فهرست مطالب

نشریه چشم انداز شهرهای آینده
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم عبادی نژاد، محسن طاهری دمنه*، علی ذاکری صفحات 1-23

    در دهه اخیر در شهرها چالش های متعددی در حوزه های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی به وجود آمده اند که با رشد روزافزون شهرها و جمعیت شهری این چالش ها بیشتر شده اند. اما امروزه در سراسر جهان، با توجه به نقش های اجتماعی و اقتصادی شهرها بر جوامع، باید با کمک مسیولین توسعه شهری و راه حل های پایدار بر این چالش های شهرنشینی غلبه کرد. در ادبیات حوزه شهر، مفاهیم و رویکردهای زیادی برای ارایه تصویری از آینده شهرها وجود دارد که یکی از مهم ترین این مفاهیم، مفهوم شهر هوشمند است. پژوهش حاضر که در حوزه ی آینده نگاری شهری است به دنبال ارایه راهکارهایی برای آینده نگری موثرتر پیرامون شهر هوشمند اصفهان در افق 1420 با توجه به این مفهوم است. رویکرد این پژوهش کیفی، از نظر هدف کاربردی است و به منظور انجام این پژوهش و در مرحله پیش آینده نگاری، ابتدا با کمک پویش محیطی و مطالعات کتابخانه ای به جمع آوری تعاریف گوناگون شهر هوشمند از مقالات متعدد پرداخته شد. به عنوان مرحله آینده نگاری نیز در غالب یافته های پژوهش با انجام پس نگری برای شهر هوشمند، راهکارهایی برای تبدیل اصفهان به یک شهر هوشمند در قالب یک نقشه راه ارایه شد. بسترسازی لازم برای تولیصرف کنندگی انرژی های تجدیدپذیر، افزایش تاب آوری اکولوژیک اصفهان و زمینه سازی برای اقتصاد استارت آپی از مهم ترین مولفه های نقشه راه هوشمندسازی شهر اصفهان هستند.

    کلیدواژگان: شهرهای هوشمند، پس نگری، آینده نگاری، نقشه راه، آینده پژوهی
  • حسین حاتمی نژاد، سیده فاطمه مزیدی*، ابراهیم فرهادی صفحات 25-40

    حکمروایی ساختاروفرایندهایی است برای تعیین نحوه استفاده ازمنابع موجوددرجهت منفعت عمومی. حکمروایی نه تنها با تشکیلات دولتی ورسمی و هم چنین نهادهای شهری ومنطقه ای که رسما امور عمومی را اداره می کنند ارتباط میابد، بلکه فعالیت بسیاری از گروه های سیاسی و اجتماعی دیگررانیز در برمی گیرد. حکمروایی، هنر حکومت کردن و بهترین شیوه سرپرستی و مدیریت منفعت عمومی است . در این پژوهش هدف ،ارزیابی شاخص حکمروایی خوب شهری در منطقه 22 تهران با توجه به مدیریت یکپارچه در ابعاد ملی (زیر ساخت ها وبستر های قانونی) و منطقه ،محلی (سازمان ها و شهرداری ها در سطح منطقه و محلی) می باشد .روش تحقیق این پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده که از منابع کتابخانه ای - اسنادی ، پرسشنامه و پیمایش های میدانی جهت گرد آوری اطلاعات مورد نیاز استفاده گردیده است .از آنجایی که دیدگاه شهروندان و مدیران منطقه 22 در مورد وضعیت شاخص حکمروایی خوب شهری و بویژه شاخص مشارکت مقایسه شده است ،حجم نمونه در این پژوهش 322 نفر از شهروندان منطقه 22 و 50 نفر از مدیران شهری شهرداری می باشد .روش تحلیل داده ها به دو طریق آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت و از نرم افزار  spss وExcel جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات بهره برده شده .جهت تحلیل دیدگاه های شهروندان و مدیران از آزمون تی مستقل بهره برده شده . نتایج پژوهش نشان می دهد وضعیت شاخص حکمروایی خوب شهری در زیرشاخص مشارکت از دیدگاه شهروندان در وضعیت نسبتا خوب و از دیدگاه کارشناسان در وضعیت بدی قرار دارد. در راستای هدف تحقیق برای علت یابی نبود حکمروایی خوب شهری در  قالب سوالات بسته از مدیران پرسیده شد نتایج نشان می دهد حکمروایی در صورتی تحقق پیدا می کند که مدیریت یکپارچه با اصلاح قوانین و زیر ساخت ها ایجاد شود.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، مشارکت، منطقه 22 تهران
  • محسن بهادر*، سارا بهوندی صفحات 41-62

