فهرست مطالب

نشریه مطالعات دانشگاه
پیاپی 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا صفری شالی* صفحه 1
    پیشینه و اهداف

    مصرف در ابتدا به عنوان مفهومی صرفا اقتصادی در نظر گرفته می شد، اما جامعه شناسانی مانند «ماکس وبر» مصرف را فرایندی شامل کردارهای اجتماعی و فرهنگی متفاوت تعریف کردند که نه فقط ناشی از عوامل اقتصادی، بلکه بیان کننده ی تفاوت هایی میان گروه های اجتماعی است و بعدا جامعه شناسانی مانند «پی یر بوردیو» و «ژان بودریار» بصورت خاص به مقوله مصرف فرهنگی پرداختند. مقاله ی حاضر به بررسی مصرف فرهنگی در بین دانشجویان دانشگاه های دولتی (تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری) می پردازد.

    روش

    از دو روش اسنادی (کتابخانه ای) و میدانی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. جامعه ی آماری این پیمایش 651524 نفر می باشد که با در نظر گرفتن پراکندگی و واریانس جامعه ی آماری در بین دانشگاه های مختلف و رعایت قواعد نمونه گیری برحسب اصل نسبت و توزیع رشته های تحصیلی، از 1500 نفر در دانشگاه های مورد مطالعه، پرسشنامه تکمیل شد.

    یافته ها

     نتایج توصیفی یافته ها نشان می دهد که در مجموع 51 درصد در حد کم و بسیارکم، 22 درصد در حد زیاد و خیلی زیاد، و 27 درصد در حد متوسط (گاهی اوقات) مصرف فرهنگی در ابعاد مختلف دارند. با توجه به میانگین به دست آمده (50/2 در بازه ی 1 تا 5)، می توان گفت میزان مصرف فرهنگی توسط دانشجویان در حد متوسط رو به پایین است. و مقایسه مصرف فرهنگی برحسب مقاطع تحصیلی نشان می دهد که بیشترین میزان مصرف فرهنگی به ترتیب در بین دانشجویان کارشناسی (2.57)، دکتری (2.53) و سپس کارشناسی ارشد (2.40) می باشد. با توجه یافته های پژوهش حاضر، می توان گفت که علی رغم گذران بخشی از اوقات فراغت دانشجویان در شبکه های اجتماعی و دیدن فیلم و گوش دادن به موسیقی، پرداختن به آموزه ها و مناسک دینی (شرکت در مراسم مساجد، تکایا و هییت ها، زیارت اماکن مذهبی و...) در بین اکثریت نسبی دانشجویان به عنوان یکی از اشکال گذران اوقات زندگی برحسب مصارف فرهنگی محسوب می گردد.

    نتیجه گیری

    هرچه برنامه ریزی فرهنگی با توجه به اولویت ها، نیازمندی ها و مطالبات جامعه هدف و با در نظر گرفتن سیاست های فرهنگی و ارزش های ایرانی و اسلامی صورت گیرد، غیریت سازی در بین دانشجویان و جوانان کاهش یافته و امکان ورود برای فرهنگ دگری از طریق خلا گفتمانی کاهش خواهد یافت. در ضمن با توجه به اینکه برنامه ریزی و اقدامات فرهنگی معمولا دیربازده هستند، نباید نگاه پروژه محور و قایم به فرد، کوتاه مدت، جزیره ای، موازی کاری یا نادیده انگاری به آنها داشت، بلکه باید نگاهی پروسه محور، تکمیلی و انباشتی و با توجه به فرهنگ ملی کشور داشته باشیم. لذا انجام سیاستگذاری و برنامه ریزی فرهنگی و اجتماعی از سوی سازمان های مرتبط با هدف متنوع سازی گذران اوقات فراغت گروه هدف با توجه به الگوهای آموزشی و تربیتی کشور توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مصرف فرهنگی، گذران اوقات فراغت، ارزش های اسلامی و ایرانی، مطالعه، شبکه های اجتماعی
  • کرم حبیب پور گتابی*، فاطمه یوسفی ایل ذوله صفحات 35-62
    پیشینه و اهداف

    مصرف سیگار در بین دانشجویان دختر یک پارادوکس اساسی است؛ از این حیث که طبق انتظار، دانشجویان، به عنوان افرادی فرهیخته و تحصیل کرده، از یک سو از آگاهی و شناخت کافی در مورد مصرف سیگار و پیامدهای آن برخوردارند، اما از سوی دیگر، بنابه دلایل مختلفی که نیاز به مطالعه و تدقیق دارد، به مصرف آن گرایش یافته و استمرار می بخشند.

    روش

    با عنایت به این که هدف اصلی این تحقیق مطالعه ی تجربه ی زیسته دانشجویان دختر از مصرف سیگار و شرایط متنی و ساختاری این تجربه بود، بنابراین پارادایم این تحقیق، تفسیری، روش شناسی آن کیفی و روش آن پدیدارشناسی با رویکرد توصیفی بود. مشارکت کنندگان در این تحقیق دانشجویان دختر دانشگاه خوارزمی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در کلیه ی رشته های تحصیلی در سال تحصیلی 98-1397 بودند که با 13 نفر از آن ها مصاحبه ی عمیق نیمه ساختاریافته با معیار اشباع نظری برای رسیدن به حجم نمونه شد.

