فهرست مطالب

چشم انداز شهرهای آینده - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1401)

نشریه چشم انداز شهرهای آینده
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • افسون مهدوی، لیلا جلال آبادی*، سارا مبشر صفحات 1-22

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش ترکیبی از روش های کمی و کیفی و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی و بر اساس روش های آینده پژوهی ، تحلیلی و اکتشافی است. از تکنیک دلفی و ماتریس تاثیرات متقابل برای شناسایی عوامل موثر و در ادامه از روش تحلیل ساختاری میک مک جهت بررسی اثرگذاری و اثرپذیری و شناسایی عوامل کلیدی بهره گرفته شده است. بنابراین پس از برگزاری جلسات اولیه بحث با هفده نفر از کارشناسان و خبرگان در حیطه برنامه ریزی منطقه ای شهرستان فهرج، به عنوان جامعه آماری پژوهش که از روش نمونه گیری گلوله برفی و به روش هدفمند انتخاب شدند ، 49 عامل در 14 بعد کلی شناسایی گردید. با توجه به امتیاز بالای تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم، 16عامل کلیدی در توسعه پایدار فهرج تاثیرگذارند. فاکتورهای؛ دسترسی به اینترنت، وضعیت روستاها از لحاظ مقاوم سازی اراضی روستایی، دسترسی به بوستان روستایی، دسترسی به خدمات عمومی،دسترسی به امکانات پزشکی و خدمات بهداشتی ، دسترسی به دهیاری، افزایش اعتماد، اطمینان و همدلی میان مردم و مسیولین، امنیت اجتماعی محل زندگی، توسعه گردشگری ، وجود امکانات زیربنایی، اندازه جمعیت، وضعیت مناسب بودن میزان درآمد و هزینه روستاییان، اشتغال در روستا، سرمایه گذاری بخش خصوصی ، تراکم خانوار در واحد مسکونی ، عوامل تاثیرگذار بر آینده توسعه پایدار ناحیه فهرج هستند.

    کلیدواژگان: منظومه شهری- روستایی، توسعه پایدار روستایی، آینده پژوهی، شهرستان فهرج
  • امین حسنوند، مهرشاد طولابی نژاد* صفحات 23-41

    تعیین مسیرهای عملی توسعه روستایی و تدوین قوانین و سیاست های توسعه کل کشور و برای تامین رفاه، تامین امنیت غذایی، حفظ و نگهداری جمعیت در روستاها، حفاظت از منابع طبیعی کشور ضروری است. با این حال تاکنون در کشور مسیرهای عملی و قوانین و سیاست های توسعه مناطق روستایی با رویکرد آینده پژوهی مورد توجه قرار نگرفته است. پژوهش حاضر سعی بر آن دارد که با استفاده از رویکرد آینده پژوهی، مسیرها، قوانین و سیاست های عملی توسعه مناطق روستایی در آینده را مورد واکاوری قرار دهد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش ترکیبی(کمی و کیفی) است. جامعه آماری کارشناسان/خبرگان و مدیران بوده است. به استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی و به صوت هدفمند و با اشباع نظری، 15 کارشناس انتخاب شد. برای گردآوری داده ها و اطلاعات، با توجه به مدل ها و هدف تحقیق از پرسش نامه تاثیرات متقابل آینده پژوهی و مصاحبه استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از مدل ساختاری و نرم افزار میک مک استفاده شد. نتایج پژوهش گویای آن بود که از بین 15 مسیر، قوانین و سیاست های عملی توسعه مناطق روستایی شناسایی شده، با توجه به مقدار اثرگذاری خالص (+)، سیاست مهارت های جوانان بومی و روستایی در راستایی عدم وابستگی به دولت(9+)، سیاست کاهش نابرابری های روستایی، منطقه ای و ملی(7+)، قوانین تجدید حیات روستایی از طریق پیاده سازی استراتژی ارتقاء و ایجاد ثروت روستایی(6+)، سیاست توسعه و گسترش کارآفرینی و تبدیل روستاها به جوامع کارآفرین(3+)، برنامه توسعه گردشگری در مناطق روستایی که دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی هستند(3+)، قانون جوانسازی مناطق روستایی از طریق ایجاد یک سیستم اقتصادی مدرن با تاکید بر برنامه ریزی محلی(2+)، سیاست حفظ و توسعه فعالیت های کشاورزی(1+)، و نهایتا سیاست سرمایه گذاری در روستاها و کمک های مالی (1+) مهم ترین مسیرها، قوانین و سیاست های عملی توسعه روستایی ایران در قانون برنامه های آینده نگر توسعه کشور می باشد که در چشم انداز توسعه کشور لازم است به آنها توجه شود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، توسعه روستایی، قوانین و سیاست های عملی، ایران
  • شبناز خمجانی، رحیم سرور*، طوبی امیر عضدی، آزاده اربابی سبزواری صفحات 43-59

