فهرست مطالب

دو ماهنامه بررسی های بازرگانی
سال بیست و یکم شماره 118 (فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسن زارع*، علی طلای مینایی صفحات 1-18

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر تنوع صادراتی بر توزیع درآمد می پردازد. سطح تحلیل و دوره زمانی پژوهش حاضر، کشورهای درحال توسعه منتخب در سال های 2013 الی 2017 هستند. برای ارزیابی تنوع صادراتی از شاخص متنوع سازی صادرات و برای سنجش توزیع درآمد از ضریب جینی استفاده شده و مدل در قالب الگوی داده های تابلویی با بهره گیری از روش حداقل مربعات تعمیم یافته عملی برآورد گردیده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که با افزایش تنوع صادرات، ضریب جینی کاهش و توزیع درآمد بهبود می یابد. همچنین، درآمد سرانه، سرمایه انسانی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و درجه بازبودن تجاری تاثیر منفی و معنی داری بر ضریب جینی دارد و تاثیر صنعتی شدن بر ضریب جینی بی معنی است. با توجه به نتایج، کشورهای درحال توسعه می توانند با حرکت در مسیر متنوع سازی صادرات، به بهبود توزیع درآمد کمک کنند.

    کلیدواژگان: متنوع سازی صادرات، ضریب جینی، توزیع درآمد، کشورهای در حال توسعه، داده های تابلویی
  • محمدرضا عابدین مقانکی*، میرعبدالله حسینی صفحات 19-34

    هند، در ابعاد اقتصادی، سرمایه گذاری و تجاری جایگاه پویا و رو به رشدی در اقتصاد بین الملل دارد و با شکل گیری موافقتنامه تجارت و همکاری (روابط اقتصادی و تجاری ایران و هند با امضای تفاهم نامه ای به ارزش 500 میلیون دلار در سال 2015 برای توسعه بندر چابهار وارد فاز جدیدی شد؛ سرمایه گذاری برای احداث خط آهن، توافق سه جانبه ایران، هند و افغانستان برای احداث کریدور حمل و نقل بین المللی در چابهار، علی رغم تحریم آمریکا علیه ایران، به گسترش روابط کمک کرد. با توجه به تلاش های انجام شده برای بسترسازی توسعه تجارت دوجانبه، انعقاد موافقت نامه تجارت ترجیحی دوجانبه می تواند تسهیل کننده باشد) به ویژه موافقتنامه تجارت ترجیحی بین ایران و هند، منافع قابل توجه غیراقتصادی، اقتصادی و تجاری می تواند به همراه آورد. مطالعه حاضر در راستای ارایه پاسخ به این پرسش ها است که تجارت دوجانبه ایران و هند چه وضعیتی دارد و در یک دهه گذشته، آیا تغییر و تحولات تجاری دوجانبه ناشی از اثر انحراف و یا ایجاد تجارت بوده است؟ هدف اصلی مقاله، ارزیابی توسعه تجارت دوجانبه ایران و هند است. برای این منظور، معیارهایی از قبیل «برآورد ظرفیت تجاری» و «محاسبه ایجاد و انحراف تجارت» برای توسعه تجارت دوجانبه طی دوره 2020-2010، مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است. مطابق محاسبات، ظرفیت صادرات ایران به هند معادل 21 میلیارد دلار است که با توجه به میزان صادرات فعلی، حدود 88.6 درصد از این پتانسیل محقق نشده است. همچنین 90 درصد از این کالاها واسطه ای و حدود 10 درصد مصرفی است که به ترتیب از متوسط تعرفه 9.5 درصد و 28.6 درصد برخوردارند؛ به نظر می رسد کاهش تعرفه های هند در چارچوب موافقت نامه تجارت ترجیحی می تواند زمینه افزایش صادرات ایران به هند را فراهم سازد. همچنین، نتایج مطالعه نشان می دهد، طی دوره، افزایش سهم تجارت دوجانبه ایران و هند همسو با توسعه تجارت ایران نبوده است و توسعه و تعمیق تجارت دوجانبه به توسعه تجارت ایران منجر نشده است. تحلیل نتایج حاکی است که عدم توسعه تجارت دوجانبه ناشی از ساختار تجاری ایران است و هم اکنون امکان توسعه تجارت دوجانبه بین ایران و هند ضعیف به نظر می رسد. البته با ارتقای ساختار اقتصادی-تجاری ایران، امکان بهره گیری از منافع تجارت دوجانبه و همگرایی اقتصادی-تجاری فراهم می شود.

