فهرست مطالب

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 181 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرشید مصباح، بهزاد وثیق*، مصطفی مسعودی نژاد صفحات 3-18

    خانه های روستایی بوشهر به عنوان بخشی ارزشمند از تاریخ معماری ایران است که بر اساس نیازهای اقلیمی، فرهنگی و معیشتی آن ها شکل گرفته است و برای درک ارزش آن ها نیاز به پژوهش های بسیار است. یکی از جنبه های مهم این ارزشمندی شناخت این بناها برای پاسخ گویی به نیازی اساسی برای ساکنین، یعنی خلوت است. عوامل گوناگونی در شکل گیری خلوت تاثیرگذار هستند ولی می توان سازمان دهی فضایی را مهم ترین عامل معرفی نمود؛ لذا برای درک بهتر و شناخت دقیق‎تر شکل گیری خلوت و چگونگی پاسخ گویی خانه های روستایی بوشهر به آن، ضرورت دارد سازمان دهی فضایی آن ها مورد واکاوی قرار گیرد. ابتدا با نمونه گیری هدفمند نه خانه روستایی از مجموع روستاهای بررسی شده انتخاب شدند. سپس پنج شاخص سنجش خلوت شامل سلسله مراتب دسترسی، عمومی و خصوصی بودن فضاها، ارتباط و حریم بصری، دسترسی بصری و خوانایی از مبانی نظری پژوهش استخراج گردید. در مرحله بعد برای تحلیل نمونه ها از تکنیک تحلیل گراف نمایانی جهت استخراج داده ها از نقشه های ترسیم شده به کمک ابزارهای هم پیوندی، ارتباط، عمق گامی، عمق متریک و زاویه دید به کمک نرم افزار دپس مپ استفاده شد. یافته ها حاکی از آن است که خانه ها در عین داشتن سازمان دهی فضایی مشابه، در عمق و سلسله مراتب دسترسی به فضاها دارای تفاوت هایی هستند. نتایج نشان می دهد تفاوت در نوع دسترسی و جانمایی فضاها باعث ایجاد مرزبندی های متفاوت در خانه ها شده است که همین موضوع باعث تفاوت در خلوت کسب شده آن ها دارد. در برخی خانه ها باتوجه به کمتر بودن میزان شاخص های هم پیوندی، ارتباط و عمق، دارای نفوذپذیری و یکپارچگی کمتر و نیز سلسله مراتب دسترسی بیشتر بوده؛ بنابراین از میزان خلوت بیشتری بهره می برند. در ضمن اتاق ها (به خصوص اتاق خواب) و سرویس خانه ها که جزء عرصه خصوصی هستند دارای بیشترین عمق و کمترین میزان هم پیوندی بوده که نشان از بالاتر بودن درجه خلوت آن ها دارد و در مقابل، فضای ورودی و حیاط با کمتر بودن این شاخص ها عمومی ترین فضاها هستند.

    کلیدواژگان: سازمان دهی فضایی، خلوت، نحو فضا، خانه روستایی، بوشهر
  • شقایق سادات موسوی، مهتا تاری* صفحات 19-30

    امروزه بوم گردی در نواحی طبیعی سراسر جهان به یک فعالیت مهم اقتصادی تبدیل شده و برای گردشگران فرصتی را پدیده آورده است تا بتوانند نمادهای طبیعی و فرهنگی را تجربه کنند و اهمیت حفظ تنوع زیستی و فرهنگ های محلی را دریابند، درعین حال این فعالیت برای حفظ محیط زیست، درآمد و برای مردم منطقه، منفعت اقتصادی در پی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین نقاط بهینه برای احداث اقامتگاه بوم گردی در محدوده روستای نمارستاق آمل است. تحقیق حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش از نوع تحقیقات توصیفی - تحلیلی است. به منظور رسیدن به هدف تحقیق، با مرور منابع به جمع آوری اطلاعات در زمینه مکان یابی محل بهینه ایجاد اقامتگاه بوم گردی توسط روش های تصمیم گیری چند متغیره مکانی و سیستم اطلاعات جغرافیایی پرداخته شد. معیارهای موثر بر مکان یابی پس از شناسایی، توسط کارشناسان حوزه گردشگری محلی سازی و نهایی شدند و نقشه های مربوطه به صورت رقومی تهیه گردید. معیارهای نهایی مورداستفاده در پژوهش حاضر عبارت اند از: شیب، پوشش گیاهی، فاصله از سکونتگاه ها، نزدیکی به راه های ارتباطی، نزدیکی به منابع آبی و اقلیم گردشگری. سپس معیارهای موردنظر با استفاده از روش AHP و فازی به ترتیب استاندارد و وزین شدند. درنهایت تلفیق لایه ها به روش WLC انجام شد و نقشه قابلیت نهایی برای ایجاد اقامتگاه بوم گردی به دست آمد. نتایج مربوط به وزن دهی معیارها نشان داد منابع آب سطحی، پوشش گیاهی، راه های ارتباطی، شیب، اقلیم گردشگری و سکونتگاه به ترتیب بیشترین تا کمترین وزن را دارا هستند. نتایج نهایی، تعداد 7 پلی گون را با قابلیت بیش از 70 درصد برای احداث اقامتگاه بوم گردی در روستای نمارستاق نشان داد. پلی گون شماره 1 بالاترین میزان قابلیت (7110/0) و پلی گون شماره 6 پایین ترین میزان قابلیت (6335/0) را دارد. درمجموع می توان گفت 82 هکتار از منطقه موردمطالعه دارای قابلیت بیش از 70 درصد برای ایجاد اقامتگاه بوم گردی است.