    در برنامه ریزی شهری، توجه به عدالت فضایی به عنوان رویکرد اصلی در تحلیل توزیع خدمات شهری، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در پژوهش حاضر، میزان تحقق پذیری عدالت فضایی و نحوه توزیع خدمات شهری (کاربری های فضای سبز، مذهبی، فرهنگی، ورزشی، بهداشتی، درمانی و آموزشی) با استفاده از مدل خود همبستگی فضایی موران و در محیط GIS در سطح منطقه 4 مورد تحلیل قرار گرفت. نوع پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و روش تحقیق از نوع توصیفی، تحلیلی و کمی است. جهت انجام تحلیل، مساحت های هر یک از کاربری های خدمات شهری به تفکیک و همچنین لایه های کاربری های وضع موجود در منطقه 4 به عنوان ورودی مدل، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می دهد در سطح اطمینان 95 درصد به دلیل قرارگیری مقادیر Z-score دو کاربری آموزشی و فضای سبز در منطقه 4 در خارج از محدوده 96/1+ و 96/1-، این دو کاربری از توزیع عدالت فضایی مناسبی برخوردار نیستند. کاربری آموزشی دچار کمبود سرانه و کاربری فضای سبز دارای مازاد سرانه می باشد و با وجود این مازاد سرانه به دلیل توزیع بسیار متمرکز این کاربری ها در برخی موقعیت ها، به دلیل توزیع ناعادلانه در سطح منطقه، بسیاری از محلات منطقه از کمبود کاربری فضای سبز رنج می برد. در مورد سایر کاربری های خدماتی با وجود تصادفی بودن الگوی کلی خود همبستگی فضایی موران، عارضه های هر یک از این کاربری ها به صورت محلی در پاره ای نقاط دارای تمرکز خوشه ای می باشند. به علاوه اینکه دارای کمبود سرانه نیز هستند. بر این اساس لازم است پس از بررسی پهنه های طرح تفصیلی، نسبت به بازنگری طرح تفصیلی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: مدل موران، خود همبستگی، عدالت توزیعی، تحلیل فضایی، منطقه 4 شهرداری تهران
  • هدی علی خانی، کتایون علیزاده*، حجت حاتمی نژاد صفحات 63-73

    مهاجرت روزافزون به حاشیه شهرها ، منجر به شکل  گیری مناطق حاشیه نشین در شهرهای بزرگ گردیده، لذا مدیران شهری را در یافتن راهکاری جهت سروسامان وضعیت ایجاد شده، مصمم تر می سازد. پژوهش پیش روی با روش توصیفی-تحلیلی در  منطقه حاشیه نشین شهرک شهید باهنر مشهد انجام شده است. روش گردآوری اطلاعات به  صورت میدانی (مشاهده و مصاحبه)  و  پرسشنامه می باشد. پرسشنامه  ها به روش ضریب آلفای کرونباخ روایی و پایایی آنها تایید گردیده لذا در بین جامعه آماری که حجم  آن 33937  نفر می باشد، بر اساس فرمول کوکران 380 پرسشنامه  ، به شیوه تصادفی در میان ساکنین و 30 پرسشنامه در بین کارشناسان حوزه برنامه ریزی شهری توزیع شده است. پس از  انجام آزمون آماری t-student  فرضیه اول " به نظر می رسد رویکرد مشارکتی  و توجه به نیازهای ساکنین در بخش مطالعات شناخت محدوده ی تهیه طرح در شهرک شهید باهنر مشهد  پایین تر از حد متوسط می باشد " و  فرضیه  دوم " به نظر می رسد شکاف عمیق بین مولفه های بررسی شده توسط مشاور و مولفه های مد نظر متخصصین  (صاحب نظران حوزه برنامه ریزی شهری در مناطق حاشیه نشین) نیز از دلایل عدم تحقق طرح تفصیلی شهرک شهید باهنر مشهد می باشد" مورد تایید قرار گرفت .

