فهرست مطالب

پژوهشنامه بازرگانی
پیاپی 106 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد خداداد کاشی*، محسن مهرآرا، سیده وجیه میکائیلی صفحات 1-34
    دسترسی انحصاری دولت بر منابع نفتی و جهت گیری اصل 44 قانون اساسی از دلایل اصلی دوری اقتصاد ایران از رقابت و پایین بودن بهره وری و کارایی از نتایج عمده اقتصاد دولتی بوده است. در واقع اجرای «قانون سیاست های کلی اصل 44» به مثابه اقدامی برای رهایی از انحصار دولتی است. هدف محوری این مقاله شناخت ماهیت ساختار بازار های ایران و اندازه گیری قدرت انحصاری به تفکیک بازار های صنعتی کدهای چهار رقمی است. برای تحقق این هدف ضمن استفاده از داده های صنایع کارخانه ای برای دوره 1381 الی 1397 از رویکرد هال-راجر برای اندازه گیری قدرت انحصاری استفاده می شود. یافته ها موید آن است که در اکثر صنایع شاخص مارک آپ بیش از 2/1 و شاخص لرنر بیشتر از 16/0 بوده که دلالت بر وجود قدرت انحصاری است. صنایعی همچون؛ صنعت تولید سیمان، آهک و گچ و صنعت تولید داروها و فراورده های دارویی دارای بیشترین میزان قدرت انحصاری بوده اند. به علاوه، نتایج به دست آمده از صرفه های مقیاس نشان داد که صنایع تحت بررسی از صرفه های مقیاس برخوردار نبوده اند.
    کلیدواژگان: ساختار بازار، قدرت بازاری، مارک آپ، رهیافت هال، راجر، صرفه های مقیاس
  • حامد عادلی نیک*، فاطمه رجبی صفحات 35-66

    یکی از چالش های مطرح شده بخش معدن در سطح منطقه ای، عدم بهره مندی ساکنان مناطق میزبان معادن از منافع حاصل از بهره برداری معادن است. این مطالعه با هدف آزمون تجربی چالش یادشده، به تخمین رابطه بین استاندارد زندگی استان ها و سهم هر استان از ارزش تولیدات معدنی با استفاده از مدل پانل دیتای پویا GMM با رویکرد آرلانو باند پرداخته است. همچنین سهم ارزش افزوده هر استان به عنوان یک متغیر کنترلی سطح توسعه یافتگی استان ها وارد الگو شده است. تخمین با استفاده از داده های استانی در طول سال های 1393 تا 1399 حاصل شد. نتایج تجربی این مطالعه نشان می دهد افزایش فعالیت های معدن کاری به بهبود استاندارد زندگی مردم منطقه منجر نمی شود و چالش عدم انتفاع مردم محلی از منافع معادن را تایید می کند. با این نگاه سازوکارهایی نظیر مسیولیت اجتماعی، ایجاد صندوق های سرمایه گذاری و سهامداری مردم محلی از معادن می تواند به رفع این چالش کمک کند.

    کلیدواژگان: معدن، اقتصاد منطقه ای، اقتصاد منابع، توسعه پایدار
  • عباس پاکاری، حسین میرزایی*، شهریار نصابیان صفحات 67-104

    امروزه کشورها ناچارند که در ساختار تولیدشان تحول ایجاد کنند، به عبارتی بخش ها و فناوری های جدیدی را ایجاد کنند که زاینده مشاغل مولد و بهتر باشد. هدف این مقاله بررسی اثر سیاست صنعتی و تغییرات ساختاری بنگاه های اقتصادی بر اشتغال ایران و کشورهای تازه صنعتی شده با استفاده از مدل اقتصادسنجی خودرگرسیونی با وقفه در بازه زمانی 2020-2000 است. نتایج تحقیق نشان داد که در کنار عوامل سنتی موثر بر افزایش اشتغال، به ترتیب شاخص با وقفه تغییرات ساختاری، شاخص باوقفه سرمایه گذاری در جذب فناوری،  شاخص با وقفه هزینه های تحقیق و توسعه در ایران و کشورهای مورد بررسی اثر مثبت و معنادار بر اشتغال صنعتی دارند و شاخص بهره وری نیروی کار اثر منفی بر اشتغال صنعتی می گذارد. بنابراین یکی از کانال های اصلی تغییر ساختاری در بخش های اقتصادی و رشد اقتصادی توجه به بخش صنعت است. لذا پیشنهاد می شود یک متولی دارای اختیار اجرایی، هماهنگی، ارزیابی و بازنگری مستمر، فراتر از یک وزارتخانه موضوعی نظیر وزارت صمت، تدوین و پیاده سازی سیاست صنعتی را  در دست گرفته و در برنامه های خود در اولویت قرار دهد. همچنین از آن جا که تحولات همگام با رشد فناوری و تکنولوژی در بخش صنعت می تواند بر اشتغال صنعتی تاثیرگذار باشد لذا لازم است هدایت سرمایه گذاری در جذب فناوری توسط بنگاه های صنعتی از بخش های کشاورزی و خدماتی به سمت زیربخش های مولد بخش صنعت جهت افزایش اشتغال در تدوین برنامه های سیاست صنعتی مدنظر قرار گرفته و همچنین درآمدهای بخش نفت و گاز به سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه،  نوآوری و آموزش نیروی شاغل و توسعه طرح های صنعتی اختصاص داده شود.

