فهرست مطالب

مجله حقوق خصوصی
پیاپی 41 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجتبی قاسمی*، محمد روشن، محمدرضا فرهنگ صفحات 291-302

    پژوهشگران در این نوشتار به دنبال ارایه یک تحلیل اقتصادی از وضع حق ثبت بر مازاد مهریه از مهرالسنه بودند. به ‏زعم طراحان این ایده، مهریه بالا مانعی بر سر راه ازدواج مردان است و شکل‏ گیری آن منجر به بروز هزینه‏ های اجتماعی می شود و با اعمال حق ثبت بر مهریه‏ بالا باید مانع از شکل ‏گیری آن و ایجاد نظم عمومی شد. تمرکز بر منفعت زوج در این طرح و نادیده گرفتن زوجه، که پیش از این به دلیل کارکردهای عرفی و اقتصادی و حقوقی مهریه بالا از آن منفعت کسب می‏کرد، در ‏عمل می‏تواند منجر به آشفتگی بازار ازدواج و بر هم خوردن نظم عمومی و افزایش هزینه‏ های اجتماعی نسبت به قبل شود. ساختار انگیزشی ناشی از وضع حق ثبت بر مهریه می‏تواند به افزایش جایگزینی مهریه با شروط ضمن عقد نظیر گرفتن وکالت در طلاق توسط زن، تنصیف دارایی‏ های مکتس به پس از ازدواج، توافقات مهریه‏ای خارج از نکاح که قابل رصد توسط محاکم نباشد، و حتی ورود به بازارهای رقیب ازدواج، مانند هم باشی شود. علاوه بر رسیدگی غیر تخصصی به دعاوی خانواده، به دلیل تبدیل احتمالی مهریه به یک تعهد حقوقی دیگر، همه موارد پیش‏گفته با افزایش هزینه ‏های مبادلاتی ازدواج می‏توانند به افزایش متوسط سن در اولین ازدواج و کاهش احتمال باروری منجر شوند.

    کلیدواژگان: باروری، حق ثبت، مهریه، نرخ ازدواج، هزینه‏های مبادله
  • مهدی کارچانی*، میرقاسم جعفرزاده صفحات 303-319
    ثبت و انتشار قرارداد لیسانس علامت ابزاری است که نظام های حقوقی با هدف تضمین امنیت معاملات و حمایت از اشخاص ثالث مقرر کرده اند. دیدگاه کشورها درباره شرایط ثبت، از جمله متقاضی و مدارک لازم و محتوای قرارداد، یکسان نیست و همین موضوع تفاوت نظرگاه کشورها را در زمینه آثار ثبت قرارداد از جمله امکان انتساب استفاده لیسانس گیرنده به مالک، حق لیسانس گیرنده بر طرح دعوی نقض، وضعیت معاملات معارض مالک رقم زده است. با این حال، فصل مشترک این دیدگاه ها را می توان «قابلیت استناد به قرارداد در برابر اشخاص ثالث» دانست. در نوشتار حاضر، در کنار ضرورت های ثبت، شرایط و آثار ثبت لیسانس در پرتو معاهده سنگاپور، مقرره علامت تجاری اتحادیه اروپا، و حقوق ایران بررسی شده و با استفاده از یافته ها تلاش شده دیدگاه قانون گذار در قانون سال 1386 و «طرح حمایت از مالکیت صنعتی» سال 1400 در خصوص تدوین نظام ثبتی بایسته برای قراردادهای لیسانس علامت نقد و بررسی شود. در پایان نیز پیشنهاد مناسب ارایه خواهد شد. بر اساس یافته های این نوشتار، لزومی به ثبت رسمی قرارداد لیسانس احساس نمی شود و ترجیح این است که قراردادهای لیسانس عادی، هم از سوی لیسانس دهنده هم از سوی لیسانس گیرنده، بدون الزام به ارایه همه مفاد قرارداد، در اداره مالکیت صنعتی قابل ثبت باشند.
    کلیدواژگان: حق طرح دعوی، سند رسمی، قابلیت استناد در برابر ثالث، کنترل کیفیت، معاهده سنگاپور
  • منصور امینی، اکبر اصانلو* صفحات 321-336