    کلیدواژگان: طرح تفصیلی، مناطق حاشیه نشین، دلایل عدم تحقق طرح، شهرک شهید باهنر، مشهد
  • هادی فرهنگدوست* صفحات 75-98

    بیان مسیله:

    مجموعه تغییرات و ارایه نظریات مختلف در علوم انسانی معاصر همزمان شده است با شکل گیری فناوری های ساخت در عرصه ابنیه. مسیله هماهنگی در بهره گیری از داشته های نظری علوم انسانی در خلال این پیشرفت های فنی، به گونه ای که همگامی عرصه نظری (میان افزاری) با عرصه های عملی (نرم و سخت افزاری) نسبت به یکدیگر حفظ گشته، و شاهد بروز فناوری های بی پشتوانه نظری یا برعکس نباشم، امری هویتی گشته است.فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمانی، به عنوان راه حلی جامع در عرصه ابنیه، دارای اهمیت روز افزون در این عرصه گشته که کمتر به بررسی پشتوانه ها و توامندی های نظری آن توجه گردیده است. پژوهش جاری به دنبال پاسخ به این سوال است که توامندی های این فناوری در زمینه استفاده از دستاوردها و قابلیت های نظری در فرایند های مرتبط با آن، چیست.

    روش تحقیق: 

    پژوهش جاری به روش کیفی با ماهیت بنیادین، با استفاده از گرآوردی اسناد کتابخانه ای و تبیین تحلیلی صورت گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    بر اساس ترکیب داشت های موجود و ایجاد تغییرات پیشنهاد شده در این پژوهش، ظرفیت بسیار عظیمی در این فناوری برای شکل دهی به نسل بعدی آن، از طریق توجه به نقش مبانی نظری معماری اسلامی و ایرانی و سایر رشته های مرتبط با ابنیه وجود دارد.

    کلیدواژگان: واقعیت افزوده، مهندسی ساخت و ساز، فرایند محوری، نظریه داده ها، بلوغ فناوری
  • حمید جمشیدی، شهریار شیرویه پور*، عین الله کشاورز ترک صفحات 99-115

    توسعه سازمان ها به شدت وابسته به منابع انسانی است حتی می توان گفت منابع انسانی مهم ترین منابع هر سازمان هستند؛ بنابراین نیازمند رویکردی نوین در نظام برنامه ریزی و تصمیم گیری به نام آینده نگاری راهبردی است. چراکه رویکردهای سنتی برنامه ریزی راهبردی در مواجهه با آشفتگی و عدم قطعیت محیطی منعطف نبوده و از پاسخگویی مناسبی برخوردار نیستند. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی-توسعه ای و از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی است. جهت انجام پژوهش از روش آمیخته با راهبرد غالب اکتشافی متوالی استفاده شده است. در این راستا پژوهش حاضر می کوشد با استفاده از دو روش آینده نگاری یعنی تحلیل اثرات متقاطع و سناریو پردازی ابتدا به شناسایی و تحلیل عوامل پیشران کلیدی پرداخته و سپس سناریوهای پیش روی منابع انسانی در شهرداری قزوین را ترسیم می کند. درنتیجه شناسایی دو عدم قطعیت کلیدی"بانک اطلاعاتی و نرم افزارهای کامپیوتری برای مدل سازی اطلاعات منابع انسانی" و " تعهد مدیریت و کارکنان "راست که سناریوهای شهرداری دیجیتالی، شهرداری برفکی و شهرداری خاموش از برهم کنش این دو عامل شکل گرفته است. ترسیم سناریوها ما را متوجه این مسیله می نماید که در حال حرکت به سمت کدام سناریو (شهرداری دیجیتال) هستیم و اگر بخواهیم به سمت سناریوی مطلوب یعنی سناریو شهرداری دیجیتال حرکت کنیم، باید به چه پیشران هایی توجه شود.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، منابع انسانی، حکمرانی الکترونیک، سناریوپردازی
|
  • Maryam Ebadi Nejad, Mohsen Taheri Demneh*, Ali Zackery Pages 1-23