    یافته ها

    دانشجویان دختر با مصرف سیگار و استفاده از آن به عنوان امری به هنجار و ابزاری برای تمایز، دیده شدن و مقاومت علیه گفتمان مردانگی و نظام دانایی، سوژه سازی و کردارهای تقسیم کننده ی آن در جامعه، سعی در بازسازی هویت جنسیتی خود داشته و خواهان آن اند «دیگری» برساخته شده از هویتشان توسط دیگران در خلال مناسبات اجتماعی را تغییر داده و هویت جنسیتی جدیدی را بر مبنای ارزش های مدرن حمل بر خود آرمانی خویش برسازند. این هویت جنسیتی زنان مدرن امروزی امری ثابت و لایتغیر نبوده و تحت تاثیر شرایط و زمینه های مختلف، دستخوش فرایند «بازاندیشی» است؛ یعنی دانشجویان دختر امروز در جامعه ی مدرن، انسان بازاندیش اند و به تعریف و بازتعریف خود از طریق مشاهده و بازتاب اطلاعات روانشناختی و اجتماعی درباره ی مسیرهای ممکن زندگی می پردازند، دایما هویت شخصی خود را خلق و تصحیح می‏کنند، و این که که هستند و چگونه این گونه شدند را مدام مرور می نمایند.

    نتیجه گیری

    مصرف سیگار هم حوزه ای برای انقیاد و سلطه ی زنان و هم حوزه ای برای مقاومت در برابر ایدیولوژی ها و گفتمان های مسلط است. سیگار کشیدن دانشجویان، یک کنش خودتعریفی، بازتعریفی و یا یک کنش مقاومت برای آنها با هویت های حاشیه ای و داغ ننگ است که سعی می کنند با مصرف آن، هویت جنسیتی خود را بازتعریف و بازسازی کنند.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، هویت جنسیتی، بازسازی هویت، مردانگی، دیگری
  • اصغر ایزدی جیران* صفحات 63-87
    پیشینه و اهداف

    رویکرد مردم شناختی، دانشگاه را همچون یک جامعه تصور می کند که  ارزش ها و باورهایی را طی زمان پدید آورده است. در این مقاله به گروهی از جماعت دانشگاهی متمرکز شده ام که از خلال روابط اجتماعی و فرهنگ، رنج می کشند. با وجود اینکه دانشجویان مهم ترین اعضای قبیله ی دانشگاهی هستند، اما در فرودست ترین موقعیت قرار دارند، و برای همین تحت خشونت قرار می گیرند. بنابراین، تمرکز مردم شناختی من روی روابط قدرت، فرهنگ و تجربه است.

    روش

    با استفاده از روش تاریخ زندگی رایج در پژوهش های مردم شناختی، به داستان دو دانشجو از دو دانشگاه متفاوت در ایران گوش داده ام. یکی با صدای اول شخص و دیگری با صدای سوم شخص روایت شده اند. سپس، با بیرون کشیدن تم های آنالیتیک، داستان ها را تحلیل کرده ام.

    یافته ها

    در فرهنگ دانشگاهی در ایران، همواره دانشجویان نسبت به استادان در موقعیت نابرابری قرار می گیرند. تمایل به خشونت ورزی استادان دقیقا از آگاهی از این نابرابری شکل می گیرد. صحنه ی دانشگاه، صحنه ی رویارویی استادان قدرتمند و دانشجویان بی قدرت است. اما نکته ی ظریف تر آن است که دانشجویان به یکسان بی قدرت نیستند؛ آن هایی از دانشجویان بیشتر مستعد خشونت می شوند که به لحاظ شخصیتی، اجتماعی و طبقاتی، ویژگی های فرودستی در تعریف فرهنگی دارند. تماشاچیان، شامل دانشجویان و استادان دیگر، با سکوت یا خشنودی، باعث می شدند تا صحنه های خشونت همچون روال عادی زندگی روزمره جا بیفتند. به این ترتیب، مردم عادی نقش به سزایی در خلق منطقه های مستعد خشونت دارند. انکار شخص بودگی یا انسان بودن مهم ترین تجربه ای بود که این دو قربانی از آن رنج می کشیدند. پیامدهای این خشونت دانشگاهی عبارت بودند از ترومای طولانی مدت، تمایل به خودکشی، و اعتیاد، که در نهایت به از بین بردن بخشی از وجود علاقه مند به رشته و دانش دانشگاهی منجر شد.

    نتیجه گیری

    گفته نشدن و دیده نشدن رنج ها زخم های التیام نیافته را همچون یک پریشانی روانی در دانشجویان پدید می آورد: زندگی هایی پر از اندوه و پر از خشم. جز در سال های اخیر، که به واسطه ی شبکه های اجتماعی، افشاگری هایی از سوی قربانیان صورت گرفته، همچنان بخش بزرگی از جنگ درون قبیله ای در دانشگاه در پستوهای راهروها، کلاس ها، و اتاق های دانشکده هاست.

    کلیدواژگان: خشونت روزمره، دانشجو، دانشگاه، تاریخ زندگی، مردم شناسی پزشکی انتقادی
  • جلیل کریمی* صفحات 89-124
    پیشینه و اهداف

    گسترش شتابزده نظام آموزش عالی در چند دهه ی اخیر، حاصل مرکزگرایی و یکسان نگری سیاستی و برنامه ای است. بهرغم مزیتها و چالشهای متفاوت استانها، تصمیم گیری ها عمدتا بر مبنای اهداف کوتاه مدت و در مواردی بر اساس منفعت طلبی تشکیلاتی مراکز آموزش عالی، یا در سطح کلان تر مبتنی بر نسبت خرده نظام های آموزش عالی با جریان های سیاسی و دولت ها انجام شده است. پیامدهای این وضعیت، نیاز به بازاندیشی و در پیش گرفتن رویکردی متفاوت را آشکار ساخته است. آموزش عالی در مقام خرده نظامی اجتماعی، از لحاظ ساختاری و کارکردی، با مسایل و آسیب های جدی روبروست. در سطح کلان، هماهنگی با دیگر خرده نظام ها و کارایی بیرونی مورد انتقاد است. در سطح درون نظامی، از لحاظ کارکردی، آموزش عالی با اهداف مقرر فاصله دارد و صرفا در سطح کمی، آن هم نه در مقایسه با استانداردهای جهانی اجتماعات علمی، تا حدی به اهداف دست یافته است. بهای این رشد کمی، افت سطح کیفیت در بیشتر زمینه ها و همه سطوح است. با این همه، مدیران مشغول روزمرگی اداره ی امور و پژوهشگران نیز عمدتا به موضوعات و مسایل جزیی آموزش عالی و نه کلیت آن پرداخته اند. این مقاله می کوشد منطق درونی نظام آموزش عالی و نسبت آن با محیطش را تحلیل کند. طبق شواهد، مسایل نظام آموزش عالی، در همه ی اجزای آن بازتولید شده است. در بعضی مراکز، از جمله دانشگاه رازی، که موضوع این مقاله است، این مشکلات وزن و ابعاد خاص تر می یابد.

