questionnaires: Craving believes questionnaire (Beck and Clark, 1993), Stress, Anxiety, Depression Scale (Lovibond and Lovibond, 1995), Diffiiculties in Emotion Regulation Scale (Gratz and Romer, 2004) and for analysis The data were also used from structural equation modeling test and path analysis to check the fit of the presented model with the obtained data and SMARTPLS-3 software.

    Results

    The findings of this research showed the causal model of drug craving beliefs based on negative psychological symptoms has a good fit with the mediating role of emotion regulation difficulty in methamphetamine users living in addiction treatment centers in Isfahan Province. (P>0.05).

    Conclusion

    According to the findings obtained in the current research that the weak emotional self-regulation of people in the long term causes their ineffectiveness in controlling addiction withdrawal and this eventually causes the influence of tempting beliefs on the continuation of drug abuse, therefore it is suggested to reduce the craving beliefs of drug use, used training methods to improve emotion regulation.

    Keywords: craving beliefs of drug use, negative psychological symptoms, emotion regulation difficulty, methamphetamine
  • Mojtaba Abbaszade, Ahmad Ghazanfari*, Maryam Chorami, Reza Ahmadi Pages 595-612
    Background

    Research shows that mental disorders are highly prevalent in prisoners and psychological interventions can help them to improve their psychological health. Cognitive behavioral therapy focuses on changing automatic thinking and self-criticism to create a healthy personality. ACT therapy focuses on increasing psychological flexibility, which is the ability to attend to experiences in the present moment without judgment, and in reality therapy emphasizes people's responsibility. However, comparative research on these three treatments in prisoners has received less attention.

    Aims

    The purpose of the research was to compare the efficacy of group therapy based on acceptance and commitment (ACT; Hayes, Strosahl, & Wilson, 1999), cognitive-behavioral therapy (Beck et al., 1979), and reality therapy (Glasser, 1965) on the symptoms of mental disorders in male prisoners of Isfahan Central Prison.

    Methods

    The present research was a semi-experimental type of pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population included all male prisoners of Isfahan Central Prison, from among whom 120 were selected based on systematic random sampling and were placed in experimental and control groups (per group n=30). Before and after the treatment and also during the follow-up period, the subjects completed the checklist of symptoms of mental disorders (SCL-90) by Dragotis et al. (1999). Acceptance and commitment (Hayes, Strosahl & Wilson, 1999), cognitive-behavioral therapy (Beck et al., 1979), and reality therapy (Glasser, 1965) were conducted separately in 12 sessions and the control group was placed on the waiting list. In order to analyze the data, analysis of variance with repeated measurements was used.

    Results

    The results of showed the effectiveness of all three treatment models in improving the symptoms of obsessive-compulsive disorder, interpersonal sensitivity, phobic anxiety, paranoid ideation, and psychoticism (p<0.05). According to the results of the follow-up test, there was a significant difference in the research variables between the three treatment groups and CBT on the symptoms of mental disorders has been significantly more effective than reality therapy and ACT (p<0.05)

    Conclusion

    The results of the research showed that acceptance and commitment therapy, cognitive-behavioral therapy and reality therapy improved the psychological health of male prisoners and CBT was superior.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Reality Therapy, Cognitive- Behavioral Therapy, mental disorders, Prisoners
  • Batool Najjari Alamooti, Javid Peymani, Maryam Bahrami Hidaji*, Sheida Sodagar, Nahid Havasi Soomar Pages 613-625
    Background

    Cold executive functions, working memory and cognitive flexibility are among the main cognitive functions that play a role in attention deficit/hyperactivity disorder. Cognitive rehabilitation has been proposed as an efficacy and non-pharmacological treatment method in improving and promoting cognitive functions in a wide range of mental and behavioral disorders, but until now, the efficacy of cognitive rehabilitation of inhibitory control on the cold executive functions of children with attention deficit/hyperactivity disorder has been less studied despite the importance and necessity of improving and strengthening these structures.

    Aims

    The purpose of this study was to investigating the efficacy of inhibitory control cognitive rehabilitation on cold executive functions such as working memory, cognitive flexibility in children with attention deficit/hyperactivity disorder.

    Methods

    The research design was semi-experimental with a pre-test, post-test and follow-up plan with a control group. The statistical population of the study included male and female students of 7-12 years of elementary school in Tehran in the academic year 2020-2021 who were suffering from attention deficit/hyperactivity disorder. The statistical sample included 30 students who were selected by purposeful sampling, they were randomly assigned to the experimental and control groups. The SNAP Questionnaire (SNAP-IV, Swanson, Nolan and Pelham, 1980), the Computerized Previous Multiple Stimulus Test (N-BACK, Kirchner, 1958) and the Wisconsin Computerized Test (WSCT, Grant & Berg, 1948) were used to collect information. For data analysis, mixed variance analysis method with repeated measurements and SPSS24 software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there is a difference in the performance of the experimental group and the control group in the components of active memory and cognitive flexibility (P<0.05).

    Conclusion

    According to the obtained findings, it seems that structured tasks aimed at strengthening interference inhibition and response to improve cold executive functions, Working memory and cognitive flexibility help students with attention deficit/hyperactivity disorder

    Keywords: cognitive rehabilitation, inhibitory control, cold executive functions, working memory, cognitive flexibility, attention deficit, hyperactivity disorder