فهرست مطالب

نشریه هنرهای کاربردی
سال دوم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رقیه قادری جویباری، فتانه محمودی* صفحات 5-32

    هانیبال الخاص به علت تعلق خود به فرهنگ آشوری همواره کوشیده است تا میراث هنری قوم خود را در قالبی امروزی به کار گیرد و همزمان، از منابع و مکاتب مختلف ایرانی و غربی در کارش استفاده کند. متفکران حوزه ی بینامتنیت با ارایه ی تلقی جدیدی از مفهوم متن، این دستاورد را عرضه داشتند که هیچ متنی خودبسنده نیست و هر متن در آن واحد، هم بینامتنی از متون پیشین و هم بینامتنی برای متون پسین خواهد بود. با گسترش مفهوم متن، متونی غیر از نوشتار مانند هنرهای تجسمی و نقاشی به مثابه متن در نظر گرفته می شوند. از آنجایی که نقاشی معاصر پیوسته متکی بر تصاویر قابل تشخیصی از نقاشی های کلاسیک گذشته می نماید، سوالی که مطرح می شود این است که: بافت فرهنگی الخاص چه نقش بینامتنی در معنامندی آثار الخاص داشته است؟ و جه تاثیری بر سچهر نشانه ایران داشته است. در مقاله پیش رو از روش توصیفی - تحلیلی و به طور خاص از تعبیر بینامتنیت نزد ژولیا کریستوا و رولان بارت برای خوانش نقاشی ها بهره برده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که نقاشی های الخاص از نوعی روایتگری فیگوراتیو برخوردارند و مضامین مختلف برگرفته از متون پیشین بر مبنای رابطه ی هم حضوری، متن اثر را شکل می دهند. مضامین متعدد در این آثار بر اثر روابط هم نشستی و بینامتنی سبب تولید معناهای ضمنی اثر شده اند و این معناها در هر خوانشی متفاوت بوده که این همان معنازایی بارت است. این مضامین بصری به همراه سبک ویژه ی الخاص روایتگر معنایی مانند القای حس اضطراب و نگرانی انسان نسبت به سرنوشت با گذشت تاریخ و تغییر ادیان و فرهنگ ها در دوران معاصر هستند.نتایج این پژوهش نشان می دهد که نقاشی های الخاص از نوعی روایتگری فیگوراتیو برخوردارند و مضامین مختلف برگرفته از متون پیشین بر مبنای رابطه ی هم حضوری، متن اثر را شکل می دهند. 

    کلیدواژگان: هانیبال الخاص، بینامتنیت، رولان بارت، ژولیا کریستوا
  • مهسا ویسی صفحات 33-44

