فهرست مطالب

چشم انداز شهرهای آینده - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1401)

نشریه چشم انداز شهرهای آینده
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اصغر سفیدرو، حسین مجتبی زاده*، مژگان ندیری صفحات 1-15

    مجموعه مدیریت شهری، در دنیای امروز بایستی به دنبال برقراری درآمدهای پایدار برای بهبود اداره محیط شهر باشد و این امر، در گام نخست با کاهش منابع مالی ناپایدار امکان پذیر است. بی تردید درآمدزایی در شهرداری، تاثیر زیادی بر خدمات رسانی و آسایش شهروندان همراه با کیفیت مناسب دارد. اما تمامی درآمدها، پایدار نیستند و ناپایداری در درآمدها، با توجه به عدم تناسب جمعیت، ناهمگونی فضاهای شهری و پراکنش ناموزون جمعیت، هزینه های شهرداری منطقه را بالا می برد. الگوی حاکم بر پژوهش، به لحاظ هدف، شناختی؛ از نظر روش، میدانی و اسنادی تحلیلی؛ از نظر زمانی، مقطعی؛ و به لحاظ نوع داده، کمی کیفی است. جامعه آماری تحقیق، شامل خبرگان متخصص در حوزه مدیریت شهری و اقتصاد شهری است. ابزار تحقیق، پرسشنامه ماتریس اثرات متقابل است که به عنوان پیشران ها، در اختیار متخصصان قرار داده شده است. نرم افزارهای میک مک و سناریوویزارد به ترتیب برای تعیین عوامل کلیدی و سناریوهای مطلوب، مورد استفاده قرار گرفته اند. روایی پرسشنامه با ارزشیابی توسط اساتید دانشگاه، مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن نیز براساس شاخص ها و با دو مرحله چرخش داده ها، از مطلوبیت تام برخوردار است. یافته های تحقیق نشان می دهد پنج شاخص 1) اقتصاد سبز، 2) گردشگری شهری، 3) سرمایه گذاری خارجی، 4) بهینه سازی در حوزه فناوری و 5) توسعه فضاها و صنایع فرهنگی، عوامل کلیدی بوده و از میان آنها نیز، عوامل 2، 3 و 5 از بالاترین سازگاری در درآمدزایی پایدار برای شهرداری منطقه 22 برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: پیشران های درآمدزایی، منابع درآمدی، درآمد پایدار، شهرداری تهران، منطقه 22
  • محمد بناییان مفرد، شیرین طغیانی*، حمید صابری صفحات 17-41

    امروزه ضرورت بررسی آینده در چارچوب مدل های آینده پژوهی و با رویکرد برنامه ریزی راهبردی دارای اهمیت بسیاری می باشد. مقاله حاضر از نظر ماهیت هدف کاربردی و از لحاظ روش تحقیق توصیفی-تحلیلی در راستای هدف شناخت و تحلیل پیشران های تبیین کننده برنامه ریزی راهبردی در شهر اصفهان می باشد. که از روش اسنادی و دلفی هدفمند جهت شناسایی شاخص های مفهومی استفاده شد. حجم نمونه کارشناسان و متخصصان مرتبط با موضوع پژوهش(30نفر)می باشند، که از بین 100 نفر  متخصصین و مدیران شهری و اساتید دانشگاه(جامعه آماری) انتخاب شدند. پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک تحلیل اثرات متقاطع که یکی از روش های متداول و مورد پذیرش آینده نگاری است و با استفاده از برنامه Micmac به تحلیل مولفه های برنامه ریزی راهبردی شهر اصفهان پرداخته است. بدین منظور ابتدا با مطالعه اسناد فرادست تمامی عوامل دخیل در برنامه ریزی راهبردی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و با استفاده از روش دلفی 39 مولفه در  4 حوزه(کالبدی، فرهنگی-اجتماعی، نهادی-مدیریتی، ساختاری-فرایندی) به عنوان شاخص های برنامه ریزی راهبردی استخراج شد. از میان 39 عامل یاد شده،  پس از بررسی چگونگی و میزان اثر گذاری این عوامل  بر یکدیگر بر وضعیت آینده شهر اصفهان با روش های مستقیم و غیر مستقیم، 10عامل کلیدی که بیشترین نقش را در وضعیت آینده برنامه ریزی راهبردی شهر اصفهان دارند، انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد، ارزیابی و کاربست برنامه ریزی راهبردی در شهر اصفهان نیازمند به دید جامع و چند جانبه است. چرا که تحقق برنامه ریزی راهبردی در این شهر با ارتباط ساختاری قوی در بین این پیشران ها مرتبط است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، برنامه ریزی راهبردی، مدل دلفی، شهر اصفهان
  • عادل پورقربان، عباس ارغان*، زینب کرکه آبادی صفحات 43-64