    کلیدواژگان: موافقت نامه تجارت ترجیحی، کالاهای درخواستی ایران، هند
  • مهدی خادمی*، فاتح قادریانی، شیوا نصرتی صفحات 35-60
    مصرف کالاهای تقلیدی به یک مسیله فراگیر اجتماعی تبدیل شده است و تاثیر آن در شکل دهی به اعتماد و نگرش مشتریان همچنان موضوع بحث اندیشمندان رفتار مصرف کننده است. استقبال از کالاهای مشابه برند اصلی، تنها به موضوع قیمت و یا مصرف تظاهری محدود نمی شود بلکه شبکه در هم تنیده ای از متغیرهای رفتاری و ادراکی بر شکل گیری این پدیده در چارچوب مصرف پسامدرن موثر است. این پژوهش به صورت تجربی به مطالعه تاثیر کارکردهای نگرشی از چهار منظر هویت مداری، دفاع از خود، کارکرد شناختی و سازگاری اجتماعی بر قصد خرید مصرف کنندگان بر مبنای نظریه کاتز می پردازد. به منظور دست یابی به اهداف تحقیق، نمونه 318 نفری از مصرف کنندگانی است که به صورت آگاهانه محصولات تقلیدی را در شهر تهران خریداری کرده اند مورد بررسی قرار داده است. در تحلیل داده‎ها از ابزارهایی مانند رگرسیون سلسله مراتبی و مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شده است. کارکردهای نگرشی بر ارزیابی خرید محصولات تقلیدی تاثیر منفی و معناداری دارند و ارزیابی خرید مصرف کنندگان به عنوان متغیر میانجی بر قصد خرید محصولات تقلیدی تاثیر دارد. پدیده محصولات تقلیدی را نمی توان انکار کرد و به نوعی شکل دهنده واقعیتی جدید در بازارهای فرا مصرف گرا است؛ بنابراین مدیران برند با تحلیل کارکردهای نگرشی و ارزش های خرید قادر خواهند بود پیامدهای آن را بر کسب وکار خود تعدیل نمایند.
    کلیدواژگان: برندهای تقلیدی، کارکردهای نگرشی، ارزش خرید، جنسیت، ارزیابی خرید
  • روزا طاعتی، عبدالحمید ابراهیمی*، حمیدرضا سعیدنیا، زهرا علیپور درویشی، محمد طالقانی صفحات 61-80
    نمایش مسیولیت اجتماعی در فعالیت های تجاری شرکت ها برای پیشبرد اهداف اجتماعی و تجاری به طور توامان ارزشمند می باشد که بازاریابی سبز محصولات ارگانیک انعکاسی از آن می باشد. مطالعه با هدف ارایه مدل مسیولیت اجتماعی شرکت ها در حوزه بازاریابی سبز از دیدگاه مصرف کنندگان محصولات ارگانیک با تاکید بر وابستگی به برند صورت پذیرفت. پژوهش از نوع کیفی بوده و روش پژوهشی نیز داده بنیاد می باشد. ابزار استفاده شده برای گردآوری داده ها، مصاحبه بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران و کارشناسان خبره شرکت های تولیدکننده محصولات ارگانیک دارای رویکرد مسیولیت اجتماعی و بازاریابی سبز بوده اند. برای نمونه گیری از روش نظری تا رسیدن اشباع نظری استفاده شده و در نهایت چهارده نفر مورد مصاحبه قرار گرفتند. تحلیل داده ها نیز از طریق کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت پذیرفت. از نتایج کدگذاری داده ها، 83 مفهوم و 26 مقوله شناسایی شدند. مدل پژوهش با توجه به ابعاد رویکرد داده بنیاد یعنی شرایط علی (پذیرش مسیولیت های اجتماعی، فرهنگ سازی اجتماعی، پذیرش عمومی فعالیت های اجتماعی، سلامت گرایی در تجارت و مسیولیت پذیری اعضای جامعه)، پدیده اصلی (تولید سالم، حفظ محیط زیست، پیاده سازی مسیولیت پذیری اجتماعی، بازاریابی زیست محیط محور و بازاریابی اجتماعی)، شرایط زمینه ای (فضای تجارت، تصویر ذهنی مشتری از برند، اعتماد به برندهای ارگانیک و وابستگی به برندهای ارگانیک)، عوامل مداخله گر (پایبندی به اخلاقیات، میزان پرداخت های مشتریان و ارزشمندی محصولات ارگانیک)، راهبردها (رعایت حقوق ذی نفعان، مدیریت ارتباط با مشتری، توسعه بازاریابی سبز، شفاف سازی اقدامات اجتماعی و ارزش ویژه برند) و پیامدها (بهبود خرید سبز و ارگانیک، رضایت مندی مشتری، توسعه پایدار تجارت و موفقیت تجاری) ارایه شد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، بازاریابی سبز، وابستگی به برند، محصولات ارگانیک
  • علی گل احمدی، حسین ایزدی*، حسین حسین جهانگیرنیا، محمدرضا پورفخاران صفحات 81-101
    هدف