    در هر جامعه ای هنگام جست و جو برای راه حل توسعه پایدار، همواره حکمروایی خوب به عنوان یک ابزار حیاتی برای پیشبرد توسعه پایدار مطرح می گردد و به صورت یک عنصر حیاتی در استراتژی های توسعه پایدار گنجانیده شده است. موضوع حکمروایی شهری، در چند سال گذشته به یکی از مباحث اصلی پژوهش های شهری تبدیل شده است. در همین راستا، مقاله حاضر به سنجش وارزیابی شاخص های حکمروایی خوب شهری در تهران پرداخته است. این پژوهش از نظر روش شناسی توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف گذاری کاربردی است. که با استفاده از داده های میدانی(پرسش نامه) آزمون های آماری تحلیل عاملی، همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و از روش های تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و ویکور استفاده گردیده است. جامعه آماری این پژوهش شهروندان، مسیولین و کارشناسان خبره به صورت نمونه گیری تصادفی ساده و گلوله برفی می باشد. نتایج به دست آمده نشان داد منطقه 2 شهر تهران با مقدار سودمندی 121/0 کمترین فاصله از نقطه ایده ال و  با مقدار 104/0 کمترین مقدار تاسف (نارضایتی) در رتبه اول و در سوی دیگر منطقه 16 با کسب کمترین میزان ویکور (021/0) در جایگاه آخر قرار گرفته است. یافته های دیگر پژوهش نشان می دهد که توزیع شاخص های حکمروایی خوب شهری در سطح کلان شهر تهران از سمت مناطق شمالی به به سمت مناطق جنوبی سیر نزولی دارد.

    کلیدواژگان: حکمروایی، حکمروایی خوب شهری، توسعه پایدار شهری، مدیریت شهری، شهر تهران
  • سلیمان فیضی، افسانه زمانی مقدم*، فرزانه ساسانپور، رضا رادفر، سید عبدالله امین موسوی صفحات 61-78

    مدیریت شهری، از جمله موضوعاتی است که برای اداره شهرهای آینده نیازمند بازنگری بوده و نمی توان به مفهوم مرسوم آن، که بر اساس آن جایگاه و نظام خاص اداره شهر را در ذهن تداعی کند، بسنده کرد. این مفهوم ازجمله حوزه هایی است که به شدت نیازمند آینده پژوهی است. چراکه به طورمستقیم با زندگی روزمره و سرنوشت شهروندان گره خورده است و هرگونه کوتاهی در این زمینه بعضا موجب خسارتهای جبران ناپذیر خواهد شد. هدف اصلی این پژوهش، ارایه مدل مدیریت شهری براساس شاخص های شهرهای آینده است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر نوع روش، روش تحقیق آمیخته که ترکیبی از دو روش کیفی و کمی می باشند، محسوب می گردد. ابزار جمع آوری داده ها شامل فیش برداری و پرسشنامه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، خبرگان حوزه مدیریت شهری هستند. از روش نمونه گیری هدفمند برای انتخاب افراد نمونه استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزارMICMAC- Excel استفاده شد. در گام نخست با مرور ادبیات موضوع و تحقیقات انجام شده تعداد زیادی شاخص از ادبیات موضوع استخراج گردید. با نظر اساتید و متخصصان حوزه، شاخص های اولیه به 76 شاخص تعدیل شد. در ادامه مدل مدیریت شهری براساس شاخص های شهرهای آینده با استفاده از مدل سازی ساختاری- تفسیری  سطح بندی شدند. در پژوهش حاضر عوامل در شش سطح قرار گرفته اند. به نحوی که حقوق و قوانین و مقررات در سطح آخر و توریسم در سطح اول قرار گرفت. در ادامه پژوهش از رویکرد  آینده نگارانه بهره گرفته شده است. بررسی نتایج بدست آمده از جدول فوق حقوق و قوانین و یادگیری اجتماعی و آموزش با نمره 22 تاثیرگذارترین عامل گزارش شدند. همچنین توریسم با مجموع 17 در بین عوامل، در اولویت اول تاثیرپذیری قرار گرفت. درجه مطلوبیت ماتریس اثرات بهینه شدگی 100 درصد برخوردار بوده که حاکی از روایی بالای پرسشنامه و پاسخ های مربوط به آن است.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، شاخص های شهرهای آینده، آینده پژوهی
  • مریم آبیلی، ناصر خانی*، امیر گندمکار، مژگان بهرامی صفحات 79-96