    کلیدواژگان: اقامتگاه های بوم گردی، نمارستاق، مکان یابی، WLC
  • سید امیرحسین گرکانی، سجاد امیری*، معصومه قربانی صفحات 31-44

    توان افزایی و ظرفیت سازی روستاییان و تشکل ها، یکی از پیش شرط های توسعه پایدار است. یکی از راهبردهای موثر در توسعه پایدار روستایی، نقش سرمایه اجتماعی است. سرمایه اجتماعی حاصل تعاملات میان انسان ها، سازمان ها و نهادها است که مبتنی بر اعتماد و همدلی است و به واسطه مشارکت و همکاری اجتماعی تسهیل می شود. هدف از این پژوهش، بررسی ابعاد سرمایه اجتماعی (اعتماد و مشارکت اجتماعی) در توسعه روستایی جهت توان افزایی جوامع محلی است. در این پژوهش، سرمایه اجتماعی شبکه جوامع روستای اشتیوان، ازطریق تکمیل پرسش نامه تحلیل شبکه ای و مصاحبه مستقیم با اعضای گروه های خرد توسعه روستایی بررسی می شود. پژوهش با رویکرد شبکه های اجتماعی انجام گرفت. بنابراین، کارگاه های مشارکتی بسیج منابع اجتماعی در روستا برگزار شد که خود زمینه ساز تشکیل گروه های خرد توسعه روستایی بود. به منظور تحقق توانمندسازی اجتماعی باید مولفه های سرمایه اجتماعی مانند مشارکت و اعتماد در میان افراد تقویت شود. پیوندهای اعتماد و مشارکت میان 113 عضو در 11 گروه خرد توسعه روستایی با استفاده از شاخص های کمی سطح کلان شبکه بررسی شد و سرمایه اجتماعی گروه های خرد توسعه در مراحل مختلف قبل و بعد از اجرای پروژه بررسی شد. نتایج نشان می دهد که میزان اعتماد، مشارکت و به نوعی سرمایه اجتماعی در قبل از اجرای پروژه در حد متوسط و گاها ضعیف بوده که پس از اجرای این پروژه میزان این مولفه ها افزایش یافته است. سرعت گردش و تبادل اعتماد و مشارکت بین افراد و نیز اتحاد و یگانگی بین افراد بعد از اجرای طرح افزایش یافته است. به طورکلی باتوجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که به دنبال اجرای این پروژه میزان سرمایه اجتماعی درون گروهی شبکه افزایش یافته و درواقع می توان استدلال نمود که پس از اجرای پروژه، با تقویت سرمایه اجتماعی، تحقق و ارتقای توانمندی جوامع روستایی امکان پذیر شده است.

    کلیدواژگان: توان افزایی جوامع محلی، تحلیل شبکه، سرمایه اجتماعی، توسعه روستایی، اشتیوان
  • شیفته فرخی، سمانه جلیلی صدر آباد*، هادی غلامی صفحات 45-58

    مسکن پدیده ای متاثر از اجتماع، اقتصاد، فرهنگ و محیط است. این عوامل بر کالبد تاثیر گذاشته و الگوهای متفاوت مسکن را به وجود آورده است. اما امروزه به دلیل افزایش شهرنشینی، نیازهای متفاوت افراد کمتر موردتوجه قرار گرفته که این امر سبب بدمسکنی و بی مسکنی شده است. داشتن الگوهای مسکن همساز با نیاز کاربران باعث می شود مساکن باکیفیت تر به وجود آیند و از ادامه مساکن بی برنامه و نابسامان که سبب از بین رفتن سرمایه می شوند جلوگیری شود. با توجه به شناخت ارزش های موجود در الگوها و به کارگیری آن در ساخت وسازهای جدید می توان دسته بندی جامعی از الگوهای مسکن داشت. بنابراین هدف موردنظر در این پژوهش تحلیل الگوهای مسکن در محلات مختلف شهر خرم آباد بر اساس شاخص های موثر بر شکل گیری الگوهای مسکن بوده است. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و نوع پژوهش از نوع کاربردی است. شیوه های گردآوری اطلاعات به صورت مشاهدات میدانی و کتابخانه ای است. همچنین در این پژوهش به منظور تعیین الگوهای مسکن در شهر خرم آباد از بین شاخص های استخراج شده، از تحلیل خودهمبستگی فضایی (موران) استفاده شده است. از این ابزار برای بررسی توزیع فضایی عوارض استفاده می شود. الگو یی که هم زمان ویژگی های مکانی و خصوصیت توصیفی آن را بررسی می کند و مواردی که آماره موران آن ها یک یا نزدیک به مثبت یک است دارای همبستگی فضایی و به صورت خوشه ای هستند که شامل: عوامل نابرابری، عوامل اقلیم، شیب، آسایش اقلیمی، شکل شبکه معابر، سلسله مراتب معابر، سطح اشغال، قیمت زمین، درآمد خانوار، تراکم ساختمانی و هزینه مسکن در الگوهای متفاوت مسکن در شهر خرم آباد موثر هستند و کمتر متاثر از شاخص های قومیت و خویشاوندی، نوع خانوار، سبک زندگی و ارزش های حاکم بر جامعه، دانه بندی، همگونی شغلی است. بنا بر بررسی های انجام شده، الگوهای مسکن در خرم آباد متاثر از 4 بعد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و محیطی است که می توان در جهت دستیابی به الگوی مناسب برای برنامه ریزی مسکن از آن بهره برد.

