فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 43 (پاییز 1401)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 43 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا عشقی پور، بهناز رفیعی مقدم صفحات 11-32

    رسوخ ساختاری رسانه های مکتوب به مدد تکمیل صنعت چاپ توسط گوتنبرگ از اروپا بر شاکله جراید و مطبوعات جهان، موضوعی غیر قابل انکار است. بر اساس پژوهش ها و یافته های خبرگان رسانه های مکتوب فارسی، به ویژه گستره جغرافیایی ایران، تاجیکستان، هندوستان، پاکستان، افغانستان، قسمت هایی از ترکیه و عراق و سوریه و... که زبان فارسی محور ارتباطات کلامی آنهاست، تاثیر تاریخی مطبوعات فارسی شبه قاره هند (اخبارات) بر چینش و ریخت شناسی جراید فارسی آنها متعین و مبرهن است و مصداق واضحی بر آن جراید دوران مشروطیت تا چندین دهه بعد از آن است.«عبدالحسین سپنتا»، متفکر، روزنامه نگار، شاعر، نویسنده، ادیب، مورخ، محقق، مترجم و هنرمند ایرانی که عنوانش با فیلم «دختر لر» در افکار عمومی شناخته می شود، نقشی بسزا در بستر فعل و انفعالات رسانه ای مابین هند و ایران محقق ساخته و تاثیرات تکوینی نافذی بر الگوهای رایج محتوایی، چیدمانی، مضمونی و صوری جراید هم عصرش ایفا نموده است. این پژوهش ضمن اشاره به فرازهایی مستدل از تاثیر مطبوعات فارسی زبان شبه قاره بر جراید فارسی ایرانی به تبیین شرح حال حرفه ای رسانه ای و مطبوعاتی «سپنتا» و دستاوردهای وی می پردازد.

    کلیدواژگان: ایران، روزنامه نگاری فارسی، شبه قاره هند، جراید، چینش محتوا، عبدالحسین سپنتا، مطبوعات
  • داود آقارفیعی صفحات 33-56

    موضوع: 

    هر چند طلیعه آغاز حرفه روزنامه نگاری ایران در زمان محمدشاه قاجار همراه با نشریه «کاغذ اخبار» و کوشش های موسس آن یعنی «میرزا صالح شیرازی»  صورتی قابل توجه یافت و این حرکت در واقع آغاز موج آشنایی ایرانیان با رسانه ها- اگر چه به صورت ابتدایی- نام گرفت، اما برخی نویسندگان و سیاحانی هم بودند روزنامه و روزنامه نگاری را پیش از وی به فارسی زبانان معرفی کردند این متن ها تا حدی بسیار در تاریخ روزنامه نگاری ایران مغفول مانده اند و لازم است از نو بازخوانی و بررسی شوند. سفرنامه «تحفه العالم» نوشته «میرعبدالطیف خان شوشتری» و سفرنامه «مسیر طالبی» نوشته «میرزا ابوطالب خان اصفهانی» از جمله این متون مغفول مانده هستند. در این مقاله سعی بر آن داریم با طرح دو سوال، نقش و اهمیت کتاب های مذکور را در زمینه روزنامه و روزنامه نگاری مورد بازخوانی قرار دهیم: 1. اهمیت کتاب های تحفه العالم و مسیر طالبی در  بافتار اجتماعی و فرهنگی زمانه خود چیست؟ 2. کتاب های تحفه العالم و مسیر طالبی از منظر روزنامه نگاری و علوم رسانه ای دارای چه نکات برجسته و قابل توجهی هستند؟

    روش پژوهش: 

    این مقاله با رویکردی تاریخی- توصیفی و با روش کتاب شناسی توصیفی/ تحلیلی نگاشته شده است و در صدد است به بررسی نخستین متن های فارسی در زمینه روزنامه نگاری بپردازد.

    یافته ها

    یافته های مقاله نشان می دهد که دو متن مورد بررسی از منظر معرفی «شیوه های روزنامه نگاری» برای فارسی زبانان دارای اهمیت بسیار هستند، چرا که در زمانه ای نگاشته شدند که هنوز در ایران مفهومی به اسم روزنامه و مطبوعات، ناشناخته بود و همچنین از منظر علم تاریخ نگاری نیز رویکرد «عینی تاریخی» را برای خود برگزیده اند.