    صنعت نفت یکی از حوزه های پیشران و کلیدی در اقتصاد ایران و جهان است. سالانه در این صنعت، پروژه های بسیاری، تعریف و اجرا می شوند. بدون تامین مالی مناسب و استفاده از روش های تامین مالی کارآمد، موفقیت این صنعت برای اکتشاف، تولید، سودآوری و توسعه زنجیره ارزش غیر ممکن است. آینده تامین مالی و روش های آن تحت تاثیر فناوری مالی و روندهای جدید به کلی در حال تغییر است. به همین خاطر پژوهش حاضر به دنبال شناسایی پیشران های اثرگذار روی آینده روش های تامین مالی در صنعت نفت است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر جهت گیری، کاربردی و از منظر روش شناسی، کمی چندگانه است. در این پژوهش، دو روش کمی بهترین-بدترین و کپراس برای تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. جامعه نظری پژوهش، مدیران و کارشناسان ارشد حوزه تامین مالی در پروژه های نفتی بودند. حجم نمونه در این پژوهش، 10 نفر بود و نمونه گیری به صورت قضاوتی انجام شد. برای جمع آوری داده های پژوهش، سه پرسشنامه خبره سنجی، مقایسه زوجی و اولویت سنجی، مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    در ابتدا پیشران های پژوهش با به کارگیری مرور تحلیلی پیشینه، استخراج شد. 25 پیشران استخراج شده با استفاده از آزمون بینم، غربال گردید و هشت پیشران به خاطر ضریب معناداری کمتر از پنج درصد برای اولویت بندی نهایی انتخاب شدند. پیشران های باقیمانده با به کارگیری تکنیک کپراس و در نظر گرفتن سه شاخص شدت اهمیت، میزان قطعیت و میزان تخصص خبرگان، اولویت بندی شدند. برای وزن دهی به شاخص ها، روش بهترین-بدترین استفاده شد و شاخص میزان قطعیت (542/0)، بیشترین وزن را داشت. نهایتا خروجی کپراس نشان داد که پیشران های ریسک های سرمایه گذاری در کشور، وضعیت بازار سرمایه در ایران و محدودیت های قانونی و شرعی در حوزه تامین مالی و سرمایه گذاری، به ترتیب دارای بالاترین اولویت از نظر اثرگذاری روی آینده روش های تامین مالی صنعت نفت بودند.

