فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 85، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/27
  • تعداد عناوین: 14
|
  • آرش صادقی، ماندانا غلامی*، حسن متین همایی، حسین عابد نطنزی، فرشاد غزالیان صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    تمرین ورزشی و آویشن دارای اثرات مثبتی بر سلامتی و تعدیل عوامل خطرزای قلبی - عروقی هستند. عوامل مترشحه از بافت چربی از قبیل ANGPTL8 و مولکول های چسبان نقش مهمی در اعمال اثرات پاتولوژیک چاقی دارند. این مطالعه به منظور تعیین اثر هشت هفته تمرین ورزشی مقاومتی - استقامتی به همراه مصرف مکمل آویشن بر سطح ANGPTL8، ICAM-1 و VCAM-1 مردان دارای اضافه وزن و چاق غیرفعال انجام شد.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی 40 مرد غیرفعال دارای اضافه وزن و چاق (میانگین شاخص توده بدنی 1.75±28.41 کیلوگرم بر متر مربع) به صورت تصادفی در 4 گروه 10 نفری قرار گرفتند. گروه ها شامل دارونما، آویشن، تمرین و تمرین + آویشن بودند. تمرین ورزشی اجرا شده از نوع ترکیبی و مشتمل بر فعالیت ورزشی مقاومتی - استقامتی بود که طی هشت هفته و سه جلسه در هفته انجام شد. مصرف مکمل آویشن روزانه به میزان 500 میلی گرم در نظر گرفته شد. خونگیری در دو مرحله قبل و بعد از اتمام دوره هشت هفته ای مداخله اجرا گردید و سطح سطح ANGPTL8، ICAM-1 و VCAM-1 به روش الایزا اندازه گیری گردید.

    یافته ها

    کاهش آماری معنی داری در سطح سرمی ANGPTL8 گروه های تمرین و تمرین+آویشن در مقایسه با گروه های دارونما و آویشن مشاهده شد (P<0.05). کاهش سطح سرمی ICAM-1 تنها در گروه تمرین+آویشن در مقایسه با گروه دارونما از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05). کاهش آماری معنی دار سطح سرمی VCAM-1 در گروه های تمرین و تمرین+آویشن در مقایسه با گروه های دارونما و آویشن مشاهده شد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    مصرف آویشن به همراه تمرین ترکیبی در کاهش سطح ANGPTL8 ، VCAM-1 و ICAM-1 می تواند اثر سینرژیک داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، آویشن، ANGPTL8
  • مریم رستمی، پروین احتشام زاده*، پرویز عسگری صفحات 11-19
    زمینه و هدف

    یافته های مطالعات پیشین، درک چگونگی اثر عملکردهای اجرایی بر رفتار خوردن را افزایش داده است. با توجه به شواهد قابل توجه در زمینه اختلال کارکردهای اجرایی افراد چاق و اثر دو سویه شناخت و چاقی، گنجاندن مولفه های آموزشی در مداخلات افراد چاق به منظور تقویت عملکردهای اجرایی بسیار حایز اهمیت است. این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی هیپنوتراپی شناختی بر عملکردهای اجرایی زنان مبتلا به چاقی انجام شد.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی 30 زن چاق به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند. میانگین سنی گروه مداخله و کنترل به ترتیب 40.80±6.02 و 38.47±7.50 سال، شاخص توده بدنی به ترتیب 33.45±3.50 و 33.12±3.47 کیلوگرم بر مترمربع و نمره هیپنوتیزم پذیری به ترتیب 39.67±5.98 و 37.40±7.09 تعیین شدند. گروه مداخله در 12 جلسه 2 ساعته هیپنوتراپی شناختی شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس استعداد هیپنوتیزم پذیری استنفورد (1962)، چک لیست تجارب زندگی، علایق و ارزش ها (1998) و پرسشنامه توانایی های شناختی (1392) بود.

    یافته ها

    در گروه مداخله، هیپنوتراپی شناختی اثر معنی داری در بهبود عملکردهای اجرایی (P≤0.01, F=7.02)، کنترل مهاری و توجه انتخابی (P≤0.05, F=2.83)، تصمیم گیری (P≤0.05, F=4.13)، برنامه ریزی (P≤0.05, F=3.32) و توجه پایدار (P≤0.05, F=2.83) داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط بین توانایی های شناختی، رفتارهای خوردن و چاقی و نیز اثر مثبت هیپنوتراپی شناختی در بهبود عملکردهای اجرایی، می توان از آن در ارتقا عملکردهای شناختی افراد مبتلا به چاقی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: هیپنوتراپی شناختی، هیپنوتیزم، کارکرد اجرایی، چاقی
  • ریحانه سادات هاشمی گلپایگانی، رضا صداقت، نرگس حدادزاده نیری، مهرداد روغنی* صفحات 20-28
    زمینه و هدف

    صرع لوب گیجگاهی با تحلیل رفتن نورون های هیپوکمپ و جوانه زدن فیبرهای خزه ای ناحیه دندانه ای همراه است. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی گل محمدی بر تغییرات بافتی هیپوکمپ موش صحرایی در مدل صرع القاء شده با اسید کاینیک انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی روی 28 سر موش صحرایی نر سفید نژاد ویستار در محدوده وزنی 185 تا 225 گرم انجام شد. موش های صحرایی به 4 گروه 7 تایی شامل گروه های شم، شم تحت تیمار با عصاره هیدروالکلی گل محمدی، صرعی (اسید کاینیک) و صرعی پیش تیمار شده با عصاره هیدروالکلی گل محمدی تقسیم شدند. برای صرعی نمودن حیوانات از تزریق داخل هیپوکمپی و یک طرفه اسید کاینیک به میزان 0.8 میکروگرم به ازای هر موش استفاده شد. موش های صحرایی، گل محمدی را به میزان 500 میلی گرم بر کیلوگرم از راه داخل صفاقی، روزانه و به مدت یک هفته تا زمان جراحی دریافت کردند. پنج هفته بعد از جراحی، روش های رنگ آمیزی تیونین و تیم در مورد برش های هیپوکمپ انجام شد.

    یافته ها

    القای صرع با اسید کاینیک با یک رفتار تشنجی بارز همراه بود و پیش تیمار با عصاره هیدروالکلی گل محمدی موجب کاهش معنی دار شدت حملات تشنجی گردید (P<0.05). تراکم نورون ها در ناحیه CA3 هیپوکمپ در گروه اسید کاینیک کاهش معنی دار در مقایسه با گروه شم نشان داد (P<0.05). پیش تیمار با عصاره هیدروالکلی گل محمدی موجب افزایش معنی دار نورون های این ناحیه در مقایسه با گروه اسیدکاینیک گردید (P<0.05). از نظر شدت جوانه زدن فیبرهای خزه ای در موش های صرعی، یک افزایش معنی دار نسبت به گروه شم مشاهده شد (P<0.05) و پیش تیمار با عصاره هیدروالکلی گل محمدی موجب کاهش معنی دار آن گردید (P<0.05).

    نتیجه گیری

    پیش تیمار با عصاره هیدروالکلی گل محمدی موجب بهبود رفتار تشنجی و حفاظت نورون های ناحیه CA3 هیپوکمپ و کاهش شدت جوانه زدن در ناحیه دندانه ای هیپوکمپ در مدل تجربی صرع لوب گیجگاهی القا شده با اسید کاینیک گردید.

