فهرست مطالب

پژوهشنامه بازرگانی
پیاپی 109 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه رجبی*، حامد عادلی نیک صفحات 1-33
    اگرچه معادن منابع اولیه تولید را فراهم می کنند و بهره مندی از معادن بیشتر موهبت به شمار می رود، اما فعالیت های معدنی مانند اغلب فعالیت های اقتصادی با آلودگی و تخریب محیط زیست همراه است. سیاست گذاری مبتنی بر توسعه پایدار به منظور جبران آسیب های زیست محیطی فعالیت های معدنی بنگاه ها را به سمت انجام سرمایه گذاری های زیست محیطی سوق می دهد. انتظار می رود با افزایش فعالیت های معدنی، مخارج سرمایه گذاری معادن در محیط زیست به منظور جبران تخریب به وجود آمده افزایش یابد. این مطالعه به تخمین رابطه بین میزان بهره برداری از معادن در استان های مختلف ایران و ارزش سرمایه گذاری محیط زیستی معادن با استفاده از مدل پانل دیتای پویا GMM با رویکرد آرلانو باند پرداخته است. کیفیت حکمرانی در سطح منطقه ای می تواند بر الزام سرمایه گذاری های محیط زیستی موثر باشد. به همین منظور شاخص کیفیت حکمرانی استانی محیط زیست استخراج شده و وارد الگو شد. از آنجا که سطح توسعه یافتگی استا ن ها، با کیفیت نهادی ارتباط موثری دارد ارزش افزوده استانی به عنوان یک متغیر کنترلی سطح توسعه یافتگی استان ها وارد الگو شده است. تخمین با استفاده از داده های استانی در طول سال های 1393 تا 1399 حاصل شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد افزایش فعالیت های معدن کاری منجر به افزایش مخارج سرمایه گذاری آنها در محیط زیست نمی شود. درمقابل کیفیت بالاتر حکمرانی در استان ها با سرمایه گذاری محیط زیستی معادن ارتباط مثبت دارد. همچنین معادن حاضر در استان های توسعه یافته تر سطح بالاتری از مخارج سرمایه گذاری بر محیط زیست را انجام می دهند. در نهایت دولت می تواند با بهبود مقررات گذاری در حوزه محیط زیست معادن، با استفاده از ظرفیت مسیولیت اجتماعی شرکت ها، بهره برداران معدنی را به جبران صدمات محیط زیستی وادار کند.
    کلیدواژگان: معدن، محیط زیست، اقتصاد منطقه ای، اقتصاد منابع، توسعه پایدار
  • مهدی جهانبخش پورجباری، فرزاد کریمی*، مصطفی رجبی صفحات 35-73
    ریسک های کشوری باعث کاهش مداوم تجارت بین المللی می شود. یکی از حلقه های مفقوده در حوزه مطالعاتی در زمینه الگوهای تجارت بین المللی کشورهای اسلامی فقدان مطالعه منسجم در زمینه بررسی تاثیر ریسک کشوری و هریک از مولفه های آن بر الگوهای تجارت درون گروهی این کشورها است. هدف اصلی مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر ریسک اقتصادی، مالی و سیاسی بر صادرات صنعتی درون گروهی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (OIC) است. این مطالعه الگوهای صادرات درون گروهی این دسته از کشورها را از منظر مدل جاذبه و به روش حداکثر درست نمایی شبه پواسن نما (PPML) طی دوره 2002 تا 2021 مورد بررسی قرار می دهد. نتایج نشان می دهد الگوی صادرات درون گروهی کالاهای صنعتی کشورهای عضو OIC  متاثر از اندازه بازار و ریسک سیاسی و مالی کشورهای مبدا و مقصد، نرخ ارز واقعی، مسافت و مرز مشترک و  ریسک اقتصادی کشورهای مقصد است. در این میان متغیر ریسک سیاسی در مقایسه با سایر مولفه های تعیین کننده ریسک کشوری به طور قابل توجهی بر الگوی صادرات صنعتی درون گروهی کشورهای عضو سازمان تاثیر منفی می گذارد. تاثیر ریسک اقتصادی فقط برای مقاصد صادراتی منفی ارزیابی می شود ولی تاثیر ریسک مالی برای صادرکنندگان و واردکنندگان کالاهای صنعتی کشورهای عضو داری تاثیر مثبت می باشد. این مطالعه پیشنهاد می کند کشورهای عضو سازمان، به نقش ریسک کشوری به ویژه ریسک سیاسی در شکل گیری الگوهای صادرات صنعتی درون گروهی توجه بیشتری داشته باشند. لذا افزایش توانمندی های نهادی مرتبط با اعتبار صادرات، بازنگری الگوهای ارزیابی ریسک و چگونگی مدیریت آن یک موضوع کلیدی در همکاری های منطقه ای است.