    هدف تحقیق حاضر ایجاد امنیت توریست در مقصد گردشگروتوسعه گردشگری بااستفاده از مچ بند امنیتی هوشمند می باشد. جامعه آماری در تحقیق حاضر شامل گردشگران بندر شانگهای می باشد. روش نمونه گیری پژوهش حاضر به روش تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه برابر با  300 نفر می باشد. محقق از پرسشنامه که تمامی سیوالات به صورت طیف لیکرت می باشند برای جمع آوری داده ها استفاده کرده است. در این تحقیق از مدل روابط ساختاری جهت تحلیل داده ها استفاده گردید. برای تعیین روایی و اعتبار پرسشنامه  از روایی محتوی و ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار آن برابر با 91/0 به دست آمد.  برای تحلیل داده ها و انجام آزمون فرضیه ها و سایر تحلیل های این پژوهش نرم افزار آماری lisrel به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که بین استفاده از فناوری (مچ بند امنیتی) و وجود پلیس گردشگری بر امنیت توریست های خارجی اثر دارد. همچنین استفاده از فناوری (مچ بند امنیتی) و وجود پلیس گردشگری بر توسعه گردشگری تاثیر دارد.  از سوی دیگر وجود امنیت برای توریست های خارجی توسعه تسهیلات و خدمات گردشگری را به همراه خواهد داشت و تسهیلات وخدمات به عنوان یکی از زیر ساختهای گردشگری برتوسعه گردشگری تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: امنیت واحساس امنیت، مچ بند امنیتی هوشمند، پلیس گردشگری، توسعه گردشگری
  • فاطمه محبی، محسن رفیعیان* صفحات 97-120

    اهمیت بالای حمل ونقل و تاثیرگذاری آن بر بسیاری از حوزه های اقتصادی، اجتماعی، محیط زیست باعث شده که برنامه ریزان تلاش کنند این موضوع را به عنوان ابزاری برای یکپارچگی منطقه ای به کارگیرند. آینده نگاری این امکان را برای متخصصان منطقه ای فراهم می کند تا تدبیری جهت یکپارچگی منطقه ای پیدا کنند. روش تحقیق حاضر بر اساس هدف کاربردی و بر اساس شیوه جمع آوری اطلاعات جزو پژوهش های اسنادی است. به لحاظ فرایند پژوهش در مرحله مبانی نظری شامل شناسایی پتانسیل ها و پیشران های یکپارچگی منطقه ای فارس و اصفهان است. سپس در مرحله تحلیل از طریق مصاحبه با کارشناسان وزن دهی پیشران ها صورت گرفته و با نرم افزار MICMAC  تحلیل شده اند. به منظور تحلیل وضعیت موجود و تدوین راهبردها از تکنیک SWOT استفاده گردید. در پایان برای نوشتن سناریو از پیشران هایی استفاده شده که بالاترین میزان اهمیت و بالاترین میزان عدم قطعیت را داشته باشند. از برخورد پیشران ها و وضعیت های احتمالی 8 سناریو برای یکپارچگی منطقه ای تعریف شد که سناریو طلایه دار توسعه تحت بیرق اشتغال به عنوان پایدارترین سناریو شناسایی شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که تاثیرگذارترین متغیرها شامل مدیریت کارآمد با میزان اثرگذاری 73، تاثیر تحریم ها 71، نرخ اشتغال 65 هستند. ازاین رو بنا بر استفاده از مدیریت کارآمد یکپارچه و بهره گیری از سیاست های خنثی کننده یا کاهش دهنده اثر تحریم ها چنانچه در مسیر مناسب حرکت کند موجب توسعه بخش خصوصی، استفاده از نیروهای متخصص همچنین توسعه صنعت حمل ونقل که از ارکان اصلی یکپارچگی منطقه ای در حمل ونقل هستند را می توان ذکر کرد. لذا رویکرد سناریونویسی در حمل ونقل به صورت یکپارچه با رشد سریعی همراه خواهد بود که منجر به مشارکت نهادهای سرمایه گذار و بهبود شرایط عملکردی می گردد.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، یکپارچگی منطقه ای، سناریونویسی، حمل ونقل
|
  • Afsoon Mahdavi, Leila Jalalabadi*, Sara Mobasher Pages 1-22