    کلیدواژگان: گل محمدی، صرع، تشنج، جوانه زدن فیبرهای خزه ای، هیپوکمپ
  • عماد رضا، حسین عزیزی* صفحات 29-37
    زمینه و هدف

    آلکالین فسفاتاز و پروتیین های BMP و GATA از جمله فاکتور های اثرگذار در فرآیند اسپرم زایی هستند. این مطالعه به منظور تعیین اثر بیان آلکالین فسفاتاز، GATA و BMP بر سلول های بنیادی اسپرم ساز، سلول های جنینی و شبه سلول های بنیادی جنینی (ES-like) در موش های نژاد C57BL انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی پس از جداسازی سلول های بنیادی اسپرماتوگونی از 3 سر موش 4 هفته ای نژاد C57BL، سلول های بنیادی جنینی و سلول های ES-like تهیه شدند. سپس تست رنگ آمیزی آلکالین فسفاتاز بر روی سلول های بنیادی اسپرم ساز، سلول های جنینی و شبه سلول های بنیادی جنینی انجام شد. در ادامه با استفاده از Fluidigm PCR بیان ژن های BMP و GATA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از آن شبکه ارتباطی پروتیین - پروتیین آنها با استفاده از پایگاه های داده، جداسازی و رسم گردید.

    یافته ها

    بیان مثبت آلکالین فسفاتاز در سلول های بنیادی و بیان منفی آن در سلول های سرتولی بیضه نشان از وجود این آنزیم در سلول های پرتوان داشت. ژن BMP و ژن GATA در سلول های بنیادی اسپرماتوگونی (به ترتیب 3.6 و 2.7)، جنینی (به ترتیب 2.3 و 4.4) و ES-like (به ترتیب 5.8 و 2.5) بیان ژن مثبت داشتند که این مقادیر از نظر آماری معنی دار نبودند. بررسی های بیوانفورماتیکی نشان از نقش تنظیم کنندگی این ژن ها و اثر مستقیم آنها بر آلکالین فسفاتاز داشت.

    نتیجه گیری

    ژن های BMP و GATA و آنزیم آلکالین فسفاتاز جزو فاکتورهای کنترل کننده سلول های بنیادی جنینی و اسپرماتوگونی بوده و در حفظ پرتوانی آنها و همچنین در هدایت آنها به سمت سلول های تمایز یافته نقش دارند.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی جنینی، سلول های بنیادی جنسی بالغ، آلکالین فسفاتاز، فاکتورهای رونویسی GATA، گیرنده های پروتئینی مورفوژنتیک استخوان
  • سیمین فاضلی پور*، فائزه شهبازی زرگوش، طاهره ناجی، علی کلانتری حصاری، محمد بابائی صفحات 38-46
    زمینه و هدف

    تری اکسید مولیبدن (MoO3) یکی از نانوذراتی است که در صنعت به عنوان آنتی باکتریال استفاده می گردد. کلیه نیز یکی از اندام های مهم بدن در دفع مواد زاید و تنظیم بسیاری از فاکتورهای خونی است که تحت تاثیر عوامل مختلف قرار می گیرد. به دلیل مصرف گسترده MoO3 برای ضدعفونی وسایل مربوط به اتاق عمل و اهمیت جسمک های کلیوی در تصفیه پلاسمای خون، این مطالعه به منظور تعیین اثر نانوذرات تری اکسید مولیبدن بر کلیه موش صحرایی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی نژاد ویستار (با وزن 250 تا 300 گرم) به صورت تصادفی به 5 گروه 6 تایی شامل کنترل، شم (دریافت کننده سرم فیزیولوژی) و سه گروه تجربی (دریافت کننده تری اکسید مولیبدن در دوزهای 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن داخل صفاقی) تقسیم شدند. تزریقات به صورت داخل صفاقی و به مدت 35 روز انجام شد. پس از دوره تیمار، حیوانات بیهوش و خونگیری از قلب به عمل آمد. سپس نمونه های کلیه سمت راست خارج شدند و پس از تثبیت و آماده سازی بافتی، با روش استریولوژی برای تعیین تغییرات حجم قشر، حجم ناحیه مرکزی ، فضای ادراری و اجسام کلیوی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    افزایش معنی دار حجم فضای ادراری در گروه های مصرف کننده MoO3 و کاهش حجم ناحیه مرکزی در گروه با دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه های کنترل و شم مشاهده شد (P<0.05). حجم قشر کلیه در گروه دریافت کننده نانو ذره با دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم افزایش معنی داری نسبت به گروه های کنترل و شم داشت (P<0.05). MoO3 موجب کاهش وزن حیوانات، افزایش اوره و کاهش حجم کلیه گردید (P<0.05).

    نتیجه گیری

    نانوذرات تری اکسید مولیبدن می تواند سبب تغییرات موفولوژیک کلیه موش های صحرایی گردد.

    کلیدواژگان: آنتی باکتریال، اوره، قشر کلیه، جسمک کلیوی، ناحیه مرکزی کلیه، موش های صحرایی
  • نسرین البرزیان جونقانی، محمد فتحی*، رحیم میرنصوری صفحات 47-53
    زمینه و هدف

    شناخت سازوکارهای پیام رسانی سلولی درگیر در فرایند هایپرتروفی عضلانی یکی از چالش های علمی به حساب می آید. mTOR (Mammalian target of rapamycin) یا «هدف پستانداران راپامایسین» یکی از عوامل تنظیم کننده در این فرایند است که از طریق فسفریله شدن سنتز پروتیین در عضله اسکلتی را افزایش می دهد. این مطالعه به منظور تعیین اثر شش هفته تمرین تناوبی با شدت بالا بر پروتیین فسفریله mTOR در عضلات چهارسررانی موش های صحرایی نر بالغ نژاد ویستار انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی روی 16 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با سن شش هفته و میانگین وزن 190.93±4.97 گرم انجام شد. حیوانات به صورت تصادفی به دو گروه 8 تایی کنترل و تمرین تقسیم شدند. گروه تمرین، شش هفته تمرین تناوبی با شدت بالا بر روی نوارگردان انجام دادند. به طوری که 5 جلسه در هفته، افزایش بار در طول شش هفته از 6 تکرار اینتروال 30 متر در دقیقه 30 ثانیه ای در جلسات اول به یازده تکرار اینتروال 35 متر در دقیقه 30 ثانیه ای در پایان هفته ششم با فواصل استراحتی میان تناوب ها با سرعت 13 متر بر دقیقه به مدت 60 ثانیه انجام شد. گروه کنترل هیچگونه تمرینی نداشتند. موش ها بیهوش شدند و سپس عضله چهارسررانی بخش بیرونی استخراج گردید. سطح پروتیین فسفریله mTOR در عضله چهار سر رانی با روش ایمنوهیستوشیمی سنجیده شد.

    یافته ها

    تمرین تناوبی با شدت بالا موجب افزایش آماری معنی دار میزان پروتیین mTOR  فسفریله در عضلات چهارسر رانی گروه تجربی نسبت به گروه کنترل گردید (P<0.05).