    نتیجه گیری

    پیشنهادهای پژوهش، با توجه به پیشران های اولویت دار ارایه شدند. مهم ترین پیشنهادهای این پژوهش عبارت بودند از: توجه به ماهیت ریسک های پروژه برای انتخاب روش تامین مالی مناسب، بهبود بازار سرمایه برای ورود سرمایه گذاران خارجی، رفع موانع قانونی و تعدیل محدودیت های شرعی برای تشویق سرمایه گذاری و تامین مالی پروژه ها، حمایت از فین تک ها توسط موسسات مالی سنتی و نهایتا تلاش ذی نفعان دیپلماسی برای رفع تحریم ها و محدودیت های خارجی..

    کلیدواژگان: پیشران، تامین مالی، آینده، روش تامین مالی، صنعت نفت
  • حمیدرضا جعفری، حسین وظیفه دوست*، حمیدرضا سعیدنیا، کامبیز حیدرزاده صفحات 101-114

    تحریم های اعمال شده بر صنعت نفت کشور در سال های اخیر و مشکلات پیش روی فروش نفت خام و فرآورده های آن و کاهش سهم بازار و درآمد حاصله از آن در سطح منطقه ای و بین المللی، توجه به توسعه صادرات فرآورده ها و مشتقات نفتی را افزایش داده است. هدف پژوهش حاضر ارایه مدل توسعه صادرات فرآورده های نفتی است. این پژوهش از نوع کیفی و با به کارگیری رویکرد داده بنیاد نظام مند و به کمک تاکتیک تحلیل محتوای پنهان انجام شده و جهت جمع آوری داده ها با چهارده نفر از خبرگان صنعت نفت کشور که با رویکرد غیراحتمالی و به صورت گلوله برفی با پروتکل مشخصی در این مطالعه شرکت نموده اند، مصاحبه عمیق انجام شد. تحلیل داده در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی به کمک نرم افزار MaxQDA20 انجام گرفت و سپس مدل کیفی پژوهش طراحی شد. بر اساس یافته های پژوهش مقوله محوری، توسعه صادرات فرآورده های نفتی است و شرایط علی در این پژوهش عوامل سیاسی، عوامل اقتصادی، جایگاه نامطلوب و توجه به اهمیت توسعه صادرات مشتقات نفتی شناسایی شدند. شرایط زمینه ای شامل عوامل زیرساختی تولید فرآورده، منابع مالی، محیط کسب وکار، عوامل سازمانی، کیفیت محصول می باشند. شرایط مداخله گر نیز شامل دولت، تحقیقات بازاریابی، رقبا، دانش مدیریت، نظام بازاریابی، عوامل فناوری، آموزش، تبلیغات و رویه های اداری است. راهبردها شامل کنار گذاشتن تفکر خام فروشی نفت، بازنگری در استراتژی های صنعت نفت، کاهش دخالت دولت در صادرات فرآورده های نفتی، چابک سازی ساختارهای تصمیم گیری توسعه صادرات، حمایت از بخش خصوصی، مدیریت مصرف سوخت در کشور، تسهیل گری دولت در تامین مالی، توسعه پالایشگاه ها و پترو پالایشگاه ها از طریق سرمایه های مردمی، توجه به شیوه های نوین بازاریابی، پایین آوردن سود صادرات حاصل از فروش نفت خام می باشد و در نهایت پیامدها، شامل کاهش وابستگی به درآمدهای نفت خام، کاهش اثرات تحریم ها، کاهش وابستگی به اقتصادهای جهانی، افزایش درآمدهای ارزی، ایجاد ارزش افزوده بالاتر، کاهش امکان رصد معاملات، رشد فناوری در کشور، بهبود روابط تجاری با منطقه و افزایش اشتغال است.