    روش ها

    با توجه به اهداف این پژوهش، از روش کیفی، به ویژه «تحلیل داده های شفاهی» برآمده از مصاحبه های عمیق استفاده کرده ایم. مصاحبه ها به صورت انفرادی  و در مجموع شامل 24 مورد از مدیران سابق و وقت دانشگاه و چند نفر صاحبنظر، و به دو صورت حضوری و مجازی انجام شده است. گزاره های دریافتی در سطوح سه گانه کلان، میانی و خرد و در حوزه های مختلف آموزش، پژوهش، فرهنگی و...، به صورت  گزاره های روایی مبتنی بر مفاهیم و مقولات نهایی در متن ارایه شده است.

    یافته ها

    فقدان استقلال آکادمیک، سیاست زدگی دانشگاه، کمبود بودجه، تقسیم قدرت معیوب، فقدان دانش مدیریت، مدیریت غیرمشارکتی، تمرکزگرایی، نظام گزینش مسیله دار(حوزه مدیریت)؛ مشکل آموزش و پرورش عمومی، گرایش افراطی به علوم پزشکی، مدرک گرایی، غلبه گرایش های سنتی در آموزش،... (حوزه آموزش)؛ سیاست زدگی پژوهش ، نگاه کمی گرا، دولتی بودن بودجه ، نبودن تقاضای پژوهشی بیرونی، گرایش افراطی به مقاله نویسی (حوزه پژوهش)؛ تقلیل گرایی فرهنگی، کمبود فضای اجتماعی، ضعف سرمایه فرهنگی اعضای هیات فقدان مطالبه گری (حوزه فرهنگی)؛ سطح پایین ورزش همگانی، فقر نسبی دانشجویان، کمبود فضای عمومی دانشجویی، مشکلات تعاملی کارمندان، عدم اعتماد دانشجویان(حوزه دانشجویی)؛ فقدان نگرش مثبت به علم در جامعه و سازمان ها، افت جایگاه دانشگاه در جامعه، عدم احساس نیاز جامعه به پژوهش، فقدان صنایع پیشرفته، مناسبات نادرست تعاملی، کارمندسالاری، روابط عمومی غیرحرفه ای (حوزه تعاملات).

    نتیجه گیری

      آسیب های سطح کلان نقش مهم تری در ایجاد وضعیت فعلی به عهده داشته اند. موانع و مشکلات سطح میانی در مرتبه ی دوم، و سطوح خرد کمتر از همه نقش داشته اند. در بین حوزه ها نیز، مشکلات عمدتا در حوزه ی مدیریت و پژوهش و حوزه ی فرهنگی و تعامل با جامعه متمرکز هستند. نگاه مصاحبه شوندگان به آینده نیز چندان خوشبینانه نبوده است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی آموزش عالی، دانشگاه رازی، تحلیل کیفی، کرمانشاه
  • صدرا خسروی* صفحات 125-152
    پیشینه و اهداف

    آزادی دانشگاهی می تواند شامل آزادی بیان در دانشگاه و بر دانشگاه باشد. حق آزادی بیان و کنش بیان آزادانه، هم درباره ی دانشجویان و هم درباره ی استادان، پژوهیدنی است. درباره ی امکان های فناورانه ی بیان آزادانه در کلاس مجازی، تعاملی تر شدن ارتباط دانشجو -استاد (و ارتباط استاد -دانشجو) در ارتباط های با وساطت فناوری، و تبلور فرهنگ های مشارکتی دانشگاهی در فضای سایبر (و فرهنگ های دانشگاهی مشارکتی در فضای فیزیکی)، امیدهایی ابراز شده است. پرسش آن است که آیا دانشجویان خود را برخوردار از آزادی بیان می دانند؟ اگر آری، چرا این حق را در قالب کنش بیان آزادانه متجلی نمی کنند یا با کدام جایگزین ، آن را نمودین می کنند؟ در غیر این صورت، موانع بیان آزادانه و محدودیت های آزادی بیان در ارتباط های آموزشی دانشگاهی برخط چه هستند؟

    روش

    این مقاله بر اساس یک خودمردم نگاری از یک تجربه آموختن برخط نگاشته شده است. داده ها از ارتباطهای برخط دانشجویان در برنامه کارشناسی ارشد علم اطلاعات، دانشگاه تبریز، سال تحصیلی 1400-1399 گردآوری شده بودند. این میدان بر اساس فن نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بود.

    یافته ها

    در این تجربه آموزش دانشگاهی برخط در دوران همه گیری کرونا در ایران، کمتر شاهد بودیم که دانشجویان آزادی بیان خود را در قالب پرسش، چالش یا انتقاد به کار گیرند. من به مفاهیم پلیس، سیاست، ناراهه، عدم توافق و سوژگی ژاک رانسیر ارجاع دادم تا ادراک دانشجویان به (عدم) برخوداری از آزادی بیان، کنش (عدم) بیان آزادانه توسط آن ها، و بافت های اجتماعی گسترده تر این ارتباط ها را معنادار کنم.

    نتیجه گیری

    آزادی بیان در اینترنت، در آموزش عالی، و در دانشگاه دیجیتال، گاه محدود، گاه ممیزی، و گاه حتی مسدود می شود.