    کلیدواژگان: سیاست صنعتی، تغییرات ساختاری، اشتغال
  • باقر باقریان کاسگری* صفحات 105-130

    یکی از عوامل تعیین کننده صادرات  صنعتی به کارایی ساختارهای پشتیبانی کننده تجارت مانند خدمات لجستیک بستگی دارد. بررسی میزان تاثیر عملکرد لجستیک ایران و مقاصد صادراتی در صادرات صنعتی دوجانبه ایران از اهداف این مقاله می باشد. این تجزیه و تحلیل بر عملکرد کلی لجستیک و همچنین مولفه های شش گانه تعیین کننده عملکرد کلی لجستیک برای نمونه بزرگی از مقاصد صادراتی استوار است. تجزیه و تحلیل تجربی شامل برآورد ضرایب مدل جاذبه به روش حداکثر درستنمایی شبه پواسن نما (PPML) برای مقطع زمانی 2007تا 2018 است که معیارهای عملکرد لجستیک تجاری را در بر می گیرد. یافته های این مطالعه شواهد قوی از نقش مثبت لجستیک در افزایش صادرات صنعتی دوجانبه ایران ارایه می دهد. ضمن اینکه نتایج نشان می دهد افزایش عملکرد لجستیک ایران مهمتر و تاثیرگذارتر از افزایش عملکرد لجستیک مقاصد صادراتی می باشد. این تحلیل همچنین با بررسی اینکه آیا مولفه های تعیین کننده عملکرد لجستیک برای صادرات صنعتی ایران اهمیت دارد یا خیر، ادامه می یابد.در این میان، مولفه های حمل و نقل بین المللی، رهگیری و پیگیری، کیفیت خدمات، تحویل به موقع، زیرساخت و گمرکات مقاصد صادراتی به ترتیب بیشترین تاثیر را برای تقاضای  صادرات  صنعتی ایران  دارد. در حالیکه  افزایش کیفیت خدمات لجستیکی ایران در مقایسه با سایر مولفه های دیگر عملکرد لجستیک به عنوان نتها عامل کلیدی موثر بر عرضه صادرات کالاهای صنعتی شناخته می شود. به این ترتیب  سرمایه گذاری مستمر در زیرساخت های لجستیک و خدمات مقاصد صادراتی و بهبود کیفیت خدمات لجستیک ایران می تواند بر  صادرات صنعتی ایران تاثیر مثبت داشته باشد.

    کلیدواژگان: صادرات صنعتی، لجستیک تجاری، مدل جاذبه، ایران
  • بهنام نعمتی، فرزاد کریمی*، سعید دائی کریم زاده، سید محمدرضا داودی صفحات 131-158

    طی دو دهه اخیر با افزایش مبادلات بین المللی کالا و خدمات، مشکلات زیست محیطی شامل تغییرات آب و هوایی و آلودگی جهانی، افزایش چشمگیری داشته است. تلاش جهانی برای کاهش مشکلات زیست محیطی، اهمیت تولید و تجارت بین المللی کالاهای زیست محیطی در دستور کار  بسیاری از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه قرار گرفته است. یکی از مهمترین تلاش ها و اقدامات  توسعه  نهادی شامل مقررات زیست محیطی سخت گیرانه، حاکمیت قانون و بهبود کیفیت مقررات می باشد. بررسی  میزان اهمیت و تاثیر عوامل نهادی بر صادرات کالاهای زیست محیطی  کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته در چارچوب مدل جاذبه، از اهداف اصلی این مقاله است. برای برآورد مدل از داده های تابلویی برای سال های 2021- 1996 نمونه ای از 129 کشور درحال توسعه و 41 کشور توسعه یافته به روش حداقل مربعات  با اثر ثابت  استفاده شده است. نتایج نشان می دهد سیاست های زیست محیطی سخت گیرانه و حاکمیت قانون و کیفیت مقررات، مشوق صادرات کالاهای زیست محیطی کشورهای توسعه یافته است، ولی این نتیجه برای کشورهای درحال توسعه صادق نیست. درحالیکه  عوامل نهادی مذکور برای مقاصد صادراتی گروه کشورهای مورد مطالعه محرک اصلی صادرات کالاهای زیست محیطی شناخته شده است. لذا تلاش جهانی برای بهبود چارچوب سیاست زیست محیطی استاندارد و اثر بخش و ارتقای کیفیت مقررات و حاکمیت، برای صادرات کالاهای زیست محیطی  مفید ارزیابی می شود