    نتیجه گیری

    فعالیت اینتروال می تواند از طریق mTOR بر روی هایپرتروفی عضلانی اثر مثبتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، پروتئین mTOR، موش های صحرایی ویستار
  • حمیدرضا ناصرپور*، مهدی خالقی تازجی، امیر لطافت کار، هومن انگورانی صفحات 54-63
    زمینه و هدف

    درد مزمن کشاله ران یکی از شایع ترین آسیب های اندام تحتانی در ورزش های توپی است. این مطالعه به منظور مقایسه فعالیت الکتریکی عضلات منتخب کمری- لگنی- رانی حین مانور پرش برشی تک پا در فوتبالیست های مبتلا و غیرمبتلا به درد مزمن کشاله ران انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد - شاهدی روی 32 فوتبالیست مرد در دو گروه مبتلا به درد مزمن کشاله ران (16 نفر) و سالم (16 نفر) انجام شد. از صفحه نیرو برای تعیین زمان برخورد و جداشدن پنجه استفاده شد. نیروهای عکس العمل زمین و میانگین سه تکرار فعالیت الکتریکی عضلات منتخب ناحیه کمری - لگنی - رانی به صورت دو طرفه حین مانور پرش برشی تک پا ثبت گردید.

    یافته ها

    فعالیت عضلات راست شکمی و نزدیک کننده طویل در سمت پای غالب و عضله مولتی فیدوس در سمت مقابل لحظه تماس اولیه و فعالیت عضلانی عضلات راست شکمی و نزدیک کننده طویل در سمت پای غالب و عضلات مولتی فیدوس و سرینی میانی سمت مقابل در اوج نیرو عکس العمل عمودی گروه مبتلا به درد مزمن کشاله ران به طور معنی داری بالاتر بود (P<0.05). در زمان جدا شدن پنجه نیز فعالیت عضلانی عضلات مورب داخلی، نزدیک کننده طویل و سرینی میانی در سمت پای غالب و مورب داخلی، مولتی فیدوس و سرینی میانی در سمت پای مقابل به طور معنی داری بیشتر از افراد سالم بود (P<0.05).

    نتیجه گیری

    درد موجب تغییر فعالیت الکتریکی گروه های عضلانی مختلف در فازهای مختلف مانور پرش برشی تک پا می گردد. به دنبال این تغییرات، پایداری پویا افزایش یافته که می تواند ورزشکاران را در معرض آسیب های ناشی از استفاده بیش از حد قرار دهد و منجر به بروز آسیب های مزمن، افزایش پیامدهای اقتصادی و محرومیت از فعالیت های ورزشی گردد.

    کلیدواژگان: درد مزمن کشاله ران، الکترومایوگرافی، کنترل پاسچر، مانور پرش برشی تک پا، فوتبال
  • عالیه نیک دوست*، علیرضا دهستانی، رضا شعبانیان، مینو دادخواه صفحات 64-69
    زمینه و هدف

    اندازه گیری الاستانس بطنی با استفاده از اکوکاردیوگرافی در ارزیابی عملکرد قلبی کمک کننده است. به دنبال پیشرفت تکنولوژیک دستگاه های اکوکاردیوگرافی ارزیابی عملکرد قلبی جنین ارتقا پیدا نموده است. الاستانس بطنی نشانگر عملکرد بطنی بوده و الاستانس شریانی معیاری از پس بار بطنی است. جفت شدن بطنی - شریانی نیز واکنش متقابل بطنی - شریانی را نشان می دهد. این مطالعه برای به دست آوردن تخمینی از مقادیر الاستانس پایان سیستولی بطنی، الاستانس شریانی و جفت شدن بطنی - شریانی با استفاده از روش غیرتهاجمی اکوکاردیوگرافی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 67 جنین با سن بارداری 19 تا 24 هفته (38 جنین دختر و 29 جنین پسر) و 43 نوزاد با سن 10 تا 60 روز (25 دختر و 18 پسر) مراجعه کننده به کلینیک اکوکاردیوگرافی قلب مرکز طبی کودکان در یک بازه زمانی 14 ماهه طی سال های 1397 لغایت 1398 انجام شد. مادران و نوزادان بیماری زمینه ای نداشتند. نوزادان بیماری ساختاری قلب و جنین ها بیماری ساختاری نداشتند. مواردی شامل نداشتن ریتم سینوسی، view نامناسب و کیفیت نامطلوب سیگنال pulsed Doppler حاصله برای اندازه گیری متغیرها در مطالعه وارد نشدند. الاستانس پایان سیستولی بطن (Ea)، الاستانس شریانی (Ees) و جفت شدن بطنی - شریانی (Ea/Ees) به روش اکوکاردیوگرافی در جنین ها با مقادیر محاسبه شده در نوزادان مقایسه گردید. با در نظر گرفتن درصدی تخمین در مقادیر PEP (Pre-ejection period)، مقادیر ET (Ejection time) و فشار خون جنین، تخمینی از مقدار متوسط نرمال الاستانس بطنی و شریانی و همچنین جفت شدن بطنی - شریانی در جنین و نوزاد سالم به دست آمد.

    یافته ها

    میانگین الاستانس شریانی جنین ها و نوزادان به ترتیب 84.4±20.04 و 12.6±2.88 میلی متر جیوه بر میلی لیتر تعیین شد (P<0.05). میانگین الاستانس بطنی جنین ها و نوزادان به ترتیب 88.5±20.49 و 15.07±2.89 میلی متر جیوه بر میلی لیتر حاصل شد (P<0.05). میانگین جفت شدن بطنی - شریانی جنین ها و نوزادان به ترتیب 0.96±0.14 و 0.84±0.13 میلی متر جیوه بر میلی لیتر به دست آمد (P<0.05).

    نتیجه گیری

     میزان الاستانس شریانی، بطنی و جفت شدگی بطنی - شریانی در جنین ها به طور قابل توجهی بیشتر از نوزادان بود و با افزایش سن کاهش یافت.

    کلیدواژگان: اکوکاردیوگرافی، جنین، الاستانس بطنی، الاستانس شریانی، جفت شدن بطنی - شریانی
  • خدیجه سرایلو*، زهرا وفایی نژاد، محمدعلی حدادی، مهین طاطاری صفحات 70-77
    زمینه و هدف

    بیماری COVID-19 یک سندرم حاد تنفسی است که به دلیل عفونت زایی بالا به سرعت در جهان گسترش یافت. واکسیناسیون COVID-19 برای کنترل بیماری کرونا به طور گسترده انجام می گردد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین واکسیناسیون COVID-19 با ویژگی های جمعیت شناختی بیماران مبتلا به کرونا انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 1124 بیمار با تشخیص قطعی COVID-19 در شهرستان مینودشت از استان گلستان طی مرداد ماه سال 1400 انجام شد. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و چک لیست بررسی ویژگی های بیماران بود.

    یافته ها

    51.8% مبتلایان به COVID-19 مرد، 26 درصد در گروه سنی 35 تا 45 سال و 76.5% از بیماران متاهل بودند. واکسیناسیون COVID-19 در 26.6% از بیماران انجام شده بود. بیماران واکسینه شده (27.1%) در مقایسه با بیماران واکسینه نشده (72.9%) کمتر از ماسک استفاده کرده بودند (P<0.05). 8.2% از بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستان بستری شدند. میانگین روزهای بستری در بیماران واکسینه شده (7.8±6.4) به طور غیرمعنی داری کمتر از بیماران واکسینه نشده (8.3±5.9) بود. با افزایش سن و بیشتر بودن بیماری زمینه ای، میزان واکسیناسیون افزایش داشت (P<0.05). در افراد استفاده کننده از ماسک و دارا بودن سطح تحصیلات پایین تر، واکسیناسیون کاهش داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    انجام واکسیناسیون COVID-19 در مبتلایان به ویروس کرونا، تاثیری بر کاهش روزهای بستری در بیمارستان نداشت.