    کلیدواژگان: صادرات صنعتی درون گروهی، کشورهای OIC، ریسک اقتصادی، ریسک مالی، ریسک سیاسی، ریسک کشوری
  • افسانه شفیعی*، احمد تشکینی صفحات 71-116
    هدف این مقاله استخراج مسایل استراتژیک نظام توزیع و ارایه راهبردهای تحول این بخش می باشد براساس روش برایسون است. براین اساس پیامدهای وارده به شبکه توزیع از منظر فعالیت هر یک از «عوامل توزیعی» در قالب نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید احصاء شده و سپس به آسیب شناسی عملکرد عوامل توزیعی پرداخته شده است. نتایج آسیب شناسی در قالب 4 گروه مشتمل بر واحدهای غیرسازمان یافته (بدون مجوز)، واحدهای نیمه سازمان یافته (دارای مجوز و غیرزنجیره ای)، واحدهای سنتی کاملا سازمان یافته (زنجیره ای) و واحدهای مدرن کاملا سازمان یافته (زنجیره ای) طبقه بندی شده اند.نتایج نشان می دهد مسایل استراتژیک نظام توزیع در مسیر تامین اهداف اقتصادی شامل کاهش مداوم توان خلق ارزش افزوده در بخش توزیع کشور و افزایش فشار هزینه های خدمات توزیعی بر سایر بخش های اقتصادی می باشد. مسایل استراتژیک نظام توزیع در مسیر تامین اهداف اجتماعی شامل تضییع حقوق مصرف کنندگان، کاهش سهم بخش توزیع از ایجاد اشتغال رسمی و افزایش هزینه های جنبی خدمات توزیع در کشور هستند. مسایل استراتژیک نظام توزیع در مسیر تامین اهداف تنظیمی شامل هزینه بالای سیاست های مدیریت بازار بر بدنه اقتصاد و هزینه بالای اقدامات نظارتی و بازرسی در شبکه توزیع می باشند. همچنین عوامل تاثیرگذار بر مسایل استراتژیک بخش توزیع از منظر تاثیرگذارترین گروه عاملان توزیعی، راهبردهای تحول و سیاستهای اجرایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: نظام توزیع، واحدهای غیرسازمان یافته، واحدهای نیمه سازمان یافته، واحدهای سنتی کاملا سازمان یافته و واحدهای مدرن کاملا سازمان یافته، اهد، اجتماعی و تنظیمی
  • سپیده معین فرد، میرحسین موسوی*، حسین راغفر، جهانگیر قربانزاد صفحات 119-145
    یکی از موضوعات بسیار مهم برای کشورهای در حال توسعه به ویژه ایران، صادرات محصولات پتروشیمی است، که بعد از تحریم های نفتی در کشور به آن توجه زیادی شده است. ترویج صادرات در کشورهای در حال توسعه به عنوان یک عنصر مهم برای توسعه صادرات و تلاش هر چه بیش تر کشورهای در حال توسعه برای مشارکت بیشتر در سیستم تجارت جهانی شناخته شده است. با توجه به اهمیت موضوع و از آن جایی که  اقتصاد ایران همواره در بازارهای جهانی در مقابل شوک ها قرار دارد، در این مقاله به بررسی اثر سرریز شوک سیاست مالی قطب های اقتصادی جهان بر صادرات محصولات پتروشیمی ایران و شرکای تجاری آن با رهیافت خودرگرسیون برداری جهانی، به صورت داده های فصلی از 1995-2020 پرداخته شده است. نتایج نشان داد که اثر شوک مثبت مخارج کل دولت آمریکا ضمن افزایش تولید ناخالص داخلی و واردات این کشور، دارای اثرات سرریز به سایر کشورها از طریق کاهش واردات و افزایش صادرات برای شرکای تجاری آمریکا شده است. در رابطه با ایران هم اثرات سرریز شوک مثبت سیاست مالی قطب های اقتصادی جهان از طریق اثرگذاری بر شرکای تجاری ایران از جمله چین باعث افزایش صادرات محصولات پتروشیمی کشور شده است. هم چنین با توجه به نتایج حاصل از بوت استرپ ها، شوک مثبت مخارج کل واقعی اتحادیه اروپا و چین بر روی صادرات محصولات پتروشیمی هیچ تاثیری نگذاشته است.
