فهرست مطالب

سلامت و آموزش در اوان کودکی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1401)

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عیسی برقی*، محمدنقی نقدی صفحه 0

    هدف پژوهش حاضر فراتحلیل اثربخشی آموزش مجازی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان بود. روش پژوهش فراتحلیل بوده و جامعه آماری شامل مطالعات بوده که در فاصله سال های 1395 تا 1400 در داخل و 2015 تا 2020 در خارج به صورت مقاله تمام متن در پایگاه های اطلاعاتی داخلی (Noormags، Magiran و SID) و خارجی (Pub-Med) در دسترس بودند. به منظور جمع آوری اطلاعات از چک لیست مشخصات طرح های پژوهشی استفاده شد. پس از بررسی ملاک های ورود و خروج و نیز تحلیل حساسیت 20 اندازه اثر از 19 مطالعه دارای شرایط فراتحلیل، به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل حساسیت، نمودار قیفی، مدل های ثابت و تصادفی و تحلیل ناهمگنی با استفاده از نرم افزار CMA استفاده گردید. تحلیل اطلاعات حاصل از پژوهش ها نشان داد که آموزش مجازی بر عملکرد تحصیلی دارای اثربخشی مثبتی می باشند. به طوری که پس از حذف شش اندازه اثر پرت مقدار اندازه اثر ترکیبی برای مدل اثرات تصادفی (مدل انتخاب شده برای این فراتحلیل) از لحاظ آماری معنادار بود. همچنین اثرات مجازی بر عملکرد تحصیلی بر اساس روش های نمونه گیری متفاوت است؛ اما بر اساس جنسیت تفاوتی وجود ندارد. با توجه به نتایج فراتحلیل می توان گفت که استفاده از آموزش مجازی در عملکرد تحصیلی موثرترند و به کارگیری آموزش به صورت مجازی در نظام آموزشی توسط معلمان و مربیان می تواند آثار مطلوبی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان داشته باشند.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، آموزش مجازی، فراتحلیل، اندازه اثر
  • مهدی قلیچی، حمزه گنجی، مالک میر هاشمی* صفحات 1-13
    مقدمه

    هدف اصلی از انجام این پژوهش علی- مقایسه ای، بررسی روند" تحول رشد زبان کودکان 4 تا 6 ساله ی مهدکودکی براساس وضعیت جمعیت شناختی خانواده های آنها در استان قم" بود.

    روش پژوهش: 

    300 کودک دختر و پسر  براساس جدول کهن، 2000  در 5 ردهی سنی: چهار، چهار و نیم، پنج، پنج ونیم و شش ساله از مهدکودکهای استان قم، به روش خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند و در آزمونها شرکت کردند. ابزارهای مورد استفاده شامل: آزمون رشد زبان".3P-Told "حسنزاده و مینایی، 2002 و آزمون محقق ساخته ی جمعیت شناختی بودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی، آزمونهای تک نمونهای کالموگروف- اسمیرنوف، نمونه های مستقل کروسکال- والیس و نمونه های مستقل یومان- ویتنی استفاده شد.

    یافته ها

    بهطور کلی، یافته ها، نشاندادند که روند تحول رشد زبان در این کودکان، با افزایش سن، پیشرفت میکند. متغیرهای جمعیت شناختی خانواده ها، در رشد زبان کودکان تاثیری نداشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    بحث در مورد نتایج نشاندادند که براساس نظریه های رشد زبانی، رشد زبان کودکان همراه با افزایش سن پیشرفت کرده است. همچنین عدم تاثیر متغیرهای جمعیت شناختی خانواده ها در رشد زبان کودکان، تاییدی بوده است بر اهمیت نظریه یادگیری اجتماعی و تاثیرات عوامل مختلف مانند مهدکودک، همسالان، رسانه ها، فرهنگ، مربیان، بازی و موقعیت های اجتماعی.

