فهرست مطالب

فصلنامه سلامت روان کودک
سال نهم شماره 4 (پیاپی 33، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فروزان کولیوند، مصطفی نوکنی*، حمیدرضا جمیلیان، علیرضا محمدی آریا صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    والدگری به همه کنش ها و رفتارهای مرتبط با پرورش فرزندان گفته می شود. پرسشنامه هایی درباره سنجش این سازه روان شناختی تدوین شده است. هدف این پژوهش تعیین ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه والدگری ادراک شده در دانش آموزان دختر شهر ری بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه توسعه ای، مقطعی و پیمایشی است. نمونه مورد مطالعه شامل 174 دانش آموز دختر از یک دبیرستان دولتی شهر ری در سال 1400-1399 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس و داوطلب انتخاب شدند. شرکت‎کنندگان پرسشنامه والدگری ادراک شده (پاسکوالی، 2012) را تکمیل کردند. همچنین این پرسشنامه روی یک نمونه 50 نفری به طور مجدد به فاصطه دو هفته اجرا شد. داده ها با نر م افزارهای SPSS-26 و SmartPLS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که پرسشنامه والدگری ادراک شده، همسانی درونی قابل قبولی دارد (0/72=α)؛ ضریب اعتبار دونیمه سازی پرسشنامه (0/68=r) و ضریب بازآزمایی دوهفته ای (0/81=r) به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی دو خرده ‏مقایس پاسخگویی و مطالبه گری را تایید کرد. همچنین مشخص شد این پرسشنامه اعتبار ترکیبی، روایی همگرا، و روایی افتراقی قابل قبولی دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که پرسشنامه والدگری ادراک شده دارای روایی و اعتبار مناسبی است؛ بنابراین پژوهشگران و بالینگران می توانند از این پرسشنامه در پژوهش و عمل استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، پرسشنامه والدگری ادراک شده، دانش آموزان
  • سیده سوگند محتشم، فاطمه پورآقا رودبرده*، سید موسی کافی صفحات 15-30
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر با ارتقای نظام آموزشی، درمان ناتوانی در یادگیری در دانش آموزان، توجه بسیاری از متخصصان تعلیم و تربیت را به خود جلب کرده است. در نتیجه مطالعه ابعاد روان شناختی دانش آموزان با اختلالات یادگیری و شناسایی عوامل موثر بر آن از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف مقایسه خودنظم جویی تحصیلی، نشاط ذهنی، و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری ویژه انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پایه های سوم تا ششم ابتدایی مدارس ناحیه 1 و 2 شهر رشت در سال تحصیلی 1401-1400 بود که تعداد آنها 15071نفر بود. نمونه مورد مطالعه 120 نفر (شامل60 دانش آموز با اختلال یادگیری و 60 دانش آموز بدون اختلال) بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس و با در نظر گرفتن شرایط ورود و خروج انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های خودنظم بخشی تحصیلی (اسوالند و کارین، 2007)، نشاط ذهنی (ریان و فردریک، 1997) و سرزندگی تحصیلی (حسین چاری و دهقانی زاده، 1391) استفاده شد. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از آزمون های تی و تحلیل واریانس چندمتغیره، انجام شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه از نظر نمره کل خودنظم جویی تحصیلی و ابعاد آن (تنظیم بیرونی، تنظیم درون فکنی شده، تنظیم مشخص شده، انگیزش ذاتی)، نشاط ذهنی و سرزندگی تحصیلی، نمرات کمتری نسبت به دانش آموزان بدون اختلال به دست آوردند (0/01 < P). 

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه در خودنظم جویی تحصیلی، نشاط ذهنی، و سرزندگی تحصیلی، وضعیت ضعیف تری نسبت به دانش آموزان بدون اختلال یادگیری ویژه دارند. بنابراین می توان از طریق شناسایی زودهنگام این دانش آموزان، آگاهی بخشی والدین و معلمان مدارس، و اجرای برنامه های غربالگری و توانبخشی زودهنگام، نسبت به رفع این مشکلات اقدام کرد.

    کلیدواژگان: خودنظم جویی تحصیلی، نشاط ذهنی، سرزندگی تحصیلی، اختلال یادگیری ویژه
  • آرزو محمدی، زهرا آقامیرمحمدعلی، رضا شباهنگ، فرزین باقری شیخانگفشه*، وحید صوابی نیری صفحات 31-44
    زمینه و هدف

    ثبات عامل هدایت گر موفقیت است و بدون ثبات، امکان شکوفایی استعداد وجود ندارد. در واقع، ثبات جزء ضروری موفقیت در مدرسه است که بهبود آن می تواند پیشرفت تحصیلی را به همراه آورد. بدین ترتیب، مطالعه حاضر در تلاش است که در قالب یک مطالعه مداخله ای با استفاده از برنامه ثبات به تقویت ظرفیت نگهداری تلاش و علاقه برای اهداف بلند مدت، استحکام روانی، و خودکارآمدی دانش آموزان بپردازد.