    کلیدواژگان: شوک مالی، شرکای تجاری، صادرات محصولات پتروشیمی
  • آزاده مبینی، داود محمدی تبار* صفحات 147-175
    در این مقاله مسیله انتخاب تامین کننده در دو حالت همکاری و رقابتی موردبررسی قرارگرفته است. تامین کنندگان محدودیت ظرفیت نداشته و بر اساس سیاست ارسال در حین تولید رفتار می کنند. دو سناریوی قرارداد فروش با استفاده از روش های تیوری بازی ها در نظر گرفته شده است. سناریوی اول شامل بازی همکارانه در قرارداد قیمت عمده فروشی و تقسیم سود به سه روش شاپلی، ارزش  و روش حداقل هسته است. سناریوی دوم، بازی رقابتی استکلبرگ شامل سیاست تامین کننده رهبر در قرارداد تخفیف است. در این تحقیق با بررسی ویژگی های ساختار بازی، نشان داده شده است که مدل بازی همکارانه جوابی پایدار در راستای کاهش هزینه های کل سیستم دارد و  هزینه فرصت هر واحد ظرفیت تولید، دارای نقشی تعیین کننده در مسیله انتخاب تامین کننده است. پس از تعیین توابع عایدی بازیکن ها در هر سناریو، نقاط تعادل بازی مشخص شده و نهایتا با حل یک مثال عددی، عایدی هرکدام از بازیکن ها و کل زنجیره مقایسه شده است. منافع کل زنجیره در حالت همکاری بهتر از حالت رقابتی است. خریدار بیشترین منفعت را در تقسیم سود به روش ارزش  کسب می کند در حالیکه روش شاپلی بیشترین منفعت را برای تامین کنندگان دارد.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، بازی همکارانه، تقسیم منافع، استکلبرگ، قرارداد تخفیف
  • ابوالفضل دانایی*، شیلا معینی رستگار، غلامحسین مقیمی صفحات 177-201
    استفاده از اینفلوینسرها برای بازاریابی یک استراتژی مناسب است، زیرا به این ترتیب برندها نه تنها مشتریان فعلی خود را حفظ می کنند، بلکه مشتریان جدید بالقوه را نیز جذب می کنند. حال، از آنجایی که اخلاق بازاریابی می تواند یکی از عوامل موفقیت بازاریابی آنلاین برای اکثر محصولات از جمله کالاهای دیجیتال باشد، بنابراین مهم است که اینفلوینسرها نیز از این اخلاق بازاریابی که در واقع یک استانداردی از نگرش ها و تصمیمات اخلاقی است که در شیوه های بازاریابی اعمال می شود، آگاه شوند. در این پژوهش الگوی حاکم بر تاثیری که اخلاق بازاریابی زنان اینفلوینسر آنلاین می تواند بر فروش کالاهای دیجیتال داشته باشند بررسی شد. الگویی جامع و کاربردی که در هیچکدام از تحقیقات پیشین مشاهده نشده است. پژوهش از نوع اکتشافی بوده و گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها به صورت آمیخته (ترکیبی) صورت گرفته است. در قسمت کیفی، روش پژوهش مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام پذیرفت و با 10 نفر از مدیران و مشاوران بازاریابی در حوزه فروش آنلاین کالاهای دیجیتال در تهران مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام گرفت. در بخش کمی نیز طی جمع آوری پرسشنامه ای از 380 نفر افراد شاغل در حوزه بازاریابی و با استفاده از معادلات ساختاری (نرم افزار PLS) روایی و پایایی تحقیق مورد تایید قرار گرفت. بر اساس یافته های پژوهش، الگویی از مقوله های مربوط به اخلاق بازاریابی اینفلوینسرهای آنلاین زن که بیشترین تاثیر را بر فروش کالاهای دیجیتال دارند به دست آمد.
