فهرست مطالب

نشریه حقوق اداری
پیاپی 34 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد جلالی*، سید احمد حبیب نژاد، محمدذاکر بایستی زهی صفحات 9-35

    استان مرزی سیستان و بلوچستان از جمله محروم ترین استان های کشور است که با وجود تلاش ها و صرف هزینه های هنگفتی که برای توسعه آن شده است و علی رغم دستاوردها، هنوز جمعیت زیادی از مردم این استان در فقر و محرومیت زندگی می کنند به گونه ای که بر اساس آمارهای کشوری در شاخص های فقر و محرومیت استان سیستان و بلوچستان رتبه یک را در کشور دارد. برای رفع فقر و بهبود معیشت مردم در مناطق مرزی می توان از پتانسیل مرز بهره جست. اما این امر به خصوص در استان سیستان و بلوچستان خود با چالش های جدی روبروست که درصورت شناسایی و شناخت کامل موانع و همچنین ظرفیت های موجود در این استان می توان برنامه ریزی و سیاستگذاری های مطلوبی جهت ریشه کنی فقر در استان اتخاذ شود. بر این اساس پژوهش حاضر از نوع کیفی با روش مصاحبه نیمه ساختار یافته به دنبال شناسایی مهمترین چالش ها و ظرفیت های اداری در استان مرزی سیستان و بلوچستان بوده و جامعه آماری آن را مدیران و متخصصان استان تشکیل داده است. نتایج حاصل از تحلیل مصاحبه ها نشان داد که اتخاذ رویکرد امنیتی به جای توسعه ای در مناطق مرزی، عدم استفاده بهینه از مبادلات مرزی به مثابه فرصت اقتصادی، قاچاق و ایجاد اقتصاد ناایمن، سیاست های اقتصادی نامطلوب کشورهای همجوار در رابطه با مرز چالش های اصلی به حساب می آید و ظرفیت هایی همچون ایجاد و گسترش بازاچه های مرزی و استفاده از ظرفیت صنعت و معدن استان با مشارکت مردم محلی و تعاونی های مرزنشینان چنانچه مورد توجه قرار گیرد گامی اساسی درجهت رفع ریشه ای فقر برداشته می شود.

    کلیدواژگان: استان سیستان و بلوچستان، فقر زدایی، چالش های اداری، ظرفیت های اداری، مرز
  • زهرا رجائی، محمدمهدی نصرآبادی، سید علی بنی هاشمی*، پرویز ملک زاده ترکمان صفحات 37-59

    با توجه به اهمیت مولفه های حکمرانی خوب در بخش بهداشت و درمان، هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی مولفه های حکمرانی خوب در دانشگاه علوم پزشکی خراسان رضوی از دیدگاه خبرگان می باشد. پژوهش حاضر برحسب هدف در حیطه پژوهش های کاربردی و از نظر گردآوری داده ها و اطلاعات در حیطه پژوهش های کمی و پیمایشی قرار می گیرد. در این پژوهش ابتدا شاخص های حکمرانی خوب بانک جهانی یعنی شفافیت، پاسخگویی، کنترل فساد، مشارکت، کیفیت مقررات و اثربخشی نقش ها و وظایف استخراج شد. همچنین از شاخص های پرسشنامه مرادیان و همکاران (1392)، شاخص های برنامه وزیر پیشنهادی برای ارایه به مجلس (1397) و سند ملی بخش بهداشت و درمان در برنامه چهارم توسعه در این زمینه نیز استفاده شد. داده های موردنیاز پژوهش از طریق پرسشنامه که بین 15 خبره توزیع گردیده بود، جمع آوری شد. در نهایت برای انجام تحلیل ها از روش تحلیل شبکه ای ANP و بهره گیری از روش دیمتل و نرم افزار سوپردیسیژن جهت تعیین وزن، اهمیت عوامل، اولویت بندی شاخص ها و تاثیرگذاری و تاثیرپذیری شاخص ها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مولفه شفافیت با وزن 312/0 رتبه اول، پاسخگویی با وزن 189/0 رتبه دوم و کنترل فساد با وزن 172/0 رتبه سوم را در میان مولفه های حکمرانی خوب در بخش بهداشت و درمان کسب کرده اند. همچنین مولفه های شفافیت، پاسخگویی، کیفیت مقررات و کنترل فساد تاثیرگذاری آن ها از تاثیرپذیری آن ها بیشتر است. شناسایی و اولویت بندی مولفه های حکمرانی خوب و به کارگیری آن ها در سطح بهداشت و درمان، می تواند در جهت تحقق عدالت اجتماعی و ایجاد فرصت های برابر و ارتقای سطح شاخص هایی از قبیل سلامت، به دولت ها کمک نماید.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، بهداشت و درمان، روش دیمتل، فرایند تحلیل شبکه ای
  • امیرحسین سلیمیان، وحید آگاه* صفحات 61-83