    کلیدواژگان: مهدکودک، وضعیت جمعیت شناختی خانواده ها، آزمون رشدزبان.، Told-P.3
  • طیبه عبادی، هایده صابری*، نسرین باقری صفحات 14-27
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف تدوین و بررسی اثر برنامه آموزشی مبتنی بر تعاملات والد-کودک بر بهزیستی روانشناختی و خودکارآمدی والدینی مادران دارای کودک مبتلابه اختلال نقص توجه-بیش فعالی صورت پذیرفت.

    روش پژوهش:

     روش مطالعه حاضر از نوع مطالعات آمیخته بود که در بخش کیفی از رویکرد گرندد تیوری و در بخش کمی از روش آزمایشی استفاده شد، روش نمونه گیری نیز در بخش کیفی هدفمند و در بخش کمی در دسترس بود.

    یافته ها

    با توجه به نتایج حاصل از مصاحبه های بخش کیفی، ده جلسه به ترتیب با اهداف آشنایی با طرح، مراقبه، شناخت اختلال، کنترل محرکی، مهارت همدلی، توجه به آسیب های محیطی، افزایش دقت، حمایت اجتماعی، بازداری پاسخ و مرور شناسایی شدند و در بخش کمی برای گروه آزمایشی اجرا شد، نمونه ها در مطالعه کمی همچنین به پرسشنامه های مقیاس خودکارآمدی والدینی و بهزیستی روانشناختی ریف به صورت پیش و پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. یافته های حاصل از آزمون واریانس طرح درون آزمودنی - بین آزمودنی نشان داد که درمان خانواده محور بر افزایش نمرات بهزیستی روان شناختی (001/0 <p) و خودکارآمدی والدینی (001/0 <p) در پس آزمون موثر بوده و این افزایش پایداری خود را در مرحله پیگیری نیز حفظ کرده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج در حالت کلی نشان داد که برنامه آموزشی تدوین شده در مطالعه حاضر دارای اعتبار مناسبی می باشد و می تواند در افزایش بهزیستی روان شناختی و خودکارآمدی والدینی مادران دارای کودک مبتلابه اختلال نقص توجه-بیش فعالی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تعاملات والد-کودک، بهزیستی روانشناختی، خودکارآمدی والدینی مادران، اختلال نقص توجه-بیش فعالی
  • محمد زارع آبندانسری، فرزاد نوبخت، مهرداد محرم زاده*، نسرین عزیزیان کهن صفحات 28-39
    مقدمه

    با توجه به پیشرفت های فناورانه عصر جدید و سهولت دسترسی به ابزارهای ارتباطی؛ شاهد کاهش فعالیت های ورزشی در کودکان می باشیم که این موضوع پیامدهای منفی بسیار زیادی در آینده سلامت جامعه دربر خواهد داشت. درهمین راستا پژوهش حاضر با هدف ارایه راهکارهای انجام فعالیت بدنی در کودکان پیش دبستانی و پیامدهای حاصل از آن انجام شد.  

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به روش کیفی با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه پژوهش را اعضای هییت علمی دانشگاه در گروه روانشناسی، رفتار حرکتی و مدیریت ورزشی، معلمان تربیت بدنی، مدیران مدارس و والدین دانش آموزان پیش دبستانی در سال 1401 تشکیل می دادند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بود. تا زمانی که از مصاحبه ها (16مصاحبه) امکان استخراج مفاهیم کاملا غیرتکراری وجود داشت؛ مصاحبه ها ادامه یافت.

    یافته ها

    درنهایت 66کد نهایی از اطلاعات حاصل مشارکت کنندگان در پژوهش شناسایی شد که در بخش راهکارهای انجام فعالیت های ورزشی در کودکان پیش دبستانی شامل: 6 مضمون اصلی نقش والدین، نقش مدارس، ابعاد رسانه ای، نقش مربیان ورزشی، ابعاد مدیریتی، برنامه های حمایتی؛ و در بخش پیامدهای حاصل از انجام آن شامل 2مضمون اصلی مزایای فردی و مزایای اجتماعی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی انجام فعالیت های ورزشی در هر سنی به جز افراد با شرایط خاص، مفید می باشد و کودکان پیش دبستانی نیز از این موضوع مستثنی نیستند. البته فعالیت ورزشی این گروه از افراد بایستی بسیار سبک و مفرح باشد تا از این مسیله در جهت بهبود رشد و توسعه سلامت کودکان پیش دبستانی بهره مند شد. نتایج این پژوهش به مدیران ذیربط در ارتباط با برنامه ریزی راهبردی ورزش کودکان پیش دبستانی کمک شایانی می کند.