    کلیدواژگان: مسکن، الگوهای مسکن، نواحی شهری خرم آباد
  • عبدالمجید خورشیدیان* صفحات 59-74

    تامین مسکن موقت از مراحل مهم برنامه های بازتوانی پس از سوانح است که نقش تعیین کننده ای در بازتوانی آسیب دیدگان دارد و تا پایان بازسازی مسکن دایم امکان ازسرگیری فعالیت های عادی زندگی را فراهم می سازد. اما غالبا برنامه های تامین مسکن موقت با چالش های فراوانی روبه رو هستند و از جنبه های مختلفی ازجمله کفایت فرهنگی با جامعه آسیب دیده موردانتقاد قرار می گیرند. این مطالعه با بررسی فرایند تامین مسکن موقت در روستای چن سولی پس از سیل 1398 گلستان، که با رویکرد بهره گیری از معماری بومی به انجام رسیده است، به ارزیابی نقش کفایت فرهنگی بر موفقیت تامین مسکن موقت و رضایتمندی ساکنین می پردازد. پژوهش حاضر باهدف شناسایی معیارهای کفایت فرهنگی مسکن موقت پس از سانحه از رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای قوم نگارانه استفاده نموده است. مصاحبه های نیمه ساختاریافته و مشاهده مشارکتی، ابزار اصلی جمع آوری داده های میدانی بوده اند و انتخاب نمونه ها به صورت هدفمند صورت پذیرفته است. ضمنا جهت اولویت سنجی معیارهای شناسایی شده و نیز سنجش صحت و اعتبار یافته ها، یک پیمایش کمی از 10 متخصص بازسازی به انجام رسیده است. از مجموع بررسی ها 21 معیار برای کفایت فرهنگی مسکن موقت شناسایی و در قالب 7 مقوله دسته بندی شدند. یافته های مزبور نشان می دهد توجه به ویژگی های فرهنگی تامین مسکن موقت تنها به فرم و ابعاد زیبایی شناسانه آن خلاصه نمی شود، بلکه باید مجموعه ای از منابع، مهارت ها، تکنولوژی، فرم و شکل، تعاملات اجتماعی - اقتصادی، سناریوهای استفاده بلندمدت و البته مشارکت ذی نفعان را مدنظر داشته باشد و با شناخت تنوع بهره برداران ازلحاظ ویژگی ها، نیازها و ظرفیت ها بتواند شرایط آسایشی را بهبود ببخشد. درنهایت تاکید می شود، اگرچه تحقیق حاضر بر کفایت فرهنگی مسکن موقت متمرکز است، اما نتایج تحقیق نشان می دهد این هدف تنها با طراحی جداگانه واحدهای موقت حاصل نمی شود. ضمنا بعد فرهنگی از دیگر ابعاد اجتماعی، اقتصادی، جغرافیایی و محیط زیستی اسکان موقت جدا نیست و از آن ها تاثیر می پذیرد و متقابلا بر آن ها اثر می گذارد.

    کلیدواژگان: مسکن موقت، کفایت فرهنگی، سیل گلستان، آق قلا، چن سولی
  • سید هادی طیب نیا*، علی ایزدی صفحات 75-86

    امروزه مهیا بودن آثار کالبدی مناسب و تامین تسهیلات لازم زندگی متناسب با شرایط زمان از عوامل اصلی کیفیت زندگی در مجتمع های زیستی به ویژه در نواحی روستایی است. این امر در جهت برنامه ریزی های روستایی در سطح ملی در کشور ازطریق دولت فراهم می شود. لذا هدف پژوهش حاضر، ارزیابی پیامدهای اجرای طرح هادی روستایی بر بهبود کیفیت زندگی روستاییان در دهستان رشتخوار است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی - تحلیلی است که در آن داده های میدانی لازم با ابزار مشاهده، مصاحبه و تکمیل پرسش نامه تهیه شد. جامعه آماری در این پژوهش، شامل خانوارهای روستاهای دهستان رشتخوار است که 3192 نفر است. منطقه موردمطالعه دارای 26 روستای دارای سکنه بوده که دراین بین 12 روستا که طرح هادی در آن ها اجرا شده به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تعیین خانوارهای نمونه، نخست با بهره گیری از فرمول کوکران تعداد 343 خانوار به مثابه حجم نمونه محاسبه شد که جهت افزایش اعتبار نتایج به 350 نمونه افزایش یافت و سپس نمونه های پژوهش با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. همچنین برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، استنباطی و مدل آنتروپی شانون و مدل Topsis استفاده شد. بر اساس نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر اختلاف معناداری بین متغیرهای مختلف کیفیت زندگی وجود دارد و بیشترین سطح از مولفه های کیفیت زندگی مرتبط با عوامل کالبدی - زیرساختی است. از سویی دیگر، اثر لاندای ویلکز با مقدار (F=847/359, V= 0/071) و سطح معناداری (sig= 0/000) حاصل شده است. درنتیجه تفاوت زیادی بین ابعاد مختلف کیفیت زندگی در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد. به طورکلی می توان گفت که آثار طرح هادی در کیفیت زندگی روستاهای موردمطالعه یکسان نبوده و پیامدهای آن توانسته در حد متوسط باعث کیفیت زندگی خانوارهای روستایی در این منطقه شود. درنهایت با توجه به نتایج به دست آمده برای اجرای صحیح طرح های هادی روستایی و ارتقای کیفیت زندگی روستاییان منطقه و به منظور جلوگیری از اتلاف سرمایه و منابع محلی و ملی و رعایت راهبردها، راهکارهایی ارایه شد.