    علیرغم اهمیت بافت های تاریخی، انواع مشکلات مالی، مدیریتی، کالبدی مانع از دستیابی به توسعه این بافت ها بوده است. با توجه به اهمیت این موضع هدف اصلی این پژوهش شناسایی چالش های مدیریت بافت های باارزش تاریخی شهری در کلانشهر تبریز است. پژوهش به لحاظ ماهیت کاربردی و به لحاظ روش توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش شامل خانوارهای ساکن منطقه 8 شهرداری تبریز و 20 نفر از کارشناسان و خبرگان بوده است. در سطح خانوارها، با استفاده از آلفای کرونباخ و به روش تصادفی ساده، 367 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. تجزیه وتحلیل یافته های پژوهش با استفاده از دانش آینده پژوهی مبتنی بر نرم افزار میک مک و آزمون آماری رگرسیون خطی به روش گام به گام صورت گرفت. نتایج یافته های پژوهش نشان داد که برخورداری پایین از زیرساخت های شهری از جمله فضای سبز ، قرارگیری بافت های تاریخی در درون شهر و مشکلات ترافیکی، چالش های مدیریت بحران در درون بافت تاریخی و تراکم زیاد ساخت و ساز در درون این بافت ها و سختی تردد وسایط نقلیه به ترتیب با مقادیر 1362، 801، 769 و 865 به عنوان مولفه های (چالش های) کلیدی در زمینه مدیریت توسعه بافت باارزش تاریخی شهر تبریز در منطقه 8 شهری هستند. همچنین یافته های پژوهش با استفاده از آزمون رگرسیون خطی گام به گام نشان داد که مهم ترین مولفه های مدیریت بافت باارزش تاریخی شامل اتخاذ رویکرد یکپارچه در خصوص مدیریت و توسعه بافت باارزش تاریخی شهری، هماهنگی اقدامات سایر دستگاه ها اجرایی به واسطه جامع نگری، توانمندی دانش مدیریان شهری در ارتباط با مدیریت محلی و اتکا بر مولفه های محلی مدیریت بافت باارزش تاریخی. درنهایت می توان گفت که مهم ترین راهکار رفع چالش مدیریت بافت های باارزش تاریخی و توجه به تمامی ابعاد مدیریتی، مالی، اجتماعی و کالبدی- زیرساختی به صورت همزمان است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مدیریت، بافت باارزش، کلانشهر تبریز
  • احمد پوراحمد*، کرامت الله زیاری، علیرضا صادقی صفحات 65-87

    تاب آوری شهری به ظرفیت یک سیستم شهری برای بازیابی کامل از بلایای پیش بینی نشده اشاره دارد. هدف این پژوهش تحلیل شاخص های ترکیبی تاب آوری کلان شهر تهران در برابر سیلاب با رویکرد آینده پژوهی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش به صورت توصیفی - تحلیلی با رویکرد آینده پژوهی است. داده ها و طلاعات از منابع پیمایشی، کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری گردید و با داده های مصاحبه های کارشناسان و متخصصان در حوزه برنامه ریزی شهری تلفیق شد. در این مقاله اعضای پانل از طریق نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند انتخاب شدند که در آن 88 نفر از افراد دارای تخصص کافی در موضوع تحقیق انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که متغیرهای استقلال نهادها، حکمروایی، روابط نهادی، بستر نهادی و سطح تحصیلات بالاترین رتبه های تاثیرگذاری و متغیرهای مالکیت ساکنان، قیمت مسکن، کیفیت کوچه و معابر، مساحت قطعات، تعداد افراد تحت پوشش بیمه و تراکم ساختمانی بالاترین رتبه های تاثیرپذیری کلی را دارند. در خصوص ابعاد پنج گانه تحقیق نیز رتبه های تاثیرگذاری به ترتیب به ابعاد اجتماعی، نهادی، کالبدی، اقتصادی و زیست محیطی تعلق دارد. در حالت کلی از میان 31 متغیر بررسی شده این پژوهش، 13 متغیر سطح تحصیلات، نرخ باسوادی، جمعیت فعال، بستر نهادی، روابط نهادی، عملکرد نهادها، حکمروایی، استقلال نهادها، تراکم جمعیت، درصد شهرنشینی، نرخ اشتغال، مهاجرت و سطح درآمد به عنوان متغیرهای کلیدی موثر بر تاب آوری شهری در برابر سیلاب انتخاب شده اند. هرگونه برنامه ریزی برای تاب آوری کلان شهر تهران باید نقش کلیدی عوامل مذکور را موردتوجه قرار داد. این متغیرها در افزایش تاب آوری کلان شهر تهران دارای قدرت نفوذ بالا و وابستگی پایینی هستند و اولویت اول در تاب آور نمودن کلان شهر تهران به حساب می آیند.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، مخاطره سیل، رویکرد آینده پژوهی، نرم افزار میک مک، کلان شهر تهران
  • شاهین جعفری*، امیرحسین پورجوهری صفحات 89-108