    کلیدواژگان: فعالیت های ورزشی، پیش دبستانی، کودکان، والدین
  • مهناز حیدری نیا*، مسلم دانش پایه صفحات 40-50
    مقدمه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه بازی های حرکتی کودکان پیش دبستانی ایران و هند بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر 156 کودک 5 تا 6 ساله پیش دبستانی ایرانی و هندی بودند که به روش خوشه ای چندمرحله ای از 6 پیش دبستانی در تهران و دهلی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش نظارت بر بازی های حرکتی [1] سودرشان [2] (2001)  بود که 4 بازی حرکتی شامل تقلید، تعادل پویا، پرش در دایره و سرعت واکنش را دربر می گیرد. داده های پژوهش با استفاده از نسخه 24 نرم افزار SPSS و آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که تفاوت معناداری در عملکرد بازی های حرکتی بین پسران و دختران پیش دبستانی ایرانی و کودکان دختر و پسر هندی وجود دارد و همچنین تفاوت معناداری بین عملکرد بازی های حرکتی کودکان پیش دبستانی دو کشور ایران و هند نیز وجود دارد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که تفاوت معناداری به نفع کودکان پیش دبستانی کشور هند در بازی پرش در دایره وجود دارد، اما تفاوت معناداری بین بازی های تقلید، تعادل پویا، و سرعت واکنش درکودکان پیش دبستانی دو کشور ایران و هند وجود ندارد.

    بحث و نتیجه گیری

    پایین بودن عملکرد کودکان پیش دبستانی ایرانی در بازی پرش در دایره نسبت به کودکان  هندی می تواند به دلیل کمبود فضای آموزشی ، عدم تحرک و نداشتن برنامه های ورزشی و حرکتی  هدفمند در مراکز  پیش دبستانی می باشد.

    کلیدواژگان: بازی های حرکتی، کودکان پیش دبستانی، ایران، هند
  • جعفر بهادری خسروشاهی، رامین حبیبی کلیبر*، جواد مصرآبادی، لادن واقف صفحات 51-62
    مقدمه

    یکی از رایج ترین اختلال های یادگیری در دانش آموزان، نارساخوانی است که پیامدهای منفی بسیاری به دنبال دارد. هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش راهبردهای خودنظارتی توجه بر پردازش شناختی و عملکردهای خواندن در دانش آموزان نارساخوان بود.  

    روش

    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی بوده و طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع سوم ابتدایی شهر تبریز که در سال تحصیلی 1400-1399 به عنوان واجدین اختلال یادگیری خواندن و نارساخوانی از طرف مدارس مقطع ابتدایی به مرکز اختلالات یادگیری شهر تبریز معرفی شده اند، بودند. نمونه آماری این پژوهش را 30 نفر از دانش آموزانی را که به مرکز اختلالات یادگیری شهر تبریز مراجعه کردند، تشکیل دادند. دانش آموزان جهت انجام این پژوهش، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و پس از کسب رضایت از والدین، در این مطالعه شرکت کرده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. برای گردآوری داده ها از آزمون های آگاهی واج شناختی سلیمانی و دستجردی، عملکردهای توجه رازولد و آزمون هوشی وکسلر استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که راهبردهای خودنظارتی توجه بر پردازش شناختی و عملکردهای خواندن دانش آموزان تاثیر دارد. در واقع آموزش راهبردهای خودنظارتی توجه باعث افزایش پردازش شناختی و عملکردهای خواندن در دانش آموزان می شود.

    نتیجه گیری

    توجه به آموزش راهبردهای خودنظارتی توجه نقش مهمی در بهبود جنبه های خواندن دانش آموزان نارساخوان دارد.