    در صورت عدم  تحقق شرط تعلیقی، طبق بند 3 ماده 1304-6 قانون مدنی فرانسه، فرض می شود که «تعهد» هرگز وجود نداشته است. با این حال، بند اخیر سرنوشت «عقد» را مشخص نکرده است. در صورت عدم  تحقق معلق علیه، دکترین کلاسیک برای آن اثر قهقرایی قایل بودند.ولی بخش عظیمی از دکترین معاصر عدم  حصول آن را فاقد اثر قهقراییمی دانندو با نهاد انتفای« . اما این توجیه با تعارضی در درون خود مواجه است: از یک سو، در صورت عدم  تحقق معلق علیه، فرض می شود تعهد هرگز به وجود نیامده است و از سوی دیگر گفته می شود عقد منتفی است. از آنجا که انتفاء ضمانت اجرای عقدی است که به صورت معتبر منعقد می شود و سپس یکی از «عناصر اساسی» خود را از دست می دهد،پس می تواند عمل حقوقی را هرگز به وجود نیامده است را خدشه دار کند . در حقوق ایران، قانون مدنی فاقد هرگونه حکمی در این خصوص است. رویه قضایی نیز تصمیم روشنی اتخاذ نکرده است. در دکترین هم به قدر کافی به سرنوشت قرارداد در صورت عدم  تحقق معلق علیه پرداخته نشده است و معمولا از ضمانت  اجرای بطلان و انفساخ سخن به میان می آید. ولی به نظر می رسد بهتر است به جای بطلان یا انفساخ در حقوق ایراننیز نهاد «انتفای» عقد به عنوان سرنوشت عمل حقوقی در صورت عدم  حصول معلق علیه مورد شناسایی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انتفای قرارداد، عدم تحقق شرط تعلیقی، عقد معلق
  • عبدالحسین شیروی*، منصوره اشراقی صفحات 337-349
    فساد در غالب مصادیق، از جمله رشوه، در دنیای تجارت بین الملل فعلی بسیار رایج و توام با آسیب های بسیار جدی برای اقتصاد کشورهای درگیر است. این موضوع نه تنها سبب شده کشورهای مختلف پیشگیری و مبارزه با این پدیده را در دستور کار خود قرار دهند، بلکه جامعه جهانی نیز بی کار نمانده و اقداماتی، از قبیل تنظیم اسناد بین المللی در مبارزه با این پدیده شوم، ترتیب داده است. این موضوع بر قدرتمند بودن قانون به مثابه یک ابزار در پیشگیری و مبارزه با فساد دلالت دارد. با این حال، از همه ظرفیت های قانون استفاده نشده است. این در حالی است که بین وضعیت بهتر یک کشور در مواجهه با فساد و استناد کمتر به ضمانت  اجرای بطلان در مواجهه با قرارداد مبتنی بر فساد ارتباط مستقیمی به نظر می رسد. این موضوع فرضیه ناکارآمدی ضمانت اجرای بطلان قرارداد مبتنی بر فساد را مطرح می سازد. با همین پیش فرض، با روش کتابخانه ای، در نوشتار حاضر به دنبال پاسخ به این سوال خواهیم بود که آیا اتخاذ ضمانت اجرای بطلان قرارداد مبتنی بر فساد ارتباطی با رتبه پاکی یک کشور دارد؟ در این نوشتار خواهیم دید که کشورهای با رتبه بهتر، برخلاف کشورهای پرفساد، به حفظ این قراردادها تمایل دارند.
    کلیدواژگان: ابطال، بطلان، فساد، قرارداد مبتنی بر فساد
  • راحیل آذر، حانیه ذاکری نیا، سید علی علوی قزوینی* صفحات 351-367
    هدف

    افراد با هدف اجرای قرارداد برای انعقاد آن وقت و هزینه صرف می کنند. تجویز فسخ قرارداد با هر پیشامدی با وجود ضمانت اجراهای متعدد دیگر در جهت جبران خسارت ضربه سنگینی را به زندگی اقتصادی و اجتماعی افراد و اقتصاد جوامع وارد می کند. حفظ قرارداد از گذشته مطرح بوده؛ ولی گسترش روابط تجاری با شرایط خاص امروزی سبب تغییر رویکرد در ارتباط با این موضوع در اسناد بین المللی شده است و حفظ قرارداد را یک اصل کلی حقوقی در کنار سایر اصول به شمار آورده است. این در حالی است که در حقوق ایران نبود این نگاه مبنایی در موضوع مورد بحث، علاوه بر اینکه سبب وضع موادی مخالف با این اصل در قانون شده است، باعث شده به اصل ابقای قرارداد به عنوان اصل کلی حقوقی نگریسته نشود؛ اصلی که به وسیله آن بتوان مقررات را تفسیر و خلاهای قانونی را برطرف کرد. محققان در این نوشتار به دنبال آن اند که ابتدا از آثار اعمال این اصل و توجهی که اسناد بین المللی به این اصل داشته اند به ضرورت وجود این اصل و تفاوت آن با اصل لزوم پی ببرند و بعد به بررسی تعارضات و نقایصی که در قانون ایران در این زمینه وجود دارد، با ارایه پیشنهاد، بپردازند.