    تاریخ پوشاک بخشی از فرهنگ و تمدن ایرانی است که در تمامی ادوار تاریخی قابل تامل و تحلیل است و پوشاندن تمام بدن در تمام دوران های تاریخی ایران باستان کاملا رایج بوده است. از جمله این پوشش ها، پوشش سر یا به عبارتی سرپوش است.  داده های باستان شناسی برجای مانده از دوران های مختلف نشان از مدارکی هستند که می توان ریشه های عمیق و اصیل برخی جزییات فرهنگی رایج امروزی را در آن ها یافت. براساس این شواهد در ایران باستان، زنان در دوره های گوناگون تاریخی و نیز طبقات مختلف اجتماعی پوشیده با چادر یا سایر اشکال پوشش سر مانند کلاه یا دستار بوده اند و پوشاندن سر، فرهنگی رایج چه در میان زنان و چه در میان مردان بوده است. مسیله اصلی در پژوهش پیش رو بررسی و تحلیل سرپوش زنان دوره عیلام باستان در قیاس با سرپوش زنان منطقه در دوره معاصر است. هدف از انجام این پژوهش بررسی ریشه و قدمت این نوع پوشش سر براساس داده های باستان شناسی است. در این مقاله تلاش شده به این پرسش پاسخ داده شود که چه ارتباطی میان سرپوش رایج بر سر زنان منطقه غرب ایران با داده های باستان شناسی از دوره عیلامی در این منطقه می توان یافت. نتایج بررسی حاکی از آن است که استفاده از سرپوش در بین زنان این منطقه سابقه ای چند هزاره ساله دارد و نمونه های بررسی شده در این پژوهش با برخی از انواع سرپوش های رایج کنونی قرابت و نزدیکی دارند. در مقاله حاضر گردآوری داده ها از طریق مطالعات اسنادی انجام شده و نتایج از طریق تحلیل توضیف تاریخی ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: سرپوش، زنان، عیلام باستان، داده های باستان شناسی
  • سعید اخوانی*، احمد نادعلیان صفحات 45-59
    در غرب، از نیمه ی قرن بیستم به بعد، با حذف شدن پسوند «ایسم» از عنوان شاخه های مختلف هنری و افزوده شدن پسوند «آرت» به آن ها، مرز مشخص میان هنرهای تجسمی، نمایشی، موسیقی و غیره از میان رفت و «هنرهای جدید» عنوانی کلی برای توضیح این بخش از تاریخ هنر با مشخصه ی یاد شده است. در هنرهای جدید از یکسو، با بکارگیری فناوری های نوین، شاخه ها و شکل های جدیدی از هنر به وجود آمده و از سوی دیگر رسانه از طریق انتشار آثار هنری و ارتباط هنرمندان و مخاطبان در شبکه های اجتماعی، بر جهان هنر تاثیرگذار بوده است. سیطره ی گسترده رسانه در زیست انسان، منجر به تلاش سیری ناپذیر انسان برای مصرف و مصرف شدن توسط رسانه شده است. بنابراین هنرهای جدید و رسانه های عصر ارتباطات، هم پیوند یکدیگرند. در این مقاله باهدف گشودن دریچه ی تازه ای جهت خوانش و فهم پذیری جریان های هنری معاصر ازطریق انطباق نظریات بودریار با هنرهای جدید، تلاش شده تا به این مسیله پاسخ داده شود که ارتباط میان رسانه و هنرهای جدید از منظر شکل گیری گفتمان های زیباشناسانه ی پنهان، سلطه ی رسانه از طریق فراواقعیت و بی معنایی و سازوکارهای نظام سرمایه داری بر جهان هنر، چگونه قابل صورت بندی است؟ در این راستا، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، از مباحث بنیادی مطرح شده در نظریه ی ژان بودریار در خصوص رسانه بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در این پارادایم شکل گرفته، مفاهیم مطرح شده توسط بودریار را می توان در آثار هنری جدید نیز مشاهده کرد؛ به ویژه زمانی که گویی هنرهای جدید به مثابه ی یک رسانه ظاهر می شوند. بحث بودریار در خصوص فروریزش دو قطب مقابل و در نتیجه ی آن رسیدن به جهان بی معنایی که این وضعیت هرگونه عنصر سرکشی و طغیان را خنثی و نقد را ناممکن می کند، اگرچه در یک زمینه ی سیاسی مطرح شده اما روندهایی را در جریان هنرهای جدید را می توان برمبنای این نظریه مورد مطالعه و تحلیل قرار داد.
    کلیدواژگان: هنرهای جدید، رسانه، فراواقعیت، وانمایی، ژان بودریار
  • فاطمه نصیری* صفحات 60-75
    هیچ اثری به صورت خود انگیخته خلق نمی شود بلکه همواره نشانه هایی از حضور الگوهایی فراگیر در بطن خود دارد که در شکل گیری آن موثر بوده است. بسیاری از آثار تصویری که در کنار یک متن نوشتاری ظاهر می شوند علاوه بر پیش انگاشته-هایی از نمونه های تصویری پیشین، بسیاری از جنبه های خلاقانه خود را از شاخصه های متنی می گیرند که به آن تعلق دارند. در این زمینه، علاوه بر مبانی تاریخی و اجتماعی اثر و نیز مضامین محصور در محتویات نوشتار، شیوه اجرای متون نوشتاری و تصویری نیز می تواند بر هم تاثیر بگذارد که پیوند عمیقشان را درپی دارد. بررسی این ارتباطات که در حوزه هنر و ادبیات به مطالعات بینا متنی تعبیر می شود، راهی است برای شناخت رابطه بینانشانه ای دو نظام نوشتاری و تصویری یک اثر که به عینه در کتاب قابوسنامه قابل مشاهده می باشد؛ در این کتاب که نوشته و تصاویرش در کنار یکدیگر و در یک همبستگی ویژه و با یک رویکرد محلی و منطقه ای خلق شده اند، از جمله آثاری است که بارها از نظر مضمون و نوع تصویرگری مورد مداقه قرار گرفته است اما هنوز ابهاماتی در شناخت دقیق متن و تصویر وجود دارد. همین امر ضرورت انجام این پژوهش را فراهم می آورد به طوری که با فرض بر این که متن و تصویر کتاب قابوسنامه توسط یک نفر خلق شدند به تطبیق دو نظام نوشتاری و تصویری آن و ارزیابی اشتراکاتش با یکدیگر با هدف دستیابی به یک گفتمان واحد می پردازد. در این روند از روش بیش متنیت به عنوان زیرمجموعه ای از مطالعات گسترده ژنت با عنوان ترامتنیت استفاده می شود و نتیجه حاصل از این قرابت ساختاری، حاکی از آن است که بسیاری از جنبه های خلاقانه موجود در نوشتار و تصویر مشابه است و شباهت عمیق بینشان حاکی از محلی و اجتماعی بودن اثر از نظر واحد بودن هنرمند خطاط و تصویرگر و یگانگی سبک هنری، بدون محدودیت های حاکم شده از سوی حامی هنری است.
    کلیدواژگان: قابوسنامه، بینامتنیت، نوشتار، تصویر، ژنت، کریستوا
  • بیتا سودایی* صفحات 76-97