    با پیروزی انقلاب اسلامی و علی رغم تغییر قوانین و میل به آزادی خواهی، ممیزی فیلم در آثار سینمایی اعمال شده است. در این مقاله، نسبت ممیزی فیلم های برجسته دهه 1360 از کارگردانان شاخص (داریوش مهرجویی، بهرام بیضایی و عباس کیارستمی) با حقوق اداری وقت، تحلیل و داوری شد. در سال های 1357 تا 1369 که نظام جدید حقوقی کشور در حال استقرار و تثبیت بوده، مقررات در حوزه سینما و ممیزی فیلم نیز اجرا می شد و فیلم هایی از فیلم سازان مزبور، به ممیزی مبتلا شدند. چنانکه «مدرسه ای که می رفتیم» از داریوش مهرجویی به دلیل نقد شرایط موجود با استفاده از مشابهت سازی تاریخی، «باشو غریبه کوچک» ساخته بهرام بیضایی به علت استفاده از بازیگر زن، اعطای نقش محوری به او و نمایش تصویری متفاوت از دفاع مقدس، و «مشق شب» از عباس کیارستمی به جهت تصویر انتقادی از نظام آموزش و پرورش کشور، دچار ممیزی شدند. اما نتیجه تطبیق ممیزی این فیلم ها با موازین حقوقی، حکایت از این دارد که ممیزی های صورت گرفته، انطباقی با حقوق اداری وقت نداشته، ایرادات بلاوجه بوده و ممیزان آن دهه با معیارها و مصلحت اندیشی های فراحقوقی، حکم به ممیزی و توقیف این آثار داده اند. لذا آیین نامه های نظارت بر نمایش فیلم مصوب 1344 و 1361 نقض شده اند. امری که عمر مفید کاری این سینماگران را کاهش و مسیر فیلم سازیشان را تغییر داد.

    کلیدواژگان: حقوق اداری سینما، بهرام بیضایی، ممیزی فیلم، داریوش مهرجویی، عباس کیارستمی
  • بیژن عباسی، اکبر براری* صفحات 85-107

    هرچند بحث پیرامون «خصوصی سازی» و به صورت خاص «واگذاری بنگاه‏های اقتصادی دولت» به سال‏ها قبل بازمی گردد اما نقطه اوج در اجرای این دگرگونی اساسی را می بایست در سیاست‏های کلی اصل 44 و قانون اجرای آن سراغ گرفت که برای نخستین بار به صورت جامع و کامل این مقوله را مورد توجه قرار داد. با این حال، پس از گذشت سال ها، حصول موفقیت در اجرای این سیاست‏ها همچنان با تردید روبروست؛ این تردید به خصوص با فسادهای رخ نموده در عرصه مزبور، جلوه بیشتری یافته و از همین روست که بحث نظارت بر واگذاری ‏ها اهمیت می یابد؛ لذا پژوهش پیش رو، متعاقب ارایه گزارشی جامع از موضوعات مورد نظارت در واگذاری بنگاه ها، به تحلیل آسیب شناسانه این فرآیند نظارتی می پردازد. نظارتی که هرچند تنها منحصر به انتخاب شیوه واگذاری بنگاه ‏های دولتی و قیمت گذاری آن ها نبوده و علاوه بر بحث آماده سازی بنگاه‏ها برای واگذاری، تا پس از واگذاری نیز سایه گسترانده اما با دو مشکل اساسی روبروست: نخست نهادهای ناظر متعدد (کمیت زیاد) و دیگری سهل گیری در نظارت (کیفیت کم). این درحالی است که تحقق خصوصی سازی در گروی نظارتی کارآمد در تمامی فرایند واگذاری از ابتدا تا انتها، به منظور «افزایش سهم بخش خصوصی در اقتصاد» و در نهایت «شتاب بخشیدن به رشد اقتصاد ملی» است.