    کلیدواژگان: طرح هادی، روستائیان، کیفیت زندگی، دهستان رشتخوار
  • هدا مرتضوی، شاهین حیدری*، نیلوفر نیکقدم صفحات 87-102

    احساس انسان نسبت به محیط اطرافش ازطریق بررسی هم‏زمان عوامل اقلیمی چون دما، رطوبت نسبی یا جریان هوا ممکن است. این متغیرها که موجودیت خود را از شرایط محیطی می‏گیرند بر آسایش تاثیرگذار بوده و پاسخ‏های حرارتی انسانی تحت تاثیر آن‏ها شکل می‏گیرد؛ لذا ترکیب این عوامل، تاثیر روانی و فیزیکی اجتناب‏ناپذیری بر شرایط آسایش انسان دارد. لذا هدف اصلی پژوهش، بررسی شرایط حرارتی محیط است که در همبستگی با پاسخ‏های انسانی بوده و می‏تواند پیش‎بینی قابل اعتمادی از شرایط راحتی داشته باشد. سازگاری حرارتی نیز به عنوان الگوی نظری ارزیابی پژوهش انتخاب و میزان اعتبار آن موردبررسی قرار گرفته است. مقاله حاضر، هماهنگ با پروژه اشری-884، به تخمین دمای خنثی و حدود آسایش حرارتی ساکنین ساختمان‏های مسکونی جزیره کیش، در طول دو دوره فصلی معتدل رو به گرم و گرم می‏پردازد. داده های به دست آمده حاصل از مطالعات میدانی پژوهش در اقلیم گرم و مرطوب، برای پیش‏بینی آسایش حرارتی به کمک ترکیبی از متغیرها با استفاده از روش آماری به نام تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون، ازطریق نرم افزار اکسل، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. بنا بر نتایج بر اساس آرای واقعی، ساکنین در دمای بالاتری نسبت به آنچه در استانداردهای بین‏المللی بیان شده است، احساس راحتی می‏کنند. همچنین مشاهده می‏شود که متوسط دمای داخل در همتایی با دمای آسایش بوده است و از آن مهم‏تر، همبستگی قابل قبولی بین دمای خنثی و متوسط دمای ماهیانه خارجی ساختمان برقرار است که این مسیله شاهدی بر نظریه سازگاری است. ازآنجایی که در پژوهش حاضر حدود 4 درجه اختلاف بین دمای خنثی بر اساس آرای واقعی با دمای خنثی بر اساس آرای پیش بینی شده وجود دارد، و بر اساس مطالعات نیکل به ازای هر 1 درجه اختلاف در دمای خنثی، 7 درصد اختلاف در مصرف انرژی در همان فضا ایجاد می‏کند، لذا با کاربست نتایج به 28 درصد صرفه‏جویی مصرف انرژی بخش مسکونی نایل می‏شویم. از این رو معماران به سمت طراحی منطقی هدایت و وزارتخانه‏های مربوطه بر اصول علمی مصرف انرژی یاری می‏شوند. در مطالعه حاضر ساختمان‏های معاصر به‏صورت شاهد مطالعه مطرح‏ هستند.

    کلیدواژگان: نظریه سازگاری، دمای خنثی، محدوده آسایش، میانگین آرای واقعی، صرفه جویی مصرف انرژی
  • کورش مومنی*، مصطفی محبیان، الیاس مودت صفحات 103-118

    به کارگیری اصول و تدابیر پدافند غیرعامل به عنوان مجموعه ای از تمهیدات، اقدامات و طرح های غیرمسلحانه در سکونتگاه های انسانی نظیر روستا باعث کاهش آسیب پذیری و افزایش توان مجموعه سکونتگاه های روستایی در مقابله با تهدیدات طبیعی و غیرطبیعی می شود. بنابراین مسکن و بافت روستایی به عنوان مهم ترین عناصر کالبدی مناطق روستایی نیازمند نگاه اساسی هستند. هدف این مقاله، برقراری رابطه بین فرم مسکن و بافت روستا با اصول پدافند غیرعامل است و تلاشی برای یافتن و رتبه بندی انواع عناصر دفاع غیرعامل در منظومه دفاعی گذشته روستای یاسه چای است و چگونگی تاثیر مقوله دفاع و معماری دفاعی بر شکل کالبدی آن، جهت پایداری روستا در مقابل شرایط بحرانی است. روش این پژوهش ترکیبی از دو روش توصیفی - تحلیلی و پیمایشی است و دارای رویکرد توسعه ای کاربردی است و از ابزار پرسش نامه استفاده گردیده است. شیوه تجزیه وتحلیل اطلاعات با کمک نرم افزارهای GRAPHER، VISIO، SPSS و دیگر برنامه های آماری صورت گرفته است و جهت رتبه بندی معیارها از تکنیک VIKOR بهره گرفته شده است. بنا بر نتایجی که در مدل سازی VIKOR به دست آمد؛ تحلیل فضایی ساختار معماری و شهرسازی روستای یاسه چای بر اساس شاخص های پدافند غیرعامل بدین شرح است که عواملی همچون «استتار سیمای روستا با مصالح بوم آورد» و «پیش بینی فرم پلکانی خانه ها با بهره گیری از شیب زمین جهت کاهش آسیب ناشی از تخریب خانه ها» و «مکان یابی مناسب روستا با توجه به خاک مناسب و مرغوب برای کشاورزی، باغداری و زراعت در جهت تامین اقتصاد ساکنین روستا» بیشترین امتیاز را کسب نموده اند و عواملی همچون «پیش بینی مساجد و حسینیه های روستا به عنوان سرپناه اضطراری» و «کنترل ورود و خروج خانه با تفکیک عرصه های عمومی و خصوصی فضای خانه ها» کمترین امتیاز را به دست آورده اند. همچنین در میان اصول پدافند غیرعامل، «مکان یابی مناسب روستای یاسه چای» بیشترین و «پیش بینی پناهگاه» کمترین تاثیر را در به وجود آمدن فرم مسکن و بافت روستا داشته اند.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، روستا، مسکن، یاسه چای، مدل سازی VIKOR
  • علی وجدانی نوذر*، سعید گیوه چی صفحات 119-132

