فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 128، فروردین 1402)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 128، فروردین 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید محمدی*، محمدجواد مهدی زاده راینی، وحید دهباشی، ابوالقاسم باقری صفحات 1-21
    زمینه و هدف

    اصلاح نظام تولید در بخش کشاورزی مستلزم تعریف و پیاده سازی الگویی برای کشت محصولات، برمبنای سیاست های کلان کشور، ساختار بازار، دانش کشاورزان و پتانسیل های منطقه ای و اقلیمی در راستای حفظ محیط زیست، کاهش مصرف آب و دستیابی به مزیت های اقتصادی پایدار است. هدف از مطالعه حاضر کاربرد مدل برنامه ریزی فازی خاکستری با رویکرد زیست محیطی و کاهش مصرف آب در تعیین الگوی بهینه کشت در شهرستان جیرفت می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از نظر هدف یک تحقیق کاربردی، از نظر روش مطالعه علی و از نظر روش تحقیق و ماهیت و شیوه نگرش پرداختن به مساله استنباطی است. برنامه ریزی خاکستری یکی از روش های تحلیل سیستم های خاکستری، برای تصمیم گیری تحت شرایط عدم حتمیت است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد سطح زیر کشت سیب زمینی بین 5292 و 7/5328 هکتار، در منطقه می تواند تغییر کند. سطح زیر کشت پیاز بین 1547 و 9/2349 قابل تغییر است. سطح زیر کشت گوجه فرنگی بین 6/530 و 4/985 هکتار، در منطقه می تواند تغییر کند. سطح زیر کشت هندوانه بین 5/129 و 5/240 قابل تغییر است. سطح زیر کشت ذرت دانه ای بین 840 و1560 هکتار، در منطقه می تواند تغییر کند. سطح زیر کشت یونجه بین 7/1204 و 3/2237 قابل تغییر است. کشاورزان شهرستان جیرفت با توجه به محدودیت های ذکرشده و باهدف حداکثر مقدار سود، 1/4910 هکتار گندم، 5/1644 هکتار جو و 6/2063 هکتار خیار می توانند کشت کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    از آنجا که توسعه خدمات زیربنایی در کاهش محدودیت های منابع تاثیر به سزایی دارد، توجه به این امر در خصوص استفاده بهینه از منابع برای افزایش سودآوری فعالیت های منطقه می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: الگوی بهینه کشت، برنامه ریزی ریاضی، محیط زیست، منابع آب، جیرفت
  • گلبرگ صادقیان*، منصوره طاهباز، پانته آ حکیمیان صفحات 23-38
    زمینه و هدف

    نیاز به مسکن مناسب نه تنها برای افراد بلکه برای دولت ها نیز یک دغدغه است. اگر طراحی موثر در قبال تغییرات اقلیمی اتفاق نیفتد، پیامدهایی بحران زا و بروز مشکلات زیست محیطی و در نتیجه تنزل کیفیت زندگی انسان، درجوامع گوناگون در پی خواهد داشت. در این راستا هدف اصلی تحقیق حاضر، شناسایی وضعیت موجود و ارزیابی اصول اقلیمی به کار رفته در طراحی مسکن معاصر و همچنین سنجش شرایط زیستی، آسایشی و کیفیت زندگی در آپارتمان ها می باشد.

    روش بررسی

    رویکرد روش شناسی این پژوهش کمی و راهبرد آن مطالعه موردی، تحقیق میدانی و انجام شبیه سازی با استفاده از نرم افزارهای Design Builder و Climate Studio است. همچنین از روش توصیفی پیمایشی و تحلیل آماری با نرم افزارSPSS(26)  با استفاده از پرسشنامه برای بررسی رضایتمندی سکونتی استفاده شده است. از این رو مجتمع مسکونی زیتون در شهر اصفهان به عنوان نمونه موردی برای ارزیابی مسکن پس از اشغال ساکنان (Post-Occupancy Evaluation) در سال 1400 انتخاب گردید.

    یافته ها

    در بررسی وضعیت موجود مشاهده شد میزان پاسخگویی مجتمع مذکور به اقلیم منطقه به سبب کل گرایی و بی توجهی به طراحی تفضیلی واحدهای مسکونی چندان مطلوب نبوده، طبق داده های پرسشنامه آسایش حرارتی و بصری و تهویه طبیعی، در واحدها کمتر از سطح متوسط بوده است، همچنین نتایج شبیه سازی نشان داد که تمهیدات اقلیمی در سطح کلان، چندان تاثیری در بهینه سازی مصرف انرژی و شرایط آسایش فضاهای داخلی واحدها نداشته است، بدین ترتیب رده F برای برچسب انرژی این مجتمع تعیین گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    تفاوت در کیفیت طراحی واحدهای یک مجتمع مسکونی و نگرش کلی به بنا و عدم دقت به طراحی جزییات تک واحدها امری نادرست بوده و میتواند از نظر رضایتمندی سکونتی مشکل ساز شود، بنابراین رعایت کلیه اصول طراحی اقلیمی در مقیاس خرد، به کارگیری راهکارهای بهینه سازی ارایه شده ضمن توزیع عادلانه انرژی های طبیعی در بین واحدهای مسکونی امری ضروری است.