    کلیدواژگان: نظارت، خصوصی سازی، واگذاری، بنگاه دولتی، سیاست های کلی اصل 44
  • ایمان کریمی فرد، سجاد کریمی پاشاکی*، علی مشهدی صفحات 109-133

    دهیاری یکی از مهم ترین نهاد های محلی در سازماندهی اداری جمهوری اسلامی ایران است. این نهاد غیرمتمرکز که به لحاظ ماهیت حقوقی در زمره نهاد های عمومی غیر دولتی طبقه بندی می شود، در راستای خودسامانی اداری و به تبعیت از شوراهای اسلامی روستا در مناطق واجد شرایط ایجاد شده است. با توجه به صلاحیت اجرایی و الزامات حاکم بر دهیاری ها، تنظیم الگوی مطلوب استخدامی این نهاد محلی تاثیر شایانی در نحوه اداره امور روستا و اجرای سیاست های عمومی دولت در این مناطق خواهد داشت. از آنجاکه نظام استخدامی دهیاری ها مستند به « قانون تاسیس دهیاری های خودکفا در روستاهای کشور» به پیشنهاد وزارت کشور تدوین و به تصویب هیات وزیران می رسد، هیات وزیران این نهاد محلی را منبعث از مقررات موضوعه، تابع «قانون کار» معرفی نموده است. این در حالی است که حکومت قانون کار بر نظام استخدامی دهیاری ها، با چالش های مختلف مواجه خواهد بود چرا که از یک سو، تسری قانون این قانون بر نهادهای عمومی غیردولتی امری در صلاحیت قانونگذار محسوب شده که مبادرت هیات وزیران به آن، دخالت در این صلاحیت قلمداد می گردد؛ و از سوی دیگر، قانون کار دارای الزامات خاص و محدودیت هایی به ویژه در اشخاص حقوق عمومی است که در برابر اصول حاکم بر خدمات عمومی نظیر اصل ثبات و استمرار، مقتضیات اداره امور روستا را مسکوت و یا تابع اقتضایات و اراده اشخاص حقوق خصوصی قرار می دهد. مقاله حاضر با روش تحلیلی و توصیفی، ضمن آسیب شناسی در وضع مقرره از یک سو و نیز شمولیت قانون کار از سوی دیگر بر نظام استخدامی دهیاری ها، ویژگی های مطلوب آن را با تاکید بر لزوم وضع قانون استخدامی خاص و یا شمولیت این دسته از موسسات در قانون مدیریت خدمات کشوری مورد بررسی قرار خواهد داد.

    کلیدواژگان: دهیاری، ساختار مطلوب استخدامی، عدم تمرکز، مدیریت روستا، مقررات استخدامی
  • حامد محمدی*، حسین ابراهیمی صفحات 135-161

    هدف اصلی پژوهش حاضر، ارتقاء سلامت نظام اداری از طریق شناسایی نقاط فسادخیز در یکی از مناطق تابعه شرکت انتقال گاز ایران می باشد. پژوهش از حیث هدفی که دنبال می کند از نوع پژوهش کاربردی، از حیث گرد آوری داده ها، پژوهش توصیفی- پیمایشی و از حیث روش از نوع آمیخته (کمی - کیفی) است. پژوهش حاضر از آن حیث کیفی قلمداد می گردد که جهت شناسایی نقاط فسادخیز از ابزار مصاحبه استفاده و از آن حیث کمی است که جهت تحلیل داده ها از روش دیمتل استفاده شد. یافته های پژوهش در بخش کیفی، 19 نقطه فسادخیز را مورد شناسایی قرار داد و در بخش کمی از میان نقاط فسادخیز شناسایی شده، 13 نقطه به عنوان نقاط علی و شش نقطه به عنوان نقاط معلولی تعیین شدند. نتایج بیانگر آن است که شناسایی نقاط فسادخیز می تواند به عنوان پیشران ارتقاء سلامت نظام اداری و گام اصلی جهت کنترل این نقاط می باشد.

    کلیدواژگان: سلامت نظام اداری، نقاط فسادخیز، نظام اداری، بهبود سلامت نظام اداری، شرکت انتقال گاز ایران
  • مهدی مرادی برلیان*، محمدقاسم تنگستانی صفحات 163-192