    کلیدواژگان: اخلاق بازاریابی، اینفلوئنسر آنلاین زن، کالای دیجیتال
|
  • Fateme Rajabi *, Hamed Adeli Nik Pages 1-33
    Although mines provide primary raw materials for production and they are considered a valuable resources, they often come with pollution and environmental damage. Sustainable development policies aim to compensate for the environmental damages caused by mining activities, by directing the related  enterprises towards environmentally friendly investments. It is expected that with an increase in mining activities, capital spending on environmental protection will also increase to compensate for the destruction caused. This study estimates the relationship between the level of mining exploitation and the value of mining environmental investment in different provinces of Iran, using the dynamic panel data model GMM with an Arellano-Bond approach. Regional governance quality can significantly impact  commitment to environmental investments. For this purpose, the provincial environmental governance index was extracted and included in the model. Since the level of development in provinces has an effective relationship with institutional quality, provincial added value was taken into account in the model as a control variable for the level of provincial development. Estimates were obtained using provincial data from 2014 to 2021. The results of this study suggest that increased mining activity does not lead to higher capital spending on the environment. On the other hand, higher governance quality in provinces is positively associated with mining environmental investments. Additionally, mines located in more developed provinces incur higher environmental spending. Finally, the government can force mining operators to compensate for environmental damages using the capacity of corporate social responsibility by improving regulations in the area of mining environmental protection.
    Keywords: Mining, Environment, Regional Economics, Resource Economics, Sustainable development
  • Mehdi Jahanbakhsh Porjabari, Farzad Karimi *, Mustafa Rajabi Pages 35-73
    Country risks continue to reduce international trade. One of the missing links in the field of studies in the field of international trade patterns of Islamic countries is the lack of a coherent study on the impact of country risk and each of its components on intra-group trade patterns of Islamic countries. The main goal of the article is to evaluate the impact of economic, financial and political risk on industrial exports within the group of member countries of the Organization of Islamic Cooperation (OIC). This study examines the intra-group export patterns of this category of countries from the perspective of the gravity model and the pseudo-Poissian maximum likelihood method (PPML) during the period from 2002 – 2021. The results show that the intra-group export pattern of industrial goods of OIC member countries is affected by the market size and the political and financial risk of the countries of origin and destination, the real exchange rate, the distance and common border, and the economic risk of the destination countries. Meanwhile, the political risk variable has a significant negative impact on the intra-group industrial export pattern of the organization's member countries compared to other factors that determine country risk. The impact of economic risk is evaluated negatively only for export purposes, but the impact of financial risk is positive for exporters and importers of industrial goods of member countries. This study suggests that member countries of the organization pay more attention to the role of country risk, especially political risk, in the formation of industrial export patterns within the group. Therefore, increasing institutional capabilities related to export credit, reviewing risk assessment models and how to manage it is a key issue in regional cooperation.
    Keywords: Intra, Group Industrial Export, OIC Member Countries, Economic Risk, Financial Risk, Political Risk, Country Risk
  • AFSANEH SHAFIEI *, Ahmad Tashkini Pages 71-116
    The purpose of this article is to extract the strategic issues of the distribution system and present the transformation strategies of this sector based on Bryson's method. Based on this, the consequences of the distribution network from the perspective of the activity of each of the "distribution agents" in the form of strengths, weaknesses, opportunities and threats have been calculated and then the pathology of the distribution agents' performance has been discussed. The pathological results are classified in the form of 4 groups including unorganized units, semi-organized units, fully organized traditional units and fully organized modern units.The results show that the strategic issues of the distribution system in the way of achieving economic goals include the continuous reduction of the ability to create added value in the country's distribution sector and the increase in the pressure of distribution service costs on other economic sectors. The strategic issues of the distribution system in the way of achieving social goals include the violation of consumers' rights, the reduction of the share of the distribution sector in the creation of formal employment, and the increase in the side costs of distribution services in the country. The strategic issues of the distribution system in the way of achieving regulatory goals include the high cost of market management policies on the economy and the high cost of monitoring and inspection measures in the distribution network.