    کلیدواژگان: طراحی پاسخگو اقلیمی، رضایتمندی سکونتی، معماری مسکن، شبیه سازی ساختمان، منابع انرژی طبیعی
  • سید شرف الدین حسینی*، سیمین راد صفحات 39-51
    زمینه و هدف

    قیر یکی از مواد پرکاربرد در صنایع، به ویژه صنعت راه و ساختمان می باشد. در این تحقیق تلاش شده است به جهت بهبود خواص قیر خالص به بررسی تغییرات خواص فیزیکی کامپوزیت قیر حاوی مواد بازیافتی از جمله موی سر، پشم گوسفند، پودر شیشه، پر مرغ، و خاک اره پرداخته و نتایج با قیر خالص مقایسه شود. استفاده از مواد بازیافتی علاوه بر کمک به محیط زیست می تواند موجب کاهش هزینه ماده نهایی گردد.

    روش بررسی

    بررسی خواص از جمله هدایت حرارتی، عبور صوت، لزجت، خاصیت انگمی، قابلیت نفوذ، و مقاومت فشاری در این تحقیق به صورت آزمایشگاهی در طی سالهای 1399 و 1400 طبق روش های معتبر و استاندارد می باشد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داده است که استفاده از خاک اره خاصیت مقاومت حرارتی و مقاومت کششی  تقویت می کند و موی سر خاصیت عایق صوتی ماده خالص را تقویت می کند. به طور کلی افزودنی های مذکور تاثیر نامطلوبی روی لزجت ماده اولیه داشتند اما در مقاومت فشاری ماده اولیه تاثیر محسوسی مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق این تحقیق افزودن مواد بازیافتی میتواند برخی خواص قیر خالص را بهبود ببخشد و می توان با توجه به کاربری قیر در صنعت مورد نظر، از افزودنی هایی که خاصیت مورد نظر را تقویت می کنند استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بازیافت، کامپوزیت های بازیافتی، کامپوزیت های قیری
  • شبنم چاوشی، جلیل ایمانی*، حمیدرضا رضایی، پرگل قوام مصطفوی صفحات 53-66
    زمینه و هدف

    اردک سرحنایی (Aythya ferina) یکی از گونه های فراوان و با پراکندگی بالا در جهان، بین مرغابی سانان است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی ساختار و تنوع ژنتیکی این گونه در ایران با استفاده از ژن سیتوکروم ب(Cytochrome b) بوده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش نمونه برداری از 10 قطعه اردک سرحنایی که از مناطق شمال و جنوب کشور در سالهای 1399- 1400 برداشت شده بودند، انجام شد. پس از استخراج و تکثیر قطعات DNA تجزیه تحلیل های هاپلوتایپی و نوکلیوتیدی صورت گرفت.

    یافته ها

    به طور کلی، با بررسی 8 قطعه 929 جفت بازی ژن سیتوکروم b اردک سرحنایی، 7 هاپلوتایپ مختلف شناسایی شد. تنوع هاپلو تایپی 818/0، تنوع نوکلیوتیدی 00149/0 محاسبه شد. مقدار Nm یا میزان جریان ژنی بین منطق نمونه برداری برابر 383/1 بود که نشان از جریان ژنی بالا و به بیان دیگر فاصله ژنی بسیار کم بین جمعیت های این گونه و جمعیت های اروپایی و آسیایی آن است. شاخص راجرز- هارپندینگ، شاخص تاجیما و Fu Fs به ترتیب 112/0، 028/0- و 288/1- محاسبه شد، همچنین نمودار توزیع عدم تطابق به صورت تک نمایی رسم شده، که همه آنها نشان دهنده تاریخچه جمعیتی نامعین و شبیه به مدل گسترش ناگهانی بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از شبکه هاپلوتایپی و درخت تبار شناختی و همین طور تفاوت اندک ژنتیکی بین جمعیتهای بررسی شده، احتمال مهاجرت این پرنده از هر دو منطقه اروپا و شرق آسیا به ایران وجود دارد. با در نظر گرفتن نتایج پژوهش حاضر، باید تالاب های زیستگاهی این گونه در  ایران به عنوان مناطق مهم و کلیدی شناخته شده و اقدامات مدیریتی و حفاظتی لازم در این مناطق صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اردک سرحنائی، تنوع ژنتیکی، ژن سیتوکروم b، ژنوم میتوکندری
  • مجید آرین زادگان، رضا نجف بیگی*، نازنین پیله وری صفحات 67-80
    زمینه و هدف