    روش

    در این مطالعه شبه تجربی (پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه)، جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مدارس متوسطه یکم ناحیه یک شهر رشت در نیم سال تحصیلی 98-1397 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 82 دانش آموز (41 دانش آموز دختر و 41 دانش آموز پسر) با سن بین 13 تا 15 سال انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (تعداد=41) و گواه جایدهی (تعداد=41) گردیدند. برنامه توسعه و تقویت ثبات و قالب ذهنی شامل داستان ها، نقشه های انتخاب، راهنمایی هم کلاسی ، ارزیابی خود و خود-آموزش دهی کلامی (پولیرستک، 2017) برای گروه آزمایش در قالب 9 جلسه 90 دقیقه ای (سه روز در هفته) تدوین شده وبه صورت گروهی روی گروه آزمایش اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس کوتاه ثبات (داکورث و کیون، 2009)، پرسشنامه استحکام روانی-18 گویه ای (کلاف و همکاران، 2002) و مقیاس خودکارآمدی عمومی (شوارزر و جروسالم، 1995) بودند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده با روش تحلیل چندمتغیره کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، برنامه تقویت ثبات منجر به بهبود نگهداری تلاش (0/46 = ηp2)، تداوم علاقه (0/61 = ηp2)، استحکام روانی (0/4646/0 = ηp2) و خودکارآمدی (0/50 = ηp2) در دانش آموزان شد. برنامه بر تداوم علاقه (0/61 = ηp2) بیش از همه موثر بود (0/001>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه تاییدکننده کارآمدی برنامه ثبات بر ظرفیت نگهداری تلاش و علاقه برای اهداف بلند مدت، استحکام روانی و خودکارآمدی دانش آموزان بوده است و در نتیجه با توجه به نقش تسهیل گر ثبات در عملکرد تحصیلی دانش آموزان و موفقیت در مدرسه، ضروری است که مداخلاتی به منظور توسعه ثبات در دانش آموزان ارایه شود.

    کلیدواژگان: استحکام روانی، ثبات، خودکارآمدی، دانش آموز، ظرفیت نگهداری تلاش و علاقه برای اهداف بلند مدت
  • علیرضا محمدی سنگاچین دوست، عباسعلی حسین خانزاده*، مریم کوشا، اشکان ناصح صفحات 45-59
    زمینه و هدف

    اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی یکی از رایج ترین اختلال های دوره کودکی با میزان شیوع نسبتا بالا است که می تواند مشکلات فراوانی به علت رفتارهای تکانشی، فزون کنشی، و نارسایی توجه برای فرد مبتلا، همسالان، معلمان، و والدین در زمینه های مختلف آموزشی ، اجتماعی، و خانوادگی ایجاد کند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش شفقت به خود بر حرمت خود و تنیدگی ادراک شده مادران کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی انجام شد.

    روش

    در این پژوهش از روش شبه تجربی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه گواه استفاده شده و جامعه آماری آن شامل مادران کودکان 5 تا 11 سال با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی شهر رشت در سال 1400-1399 بود. نمونه مورد مطالعه نیز شامل 28 مادر از جامعه آماری مذکور بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و در دو گروه آزمایش و گواه به شیوه تصادفی جایدهی شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه هفتگی در دوره آموزشی شفقت به صورت گروهی شرکت داده شدند، ولی گروه گواه در این مدت هیچ مداخله ای را دریافت نکردند و فقط جلساتی جهت پاسخدهی به برخی سوالات نامرتبط با حوزه شفقت ورزی برای آنها برگزار شد. هر دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با پرسشنامه حرمت خود سورنسن (2006) و پرسشنامه تنیدگی ادراک شده کوهن و همکاران (1983) ارزیابی شدند. تحلیل داده ها نیز با آزمون t مستقل با نمرات افتراقی نرم افزار SPSS26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج مداخله آموزش شفقت در مرحله پس آزمون حاکی از آن بود که به طور معناداری نمرات حرمت خود گروه آزمایش، افزایش (001/0 p<، 571/11-=t) و نمرات تنیدگی ادراک شده، کاهش (001/0p<، 642/9-=t) یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش شفقت با تاکید بر موفه هایی همچون مهربانی با خود در زمان تنش و سختی ها، اشتراکات انسانی، ذهن آگاهی و حضور در لحظه، و همچنین با قرارگیری در گروه همنوعان خود باعث بهبود سطوح حرمت خود و کاهش تنیدگی ادراک شده مادران کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی شده است. بنابراین می تواند به عنوان یکی از محورهای آموزش والدین، توسط متخصصان حوزه های مختلف اجرا شود.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، شفقت به خود، حرمت خود، تنیدگی ادراک شده، مادران
  • سارا نعیمی، اصغر مینایی*، بهشته نیوشا صفحات 60-71
    زمینه و هدف

    راهبردهای یادگیری خودتنظیمی یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت یادگیری است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی خودکارآمدپنداری ریاضی بر اساس راهبردهای خودتنظیمی و تعیین روایی همگرای پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی با مقیاس منبع خودکارآمدپنداری ریاضی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی است. برای این منظور پس از ترجمه و آماده سازی پرسشنامه‎های مورد نظر و ارسال آن با ایمیل به 1480 دانش‎آموز یا والدین آنها، تعداد 610 دانش‎آموز در این پژوهش شرکت کردند. پس از تکمیل مقیاس منابع خودکارآمدپنداری ریاضی (آشر و پاخارس، 2008) و راهبردهای خودتنظیمی کلری (2006)، داده ها با استفاده از روش های همبستگی و رگرسیون تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که راهبردهای خودتنظیمی پیش بینی کننده خودکارآمدپنداری ریاضی دانش‎آموزان بود (05/0=p,76/0=β). همچنین پرسشنامه راهبردهای خودتنظیمی با پرسشنامه خودکارآمدپنداری ریاضی روایی همگرایی به میزان 874/0 داشت.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت راهبردهای خودتنظیمی پیش بینی کننده خودکارآمدپنداری ریاضی دانش‎آموزان است؛ همچنین پرسشنامه خودتنظیمی (نسخه دانش‎آموز) از روایی همگرای بالایی با مقیاس منابع خودکارآمدپنداری ریاضی برخوردار است و می توان از این پرسشنامه در فعالیت های پژوهشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: راهبردهای خودتنظیمی، روایی همگرایی، خودکارآمدپنداری
  • سیده الناز موسوی، جعفر سارانی یازتپه، لیلا سالک ابراهیمی*، غلامرضا احمدی صفحات 72-89
    زمینه و هدف