    سکه ها فلزات منقوشی هستند که با پرداختن به نقوش موجود بر روی آنها، دریچه ای رو به اعصار گذشته برای پژوهشگران باز میشود. از آنجایی که ایدیولوژی حاکمان در شکل گیری نقوش تاثیر بسزایی دارد از اینرو پرداختن به آنها از دیدگاه نماد شناسی باعث روشن شدن مذهب، سیاست و فرهنگ جوامع میشود. سلسله پارت یکی از ادوار مهم ایران باستان است که به علت طولانی بودن حکومتشان مسکوکات متعددی در این دوره ضرب شده که از نظر نقش بسیار متنوع است. هدف این پژوهش شناسایی نمادهای ایزد مهر در سکه های یک درهمی ضرابخانه اکباتان به منظور آشکار شدن سیاست مذهبی حاکمان این دوره است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی با رویکرد نماد شناسی به شیوه اسنادی- میدانی انجام شده است. بدین ترتیب نقوش دویست و پنجاه سکه پارتی موجود در مخزن موزه رضا عباسی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها عبارت از کمان، نیلوفر، زنبق، حلقه ، پرنده، ستاره و ماه است. نتایج نشان میدهد با توجه به متون مذهبی، این نقشمایه ها نمادهای ایزد مهر بشمار میآیند و حاکمان پارت از همان ابتدای سلطنت از این نمادها در سکه های یکدرهمی خود استفاده کرده اند که نشات گرفته از روحیه جنگجویی و عشایر نشینی آنهاست که با ایزد مهر سازگار بوده است. از دوره مهرداد دوم تا اردوان دوم (121 ق.م - 38 م) با افزایش قدرت پارت در منطقه نمادهای مهر بر روی سکه های یکدرهمی به اوج خود می رسد ولی از زمان بلاش اول تا انتها دوره نمادها از روی سکه های یک درهمی ضرابخانه اکباتان حذف میشود و سرپوش شاهان در این دوره شبیه به کلاه خود عشایرنشین آسیای مرکزی می گردد. در انتها، با توجه به اینکه حاکمان پارت در مسایل مذهبی دارای تساهل و تسامح بودند مذهبی را رسمی اعلام نکردند ولی در سکه های یکدرهمی بیشتر از نمادهای مهری استفاده کرده اند.