    نظام مدیریت عملکرد منابع انسانی به عنوان یکی از مهمترین ارکان فرآیندی هر سازمانی محسوب می شود که بدون داشتن یک مکانیزم مشخص راهبردی همچون یادگیری فراگیر، با چالش ها و تعارض های آسیب گونه ای مواجه می شود. هدف این پژوهش آسیب شناسی مدیریت عملکرد منابع انسانی براساس فقدان مضامین یادگیری سبز در نظام بانکداری می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نظر نتیجه، جزء پژوهش های توسعه ای قرار می گیرد، چراکه عدم انسجام تیوریک در باب مفاهیم و تیوری های مرتبط به این حوزه، باعث گردیده است تا این پژوهش به دنبال آسیب شناسی مدیریت عملکرد منابع انسانی براساس فقدان مضامین یادگیری سبز باشد. در بخش کمی مولفه ها و گزاره های شناسایی شده در قالب پرسشنامه های ماتریسی، توسط 18 نفر مدیران منابع انسانی، مسیولان و کارشناسان صاحب نظر در سطح بانکداری مورد ارزیابی تحلیل تفسیری قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد، گزاره ی فقدان گرایش های استراتژیک در یادگیری به عنوان تاثیرگذارترین مضمون یادگیری دوجانبه در تقویت آسیب ناسازگاری استراتژیک در کارکردهای عملکرد مدیریت منابع انسانی تلقی می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    این نتیجه نشان می دهد فقدان گرایش های استراتژیک به دلیل عدم اثربخشی در شناسایی ظرفیت های محیطی، بانک را در حوزه آسیب های مدیریت عملکرد منابع انسانی با چالش جدید مواجه می کند.

    کلیدواژگان: یادگیری سبز، آسیب شناسی مدیریت عملکرد منابع انسانی، اولویت بندی تفسیرگرایانه
  • سمیه خدادادیان الیکایی، کامران لاری، مسعود ترابی آزاد*، عبدالرضا ثابت عهد جهرمی، افشین محسنی آراسته صفحات 81-94
    زمینه و هدف

    اهمیت و ضرورت کشف منابع انرژی تجدید پذیر و سرمایه گذاری بر روی روش های استحصال انرژی الکتریکی یکی از بزرگترین اهداف کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. توان گرادیان شوری همان استفاده از پتانسیل موجود در اختلاف غلظت میان دو محلول نظیر آب شور دریا و آب شیرین رودخانه یکی از راه های استحصال انرژی الکتریکی است.انرژی الکتریکی حاصل شده از فرایند توان گرادیان شوری میتواند جایگزین خوبی جهت تولید انرژی الکتریکی باشد، که از اهداف این تحقیق است و با موضوع تاثیر غشانانوساختار بر عملکرد مدل های فیزیکی استحصال انرژی از گرادیان شوری در رودخانه اروند مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    ابتدا با بررسی منطقه مورد مطالعه و محاسبه انرژی گیبس، مقدار آن منفی شد. پس نشان میدهد که فرایند استحصال انرژی از گرادیان شوری خود به خودی است.یک مدل فیزیکی مبتنی بر روش فشار اسمز تاخیری (PRO)، طراحی وارزیابی شد. مدل فیزیکی طراحی شده  با غشاء TFC نانو ساختار است که در آن با استفاده از آب رودخانه  و آب دریا  در شرایط آزمایشگاهی با غلظت های متفاوت، اختلاف ارتفاع ایجاد کرد.پس از طراحی PRO و دریافت خروجی از مدل فیزیکی، نتایج با مدل فرایند فشار اسمز معکوس(RED  ) مقایسه شد.این تحقیق در سال 2020 با استفاده از داده های مورد نیاز از سال  2010  تا2018 انجام شده است.

    یافته ها

      با محاسبه انرژی گیبس  درهر دو فرایند فشار اسمز معکوس(RED  ) و فشار اسمز تاخیری (PRO) مقدار آن منفی شد .مدل فیزیکی طراحی شده مبتنی بر روش PRO با غشاء TFC نانو ساختار طراحی شد که در آن با استفاده از آب رودخانه ppm10و آب دریا ppm50 در شرایط آزمایشگاهی، بیشترین میزان جریان  را ایجاد کرد. مقدار اختلاف پتانسیل ایجاد شده میان دو سر هر سلول در سیستم الکترودیالیز معکوس ، با توجه به نسبت غلظت آب دریا به آب رودخانه برای هر ایستگاه هیدرومتری محاسبه شد و بیشترین مقدار مربوط به ایستگاه خرمشهر مقدار mV80 است. . این مقدار به واسطه ی استفاده از تکنیک نانو بر روی غشاء مورد استفاده در این سیستم و طراحی مناسب سلول بدست آمد که راندمان دستگاه را در مقایسه با غشاهای غیر نانو 11 در صد افزایش داد.

    بحث و نتیجه گیری

    با بررسی و مقایسه این دو روش به این نتیجه میرسیم که با به دست آوردن انرژی گیبس در هر دو فرایند به صورت خود به خودی انجام میپذیرد .هر دو روش ایستگاه خرمشهر بهترین بازدهی را دارد. مزیت RED  نسبت به PRO این است انرژی الکتریکی تولید شده در گرادیان شوری پایین تری اتفاق میفتد در صورتی که در فرایند PROاختلاف گرادیان شوری بالاتری مورد نیاز است. با محاسبه پتانسیل تولید انرژی ایستگاه خرمشهر بالاترین بازدهی رادارد . استفاده از غشا نانو ساختار نیز در هر دو روش تاثیر مستقیمی در عملکرد دستگاه داشته است.

    کلیدواژگان: الکترودیالیز معکوس، فشار اسمز تاخیری، اروند رود، گرادیان شوری
  • سعیده اسمی زاده، احمد لندی*، حمیدرضا متین فر صفحات 95-106
    زمینه و هدف

    کربن آلی خاک (SOC) یکی از حیاتی ترین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک است که از تنزل و انهدام خاک جلوگیری به عمل می آورد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات مقدار SOC با استفاده از تکنیک سنجش از دور در مقایسه با روش های نمونه برداری مزرعه ای در جنگل های زاگرس میانی در استان خوزستان ایران در طول 2 دهه گذشته است.