    کلیدواژگان: صادرات، کالاهای زیست محیطی، مقررات زیست محیطی، کشورهای درحال توسعه، توسعه یافته، مدل جاذبه
  • محمدحسین کبگانی*، حمید شاهبندرزاده صفحات 159-198

    مدیران و صاحبان کسب وکارهای کوچک اغلب مدت زمان اندکی را صرف تهیه نقشه استراتژیک و برقراری ارتباط میان لایه های استراتژی و اجرایی می کنند. بیشتر تمرکز و وقت خود را صرف تامین سرمایه و برقرار ارتباط با سرمایه گذاران می کنند، که این موارد موجب می شود که ایشان از مسایل مهمی نظیر ارتباط با بازار هدف، جلب رضایت و اعتماد مشتری، تعدیل هزینه و توسعه کانال های درآمدی و تدوین استراتژی های مربوط به آن غافل می مانند. این پژوهش باهدف بررسی سیستماتیک پژوهش های پیشین حوزه نقشه استراتژی و شناخت، و همچنین شناسایی عناصر کلیدی و ارایه نقشه استراتژیک برای کسب وکارهای نوپای استان بوشهر صورت پذیرفته است. هدف اصلی پژوهش، طراحی مدل استراتژیک ساختاری شاخص های موثر برای راه اندازی کسب و کارهای کوچک و نوپا است. با مطالعه ادبیات موضوعی و بهره گیری از رویکرد تحلیل محتوای متنی تعداد پانزده شاخص اساسی احصا شد که جهت بومی سازی آنها در کسب و کارهای کوچک و نوپا از تکنیک دلفی در سه دور استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق را مدیران و کارشناسان آشنا به موضوع و شاغل در حوزه کسب و کارهای کوچک و نوپا تشکیل دادند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که روایی و پایایی آن نیز تایید گردید. جهت طراحی مدل استراتژیک ساختاری شاخص های موثر برای راه اندزی کسب و کارهای کوچک و نوپا از رهیافت مدل سازی ساختاری تفسیری در محیط فازی جهت مدیریت ابهامات زبانی در قضاوت ها بهره گرفته شد. نتایج مدل سازی و تحلیل میک مک نشان داد که جذب و پرورش کارکنان متخصص، مشارکت کارکنان، رهبری موثر و ایجاد سیستم اطلاعاتی پشتیبان جزء شاخص های اساسی و نفوذی در حوزه کسب و کارهای کوچک و نوپا به شمار می آید؛ از این رو به مدیران پیشنهاد می گردد که بر این دسته از شاخص ها تاکید و توجه بیش تر داشته باشند.