    امروزه مدیریت بحران، ارزیابی ریسک سوانح و تحلیل مولفه های آن (خطر و تهدید، آسیب پذیری و پیامد) به منظور تعریف اقدامات پیشگیری، کاهش آثار و حتی آمادگی جهت پاسخ بهنگام در مواجهه با انواع سوانح بیش از قبل موردتوجه است. در حال حاضر هرچند محققین و سازمان های بین المللی ذی ربط با توجه به پیچیدگی مدیریت ریسک، سعی در ارایه روش هایی برای ارزیابی ریسک، تحلیل آسیب پذیری و رده بندی پیامدهای موثر در یک سیستم در مواجهه با سوانح نموده اند، لیکن اکثر روش ها بر مبنای اهداف محققین و شاید به صورت سلیقه ای (بر حسب دقت و راحتی کار) انتخاب می گردد. بر این اساس، این تحقیق با نگاه تطبیقی به برخی از روش های موجود و انتخاب روشی مناسب، با هدف ارایه مدل ارزیابی خطر سیل در استان همدان به منظور رده بندی آسیب پذیری و پیامدهای محتمل در مراکز جمعیتی انجام گرفته است. لذا ابتدا با استفاده از روش کتابخانه ای و تجزیه وتحلیل یافته های مطالعات موجود و بررسی تطبیقی آن ها، روش مناسب برای استان همدان به صورت ترکیبی از روش توزیع گمبل، مدل K میانگین و خوشه بندی فازی پارامترهای تاثیرگذار، است. در این روش با پیاده سازی و ترکیب لایه های استاندارد پارامترهای تاثیرگذار ازطریق AHP فازی و لایه خطر سیل که ازطریق ماتریس استانداردشده نظرات کارشناسان در نرم افزار GIS به دست آمده، نقشه خطر سیل تهیه و سپس مراکز جمعیتی (شهرها) طبقه بندی می شوند. در ادامه با اجرای روش، رده بندی مراکز در معرض خطر استان همدان به ترتیب شهرهای همدان، ملایر، تویسرکان، نهاوند، اسدآباد، کبودرآهنگ، رزن، بهار، فامنین و قروه درگزین به دست آمد. لذا شهر همدان به عنوان مرکز استان همدان در پهنه ریسک نسبی زیاد تا خیلی زیاد قرار گرفته و با توجه به تراکم جمعیت بالا نسبت به سایر شهرهای استان، در اولویت برآورد دقیق ریسک، تحلیل آسیب پذیری و اقدامات کاهشی قرار دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی خطر، آسیب پذیری، پیامد، سیلاب شهری، همدان
  • حنین وشاح، هانیه صنایعیان*، محمدعلی خان محمدی صفحات 133-144

    جنگ به طورکلی نه تنها بر جوامع انسانی بلکه بر محیط‏زیست نیز آثار منفی زیادی دارد. در سوریه، بخش مسکونی عمدتا تحت تاثیر تخریب گسترده قرار گرفته ‏است که باید در اولویت استراتژی‏ها و برنامه‏ های بازسازی قرار گیرد تا مسکن موردنیاز افراد آواره تامین گردد. در این پژوهش، سعی شده است استراتژی‏های بازسازی مسکن پس از جنگ در سوریه با رویکرد پایدار ارایه گردد. مطالعات انجام شده از ادبیات موضوع و بررسی نمونه‏ های اجراشده در کشورهای جنگ زده جهان نشان می دهد که بازسازی می‏تواند فرصتی برای دستیابی به توسعه پایدار باشد؛ به شرطی که در چهارچوب برنامه ‏های توسعه بلندمدت در نظر گرفته شده‏ شود. مقاله حاضر متمرکز بر یافتن دیدگاه ‏ها و راه‏ حل های نوین برای بازسازی پایدار واحدهای مسکونی که به ‏طور جزیی پس از جنگ تخریب شده‏اند، است. برای دستیابی به این هدف، ابتدا مفهوم بازسازی و رویکردهای آن را بیان می‏کنیم، سپس معماری مسکن بومی دمشق را موردبررسی قرار داده و به مطالعه تجربیات جهانی کشورهای مختلف در بازسازی‏های پس از جنگ می‏پردازیم. با توجه به شرایط هر کشور و بررسی شرایط سوریه پس از جنگ، به ویژه شهر دمشق، می‏توان راهبرد مناسبی برای بازسازی انتخاب ‏کرد. به این منظور یک مجموعه مسکونی را که دچار آسیب‏های جنگ در سوریه بود انتخاب و بررسی شد. در این زمینه، کار میدانی و پرسش‏نامه‏ای جهت دستیابی به مهم‏ترین مولفه ها در پروژه ‏های بازسازی پایدار مسکن پس از جنگ متناسب با وضعیت بستر تحقیق صورت گرفت. با بهره گیری از پرسش‏نامه، نظر خبرگان در مورد تاثیر‏گذارترین مولفه ها در چنین پروژه ‏هایی به دست آمد. نتایج پرسش‏نامه نشان می‏دهد که این مولفه ها بر ابعاد زیست‏محیطی و بعدازآن ابعاد اجتماعی اهمیت بیشتری دارند اما بر ابعاد اقتصادی اهمیت کمتری دارد. درنهایت مولفه های پایداری زیست‏ محیطی و پایداری اجتماعی به ترتیب اولویت بیان شده ‏اند.