    this research in terms of objective is applied and in terms of method is combination of quantitative and qualitative methods and in terms of nature is descriptive - analytical and based on future research methods , analytical and exploratory. Delphi technique and interaction matrix were used to identify the influential factors, and then the structural analysis method was used to investigate effectiveness and the effects in order to identify the key factors. Therefore, after holding initial discussion sessions with seventeen experts in the realm of ​​regional planning from the state of Fahraj, the statistical population of the research was selected using the snowball sampling method and, as a result in a targeted manner, 49 factors were identified in 14 global dimensions. According to the high score of direct and indirect influence, 16 key factors are determined as influential in the sustainable development of Fahraj. Access to the Internet, the condition of villages in terms of the strengthening of rural lands, access to rural gardens, access to public services, access to medical facilities and health services, access to village assistance, increasing trust, confidence and empathy between people and officials, social security of the place of residence, tourism development, the existence of infrastructure facilities, the size of the population, the appropriateness of the income and expenses of the villagers, employment in the village, private sector investment, household density in the residential unit are the factors influencing the future sustainable development of Fahraj conurbation.

    Keywords: Urban - Rural system, Sustainable Rural Development, Futures Studies, Fahraj City
  • Amin Hasanvand, Mehrshad Toulabi Nejad* Pages 23-41

    It is necessary to determine the practical paths of rural development, formulate the laws and policies of the entire country, and to provide welfare, provide food security, maintain population in rural areas, to protect the country's natural resources. However, so far, practical paths, laws, and policies of rural areas have not been addressed with a future research approach. The present study seeks to delay future rural development paths, paths, laws, and practical policies, using a future research approach. The present study is applied in terms of purpose and in terms of combination (quantitative and qualitative). The statistical population has been experts/experts and managers. 15 experts were selected by using an irrational sampling method, with the theoretical voice and with theoretical ghosts. For data collection and information, the questionnaires were used by the interview and interviewing interviews. Structural and software model analysis was used for data analysis and data. The results of the research showed that out of the 15 paths, laws and practical policies of rural areas identified, given the amount of net effect(+), native and rural youth skills policy in order to depend on government -dependence(+9. ), Rural, Regional and National Inequality Policy(+7), Rural Recovery Laws by implementing a strategy of upgrading and creating rural wealth(+6), entrepreneurial development and expansion policy and conversion of rural communities into entrepreneurial communities(3+), Tourism Development Program in rural areas with natural and historical attractions(+3), Rural Rejuvenation Law by creating a modern economic system with emphasis on local planning(+2), preservation policy And the development of agricultural activities(+1), and ultimately investment policy in rural areas and financial assistance(+1), the most important paths, laws and practical policies of rural development in Iran's Futures Planning Act The development of the country is that they need to pay attention to the development of the country.

    Keywords: Future Research, Rural Development, Practical Laws, Policy, Iran
  • Shabnaz Khomejani, Rahim Sarvar*, Toba Amirazodi, Azadeh Arbabi Sabzvari Pages 43-59

    In any society, when searching for a sustainable development solution, good governance is always presented as a vital tool to advance sustainable development and is included as a vital element in sustainable development strategies. The issue of urban governance has become one of the main topics of urban research in the past few years. In this regard, the present article has evaluated the indicators of good urban governance in Tehran. This research is descriptive-analytical in terms of methodology and practical in terms of targeting. Using field data (questionnaire) statistical tests of factor analysis, Pearson correlation, path analysis and Analytical Hierarchy (AHP) and Vicor methods were used. The statistical population of this research is citizens, officials and expert experts in the form of simple random sampling and snowball. The obtained results showed that the 2nd district of Tehran with a value of 0.121 has the lowest distance from the ideal point and with a value of 0.104 the lowest amount of regret (dissatisfaction) in the first place, and on the other hand, district 16 with the lowest value of Vicor (0.021) is in the last place. Other findings of the research show that the distribution of good governance indicators in Tehran metropolis has a downward trend from the north to the south.