    Keywords: Distribution system, Unorganized units, Semi-organized units, Fully organized traditional units, Fully organized modern units, Economic, social, regulatory objestives
  • Sepideh Moeinfard, Mir Hossein Mousavi *, Hossein Raghfar, Jahangir Ghorbanzad Pages 119-145
    One of the most important issues for developing countries, especially Iran, is the export of petrochemical products, which has received a lot of attention after the oil sanctions in the country. Promotion of exports in developing countries is known as an important element for the development of exports and the efforts of developing countries to participate more in the world trade system. Considering the importance of the issue and since Iran's economy is always facing shocks in the world markets, in this article, the spillover effect of the financial policy shock of the economic poles of the world on the export of petrochemical products of Iran and its business partners was discussed with the global vector autoregression approach, in the form of quarterly data from 1995-2020. The results showed that the positive effect of the total spending of the US government increased the GDP and imports of this country and had spillover effects to other countries, including a decrease in imports and an increase in exports for America's trading partners. In relation to Iran, the spillover effects of the global financial policy pole shock through the influence of Iran's business partners, including China, have increased the country's petrochemical products exports. Also, according to the results of the bootstraps, the positive shock of the total real expenditure of the European Union and China has not had any effect on the export of petrochemical products
    Keywords: Financial Shock, Trading Partners, Export of Petrochemical Products
  • Azadeh Mobini, Davood Mohammaditabar * Pages 147-175
    In this paper, the problem of supplier selection has been studied by considering two scenarios of cooperation and competition. Suppliers have no capacity constraints and have several shipments in a production cycle. Two contract scenarios are analyzed by game theory techniques. In the first scenario, the cooperation among suppliers and the buyer is analyzed by cooperative game theory under wholesale price contract and profit allocation methods of Shapley, τ value, and least core. In the second scenario, the competition of suppliers under quantity discount contract with supplier leader Stakelberg game approach is analyzed. It is shown that the cooperative scenario includes stable core solutions which minimizes the total supply chain cost. In addition, the opportunity cost plays a crucial role in the selection of suppliers. After identifying payoff functions of the players, the equilibrium points of the scenarios are determined and compared in a numerical example. The total supply chain cost is improved in cooperation in comparison to competitive scenario. The τ value is the best scenario for the buyer while shapley value gives favorable allocations to suppliers.
    Keywords: Supplier Selection, Cooperative Game Theory, Profit Allocation, Stackelberg, quantity discount
  • Abolfazl Danaei *, Sheila Moeini Rastegar, Gholam-Hossein Moghimi Pages 177-201
    Using influencers for marketing is a good strategy because, in this way, brands not only retain their current customers but also attract new potential customers. Now, since marketing ethics can be one of the success factors of online marketing for most products, including digital goods, it is important that influencers are also aware of this standard of attitudes and ethical decisions that are applied in marketing practices. In this research, using the dominant model, the effect that the marketing ethics of female online influencers can have on the sale of digital goods was investigated. The proposed comprehensive and practical model has not been addressed in any of the previous researches. The research is exploratory, and data collection and analysis were done in a mixed manner. In the qualitative part, the research method was based on the Grounded theory, and semi-structured interviews were conducted with 10 marketing managers and consultants in the field of online selling of digital goods in Tehran. In the quantitative part, the validity and reliability of the research was confirmed by collecting a questionnaire from 380 people working in the field of marketing and using structural equations (PLS software). Based on the findings, a model of the categories related to the marketing ethics of female online influencers, which have the greatest impact on the sale of digital goods, was obtained.
    Keywords: Digital Product, Marketing Ethics, Online Female Influencer