    در سالیان اخیر سازوکارهای تصمیم گیری الگوریتمی و یادگیری ماشین به صورت فزاینده مورد استفاده بخش خصوصی و پس از آن سازمان های دولتی قرار گرفته است. فناوری پیش گفته با وجود مزایایی همچون افزایش سرعت، دقت و کاهش هزینه در تصمیم گیری، اصول و موازین پذیرفته شده حقوق اداری را با چالش های نوینی رویارو کرده است. سرشت الگوریتم و چگونگی عملکرد آن، رویکرد موجود نسبت به «صلاحیت اداره و نظارت قضایی بر آن»، «عدالت رویه ای»، «شفافیت» و «بی طرفی و عدم تبعیض» را در دام محذوراتی جدی گرفتار کرده است. نوشتار حاضر می کوشد با کاربست روشی توصیفی تحلیلی و با عنایت به ضرورت همگامی با دستامده های نوین بشر از یک سو و حفظ دستاوردهای کهن همچون التزام به حاکمیت قانون و اصول مبتنی بر آن از سمتی دیگر، چالش های پیش گفته را واکاوی نموده و از این طریق راهکارهایی را برای برقراری تعادل میان دو ضرورت پیش گفته و سیاست گذاری مناسب در این زمینه پیشنهاد دهد؛ بازبینی در حقوق اداری در صورت همگامی با تطورات مستمر فناوری می تواند در نهایت نظریه حقوق اداری الگوریتمی را که پایه های آن درحال شکل گیری است، به نظریه درخور توجه در حقوق اداری تبدیل کند. الزامات مربوط به ارتقای فناوری های موجود و رفع معایب آن ها نیز در راستای هرچه شفاف تر شدن فرآیندهای الگوریتمی می تواند همچنان ارزش بنیادی حاکمیت قانون را حفظ و مانع از تبدیل آن به حاکمیت الگوریتم شود؛ فناوری الگوریتم نه آن چنان مهیب و ویرانگر است که حقوق اداری را از بنیادهای خود تهی سازد و نه آن میزان کم اهمیت است که بایستگی مفصل بندی دوباره بنیادهای این شاخه حقوقی را توجیه نکند.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، حکمرانی الگوریتمی، تصمیم گیری، صلاحیت
  • نادر میرزاده کوهشاهی*، مهدی مقربی، محمدجواد شفقی صفحات 193-220

    نظام رفاه و تامین اجتماعی به دنبال تامین افراد جامعه در زمان کهولت و سالمندی است. در کشور ما افراد برای دریافت مقرری های بازنشستگی حق بیمه به صندوق های بازنشستگی پرداخت می نمایند. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش است که وضعیت بیمه پردازانی که به دلایل مختلف صندوق بازنشستگی آن ها تغییر نموده و به دنبال انتقال سوابق خود به صندوق بازنشستگی جدید هستند، تابع چه ضوابط و اصولی است؟ از بررسی اسناد کتابخانه ای و قوانین و مقررات مرتبط با صندوق های متعدد بازنشستگی روشن گردید که متقاضیان باید شرایطی از جمله تغییر محل خدمت و پرداخت مابه التفاوت حق بیمه پرداختی را داشته باشند. از سوی دیگر قانون گذار برای صندوق های بازنشستگی نیز تکالیفی از جمله پذیرش درخواست انتقال سوابق بیمه ای یا بازنشستگی، رعایت الزامات محاسبه ای و دریافت اقساطی مابه التفاوت حق بیمه پرداختی را در نظر گرفته است. از سوی دیگر اصول مختلفی همچون اصل عدم تبعیض، اصل انصاف، اصل تداوم روند انتقال، اصل استمرار خدمات عمومی و... در این رابطه به عنوان مبنا و پشتوانه ضوابط فوق الذکر و به عنوان معیار در جریان تفسیر و اجرای آن ها، قابل استخراج و طرح گردیده است.

    کلیدواژگان: انتقال سوابق بیمه ای، تامین اجتماعی، حق بیمه، سابقه بیمه، صندوق بازنشستگی
  • مجید نجارزاده هنجنی* صفحات 221-245