    روش بررسی

    نمونه های خاک به منظور اندازه گیری مقدار SOC در آزمایشگاه به صورت تصادفی و از خاک سطحی (عمق cm 10-0) جمع آوری شد. آنالیز داده های دیجیتالی با استفاده از تصاویر به دست آمده از سنجنده های OLI ماهواره لندست 8 و ETM+ ماهواره لندست 7 در سال 2016 (سال نمونه برداری) به منظور تخمین سطوح ماده آلی سطحی خاک انجام یافت. هدف اصلی برقراری ارتباط میان کربن آلی خاک با نسبت های انعکاسی باندهای ماهواره لندست و شاخص های گیاهی و رطوبتی مانند NDVI، SAVI، BSCI، NDMI و NSMI بر اساس مقادیر SOC به دست آمده از نمونه های خاک مناطق جنگلی در کوه های زاگرس میانی بوده و بدین منظور این داده ها با روش های مختلف رگرسیون خطی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در بهترین مدل متناسب از روش رگرسیون گام به گام مقدار R2 برای ماهواره لندست 8 برابر با 435/0 و برای ماهواره لندست 7 برابر با 501/0 به دست آمد و بر اساس این نتایج، بررسی تغییرات کربن آلی در سال های قبل صورت گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده ارتباط معنی دار میان مواد آلی خاک و انعکاس های محدوده طیفی قرمز، مادون قرمز نزدیک و مادون قرمز کوتاه می باشد.

    کلیدواژگان: ماهواره لندست، روش رگرسیون گام به گام، شاخص های گیاهی و رطوبتی، کربن آلی خاک
  • بهروز سپهری، نوروز کارگری*، محمد آشوری، قاسم قاسمی صفحات 107-123
    تروریسم محیط زیستی، رفتار خشونت آمیزی است که با قصد سلب صلح، نظم و امنیت جوامع بشری، از طریق هدف یا ابزار قرار دادن محیط زیست، حیات و سلامتی انسان ها و امنیت محیط زیست را با خطر جدی روبرو می سازد و هر گاه همزمان با مخاصمات مسلحانه و از جانب یکی از طرفین مخاصمه رخ دهد، خسارات گسترده و جبران ناپذیری را بر جای می گذارد و نه تنها سلامتی و حیات نسل معاصر، که سلامتی نسل های آینده را نیز در معرض خطر قرار داده و نیز قابلیت زیست سالم را از محیط زیست سلب می کند، لذا بررسی راهکارهای مقابله با این گونه وقایع، هدف اصلی پژوهش جاری می باشد.
    پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی و به صورت اسنادی از طرق بهره گیری از منابع کتابخانه ای و الکترونیکی اعم از کتاب، مقاله، پایان نامه، مقررات و اسناد بین المللی به زبان های فارسی و انگلیسی موجود صورت پذیرفته است.
     تنها راه مقابله با این پدیده ی جنایی، مقید کردن طرفین مخاصمه به هنجارها و مقررات مربوط به حقوق بشردوستانه ی بین المللی و جرم انگاری نقض این گونه مقررات است، تا ضمن کنترل خشونت طرفین مخاصمه در حدود مقررات بین المللی، تعرض از این دسته از مقررات، موجب تعقیب کیفری با اتهام «جنایات بین المللی» یا «جنایات شدید دارای اهمیت بین المللی» گردد.
    با وجود این که ماده 5 اساسنامه دیوان کیفری بین المللی 1998، تروریسم محیط زیستی را در شمار جنایات بین المللی پیش بینی نکرده، اما به خاطر آثار زیانبار عمیق و جبران ناپذیر در حیات و سلامتی انسان ها و سلامت محیط زیست و قابلیت سرایت این گونه آثار به مناطق دوردست و حتی به نسل های آینده، دکترین حقوقی و اسناد بین المللی، تروریسم محیط زیستی را نمونه ی حادی از تروریسم شناخته و اهمیت آن را در ردیف جنایات بین المللی دانسته و آثار جنایات بین المللی را بر آن مترتب می دانند.
    کلیدواژگان: تروریسم محیط زیستی، محیط زیست، مخاصمات مسلحانه، حقوق بشردوستانه بین المللی، جنایات بین المللی
  • توکل حبیب زاده*، کیوان اقبالی، امیر پناهنده ثمرین صفحات 125-139
    در دهه های اخیر، افزایش گسترده نابرابری در جهان و تخریب نگران کننده محیط زیست، دولت ها را به بازبینی نحوه تدوین و اجرای برنامه های توسعه واداشته است، بازبینی که ماحصل آن طرح مفهوم جدیدی با عنوان توسعه پایدار می باشد. توسعه پایدار فرایندی از توسعه است که در آن مطلوب بودن و امکانات موجود در طول زمان کاهش پیدا ننموده و نوعی عدالت توزیعی مستلزم تقسیم عادلانه فرصتهای توسعه بین نسل های کنونی و آینده به عنوان یکی از مهمترین اهداف توسعه مزبور برقرار خواهد شد. در این میان، با عنایت به آنکه مراجع قضایی به عنوان تضمین کنند گان اصلی عدالت در هر جامعه تلقی شده، در تحقیق حاضر سعی بر آن گردیده تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، نقش و جایگاه این مراجع در ورود به مسیله لزوم رعایت عدالت میان نسلی در پیشبرد هر گونه برنامه توسعه ملی یا محلی و در نتیجه ایجاد التزام به رعایت ملاحظات مرتبط با این بعد از عدالت مورد ارزیابی قرار گیرد. در این راستا، بررسی رویه قضایی موجود در دادگاه های برخی از کشورها حکایت از آن دارد که مراجع مذکور می توانند نقشی اساسی در شناسایی و تضمین برقراری عدالت بین نسل حاضر و نسل های آینده در جریان تدوین و اجرای برنامه های توسعه ملی و ناحیه ای، به عنوان یکی از اهداف اصلی توسعه مبتنی بر پایداری بر عهده گیرند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، محیط زیست، عدالت میان نسلی، مراجع قضایی داخلی
  • یاسر بلاغی اینالو*، مهدی نجاتی، مجتبی بهمنی، سید عبدالمجید جلائی اسفندآبادی صفحات 141-152
    زمینه و هدف