    نتایج

    در نهایت مقاله پیشنهاد دارد که این متون بازبینی شوند و در سطوح آموزشی روزنامه نگاری مورد بازخوانی قرار گیرند. همچنین اهمیت بررسی متون تاریخی برای درک بهتر سیر تحولی و تکاملی روزنامه نگاری در ایران، از جمله نتایج حاصله پژوهش پیش روی است.

    کلیدواژگان: تحفه العالم، رسانه، روزنامه نگاری، کتاب شناسی متون فارسی، مسیر طالبی
  • قربانعلی کناررودی صفحات 57-82

    از روزنامه های مهم منتشر شده در گیلان، روزنامه «جنگل» بود که ضمن انعکاس اخبار نظامی و اعلامیه های نهضت جنگل، به نوعی سخنگوی آن به شمار می رفت. در این روزنامه مهمترین اخبار مربوط به نهضت جنگل، تلگراف ها و گزارش هایی از حوادث گیلان و نقاط مختلف جهان به چاپ می رسید. روزنامه «جنگل» در سال های 1294 تا 1300 ش به عنوان نشریه ای پیشرو در بیان آزادی های سیاسی و اجتماعی در فضای رسانه ای ایران مطرح شد. از این رو مطالعه آن علاوه بر شناخت اندیشه ها و آرای رهبران نهضت جنگل، تصویری روشن از اوضاع سیاسی و اجتماعی آن دوره از تاریخ ایران به دست می دهد. در این مطالعه تلاش خواهد شد تا ضمن بررسی محتوایی روزنامه «جنگل»، مهمترین مولفه ها و مضامین آن تبیین و تحلیل شود و به این پرسش پاسخ داده شود که «مهمترین مولفه ها و مضامین روزنامه «جنگل» چه بود و میزان تبعیت آن از قانون تازه تصویب شده مطبوعات (1326ق/18 بهمن 1286ش) به چه میزان بود؟ عدالت طلبی، وطن خواهی، بیگانه ستیزی، اعتراض به دستگاه حکومت وقت، تحریض به قیام علیه ظلم، دغدغه های ملی گرایانه و میهن پرستانه از جمله مولفه ها و مضامینی هستند که در روزنامه «جنگل» بازتاب پیدا کرده است. بررسی و تحلیل محتوای مطالب روزنامه «جنگل» نشان می دهد آنچه امکان بیان این مولفه ها و مضامین ضد دولت مرکزی را فراهم ساخته، فقدان ضمانت اجرایی برای قانون مطبوعات است.

    کلیدواژگان: بیگانه ستیزی، روزنامه «جنگل»، قانون مطبوعات، نهضت جنگل، وطن خواهی
  • داود فریدپور، محمدحسین قربانی، حمیدرضا فریدپور صفحات 83-110

    بررسی و تحلیل تحولات کشورهای منطقه بالتیک حکایت از آن دارد که روسیه، علاوه بر ابزارهای سنتی فشارهای اقتصادی و نظامی، برای مشروعیت بخشیدن به منافع خود -در فضای پس از اتحاد جماهیر شوروی- به مرور نفوذ خود را از طریق ابزارهای قدرت نرم در چارچوب استراتژی منجمد در محیط جنگ شناختی گسترش داده است. درنتیجه؛ اقلیت بزرگ روسی زبان قادرند بازیگران موثری در جهت دهی سیاست های پر ابهام و البته خصمانه کرملین به شمار آیند.هدف اساسی روسیه از ارایه ابزارهای این نوع قدرت بر پایه تحقیقات و توصیه های اندیشمندانی همچون جوزف نای، دکترین پریماکوف و نظریه گراسیموف پیش می رود و به همین دلیل؛مقاله پیش رو تلاش دارد تا با تجزیه وتحلیل دقیق و کیفی روش های عمومی و رایج علمی همچون: استنتاج، مقایسه، تشبیه، توصیف، توضیح و ترکیب بهره گرفته و از شاخص های کلیدی ازجمله؛ نقش کلیدی رسانه های اجتماعی، سازمان ها و نهادهای دولتی و خصوصی، دیپلماسی، ایدیولوژی، قانون و اقتصاد آن را در جعبه ابزار جنگ شناختی ارایه دهد، بنابراین در مقاله حاضر بینشی از ماهیت قدرت فریب و ابهام بخشی روسیه ارایه می شود و درعین حال تلاش دارد تا منافع واقعی فدراسیون روسیه را در بخش های بعدی پژوهش مورد بحث بررسی بیشتر قرار دهد. اکنون در بیان مسیله و چالش اصلی این پژوهش می توان گفت؛ قدرت نرم به منافع چندگانه روسیه در فضای پس از اتحاد جماهیر شوروی مشروعیت آشکاری بخشیده و تلاش دارد با به کارگیری ابزارها و اقدامات خاص در این راستا، از بازیگران و اهداف تعیین شده امتیازات موردنیاز را دریافت کند. در ادامه؛ این احتمال وجود دارد مزیت چنین نفوذی، منجر به مخالفت موثر و جدی ایالات متحده در بین سایر جوامع و حاکمیت ها، شبیه به روسیه نیز شود.