    Keywords: Governance, good urban governance, sustainable urban development, urban management, Tehran city
  • Soleyman Fayzi, Afsane zamani mokadam*, Farzana Sasanpoor Pages 61-78

    Urban management is one of the issues that need to be reviewed for the management of future cities and it cannot be satisfied with its conventional concept, based on which it evokes the special position and system of city administration in the mind. This concept is one of the areas that are in dire need of future research. Because it is directly tied to the daily life and fate of citizens, and any failure in this field will sometimes cause irreparable damages. The main goal of this research is to present an urban management model based on the indicators of future cities. In terms of the purpose, the present research is an applied research type, and in terms of the type of method, it is considered a mixed research method, which is a combination of two qualitative and quantitative methods. The data collection tool included questionnaires and questionnaires. The statistical population of this research are experts in the field of urban management. Purposive sampling method was used to select sample people. MICMAC-Excel software was used for data analysis. In the first step, a large number of indicators were extracted from the subject literature by reviewing the subject literature and the conducted research. According to the opinion of professors and experts in the field, the initial indicators were adjusted to 76 indicators. In the following, the urban management model was leveled based on the indicators of future cities using structural-interpretive modeling. In the current research, the factors are placed in six levels. In such a way that laws and regulations were placed at the last level and tourism at the first level. In the continuation of the research, a prospective approach has been used

    Keywords: Urban management, indicators of future cities, future studies
  • Maryam Abili, Naser Khani*, Amir Gandomkar, Mozhgan Bahrami Pages 79-96

    The aim of the present research is creating tourist security in the tourist spot and tourism development using smart security wristband. The statistical population of the present research is the tourists of the port of Shanghai. The sampling method of this paper is simply random and via rmula. The sample size is 300 people. In data collection, the researcher has used all the questions of the survey that are in the form of Liker Scale. In this paper, the structural equation model is used for data analysis. The content-determine the validity of the survey, which equals 0.91. The statistical software of LISREL has been used in analyzing data, testing hypotheses and other analyses of this research. Results showed that between using technology (security wristband) and the presence of tourist police is effective in the development of tourism. On the other hand, security will bring improved tourism facilities and services and as one of the foundations of tourism, facility and service have an impact on the development of tourism.

    Keywords: Security, smart security wristband, tourist police, tourism development, tourist spot
  • Fatemeh Mohebbi, Mohsen Rafian* Pages 97-120

    The high importance of transportation and its impact on many economic, social, and environmental fields has made planners try to use this issue as a tool for regional integration. Foresight provides this possibility for regional experts to find a plan for regional integration. The current research method is based on the practical purpose and based on the method of collecting information among documentary researches. In terms of the research process, in the stage of theoretical foundations, it includes identifying the potentials and drivers of the regional integration of Fars and Isfahan. Then, in the analysis stage, the weighting of the propellants was done through interviews with experts and analyzed with MICMAC software. In order to analyze the current situation and develop strategies, SWOT technique was used. In the end, drivers with the highest importance and the highest uncertainty are used to write the scenario. From the collision of drivers and possible situations, 8 scenarios were defined for regional integration, and the layered scenario of development under the banner of employment was identified as the most stable scenario. The findings of the research show that the most influential variables include efficient management with an impact rate of 73, the impact of sanctions at 71, and the employment rate at 65. Therefore, based on the use of integrated efficient management and the use of policies that neutralize or reduce the effect of sanctions, if it moves in the right direction, it will lead to the development of the private sector, the use of specialized forces, and the development of the transportation industry, which are the main pillars of regional integration in transportation. did Therefore, the approach of scenario writing in transportation will be associated with rapid growth in an integrated manner, which will lead to the participation of investment institutions and the improvement of performance conditions.

    Keywords: future research, regional integration, scenario writing, transportation