    کلیدواژگان: سکه، پارت، گونه شناسی، ایزدان زرتشتی، ایزد مهر
  • مهدی مردانی اقدم*، مهناز شعبانی صفحات 98-108

    «لحظه قطعی» نظریه زیبایی شناسی هانری کارتیه برسون است که در سال 1952 با چاپ کتابی با همین نام منتشر شده است و کشف و شهودی ادراکی از آموزه های بودیسم است بنابر این هانری کارتیه برسون  نیز با انتشار کتابی مصور توانست معنی ومفهوم «لحظه قطعی» را بسط و گسترش دهد. در این نظریه برسون معتقد است که عکاس برای عکس گرفتن باید جذب واقعه شود و در مرکز وقایع قرار گیرد. در این صورت واقعه، همه ضرباهنگ ساختار همان شکل را به خود می گیرد و اگر عکاس بتواند این لحظه را دریابد لحظه قطعی را دریافته است. از نکات مهم و مورد تاکید برسون هماهنگی شکل و محتوا در یک لحظه است. آنچه موکد است اینکه  که  عوا مل مهمی از ذن بودیسم بر نظریه «لحظه قطعی» موثر بوده است که در این پژو هش به آن پرداخته می شود. و فرض بر آن است که اکااکسانا یا همان زمان حال جاودانه خاستگاه اصلی نظریه  لحظه قطعی برسون بوده است. روش انجام این پژوهش  نوع پژوهش توصیفی و روش گردآوری اطلاعات اسنادی است و در صدد آن است که از مطالب آن به خاستگاه دقیق لحظه قطعی دست یافته و عوامل متنوعی که بر تفکرات برسون موثر بوده اند را مورد برسی قرار دهد. نتایج حاکی از این پژوهش مبین آن است که  مولفه هایی از قبیل سوریالیسم، تجربیات برسون در فیلمسازی و کارگردانی سینما، کشف و شهود و دریافتهای درونی، آموزه های وی از نقاشی، تفکرات آندره کرتژ و نظریه «لحظه دقیق» وی بر برسون بسیار تاثیر گذار بوده و به ویژه آموزه های بودیسم که مهمترین منشا عبارت «لحظه قطعی» بوده است ، برگرفته از اکاکسانا یا به تعبیری در تفکرات غربی همان زمان حال جاودانه است. همچنین لازم به ذکر است که عنوان the decisive moment یا همان واژه «لحظه قطعی» توسط ناشر کتاب برسون در سال 1952 نام گذاری شد.

    کلیدواژگان: لحظه قطعی، بودیسم، هانری کارتیه برسون، اکاکسانا، زمان حال جاودانه
|
  • Roghaye Ghaderi Jouybari, Fattaneh Mahmoudi * Pages 5-32

    In his theoretical and personal approach, Hannibal al-Khaz has tended to express in its general sense or a range of expressionism (as a style), symbolism and neo-realism. He creates new works of art with mythological features by adapting ancient stories and myths or by changing the fundamental themes of myths and historical elements. Due to his belonging to the Assyrian culture, Hannibal Al-Khaz has always tried to use the artistic heritage of his people in a modern format and at the same time, use different Iranian and Western sources and schools in his work. Intertextual thinkers, by introducing a new understanding of the concept of text, presented the achievement that no text is self-sufficient and that any text at the same time will be both an intertext of earlier texts and an intertext for later texts. With the expansion of the concept of text, texts other than writing, such as the visual arts and painting, are considered as text. Because contemporary painting constantly relies on recognizable images from past classical paintings. The question that arises is what is the intertextual reading of special paintings and the role of themes in the meaning of special works? In the present article, the descriptive-analytical method and in particular the interpretation of intertextuality by Julia Kristova and Roland Barthes have been used to read the paintings. The results of this research show that special paintings have a kind of figurative narration and different themes taken from previous texts based on a face-to-face relationship form the text of the work. Numerous themes in these works have produced implicit meanings due to the interaction and intertextual relations, and these meanings have been different in each reading, which is the meaning of Barthes. These visual themes, along with their special style, narrate semantics such as inducing a sense of anxiety and worry about fate with the passage of history and the change of religions and cultures in the contemporary era

