فهرست مطالب

نشریه چشم انداز شهرهای آینده
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم سجودی*، مجید یاسوری، سیروس حجت صفحات 1-18

    پژوهش حاضر بر آن است تا به بررسی و ارزیابی زمینه های توسعه گردشگری الکترونیک استان گیلان بپردازد. در این راستا پس از بهره گیری از روش اسنادی و کتابخانه ای، در بخش میدانی از روش پیمایش مبتنی بر تکمیل پرسشنامه در 16 شهرستان استان گیلان در ابعاد گردشگری الکترونیک شامل اجتماعی- فرهنگی، دولتی و مدیریتی، زیرساخت (سخت افزار) و سیستم های اطلاعاتی (نرم افزار) بهره گرفته شد. همچنین جامعه آماری منتخب شامل دستگاه های اجرایی، بخش خصوصی و جامعه محلی بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T تک نمونه ای و جهت رتبه بندی شهرستان های استان در راستای ارزیابی وضعیت توسعه گردشگری الکترونیک از مدل تاپسیس بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که شاخص فراگیر شدن استفاده از شبکه های اجتماعی مرتبط با گردشگری توسط گردشگران، با مجموع میانگین70/34 رتبه اول و شاخص سرعت دسترسی به اینترنت، با مجموع میانگین60/56 پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داده اند. همچنین طبق نتایج بدست آمده بعد اجتماعی- فرهنگی با میانگین 07/3 در وضعیت مطلوب قرار داشته و سایر ابعاد همچون زیرساختی، دولتی- مدیریتی و سیستم های اطلاعاتی در وضعیت نامطلوب قرار دارند. در نهایت در بررسی وضعیت شهرستان های استان گیلان در زمینه گردشگری الکترونیک؛ شهرستان های رشت، لاهیجان و بندرانزلی به ترتیب با ضرایب 636/0، 578/0 و 576/0 در رتبه های اول تا سوم و در وضعیت مطلوب ارزیابی شدند و شهرستان های املش باضریب 349/0 ، صومعه سرا با ضریب 335/0 و رودبار با ضریب 311/0 در وضعیت نامطلوب قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: گردشگری علایق خاص، گردشگری الکترونیک، توسعه گردشگری الکترونیک، استان گیلان
  • مهیار سجادیان، محمدعلی فیروزی*، احمد پوراحمد صفحات 19-41

    بسیاری از کشورها در مراحل مختلفی از فرآیند گذار به شهری هوشمند، سعی در ارزیابی مطالعات انجام یافته در ارتباط با شهرهای خود، از جمله رصد مجامع علمی، دارند؛ که در این رهگذر، قادر باشند نقاط ضعف و به عبارتی حوزه های مغفول ماند شناسایی گردد. اما مسیله این است که تاکنون، مطالعات انجام یافته در مجامع علمی کشور مورد ارزیابی و واکاوی واقع نگردیده است. لذا هدف اصلی این پژوهش، واکاوی روند مطالعات حوزه شهر هوشمند در مجامع علمی کشور ایران می باشد؛ تا با شناسایی زمینه های کم کار و ضروری، بر این حوزه ها تمرکز شود. این پژوهش از نوع کاربردی علم سنجی بوده؛ و روش تحلیل محتوا انجام شد. اطلاعات 310 مقاله که در پایگاه استنادی سیویلیکا در بازه زمانی ده ساله 1399-1389 نمایه شده است، گردآوری شد؛ و سپس از سه بعد موضوع، زمان و جغرافیا مطالعه گردیدند. بر اساس یافته های تحقیق، نزدیک به 83 درصد از مقاله ها، بدون مورد مطالعه و با روشی مروری و به صورت توصیفی قرار گرفتند؛ که در این میان، بیش از یک سوم مقاله ها بر رویکردی فناورانه متمرکز بوده اند؛ و در مقاله هایی که دارای مورد مطالعه بودند؛ بیش از 35 درصد مقاله ها بر تهران متمرکز بوده اند. بر مبنای نتایج تحقیق، به لحاظ موضوعی و جغرافیایی؛ و نیز مشارکت در تولید مقاله ها در استان های کشور توزیع یکنواختی وجود ندارد. ضمن این که با توجه به بازه زمانی ده ساله و تحولات پرشتاب جهانی، تکامل از مقاله های مروری به مقاله های کاربردی در مجامع علمی کشور مشاهده نمی گردد.