    کلیدواژگان: آزادی بیان، آزادی دانشگاهی، آموزش برخط
  • حامد طاهری کیا* صفحات 153-181
    پیشینه و اهداف

    تولید و چرخش اطلاعات سازوکاری است که به شکل گیری حقیقت و آگاهی و تاثیرگذاری بر احساسات کمک می کند. نشر و چرخش اطلاعات در وضعیت دیجیتال، آگاهی جمعی ظرفیت دریافت اطلاعاتی را دارد که امکان تغییر در وضعیت تاریخی زندگی را مهیا می کنند. بر این اساس، جنبش دانشجویی و فعل وانفعال سیاسی دانشجویان در دانشگاه با تولید و چرخش اطلاعات به واسطه شبکه های اجتماعی دچار تحول شده است. هدف اصلی این مقاله بررسی موقعیت تاثیرگذاری شبکه ی اجتماعی اینستاگرام، به مثابه ی فضایی برای تولید اطلاعات بر پایه ی تصویر، بر جنبش دانشجویی است.

    روش

    این مقاله در پارادایم پساانسان گرایی انجام شده است. در پارادایم پساانسانگرایی، روش پرداختن به مسیله به شیوه ای است که تولید نوشتار خلاقانه برای نشان دادن عاملیت نیروهای غیرانسانی اهمیت می یابد. همچنین، مقاله در روش پساکیفی انجام شده است. داده ها از 19 صفحه ی اینستاگرامی تشکل های سیاسی و صنفی دانشجویی جمع آوری شده اند. پست های صفحات، با توجه به شکل و مضامینی که داشتند، نمونه گیری نظری و سپس نمونه ها به مثابه ی موقعیت های تحلیلی انتخاب شدند.

    یافته ها

    این مقاله نشان می دهد که تولید محتوا در شبکه اجتماعی اینستاگرام قالبی جدید از کنش سیاسی را تعریف کرده است. تشکل های سیاسی و صنفی دانشجویی با تولید پوسترها، عکس ها، و تصاویر مختلف از فعالیت های سیاسی خود اطلاع رسانی و درباره وضعیت سیاسی جامعه ی ایران آگاهی بخشی می کنند، با این توجه که این شکل از آگاهی بخشی هدفش عموم جامعه ایران است. تشکل های صنفی دانشجویی هم با انتشار تصاویر و عکس های مختلف درباره خواسته های صنفی دانشجویی اطلاع رسانی می کنند با این تفاوت که جامعه هدف دریافت اطلاعات دانشجویان دانشگاه هستند. در مجموع، ماهیت شبکه ای تشکل های سیاسی و صنفی دانشجویی به هرچه دیداری شدن سیاست و اشتراک پیدا کردن دانشگاه به طور گسترده با دورن و بیرون دانشگاه منجر شده و دانشگاه را به موقعیتی قابل توجه برای دیگران تبدیل کرده است. 

    نتیجه گیری

    تولید و چرخش اطلاعات درباره ی رخدادها، دغدغه ها و برنامه ها توسط تشکل های سیاسی و صنفی دانشجویی، به تولید آگاهی جمعی برای جماعت دیجیتالی منجر می شود. تولید و چرخش اطلاعات امکان های تبدیل آگاهی جمعی به کنش را در جغرافیای فیزیکی دانشگاه فراهم می آورد. تنیدگی جغرافیای دیجیتال و جغرافیای فیزیکی به ایجاد فرافضا در دانشگاه منجر شده است که در آن جمعیتی با تحولات آگاهی به دنبال تحول در وضعیت دانشگاه هستند. از سوی دیگر، برای تشکل های دانشجویی، اینستاگرام به بصری شدن سیاست، ایجاد عقلانیت نمایشی برای تولید موقعیت سیاسی، و نگارخانه ای شدن سیاست نتیجه شده است.

    کلیدواژگان: اینستاگرام، سیاست، دانشگاه، تصویر، دانشجو
  • مهدی حسین زاده فرمی* صفحات 183-205
    پیشینه و اهداف

    امروزه دانشگاه نقش تعیین کننده ای در حیات جامعه دارد و اجتماعات دانشجویی یکی از بنیادی ترین مولفه های دانشگاه است. توانمندسازی فرهنگی و اجتماعی دانشجویان با میانجی گری اجتماعات دانشجویی از مهم ترین مباحث مفهومی و نظری این مقاله است.

    روش

    اطلاعات از طریق تکنیک مصاحبه ی فردی و گروهی جمع آوری شده است. 60 نفر از کنشگران فعال در گروه های دانشجویی، همچون انجمن های علمی دانشجویی، کانون های فرهنگی، هنری، ادبی، اجتماعی و مذهبی و نشریات دانشجویی، افرادی بودند که طرف گفت وگوهای عمیق فردی و گروهی قرار گرفتند. در این گفت وگوها، با تمرکز بر شاخص های فعالیت های اجتماعی و فرهنگی در بستر دانشگاه، توانمندسازی فرهنگی دانشجویان جست وجو شد.