    کلیدواژگان: توسعه صادرات، صنعت نفت، نظریه داده بنیاد
  • خشایار میش مست هراتی، سید علیرضا موسوی*، کامبیز حیدرزاده هنزایی، محمدعلی عبدالوند صفحات 115-133

    کسب وکار تجاری هوشمند مبتنی بر بلاک چین، سیستمی است هوشمند در بستر بلاک چین که با استفاده از آن، داده های خام و بلااستفاده شرکت های تجاری شناسایی وطی فرایندی سیستماتیک، به اطلاعات ارزشمند جهت بالا بردن سوددهی در بازار رقابتی تبدیل و میان همه اعضای یک شبکه به اشتراک گذاشته می شود. هدف از این مقاله، واکاوی پیشایندها و پیامدهای کسب وکار تجاری هوشمند مبتنی بر بلاک چین با استفاده از رویکرد مرور نظام مند پیشینه است. این پژوهش به روش کیفی و بر اساس مرور نظام مند و سیستماتیک پیشینه انجام شد. در فرایند بررسی سیستماتیک، تعداد 538 مقاله دربازده زمانی 2010 تا 2021 شناسایی که با مطالعه دقیق متن مقالات انگلیسی و فارسی توسط اساتید دانشگاه و خبرگان، 33 مقاله شمول تشخیص داده شد. روابط متغیرها در این واکاوی سیستماتیک بر اساس عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر، استراتژی و پیامدها، شناسایی و دسته بندی شدند. در این پژوهش کسب وکار تجاری هوشمند مبتنی بر بلاک چین به عنوان پدیده مرکزی شناسایی گردید و مهم ترین عوامل علی موثر بران، بلوغ فناوری، فناوری نرم تجاری، حکمرانی دیجیتال، بازاریابی دیجیتال، زیست بوم کارآفرینی دیجیتالی، بلاک چین، اتوماسیون رباتیک فرایندها، قرارداد هوشمند، اینترنت اشیا، کیفیت وب سایت، آنالیز پیشرفته اطلاعات مشخص شدند

    کلیدواژگان: کسب وکار تجاری هوشمند، بلاک چین، مرور نظام مند پیشینه
|
  • MohammadHassan Zare *, Ali Talayeminaei Pages 1-18

    The present study examine the impact of export diversity on income distribution. This study investigate the selected developing countries during 2013 to 2017. Export diversification index is used for measuring export diversity and gini coefficient is used for measuring income distribution. The model is estimated in panel data framework using feasible generalized least squares method. The results of the present study show that with increasing export diversity, gini coefficient decreases and income distribution improves. Also, per capita income, human capital, foreign direct investment and trade openness have a negative and significant effect on gini coefficient and the effect of industrialization on g gini coefficient is insignificant. According to the results, developing countries can improve income distribution by moving towards export diversification.

    Keywords: Export Diversification, Gini Coefficient, Income Distribution, Developing Countries, Panel Data
  • Mohamadreza Abedin *, MirAbdollah Hosseini Pages 19-34

    In economic, investment and trade dimensions, India has a dynamic and growing position in the international economy. With the formation of a trade cooperation agreement, especially a preferential trade agreement between Iran and India, significant non-economic, economic and trade benefits can be achieved. This study aims to provide answers to the questions of the state of bilateral trade between Iran and India, and in the past decade, have the changes in bilateral trade been due to the effect of diversion or the creation of trade? The main purpose of this article is to evaluate the development of bilateral trade between Iran and India. For this purpose, criteria such as “estimation of trade capacity” and “calculation of trade creation and diversion” for the development of bilateral trade during the period 2020-2010 have been assessed and evaluated. According to calculations, Iran’s export capacity to India is equivalent to $B21, which according to the current amount of exports, about 88.6% of this potential has not been realized. Also, 90% of these goods are intermediate and about 10% are consumer goods, which have average tariffs of 9.5% and 28.6%, respectively; It seems that the reduction of India’s tariffs within the framework of the preferential trade agreement could pave the way for an increase in Iran’s exports to India. Also, the results show that the increase in the share of bilateral trade between Iran and India was not in line with the development of Iranian trade, and the development and deepening of bilateral trade did not lead to the development of Iranian trade. The analysis of the results shows that the lack of development of bilateral trade is due to the trade structure of Iran, and at present the possibility of developing bilateral trade between Iran and India seems weak. Of course, by upgrading Iran’s economic-commercial structure, it will be possible to take advantage of bilateral trade and economic-commercial convergence.