    کلیدواژگان: پژوهش، علم سنجی، شهر هوشمند، مرور نظام مند
  • مهدی یزدیان، مهجبین ردایی*، هانیه السادات حسینی صفحات 43-56

    دسترسی به کیفیت و کمیت مناسب آب در طول چرخه حیات ساختمان و در طی مراحل مختلف ساخت و بهره‎برداری بسیار مهم است. اهمیت بنیادین آب از این واقعیت مشهود است که دو هدف از اهداف هفده گانه توسعه پایدار سازمان ملل متحد مستقیما به آب می پردازند. شرایط اقلیمی گرم و خشک، بارندگی کم و تبخیر زیاد، استفاده نادرست از منابع محدود آب و ایجاد آلودگی بحران کمی و کیفی آب در ایران را در مقیاس های مختلف رقم زده است. بخش عظیمی از اتلاف آب در مقیاس ساختمان (مسکونی، تجاری و اداری) صورت می گیرد. از این رو در بسیاری از نقاط کشور مخصوصا در مناطق خشک و نیمه خشک ضرورت اتخاذ راهکارهایی در جهت استفاده بهینه از منابع آب در بخش ساختمان اجتناب ناپذیر است. در مطالعه حاضر با تمرکز بر روش های کاهش مصرف آب در مقیاس ساختمان، کاربست منابع آب جایگزین، روش های بازیابی منابع آب به منظور دستیابی به ساختمان های آب صفر خالص مورد واکاوی قرار می گیرد. یافته ها حاکی از آن است که ایجاد چرخه پایدار آب در ساختمان از طریق سیستم های استحصال آب باران، سیستم های جمع آوری و تصفیه آب خاکستری به عنوان منابع آب جایگزین، جمع آوری و تصفیه آب های سیاه در محدوده ساختمان و بهره‎گیری از آن در جهت تغذیه سفره‎های آب زیرزمینی و یا ورود به منابع تامین آب می تواند بستری برای تحقق ساختمان های آب صفر خالص فراهم آورد.

    کلیدواژگان: پایداری، آب خاکستری، چرخه آب، ساختمان آب صفر خالص
  • محمدرضا زندمقدم*، سارا بهوندی، حمزه بهروزی صفحات 57-75

    توجه به ایمنی و مقاومت ساختمان و رعایت اصول مهندسی ساخت و ساز جهت کاهش آسیب پذیری شهرها در برابر بحرانهای (طبیعی و غیر طبیعی) به تنهایی کافی نیست.بلکه لازم است مدیریت بحران بعنوان یکی از حیاتی ترین سطوح مدیریت وارد امور شهری گردد. از آنجا که مدیریت بحران با مولفه ها و چرخه خود معنا پیدا می کند ، ضروری است تا با شناسایی عوامل موثر بر چرخه مدیریت بحران گامی برداشته شود.هدف این پژوهش در گام اول ارزیابی مولفه های مدیریت بحران (شاخص های تحلیل خطر پذیری ، پیشگیری و کاهش اثرات مخرب، آمادگی،پیش بینی و هشدار اولیه،پاسخگویی و بهبود و بازیابی) در شهر قایمشهر می باشد و سپس ارتباط این مولفه ها با شاخص های آسیب پذیری مورد سنجش قرار خواهد گرفت .ماهیت تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و پیمایشی مبتنی بر توزیع 500 پرسشنامه بین جامعه آماری (کارشناسان خبره امر مدیریت بحران و دستگاه های امدادرسان در سوانح و حوادث می باشد. و بازیابی در چرخه مدیریت بحران شهر قایمشهر می باشد.نتایج  استنباطی برای تجزیه و تحلیل دو سوال تحقیق از آزمون t تک نمونه ای و ضریب همبستگی Spearmans  بهره گرفته شده است .بر اساس یافته های موجود از مطالعات به عمل آمده نشان می دهد که محدوده مورد مطالعه از نظر مولفه های مدیریت بحران (تحلیل خطر پذیری 09/2=x ، پیشگیری و کاهش اثرات مخرب 94/1=x ، آمادگی40/2=x ،پیش بینی و هشدار اولیه 37/2=x ،پاسخگویی 74/2=x و بهبود و بازیابی 66/2=x) کمتر از میانگین مورد انتظار است . همچنین یک رابطه معنا دار  بین مولفه های مدیریت بحران و کاهش آسیب پذیری وجود دارد.