    سیاست های ساخت مسکن در کشور بعد از انقلاب اسلامی و طی دو دهه اخیر با چالش های زیادی روبرو بوده و موفقیت چندانی نداشته اند. کاهش شدید ساخت مسکن و تاخیر در تحویل، از چالش های عمده در حوزه سیاست های ساخت مسکن در کشور ایران است. بازار ساخت طی یک دهه گذشته تاکنون که سیاست مسکن مهر را بازتاب می دهد و سپس طرح اقدام ملی مسکن برای تداوم آن و رفع ضعف های موجود مطرح می گردد، به دلیل افزایش شدید قیمت زمین، مصالح، تورم و غیره با رکود فزاینده مواجه بوده است. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی و هدف آن، واکاوی چالش های آتی در سیاست های مسکن مهر و طرح اقدام ملی مسکن برای شهرجدید پردیس واقع در استان تهران است. انتخاب معیارها و شاخص ها و نهایی شدن آنها، با نظرخواهی از متخصصان و براساس تکنیک دلفی انجام شده و پرسشنامه به عنوان ابزار تحقیق، تهیه گردید و در اختیار 35 کارشناس متخصص و خبره در حوزه مسکن قرار گرفت. روایی پرسشنامه توسط کارشناسان خبره و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ، مورد تایید قرار گرفته است. برای تحلیل داده های به دست آمده، از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SMART-PLS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تمامی شاخص های مورد نظر به عنوان مسایل حاد، ضعف های حساس و چالش های آسیب زا در آینده مطرح هستند و براساس پردازش های مبتنی بر روابط میان متغیرها، معیار کالبدی با اهمیت 268/0، معیار اقتصادی با اهمیت 262/0، . معیار اجتماعی با اهمیت 248/0 و معیار مدیریت با اهمیت 205/0 برحسب ترتیب، پرچالش ترین مولفه های آتی در سیاست های مسکن مهر و طرح اقدام ملی برای شهرجدید پردیس هستند.

    کلیدواژگان: سیاست مسکن، مسکن مهر، اقدام ملی مسکن، معادلات ساختاری، شهرجدید پردیس
  • علی اصغر احسانی فرد، کرامت الله زیاری* صفحات 109-131

    در «شهرداری هوشمند» کلیه فرآیندهای شهرسازی، هوشمند است که در آن فرآیند تعریف، انتخاب و انجام پروژه ها هوشمند باشد و این پروژه ها با مشارکت مردم و «با عنصر انگیزش و مشارکت»و به صورت یکپارچه اجرا شود تا بتواند رضایت و شفافیت«رضایت شهروندان و ذینفعان» را به دنبال داشته باشد. هدف شهر و شهرداری هوشمند افزایش سطح کیفیت زندگی شهری با رویکرد توسعه پایدار است. شهر هوشمند مکانی متمایز برای توسعه ی پایدار و تعالی شهر است. این پژوهش با رویکرد کاربردی بوده و با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، شناسایی بهترین و بدترین(شدت و رجحان برتری) مولفه های زیر ساختی هوشمندی در مدیریت امور شهری سمنان و شهرداری سمنان سنجیده شده است. هدف کلی این تحقیق تبیین ضرورت ها و الزامات شهر و شهرداری سمنان برای هوشمند شدن در ابعاد مختلف و همچنین ارایه راهبردها و اقدامات مقتضی برای حرکت هدفدار به سمت شهر و شهرداری هوشمند می باشد که در مرحله اول جهت شناخت مولفه ها براساس دلفی فازیFuzzy Delphi  و پرسشنامه خبرگان و همچنین ادبیات و پیشینه تحقیق،16مولفه مورد شناسایی قرار گرفت. حاصل تحلیل ها و نتایج پژوهش، ارزش عوامل عملکرد(فرآیندها و گردش کاری شهر و شهرداری) را با مقدار 0/594 ، عوامل زیرساختهای هوشمند را با مقدار 289/0 ،عوامل انگیزش و مشارکت را با مقدار وزن 202/0 و عامل رضایت و شفافیت(رضایت شهروندان و ذینفعان) را با مقدار0/212 به ترتیب اولویت نشان می دهد و در این راستا شاخص عملکرد(فرآیندها و گردش کاری شهر و شهرداری) در همراهی کامل با زیرساخت های هوشمند به عنوان مهمترین استراتژی در ایجاد شهرداری هوشمند در مدیریت شهری شهرداری سمنان مطرح است که نیازمند برنامه ریزی هدفدار در جهت حرکت و دستیابی به آن می باشد.