    پیامدهای اقتصادی و زیست محیطی آزاد سازی تجاری و موافقت نامه های آزاد تجاری همواره مورد بحث بوده است. در همین راستا، در این پژوهش آثار اقتصادی و زیست محیطی کاهش تعرفه های وارداتی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در یک افق زمانی بلند مدت 25 ساله تحلیل شده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش، تحلیل تجربی و کمی سازی نتایج بر اساس الگوی پروژه تحلیل تجارت جهانی انرژی محور پویا (GDyn-E) انجام شده است، الگوی ذکر شده، از نوع الگوی های تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE)، جهانی و چند منطقه ای است. با توجه به ماهیت بین المللی بودن تجزیه و تحلیل این پژوهش، یک الگو و پایگاه داده جهانی به منظور تحقق اهداف این پژوهش مورد نیاز بود، بنابراین، الگویGDyn-E  و نسخه ی 10 پایگاه داده آن (منتشر شده در سال 2020) برای تجزیه و تحلیل انتخاب شد، این پایگاه داده کل جهان را پوشش می دهد. در این پژوهش، آثار اقتصادی و زیست محیطی موافقت نامه های آزاد تجاری ایران و اوراسیا طی دو سناریو (کاهش 50 درصدی و کاهش 100 درصدی نرخ تعرفه ها) با نرم افزار RunDynam تحلیل شده است.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که با کاهش تعرفه ی دوجانبه، کل انتشار گاز CO2 در ایران روند افزایشی دارد و با افزایش درجه آزاد سازی تجاری، حجم انتشار گاز CO2 بیشتر می شود و نیز کل انتشار گاز CO2 در اوراسیا روند کاهشی دارد و با افزایش درجه آزاد سازی تجاری، حجم انتشار گاز CO2 کمتر می شود. نتایج این پژوهش در ارتباط با رفاه اقتصادی و تولید نشان می دهد که با کاهش تعرفه تجاری، رفاه و تولید در ایران روند افزایشی دارد و نیز رفاه و تولید در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ترتیب روند افزایشی و کاهشی را نشان می دهد. روند اثر تکنیک (فناوری) در ایران نزولی و در اتحادیه اقتصادی اوراسیا صعودی است، اثر تکنیک بیانگر تغییر در فناوری تولید، به خصوص تغییر به سمت فناوری پاک است. با آزاد سازی تجاری، اثر فناوری در ایران به افزایش تخریب محیط زیست منجر شده است و در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به کاهش تخریب محیط زیست منجر می شود و نشان می دهد که اتحادیه اقتصادی اوراسیا به سمت فناوری پاک سوق داده می شود و در ایران از فناوری های پاک استفاده نشده است و یکی از دلایل آن می تواند ناشی از عدم قوانین سختگیرانه زیست محیطی در ایران باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود همگام با کاهش تعرفه تجاری و اعمال سایر مقررات مربوط به موافقت نامه، استفاده از قوانین زیست محیطی سختگرانه تر و نیز استفاده از فناوری های پاک و انتقال این نوع فناوری به کشور در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط زیست، آزاد سازی تجاری، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، پروژه تحلیل تجارت جهانی انرژی محور پویا
|
  • Hamid Mohammadi *, Mohammadjavad Mehdizadeh Rayeni, Vahid Dehbashi, Abolghasem Bagheri Pages 1-21
    Background and Objective

    Improving the production system in the agricultural sector requires defining and implementing a model for crop cultivation, based on the country's macro policies, market structure, farmers' knowledge and regional and climatic potentials to protect the environment, reduce water consumption and achieve The economic benefits are sustainable. The purpose of this study is to apply the gray fuzzy planning model with an environmental approach and reduce water consumption in determining the optimal cultivation pattern in Jiroft.

    Material and Methodology

    The present research is an applied research in terms of purpose, causal in terms of study method, and in terms of research method and nature and method of approach to inference. Gray planning is one of the methods of analyzing gray systems for decision making under uncertainty.