    کلیدواژگان: راهبردهای اساسی، مدیریت بحران، چرخه، مخاطره
  • ابوالفضل مشکینی*، الهام امیرحاجلو صفحات 77-93

    مقیاس بندی مجدد دولت از سیاستهای بازتوزیعی به سیاستهای آزادسازی اقتصادی همزمان با دوران سازندگی، گواه روشنی بر ضعف برنامه ریزی است ،چراکه برنامه ریزی در انطباق با نیازهای جدید برآمده از شهری شدن سریع با شکست مواجه گردید. در این مقیاس جدید، تحمیل فضای سیاستها و ایدیولوژی برنامه ریزی از سوی دولت، حاکمیت شهری کارآفرین (بنگاه مدار) مبتنی بر حفظ و تقویت رانت بوده و آنها را به سود خود تغییر می دهد. هدف این مقاله بررسی تاثیر آزادسازی اقتصادی بر سیاست شهری کلانشهر تهران از نقطه نظر اقتصاد سیاسی است. نتایج نشان داد تحولات چند دهه ی اخیر را می توان به تغییر جهت از مدیریت گرایی شهری به مدیریت بنگاه داری تفسیر کرد؛ در پرتو فرآیند ملی زدایی و آزادسازی اقتصادی، موقعیت بهتری برای صنعت زدایی، خصولتی شدن و رانتجویی و ترویج نوعی کاسبکارسالاری در سیاست شهری از طریق مشارکت های بخش دولتی - خصوصی ایجاد شده که در آن سیاست ورزی شهری به رقابتی پر تب وتاب برای جذب سرمایه تقلیل داده شده ، چرا که اولویت به نرخ رشد اقتصادی و منافع تجاری اقلیتی محدود داده می شود.

    کلیدواژگان: مقیاس بندی مجدد دولت، آزادسازی اقتصادی، حاکمیت شهری کارآفرین، کلانشهر تهران
  • سعید کامیابی*، مهرو بستان شیرین صفحات 95-104