    کلیدواژگان: سوریه، توسعه پایدار، مسکن پایدار، بازسازی مسکن، بازسازی پس از جنگ، بازسازی پایدار مسکن پس از جنگ
|
  • Farshid Mesbah, Behzad Vasigh*, Mostafa Masoudinezhad Pages 3-18

    Rural houses in Bushehr are a valuable part of of Iran's architectural history that have taken shape based on their climatic, cultural, and economic needs. To fully understand their value, extensive research is needed. One important aspect of this value is the recognition of the privacy provided by these structures, which is crucial for their inhabitants. Although various factors contribute to the formation of privacy, spatial organization can be identified as the most significant. Therefore, in order to better understand the formation of privacy and how Bushehr's rural houses respond to it, the spatial organization of these houses needs to be analyzed. Nine rural houses were purposefully selected from the surveyed villages to achieve this goal. Then, five indicators of privacy measurement, including hierarchy of access, public and private spaces, connection and visual privacy, visual access and legibility, were extracted from theoretical research foundations. In the next stage, graph analysis technique was used to extract data from the drawn maps using tools such as connectivity, relationship, step depth, metric depth, and angle of view with the help of Depth Map software for sample analysis. The findings indicate that although houses have similar spatial organization, they differ in depth and hierarchy of access to spaces. The results indicate that differences in the type of access and visibility of spaces have created different boundaries in houses, which in turn affect their level of privacy. In some houses, due to lower levels of connectivity, relationship, and depth indicators, they have less permeability and cohesion, as well as a higher hierarchy of access, resulting in a greater level of privacy. Additionally, rooms (especially bedrooms) and bathrooms, which are part of the private domain, have the greatest depth and the lowest level of connectivity, indicating a higher degree of privacy.

    Keywords: Spatial organization, Privacy, Space syntax, Rural house, Bushehr.​​​​​​
  • Shaqayeq Mousavi, Mahta Tari* Pages 19-30

    Nowadays, ecotourism has become an important economic activity in natural areas throughout the world, providing tourists with the opportunity to experience natural and cultural symbols and appreciate the importance of preserving biodiversity and local cultures. At the same time, this activity purpose to contribute to environmental preservation and provide economic benefits for local communities. The purpose of this study is to determine optimal locations for building an ecotourism accommodation in the village of Namarestagh, Amol. The present study is both practically and methodologically descriptive-analytical in nature, focusing on the field of urban planning. In order to achieve the research objective, information was gathered through a review of sources in the field of optimal location for ecotourism resorts, using multivariate decision-making methods and geographic information systems. Effective location criteria were identified and finalized by experts in the local tourism industry, and relevant digital maps were prepared. The final criteria used in this study include slope, vegetation cover, distance from residential areas, proximity to transportation routes, proximity to water resources, and tourism climate.Then the desired criteria were standardized and weighted using the AHP and fuzzy methods in a professional and effective manner. Ultimately, combining the layers using the WLC method resulted in a final potential map for eco-tourism accommodation development. The results of criterion weighting indicated that surface water resources, vegetation cover, transportation routes, slope, tourism climate, and habitat had the highest to lowest weights, respectively. The final results showed that seven polygons with over 70% potential were suitable for eco-tourism accommodation in the Namarestagh village. Polygon 1 had the highest potential score of 7110/0 while Polygon 6 had the lowest potential score of 6335/0. In total, 82 hectares of the studied area had a potential of over 70% for the development of eco-tourism accommodations.

    Keywords: Ecotourism Resorts, Nemarstagh, Location, WLC
  • Seyed Amirhossein Garakani, Sajad Amiri*, Masoume Ghorbani Pages 31-44

    Enhancing and capacity building of rural communities and organizations is one of the prerequisites for sustainable development. One of the effective strategies for sustainable rural development is the role of social capital. Social capital is the result of interactions between individuals, organizations, and institutions, based on trust and solidarity, facilitated through social participation and cooperation. The purpose of this research is to examine the dimensions of social capital (trust and social participation) in rural development for empowering local communities. In this research, the social capital of the community network in the village of Eshtivan is examined through completing a questionnaire for network analysis and conducting direct interviews with members of rural development subgroups. The research was conducted with a social network approach. Therefore, participatory workshops were held to mobilize social resources in the village, which in turn laid the groundwork for the formation of rural development subgroups. In order to achieve social empowerment, social capital components such as participation and trust among individuals need to be strengthened. Trust and participation links among 113 members in 11 rural development subgroups were examined using quantitative indicators of network macro-level, and the social capital of these subgroups was assessed at different stages before and after project implementation. The results indicate that the level of trust, participation, and social capital was average or weak before project implementation, but increased after the project was carried out. The speed of trust and participation exchange among individuals, as well as unity and cohesion among individuals, increased after the project implementation. In general, based on the obtained results, it can be stated that the social capital within the network of subgroups increased following the implementation of this project, and it can be argued that with the strengthening of social capital, the realization and enhancement of the capacity of rural communities has become possible.

    Keywords: empowerment of local communities, network analysis, social capital, rural development, Eshtivan
  • Shifteh Farokhi, Samaneh Jalili Sadrabad*, Hadi Gholami Pages 45-58

    Housing is an outcome influenced by society, economy, culture, and the environment. These factors have impacted the physical form and created different housing patterns. However, due to increasing urbanization, the diverse needs of individuals have received less attention, leading to inadequate and homelessness. Having harmonious housing patterns that align with user needs results in higher quality dwellings and prevents unplanned and disorganized housing, which leads to the loss of capital. By understanding the existing values in patterns and applying them to new constructions, a comprehensive categorization of housing patterns can be achieved. Therefore, the purpose of this study was to analyze housing patterns in different neighborhoods of Khorramabad city based on influential indicators in shaping housing patterns. The research method used in this study is descriptive-analytical and falls under the category of applied research. Data collection methods include field observations and library research. Additionally, in order to determine housing patterns in Khorramabad city, spatial autocorrelation analysis (Moran's I) has been utilized among the extracted indicators. This tool is used to examine the spatial distribution of variables. Patterns that simultaneously consider spatial characteristics and their descriptive properties, and have a Moran's statistic of one or close to one, exhibit spatial autocorrelation and are clustered. These patterns include factors such as inequality, climate factors, slope, climatic comfort, street network shape, hierarchy of streets, occupancy level, land price, household income, building density, and housing costs, which have an impact on different housing patterns in Khorramabad city. They are less influenced by factors such as ethnicity and kinship, household type, lifestyle and prevailing societal values, categorization, and occupational homogeneity. Based on the conducted investigations, housing patterns in Khorramabad are influenced by four dimensions: social, economic, physical, and environmental. These dimensions can be utilized to develop suitable housing planning patterns.