    Findings

    The results showed that the area under potato cultivation between 5292 and 5328.7 hectares in the region can change. The area under onion cultivation can be changed between 1547 and 2349.9. The area under tomato cultivation between 530.6 and 985.4 hectares in the region can change. The area under watermelon cultivation can be changed between 129.5 and 240.5. The area under corn cultivation between 840 and 1560 hectares in the region can change. The area under alfalfa cultivation can be changed between 1204.7 and 22237.3. According to the mentioned restrictions and with the aim of maximum profit, the farmers of the region can cultivate 4910.1 hectares of wheat, 1644.5 hectares of barley and 2063.6 hectares of cucumbers.

    Discussion and Conclusion

    Since the development of infrastructure services has a great impact on reducing resource constraints, paying attention to this issue regarding the optimal use of resources to increase the profitability of regional activities can be effective.

    Keywords: Optimal Cultivation Pattern, Mathematical Planning, Environment, Water resources, Jiroft
  • Golbarg Sadeghian *, Mansoureh Tahbaz, Pantea Hakimian Pages 23-38
    Background and Objectives

    The need for suitable housing is an issue not just for individuals but also for governments. If efficient design is not adopted in the face of climate change, serious consequences will follow, including an increase in environmental issues and, as a result, a deterioration in the quality of human life in various societies. In this regard, it is necessary to identify the existing situation and evaluate the climatic principles employed in the design of contemporary housing, as well as measure living conditions, occupants' comfort, and quality of life in apartments.

    Material and Methodology

    This study's methodology is quantitative, and its strategy is case study, field research, and simulation using Design Builder and Climate Studio software. In addition, the descriptive survey method and statistical analysis with SPSS software using a questionnaire were employed to evaluate residential satisfaction. Therefore, Zaitoun Residential Complex in Isfahan was selected as a case study for post-occupancy evaluation.

    Findings

    According to the questionnaire results, the complex's response to the climate was not very desirable due to disregard for the detailed design of dwelling apartments in the existing situation. The simulation results also revealed that the macro-scale climatic strategies used to optimize energy consumption and the thermal and visual comfort of interior spaces were inadequate. As a result, the energy label for this complex was given an F.

    Discussion and Conclusion

    In terms of residential satisfaction, differences in the design quality of each individual apartment and inaccuracy in designing the details can be problematic, so all climatic principles of microscale design must be considered, as well as the equitable distribution of natural energy sources among each flat. Evaluation of built housing projects not only helps us to understand the performance of present buildings but also creates a knowledge base for the design of future buildings.

    Keywords: Climate-Responsive Design, Residential satisfaction, Housing Architecture, Building Simulation, Natural Energy Sources
  • Seyed Sharafoddin Hosseini *, Simin Rad Pages 39-51
    Background and Objective

    Bitumen is one of the most widely used materials in industries, especially the road and construction industry. In this research, an attempt has been made to investigate and compared the effects of changes in the physical properties of bitumen composites containing recycled materials such as Hair, Fleece, Glass powder, stuffed chicken and Sawdust with pure bitumen to improve pure bitumen features. Using recycled materials either to save the environment as well as reduce the cost of final material.

    Material and Methodology

    This experimental research is used standard and validated methods to investigate thermal conductivity, sound transmission, viscosity, angularity, permeability, and compressive strength.

    Findings

     Results has shown that the use of sawdust enhances thermal and strength resistance and also use of human hair enhances sound resistance of this pure material. In general, these additives had an adverse effect on viscosity of the raw material. But no significant effect was observed in the compressive strength of the raw material.

    Discussion and Conclusion

     according to this investigation, adding recycled materials can improved some of properties of pure bitumen and as for type of bitumen usage in special industry, it can applied amplifier recycled additive in bitumen.

    Keywords: recycle, Recycled composite, Bituminous composites
  • Shabnam Chavoshi, Jalil Imani *, Hamidreza Rezaei, Pargol Ghavam Mostafav Pages 53-66
    Background & Objective

    The Common Pochard (Aythya ferina) is one of the most abundant and widely distributed species in the world, among ducks. The aim of this study was to investigate the structure and genetic diversity of Aythya ferina in Iran using cytochrome b gene.

    Material and Methodology

    For this study, samples were taken from 10 pieces of Aythya ferina that were taken from the north and south of the country. Haplotypic and nucleotide analyzes were performed using MEGA, Papart, DNAsp and Network software.

    Findings

    In general, 7 different haplotypes were identified by examining 8 fragments of 929 pairs of cytochrome b gene of Aythya ferina. Haplotype diversity was calculated 0.818, nucleotide diversity was calculated 0.00149. The value of Nm or the amount of gene flow between the sampling logic was 1.383, which indicates a high gene flow and in other words, a very small gene distance between the populations of this species and its European and Asian populations. Rogers-Harping index, Tajima index and Fu Fs were calculated 0.112, -0.028 and -1.288, respectively. The mismatch distribution diagram is also plotted as a single view, all of which show an indeterminate population history similar to the model of sudden expansion.

    Discussion and Conclusion

    According to the results obtained from the haplotype network and the cognitive tree, as well as a slight genetic difference between the studied populations, there is a possibility of migration of this bird from both Europe and East Asia to Iran. Considering the results of the present study, Iranian wetlands should be recognized as important and key areas and the necessary management and protection measures should be taken in these areas.