    Keywords: Al-Khaz Hannibal, Intertextuality, Roland Barthes, Julia Crestova
  • Mahsa Veisi Pages 33-44

    The history of clothing is a part of Iranian culture and civilization that can be considered and analyzed in all historical periods. Covering the whole body has been quite common in all historical periods of ancient Iran. One of these covers is the head covering, or in other words, the cap. Cultural roots can be found based on archaeological data. According to this evidence, in ancient Iran, women in different historical periods as well as different social classes wore chadors or other forms of head covering such as hats or headscarves. And covering the head has been a common culture among both women and men. In the present study, the women's cap of the ancient Elam has been studied and analyzed in comparison with the women's cap of this region in the contemporary period. The purpose of this study is to investigate the origins and antiquity of this type of head covering based on archaeological data. This article tries to answer the question of what connection can be found between the common head covering on women in the western region of Iran and archaeological data from the Elamite period in this region. The results of the study indicate that the use of caps among women in this area has a history of five thousand years and the samples studied in this study are similar to some of the current types of caps. In the present paper, data collection has been done through library studies and the results have been presented through historical descriptive analysis.

    Keywords: Cap, Women, Ancient Elam, Archaeological Data
  • Saeid Akhavani *, Ahmad Nadalian Pages 45-59
    In the West, from the middle of the 20th century onwards, with the removal of the suffix "Ism" from the titles of various art branches and the addition of the suffix "Art" to them, a clear boundary between visual arts, performing arts, music, etc. Transition and "new arts" is a general title to explain this part of art history with the mentioned characteristics. In the new arts, on the one hand, with the use of new technologies, new branches and forms of art have emerged, and on the other hand, the media through the publication of works of art and communication between artists and audiences in social networks, on the world. Art has been influential. The widespread dominance of media in human life has led to the insatiable effort of humans to consume and be consumed by the media. Therefore, the new arts and the media of the communication age are connected to each other. In this article, with the aim of opening a new window for the reading and understanding of contemporary artistic trends by adapting Baudrillard's theories to new arts, an attempt has been made to answer the question that the relationship between media and new arts from the perspective of form How can the capture of hidden aesthetic discourses, the dominance of the media through hyperreality and meaninglessness, and the mechanisms of the capitalist system over the world of art be formulated? In this regard, by using the descriptive-analytical method, the fundamental issues raised in the theory of Jean Baudrillard regarding the media have been used. The results of this research showed that in this formed paradigm, the concepts proposed by Baudrillard can also be seen in new works of art; Especially when new arts appear as a medium. Baudrillard's discussion about the collapse of two opposite poles and as a result reaching a meaningless world that this situation neutralizes any element of rebellion and rebellion and makes criticism impossible, although it was raised in a political context, but it shows some trends. In the current of new arts, it can be studied and analyzed based on this theory.
    Keywords: New Arts, Media, Hyperreality, Simulation, Gean Baudrillard
  • Fatemeh Nasiri * Pages 60-75
    No work is created spontaneously, but always has signs and features of the presence of pervasive patterns in its interior that have been effective in its formation. Many visual works that appear next to a written text, in addition to preconceptions of previous visual examples, take many of their creative aspects from the textual features they belong to. In this context, the way the written text is performed can also affect the visual text itself. Investigating these connections, which are interpreted as intertextual studies in the field of art and literature, is a suitable method to understand the intertextual relationship between two written and visual systems in a work. In this book, whose writing and images were created together and in a special solidarity and with a local and regional approach, it is one of the works that has been studied many times in terms of the theme and type of illustration And its image characteristics have been reviewed and expressed from different aspects but there are still uncertainties in its exact recognition. There is text and image. This makes it necessary to carry out this research, so that assuming that the text and image of Qabusnameh were created by the same person, to match its two written and visual systems and to evaluate their commonalities with each other with the aim of achieving a single discourse. In this process, the multitextual method is used as a subset of Genet's extensive studies called Transtextuality. And the result of this structural affinity indicates that many creative aspects in writing and image are similar.And the deep similarity between them indicates that the work is local and social in terms of the unity of the calligrapher and illustrator and the unity of the artistic style, without the restrictions imposed by the artistic patron.
    Keywords: Qaboos-name, text, image, Genette, Kristeva
  • Bita Sodaei * Pages 76-97