    از جمله مشکلات اصلی کودکان کار مشکل در سازش یافتگی اجتماعی و حرمت خود است. یکی از روان درمانی های موجود، درمان شناختی رفتاری و درمان فراتشخیصی یکپارچه است. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف مقایسه ای اثربخشی پروتکل فراتشخیصی یکپارچه با درمان شناختی رفتاری بر سازش یافتگی اجتماعی و حرمت خود در کودکان کار انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی دختران آسیب دیده اجتماعی (کودکان کار) شهر تهران در سال 1398 بودند که با روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 نفر به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده اند و به تصادف در دو گروه درمان فراتشخیصی یکپارچه و درمان شناختی رفتاری جایدهی شدند. نخست پرسشنامه ساز ش یافتگی اجتماعی (سینها و سینگ، 1993) و مقیاس حرمت خود (پوپ و همکاران، 1998) به عنوان پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. گروه آزمایش یکم، درمان شناختی رفتاری را به مدت هجده جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایش دوم، درمان فراتشخیصی را در پانزده جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. داده ها با روش آزمون تحلیل واریانس با تکرار سنجش و نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که هر دو درمان، موفق به افزایش معناداری در سازش یافتگی اجتماعی و حرمت خود در مراحل پس آزمون و پیگیری در کودکان کار شدند. سپس از هر دو گروه پس آزمون به گرفته شد پس از سه ماه، پیگیری انجام شد. با وجود این مقایسه اثربخشی بین دو درمان یکپارچه نگر و شناختی رفتاری نشانگر آن است که اثربخشی پروتکل فراتشخیصی یکپارچه در حرمت خود (34/0=partial ƞ؛01 /0P<؛ 46/14=F) و سازش یافتگی اجتماعی (16/0=partial ƞ2؛ 05/0P<؛ 33/11=F) نسبت به درمان شناختی رفتاری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    درمان فراتشخیصی کودکان در مقایسه با درمان شناختی رفتاری در بهبود میزان سازش یافتگی اجتماعی و حرمت خود از اثربخشی بیشتری برخوردار بود. اگرچه درمان فراتشخیصی نتایج امیدوارکننده ای را نشان داد، اما کارآزمایی های بالینی بیشتری برای ارزیابی اثربخشی در جوامع مختلف و سایر وضعیت های روانی همزمان مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی، درمان شناختی رفتاری، حرمت خود، سازش یافتگی اجتماعی، کودکان کار
  • ذبیح الله موسویان*، معصومه محمدی، نیلوفر سرلک، گلناز قدرت صفحات 90-104
    زمینه و هدف

    موفقیت و شکست تحصیلی دانش آموزان یکی از مهم ترین رویدادهای دوران تحصیل است که اثرات کوتاه مدت و بلندمدت اجتماعی و هیجانی بر آنها به جای می گذارد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سبک های اسنادی و خوش بینی تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه تجربی پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری را تمامی دانش آموزان پسر دوره متوسطه یکم شهر قزوین در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل می دادند که تعداد 40 دانش آموز به شیوه نمونه گیری خوشه ای، انتخاب و پس از همتاسازی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه خوش بینی تحصیلی (اسچنن-موران و همکاران، 2013) و پرسشنامه سبک های اسنادی (پیترسون و سلیگمن، 1984) بود. گروه آزمایش مداخلات درمانی مربوط به شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کردند. داده ها به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر مولفه های سبک های اسنادی (01/0>P) و مولفه های متغیر خوش بینی تحصیلی موثر بود (01/0>P) و این نتایج در دوره پیگیری نیز تداوم داشت (01/0>P).

    نتیجه گیری

    دانش آموزانی که تحت تاثیر ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت درمانی قرار داشتند رویدادهای مثبت را بیشتر به علل درونی، پایدار و کلی و رویدادهای منفی را نیز بیشتر به علل بیرونی، ناپایدار و اختصاصی اسناد داده اند. همچنین ذهن آگاهی از طریق تدارک یک چارچوب جهت تفسیر تجارب زندگی، بودن در «اینجا و اکنون»، احساس انسجام و به هم پیوستگی وجودی و اعتماد دانش آموزی می تواند در ارتقای خوش بینی موثر باشد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، سبک های اسنادی، خوش بینی تحصیلی، دانش آموزان
  • سید مهدی نواب کاشانی، زهرا سادات پورسیدآقایی* صفحات 105-120
    زمینه و هدف