    کلیدواژگان: نقشه استراتژیک، کسب و کار کوچک و نوپا، تکنیک دلفی، مدل سازی ساختاری تفسیری، فازی
  • معصومه زمانیان، زهرا وطنی* صفحات 199-239
    قرارداد ناقص قراردادی است که بنا به پاره ای عوامل، ایفای تعهدات مندرج در آن دچار چالش است. نتیجه ی برخورد ساده و دور از انعطاف با چنین رخدادی، نقض قرارداد خواهد بود. اما مکاتب اقتصادی و حقوقی دنیا، به جهت پرهیز از عوارض نامطلوب نقض و کاهش نرخ رخداد این واقعه ی حقوقی، در پی یافتن و وضع راه  کارهایی برای ترمیم قرارداد به جای نقض هستند. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی در پی احصاء این راه کارها در حقوق کامن لا، فرانسه و ایران و اصول یونیدرا (به عنوان قواعدی بین المللی) است. تجویز و پیش بینی امکان مذاکره مجدد، ثمن شناور و نت بک راه کارهایی در نظام های حقوقی یاد شده (به غیر از ایران) برای تعدیل و تکمیل قراداد ناقص هستند. مفاهیمی چون فوس ماژور، سختی مضاعف و عقیم شدن قرارداد در اصول یونیدرا قابلیت کاربست در پیش گیری از نقض قرارداد ناقص را دارند. در فقه شیعی و به تبع آن قوانین ایران نیز نظریه ی شرط ضمنی را می توان قاعده یی برای ترمیم قرارداد ناقص دانست؛ «قابلیت تعیین ثمن» را نیز می توان به عنوان راه کاری دیگر برشمرد. به علاوه با تامل دقیق و تعمیق در دستورات فقهی و مقررات قانونی، تطبیق برخی از راهکارهای نظام های حقوقی دیگر بر نظام حقوقی جاری ایران ممکن می نماید.
    کلیدواژگان: قرارداد ناقص، ثمن شناور، نقض قرارداد، ترمیم قرارداد، شرط ضمنی
|
  • Farhad Khodadad Kashi *, Mohsen Mherara, Seyedeh Vajihe Mikaeeli Pages 1-34
    The government's exclusive access to oil resources, governmental economy and the orientation of article 44 of constitution regarding privatization, are the main hindrances that affect competition, productivity and efficiency in Iran’s economy. In this regard, by the enforcement of "the law of general policies of article 44" it is aimed to restrict the government monopoly. The main objective of this paper is to identify Iran's markets structure and to measure the monopoly power in industrial markets based on 2-digit ISIC codes. To achieve this purpose, the Hall-Roger approach is applied to measure monopoly power in the manufacturing industries for the period of 1381 to 1397. The findings show that in most industries, the mark-up index is more than 1.2 and the Lerner index is more than 0.16, which indicates the existence of monopoly power. Sectors such as cement, lime and plaster, and pharmaceutical industries have the highest level of monopoly power. In addition, the results show that the industries under investigation lack economies of scale.
    Keywords: Market Structure, Market Power, Mark, Up, Hall, Roger Approach, Economies of Scale
  • Hamed Adeli Nik *, Fateme Rajabi Pages 35-66

    One of the challenges raised by the mining sector at the regional level, is the lack of benefits for the local communities from the advantage of the externalities generated by the presence of mining producers. The purpose of this study is to empirically investigate this challenge. This is achieved by estimating the relationship between the provinces' living standards and the share of the province's mineral production, using the Arellano-Bover/Blundel- Bond two-step Dynamic GMM Panel Data approach. Also, the share of the added value of each province is included in the model as a control variable of the level of development of the provinces. The estimation was obtained using provincial data for the period of 2014-2020. The empirical results of this study show that the increase in exploration activities does not increase the living standards of the local communities. Finally, mechanisms such as corporate social responsibility, implementation of investment funds, and shareholding of mines by local community can help to solve this challenge.

    Keywords: Mining, Regional Economic, Resource Economic, Sustainable Development
  • Abbas Pakari, Hossein Mirzayi *, Shahriar Nesabian Pages 67-104

    Countries are forced to transform their production structure, to create new sectors and technologies that generate productive and better jobs. The purpose of this paper is to investigate the effect of industrial policy and structural changes of economic enterprises on the employment of Iran and newly industrialized countries using the autoregressive econometric model with a break in the time frame of 2000-2020. The results of the research showed that along with the traditional factors affecting the increase in employment, respectively, the index with a break in structural changes, the index with a break in investment in technology absorption, the index with a break in research and development costs in Iran and the countries under review, have a positive and significant effect on industrial employment. lonely labor productivity index has a negative effect on industrial employment. Since the developments along with the growth of technology in the industrial sector can affect industrial employment, it is necessary to direct investment in the absorption of technology by industrial enterprises from the agricultural and service sectors to the productive sub-sectors of the industrial sector in order to increase employment in the formulation of industrial policy plans. It is suggested that the revenues of the oil and gas sector should be allocated to investment in research and development, innovation and training of the workforce and the development of industrial projects.

    Keywords: Industrial Policy, Structural Changes, Employment
  • Bagher Bagherian Kasgari * Pages 105-130

    The efficiency of business support structures such as logistics services, is one of the determinants of industrial exports. The main aim of the paper is to investigate the impact of Iran's logistics performance and export destinations on Iran's bilateral industrial exports. This analysis is based on logistics performance index and its six core components for a large sample of export destinations. Empirical analysis includes the estimation of gravity model coefficients using the pseudo-Poissian maximum likelihood method (PPML) for the time period of 2007-2018, which includes logistics performance criteria. The findings of this study provide strong evidence of the positive role of logistics in increasing Iran's bilateral industrial exports. In addition, the results show that increasing Iran's logistics performance is more important and effective than increasing the logistics performance of export destinations. This analysis also continues by examining whether the determinants of logistics performance are important for Iran's industrial exports or not. Meanwhile, the components of international transportation, tracking and tracking, service quality, on-time delivery, infrastructure and customs of export destinations respectively have the greatest impact on Iran's industrial export demand. While the increae in the quality of Iran's logistics services compared to other components of logistics performance is known as the key factor affecting the supply of industrial goods exports. Therefore, continuous investment in logistics infrastructure and services for export destinations and improving the quality of Iran's logistics services can have a positive effect on Iran's industrial exports.