    یافته ها

    به طور کلی، برای اجتماعات دانشجویی در ایران و جهان، کارکردهای متعددی را می توان متصور شد: کارکرد آموزشی، کارکرد اجتماعی، کارکرد علمی، کارکرد فرهنگی، کارکرد روانی و کارکرد امیدبخشی. از یافته های مهم این مقاله این است که دو رویکرد اساسی برای توانمندسازی فرهنگی دانشجویان احصا شده است. در رویکرد اول که عبارت است از برنامه ریزی «تمرکزگرایانه و از بالا به پایین»، برنامه ها و فعالیت های توانمندساز، بر اساس نیازسنجی هایی که انجام می شود، توسط مسیولین آموزشی، پژوهشی و فرهنگی دانشگاه ها برای دانشجویان طراحی و اجرا می گردد. در این شیوه از توانمندسازی، کلیت برنامه به صورت متمرکز در نهادهای متولی طراحی شده و بر اساس نیازهای اولویت بندی شده ی دانشجویان انجام می گیرد. آموزش کار گروهی، آموزش هنر، آموزش های شغل یابی و کارآفرینی، برنامه های هویت یابی، فعالیت های علمی و پژوهشی، فعالیت های اوقات فراغت و سرگرمی، فعالیت های مذهبی، فعالیت های خیریه و عام المنفعه و آموزش مهارت های زندگی از جمله فعالیت های توانمندساز فرهنگی هستند. رویکرد دوم از طریق فعالیت های فرهنگی دانشجویان عبارت است از توانمندسازی «اجتماع محور». در این رویکرد، اجتماعات دانشجویی تشکیل شده و از طریق فرایندهای مشارکتی و گروهی، فعالیت های مورد نیاز گروه های هدف ارایه می گردد. نهادهای مسیول تنها در قالب یک «تسهیل گر» ظاهر شده ومی توانند در راستای تشکیل اجتماعات کوچک دانشجویی، به ترویج و حمایت از تشکیل اجتماعات گروه ها، مشارکت، کار گروهی و... بپردازند. بنابراین، برنامه در سطح اجتماعات دانشجویی طراحی شده و جهت جلب حمایت از اجرا به مقامات رسمی اعلان می شود.

    کلیدواژگان: اجتماعات دانشجویی، توانمندسازی فرهنگی و اجتماعی، کارکردهای اجتماعات دانشجویی، رویکرد بالا به پایین، رویکرد اجتماع محور
  • رضا غلامی* صفحات 207-220

    گفتگو از بسترها، اصول و قواید پیشرفت علمی و ساختاربخشی به حرکت علمی کشور، جزو مباحث مهم و نافع در جامعه علمی محسوب می شود. در عین حال، هر گونه بحث عالمانه در این ساحت نیازمند تیوری مشخص و اجتناب از رویکردهای اجتماعی به توسعه علمی بدور از ساده سازی یا سطحی نگری است. در این میان، بررسی سه گزاره نقشی تعیین کننده دارد : معماری پذیری علم و تفکر حاکم بر معماری پذیری در رشد علم در جهان؛ التفات به وضع ملی و ظرفیت های آن در رشد علمی با لحاظ تقابل طبیعی با جهانی شدن علم؛ تمایز مواجهه اسلام با علم در بستر اجتماعی- تاریخی خود با رویارویی تاریخی مسیحیت با علم و پیامدهای آن مانند تولد یک گزاره تازه یعنی رهایی از دین به منزله لازمه توسعه علمی. این مقاله، با روش تحلیلی ار رهگذر توجه به این سه گزاره مهم، کتاب معماری علم در ایران را مورد نقادی قرار داده و نهایتا در بعضی موارد، به پاسخ هایی مغایر با رویکردهای کتاب مزبور رسیده است. از طرف دیگر، مقاله کوشش کرده تا با یادآوری خلاها و برداشت های نادرست کتاب، فرصت لازم را برای تعمیق نظرات در باب معماری علم در ایران ایجاد کند.

    کلیدواژگان: معماری علم، حرکت علمی، توسعه علمی
  • فرهاد بیانی* صفحات 221-228

    کتاب «چهارچوبی برای سیاستگذاری علم؛ تعامل علوم طبیعی و علوم انسانی» به قلم محمدرضا قایمی نیک، مدعی پرداختن به موضوع و مسیله سیاستگذاری علم است. تمرکز این نوشتار در نقد کتاب مذکور ناظر به رویکرد و ایستار موجود در آن است و ارزیابی مباحث تاریخی آن در باب علم چندان مورد التفاط نخواهد بود. از جهت کیفیت نگارش و نوشتار، کتاب در وضعیت مناسبی نیست و در جای جای آن می توان اشتباهات نوشتاری، دستوری و نگارشی در باب کلمات و جملات را دید. همچنین در ارتباط با فرمت و صورت بندی کتاب نیز باید گفت فرایند تبدیل یک اثر پژوهشی به کتاب به خوبی صورت نگرفته و با نواقصی همراه است. این نواقص هم در تغییر فرمت و صورت بندی یک پژوهش به کتاب به چشم می خورد و هم در جملات و نوشتار کتاب مشهود است و می تواند نوعی شتابزدگی را نشان دهد. در باب نگرش کتاب باید گفت ایده موسوم به «فرایند استعماری کسب علم» در این اثر برجستگی دارد که مورد نقد جدی است. این رویکرد، علم را یک پروژه می بیند تا یک پروسه و فرایند و زمینه ساز ایده بومی سازی و علوم انسانی اسلامی است که خود محل نقدها و پرسش های جدی است. با این حال، نقد اصلی این مقاله مربوط به روش شناسی است که این کتاب مبنای خود قرار داده است. روش شناسی موسوم به روش شناسی بنیادین که توسط نویسنده برای تحلیل مباحث اتخاذ شده محل تردیدها و چالش هایی است که کوشیده ام به برخی از آنها اشاره کنم.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری علم، روش شناسی بنیادین، نقد، علم بومی
|
  • Reza Safari Shali * Page 1
    Background and Objectives

    At first, consumption was considered as a purely economic concept, however "Max Weber" defined consumption as a process including different social and cultural actions, which is not only caused by economic factors, but also expresses the differences between social groups. Later sociologists like " Pierre Bourdieu and Jean Baudrillard specifically addressed the category of cultural consumption. At the theoretical level, cultural consumption means the acceptance and use of various products and symbols of the cultural system, and it determines the type of tendency and taste of consumers. This article examines cultural consumption among students of public universities (under the coverage of Ministry of Science, Research and Technology).

    Methods

    According to Cultural consumption indicators mentioned above a survey was conducted. The statistical population of this survey is 651,524 people, taking into account the dispersion and variance of the statistical population among different universities and following the sampling rules according to the principle of proportion and distribution of study fields, a questionnaire was completed from 1500 people in the studied universities.