    یکی از حقوق اساسی کارگران، بهره مندی از امنیت شغلی است. این حق در وضعیت بارداری کارگران زن که از حالت اشتغال به حالت مرخصی بارداری و زایمان تغییر وضعیت می یابند، در معرض تهدید قرار می گیرد. حقوق بین الملل کار و حقوق اتحادیه اروپا در راستای صیانت از این حق، قواعد و مقررات مناسبی را در جهت ممنوعیت خاتمه دادن به قراردادهای کارگران زن و حمایت از اشتغال آنها در شرایط بارداری و زایمان، پیش بینی کرده اند. در حقوق کار و تامین اجتماعی ایران علیرغم وجود مقررات نسبتا مناسبی در این خصوص، متاسفانه رویه قضایی دیوان عدالت اداری در جهت تضمین امنیت شغلی کارگران مزبور، شکل نگرفته است. پژوهش پیش رو با اتخاذ رویکردی توصیفی و تحلیلی، ضمن تبیین موضع حقوق بین الملل کار و حقوق اتحادیه اروپا، به ارزیابی موضوع در حقوق ایران پرداخته است. نتیجه آن که بر اساس ادله ارایه شده در این پژوهش، دوران مرخصی بارداری و زایمان ماهیتا با وضعیت تعلیق قرارداد منطبق است و بر این مبنا در این دوره کارفرما حق پایان دادن به قرارداد کارگر را ندارد و احتساب این دوره به عنوان بخشی از مدت قرارداد کار، بی وجه است. همچنین پیش بینی حق فسخ برای کارفرما و یا شرط انفساخ قرارداد در صورت تحقق بارداری کارگر، فاقد وجاهت حقوقی است.

    کلیدواژگان: مرخصی بارداری و زایمان، کارگر، امنیت شغلی، قرارداد کار، دیوان عدالت اداری، اتحادیه اروپا
  • محمد نکوئی*، احسان سعیدی صابر صفحات 247-266

    مطابق ماده 12 قانون رسیدگی به تخلفات اداری، مقامات اداری می توانند، برخی مجازات های موضوع ماده 9 این قانون را راسا و بدون مراجعه به هیات های رسیدگی به تخلفات اداری در مورد کارمندان متخلف اعمال نمایند. این در حالی است که در خصوص رعایت مقررات مربوط به قانون رسیدگی به تخلفات اداری و آیین نامه اجرایی آن و تبعیت از اصول دادرسی عادلانه در اعمال مجازات توسط مقامات اداری ابهاماتی وجود دارد. از همین رو سوال اصلی این پژوهش به نقایص و کاستی های ماده مزبور اختصاص یافته است. یافته های پژوهش حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی و با روش توصیفی و تحلیلی، مبین آن است که مفاد ماده قانونی مورد بحث، به دلیل تضییع حقوق دفاعی کارمند، نقض اصل بی طرفی مقام اداری، نقض اصل مستدل و مستند بودن تصمیمات اداری، محدود کردن حق تجدیدنظرخواهی، اعمال مجازات نامناسب، با اصول دادرسی عادلانه انطباق ندارد و می تواند به تضییع حقوق کارمندان در اعمال مجازات توسط مقامات اداری منجر شود. لذا ورود قانونگذار برای رفع خلاء قانونی یا تسری الزامات و اصول لازم الاجرا برای هیات های رسیدگی به تخلفات اداری به اعمال مجازات های اداری بوسیله مقامات اداری در مقررات مربوطه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تخلفات اداری، الزامات دادرسی، قانون رسیدگی به تخلفات اداری، مجازات های اداری، مقامات اداری
  • عباس یوسفی مقدم، حسین آل کجباف*، جواد صالحی، مجتبی انصاریان صفحات 267-290

    تعقیب بین المللی متهمین و مجرمین، شناسایی و استرداد از کشورهای هدف، استرداد اموال آنها و درخواست معاضدت قضایی در راستای تحقیق و رسیدگی به پرونده های فساد، چهار جنبه اصلی بین المللی این پرونده ها می باشد که در کشور ما در جریان می باشد. اگرچه این همکاری ها در بسترهای چهارگانه موجود منشاء اثراتی بوده اما تحلیل رفتارکنشگران داخلی و بین المللی، بیانگر فاصله زیاد با وضعیت مطلوب است. در پژوهش پیش رو پرسش اینست که برای همکاری های حقوقی بین المللی ج.ا.ایران در مقابله با فساد چه الگوی مطلوبی می توان ارایه داد؟ داده های کیفی جمع آوری شده در مصاحبه با نخبگان، نمونه های موردی و متون منتخب پژوهشی با هدف شناخت فرصت ها، آسیب ها و چالش های موجود و با استفاده از رهیافت نظام مند تیوری داده بنیاد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده ها در فرایند کدگذاری سه گانه باز، محوری و انتخابی در روش اشتراوس و کوربین، ضمن احصاء در جداول مربوطه و طبقه بندی در مقولات، منجر به فرضیات پنج گانه گردیده و نهایتا به تدوین الگوی مطلوب همکاری های حقوقی بین المللی در مقابله با فساد منجر شد.