    موفقیت تحصیلی دانش آموزان، به عنوان قشر کارآمد و آینده سازان کشور، یکی از عوامل مهم پیشرفت و توسعه بلندمدت شغلی و اجتماعی آنان در زندگی است. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان موفقیت تحصیلی دانش آموزان بر اساس سبک والدگری والدین آنان، با میانجی گری خودکارآمد پنداری و حرمت خود در کودکان، انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی - همبستگی بود که با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی منطقه 12 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1402 بود که از بین آنها، با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 300 نفر با توجه به ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس موفقیت تحصیلی (صالحی، 1393)، پرسشنامه سبک های والدگری (بامریند، 1991)، مقیاس خودکارآمد پنداری کودکان (موریس، 2001) و پرسشنامه حرمت خود (کوپراسمیت، 1981) بود. در نهایت داده ها با استفاده از روش پژوهش های همبستگی و روش مدل معادلات ساختاری با به کارگیری از نرم افزارهای SPSS26 و AMOS24 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سبک والدگری سهل گیرانه و مستبدانه با خودکارآمد پنداری و موفقیت تحصیلی رابطه منفی و معنادار و بین سبک والدگری مقتدرانه با خودکارآمد پنداری، حرمت خود و موفقیت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (05/0>P). همچنین بین خودکارآمد پنداری و حرمت خود با موفقیت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار مشاهده شد (05/0>P). یافته ها نشان داد که اثر غیرمستقیم سبک های والدگری سهل گیرانه و مستبدانه بر موفقیت تحصیلی از طریق خودکارآمد پنداری و اثر غیرمستقیم سبک والدگری مقتدرانه بر موفقیت تحصیلی از طریق حرمت خود از لحاظ آماری معنادار بودند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان گفت که با ارتقاء مهارت های خودکارآمد پنداری و حرمت خود می توان به صورت غیرمستقیم، رابطه بین سبک والدگری و موفقیت تحصیلی دانش آموزان دبستانی را تقویت کرد.

    کلیدواژگان: موفقیت تحصیلی، سبک والدگری، خودکارآمد پنداری، حرمت خود
  • رویا هنرمندزاده، احمد صادقی*، محمدرضا عابدی صفحات 121-139
    زمینه و هدف

    هوش هیجانی به عنوان توانایی فرد در بیان و مدیریت هیجانات به شیوه ای مناسب و همراه با احترام به هیجانات دیگران تعریف می شود. این مجموعه، مهارت هایی است که اکتسابی بوده و کودکان می توانند در هر سنی یاد بگیرند؛ بنابراین هدف این پژوهش، ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس هوش هیجانی کودکان 4 تا 6 سال شهر اصفهان بود.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی - پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی کودکان پیش دبستانی 4-6 سال شهر اصفهان در سال 1395 بودند که به شیوه نمونه گیری سهمیه ای، 530 کودک (265 دختر، 265 پسر) انتخاب شده اند. پرسشنامه هوش هیجانی (مردیها، 1393) جهت تعیین روایی همگرا، و مقیاس محقق ساخته هوش هیجانی کودکان 4-6 سال توسط پژوهشگر تکمیل شد. داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS-22 و LISREL-8.5 و به روش ضریب همبستگی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی وارسی و تحلیل شدند. همچنین روایی محتوایی این مقیاس توسط 5 نفر از متخصصان حوزه روان شناسی تایید شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی نشان داد که پنج عامل درون فردی، بین فردی، سازش یافتگی، مدیریت تنیدگی، و خلق عمومی با مقدار ویژه بالاتر از 1 توانسته اند 211/44 درصد از واریانس گویه ها را تبیین کنند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه یکم و دوم نشان داد که شاخص برازش مدل، در سطح مطلوبی قرار دارد. آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 95/0 و برای هر یک از عوامل بیشتر از 7/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    از این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که مقیاس 32 گویه ای هوش هیجانی کودکان 4-6 سال، ابزار مناسبی جهت استفاده در حوزه های مختلف روان شناسی، آموزشی، و پژوهشی است.

    کلیدواژگان: ساخت و اعتباریابی ساختار عاملی، هوش هیجانی
  • محبوبه جوادی بازرگانی، مهناز استکی*، منصوره شهریاری احمدی، شیرین کوشکی صفحات 140-151
    زمینه و هدف

    چرخه های بدن یا چرخه های زیستی، پدیده های مولکولی، هورمونی یا روان شناختی تکرارشونده ای هستند که در همه جانداران رخ می دهند. پژوهش حاضر به منظور مقایسه تغییر ادراک دیداری در فصل های مختلف سال در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری با گروه سنی 8 تا 12 ساله با توجه به موضوع زمان- روان شناسی انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه علی مقایسه ای است. نمونه پژوهش از دانش آموزان مدرسه های مناطق آموزشی 13، 14 و 15 تهران در سال های تحصیلی 1397 تا 1399 بود که با روش نمونه گیری در دسترس از نوع نمونه گیری هدفمند-داوطلبانه انتخاب شدند. شرکت کنندگان 37 دانش آموز با اختلال یادگیری خاص با نمود خواندن (19 دختر و 18 پسر) و 31 دانش آموز بدون اختلال یادگیری (17 دختر و 14 پسر) انتخاب شدند. سپس هر یک از گروه های دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری دختر و پسر به صورت فردی آزمون های ادراک مهارت های دیداری (گاردنر و موریسن، 1982) را تکمیل کردند. داده ها با روش اندازه گیری مکرر (در هر فصل یک بار) در نرم افزار SPSS-22 موردبررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد مهارت ادراک دیداری (ادراک سن دیداری و بهره دیداری)، در میان آزمودنی ها در فصل های مختلف سال متغیر است و همچنین بین گروه های با و بدون اختلال یادگیری اختلاف معنی داری در ادراک دیداری وجود دارد. ادراک دیداری در دانش آموزان بدون اختلال یادگیری به طور معناداری بالاتر از دانش آموزان با اختلال یادگیری در فصل های مختلف سال است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد در ادراک دیداری دانش آموزان با اختلال یادگیری در چرخه های فصلی تفاوت هایی دیده می شود که ناشی از این چرخه های فصلی است.