    کلیدواژگان: COVID-19، جمعیت شناختی، واکسیناسیون COVID-19
  • علی وفایی، مریم بختیاری، امیرسام کیانی مقدم، بشری شیرزاد، محمدرضا صادقی، نیما حاجی تبار فیروزجایی* صفحات 78-84
    زمینه و هدف

    پاندمی COVID-19 سلامت جسمانی و روانشناختی بسیاری از افراد را تحت تاثیر قرار داده است. این مطالعه به منظور تعیین نقش پیش بینی کنندگی ترس از COVID-19 و خستگی قرنطینه با افسردگی بیماران قلبی مادرزادی طی پاندمی ویروس کرونا انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 105 فرد (6 مرد و 99 زن) مبتلا به بیماری مادرزادی قلب مراجعه کننده به بیمارستان های شهیدرجایی و مرکز قلب تهران در سال 1400 به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. داده ها با استفاده از مقیاس افسردگی، مقیاس ترس از COVID-19 و پرسشنامه خستگی قرنطینه جمع آوری شدند.

    یافته ها

    مبتلایان به بیماری مادرزادی قلبی دارای 28.6% افسردگی خفیف و 7.6% افسردگی شدید بودند. خستگی قرنطینه در 43.8% از بیماران خفیف ارزیابی شد. ارتباط مثبت و معنی داری بین ترس از کرونا (P=0.001, r=0.195) و خستگی قرنطینه (P=0.001, r=0.617) با افسردگی یافت شد.

    نتیجه گیری

    ترس از بیماری COVID-19 با افسردگی ناشی از ویروس کرونا و خستگی قرنطینه ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: افسردگی، COVID-19، خستگی، قرنطینه، بیماری مادرزادی قلبی
  • مه سیما بنائی هروان* صفحات 85-91
    زمینه و هدف

    زایمان واژینال یک فرآیند فیزیولوژیکی طبیعی است که می تواند یک تجربه مهم و بحرانی برای زنان باشد. یکی از عوامل مهم دخیل در اجتناب از زایمان واژینال، نداشتن خودکارآمدی زایمان است. از طرفی، خودکارآمدی بر همه جنبه های رفتار و فعالیت های هیجانی از قبیل الگوهای فکری تاثیر می گذارد که یکی از آنها می تواند دلبستگی باشد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط خودکارآمدی زایمان با دلبستگی مادر به جنین در زنان باردار نخست زا انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 323 زن باردار نخست زای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر زاهدان طی سال های 1399 لغایت 1400 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات فردی، پرسشنامه خودکارآمدی زایمان Lowe و دلبستگی مادر به جنین Cranely بود.

    یافته ها

    بین میزان دلبستگی مادر به جنین و خودکارآمدی زایمان رابطه خطی مستقیم معنی دار وجود داشت و میزان دلبستگی مادر به جنین، خودکارآمدی زایمان را پیش بینی می کرد (P=0.003, r=0.16). به طوری که 2.7% درصد واریانس خودکارآمدی زایمان را پیش بینی نمود.

    نتیجه گیری

    کمک به مادران برای پذیرش نقش مادری و ارتقاء دلبستگی مادر به جنین می تواند راهکاری سودمند در افزایش خودکارآمدی زایمان باشد و از آنجایی که زنان با خودکارآمدی زایمان بالا توانایی بیشتری برای انجام زایمان واژینال دارند؛ موجب افزایش تمایل مادران به زایمان واژینال می گردد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، زایمان، مادر، جنین
  • فاطمه السادات امجدی، انسیه صالحی، زهرا زندیه* صفحات 92-98
    زمینه و هدف

    گیرنده های شبه تال در سلول های اپیتلیال لوله رحمی در واکنش های ایمنی با اسپرم و پاتوژن ها نقش دارند. این مطالعه به منظور مقایسه عملکرد و پاسخ گیرنده های شبه تال  TLR3, 4,5در شرایط فیزیولوژیک و پاتولوژیک در حضور اسپرم در شرایط in vitro انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی سلول های OE-E6/E7 همراه با نمونه اسپرم تازه به دست آمده از افراد نورموزواسپرمی (N=10) و لیگاندهای اختصاصی گیرنده های شبه تال TLR3, 4,5 در سه گروه اسپرم، لیگاندهای اختصاصی و اسپرم + لیگاندهای اختصاصی کشت داده شدند. رده سلولی بدون افزودن اسپرم و لیگاند به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. غلظت سایتوکاین های IL-6 و IL-8 ترشح شده از سلول های OE-E6/E7 در هر چهار گروه با کمک الایزا تعیین گردید.

    یافته ها

    مواجهه اسپرم و لیگاندهای اختصاصی با گیرنده های شبه تالTLR3, 4,5 در سلول های اپیتلیال لوله رحمی منجر به افزایش آماری معنی داری در سطح سایتوکاین های IL-6 و IL-8 گردید. بین دو گروه لیگاند و لیگاند+اسپرم تفاوت آماری معنی داری در میزان تولید این سایتوکاین ها از سلول های OE-E6 / E7 مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    سلول های اپیتلیال لوله رحمی در مواجهه با اسپرم از طریق گیرنده های شبه تال پاسخ می دهند که این پاسخ به صورت افزایش ترشح سایتوکاین ها دیده می شود. از آنجا که مواجهه همزمان آنها با اسپرم و لیگاندهای اختصاصی گیرنده های شبه تال باعث افزایش تجمعی در ترشح سایتوکاین ها نمی شود؛ بنابراین احتمالا مسیر TLRs توسط فاکتورهای دیگری دچار تنظیم منفی می شود. برای روشن شدن این موضوع نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه وجود دارد.

    کلیدواژگان: لوله فالوپ، اسپرم، گیرنده های شبه تال
  • فریدا عابسی، مهدی حضوری*، فاطمه آقایی صفحات 99-103