    کلیدواژگان: همکاری بین المللی، مقابله با فساد، معاضدت قضایی، داده بنیاد، الگو
|
  • Mohammad Jalali*, Seyed Ahmad Habibnezhad, Mohammadzaker Bayestyzehi Pages 9-35

    International prosecution of accused and criminals, identification and extradition from the target countries, restitution of their property and request for judicial assistance in order to investigate and deal with corruption cases are the four main international aspects of these cases that are ongoing in our country. Although these collaborations have been effective in the four existing platforms, but the analysis of the behavior of domestic and international actors shows a great distance from the desired situation. In the upcoming research, the question is, what kind of legal model can be presented for the favorable international cooperation of Iran in dealing with corruption?. Qualitative data collected in interviews with elites, case examples and selected research texts were analyzed with the aim of identifying opportunities, harms and existing challenges and using the systematic approach of foundational data theory. The data in the process of triple open, central and selective coding in the Strauss and Corbin method, along with statistics in the relevant tables and classification in categories, led to five hypotheses and finally to the development of a desirable model of international legal cooperation against corruption.

    Keywords: International cooperation, against corruption, judicial assistance, extradition, model
  • Zahra Rajayee, Mohammadmehdi Nasrabadi, Parviz Malekzadeh Torkaman Pages 37-59

    Due to the importance of good governance components in the health sector, the purpose of this study is to identify and prioritize the components of good governance in Khorasan Razavi University of Medical Sciences from the perspective of experts. The present study is in the field of applied research in terms of purpose and in the field of quantitative and survey research in terms of data collection. In this study, the indicators of good governance of the World Bank, namely transparency, accountability, corruption control, participation, quality of regulations, and the effectiveness of maps and tasks were extracted. Also, the indicators of the standard questionnaire of Moradian et al. (2013), the indicators of the proposed program of the Minister to be presented to the parliament (2015), and the national document of the health sector in the fourth development plan were used in this field. The required data were collected through a questionnaire that was distributed among 15 experts. Finally, the Analytic Network Process (ANP) method was used to perform the analyzes and the DEMATEL method and Super-Decision Software were used to determine the weight, importance of factors, prioritization of indicators, and the effectiveness and efficiency of the indicators. The results showed that the components of transparency with a weight of 0.312 won the first rank, accountability with a weight of 0.189 with a weight of 0.172, and the rank of corruption with a weight of 0.172 was ranked third among the components of good governance in the health sector. Also, the components of transparency, accountability, quality of regulations, and control of corruption are more effective than their effectiveness. Identifying and prioritizing the components of good governance and applying them at the level of health and treatment can help governments to achieve social justice and create equal opportunities and improve the level of indicators such as health.

    Keywords: Good Governance, Health, DEMATEL Method, Analytic Network Process
  • Amirhosein Salimyan, Vahid Agah* Pages 61-83

    With the victory of the Islamic revolution and despite the change the laws and the desire for freedom, film censorship has been applied to Cinematic works. In this article, the censorship ratio of prominent films of the 1980s, including the works of prominent directors: Dariush Mehrjui, Bahram Beyzai and Abbas Kiarostami, with the administrative law of the 1980s, was analyzed and judged. At the beginning of the revolution, in the years 1979 to 1991, when the new legal system was being established and stabilized in the country, regulations were implemented in the field of cinema and film censorship, and the films of the aforementioned filmmakers were subject to censorship. For example,"The school we went to" by Mehrjui because of the criticism of the existing conditions using historical similes, "Bashu, the Little Stranger" by Beyizai due to the use of woman artist and her central role and showing a different image of the holy defense."Homework" by Kiarostami due to its critical portrayal of the education system. But the result of comparing the film censorship with the legal standards indicates that the censorships that were conducted did not comply with the administrative law, there were unreasonable objections, and the Censors of that decade, with extra-legal criteria and expediency, ruled on the censorship of these works. Therefore, the regulations for monitoring film screenings approved in 1965 and 1983 have been violated. This reduced the working life of these cinematographers and changed the direction of their filmmaking.