    کلیدواژگان: ادراک دیداری، چرخه های زیستی ماهانه، اختلال یادگیری
  • محمود نصوحی دهنوی، احمد غضنفری*، رضا احمدی صفحات 152-166
    زمینه و هدف

    اختلالات اضطرابی از اختلال های رایج کودکی است که میزان بهبودی خودبه خودی پایین و همبودی بالایی با سایر اختلالات دارند. تاب آوری روند تحول را از آسیب های روان شناختی حفظ می کند و باعث می شود افراد در مواجهه با فشارهای روانی از سبک های کنار آمدن موثرتری استفاده کنند. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی برنامه گربه سازگار و آموزش مدیریت والدین بر میزان اضطراب و تاب آوری دانش آموزان دارای اختلال اضطرابی انجام شد.

    روش

    این پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایشی ویک گروه گواه بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان ابتدایی دارای اختلال اضطرابی شهر مبارکه (استان اصفهان) در سال تحصیلی 1401-1400 بود. در این پژوهش 45 دانش آموز دبستانی دارای اختلال اضطرابی به صورت تصادفی، در گروه های آزمایشی و گواه جایدهی شدند. دانش آموزان گروه آزمایشی 1 تحت آموزش ده جلسه 60 دقیقه ای برنامه گربه سازگار و مادران گروه آزمایشی 2 تحت آموزش ده جلسه 75 دقیقه ای آموزش مدیریت والدین قرار گرفتند. گروه ها قبل، بعد از مداخله، و 45 روز بعد به پرسش نامه های اضطراب سنج (اسپنس، 1997) و تاب آوری (مرل، 2010) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته در محیط SPSS24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس آمیخته نشان داد هر دو برنامه گربه سازگار و آموزش مدیریت والدین بر کاهش اضطراب و افزایش تاب آوری تاثیر معنادار داشته اند (001/0<p). اثربخشی برنامه گربه سازگار در کاهش اضطراب از برنامه مدیریت والدین بیشتر است (001/0<p) و بین دو برنامه در افزایش تاب آوری، تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    برنامه های گربه سازگار و مدیریت والدین روش هایی مناسب جهت کاهش اضطراب و افزایش تاب آوری دانش آموزان بوده و این الگوها جهت گسترش سلامت روانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، تاب آوری، برنامه گربه سازگار، آموزش مدیریت والدین
|
  • Foroozan Kolivand, Mostafa Nokani*, Hamidreza Jamilian, Alireza Mohammadi Aria Pages 1-14
    Background and Purpose

    Parenting refers to all actions and behaviors related to raising children. Questionnaires have been developed to measure this psychological construct. This research aimed to examine the psychometric properties of the Persian form of the Perceived Parenting Questionnaires (P-PPQ) in Shahr-e-Rey girl students.

    Method

    The present research is a development, cross-sectional survey. The study sample included 174 female students from a public high school in Shahr-e-Rey in 2020-2021, who were selected by convenience sampling method. First, participants completed the Persian form of the PPQ (Pasquali, 2012). Then, 50 participants completed the questionnaire again after two weeks. Data were analysed in SPSS-26 and SmartPLS software.

    Results

    The study indicates that the PPQ has an acceptable internal consistency (a=0.72); The reliability coefficient of the split-half questionnaire was (r=0.68), and the two-week test-retest reliability coefficient was (r=0.81). In addition, the CFA results demonstrate two subscales of responsiveness and demandingness. The results also indicate that the PPQ has acceptable convergent and discriminant validity.

    Conclusion

    According to the findings of this study, we can conclude that the P-PPQ has good validity and reliability. Therefore, researchers and clinicians can use the P-PPQ in their research and practice.

    Keywords: Psychometric properties, perceived parenting questionnaire, students
  • Seyedeh Sogand Mohtasham, Fatemeh Pooragha Roodbardeh*, Seyed Moosa Kafi Pages 15-30
    Background and Purpose

    In recent years, with the improvement of the educational system, the treatment of learning disabilities in students has attracted the attention of many education specialists. As a result, it is very important to study the psychological aspects of students with learning disabilities and to identify the factors affecting them. Thus, the present study was conducted with the aim of comparing academic self-discipline, mental vitality, and academic vitality in students with and without special learning disorders.

    Method

    The design of this research was a descriptive causal-comparative one. The research population included all the students of the 3rd to 6th grades of the first and the second district schools of Rasht city in the academic year of 2021-2022, and their number was 15071. The study sample was 120 individuals (including 60 students with learning disorders and 60 students without disorders) who were selected by convenience sampling method and taking the inclusion and exclusion conditions into account. In order to collect data, questionnaires of Academic Self-regulation (Swalend and Karin, 2007), Subjective Vitality (Ryan and Frederick, 1997) and Academic Vitality (Hossein Chari and Dehghanizadeh, 2013) were used. The research data was analyzed using t-tests and multivariate analysis of variance.