    Findings

      The descriptive results of the findings show that a total of 51% have low and very low levels, 22% have high and very high levels, and 27% have moderate (sometimes) cultural consumption in different dimensions. According to the obtained average (2.50 in the range of 1 to 5), it can be said that the amount of cultural consumption by students is on average decreasing. The comparison according to educational levels shows that the highest amount of cultural consumption is among undergraduate (2.57), doctoral (2.53) and then master's students (2.40), respectively. According to the findings of the present research, it can be said that despite spending part of the students' free time on social networks and watching movies and listening to music, attending to religious teachings and rituals (participating in mosque ceremonies, holy shrines, visiting religious places, etc.) among the relative majority of students, it is considered as one of the forms of spending time in terms of cultural consumption

    Conclusion

    The significant suggestion of the current research is to carry out cultural and social policy and planning by related organizations with the aim of diversifying the leisure time of the target group according to the country's educational patterns; Because as long as cultural planning is done according to the priorities, needs and demands of the target community and taking into account cultural policies and Iranian and Islamic values, alienation among students and young people will be reduced and the possibility of entering culture through a discourse gap will be reduced.

    Keywords: cultural consumption, leisure time, Islamic, Iranian values, study, social networks
  • Karam Habibpour Gatabi *, Fatemeh Yousefi Ilzoleh Pages 35-62
    Background and Objectives

    At first, consumption was considered as a purely economic concept, however "Max Weber" defined consumption as a process including different social and cultural actions, which is not only caused by economic factors, but also expresses the differences between social groups. Later sociologists like " Pierre Bourdieu and Jean Baudrillard specifically addressed the category of cultural consumption. At the theoretical level, cultural consumption means the acceptance and use of various products and symbols of the cultural system, and it determines the type of tendency and taste of consumers. This article examines cultural consumption among students of public universities (under the coverage of Ministry of Science, Research and Technology).

    Methods

    According to Cultural consumption indicators mentioned above a survey was conducted. The statistical population of this survey is 651,524 people, taking into account the dispersion and variance of the statistical population among different universities and following the sampling rules according to the principle of proportion and distribution of study fields, a questionnaire was completed from 1500 people in the studied universities.

    Findings

     The descriptive results of the findings show that a total of 51% have low and very low levels, 22% have high and very high levels, and 27% have moderate (sometimes) cultural consumption in different dimensions. According to the obtained average (2.50 in the range of 1 to 5), it can be said that the amount of cultural consumption by students is on average decreasing. The comparison according to educational levels shows that the highest amount of cultural consumption is among undergraduate (2.57), doctoral (2.53) and then master's students (2.40), respectively. According to the findings of the present research, it can be said that despite spending part of the students' free time on social networks and watching movies and listening to music, attending to religious teachings and rituals (participating in mosque ceremonies, holy shrines, visiting religious places, etc.) among the relative majority of students, it is considered as one of the forms of spending time in terms of cultural consumption

    Conclusion

    The significant suggestion of the current research is to carry out cultural and social policy and planning by related organizations with the aim of diversifying the leisure time of the target group according to the country's educational patterns; Because as long as cultural planning is done according to the priorities, needs and demands of the target community and taking into account cultural policies and Iranian and Islamic values, alienation among students and young people will be reduced and the possibility of entering culture through a discourse gap will be reduced.

    Keywords: cultural consumption, leisure time, Islamic, Iranian values, study, social networks
  • Asghar Izadi-Jeiran * Pages 63-87
    Background and Objectives

    An Anthropological approach consider university as a society which creates some values and beliefs historically. Meanwhile Tony Becher by his concept “academic tribes” had been asserted on macro structures and abstract level, in this study I focus on micro lives and concrete level in Iranian universities. Among academic crowd, I approach a group who suffer out of social relation and culture. Although college students are the most important members of academic tribe, they locate in a subaltern situation, leading to do violence against them. Therefore, my anthropological focus has been on power relations, culture, and experience.

    Methods

    Using life history method which is current in anthropological researches, I listen to the story of two students, Masum and Hiwa, in Iranian universities. One of them narrated through first person view point, and the other by third person view point. Then, I analyzed these stories via extracting analytic themes.

    Findings

    The two academic tribes which studied in this research are in the way of developing the culture of attack-trauma and culture of racist humility. Through telling the life story of Masum and Hiwa, I make sense of violence in academic tribe by locating these stories in contexts, experiences, and outcomes. In the culture of university in Iran, college students in relation to their professors are placed in an unequal situation. The will to do violence by professors exactly rooted in knowing this inequality. The scene of university, in the experiences of the two students, is the scene of encountering the powerful professors and the powerless students. The subtle point is that all students are not equally powerless of which who are the prone to be violated who in the cultural definitions are inferior personally, socially, and economically. These three components form the power to resistance differently among the different students. Spectacles include other students and professors, through silence and pleasance, cause the scenes of violence became the routine procedures of everyday life. Therefore, lay people has an influential role in creating the violence-prone zones. Denying personhood or being human, was the main experience that these two victims had been suffering. They experience and understand themselves as persons who do not have value and because of that they have a capacity to be assaulted physically or being humiliated in front of classmates and other professors. In conclusion, Masum and Hiwa easily became an instrument and then exploited in academic life. The outcomes of this academic violence were long term trauma, will to commit suicide, and addiction.

    Conclusion

    In apparently calm and peaceful institutions such as universities, there are particular practices and talks which produce “everyday violence”. Everyday violence, which accepted as routine procedures of academic culture, are small wars that are not seen but kill the hope and psyche of students. The suffering which are not telling and not listening crate un-healed wounds as a mental distress among students: Lives full of sadness and rage.