    Keywords: Industrial Export, Commercial Logistics, Gravity Model, Iran
  • Behnam Nemati, Farzad Karimi *, Saeed Daei-Karimzadeh, Sayyed MohammadReza Davoodi Pages 131-158

    During the last two decades, growth of international exchange of goods and services, has increased environmental problems including climate change and global pollution significantly. Thus, the global effort to reduce environmental problems, the importance of production and international trade of environmental goods has been placed on the agenda of many developed and developing countries. One of the most important efforts and measures in this regard, is institutional development which includes strict environmental regulations, rule of law and improving the quality of regulations. The main goal of this paper is to investigate the importance and impact of institutional factors on the export of environmental goods in developing and developed countries within the framework of the gravity model. To estimate the model, a panel data was built for the period of 1996-2021, using a sample of 129 developing countries and 41 developed countries, by applying the least squares method with fixed effect. The results show that strict environmental policies, the rule of law and the quality of regulations encourage the export of environmental goods in developed countries, but this result is not true for developing countries. While the aforementioned institutional factors are known to be the main drivers of the export of environmental goods for the export purposes of the group of countries under study. Therefore, the global effort to improve the standard and effective environmental policy framework, and to improve the quality of regulations and governance is considered beneficial for the export development of environmental goods.

    Keywords: Exports, Environmental Goods, Environmental Regulations, Developing Countries, Developed Countries, Gravity Model
  • Mohammadhossein Kabgani *, Hamid Shahbandarzadeh Pages 159-198

    Managers and owners of small businesses often spend little time preparing a strategic plan and communicating between the strategy and executive layers. They spend most of their focus and time on securing capital and communicating with investors, which makes them to overlook important issues such as communication with the target market, customer satisfaction and trust, cost adjustment and development of income channels and formulation of the related strategies.. This research has been carried out with the aim of systematically reviewing previous researches in the field of strategy mapping and knowledge, as well as identifying key elements and providing a strategic map for new businesses in Bushehr province. The main goal of the research is to design a structural strategic model of effective indicators for starting small and start-up businesses. By studying the subject literature and using the textual content analysis approach, a set of fifteen basic indicators were identified, and in order to localize them in small and start-up businesses, the Delphi technique was used in three rounds. The statistical population of the research included managers and experts familiar with the subject and working in the field of small and start-up businesses. A researcher-made questionnaire was used to collect data, and its validity and reliability were also confirmed. In order to design a structural strategic model of effective indicators for the planning of small and start-up businesses, the interpretive structural modeling approach was used in a fuzzy environment to manage linguistic ambiguities in judgments. The results of the modeling and MICMAC analysis showed that the attraction and cultivation of expert employees, employee participation, effective leadership and the creation of a supporting information system are among the basic and influential indicators in the field of small and start-up businesses; Therefore, managers are suggested to emphasize and pay more attention to this group of indicators.

    Keywords: Strategic Map, Small, Start, Up Business, Delphi Technique, Interpretive Structural Modeling, Fuzzy
  • Masoumeh Zamanian, Zahra Vatani * Pages 199-239
    The result of a simple and inflexible treatment of such a contract would be a breach of contract. However, the economic and legal schools of the world, in order to avoid the undesirable consequences of the violation and reduce the incidence of this legal event, seek to determine and establish ways to amend the contract instead of the violation. This descriptive-analytical study seeks to enumerate these strategies in Common law, French and Iranian law, and the principles of UNIDROIT (as international rules). Prescribing and anticipating the possibility of renegotiation, open prices, and Netback are solutions in the mentioned legal systems (except Iran) to modify and complete the contracts that are incomplete. Concepts such as force major, Hardship, and Frustration of contract can be used in UNIDROIT principles to prevent incomplete contract breaches. In Shiite jurisprudence and consequently the laws of Iran, the theory of implicit condition can be considered as a rule for repairing an incomplete contract. "The ability to determine the price" can also be considered as another solution. Also, by carefully considering and deepening the jurisprudential orders and legal regulations, it is possible to apply some of the solutions of other legal systems to the current legal system of Iran.
    Keywords: Incomplete Contract, Open Prices, Contract Breach, Contract Amendment, Implicit Condition