    Keywords: Housing, housing patterns, urban areas of Khorramabad
  • Abdolmajid Khorshidian* Pages 59-74

    Provision of temporary housing is one of the crucial stages of post-disaster rehabilitation plans, which play a determinant role in the rehabilitation of the injured and provide the facility of resumption of normal life activities until the end of the reconstruction of permanent housing. But temporary housing plans often face many challenges and are criticized in various aspects, including cultural adequacy. This study by deliberation of the process of providing temporary housing in the village of Chensevli after the Golestan 2019 flood, which has been done with the approach of using local architecture, to evaluate the role of cultural adequacy on the success of providing temporary housing and residents' satisfaction. This study has used a qualitative approach and ethnographic content analysis method to identify the criteria of cultural adequacy of post-disaster temporary housing. Semi-structured interviews and participatory observation were the main tools for field data gathering and selecting samples have done purposefully. In addition, a quantitative survey of ten reconstruction specialists was conducted to prioritize the identified criteria and assess the findings' accuracy and validity. From the analysis, 21 criteria for cultural adequacy of temporary housing were identified and classified into seven categories. These findings show that consideration to the cultural features  of temporary housing is not only limited to its form and aesthetics ,but also it must consider resource collection, skills, technology, form, socio-economic interactions, long-term usage scenarios, and stakeholder participation to improve the comfort situation by recognizing users' diversity of characteristics, needs, and capacities. Finally, it is emphasized that although the present study focuses on the cultural adequacy of temporary housing, this aim cannot be achieved only by separately design temporary units. Also, the cultural dimension is not separate from the social, economic, geographical, and environmental dimensions of temporary housing, and these dimensions mutually affect each other.

    Keywords: Temporary housing, cultural adequacy, Golestan flood, Aq-Qala, Chansevli.​​​​​​​
  • Seyed Hadi Tayebnia*, Ali Izadi Pages 75-86

    Nowadays, the provision of suitable physical monuments and the supplying of necessary life facilities proportion to the time condition are the main factors of the quality of life in biological complexes, especially in rural areas. In this regard, this is provided by government through rural planning at the national level in the country. Therefore, the purpose of the current research is to evaluate the consequences of the implementation of the rural leader plan on improving the quality of life of villagers in Rashtkhar district. This research is descriptive-analytical in which the necessary field data was prepared by means of observation, interview and completing the questionnaire. In this study, the statistical population comprises households in rural areas of Rashtkhar village, totaling 3,192 individuals. The case study encompasses 26 villages with inhabitants, among which 12 villages where the Hadi plan has been implemented were chosen as samples. To determine the sample households, the Cochran formula was initially used to calculate 343 households as the sample size, which was later increased to 350 samples to enhance the validity of the results. The research samples were then selected through the simple random sampling method. Additionally, descriptive and inferential statistical methods, the Shannon entropy model, and the Topsis model were utilized for data analysis. According to the results of the repeated measures analysis of variance, there is a significant difference between various quality of life variables and the highest level of quality of life components being related to physical and infrastructural factors. in the other hand, the effect of the Hadi plan was found to be significant with a value of (F=847/359, V=0/071) and a significance level of (sig=0/000). Therefore, there is a significant difference between different dimensions of quality of life at a 99% confidence level. Overall, it can be said that the effects of the Hadi plan on the quality of life in the studied rural areas were not uniform and its consequences have been able to moderately improve the quality of life of rural households in this region. Finally, based on the results obtained, solutions were proposed for the proper implementation of rural Hadi plans and the improvement of the quality of life of rural residents in the area, in order to prevent the waste of local and national resources and to comply with strategies.

    Keywords: Guide Plan, local community, quality of life, Rashtkhar County
  • HODA MORTAZAVI, SHAHIN HEIDARI*, NILOUFAR NIKGHDAM Pages 87-102

    Through simultaneous examination of climatic factors such as temperature, relative humidity, and air flow, human perception of the surrounding environment can be understood. These variables, which are influenced by environmental conditions, have a significant impact on comfort and shape human thermal responses. Therefore, the combination of these factors has an inevitable psychological and physical impact on human comfort conditions. The main purpose of this research is to investigate the thermal conditions of the environment, which are correlated with human responses and can provide reliable predictions of comfort conditions. Thermal compatibility has also been selected as a theoretical model for research evaluation and its validity has been examined. This article, in line with project Ashrae-884, focuses on estimating neutral temperature and thermal comfort boundaries for residents of residential buildings on Kish Island during two moderate to warm seasons. Data obtained from field studies in a hot and humid climate have been analyzed using a combination of variables through the statistical methods of correlation and regression analysis via Excel software to predict thermal comfort. Based on the actual opinions, residents feel comfortable at higher temperatures than those stated in international standards. It is also observed that the average indoor temperature has been in harmony with the comfort temperature, and more importantly, there is an acceptable correlation between the neutral temperature and the monthly average temperature outside the building, which is evidence of the compatibility theory. Since there is a difference of about 4 degrees between the actual and the predicted neutral temperature in this study, and according to Nickel's studies, every 1 degree difference in the neutral temperature creates a 7% difference in energy consumption in the same space, so by applying the results, we can achieve a 28% energy saving in residential areas. That's why architects are guided towards logical design, and relevant ministries are assisted on the scientific principles of energy consumption. In the present study, contemporary buildings are considered as a case study.