    Keywords: Everyday Violence&rdquo, Student&rdquo, University&rdquo, Life History&rdquo, &ldquo, Critical Medical Anthropology&rdquo
  • Jalil Karimi * Pages 89-124
    Background and Objectives

    Despite the different advantages and challenges of the provinces, decisions have been made mainly based on short-term goals and in some cases based on the organizational utilitarianism or on a larger level based on the relationships of higher education sub-systems with political currents and governments. This have revealed the need to rethink and adopt a different approach. Higher education is facing serious problems and damages in terms of structure and function. At the macro level, coordination with other micro systems and external efficiency are criticized. Within the system, from a functional point of view, higher education is far from the set goals, and only on a quantitative level, and not compared to the global standards of scientific communities, it has achieved the goals to some extent. The price of this quantitative growth is the drop in the quality level in most fields and all levels. However, administrators, busy with daily affairs and researchers have mainly studied the micro-issues of higher education and not its entirety. This article tries to analyze the internal logic of the higher education system (Razi University) and its relationship with its environment. According to the evidence, the problems of the higher education system have been reproduced in all its components.

    Methods

    According to the goals of this research, we have used the qualitative method, especially the "oral data analysis" (Flick, 2017) resulting from in-depth interviews. The interviews were conducted individually and in total, including 24 cases of former and current administrators of the university and several experts, in both face-to-face and virtual ways. The propositions received at three levels of macro, middle and micro and in different fields are presented in the form of narrative propositions based on concepts and final categories in the text.

    Findings

    lack of academic independence, politicization of the university, lack of budget, defective power distribution, lack of management knowledge, non-participatory management, centralization, problematic selection system (management field); The problem of public education, extreme tendency towards medical sciences, degreecism, the predominance of traditional tendencies in education, ... (field of education); The politicization of research, the quantitative approach, the government funding, the lack of external research demand, the extreme tendency to write Article (research field); Cultural reductionism, lack of social space, weak cultural capital of board members, lack of demandingness (cultural field); Low level of public sports, relative poverty of students, lack of public space for students, interaction problems of employees, lack of trust of students (student area); Lack of positive attitude towards science in society and organizations, decline of the university's position in society, lack of feeling of society's need for research, lack of advanced industries, incorrect interactive relationships, bureaucracy, non-professional public relations (interactions).

    Conclusion

    macro-level damages have played a more important role in creating the current situation. Obstacles and problems of the middle level are second, and micro levels have played the least role. Among the fields, the problems are mainly concentrated in the field of management and research and the field of culture and interaction with the society. The interviewees' view of the future is not very optimistic.

    Keywords: higher education, Kermanshah, Pathology, Razi University
  • Sadra Khosravi * Pages 125-152
    Background and Objectives

    Academic Freedom may include both freedom of expression in and on academia. Recently, there has been hopes for technological possibilities of free speech in virtual classerooms, more interactivity in student-professor (& professor-student) communications, and emergence (and prevalence) of academic participatory cultures (and participatory academic cultures) over the internet. Still the question is if students believe they possess freedom of expression (or not)? If yes, why they have not practiced it, or how they performed it alternately? If they don’t feel like this, what are the barriers of free speech and what are the limits of freedom of expression in technology-mediated communications in higher education in Iran?

    Methods

    This paper is based on an auto-ethnography of an online learning experience. Data were collected from graduate students in MA program in Information Science, University of Tabriz, Iran, 2020-2021. This fieldwork was chosen through a convenience sampling technique.

    Findings

    Most course instructors finished classes by ending their lectures, and never asked if there was a question, challenge, or comment. I hardly ever observed students asking questions, posing challenges, or expressing disagreement. Many students preferred not to participate in class activities or even community discussions. Some students expressed they were not interested in expressing their ideas in social media or the public sphere either. Students describe their initial encounters with instructors in terms of ambiguity, anxiety, avoidance, respect, or subterfuge. Students who did not participate in discussions, excessively appreciated instructors. There was a spiral of silence in the class: others did not express opinions; neither do I. There were three main reasons for not expressing almost anything in the class: I do not care about the course and/or class; I don’t have a piece of information, opinion, or any comment to share; I am worried about the class instructor or other students’ potential reaction. This reaction could  be muting, moralizing, marginalizing, censorship, threatening, enticement, bullying, mockery, rowdiness, or inadvertency. I referred to Rancièrean concepts of police, politics, impasse, dissensus, and subjectification, to make sense of students’ perceptions of (not) possessing freedom of expression, their acts of (not) exercising free speech, and their wider social contexts of communications.

    Conclusion

    Freedom of expression over the internet, in academia, and within the digital university is restricted, censured, or even blocked. More than a space for expression (even with tension), Adobe Connect classes and WhatsApp groups were spaces of silence and dominance. Muting or marginalizing are not the only means and methods for neutralizing and naturalizing not to participate, or reducing participation to expression of agreement or even concensus. Over-stressing (in the name of motivating) to express ideas, or even making (pseudo)participation as compulsory, were alternative techniques and technologies of oppression and repression. The question is whether silence is a passive and minimal reaction to others’ expressions, or it can be a form of active and agentic dissensus or resistance against dominance or repression. Freedom of silence is a communication right, as important as freedom of expression; silence is an expression also, an out-and-loud expression.

    Keywords: Freedom of Expression, Academic Freedom, Online Learning
  • Hamed Taheri Kia * Pages 153-181
    Background and Objectives

    The production and circulation of information are significant features of the information era. The production and circulation of information are systems for shaping the truth, and knowledge and affecting feelings. Information is like a force that strikes history so as to make a new shape out of it. The information era in the digital situation is a different period of the information society. By releasing and circulating information in the digital situation, the collective consciousness has the capacity to receive information. Receiving information provides the possibility of transformations in conditions of historical life. Hence, the main claim of the article is that student political movements and interactions in the university have been revolutionized by the production and circulation of information in social networks. Contrary to Persian research, there are several English types of research about the role of social networks in the formation of political collective consciousness and political movements. The main object of the article is to analyze the effects of Instagram on students’ political movements and student’s union demands.