    کلیدواژگان: جنگ شناخت، سیاست های روسیه، قدرت نرم، کشورهای بالتیک، نفوذ، قومیت های روس
  • عبدالرسول هاشمی صفحات 111-134

    مطبوعات به عنوان یکی از ارکان اطلاع رسانی و از موثرترین رسانه های گروهی، نقش تعیین کننده ای در تحولات سیاسی و اجتماعی کشورها دارد. درتاریخ معاصر کشور ما نیز مطبوعات از جایگاه برجسته ای برخوردارند و مطالعه تحولات مربوط به تاریخ معاصر کشورمان بدون در نظرگرفتن نقش مطبوعات ناقص خواهد بود. بندر بوشهر در شمار شهرهای پیشتاز در عرصه مطبوعات، خبرنگاری و خبرنویسی است. نقش مطبوعات در این شهر در فراهم کردن زمینه های فکری و فرهنگی جنبش مشروطیت اهمیت بسزایی دارد. به باور محققان، روزنامه مظفری را باید مهم ترین و پیشرفته ترین روزنامه انقلابی، آزادی خواه و ضدانگلیسی بوشهر در سرتاسر عصر مشروطیت تلقی کرد. این مطالعه با هدف بررسی و تحلیل نقش مطبوعات بوشهر در فراهم کردن زمینه های فکری و اجتماعی جنبش مشروطیت در عهد قاجار تدوین شده است. روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ایست. نتایح نشان می دهد روزنامه های چاپ شده در بندر بوشهر در ارتباط نزدیکی با مطبوعات درتبعید مانند حبل المتین در هندوستان بوده است و انتشار آن محدود به این بندر نبوده بلکه در مقیاس فرامنطقه ای منتشر شده بود. همچنین پرداختن به موضوع زنان، وطن پرستی و تحولات جهانی مانند جنگ روسیه و ژاپن و درعین حال حساسیت به اخبار و وقایع اتفاق افتاده در این دیار و در مقیاس ملی از جمله ویزگی های این مطبوعات مانند روزنامه مظفری است. روزنامه و مطبوعات بوشهر همانند دیگر عناصر مدرن در ارتباط با روند مدرنیسم و کشورهای استعمارگر مانند انگلستان در بوشهر رونق گرفت اما در همان آغاز هویت خود را با آزادی خواهی و در رویارویی با استعمار و استبداد تعریف کرد. همچنین این مطبوعات در سوق دادن اقشار مختلف جامعه از جمله زنان به مشارکت در حیات سیاسی و اجتماعی نقش موثری ایفا کرده اند.