    اجرای پروژه های بهره برداری از سرزمین، از جمله احداث مناطق ویژه و توسعه صنایع، مستلزم بررسی استعداد طبیعی سرزمین برای توسعه مورد نظر می باشد. در همین راستا انجام مطالعات ارزیابی اثرات محیط زیستی، از  جمله روش های مطلوب جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار است. مطالعات ارزیابی اثرات بهداشت محیطی احداث منطقه ویژه اقتصادی دامغان، پس از جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات با هدف بررسی آثار مثبت و منفی حاصل از احداث منطقه ویژه اقتصادی و ارایه راهکارهای مدیریتی کاهش اثرات سوء بهداشت محیطی با بهره گیری از روش ماتریس لیوپولد ایرانی با انجام تغییرات در آن انجام شده است. در این مطالعه ابتدا وضعیت موجود بهداشت محیط منطقه مورد بررسی قرار گرفته است و سپس با تعیین گزینه های ارزیابی با توجه به نوع آلاینده های پیش بینی شده جهت منطقه ویژه مذکور به تفکیک فاز ساختمانی و بهره برداری، اثرات احداث منطقه ویژه اقتصادی دامغان بر مولفه های بهداشت محیطی در سه مولفه فیزیکی شیمیایی، بیولوژیکی . اقتصادی اجتماعی فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج و دستاوردهای این مطالعه در دو گزینه عدم اجرا (اجرای پروژه بدون ملاحظات بهداشت محیطی) و گزینه اجرا (اجرای پروژه با اعمال روش های کاهش اثرات سوء) به تفکیک فاز ساختمانی و بهره برداری بررسی و ارایه گردیده است که برآیند اثرات در گزینه عدم اجرای پروژه (23 -) برآورد شده است و اجرای پروژه از لحاظ زیست محیطی مردود اعلام می گردد.

    کلیدواژگان: منطقه ویژه اقتصادی، ارزیابی اثرات زیست محیطی، ماتریس لئوپولد، دامغان
|
  • Maryam Sejoodi*, Majid Yasoori, Sirous Hojjat Pages 1-18

    For this purpose, the present study intends to study and evaluate the fields of e-tourism development in Guilan province. In this regard, after using the documentary and library method, in the field section, the survey method based on completing a questionnaire was used in 16 cities of Guilan province, which includes the dimensions of e-tourism, including socio-cultural, government and management, infrastructure (hardware) And information systems (software). The selected statistical population also included the executive apparatus, the private sector and the local community. In order to analyze the data, a one-sample t-test and to rank the cities of the province in order to assess the status of e-tourism development, the TOPSIS model in Arc GIS, SPSS and Excel software has been used. The results of the present study show that the index of widespread use of tourism-related social networks by tourists, with a total average of 34.70, the first rank, and the Internet access speed index, with a total average of 56.60, have the lowest rank. Also, according to the obtained results, the socio-cultural dimension with an average of 3.07 is in a favorable situation and other dimensions such as infrastructure, government-management and information systems are in an unfavorable situation. Finally, in examining the situation of the cities of Guilan province in the field of electronic tourism; Rasht, Lahijan and Bandar Anzali counties with coefficients of 0.636, 0.578 and 0.576, respectively, were evaluated in the first to third ranks and in favorable condition, and Amlash counties with a coefficient of 0.349, Soomehsara with a coefficient of 0.335 And Rudbar were in an unfavorable situation with a coefficient of 0.311.

    Keywords: Special Interest Tourism, E-Tourism, E-Tourism Development Areas, Guilan Province
  • Mahyar Sajadian, Mohamadali Firoozi*, Ahmad Purahmad Pages 19-41

    In order to help reduce concerns caused by the increase in urban issues and demands of urban communities based on the capabilities of information and communication technology - a phenomenon called "smart cities" has been designedso,Many countries in various stages of the transition to a smart city, try to evaluate studies conducted in relation to their cities, including the observation of scientific societies; In this way, be able to identify weaknesses, in other words, neglected areas. But the problem is that so far, the studies conducted in the scientific communities of the country have not been evaluated and analyzed. The main purpose of this study is to investigate the process of smart city studies in scientific societies in Iran; To identify areas of low work and essential, to focus on these areas This research is of applied scientometric type; And content analysis method was performed. Data were collected from 310 articles indexed in the Civilica citation database for the ten-year period 2010-2011; Then, subject, time and geography were studied from three dimensions. Based on the research findings, nearly 83% of the articles were studied without a review method and in a descriptive manner; More than a third of the articles focused on a technological approach; And in articles that were studied; More than 35% of the articles focused on Tehran. Based on the research results, thematically and geographically; Also, there is no uniform distribution in the production of articles in the provinces of the country. At the same time, due to the ten-year period and rapid global developments, the evolution from review articles to applied articles is not observed in the scientific communities of the country.