    Methods

    This article is in the paradigm of post-humanism. In the paradigm of post-humanism the process of problematization and analysis is related to production of creative writing that is able to emphasize and reveal the agency of nonhuman forces. Also, this article is a post-qualitative method. Data has been gathered from 19 Instagram pages of student political organizations and guilds. Instagram posts were selected by considering their forms and concepts. There was a theoretical sampling, and then samples as analytic positions were employed.

    Findings

    By entering social networks, student political organizations and guilds have found a network matter. Due to the networking of political organizations and guilds, they have gained wide audiences. Wide audiences from inside and outside of the university are the most significant feature that student political organizations and guilds have achieved. This article explains that content production on Instagram has introduced a new form of political activity. Student political organizations and guilds, by producing posters, photos, and images about their political activities and programs, are raising awareness about the political state of the society of Iran. In this stage, the target of raising awareness is the Iranian public. Further, student guilds produce photos and images about student union demands. Despite student political organizations, for student guilds, the production of the information is just for the society of students. Consequently, the growth of visualizing the political activities and events and sharing the university widely with the population inside and outside of the university is the result of the networking matter of student political organizations and guilds. Therefore Iranian university is more under consideration by the Iranian public.

    Conclusion

    Production and circulation of information about events, ideas, and programs by student political organizations and guilds have resulted in the production of collective consciousness for the digital population. Production and circulation of the information provide possibilities for turning student collective consciousness into political actions in the physical geography of the university. The rise of hyper-space has ensued from the entanglement of digital and physical geography. In the hyper-space of the university, the population of students is more politically aware and they try more to make changes in the university situation. Moreover, for student organizations, Instagram has developed the visualization of politics, the theatrical rationality for the production of political positions, and gallerization of the politics.

    Keywords: Instagram, politics, university, image, student
  • Mahdi Hosseinzadeh Feremi * Pages 183-205
    Background and Objectives

    Today, the university plays a decisive role in the life of society, and student associations are one of the most fundamental components of the university. Cultural and social empowerment of students through the mediation of student communities is one of the most important conceptual and theoretical topics of this article.

    Methods

    information was collected through individual and group interview techniques. 60 active activists in student groups, such as student-scientific associations, cultural, artistic, literary, social and religious centers, and student publications, were the people who took part in deep individual and group discussions. In these conversations, by focusing on the indicators of social and cultural activities in the context of the university, the cultural empowerment of students was sought.

    Findings

    In general, several functions can be imagined for student communities in Iran and the world: educational function, social function, scientific function, cultural function, psychological function, and hopeful function. One of the important findings of this article is that two basic approaches for cultural empowerment of students have been identified. In the first approach, which consists of "centralized and top-down" planning, empowering programs and activities are designed and implemented for students by the educational, research and cultural officials of the universities based on the needs assessment. In this way of empowerment, the whole program is designed in a centralized manner in the responsible institutions and is carried out based on the prioritized needs of the students. Group work training, art training, job search and entrepreneurship training, identity programs, scientific and research activities, leisure and entertainment activities, religious activities, charity and public benefit activities, and life skills training are among cultural empowering activities.

    Conclusion

    The second approach through the students' cultural activities is "community-oriented" empowerment. In this approach, student communities are formed and activities needed by the target groups are presented through collaborative and group processes. The responsible institutions have appeared only in the form of a "facilitator" and can promote and support the formation of groups, participation, teamwork, etc. in order to form small student communities. Therefore, the program is designed at the level of student communities and announced to official authorities in order to gain support for the implementation.

    Keywords: student communities, cultural, social empowerment, functions of student communities, top-down approach, community-oriented approach
  • Reza Gholami * Pages 207-220

    The discussion on the bases, principles and rules of scientific progress and structuring the scientific movement of the country is considered as one of the important and useful topics in the academic community. By this way, any scholarly discussion in this field, for scientific development without simplification or superficiality, requires specific theory and avoidance of social approaches. Meantime, the study of three propositions has a determining role: the acceptability of the architecture of science and the thinking governing it in the global scientific development, paying attention to the national situation and its capacities in scientific growth in terms of natural contrast with the globalization of science, and distinguishing Islam's confrontation with science in the socio-historical context or the historical confrontation of Christianity with science and its consequences, such as the birth of a new proposition, that is, liberation from religion as a requirement for scientific development. This article, through an analytical method and taking into account the three aforementioned important propositions, has tried to critically review the book entitled The Architecture of Science in Iran and utmost in some cases, it has reached conclusion contrary to the approaches highlighted in the same book. On the other hand, by reminding the gaps and misconception in the book, the current article has tried to create the necessary opportunity to further deepen opinions in the field of the architecture of science in Iran.

  • Farhad Bayani * Pages 221-228

    A Framework for Science Policy Making; Interaction of Natural Sciences and Humanities, by Mohammad Reza Qaemi Nick, claims to deal with the issue of science policy. The focus of this article in criticizing the mentioned book is on the approach and the evaluation of its historical topics regarding science will not be much discussed. In terms of the quality of writing, the book is not in a good condition, and in some places, you can see mistakes in writing and grammar about words and sentences. Also, in relation to the format and formulation of the book, it should be said that the process of converting a research work into a book has not been done well and is accompanied by shortcomings. These defects are seen both in changing the format and formulation of a research to a book, and in the sentences and writing of the book, and can show a kind of haste. Regarding the attitude of the book, it should be said that the idea of the "colonial process of acquiring knowledge" is prominent in this work, which is subject to serious criticism. This approach sees science as a project rather than a process and is the foundation of the idea of localization and Islamizing the humanities, which itself is a place of criticism and serious questions. However, the main criticism of this article is related to the methodology on which this book is based. The methodology known as the fundamental methodology adopted by the author to analyze the topics is the place of doubts and challenges that I have tried to point out some of them.

    Keywords: Science policy making, Fundamental methodology, Critique, Local science