    Results

    The results of this study showed that the students with special learning disorder obtained lower grades in comparison to the students without disorders (P < 0.01) in terms of the total score of academic self-discipline and its dimensions (external regulation, internalized regulation, specified regulation, intrinsic motivation), mental vitality, and academic vitality.

    Conclusion

    According to the findings of the research, it can be concluded that students with special learning disorder are weaker in academic self-discipline, mental vitality, and academic vitality than students without special learning disorder. Therefore, it is possible to solve these problems through early identification of these students, informing parents and school teachers, and implementing early screening and rehabilitation programs.

    Keywords: Academic self-regulation, subjective vitality, academic vitality, special learning disorder
  • Arezoo Mohammadi, Zahra Aghamirmohammadali, Reza Shabahang, Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Vahid Savabi Niri Pages 31-44
    Background and Purpose

    Grit is the driver of success; without grit, talent couldn’t flourish. Grit is an essential ingredient of success in school, and its improvement can lead to academic achievement; hence the present study tries to strengthen the sustaining effort and interest for long-term purposes, mental toughness, and self-efficacy of students by using the grit program as an interventional study.

    Method

    In this semi-experimental study (pretest-posttest with the control group), the study's statistical population included the middle school students of district one of Rasht City in the academic year of 2018-19. Using the convenience sampling method, 82 students (41 female students and 41 male students) aged between 13 and 15 years were selected and they were randomly assigned to the experimental (n = 41) and waiting for control (n = 41) groups. The program for developing and strengthening grit and mindset including stories, choice maps, peer tutoring, self-evaluation, and verbal self-instruction (Polirstok, 2017) was provided for the experimental group in 9 90-minute sessions (three days a week). The program was group-based and focused on increasing the capacity to sustain effort and interest in long-term goals. The research instruments included the Short Grit Scale (Duckworth & Quinn, 2009), Mental Toughness Questionnaire-18 items (Clough et al., 2002), and the General Self-Efficacy Scale (Schwarzer & Jerusalem, 1995). Data were analyzed by SPSS24 using multivariate covariance analysis (MANCOVA).

    Results

    Based on the findings, the grit program enhanced the persistence of effort (ηp2 = 0.46), consistency of interest (ηp2 = 0.61), mental toughness (ηp2 = 0.46), and self-efficacy (ηp2 = 0.50) in students. The program on the consistency of interest (ηp2 = 0.61) was the most effective.

    Conclusion

    Given the facilitating role of grit in students' academic performance and success in school, it is necessary to provide interventions to develop grit in students. Our results confirm the effectiveness of the grit program on the sustaining effort and interest for long-term purposes, mental toughness, and self-efficacy of students, which are recognized as critical factors in academic success.

    Keywords: Capacity of sustaining effort, interest for long-term purposes, grit, mental toughness, self-efficacy, student
  • Alireza Mohammadi Sangachin Doost, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh*, Maryam Koosha, Ashkan Naseh Pages 45-59
    Background and Purpose

    Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is a prevalent childhood disorder that can result in a range of difficulties for the individual, as well as their peers, teachers, and parents, across various educational, social, and familial settings. The disorder is characterized by impulsive, hyperactive, and attention deficit behaviors. The current investigation aimed to assess the efficacy of self-compassion training on the self-esteem and perceived stress of mothers of children with ADHD.

    Method

    The present study employed a quasi-experimental methodology utilizing a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population consisted of mothers of 5–11 year old boys and girls diagnosed with ADHD in Rasht City during the 2020–2021 academic year. The research sample consisted of 28 mothers who were selected from the aforementioned statistical population using the convenience sampling method. These participants were then randomly assigned to either the experimental or control groups The experimental group underwent an 8-weekly session of the compassion training program, while the control group did not receive any intervention during this period of time. The control group was only engaged in meetings where they were asked questions that were not related to the domain of compassion. The study involved the assessment of two groups using Sorensen's Self-Esteem Questionnaire (2006) and Cohen et al.'s Perceived Stress Questionnaire (1983) during the pre-test and post-test stages. The data analysis was also analyzed by independent t-test with differential scores and SPSS26 software.

    Results

    The post-test stage of the compassion training intervention showed that the experimental group's self-esteem scores significantly increased (t=-11.571, P<0.001) and its perceived stress levels were reduced (t=-9.642, P<0.001).

    Conclusion

    The results showed that compassion training, emphasizing components such as self-kindness during stress and hardships, human commonality, mindfulness, and being present at the moment, as well as being in peer groups, leads to improved levels of self-esteem and decreased perceived stress of mothers of children with ADHD. Therefore, it can be implemented as one of the parent education axes by professionals in various fields.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, self-compassion, self-esteem, perceived stress, mothers
  • Sara Naimi, Asghar Minaei*, Beheshteh Niusha Pages 60-71
    Background and Purpose

    Self-regulated learning (SRL) strategies are one of the most important factors influencing the quality of learning. This research aimed to predict math self-efficacy based on self-regulation strategies and determine the convergent validity of the SRLS questionnaire with the math self-efficacy source scale.