    Keywords: Cinema Administrative Law, Bahram Beyzai, Film Censorship, Dariush Mehrjui, Abbas Kiarostami
  • Bijan Abbasi, Akbar Barari* Pages 85-107

    Although Privatization become a worldwide circulation of political and economic circles since last century but there are still basic disagreements on the mechanisms of its implementation and of course about the way of monitoring this process. In our country, though, the privatization and in particular privatization of state-owned enterprises goes back many years ago, but the culmination of this fundamental transformation comes from the general policies of article 44 of constitution and the law implementing it, which first addressed the issue of privatization in a comprehensive manner. Nevertheless success of the implementation of these policies has been in doubt for many years. This skepticism has become more pronounced, especially in relation to the corruption that has occurred in the area of divestiture and That is why the issue of overseeing oversight is important, Supervision is not just about choosing how to outsource state enterprises and In addition to discussing the preparation of firms (companies) for transfer, there is also a shadow over the post-transfer phase and Rather than merely changing the ownership of these firms, it has targeted the more fundamental goal of "increasing the private sector's share in the national economy" and ultimately accelerating the growth of the national economy.

    Keywords: Supervision, Privatization, devolution, State enterprise, Article 44 General Policies
  • Iman Karimi Fard, Sajad Karimi Pashaki*, Ali Mashhadi Pages 109-133

    Village Assistance Office is one of the most important local institutions in the administrative organization of the Islamic Republic of Iran. This decentralized institution, which is classified as a non-governmental public institution in terms of its legal nature, was created in line with the administrative self-organization and in accordance with the Islamic village councils in the eligible areas. According to the executive authority and the requirements governing these institutions, setting the desired employment model will have a great effect on the way of managing the village affairs and the implementation of the government's general policies in these areas. Since the employment system of Village Assistance Office is based on the "Law on the establishment of self-sufficient rural workers in the country's villages" proposed by the Ministry of Interior and approved by the Cabinet, the Cabinet of Ministers has introduced this local institution as subject to the "Labor Law". Meanwhile, the rule of the labor law on the employment system of Village Assistance Office will face various challenges, because on the one hand, the extension of this law to non-governmental public institutions is considered a matter within the competence of the legislator, and the Cabinet of Ministers' initiative to do so is an interference in this competence. It is considered; And on the other hand, the labor law has special requirements and restrictions, especially for public law entities, which, against the principles governing public services, such as the principle of stability and continuity, silences the requirements of village administration or makes them subject to the requirements and will of private law entities. The present article with analytical and descriptive method, along with pathology in the prescribed situation on the one hand and the inclusion of the labor law on the employment system of Village Assistance Office on the other hand, its desirable features with emphasis on the necessity of establishing a special employment law or the inclusion of this category of institutions in The civil service management law will be reviewed

    Keywords: Village Assistance Office, employment regulations, village management, favorable employment structure, decentralization
  • Hamed Mohammadi*, Hosein Ebrahimi Pages 135-161

    The main goal of the research is to improve the health of the administrative system by identifying corruption points in one of the affiliated regions of Iran Gas Transmission. The research is applied research in terms of its purpose, descriptive research in terms of data collection and a mixed type in terms of method. The study is qualitative in that the interview method was used to identify corruption points and the quantitative sense it was used to analyze the data using the dimtel method. Findings of the research identified 19 points of corruption in the qualitative part and in the quantitative part among points of corruption, 13 points were determined as causal points and six points as disabled points. The results indicate that the identification of corruption points can be used as drivers of improving the health of the administrative system and the main step to control these points.

    Keywords: administrative system health, corruption-prone points, administrative system, Improving health of administrative system, Iran gas transmission company
  • Mahdi Berelyan*, Mohammadghasem Tangestani Pages 163-192

    In recent years, algorithmic decision-making mechanisms and machine learning have been increasingly used by the private sector and then by state agencies. Despite the advantages such as increasing the speed, accuracy and reducing the cost of decisions, the algorithm has created new challenges for the principles of administrative law, such as jurisdiction and judicial supervision, due process, transparency, impartiality and, non-discrimination. This article tries to analyze the aforementioned challenges considering the necessity to adapt to the new achievements of mankind on the one hand and preserve the ancient achievements such as respect to the rule of law on the other hand. Revision in administrative law, taking into account the continuous development of technology, can finally turn the theory of algorithmic administrative law into a prominent theory in administrative law. The requirements related to upgrading existing technologies and removing their disadvantages to make algorithmic processes more transparent can still preserve the fundamental value of the rule of law and prevent it from turning into the algorithmic rule. Algorithm technology has not been as formidable and destructive as to deplete administrative law of its foundations, nor is it so insignificant that it does not justify the necessity of re-articulating the foundations of this legal branch.