    کلیدواژگان: شهر و شهرداری هوشمند، تکنیک BWM، شدت برتری و رجحان، نرخ سازگاری، سمنان، دارالمرحمه
|
  • Ali Asghar Sefidrou, Hossrin Mojtaba Zadeh*, Mozhgan Nadiri Pages 1-15

    In today's world, the urban management set of series should seek to establish sustainable incomes to improve the administration of the city environment, and this is possible in the first step by reducing unsustainable financial resources. Undoubtedly, creating income in the municipality has a great impact on providing services and comfort to citizens along with proper quality. But all the incomes are not sustainable and the unsustainability in the incomes increases the municipal costs of the region due to the disproportion of the population, the heterogeneity of the urban spaces and the uneven distribution of the population. The governing model of research is “cognitive” in terms of goal, “field and documentary-analytical” in terms of method, “temporary” in terms of time, and “quantitative-qualitative” in terms of data type. The statistical population of the research includes experts in the field of urban management and urban economy. The research tool is the Cross Impact Analysis questionnaire, which has been given to experts as drivers. Micmac and Scenario Wizard softwares have been used to determine key factors and desired scenarios, respectively. The validity of the questionnaire has been confirmed by evaluating it through university professors, and its reliability is completely utility based on the indicators and with two stages of data rotation. The findings of the research show that five indicators 1) green economy, 2) urban tourism, 3) foreign investment, 4) optimization in the field of technology and 5) development of cultural spaces and industries are key factors and among them, factors 2, 3 and 5 have the highest compatibility in sustainable income creation for the municipality of Region 22.

    Keywords: future studies, sustainable income, urban tourism, foreign investment, space, cultural industries, Municipality of Tehran Region 22
  • Mohammad Banaeian Mofrad, Shirin Toghyani*, Hamid Saberi Pages 17-41

    Today, the need to examine the future in the framework of future research models and with a strategic planning approach is critical. In terms of the present article's purpose and the descriptive-analytical research method, it is in line to identify and analyze the explanatory drivers of strategic planning in Isfahan. Targeted documentary and Delphi methods were used to identify conceptual indicators. The sample size is experts and specialists related to the research topic (30 people), who were selected from among 100 experts, city managers, and university professors (statistical community). The current research has analyzed the strategic planning components of Isfahan city by using the cross-effects analysis technique, one of the standard and accepted forecasting methods, and the Micmac program. For this purpose, all the factors involved in strategic planning were analyzed and investigated by studying the documents using the Delphi method;39 components in 4 areas (physical, cultural-social, institutional-management, structural-process) were used as indicators. Strategic planning methods were extracted. Among the 39 mentioned factors, after examining how and how much these factors affect each other on the future state of Isfahan city with direct and indirect methods, ten key factors play the most role in the future state of strategic planning of Isfahan metropolis were chosen. The results show that the evaluation and application of strategic planning in the city of Isfahan requires a comprehensive and multifaceted view because The realization of strategic planning in this city is related to the solid structural connection between these drivers.

    Keywords: Future studies, Strategic planning, Isfahan city, Delphi model
  • Adel Pourghorban, Abbas Arghan*, Zeinab Karkehabadi Pages 43-64