    Keywords: Aythya ferina, Genetic diversity, Cytochrome b gene, mitochondrial genome
  • Majid Aryanzadegan, Reza Najafbagy *, Nazanin Pilevari Pages 67-80
    Background & Objective

    With drastic changes in the external environment, many organizations today cannot continue their activities and create stability in achieving long-term goals without having carefully designed and coordinated systems. The human resource performance management system is considered as one of the most important process pillars of any organization that faces a variety of challenges and harmful conflicts without having a clear strategic mechanism such as inclusive learning. The Purpose of this research is Human resource performance management pathology based on the lack of Green Ambidextrous Learning.

    Material and Methodology

     In this study, theoretical screening based on similar research was used to identify the components (pathology of human resource performance management) and research propositions (Ambidextrous Learning themes). Then, Delphi analysis was used to determine the reliability of research components and propositions through the participation of 13 management specialists and experts. In the quantitative part, the components and propositions identified in the form of matrix questionnaires were evaluated by interpretive analysis by 18 human resource managers, officials and experts at the banking level.

    Findings

    The results showed that the proposition of lack of strategic tendencies in learning is considered as the most effective theme of mutual learning in reinforcing the damage of strategic incompatibility in the performance functions of human resource management.

    Discussion and Conclusions

    This result shows that the lack of strategic tendencies due to the ineffectiveness in identifying environmental capacities, poses a new challenge to the bank in the field of human resource performance management harms.

    Keywords: Ambidextrous Learning, Human resource performance management pathology, Interpretive Ranking Process
  • Somayeh Khodadadian Elikaiy, Kamran Lari, Masoud Torabi Azad *, Abdolreza Sabetahd Jahromi, Afshin Mohseni Arasteh Pages 81-94
    Background & Objective

    The importance and necessity of discovering renewable energy sources and investing in electrical energy extraction methods is one of the biggest goals of developed and developing countries. Salinity gradient power is the use of the potential in the concentration difference between two solutions, such as sea salt water and fresh river water, is one of the ways to obtain electrical energy. The electrical energy obtained from the process of salinity gradient power can be a good alternative to produce electrical energy, which is The objectives of this research are the effect of nanostructured membranes on the performance of physical models of energy extraction from the salinity gradient in Arvand River.

    Material and Methodology

     First, by examining the study area, Gibbs energy was calculated and its value was found to be negative. Therefore, the process of extracting energy from the salinity gradient is spontaneous. A physical model based on delayed osmosis pressure (PRO) method was designed and evaluated. The physical model designed with the TFC membrane is a nanostructure in which a difference in height was created by using river water and sea water in laboratory conditions with different concentrations. After designing the PRO and receiving the output from the physical model, the results with the pressure process model Reverse osmosis (RED) was compared. This research was conducted in 2020 using the required data from 2010 to 2018.

    Findings

    By calculating the Gibbs energy in both reverse osmosis (RED) and delayed osmosis (PRO) processes, its value was negative. The designed physical model based on the PRO method was designed with a nanostructured TFC membrane, in which using water 10 ppm river and 50 ppm sea water created the highest amount of flow in laboratory conditions. The amount of potential difference created between the two ends of each cell in the reverse electrodialysis system was calculated according to the concentration ratio of sea water to river water for each hydrometric station and the highest The value for Khorramshahr station is 80 mV. This amount was obtained by using nano technique on the membrane used in this system and the proper design of the cell, which increased the efficiency of the device by 11 percent compared to non-nano membranes.

    Discussion and conclusion

    By examining and comparing these two methods, we come to the conclusion that by obtaining the Gibbs energy in both processes, it is done spontaneously. Both methods of Khorramshahr station have the best efficiency. The advantage of RED compared to PRO is that the electrical energy produced occurs in a lower salinity gradient, while a higher salinity gradient difference is required in the PRO process. By calculating the energy production potential, Khorramshahr station has the highest efficiency. The use of nano-structured membrane has also had a direct effect on the performance of the device in both methods.

    Keywords: Reverse electrodialysis, Delayed osmosis pressure, Arvand River, Salinity gradient
  • Saeede Esmizade, Ahmad Landi *, Hamidreza Matinfar Pages 95-106
    Background & Objective

    Soil organic carbon (SOC) is one of the most important components of soil physical and chemical properties that prevented soil decay and destruction. The objective of the present study is the evaluation of SOC changes using the remote sensing technique compared with field methods at central Zagros forests in Khoozestan province in Iran over the past 2 decades.

    Material and Methodology

     The soil samples were collected randomly from the soil surface (0-10 cm depth) to estimate the SOC concentrations in the laboratory. Analysis of digital data by using Operational Land Imager (OLI) of satellite Landsat 8 and Enhanced Thematic Mapper (ETM+) sensor of satellite Landsat 7 images in 2016 (the sampling year) was done to estimate surface organic carbon levels of soil. The main objective was to establish soil organic carbon relation with landsat different bands ratios and also herbal and moisture indexes such as NDVI, SAVI, BSCI, NDMI and NSMI corresponding to the SOC values obtained from soil samples of the forest areas in the central Zagros mountain, and for that purpose these data were evaluated using different linear regression methods.

    Findings

    The best fit model of stepwise regression method showed R2 value of 0.435 for landsat 8 and R2 value of 0.501 for landsat 7 and finally based on these results, evaluation of SOC changes occurred in previous years.