    کلیدواژگان: پردازش شناختی، عملکردهای خواندن، راهبردهای خودنظارتی، نارساخوان
|
  • Isa Bargi*, Mohamadnagi Nagdi Page 0

    The aim of this study was to meta-analyze the effectiveness of virtual education on students' academic performance. The research method is meta-analysis and the statistical population includes studies that between 2016 and 1400 inside and 2015 to 2020 abroad as a full text article in domestic (Noormags, Magiran and SID) databases and foreign (Pub- Med) were available. In order to collect information, a checklist of research project specifications was used. After reviewing the entry and exit criteria and sensitivity analysis, 20 effect sizes were obtained from 19 studies with meta-analysis conditions. In order to analyze the data, sensitivity analysis, funnel diagram, fixed and random models and heterogeneity analysis were used using CMA software. Analysis of research data showed that virtual education has a positive effect on academic performance. So that after removing six Perth effect sizes, the amount of combined effect size for the random effects model (the model selected for this meta-analysis) was statistically significant. Also, the virtual effects on academic performance are different based on sampling methods; But there is no difference based on gender. According to the results of meta-analysis, it can be said that the use of virtual education is more effective in academic performance and the use of virtual education in the educational system by teachers and educators can have positive effects on students' academic performance.

    Keywords: Academic performance, virtual education, meta-analysis, effect size
  • Mahdi Ghelichi, Hamze Ganji, Malek Mir Hashemi* Pages 1-13
    Introduction

    The main purpose of this causal–comparative research was to assess the development of language of four to six years old kindergarten children based on the demographic status of their families in Qom province.

    Method

    300 boys and girls (according to the Cohen`s table, 2000) of 5 age groups: 4, 4.5, 5, 5.5 and 6 years old were selected from kindergartens in Qom province by a multi-stage cluster method, then they participated in tests. The tools were used included: Language Development Test "Told-P.3" (Hasanzadeh and Minayi, 2002) & Researcher-made demografic test. Data was analyzed by using descriptive statistical methods, Kolmogorov-Smirnov one-sample test, Kruskal-Wallis Independent Samples test and Mann-Whitney Independent Samples test.

    Results

    In general, the findings showed that the process of language development in these children progresses with age. The demographic variables of the families did not affect the children's language development.

    Conclusion

    The results showed that based on the theories of language development, children`s language development has progressed with age. Moreover, the lack of influence of families' demographic variables on children`s language development has been a confirmation of the importance of social learning theory and the effects of various factores such as kindergarten, peers, media, culture, teachers, games, social situations &…

    Keywords: kindergarten, demographic status of families, test of language development, Told-P.3
  • Tayebeh Ebadi, Hayedeh Saberi*, Nasrin Bagheri Pages 14-27
    Introduction

    This study is aimed at developing an education program based on parent-child interactions and examining its impact on psychological wellbeing and parental self-efficacy of mothers of children with ADHD.

    Method

    This study was a mixed study, in which Grounded theory was used in the qualitative section and the experimental method was used in the quantitative section. Purposive sampling was used in the quantitative section and convenience sampling was used in the qualitative section. Ten sessions aimed at 1. introducing the program, 2. meditation, 3. recognizing the disorder, 4. stimulus control, 5. empathy skill, 6. dealing with environmental modifications, 7. increasing attention, 8. social support, 9. response inhibition and 10.

    Results

    review were respectively recognized based on the results obtained from the interviews conducted in the qualitative section. These were then carried out for the experimental group in the qualitative section. Participants answered to the parental self-efficacy scale questionnaires (Domka et al., 1996) and psychological well-being (Ryff, 2002) in the quantitative study using pre-post tests and follow-up.
    Discussion and

    Conclusion

    Findings obtained from within-subjects between-subjects design variance test revealed that family-centered therapy was effective in increasing psychological well-being (P<0.001) and parental self-efficacy scores (P<0.001) in post-test. The increase has maintained its stability in the follow-up stage. In addition, results showed that the education program developed in the current study has good validity and can be applied to psychological well-being and parental self-efficacy of mothers of children with ADHD.