    In the last decade, there have been several challenges in the environmental, social and economic fields of cities, which have increased with the increasing growth of cities and urban population. But today, dou to the social and economic role of cities in communities, these urbanization challenges must be overcome with the help of urban development officials and sustainable solutions all over the world. In urban literature, there are many concepts and approaches to provide a picture of the future of cities that one of the most important of them is the concept of smart city. The present study, in the field of urban foresight, seeks to provide solutions for more effective foresight around the smart city of Isfahan in horizon 1420 according to this concept. The approach of this qualitative research is applied and in order to conduct this research in the pre-foresight stage, first, with the help of environmental scanning and library studies, various definitions of smart city were collected from differents articles. As a foresight stage, by doing backcasting for the smart city, solutions were provided for turning Isfahan into a smart city in the form of a roadmap. The necessary infrastructure for the production of renewable energy, increasing the ecological resilience of Isfahan and creating a basis for the startup economy are the most important components of the smart roadmap of Isfahan.

    Keywords: smart cities, backcasting, foresight, roadmap, futures studies
  • Hossein Ataminejad, Fatemah Mazidi*, Ebrahim Farhadi Pages 25-40

    Governance is a structure and process for determining how to use available resources for public profit. Governance is associated not only with formal and governmental institutions as well as urban and regional institutions that formally administer public affairs, but also includes the activities of many other political and social groups. Governance is the art of governing and the best way to govern and manage the public interest. In this study, the aim is to evaluate the index of good urban governance in the 22nd district of Tehran, regarding to integrated management at the national (infrastructure and legal bases) and regional, local (organizations and municipalities at the regional and local level). Method of this research is descriptive-analytical that library-documentary sources, questionnaires and field surveys have been used to collect the required data. Since the views of citizens and managers of District 22, on the status of good urban governance index and especially contribution index have been compared, the sample size in this study is 322 citizens of District 22, and 50 urban managers of the municipality.

    Keywords: Good Urban Governance, Contribution, District 22 of Tehran
  • Mohsen Bahador*, Sara Behvandi Pages 41-62

    Nowadays, in urban planning, attention to spatial justices is essential as the main approach in analyzing the distribution of urban utility land uses. In this research, the possibility of spatial justice and the distribution of urban utility land uses (green, religion, cultural, sports, educational and health land uses) was analyzed using the Moran’s I spatial autocorrelation in GIS for Tehran’s district 4. The type of research is applicable, in terms of purpose and the research method is descriptive, analytical and quantitative. To perform the analysis, the areas of any urban utility land uses was calculated separately and also land use layers were used as autocorrelation model input in GIS. The research results show due to the significant accumulation of educational and green land use layers, these two layers have no proper spatial distribution and this is because the Z-score values of these two land use layers are beyond the range of +1.96 and -1.96 at the 95% confidence level. Educational land use has per capita deficient, on the contrary, green land use has a per capita surplus and despite this per capita surplus, due to the high accumulation of this land use in some locations, many urban neighborhoods in this region suffer from a lack of green land use. And this is because of the unequal distribution of these land uses at the regional level. For other utility land uses, although the general pattern of Moran's spatial autocorrelation is random, the features of these land uses clustered at some locations locally. In addition, they also lack per capita. Accordingly, it is necessary to review the detailed plan after studying the zoning of detailed plan.