    Method

     This research is a descriptive and correlational survey. For this purpose, after translating and preparing the mentioned questionnaires and sending them by email to 1480 students or their parents, 610 students participated in this research. Furthermore, the data were analyzed using correlation and regression after completing the Sources of Self-Efficacy in Mathematics Scale (Usher and Pajares, 2008) and the students form of Self-Regulation Strategies Inventory-Self-Report (Clary, 2006).

    Findings

     The results showed that self-regulation strategies predicted students' mathematical self-efficacy (β=0.76, p=0.05). Also, the convergent validity of the self-regulation strategies questionnaire with the math self-efficacy questionnaire was 0.874.

    Conclusion

     Therefore, according to the findings of the research, it can be said that self-regulation strategies predict students' mathematical self-efficacy; Also, the self-regulation questionnaire (student form) has a high convergent validity with the scale of mathematical self-efficacy resources, and this questionnaire can be used in research activities.

    Keywords: Self-regulation strategies, convergent validity, mathematical self-efficacy
  • Seyedeh Elnaz Mousavi, Jafar Sarani Yaztappeh, Leila Salek Ebrahimi*, Gholamreza Ahmadi Pages 72-89
    Background and Purpose

    One of the main problems of working children is the problem of social adjustment and self-esteem. One of the available psychotherapies is cognitive-behavioral therapy and unified transdiagnostic therapy. Thus, the present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of unified transdiagnostic protocol with cognitive behavioral therapy on social adjustment and self-esteem in working children.

    Method

    The current research was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design. The studied population included all the socially disadvantaged girls (working children) of Tehran in 2019, and 30 people were selected as the study sample with the purposeful sampling method and were randomly placed to two groups of Unified Transdiagnostic therapy and cognitive behavioral therapy. First, the social adjustment questionnaire (Sinha and Singh, 1993) and the self-esteem scale (Pope et al., 1998) were administered as a pre-test on both groups. The first experimental group received cognitive behavioral therapy for eighteen 90-minute sessions and the second experimental group received unified transdiagnostic therapy for fifteen 90-minute sessions. The data were analyzed by the method of analysis of variance with repeated measurements and SPSS version 25 software.

    Results

    The results showed that both treatments managed to significantly increase their social adjustment and self-esteem in the post-test and follow-up stages in working children. However, the comparison of effectiveness between unified Transdiagnostic Protocol and cognitive-behavioral therapies shows that the effectiveness of the in self-esteem (partial ƞ2=0.34; P<0.01; F=14.46) and social adjustment (partial ƞ2=0.16; P<0.05; F=11.33) was more than cognitive behavioral therapy.

    Conclusion

    Pediatric transdiagnostic therapy was more effective in improving social adjustment and self-esteem than cognitive-behavioral therapy. Although UP-C has shown promising results, more clinical trials are needed to evaluate the effectiveness of UP-C in different communities and other concurrent mental states.

    Keywords: Unified transdiagnostic protocol, cognitive-behavioral therapy, self-esteem, social adjustment, child labours
  • Zabihollah Moosavian*, Masumeh Mohammadi, Niloofar Sarlak, Golnaz Ghodrat Pages 90-104
    Background and Purpose

    Students' academic success and failure is one of the most important events during their studies that has short-term and long-term social and emotional effects on them. Accordingly, the present study was conducted with the aim of the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on attributional styles and academic optimism of students.

    Method

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group and a follow-up stage. The statistical population consisted of all male high school students in Qazvin in the academic year 1399-1400, in which 40 students were selected by cluster sampling and after matching were placed in two experimental and control groups. Research instruments included the Academic Optimism Questionnaire (Tschenen-Moran et al., 2013) and the Attribution Styles Questionnaire (Peterson and Seligman, 1984). The experimental group received therapeutic interventions related to cognitive therapy based on mindfulness. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy was effective on the components of attributional styles (P<0.01) and the variables of academic optimism (P<0.01) and these results continued in the follow-up period (P<0.01).

    Conclusion

    Students who were influenced by cognitive-based mindfulness attributed positive events more to internal, stable and general causes and negative events more to external, unstable and specific causes. Mindfulness can also be effective in promoting optimism by providing a framework for interpreting life experiences, being in the "here and now", a sense of cohesiveness and existential cohesion, and student confidence.

    Keywords: Cognitive therapy based on mindfulness, attributional styles, academic optimism, students
  • Seyyed Mehdi Navab Kashani, Zahra Sadat Pour Seyyed Aghaei* Pages 105-120
    Background and Purpose

    Academic success of students, as an efficient group and future builders of the country, is one of the important factors of their long-term professional and social progress and development in life. Thus, the present study was conducted with the aim of predicting the academic success of students based on the parenting style of their parents, with the mediation of self-efficacy and self-esteem in children.

    Method

    The present research was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection method, which was conducted using structural equation modeling method. The statistical population of this research included all elementary school boys in the 12th district of Tehran in the academic year 1401-1402, from which 300 people were selected according to the entry and exit criteria. Data collection tools included Academic Success Scale (Salehi, 2013), Parenting styles questionnaire (Bamrind, 1991), Self-efficacy questionnaire for Children (Morris, 2001) and Self-esteem inventories (Coppersmith, 1981). Finally, the data were analyzed using the correlation research method and the structural equation model method using SPSS26 and AMOS24 software.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant relationship between permissive and authoritarian parenting style with self-esteem and academic success, and there is a positive and significant relationship between authoritarian parenting style with self-efficacy, self-esteem and academic success (P<0.05). Also, a positive and significant relationship was observed between self-efficacy and self-esteem with academic success (P<0.05). The results showed that the indirect effect of permissive and authoritarian parenting styles on academic success through self-efficacy and the indirect effect of authoritarian parenting style on academic success through self-esteem were statistically significant (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results obtained in this study, it can be said that by improving self-efficacy and self-esteem skills, the relationship between parenting style and academic success of primary school students can be indirectly strengthened.