    Discussion and conclusion

    Results show the significant relationship between soil organic carbon and the reflectance in the Visible, Near-Infrared and Short-wave Infrared part of the spectrum.

    Keywords: Landsat satellite, Stepwise regression method, Herbal, moisture indexes, Soil organic carbon
  • Behrooz Sepehri, Nourooz Kargari *, Mohammad Ashouri, Ghassem Ghassemi Pages 107-123
    Environmental terrorism is a violent behavior that with the intention of depriving the peace, order and security of human societies, by targeting the environment, endangers human life and health and environmental security and whenever at the same time with Conflicts Armed and on the part of one of the parties to the conflict, it causes extensive and irreparable damage and not only endangers the health and life of the contemporary generation, but also endangers the health of future generations and deprives the healthy of environment. Therefore, reviewing strategies to deal with such events is the main purpose of current research.
    The present research has been done in a descriptive-analytical manner and in the form of citations through the use of library and electronic resources including books, articles, dissertations, regulations and international documents in Persian and English languages.
    The only way to fight with this criminal phenomenon is to bind the parties to the conflict to the norms and regulations related to international humanitarian law and to criminalize the violation of such regulations, in order to control the violence of the conflicting parties within the limits of international regulations. Violation of such regulations will result in criminal prosecution charges of "international crimes" or "serious crimes of international importance."
    Although Article 5 of the Statute of the International Criminal Court 1998 does not forecast environmental terrorism as an international crime, but because of the profound and irreparable harmful effects on human life and health and the health of the environment and the possibility of spreading such effects to remote areas. And even to future generations, international legal doctrine and documents recognize environmental terrorism as an acute example of terrorism and its importance in the line of international crimes and the effects of international crimes on it.
    Keywords: Environmental Terrorism, the environment, Armed conflict, International Humanitarian Law, International Crimes
  • Tavakol Habibzadeh *, Keivan Eghbali, Amir Panahandeh Somarin Pages 125-139
    In recent decades, growing inequality in the world and the worrying destruction of the environment have forced governments to reconsider the formulation and implementation of development plans. The outcome is the concept of sustainable development that entails a process in which desirability and available possibilities are not diminished over time and a kind of distributive justice requires a fair distribution of development opportunities between current and future generations as one of the most important development goals. Meanwhile, taking into acount that the judiciary is considered as the main guarantor of justice in any society, in this study, using a descriptive and analitical method, the role and the position of judiciary authorities in considering the necessity of the observance of intergenerational justice in the advancment any national or local development program and as a result the commitment to observe the considerations related to this dimension of justice is analized. In this regard, the review of judicial procedure in the courts of some countries indicates that these authorities can play a key role in recognising and ensuring justice between the present and future generations during the codification and the implementation of development plans, as the main goal of the sustainable development.
    Keywords: development, Sustainability, Environment, Intergenerational justice, Domestic judicial authorities
  • Yaser Balaghi Enalou *, Mehdi Nejati, Mojtaba Bahmani, Sayyed Abdolmajid Jalaee Esfandabadi Pages 141-152
    Background & Objective

    The economic and environmental consequences of trade release and free trade agreements have always been discussed. In this regard, in this study, the economic and environmental impacts of decreasing the import tariffs of Iran and the Eurasia Economic Union have been analyzed in a 25-year long run horizon.

    Material and Methodology

    In this study, empirical analysis and quantification of the results is in terms of the model of dynamic energy-driven global trade analysis (GDyn-E), noted model is a computable general equilibrium model (CGE), global and multi-regional. Regarding the international nature of the analysis of this study, a global pattern and database was required to achieve the purposes of this study; therefore, GDyn-E model and version 10 of its database (published in 2020) were chosen for analysis, this database covers the entire world. In this study, the economic and environmental impacts of Iran-Eurasia free trade agreements were analyzed by RunDynam software in two scenarios (50% decrease and 100% decreasein tariff rates).

    Findings

    This study's resultsindicate that with the decrease of bilateral tariffs, the total CO2 emissions in Iran are increasing and by increasing commercial releasedegree, the volume of CO2 emissions increases and the total CO2 emissions in Eurasia have a decreasing trend and by increasing commercial releasedegree, the volume of CO2 emissions reduces. The results of this researchrelated to the economic welfare and production indicate that with the decrease of trade tariffs, welfare and production in Iran has an increasing trend and also welfare and production in the Eurasian Economic Union indicate an increasing and decreasing trend, respectively. The trend of the impact of technique (technology) in Iran is descending and in the Eurasian Economic Union is ascending, the impact of the technique shows a change in production technology, especially the shift towards clean technology. By commercial release, the impact of technology in Iran has resulted in an increase in environmental degradation, and in the Eurasian Economic Union, it decreases environmental degradation, proposing that the Eurasian Economic Union is moving towards clean technology and clean technologies have not been applied in Iran, and one of the reasons could be in terms of the lack of strict environmental laws in Iran.

    Discussion and conclusion

    It is recommended that along with decreasing trade tariffs and using other provisions related to the agreement, applying tougher environmental laws as well as applying clean technologies and the transfer of this kind of technology to the country must be on the agenda.

    Keywords: Environmental quality, Trade Liberalization, Eurasian Economic Union, Dynamic Energy-Based Global Trade Analysis Project