    Keywords: Moran 'I model, autocorrelation, spatial justice, spatial analytical, Tehran’ district 4, GIS
  • Hoda Alikhani, Katayon Alizadeh*, Hojat Hatami Nejad Pages 63-73

    Increasing migration to the suburbs has led to the formation of suburban areas in large cities, so it makes city managers more determined to find a solution to the situation. The present research has been done by descriptive-analytical method in the suburban area of ​​Shahid Bahonar town of Mashhad. The method of data collection is field (observation and interview) and a questionnaire. The questionnaires were validated by Cronbach's alpha coefficient and their reliability was confirmed, so among the statistical population of 33937 people, based on Cochran's formula, 380 questionnaires were randomly distributed among residents and 30 questionnaires were distributed among urban planning experts The method of data collection is field (observation and interview) and a questionnaire.  After performing the t-student statistical test, the first hypothesis "seems to be a participatory approach and attention to the needs of residents in the study of recognizing the scope of project preparation in Shahid Bahonar town of Mashhad is lower than average" and the second hypothesis "seems. The deep gap between the components studied by the consultant and the components considered by the experts (experts in the field of urban planning in the suburbs) is also one of the reasons for not realizing the detailed plan of Shahid Bahonar town of Mashhad "was approved.

    Keywords: Detailed plan, suburban areas, reasons for non-realization of the plan, Shahid Bahonar town, Mashhad
  • Hadi Farhangdoust* Pages 75-98

    Building Information Modeling (BIM), combined with information technology with architecture and construction, is known as a fundamental change in the management, measurement and monitoring of construction process as online and throughout the entire whole process and life cycle of construction.In the meantime, the issue of coordination in the use of the theoretical resources of the humanities has become an issue of identity during these technical advances. In such a way that the governments have demanded the synchronization of the theoretical field (Firmware) with the practical fields (soft and hardware) in relation to each other, so that we do not see the emergence of unsupported theoretical technologies. In such a way that the need to examine Theoretical evidence and hidden capacities of these development projects are already emerging more than ever.  The growing and undeniable importance of this technology led to the formation of many “technologically research” studies in this field, in such a way that less attention has been paid to the study of its theoretical supports and capabilities. So, the main aim is that what are the capabilities of this technology in using the achievements and theoretical capabilities in the related processes. This qualitative study with a fundamental approach, using library documents and analytical explanation, aims to answer the questions.  Based on the existing capabilities and proposed changes in this research, there is a huge potential in this technology for shaping its next generation due to the role of theoretical bases in the field related to aquatic.

    Keywords: Augmented reality, construction engineering, process-oriented, data theory, technology maturity
  • Hamid Jamshidi, Shahriar Shirooyehpour*, Einollah Keshavarz Turk Pages 99-115

    Organizational development is highly dependent on human resources. It can even be said that human resources are the most important resources of any organization; Therefore, it needs a new approach in the planning and decision-making system called strategic foresight. Because traditional approaches to strategic planning in the face of environmental turbulence and uncertainty are not flexible and do not have the appropriate response. The present research is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. In order to conduct the research, the method mixed with the successive exploration strategy has been used. In this regard, the present study tries to identify and analyze the key drivers first by using two methods of foresight, namely cross-impact analysis and scenario planning, and then draws scenarios for human resources in Qazvin Municipality. As a result of identifying the two key uncertainties "Database and computer software for human resource information modeling" and "Management and staff commitment" right, the scenarios of digital municipality, snow municipality and silent municipality are formed from the interaction of these two factors. Drawing scenarios shows us which scenario we are moving towards (digital municipality) and if we want to move towards the desired scenario, ie digital municipality scenario, what drivers should be considered.

    Keywords: Strategic Foresight, Human Resources, Electronic Governance, Scenario Planning