    کلیدواژگان: جنبش مشروطیت، روزنامه مظفری، مدرنیته، مطبوعات بوشهر
  • امین امیریان، الهام کشوری صفحات 135-160
    زمینه و هدف

    قانون‎گریزی یکی از معضلات و مسایل اجتماعی پراهمیت در تمامی جوامع مدنی است که برای حل معضلی به این مهمی در حال چاره‎جویی و چاره اندیشی هستند. به این دلیل که حیات و بقای هر جامعه‎ای وابسته به وجود نظم است و نظم هم جز با قانون‎پذیری به دست نخواهد آمد؛ پس نخستین قدم برای داتن جامعه سالم و قانون‎گرا، وضع قوانین بروز و سازگار با نیازهای اعضای جامعه است. هدف از پژوهش حاضر بررسی علل و عوامل اجتماعی قانون‎گریزی در میان جوانان شهرستان اصفهان بوده و ارتباط آن را با داشتن دوستان و خانواده قانون‎گریز، احساس عدالت توزیعی، اعتماد اجتماعی و کنترل اجتماعی را واکاوی می‎کند.

    روش

    روشی که در این پژوهش از آن استفاده شده، روش پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش، تمامی شهروندان جوان 18 تا 29 ساله شهر اصفهان است. از فرمول کوکران استفاده شده است که 390 نفر از نمونه‎گیری تصادفی چند مرحله‎ای تحت عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار جمع‎آوری داده‎های متغیر قانون‎گریزی پرسشنامه تدوین شده توسط پژوهشگر است که در راستای تعیین اعتبار آن نیز از اعتبار صوری و برای تعیین پایایی آن از روش همسانی درونی از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته‎های توصیفی پژوهش نیز نشان داد که میزان قانون‎گریزی در میان جوانان را می‎توان گفت به طرز قابل توجهی بالا است. باید گفت که به نظر می‎رسد اولین قدم یعنی وضع قوانین کارا و مناسب با شرایط جامعه به درستی انجام نشده است. باید درنظر داشت که در این پژوهش سعی شده تا سازوکارهای پیشگیری از قانون‎گریزی مورد توجه قرار بگیرد که ارتکاب جرم از تجمیع سه عامل بوده:1- مجرم باانگیزه، 2-سیبل مساعد و 3-محیط و اوضاع و احوال مناسب بوده است، پس بهتر آن است که 3 عامل گفته شده را یعنی اقدامات لازم باید متوجه فردی که مرتکب بالقوه است به قصد نزول انگیزه یا نظر بر سیبل یا بزه‎دیده در راستای کم کردن مجال‎های جنایی با محیط اطراف با هدف ناسازگار کردن مقدمات انجام جرم باشد.

    نتیجه گیری

    قانون‎گریزی که معضلی اجتماعی مضر به حال سلامت جامعه است، منشا آن عدم انطباق افراد بوده، عدم انطباقی که حاکم بر ارتباطات فرد و جامعه است. چنین ناسازگاری‎هایی که خودشان معلول عوامل مختلفی اعم از خرد و کلان بود و این خود دلیلی بر ضعیف شدن همبستگی‎ها و انسجام‎های جامعوی شده، وحدت اجتماعی را به مخاطره انداخته و درنهایت شرایط آنومیکی را برای جامعه رقم زده و حاکم می‎کند

    کلیدواژگان: تحلیل جرم شناختی، رسانه، شهرستان اصفهان، قانون‎پذیری، قانون‎گریزی
|
  • HAMIDREZA ESHGHI POUR, BEHNAZ RAFIEI MOGHADAM Pages 11-32

    The structural penetration of written media, thanks to Gutenberg's completion of the printing industry from Europe, on the world's newspapers and press, is an undeniable issue. Based on the researches and findings of Persian written media experts, especially the geographical area of Iran, Tajikistan, India, Pakistan, Afghanistan, parts of Turkey, Iraq, Syria, etc., where the Persian language is the center of their verbal communication, the historical impact of the press The Farsi of the Indian subcontinent (Akhbarat) is determined and proved by the layout and morphology of their Persian newspapers, and it is a clear example of those newspapers during the constitutional period until several decades after that. "Abdul Hossein Sepanta", an Iranian thinker, journalist, poet, writer, writer, historian, researcher, translator and artist, whose title is known in the public opinion with the film "Ler's Girl", plays a significant role in the context of media interactions between India. And Iran has created a scholar and has exerted a penetrating influence on the common patterns of content, arrangement, theme and form of contemporary newspapers. This research, while referring to some well-argued passages about the influence of the Persian-language press of the subcontinent on Iranian Persian newspapers, explains the biography of Spanta's media and press career and his achievements.