    Keywords: Preferential Trade Agreement, Requested Goods by Iran, India
  • Mehdi Khademi *, Fateh Gaderyani, Shiva Nosrati Pages 35-60
    Consumption of intended goods has become a pervasive social issue, and its impact on shaping customers' trust and attitudes continues to be debated by thinkers of consumer behaviors. The reception of goods similar to the original commodity is not limited to price subject or ostentatious consumption, but the intertwined network of behavioral and perceptual variables underlies it in a postmodern analytical framework. This study analyzes the roots of this issue and then empirically studies the effect of attitude functions from four perspectives, knowledge function, social-adjustive function, ego-defensive function, and social adjustment on consumers' purchase intention based on Katz's theory. The research method is quantitative, and the data collection tool in the survey is a questionnaire. To achieve the research objectives, a sample of 318 consumers who have consciously purchased fake products in Tehran. The article used hierarchical regression and structural equation modeling (SEM) in data analysis. Attitudinal functions have a negative and significant effect on counterfeit product evaluation, and the evaluation of consumers' purchases as a mediating variable affects the intention to purchase counterfeit products. There is no denying the fact that it is, in a way, shaping a new reality in consumer markets; therefore, brand managers can moderate its effects on their business to some extent by analyzing attitudinal functions and purchasing values.
    Keywords: Attitude Functions, Evaluation of Purchase of Counterfeit brand, Intention to Purchase Counterfeit Brand
  • Roza Taati, Abdolhamid Ebrahimi *, Hameed Raza Saeednia, Zahra Alipour Darvishi, Mohammad Taleghani Pages 61-80
    Demonstrating social responsibility in companies' business activities is equally valuable for advancing social and business goals. The aim of this study was to present the model of corporate social responsibility in the field of green marketing from the perspective of consumers of organic products. The research is qualitative and the research method is based on data. The tool used to collect the data was an interview. The statistical population of the study included managers and experts of companies producing organic products with a social responsibility and green marketing approach. The theoretical method was used for sampling until the theoretical saturation was reached and finally 14 people were interviewed. Data analysis was performed through coding in three stages open, axial, and selective coding. From the results of data coding, 83 concepts, and 26 categories were identified. The research model according to the dimensions of the data-based approach, causal conditions (acceptance of social responsibilities, social culture, public acceptance of social activities, health orientation in business, and responsibility of community members), the main phenomenon (healthy production, environmental protection, implementation of social responsibility, environment-based marketing And social marketing), contextual conditions (business environment, customer's brand image, trust in organic brands and affiliation with organic brands), intervening factors (adherence to ethics, customer payments and value of organic products), strategies (respect for stakeholders' rights, Customer relationship management, green marketing development, social action transparency, and brand equity) and outcomes (improved green and organic purchasing, customer satisfaction, sustainable business development, and business success) were presented.
    Keywords: Social Responsibility, Green Marketing, Brand Attachment, Organic Products
  • Ali Golahmadi, Hossein Izadi *, Hossein Jahangirnia, MohammadReza Pourfakharan Pages 81-101
    Objective

    The oil industry is one of the key drivers in the economy of Iran and the world. Every year, many projects are defined and implemented in this industry. Without proper financing and the use of efficient financing methods, the success of this industry for the exploration, production, profitability and development of the value chain is impossible. The future of financing and its methods are completely changing under the influence of financial technology and new trends. Therefore, the present study seeks to identify the drivers that affect the future of financing methods in the oil industry.

    Method

    The present study is applied in terms of orientation and a quantitative multi method from a methodological point of view. In this study, two quantitative methods of Best-worst and Copras were used to analyze the data. The theoretical community consisted of managers and senior experts in the field of financing oil projects. The sample size in this study was 10 people and sampling was done by judgment. To collect research data, three questionnaires of expertise, pairwise comparison and prioritization were used.