    درک هیپوپلازی سینوس ماگزیلاری و انواع سینوازال مرتبط برای موفقیت تشخیصی و درمانی جراحی سینوس و ایمپلنت دندان فک بالا بسیار مهم است. این مقاله به منظور گزارش یک مورد نادر از هیپوپلازی یک طرفه سینوس ماگزیلاری که همراه با جابجایی تحتانی کف اوربیت و بدون درگیری Uncinated Process بود؛ ارایه گردید. خانمی 31 ساله برای انجام رینوپلاستی به بخش جراحی فک، صورت و دهان دانشکده دندانپزشکی بابل مراجعه نمود و هیچ علایمی نداشت. همچنین سابقه بیماری زمینه ای، مادرزادی یا تروما در دوران کودکی و سایر بیماری های استخوانی و ناهنجاری نداشت. توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی (Cone Beam Computed Tomography: CBCT) انجام شده، هیپوپلازی سینوس ماگزیلاری سمت چپ، پایین آمدن کف اوربیت و افزایش ضخامت مخاط سینوس را نشان داد. همچنین در فتوگرافی بیمار پایین آمدن کف اوربیت مشاهده شد. تشخیص سینوس هیپوپلاستیک بر اساس تظاهرات بالینی و نمای کرونال CBCT و CT داده شد. از عوارض سینوس هیپوپلاستیک می توان به سردرد مزمن، درد صورت و مشکلات صدا اشاره کرد و گاهی ممکن است بدون علامت باشد. در صورت عدم آگاهی جراح از هیپوپلاستیک بودن سینوس، عوارض جراحی پیچیده تر خواهد شد و حتی از نظر ظاهری ممکن است بعد از جراحی، پایین بودن کف اوربیت بیشتر نمایان شده و بیمار به اشتباه تصور کند که از عوارض جراحی است. بر طبق مطالعه حاضر، CBCT اطلاعات تشخیصی ارزشمندی را در خصوص تنوع آناتومیک و جزییات سینوس هایپوپلاستیک در اختیار می گذارد که به جراح کمک می کند؛ در کنار آگاهی بخشی به بیمار، دید بهتری برای ارایه مناسب ترین طرح درمان برای بیمار در اختیار داشته باشد.

    کلیدواژگان: سینوس ماگزیلاری، مقطع نگاری رایانه ای با اشعه مخروطی، ایمپلنت دندانی، واریاسیون های آناتومیک
  • یحیی عرب بالاجلینی، رحمت الله رضایی*، سید مهران حسینی صفحات 104-119

    مبتلایان به هرمافرودیت کسانی هستند که به دلیل مشکلات متعددی همچون اختلالات کروموزومی، غددجنسی و یا هورمونی طی دوران جنینی، بعد از تولد دچار اختلال آناتومیک و فیزیولوژیک در ناحیه تناسلی می شوند. به طوری که در نوزاد پسر یا دختر اندام تناسلی مردانه و جنسی زنانه با هم و یا در شکل دیگر از این اختلال نوزاد پسر دارای اندام جنسی دخترانه و یا برعکس، به صورت مبهم به وجود می آید. منابع از بانک های اطلاعاتی ایران داک، نورمگز، SID و سیویلیکا جهاد دانشگاهی با کلیدواژه های هرومافرودیت، خنثی، سیاست کیفری، اختلال هویت جنسی، ابهام جنسی، سیاست جنایی، تکرار جرم، تعدد جرم، قاعده فقهی خنثی و عوامل رافع مسیولیت به خاطر ارتباط موضوعی و مفهومی با هدف مطالعه جمع آوری شدند. محدوده زمانی 1980 لغایت 2022 در نظر گرفته شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل مقالات کیفری، فقهی و پزشکی مرتبط با هرومافرودیت و مباحث کیفری مربوط با پرسش های طرح شده در مقاله بود تا در جهت تکمیل اطلاعات برای تبیین صحیح چالش های موجود در قانون مجازات اسلامی و پاسخ به آنها استفاده گردد. در نهایت 57 منبع وارد مطالعه گردید. با توجه به ماهیت این اختلالات و عدم شناخت کافی فرد مبتلا، خانواده و جامعه از هرمافرودیت و محجور ماندن شرایط مبتلایان به هرمافرودیت در قوانین مختلف، در این مقاله مروری سعی شده است تا جایگاه هرمافرودیت در علم پزشکی، فقه اسلامی و فقه امامیه مورد بحث قرار گیرد. مهم ترین بخش این مقاله به مواد قانون مجازات اسلامی در خصوص ارتکاب جرایم حدود، قصاص، دیات، تعزیرات و نیز ادای شهادت از سوی این افراد اختصاص دارد. مهم ترین چالش پیش روی در اجرای قانون مجازات برای مبتلایان به هرمافرودیت ، فقدان جرم انگاری افتراقی در تدوین قوانین کیفری، در تعیین مجازات های مناسب به مانند گرفتن ضمانت اجراهای غیر سالب آزادی و نیز در مرحله رسیدگی فقدان آیین رسیدگی افتراقی متناسب با شرایط مبتلایان به هرمافرودیت است. به طوری که برای انجام آن نیاز به آموزش قضات و ضابطینی مانند پلیس و مامورین زندان ها در برخورد با این افراد و مناسب سازی فضای بازداشتگاه و زندان است تا در فرآیند اجرای عدالت کیفری با نظر به شرایط خاص روحی و جسمانی مبتلایان به هرمافرودیت از بزه دیده یا بزه کار شدن مضاعف آنها جلوگیری شود. به همین منظور الزام به تحقیق نسبت به شناخت بیشتر مبتلایان به هرمافرودیت و تغییر نگرش همراه با انجام اقدامات عملی در سطح اجتماعی در سیاست جنایی تقنینی، قضایی و اجرایی را می توان از مهم ترین نتایج این مطالعه دانست که این هدف با روش توصیفی و منابع کتابخانه ای در این نوشتار مورد تبیین و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسی، ابهام جنسی، هرمافرودیت، حقوق کیفری
|
  • Arash Sadeghi, Mandana Gholami*, Hasan Matinhomaee, Hossein Abed Natanzi, Farshad Ghazalian Pages 1-10
    Background and Objective

    Exercise training and Zataria multiflora have a positive effect on health and can modulate cardiovascular risk factors. Adipose tissue-derived factors such as ANGPTL8 and adhesive molecules play an important role in exerting the pathological effects of obesity. This study aimed to investigate the effect of eight weeks of resistance-endurance exercise training combined with Zataria multiflora ingestion on the levels of ANGPTL8, ICAM-1, and VCAM-1 in sedentary overweight and obese men.

    Methods

    In this clinical trial study, 40 sedentary overweight and obese men (with an average body mass index of 28.41±1.75 kg/m2) were randomly assigned to four groups with 10 subjects each. The groups included placebo, Zataria multiflora, training, and training + Zataria multiflora. The exercise training was combined training consisting of resistance-endurance exercise, conducted three times per week over eight weeks. Zataria multiflora supplement consumption was set at 500 mg daily. Blood sampling was conducted before and after the eight-week intervention, and the levels of ANGPTL8, ICAM-1, and VCAM-1 were measured using the ELISA method.

    Results

    A significant decrease in serum levels of ANGPTL8 was observed in the training and training + Zataria multiflora groups compared to the placebo and Zataria multiflora groups (P<0.05). A decrease in serum ICAM-1 levels was significant in the training + Zataria multiflora group compared to the placebo group (P<0.05). Statistically significant decreases in serum VCAM-1 levels were observed in the training and training + Zataria multiflora groups compared to the placebo and training + Zataria multiflora groups (P<0.05).

    Conclusion

    Zataria multiflora consumption, along with combined training, can have a synergistic effect in decreasing ANGPTL8, ICAM-1, and VCAM-1 levels.

    Keywords: Exercise, Zataria Multiflora, ANGPTL8
  • Maryam Rostami, Parvin Ehteshamzade*, Parviz Asgari Pages 11-19
    Background and Objective

    Previous studies have advanced our understanding of the impact of executive functions on eating behavior. Given the considerable evidence of executive dysfunction among obese individuals and the bidirectional relationship between cognition and obesity, it is crucial to include educational components in interventions aimed at enhancing executive functions among obese populations. This study aimed to evaluate the effectiveness of cognitive hypnotherapy in improving executive functions among women with obesity.