    Keywords: Parent-child interactions, Psychological well-being, Parental self-efficacy of mothers, ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)
  • Mohammad Zare Abandansari, Farzad Nobakht, Mehrdad Moharramzadeh*, Nasrin Azizian Kohan Pages 28-39
    Introduction

    Considering the technological advances of the new era and the ease of access to communication tools; We see a decrease in sports activities among children, which will have many negative consequences in the future of society's health. In this regard, the present study was conducted with the aim of providing solutions for physical activity in preschool children and its consequences.

    Research Method

    he current research was conducted in terms of practical purpose and qualitative method using phenomenological approach. The statistical population studied in the research was made up of faculty members of the university in the department of psychology, movement behavior and sports management, physical education teachers, school principals and parents of preschool students in 2023. The sampling method was purposeful. As long as it was possible to extract completely non-repetitive concepts from the interviews (16 interviews); The interviews continued.

    Results

    In the end, 66 final codes were identified from the information obtained by the participants in the research, which in the section of solutions for performing sports activities in preschool children include: 6 main themes of the role of parents, the role of schools, media aspects, the role of sports coaches, management aspects, support programs; And in the consequences of doing it, it includes 2 main topics of individual benefits and social benefits.

    Discussion

    In general, doing sports activities is useful at any age, except for people with special conditions, and preschool children are not exempt from this issue. Of course, the sports activity of this group of people should be very light and fun in order to benefit from this issue in order to improve the growth and development of the health of preschool children. The results of this research will help relevant managers in relation to the strategic planning of preschool children's sports.

    Keywords: Sports activities, preschool, children, parents
  • Moslem Daneshpaye Pages 40-50
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the motor games of Iranian and Indian preschool children.

    Method

    This study was causal-comparative research. The statistical population of the present study was 156 Iranian and Indian preschool children who were selected from 6 preschools in Tehran and Delhi by multi-stage cluster sampling method. The tool used in this research was Sudershan's (2001) movement monitoring test including 4 movement games: imitation, dynamic balance, jumping in a circle, and reaction speed. The data were analyzed using SPSS software version 24 through independent t-test and multivariate analysis of variance.

    Results

    The results of the independent t-test showed that there is a significant difference in the performance of movement games between Iranian preschool boys and girls and Indian preschool boys and girls, and there is also a significant difference between the performance of movement games of preschool children in Iran and India. The results of multivariate variance analysis showed that there is a significant difference in favor of preschool children in India in the game of jumping in a circle, but there is no significant difference between imitation games, dynamic balance, and reaction speed in preschool children of Iran and India.

    Discussion and conclusion

    The low performance of Iranian preschool children in the game of jumping in a circle compared to Indian preschool children can be due to the lack of educational space, inactivity, and lack of targeted sports and movement programs in preschool centers.

    Keywords: movement games, preschool children, Iran, India
  • Jafar Bahadorikhosroshahi, Ramin Habibi-Kaleybar*, Javad Mesrabadi, Ladan Vagef Pages 51-62
    Introduction

    One of the most common learning disorders in students is dyslexia which has many negative consequences. The aim of this study was the effectiveness of teaching self-monitoring strategies on cognitive processing and reading functions in dyslexic students.

    Method

    The research method is applied in terms of purpose and the research design is quasi-experimental and is a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the present study included all male elementary school students in the city of Tabriz who were introduced to the Center for Learning Disorders in Tabriz in the academic year 2020-2021 as those with reading and dyslexia learning disabilities. The statistical sample of this study consisted of 30 students who referred to the Center for Learning Disabilities in Tabriz. Students were selected for this study by convenience sampling method and after obtaining parental consent, participated in this study and were randomly assigned to two experimental groups (n = 15) and control group (n = 15). To collect data, Soleimani and Dastjerdi phonological knowledge tests, Rosold attention functions and Wechsler intelligence test were used. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that self - monitoring strategies have an effect on students' cognitive processing and reading performance. In fact, teaching self-monitoring strategies increases students' cognitive processing and reading performance.

    Conclusion

    Attention to teaching self-monitoring strategies plays an important role in improving the reading aspects of dyslexic students.

    Keywords: Cognitive processing, Reading functions, Self-monitoring strategies, Dyslexia