    Keywords: Abdul Hossein Sepanta, content arrangement, Indian Subcontinent, Iran, Newspapers, Persian journalism, Press
  • Dawood Agharafii Pages 33-56
    Objective

    This article aims to examine the first Persian texts in the field of journalism. The beginning of Iran's journalism career during the time of Mohammad Shah Qajar along with the publication "Kaghaz Akhbar" and the efforts of its founder, "Mirza Saleh Shirazi". Before Mirza Saleh newspaper and his efforts in this field, left texts, however brief, to introduce the newspaper and journalism in Persian language, however, their efforts were less noticed and appreciated by the public. The travelogue "Tohfat-al-alam" written by "Mir abdul-latif khan shoushtari" and the travelogue "Masir talebi" written by "Mirza abutaleb khan isfahani" are among these neglected texts. In this article, we posing two questions: 1. What is the importance of Tohfat-al-alam and Path of Talebi books in the social and cultural context of our time? 2. From the point of view of journalism and media science, what are the outstanding and significant points of Tohfat-al-alam and Masir talebi?

    Methods

    with a historical-descriptive approach and descriptive/analytical bibliographic method.

    Results

    The results of the article show that the two examined texts are very important for Persian speakers Because they were written at a time when the concept of newspaper and press was still unknown in Iran from the point of view of introducing "journalistic methods" and also from.

    Conclusions

    Finally, the article suggests that these texts should be revised and re-read at the educational levels of journalism. Also, the importance of examining historical texts for a better understanding of the evolution and evolution of journalism in Iran is one of the results of the forward-looking research.

    Keywords: bibliography, Journalism, Masir talebi, persian texts, Tohfat-al-alam
  • Ghorbanali Kenarroudi Pages 57-82

    One of the most important newspapers published in Guilan was the "Jangal" newspaper, which, while reflecting military news and announcements of the Jangal movement, was considered as its spokesperson. In this newspaper, the most important news related to the forest movement, telegrams and reports of incidents in Guilan and other parts of the world were published. In the years 1294 to 1300, "Jengal" newspaper emerged as a leading publication in the expression of political and social freedoms in the media space of Iran. Therefore, its study, in addition to understanding the thoughts and opinions of the leaders of the Jungle Movement, gives a clear picture of the political and social situation of that period of Iran's history. In this study, an attempt will be made to explain and analyze the most important components and themes of "Jangal" newspaper while examining its content, and to answer the question, "What were the most important components and themes of "Jangal" newspaper and the degree of compliance How much was it from the newly approved press law (1326 AH/18 Bahman 1286)? Seeking justice, patriotism, xenophobia, protest against the government of the time, incitement to revolt against oppression, nationalist and patriotic concerns are among the components and themes reflected in "Jangal" newspaper. Is. The review and analysis of the contents of "Jangal" newspaper shows that what made it possible to express these components and themes against the central government is the lack of executive guarantee for the press law.

    Keywords: Jangal newspaper, Jangal Movement, Patriotis, Press law, xenophobia
  • Davoud Faridpour, MohamadHosin Ghorbani, HamidReza Faridpour Pages 83-110

    The study and analysis of the developments in the Baltic region indicates that Russia, in addition to the traditional means of economic and military pressure, gradually uses soft power tools in the framework of the strategy to legitimize its interests in the Soviet Union environment of cognitive warfare has expanded. as a result; The large Russian-speaking minority is capable of being an effective actor in directing the Kremlin's ambiguous and hostile policies.Russia's basic goal of providing tools of this type of power is based on the research and recommendations of thinkers such as Joseph Nye, Primakov's doctrine and Gerasimov's theory, and for this reason;The following article tries to analyze and qualitatively analyze general and common scientific methods such as: inference, comparison, simile, description, explanation and combination and take advantage of key indicators such as; To present the key role of social media, public and private organizations and institutions, diplomacy, ideology, law and economics in the toolbox of cognitive warfare, therefore, in this article, an insight into the nature of Russia's power of deception and obfuscation is provided, while at the same time it tries to achieve real benefits. The Russian Federation should be discussed further in the next parts of the research.Now, in stating the main problem and challenge of this research, we can say; Soft power has given clear legitimacy to the multiple interests of Russia in the -Soviet Union space and is trying to get the necessary concessions from the actors and targets by using special tools and measures in this direction. In the following; It is likely that the advantage of such influence would lead to effective and serious opposition to the United States among other societies and governments, similar to Russia.