    Keywords: Iran, Research, Science Survey, Smart City, Systematic Review
  • Mehdi Yazdian, Mahjabin Radaei*, Hanie Sadat Hoseyni Pages 43-56

    Access to the appropriate quality and quantity of water is very important during the building life cycle and various stages of construction and operation. The fundamental importance of water is evident from the fact that two of the 17 sustainable development goals are directly related to water. Hot and dry climatic conditions, low rainfall and high evaporation, improper use of limited water resources, and pollution of quantitative and qualitative water crises have been determined on different scales in Iran. A large part of water loss occurs at the building scale (residential, commercial, and official). Therefore, in many parts of the country, especially in arid and semi-arid regions, it's inevitable the need to adopt strategies for the optimal use of water resources in the construction sector. The present study investigates the use of alternative water resources, water resources recovery methods to achieve net-zero water buildings, focusing on methods of reducing water consumption at the building scale. The research method is descriptive-analytical with a qualitative study. The data collection tool is a review of written sources, documents, and previous studies, and the method of data analysis is content analysis. Findings indicate that the creation and utilization of a sustainable water cycle in the building through rainwater harvesting systems, gray water collection and treatment systems as alternative water sources, collection, and treatment of black water to charge aquifers, or injection into water supply sources can provide a platform for the realization of the net-zero buildings.

    Keywords: Sustainability, Gray Water, Water Cycle, Net-zero Water Building
  • Abolfazl Meshkini*, Elham Amirhajlou Pages 77-93

    The state re-scaling from the policy of redistribution to economic liberalization policies along with the era of construction is a clear indication of the weaknesses of planning, as planning failed to meet the emerging needs of rapid urbanization. On this new scale, the imposition of the space of policies and the ideology of planning by the state will strengthen the entrepreneurial urban governance based on preserving the achievements of capital in favor of a particular minority and changing them to their advantage. The purpose of this paper is to investigate the effect of economic liberalization on the urban politics of Tehran metropolis from the point of view of political economy. The results showed that the transformation of recent decade can be interpreted as a shift in urban manageralism to entrepreneurial management; in the light of the process of denationalization and economic liberalization, a better position for deindustrialization, state-privatization and accumulation of capital, and the promotion of kind of entrepreneur in urban politics. The urban policy is created through public-private partnerships where urban policing is reduced to a competitive competition to attract capital, with priority being given to the rate of economic growth and the commercial benefits of a minority.

    Keywords: Government re-scaling, economic liberalization, entrepreneurial urban governance, Tehran metropolis
  • Saeed Kamyabi*, Mahro Bostanshirin Pages 95-104

    Implementation of land exploitation projects, including the construction of special zones and the development of industries, requires the study of the natural talent of the land for the desired development. In this regard, conducting environmental impact assessment studies is one of the optimal methods to achieve sustainable development goals. Environmental health impact assessment studies for the construction of Damghan Special Economic Zone, after collecting and analyzing information to investigate the positive and negative effects of the construction of the Special Economic Zone and provide management solutions to reduce the effects of environmental health using the Iranian Leopold matrix method It has been done by making changes in it. In this study, first the current state of environmental health of the region has been studied and then by determining the evaluation options according to the type of pollutants predicted for the special zone by construction phase and operation, the effects of construction of Damghan Special Economic Zone on the component Environmental health in three components: physicochemical and biological. Socio-economic-cultural has been studied. The results and achievements of this study in two non-implementation options (project implementation without environmental health considerations) and implementation option (project implementation by applying methods to reduce adverse effects) have been reviewed and presented separately for construction and operation phases. The implementation of the project (-23) has been estimated and the implementation of the project will be rejected in terms of environment.

    Keywords: Special Economic Zone, Environmental Impact Assessment, Leopold Matrix, Damghan