    Keywords: Adaptive Theory, Neutral Temperature, Thermal Comfort Range, Actual Mean Votes, Energy Saving.​​​​​​​
  • Kourosh Momeni*, Mostafa Mohebian, Elias Mavedat Pages 103-118

    The application of passive defensive principles and measures as a set of precautions, unarmed actions, and non-violent designs in human settlements such as villages reduces vulnerability and increases the capacity of rural settlements to cope with natural and man-made threats. Therefore, rural housing and infrastructure are the most important physical elements of rural areas that require fundamental attention. The purpose of this article is to establish a relationship between the form of housing and rural infrastructure with passive defensive principles, and to attempt to identify and rank various non-military defense elements within the Yaseh Chai rural defense system in order to understand how defense and defensive architecture affect its physical form, and ultimately ensure the sustainability of the rural area against critical conditions. The methodology of this research is a combination of two descriptive-analytical and survey methods, by a practical development approach, using a questionnaire as a tool. The data analysis was carried out using software such as GRAPHER, VISIO, SPSS, and other statistical programs, while VIKOR technique was used for ranking the criteria. Based on the results obtained from the VIKOR modeling, the spatial analysis of the architectural and urban structure of Yaseh Chai village is based on non-operational defense criteria, such as "hiding the village's appearance with local materials" and "predicting the stair-shaped form of houses to reduce damage caused by the destruction of houses" as well as "suitable village location based on suitable and fertile soil for agriculture, horticulture and farming to provide for the economic needs of the inhabitants." These factors have received the highest scores, while factors such as "predicting mosques and Husseiniyahs in the village as emergency shelters" and "controlling the entry and exit of houses by distinguishing between public and private areas in the space of the houses" have received the lowest scores. Also, among the principles of passive defense, the "appropriate location of Yaseh Chai village" had the greatest impact and "shelter prediction" had the least effect on the formation of housing form and village fabric.

    Keywords: Passive Defense, Village, Housing, Tea Yaseh, VIKOR Modeling
  • Ali Vejdani Nozar*, Saeed Givehchi Pages 119-132

    Today, crisis management, risk assessment of disasters, and analysis of their components (risk and threat, vulnerability, and consequence) are of greater importance than ever before in defining preventative measures, reducing the effects, and even preparing for timely response to various disasters. Although international researchers and organizations have tried to provide methods for risk assessment, vulnerability analysis, and classification of effective impacts in a system facing disasters, considering the complexity of risk management, most methods are chosen based on the researchers' purposes and perhaps on a subjective basis (based on accuracy and ease of work). Accordingly, this research was conducted with a comparative approach to some existing methods and by selecting an appropriate method with the aim of presenting a risk assessment model for floods in Hamedan province to classify vulnerabilities and potential impacts in population centers. This is particularly relevant in the field of urban planning. Therefore, initially using a library method and comparative analysis of existing studies, a suitable method for Hamedan province was found to be a combination of the Gumbel distribution method, K-mean model, and fuzzy clustering of influential parameters. In this method, by implementing and combining standard layers of influential parameters through fuzzy AHP and flood risk layer obtained through standardized matrix of experts' opinions in GIS software, a flood risk map is prepared, and then population centers (cities) are classified. Continuing the implementation of the method, the classification of centers at risk in Hamedan province resulted in the cities of Hamedan, Malayer, Tuyserkan, Nahavand, Asadabad, Kabudrahang, Razan, Bahar, Famennin, and Ghorveh Dargazin in descending order. Therefore, Hamedan city as the center of Hamedan province is located in a relatively high to very high risk zone, and due to its high population density compared to other cities in the province, it is a priority for accurate risk assessment, vulnerability analysis, and mitigation measures.

    Keywords: Hazard assessment, Vulnerability, Consequence, Urban flood, Hamedan
  • Hanin Weshah, Hanieh Sanaeian*, Mohammadali Khanmohammadi Pages 133-144

    War has significant negative impacts not only on human societies but also on the environment. In Syria, the residential sector has been heavily affected by extensive destruction, which needs to be prioritized in reconstruction strategies and plans in order to provide necessary housing for displaced individuals. This research aims to propose sustainable housing reconstruction strategies after war in Syria. Studies conducted on the literature and case studies from war-torn countries show that reconstruction can be an opportunity for achieving sustainable development, as long as it is considered within long-term development plans. This article focuses on finding new perspectives and solutions for the sustainable reconstruction of partially destroyed residential units after war. To achieve this goal, we first define the concept of reconstruction and its approaches, then examine the indigenous housing architecture of Damascus and study global experiences in post-war reconstructions in different countries. Considering the conditions of each country and assessing the post-war situation in Syria, particularly in the city of Damascus, an appropriate strategy for reconstruction can be chosen.To achieve this goal, a residential complex that has been affected by war in Syria was selected and examined. In this regard, fieldwork and questionnaires were conducted to identify the key components in sustainable housing reconstruction projects after war, in line with the research framework. By using the questionnaire, the opinions of experts on the most influential components in such projects were obtained. The results of the questionnaire show that these components are more important in environmental dimensions and subsequently in social dimensions, but less important in economic dimensions. Ultimately, the components of environmental sustainability and social sustainability are prioritized.

    Keywords: Syria, sustainable development, post-war reconstruction, sustainable housing, sustainable housing reconstruction, post-war sustainable housing reconstruction