    Methods

    This clinical trial enrolled 30 obese women who were randomly assigned to either an intervention or control group (n=15). The mean ages of the experimental and control groups, respectively, were 40.80±6.02 and 38.47±7.50 years, while their BMIs (kg/m2) were 33.45±3.50 and 33.12±3.47, and hypnotizability scores were 39.67±5.98 and 37.40±7.09. The intervention group received 12 sessions of 2-hour cognitive hypnotherapy. Data collection instruments included the Stanford Hypnosis Susceptibility Scale (1962), Life Experiences, Interests and Values Checklist (1998), and Cognitive Ability Questionnaire (2013).

    Results

    The results demonstrated that cognitive hypnotherapy significantly improved executive functions (F=7.02, P≤0.01), including inhibitory control and selective attention (F=2.83, P≤0.05), decision making (F=4.13, P≤0.05), planning (F=3.32, P≤0.05), and sustained attention (F=2.83, P≤0.05) in the intervention group.

    Conclusion

    Given the relationship between cognitive abilities, eating behaviors, and obesity, and the effectiveness of cognitive hypnotherapy in enhancing executive functions, this approach can be used to enhance cognitive functions among individuals with obesity.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Hypnosis, Executive Functions, Obesity
  • Reyhanesadat Hashemi-Golpayegani, Reza Sedaghat, Narges Haddadzadeh-Niri, Mehrdad Roghani* Pages 20-28
    Background and Objective

    Temporal lobe epilepsy is characterized by the degeneration of hippocampal neurons and the sprouting of mossy fibers in the dentate area. This study aimed to investigate the impact of the hydroalcoholic extract of Rosa damascene on hippocampal tissue changes induced by kainic acid-induced epilepsy in rats.

    Methods

    In this experimental study, 28 male Wistar rats weighing between 185-225 grams were used. The animals were divided into four groups: sham group, sham treated with hydroalcoholic extract, epilepsy (kainic acid), and epilepsy pretreated with hydroalcoholic extract. Kainic acid was used for intra-hippocampal and unilateral injection to induce epilepsy in the animals at 0.8 micrograms per rat. The rats were given 500 mg/kg of the extract intraperitoneally daily for one week before surgery. Five weeks after surgery, thionin and Tim staining methods were performed on the hippocampal slices.

    Results

    Kainic acid-induced epilepsy resulted in convulsive behavior, and pretreatment with the hydroalcoholic extract significantly reduced the intensity of convulsive attacks (P<0.05). The density of neurons in the CA3 area of the hippocampus in the kainic acid group showed a significant decrease compared to the sham group (P<0.05), while pretreatment with the extract caused a significant increase in the number of neurons in this area compared to the kainic acid group. Additionally, a significant increase in the intensity of mossy fiber sprouting was observed in epileptic rats compared to the sham group, and pretreatment with the extract significantly decreased its intensity (P<0.05).

    Conclusion

    The pre-treatment with the hydroalcoholic extract of Rosa damascena decreased convulsive behavior, protected hippocampal CA3 neurons and reduced the intensity of sprouting in the hippocampal dentate region in the experimental model of temporal lobe epilepsy induced by kainic acid.

    Keywords: Rosa, Epilepsy, Seizures, Mossy Fiber, Hippocampus
  • Emad Reza, Hossein Azizi* Pages 29-37
    Background and Objective

    Alkaline phosphatase, BMP, and GATA proteins are important factors in the process of spermatogenesis. This study aims to investigate the effect of alkaline phosphatase, GATA, and BMP expression on spermatogenic stem cells, embryonic cells, and embryonic stem-like cells (ES-like) in C57BL mice.

    Methods

    In this experimental study, spermatogonial stem cells were isolated from three heads of 4-week-old C57BL mice, and embryonic stem cells and ES-like cells were prepared. Alkaline phosphatase staining test was performed on spermatogenic stem cells, embryonic cells, and ES-like cells. The expression of BMP and GATA genes was analyzed using Fluidigm PCR. Protein-protein interaction networks were isolated and drawn using databases.

    Results

    Positive alkaline phosphatase expression in stem cells and negative expression in testicular Sertoli cells indicated the presence of this enzyme in pluripotent cells. The gene expression of BMP and GATA in spermatogonial stem cells (6.3 and 2.7, respectively), embryonic cells (3.2 and 4.4, respectively), and ES-like cells (8.5 and 2.5, respectively) was positive, but not statistically significant. Bioinformatics studies showed the regulatory role of these genes and their direct effect on alkaline phosphatase.

    Conclusion

    BMP and GATA genes, along with alkaline phosphatase enzymes, play a crucial role in controlling embryonic and spermatogonial stem cells, maintaining their pluripotency, and guiding them towards differentiated cells.
    Keywords:

    Keywords: Embryonic Stem Cells, Adult Germline Stem Cells, Alkaline Phosphatase, GATA Transcription Factors, Bone Morphogenetic Protein Receptors
  • Simin Fazelipour*, Faezeh Shahbazi-Zargoosh, Tahereh Naji, Ali Kalantari-Hesari, Mohammad Babaei Pages 38-46
    Background and Objective

    Molybdenum trioxide (MoO3) is a type of nanoparticle used in the industry as an antibacterial agent. The kidney is one of the most important organs in the body, responsible for filtering waste products and regulating blood factors that are affected by various agents. Due to the widespread use of MoO3 in disinfecting operating room equipment and the importance of renal glomeruli in blood plasma purification, this study aimed to determine the effect of molybdenum trioxide nanoparticles on rat kidneys.

    Methods

    In this experimental study, thirty Wistar rats weighing 250-300 g were randomly divided into five groups (n=6), including a control group, a sham group (receiving normal saline), and three experimental groups (receiving MoO3 at doses of 50, 100, and 200 mg/kg/bw IP). Intraperitoneal injections were given for 35 days. After the treatment period, the animals were anesthetized, and blood samples were collected from the heart. The right kidney was then removed, and after tissue preparation, the samples were examined by stereology to determine changes in the volume of cortex, medulla, urinary space, renal body, and glomeruli.

    Results

    Significant increases in urinary space volume were observed in the groups receiving MoO3, and a decrease in medulla volume was observed in the group receiving a dose of 200 mg/kg/bw compared to the control and sham groups (P<0.05). A significant increase in cortex volume was observed in the group receiving nanoparticles at a dose of 50 mg/kg/bw compared to the control and sham groups. MoO3 caused weight reduction in animals, as well as an increase in urea and a decrease in renal volume (P<0.05).

    Conclusion

    Molybdenum trioxide nanoparticles can cause changes in the morphology of rats' kidneys.

    Keywords: Anti-Bacterial Agents, Urea, Kidney Cortex, Kidney Glomerulus, Kidney Medulla, Rats
  • Nasrin Alborzian Juneqani, Mohammad Fathi*, Rahim Mirnasouri Pages 47-53
    Background and Objective

    Understanding the cellular signaling mechanisms involved in muscle hypertrophy is considered a scientific challenge. Mammalian target of rapamycin (mTOR) is one of the regulatory factors in this process that increases protein synthesis in skeletal muscle through phosphorylation. This study aimed to determine the effect of six weeks of high-intensity interval training (HIIT) on phosphorylated mTOR protein in the quadriceps muscles of adult male Wistar rats.