    Keywords: Baltic countries, Influence, Russian ethnicities, Russian policies, Soft power, War of knowledge
  • Abdolrasool Hashemi Pages 111-134
    Objective

    As one of the pillars of information and one of the most effective mass media, the press plays a decisive role in the political and social developments of countries. In the contemporary history of Iran, the press has a prominent position. Bandar Bushehr is one of the leading cities in the field of press, journalism and news writing. The role of the press in this city has been very important in providing intellectual and cultural grounds for the constitutional movement. This study was compiled with the aim of investigating and analyzing the role of Bushehr press in providing the intellectual and social grounds of the constitutional movement.

    Methods

    The research method used in this study is the documentary and library method, which has been tried to use authentic and first class documents.

    Results

    The results show that the newspapers printed in Bushehr port were closely related to the press in exile such as Habal Al Matin in India and its publication was not limited to this port but was published on a trans-regional scale. Also, dealing with the issue of women, patriotism and global developments such as the Russo-Japanese War, and at the same time being sensitive to the news and events that happened in this country on a national scale are among the features of this press like Mozaffari newspaper.

    Conclusions

    The newspaper and press in Bushehr port, like other modern elements, flourished in connection with the process of modernism and colonial countries such as England, but at the very beginning, it defined its identity by confronting colonialism and tyranny. This press has played an effective role in leading different sections of society, including women, to participate in political and social life. According to researchers, Mozaffari newspaper should be considered the most important and advanced revolutionary, freedom-loving and anti-British newspaper throughout the constitutional era.

    Keywords: Bushehr Press, Constitutional Movement, modernity, Mozaffari Newspaper
  • Amin Amirian, Elham Keshvari Pages 135-160
    Objective

    evasion of the law is one of the most important social problems in all civil societies, which are searching for solutions to solve such an important problem. This is because the life and survival of any society depends on the existence of order, and order will not be achieved except through legality; Therefore, the first step for creating a healthy and law-oriented society is to establish up-to-date laws that are compatible with the needs of the members of the society. The purpose of this research is to investigate the causes and social factors of lawlessness among the youth of Isfahan city and examines its relationship with having friends and family who are lawless, sense of distributive justice, social trust and social control.

    Method

    The method used in this research was a survey method. The statistical population of the research is all young citizens aged 18 to 29 in Isfahan city. Cochran's formula was used, and 390 people were selected from multi-stage random sampling under the title of sample. The tool for collecting data on the variable of illegality is a questionnaire prepared by the researcher, in order to determine its validity, face validity has been used, and to determine its reliability, the internal consistency method has been used using Cronbach's alpha method.

    Results

    The descriptive findings of the research also showed that the level of lawlessness among young people is significantly high. It must be said that it seems that the first step, i.e. the establishment of effective laws suitable to the conditions of the society, has not been done properly. It should be kept in mind that in this research, an attempt has been made to pay attention to the prevention mechanisms of lawlessness, that the commission of a crime is a combination of three factors: 1- a motivated criminal, 2- a favorable situation, and 3- the environment and circumstances were suitable. Therefore, it is better that the 3 mentioned factors, i.e. the necessary measures, should be directed at the person who is a potential perpetrator with the intention of lowering the motivation or opinion on Sibel or the victim in order to reduce the criminal areas with the surrounding environment with the aim of making the preparations for committing the crime inconsistent. be

    Conclusion

    Lawlessness, which is a social problem that is harmful to the health of the society, is caused by the non-compliance of individuals, the non-compliance that governs the relationship between the individual and the society. Such incompatibilities, which themselves were the result of various factors, both micro and macro, and this in itself is a reason for the weakening of social solidarity and cohesion, endangering social unity and ultimately creating and ruling anomic conditions for the society. slow:

    Keywords: criminological analysis, Isfahan City, lawfulness, Lawlessness, Media