    Coins are engraved metals that are similar to a book full of historical, cultural, religious, and mythological information that can survey their motifs through symbolism. Therefore, studying the images and symbols on them opens a window to ancient periods for researchers. The Parthians (Arsacid) is one of the most important periods of ancient Iran. due to their long reign, they minted many coins with various motifs. The aim of this study is identifying the symbols of Mehr (Mithras) in the Parthian drachma coins of Ekbatan mint, to be revealed the religious belief of the rulers of this period. This research has been done in a descriptive-analytical method with an iconographic approach, which is a method of collecting information and data based on library and museum studies. The statistical society consists, two hundred and fifty coins in the repository of the Reza Abbasi Museum were examined and studied. These coins were purchased from individuals and collectors in the years before the 1979 Revolution. The results show, according to Zoroastrian religious texts, the motifs that symbolize Mithras are: Bow, Rosette, Flag, Ring, Bird, Star and Moon. Parthian Kings have used these symbols since the beginning of their reign which is caused by their being warriors and nomads. Symbols of Mithras increase during the reign of Mithradase II to Artabanos II (121 BC- 38 AD), Its probably caused by the increase of their power in the region and from the reign Vologases I to the end of the period, the symbols of Mehr are removed from the drachmas, on the king's hat can be seen deer antler symbol which originates from the nomadic traditions of Central Asia. Considering that Parthian kings were liberal in religious matters. they did not have an official religion but mostly they have used Mehr(Mithra) symbols in the drachmas.

    Keywords: Coins, Parthian, Typology, Zoroastrian Gods, Mithra (Mehr)
  • Mehdi Mardaniaghdam *, Mahnaz Shabani Pages 98-108

    The decisive moment is the theory of aesthetic by Henry Cartier Bresson which is published in 1952 by the publication of the book by the same title. intuition and perception is the Buddhism doctrine so Bresson by the publishing the pictorial book could worst and widespread the concept of the decisive moment. In this theory Bresson believes by the event for taking a picture and be located in the center of the incident. In this events all the rhythms of structure would get the same shape and if the photographer could discover this moment would be able to apperceive the decisive moment. The method of doing this research is descriptive and library and is willing to reach the exact concept of decisive moment and review the variety of agents that influenced Bresson attitude. The result of research claims that the factors such as surrealism, film making, Andre Kertsz attitude were very effective and especially the Buddhism doctrine was the main source of the decisive moment which is taken from Ekaksana interpreted as immortal present moment.The decisive moment is the theory of aesthetic by Henry Cartier Bresson which is published in 1952 by the publication of the book by the same title. intuition and perception is the Buddhism doctrine so Bresson by the publishing the pictorial book could worst and widespread the concept of the decisive moment. In this theory Bresson believes by the event for taking a picture and be located in the center of the incident. In this events all the rhythms of structure would get the same shape and if the photographer could discover this moment would be able to apperceive the decisive moment. The method of doing this research is descriptive and library and is willing to reach the exact concept of decisive moment and review the variety of agents that influenced Bresson attitude. The result of research claims that the factors such as surrealism, film making, Andre Kertsz attitude were very effective and especially the Buddhism doctrine was the main source of the decisive moment which is taken from Ekaksana interpreted as immortal present moment.

    Keywords: The keyword: the decisive moment, Buddhism, Henry Cartier Bresson, Ekaksana, the immortal present moment