    Despite the importance of historical textures, all kinds of financial, managerial, and physical problems have prevented the development of these textures. Considering the importance of this position, the main goal of this research is to identify the challenges of managing, and creating valuable historical urban contexts in the metropolis of the Tabriz. The nature of this research is applied and descriptive, and analytical. The statistical population of this research included households living in District 8 of the Tabriz Municipality and 20 urban experts. Using Cronbach's alpha methods and simple random methods at the household level, 367 people were selected as the sample size. The MicMac software was used to analyze the research findings and the statistical test of linear regression in a step-by-step method. The results of the research showed that the lack of urban infrastructure including green spaces, the location of historical contexts within the city and traffic problems, the challenges of crisis management within the historical context, and the high density of construction within these contexts and The difficulty of vehicle traffic with the values of 1362, 801, 769 and 865 are the key components (challenges) in the field of managing the development of the valuable fabric of the Tabriz city in the 8th urban area. Also, the findings of the research using a step-by-step linear regression test showed that the key components of the management of the valuable tissue include adopting an integrated approach to the management and development of the valuable urban tissue, coordinating the actions of other executive bodies through a comprehensive approach, the ability of managers' knowledge. A city related to local management and relying on local components of valuable historical context management. Finally, the most critical solution to solving the challenge of managing the development of historical structures is to pay attention to all the managerial, financial, social, and physical-infrastructural aspects simultaneously.

    Keywords: Futures studies, Management, valuable context, Tabriz metropolis
  • Ahamad Pourahmad*, Keramatollah Ziari, Alireza Sadeghi Pages 65-87

    Future research studies are necessary in the present time more than ever for communities in order to achieve a risk reduction program and improve the resilience of settlements. The aim of this research is to analyze the combined indices of flood resilience of Tehran metropolis with a future research approach. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. The statistical population includes experts familiar with urban issues at the level of Tehran metropolis. The sample size was obtained by the snowball sampling method of 88 people, and Mic Mac software was used for data analysis. The findings of the research show that the variables of institutional independence, governance, institutional relations, institutional context and education level have the highest influence ratings and the variables of residents' ownership, housing prices, quality of alleys and roads, plot area, number of people covered by insurance and building density have the highest overall influence ratings. Regarding the five dimensions of research, the influence ranks belong to social, institutional, physical, economic and environmental dimensions respectively. In general, among the 31 variables examined in this research, 13 variables of education level, literacy rate, active population, institutional framework, institutional relations, institution performance, governance, institution independence, population density, urbanization percentage, employment rate, migration and income level have been selected as key variables affecting urban resilience. Any planning for the resilience of Tehran metropolis should consider the key role of the mentioned factors. These variables have high influence and low dependence in increasing the resilience of Tehran metropolis and are considered the first priority in making Tehran metropolis resilient.

    Keywords: Urban resilience, flood risk, future research approach, Mic Mac software, Tehran metropolis
  • Shahin Jafari*, Amirhossain Pourjohari Pages 89-108

    Housing construction policies in the country after the Islamic revolution and during the last two decades have faced many challenges and have not been very successful. The severe reduction in housing construction and delivery delays are major challenges in the field of housing construction policies in Iran. Due to the intensive increase in the price of land, materials, inflation, etc, the construction market has been facing increasing stagnation for the past decade, which reflects the housing policy of Mehr housing and then the national housing action plan is raised to continue it and eliminate the existing weaknesses. The research method is descriptive-analytical and its purpose is to analyz the future challenges in Mehr housing policies and the national housing action plan for Pardis new-town which located in Tehran province. The selection of criteria and indicators and their finalization was done by asking experts and based on the Delphi technique, and a questionnaire was prepared as a research tool and given to 35 experts in the field of housing. The validity of the questionnaire has been confirmed by relevant experts and its reliability using Cronbach's alpha test. Structural equation modeling and SMART-PLS software were used to analyze the obtained data. The research results show that all the intended indicators are considered as acute issues, sensitive weaknesses and harmful challenges in the future and according to the processes based on the relationships between variables, the physical criterion with the importance of 0.268, the economic criterion with the importance of 0.262, The social criterion with the importance of 0.248 and the management criterion with the importance of 0.205 respectively are the most challenging future components in the Mehr housing policies and the national action plan for Pardis new-town.

    Keywords: Housing policy, Mehr housing, national housing action, structural equations, Pardis new-town
  • Aliasghar Ehsanifard, Keramatollah Ziari* Pages 109-131
    Introduction Today, the old institutions and methods of management and governance of cities are in conflict with the complex and rapidly changing world in the information society. One of the new concepts to deal with the current challenges of cities in the field of urban planning is the development of " "Smart City" and as a result and in its undisputed companionship is "Smart Municipality" which integrates physical and virtual capabilities and by connecting physical capital with social capital it provides the development of better and more competent services. It moves the city towards "intelligence", it is not only the use of digital, electronic tools and the information and communication system of that city, but the way of planning and using these tools in order to improve the quality of life of the citizens of a city. Intelligence means this. is that the performance (processes and workflow of the city and municipality) should be done optimally so that it can be said that "smart city and municipality" has been realized.
    Keywords: smart city, municipality, BWM technique, intensity of superiority, preference, compatibility rate