    Methods

    In this experimental study, 16 adult male Wistar rats (six weeks old and weighing an average of 190.93±4.97g) were used. The animals were randomly divided into two groups of control and training (n=8). The training group underwent six weeks of HIIT on a treadmill, with five sessions per week. The load was increased during the six weeks from repeating the interval of 30 meters per minute for 30 seconds in the first sessions to eleven repetitions of the interval of 35 meters per minute for 30 seconds at the end of the sixth week, with rest intervals between the intervals at a speed of 13 meters per minute for 60 seconds. The control group did not undergo any training. The mice were anesthetized, and the Vastus lateralis of the quadriceps muscle was extracted. The level of phosphorylated mTOR protein in the quadriceps muscle was measured using the immunohistochemical method.

    Results

    HIIT significantly increased the levels of mTOR phosphorylation protein in male Wistar quadriceps femoris muscle compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Interval activity can have a positive effect on muscle hypertrophy through mTOR.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, mTOR protein, Wistar Rats
  • Hamidreza Naserpour*, Mehdi Khaleghi Tazji, Amir Letafatkar, Hooman Angoorani Pages 54-63
    Background and Objective

    Long-standing groin pain (LSGP) is a common injury in ball games. This study aimed to compare the electrical activity of selected lumbopelvic-hip muscles during a single leg jump-cut maneuver in football players with LSGP and healthy players.

    Methods

    In this case-control study, 32 football players were divided into two groups: LSGP (n=16) and healthy (n=16). A force plate was used to determine the heel-contact and heel-off moment. The ground reaction forces and the average of three trials of the electrical activity of selected lumbopelvic-hip muscles during a single leg jump-cut maneuver were recorded bilaterally.

    Results

    At the heel-contact moment, the rectus abdominis and adductor longus muscles on the dominant side and the multifidus muscle on the opposite side showed significantly higher activity in the LSGP group compared to the healthy group (P<0.05). Similarly, at the peak of the vertical reaction force, the rectus abdominis and adductor longus muscles on the dominant side and the multifidus and gluteus medius muscles on the opposite side were significantly more active in the LSGP group (P<0.05). At the toe-off moment, the internal oblique, adductor longus, and gluteus medius muscles on the dominant side and the internal oblique, multifidus, and gluteus medius muscles on the opposite side were also more active in the LSGP group compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Long-standing groin pain causes changes in the electrical activity of muscle groups during different phases of the single-leg jump-cut maneuver, leading to increased dynamic stability and possibly an increased risk of overuse injuries, chronic injuries, economic consequences, and exclusion from sports activities.

    Keywords: Long-Standing Groin Pain, Electromyography, Control Posture, Single Leg Jump-Cut Maneuver, Football
  • Alie Nikdoust*, Alireza Dehestani, Reza Shabanian, Minoo Dadkhah Pages 64-69
    Background and Objective

    Echocardiographic measurement of ventricular elastance is essential for evaluating cardiac function. With the technological advancements in echocardiography devices, assessing fetal heart function has become more accurate. Ventricular elastance reflects ventricular function, while arterial elastance measures ventricular afterload. Ventricular-arterial coupling demonstrates the interaction between the ventricle and artery. This study aimed to estimate ventricular end-systolic elastance, arterial elastance, and ventricular-arterial coupling using a non-invasive echocardiographic method.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 67 fetuses with a gestational age of 19-24 weeks (38 female fetuses and 29 male fetuses) and 43 infants aged 10-60 days (25 female and 18 male) referred to the cardiac echocardiography clinic of the Children's Medical Center over a period of 14 months. Mothers and infants were healthy, and there was no structural heart disease in the fetuses and infants. Those with abnormal rhythm, a vague view, and an unfavorable quality of Doppler signal were excluded. Ventricular end-systolic elastance (Ea), arterial elastance (Ees), and ventricular-arterial coupling (Ea/Ees) were compared in fetuses with the calculated values in newborns. An estimation of the normal value for ventricular and arterial elastances and ventricular-arterial coupling in healthy fetuses and newborns were obtained.

    Results

    The mean arterial elastance of fetuses and newborns was determined as 84.4±20.04 mmHg/ml and 12.6±2.88 mmHg/ml, respectively (P<0.05). The mean ventricular elastance of fetuses and newborns was 88.5±20.49 mmHg/ml and 15.07±2.89 mmHg/ml, respectively (P<0.05). Fetal and newborn ventricular-arterial coupling were calculated as 0.96±0.14 mmHg/ml and 0.84±0.13 mmHg/ml, respectively (P<0.05).

    Conclusion

    The amounts of arterial and ventricular elastance and ventricular-arterial coupling in fetuses were significantly higher than infants and decreased with increasing age.

    Keywords: Echocardiography, Fetus, End-Systolic Elastance, Arterial Elastance, Ventricular-Arterial Coupling
  • Khadijeh Sarayloo*, Zahra Vafaeenezhad, Mohammad Ali Hadadi, Mahin Tatari Pages 70-77
    Background and Objective

    COVID-19 is a rapidly spreading acute respiratory syndrome worldwide. COVID-19 vaccination has been widely used as a means to control the disease. This study aimed to investigate the relationship between demographic characteristics and COVID-19 vaccination in patients with COVID-19.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 1124 patients with a definitive diagnosis of COVID-19 in Minoodasht, Iran, in August 2021. The instruments used in this study included a demographic data questionnaire and a checklist assessing patient characteristics.

    Results

    The majority of COVID-19 patients were men (51.8%), aged between 35 to 45 years (26%), and married (76.5%). COVID-19 vaccination was administered to 26.6% of the patients. Patients who received vaccination (27.1%) used masks less than unvaccinated patients (72.9%) (P<0.05). Of the patients with COVID-19, 8.2% were hospitalized. The mean duration of hospitalization for vaccinated patients (7.8±6.4 days) was lower than that for unvaccinated patients (8.3±5.9 days); however, this difference was not significant. Age, education, underlying disease, and mask usage were associated with COVID-19 vaccination (P<0.05). With an increase in underlying disease and age, vaccination rates increased, while vaccination rates decreased with the use of masks and lower education.

    Conclusion

    Attention to demographic factors and certain characteristics of individuals is necessary to improve COVID-19 vaccination rates. Previous COVID-19 vaccination does not decrease the number of hospitalization days in patients with COVID-19.

    Keywords: COVID-19, Demography, COVID-19 Vaccines
  • Ali Vafaei, Maryam Bakhtiari, Amir Sam Kianimoghadam, Booshra Shirzad, Mohammad Reza Sadeghi, Nima Hajitabar Firouzjaei* Pages 78-84
    Background and Objective

    With the increase in the spread of COVID-19, mental health consequences such as fear, anxiety, and depression have become prevalent. This study aimed to investigate the predictive role of fear of COVID-19 and quarantine fatigue on depression in congenital heart disease patients during the pandemic.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 105 patients with congenital heart disease (6 men and 99 women) who were referred to Shahid Rajaee Hospitals and Tehran Heart Center during 2021-22. Data were collected using a depression scale, a fear scale for COVID-19, and a quarantine fatigue questionnaire.

    Results

    The results showed that 28.6% of patients with congenital heart disease experienced mild depression, while 7.6% had severe depression. Quarantine fatigue was found to be mild in 43.8% of patients. Additionally, fear of COVID-19 (r=0.195, P=0.001) and quarantine fatigue (r=0.617, P=0.001) were significantly correlated with depression in congenital heart patients.