    Results

    At first, research drivers were extracted using analytical literature review. Twenty-five drivers were screened using Binominal test and eight drivers were selected for final prioritization due to a significance coefficient of less than 5%. The remaining drivers were prioritized using the Copras technique, taking into account the three indicators of severity, degree of certainty, and expertise. The best-worst method was used to weight the indices and the degree of certainty index (0.542) had the highest weight. Finally, Copras analysis showed that the drivers of investment risks in the country, the situation of the capital market in Iran and legal and sharia restrictions in the field of financing and investment, respectively, had the highest priority in terms of influencing the future of financing methods of the oil industry.

    Conclusion

    Research proposals were presented with respect to important drives. The most important suggestions of this study were: considering the nature of project risks to choose the appropriate financing method, improving the capital market for foreign investors, removing legal barriers and adjusting legal restrictions to encourage investment and project financing, supporting fintechs by traditional financial institutions and finally, the efforts of diplomacy stakeholders to resolve foreign sanctions and restrictions.

    Keywords: Driver, Financing, Future, Financing Method, Oil Industry
  • Hamidreza Jafari, Hosein Vazifehdust *, Hameed Raza Saeednia, Kambiz Heidarzadeh Pages 101-114

    The sanctions imposed on the country’s oil industry in recent years, the problems facing the sale of crude oil and its products, and the decrease in market share and income from it at the regional and international levels have increased attention to the development of the export of oil products and derivatives. The current research aims to provide a model for the development of oil products export. This research is of a qualitative type, using the data approach of the systematic foundation and with the help of the hidden content analysis tactic, and to collect data with 14 experts of the country’s oil industry who participated in this study with a non-probability approach and the form of a snowball with a specific protocol. An in-depth interview was conducted. Data analysis was done in three stages open, central, and selective coding with the help of MaxQDA20 software and then the qualitative research model was designed. Based on the research findings, the main category is the development of the export of petroleum products. The causal conditions in this research were political factors, economic factors, unfavorable positions, and attention to the importance of the export development of petroleum products. Background conditions include infrastructural factors of product production, financial resources, business environment, organizational factors, and product quality. Intervening conditions also include government, marketing research, competitors, management knowledge, marketing system, technological factors, training, advertising, and administrative procedures. The strategies include abandoning the idea of selling crude oil, revising the strategies of the oil industry, reducing the government’s involvement in the export of petroleum products, making the decision-making structures of export development more agile, supporting the private sector, managing fuel consumption in the country, facilitating the government in the financing, and developing refineries. and petro-refineries through people’s capital, paying attention to new marketing methods, reducing export profits from the sale of crude oil, and finally, the consequences include reducing dependence on crude oil revenues, reducing the effects of sanctions, reducing dependence on global economies, increasing foreign exchange earnings, Creating higher added value, reducing the possibility of monitoring transactions, growing technology in the country, improving business relations with the region and increasing employment.

    Keywords: Export Development, Oil Industry, Grounded theory
  • Khashayar Mish Mast Harati, Seyyed Alireza Mousavi *, Kambiz Heidarzadeh Hanzaei, Mohammad Ali Abdolvand Pages 115-133

    Blockchain-based smart business is a blockchain-based intelligent business system that identifies raw and unused data of companies in a systematic process, into valuable information to increase profitability in a competitive market, and among all members of a network. Will be shared The purpose of this paper is to analyze the antecedents and implications of blockchain-based smart business using a systematic background review approach. This research was conducted by qualitative method based on systematic and systematic background review. In the process of systematic review, 538 seafaring articles were identified from 2010 to 2021, and by carefully studying the text of English and Persian articles by university professors and experts, 33 articles were identified. Variable relationships in this systematic analysis based on causal, contextual, intervening, strategy and consequences factors, identification and Were categorized. In this study, blockchain-based smart business was identified as a central phenomenon and the most important causal factors, technology maturity, business soft technology, digital governance, digital marketing, digital entrepreneurial ecosystem, blockchain, process robotics, smart contract, Internet of Things Website quality, advanced data analysis were identified.

    Keywords: Smart Business, blockchain, Systematic Background Review