    Keywords: Artificial Intelligence, Machine Learning, Algoritmic Governance, Decision Making, Jurisdiction
  • Nader Mirzadeh Koohshahi*, Mahdi Mogharabi, Mohammadjavad Shafaghi Pages 193-220

    The social security system seeks to provide welfare for old age period. In our country, people pay insurance premiums to pension funds to receive Retirement pension. This paper, using an analytical-descriptive method and based on reliable library sources, seeks to answer the question that the status of insurance payers whose pension fund has changed for various reasons and they are looking to transfer their records to a new pension fund is subject to what rules and principles? Documents and the laws and regulations related to various pension funds, showed that the applicants must have conditions such as changing the Service location and paying the difference amount of the paid insurance premium. On the other hand, the legislator has also set assignments for pension funds, including accepting requests for transfer of insurance or pension records, compliance with calculation requirements, and receiving the difference payment of paid insurance premiums in installments. Also, various principles such as the principle of non-discrimination, the principle of fairness, the principle of the continuity of the transfer process, the principle of the continuity of public services and other ones, as the basis and support of the aforementioned criteria and as the criterion in the course of their interpretation and implementation can be extracted and expressed.

    Keywords: Transfer of insurance records, social security, insurance premiums, insurance record, pension fund
  • Majid Najarzadeh Hanjani* Pages 221-245

    One of the basic rights of labors is to enjoy job security. This right is threatened in the pregnancy status of female labors who change from employment status to maternity leave. International labor law and EU law, in order to protect this right, have laid down appropriate rules and regulations to prohibit the termination of contracts of women labors and to protect their employment during pregnancy and childbirth. In labor and social security law of Iran, despite the existence of relatively appropriate regulations in this regard, unfortunately, judicial procedure of administrative court of justice has not been formed to ensure the job security of these labors. The present study, by using a descriptive and analytical approach, while explaining the position of international labor law and EU law, has evaluated the issue in labor law of Iran. The result is that according to the evidence presented in this study, the maternity leave period is inherently matches with the suspension of the contract, and therefore in this period the employer has no right to terminate the contract and it is pointless to count this period as part of the employment contract. Also, the Predict the right of termination for the employer or the condition of termination of the contract in case of pregnancy of the labor, has no legal validity.

    Keywords: Maternity Leave, Labor, Job Security, Labor Contract, Administrative Court of Justice, European Union
  • Mohammad Nekouee*, Ehsan Saeidi Saber Pages 247-266

    According to article 12 of the administrative offenses trial law, administrative authorities can apply some of the punishments mentioned in Article 9 of this law directly and without referring to the Administrative offenses trial boards in the case of offender employees. However, there are ambiguities regarding the observance of the provisions of the administrative offenses trial law and its executive regulations and the adherence to the principles of fair trial in the application of punishment by administrative authorities. Therefore, the main question of this research is dedicated to the defects and shortcomings of this article. The findings of the present study, using library and documentary sources and descriptive and analytical methods, indicate that the provisions of the legal article in question, due to violation of employee defense rights, violation of the principle of neutrality of administrative authority, violation of the principle of reasoning and documented decisions Restriction of the right to appeal, inappropriate punishment, does not comply with the principles of fair trial and can lead to the violation of the rights of employees in the application of punishment by administrative authorities. Therefore, it seems necessary for the legislature to intervene to eliminate the legal gap or to extend the requirements and principles applicable to the Administrative offenses trial Boards to impose administrative penalties by administrative authorities in the relevant regulations.

    Keywords: Administrative offenses, Requirements of the trial, Administrative offenses trial law, Administrative punishments, Administrative authorities
  • Abbas Yusefi Moghadam, Hosein Aale Kajbaf*, Javad Salehi, Mojtaba Ansaryan Pages 267-290

    International prosecution of accused and criminals, identification and extradition from the target countries, restitution of their property and request for judicial assistance in order to investigate and deal with corruption cases are the four main international aspects of these cases that are ongoing in our country. Although these collaborations have been effective in the four existing platforms, but the analysis of the behavior of domestic and international actors shows a great distance from the desired situation. In the upcoming research, the question is, what kind of legal model can be presented for the favorable international cooperation of Iran in dealing with corruption? Qualitative data collected in interviews with elites, case examples and selected research texts were analyzed with the aim of identifying opportunities, harms and existing challenges and using the systematic approach of foundational data theory. The data in the process of triple open, central and selective coding in the Strauss and Corbin method, along with statistics in the relevant tables and classification in categories, led to five hypotheses and finally to the development of a desirable model of international legal cooperation in the fight against corruption.

    Keywords: International cooperation, fighting corruption, judicial assistance, extradition, model