    Conclusion

    Fear of COVID-19 is related to depression caused by coronavirus and quarantine fatigue in patients with congenital heart disease.

    Keywords: Depression, Covid-19, Fatigue, Quarantine, Congenital Heart Disease
  • Mahsima Banaei Heravan* Pages 85-91
    Background and Objective

    Vaginal delivery is a natural physiological process that can be a critical experience for women. One of the factors involved in avoiding vaginal delivery is childbirth self-efficacy. Self-efficacy affects all aspects of behavior and emotional activities, including attachment. This study aimed to determine the relationship between childbirth self-efficacy and maternal attachment to the fetus in nulliparous pregnant women.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 323 nulliparous pregnant women who attended health centers in Zahedan city from 2020-2021. Data were collected using participants’ demographic questionnaire, Lowe’s childbirth self-efficacy questionnaire, and Cranely’s maternal attachment to the fetus questionnaire.

    Results

    Maternal attachment style to the fetus showed a significant direct correlation with childbirth self-efficacy. Maternal attachment style to the fetus predicted childbirth self-efficacy (P=0.003, r=0.16), explaining 2.7% of the variance of childbirth self-efficacy.

    Conclusion

    The results suggest that helping mothers accept their motherly role and improving maternal attachment to the fetus can increase childbirth self-efficacy. Educational programs during pregnancy should include training related to strengthening maternal attachment to the fetus. As women with high childbirth self-efficacy have a greater ability to perform vaginal delivery, it may increase their desire for vaginal delivery.

    Keywords: Self-Efficacy, Delivery, Mothers, Fetus
  • Fatemehsadat Amjadi, Ensieh Salehi, Zahra Zandieh* Pages 92-98
    Background and Objective

    Toll-like receptors (TLRs) located in the fallopian tube epithelial cells play a crucial role in the immunological response to sperm and pathogens. The present study aimed to compare the function and response of TLR3, TLR4, and TLR5 receptors in the presence of sperm under both physiological and pathological conditions in vitro.

    Methods

    In this descriptive laboratory study, OE-E6/E7 cells were cultured with fresh sperm samples obtained from normozoospermic individuals (n=10) and specific ligands for TLR3, TLR4, and TLR5 receptors in three groups consisting of sperm, specific ligands, and sperm + specific ligands. A control group was also included without adding sperm or ligand. The concentrations of IL-6 and IL-8 secreted from OE-E6/E7 cells in all four groups were determined using the ELISA method.

    Results

    Exposure of sperm and specific ligands to TLR3, TLR4, and TLR5 receptors in fallopian tube epithelial cells led to a significant increase in the concentration of IL-6 and IL-8 cytokines. There was no significant difference in the secretion of these cytokines from OE-E6/E7 cells between the two groups of ligand and ligand + sperm.

    Conclusion

    The response of fallopian tube epithelial cells to sperm exposure through TLRs leads to an increase in cytokine secretion. However, simultaneous exposure of sperm and TLR-specific ligands does not result in a cumulative increase in cytokine secretion. Therefore, it is plausible that the TLR signaling pathway may be regulated negatively by some other factors. Further studies are required to investigate this issue.

    Keywords: Fallopian tube, Spermatozoa, Toll-like receptors
  • Farida Abesi, Mehdi Hozuri*, Fateme Aghaee Pages 99-103

    Understanding maxillary sinus hypoplasia (MSH) and associated sinonasal variants is crucial for the success of diagnostic and therapeutic procedures in maxillary sinus and maxillary dental implant surgery. The aim of this study was to investigate a rare case of unilateral maxillary sinus hypoplasia associated with lower orbital floor displacement, without involving the Uncinate process. A 31-year-old woman presented to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery at Babol Dental School for rhinoplasty without any complaints of headache or nasal congestion. She had no history of trauma, congenital or bone diseases/abnormalities. Cone Beam Computed Tomography (CBCT) images revealed left maxillary sinus hypoplasia, lower orbital floor, and increased thickening of the sinus mucosa. The patient's photograph also showed lower displacement of the orbital floor. The diagnosis of unilateral maxillary sinus hypoplasia in this study was based on clinical manifestations and coronal views of CBCT and CT scans. Symptoms of hypoplastic sinus include chronic headache, facial pain, voice problems, or may sometimes be asymptomatic. If the surgeon is not aware of the hypoplasticity of the sinus, complications during surgery may increase, including post-surgery complications such as visibility of the low orbital floor and resulting patient confusion. This study highlights the importance of using CBCT as a valuable diagnostic tool to identify anatomical variations and details of the hypoplastic sinus. This approach helps the surgeon to inform the patient and provide an appropriate treatment plan, especially in cases involving dental implants or sinus surgery.

    Keywords: Maxillary Sinus, Cone Beam Computed Tomography, Dental Implant, Anatomic Variation
  • Yahya Arab Balajelini, Rahmatollah Rezaei*, Seyed Mehran Hosseini Pages 104-119

    Hermaphrodite patients are individuals who, due to various issues such as chromosomal, gonadal or hormonal disorders that occurred during pregnancy, experience physiological abnormalities in their genital area after birth. As a result, they may have both male and female genitalia or be born ambiguously as a baby boy with female sexual organs, or vice versa. In order to study the challenges presented by this condition in the Islamic Penal Code, sources were collected from Irandak, Normagz, and SID Civilica Jihad academic databases using keywords such as hermaphrodite, neutrality, criminal policy, gender identity disorder, gender ambiguity, recidivism, multicrime, neutral jurisprudential rule, and factors that reduce responsibility due to thematic and conceptual relevance. The time frame considered for the study was from 1980 to 2022, and 57 sources were included. The criteria for inclusion in the study were criminal, jurisprudential, and medical articles related to hermaphroditic and criminal topics relevant to the questions posed in the article. The purpose of this study is to provide a correct explanation of the challenges in the Islamic Penal Code and to answer them. Given the nature of these disorders and the lack of knowledge among affected individuals, families, and society, as well as the exclusion of the conditions of these patients in different laws, this article attempts to explain the place of hermaphrodites in medical science, how this disorder occurs in these individuals, and the introduction of hermaphrodite patients in Islamic jurisprudence. It also discusses where these individuals are placed as human beings in Imamiah jurisprudence. The most important part of this article is devoted to the articles of the Islamic Penal Code regarding the commission of crimes such as hudud, retribution, blood money, and punishment. The most significant challenge in implementing penal law for these patients is the lack of differential criminalization. Specifically, there is a need to develop criminal laws for crimes that these individuals are more likely to commit and determine appropriate punishments, such as obtaining a guarantee of non-custodial executions. In addition, during the investigation phase, there is a lack of an appropriate differential procedure for this category of patients. This requires training for judges and officers, such as police and officers dealing with these patients, as well as adaptation of detention spaces (detention centers and prisons) to prevent victimization or re-offending due to the special mental and physical conditions of these patients. In conclusion, research on hermaphrodite patients is necessary to change attitudes towards them and take practical measures at the social level in legislative, judicial and executive criminal policy. This article uses a descriptive method and library sources to explain and analyze this purpose.

    Keywords: Gender Identity Disorder, Genital Ambiguity, Hermaphroditism, Criminal Law