    Keywords: Academic success, Parenting style, Self-efficacy, Self-esteem
  • Roya Honarmanzadeh, Ahmad Sadeghi*, Mohammadreza Abedi Pages 121-139
    Background and Purpose

    Emotional intelligence defined as the ability to express and manage emotions appropriately, as well as to show respect for others' feelings- is a set of skills that children can learn at any age. The main purposes of the present study were to develop the Emotional Intelligence scale for 4-to-6-year-old children in Isfahan, as well as to assess the psychometric properties of the scale.

    Method

    This research was carried out using the descriptive-survey method. The statistical population was cconsisted of all 4-to-6-year-old preschool children in Isfahan in 2016, with 530 (265 girls, 265 boys) selected as the study sample using a quota sampling method. The convergent validity was assessed using Mardiha's Emotional Intelligence Questionnaire (2014) and the newly developed  Emotional Intelligence scale for Four-to-Six-year-Old Children. Data were analyzed using SPSS-22 and LISREL-8.5 which yielded correlation coefficient, heuristic, and confirmatory factor analysis. Also, the content validity of this scale was confirmed by 5 psychology experts

    Results

    The findings from factor analysis indicated that the eigenvalues for the five factors, i.e., intrapersonal, interpersonal, adaptation, stress management, and general mood, exceeded 1; therefore, they could explain 44.211% of the items' variance. The results also showed that the model fit index is at a desirable level. The Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.95 for the whole scale (it was more than 0.7 for each factor).

    Conclusion

    It can be concluded that the 32-item emotional intelligence scale for 4-to-6-year-old children is a suitable instrument to be used in different areas of psychology, education, and training.

    Keywords: Development, validationfactorial structure, emotional intelligence
  • Mahboobeh Javadi Bazargani, Mahnaz Estski*, Mansoureh Shahriyari Ahmadi, Shirin Kooshki Pages 140-151
    Background and Purpose

    Body rhythms are repeating molecular, hormonal, or psychological phenomena occurring in all living organisms. The present study was conducted to compare the change in visual perception, in different seasons of the year in students with and without specific learning disorder (SLD) at the age group of 8-12 years according to the topic of time psychology.

    Method

     This study is a comparative causal study. The sample consisted of students from schools in districts 13, 14, and 15 of Tehran during the academic years 2018-2020 who were selected by the convenience sampling method using purposive-voluntary sampling. Participants were 37 students with specific learning disorder with reading appearance (19 girls and 18 boys) and 31 students without learning disorder (17 girls and 14 boys). Then, each group of students with and without male and female learning disorder individually completed Visual Skills Perception Tests (Gardner & Morrison, 1982). Data were analyzed by repeated measurement method (once per season) in SPSS-22 software.

    Results

    The results showed that visual perception skill (perceived visual age and visual gain) varies among subjects in different seasons of the year and there is a significant difference in visual perception between groups with and without learning disorders. Visual perception, processing speed, and sustained attention in normal students are significantly higher than in students with a learning disorder in different seasons of the year.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that there are significant differences in the visual perception of students with a learning disorder in seasonal rhythms that are due to these seasonal rhythms.

    Keywords: Visual perception, infradian rhythms, special learning disorder
  • Mahmoud Nosouhi Dehnavi, Ahmad Ghazanfari*, Reza Ahmadi Pages 152-166
    Background and Purpose

    Anxiety disorders are common childhood disorders that have a low rate of spontaneous recovery and high comorbidity with other disorders. Resilience protects the developent process from psychological damage and makes people use more effective coping styles when faced with psychological pressures. This research aimed to compare the effectiveness of the Coping Cat Program and Parent Management Training on the level of anxiety and resilience of Students with anxiety disorders.

    Method

    This was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design, follow-up with two experimental groups, and one control group. The statistical population included primary school students with anxiety disorders in the city of Mobarakeh in the academic year 2021-2022. In this research, 45 elementary school students with anxiety disorders were randomly assigned to experimental and control groups. The students of experimental group 1 participated in ten 60-minute sessions of the Coping Cat Program, and the mothers of experimental group 2 participated in ten 75-minute sessions of Parent Management Training. The groups responded to anxiety (Spence, 1997) and resilience (Merrell, 2010) questionnaires before the intervention, immediately after the intervention, and also after 45 days for follow-up. A mixed variance analysis was used to analyze the data.

    Results

    The results of mixed variance analysis showed that the Coping Cat Program and Parent Management Training had a significant effect on reducing anxiety and increasing resilience (p<0.001). The effectiveness of the Coping Cat Program in reducing anxiety is greater than that of the Parent Management Training (P<0.01). There is no significant difference between the two programs in increasing resilience.

    Conclusion

    Coping Cat Program and Parent Management Training are suitable methods to reduce anxiety and increase students' resilience, and these models are suggested for the development of mental health.

    Keywords: Anxiety disorders, resilience, coping cat program, parent management training