    روش

    این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی از طریق تحلیل مواد مربوطه و روش های تحلیل حقوقی با مطالعه تطبیقی در اسناد بین المللی انجام شد.

    نتیجه

    اصل ابقای قرارداد نهادی متفاوت از اصل لزوم و مهم ترین مکانیسم استحکام معاملات است. همچنین، مطالعه تطبیقی در اسناد بین المللی، با توجه به آثار مثبت اقتصادی اعمال این اصل در قراردادهای تجاری، ضرورت نگاه مبنایی به ابقای قرارداد را در حقوق ایران خاطرنشان می کند که این خود در مقام قانون گذاری در حقوق قراردادها سبب اصلاح موادی در قانون مدنی می شود، در مرحله اجرا و تفسیر قواعد حاکم بر قراردادها سبب تفسیر دقیق تر و رفع خلا های قانونی می شود، و در نهایت سبب تفسیر قراردادها به نفع اثربخشی قرارداد می شود.

    کلیدواژگان: اصل ابقای قرارداد، امنیت قراردادی، تسهیل تجاری، قراردادهای مالی، گردش سرمایه
  • حمید کبیری شاه آباد*، محمد عیسائی تفرشی صفحات 369-386
    از سال 1395 ماده 24 قانون احکام دایمی برنامه های توسعه کشور و قبل از آن ماده 107 قانون برنامه پنجم توسعه منشا شناسایی نهاد گروه اقتصادی با منافع مشترک در نظام حقوقی کشور ایران محسوب می شود. نهاد یادشده که بر اساس ماده مورد اشاره از جمله مشارکت های فاقد شخصیت حقوقی محسوب می شود دارای قواعدی برای تشکیل، اداره، انحلال، و تصفیه است. در این نوشتار، پس از بررسی تاریخچه قانون گذاری این نهاد در کشور و مقایسه آن با سایر مفاهیم مشابه، با روش توصیفی  تحلیلی، مقررات ماده یادشده صرفا از جهت اداره و ساختار مدیریت آن و بر اساس مبانی فقهی و قواعد حقوقی تحلیل شده و ابعاد مختلف آن  از جمله مجمع اعضا و قواعد آن، مدیریت گروه و موضوعات مربوطه، سود و زیان حاصل از فعالیت و نحوه تقسیم آن  تبیین و سعی شده نواقص و ابهامات ماده یادشده با تحلیل های منطقی بر اساس مقررات عقد شرکت موضوع قانون مدنی و قواعد عمومی جبران شود. همچنین، در هر قسمت و حسب مورد به مقررات آیین نامه جامعه اروپا در خصوص گروه اقتصادی با منافع مشترک اروپایی و قانون تجارت فرانسه نیز اشاره شده و مقایسه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: سود و زیان، گروه اقتصادی با منافع مشترک، مجمع اعضا، مدیریت گروه
  • محمد صالحی مازندرانی*، فرهاد بیات صفحات 387-400
    اجرای کامل و صحیح فرایند انتقال بانکی وجه، با هدف وفای به عهد، هرچند رافع مسیولیت بانک است، ملازمه‏ای با برایت ذمه بدهکار ندارد. رافعیت مسیولیت بانک مبتنی بر اصل جدایی یا استقلال بانکی وجه از تعهدات پایه است؛ یعنی تعهد بانک صرفا اجرای صحیح دستور پرداخت است و مسایل حقوقی پیرامونی ارتباطی به بانک ندارد. هدف از پژوهش حاضر برطرف کردن ابهامات و خلاهای قانونی و همچنین زمینه تصویب قانون جامع در حقوق داخلی است که به شیوه توصیفی  تحلیلی انجام گرفت. مسیله مورد بررسی در نوشتار پیش رو این است که چگونه می‏شود اجرای انتقال بانکی رافع مسیولیت بانک باشد اما ملازمه‏ای با برایت ذمه نداشته باشد؟ در پاسخ به سوال یادشده به موجب اصول و قواعد حاکم بر حقوق ایران و قانون نمونه انتقال اعتبار بین المللی اثبات خواهد شد عدم مسیولیت بانک مبتنی بر اصل جدایی یا استقلال انتقال بانکی وجه از تعهدات پایه است، یعنی تعهد بانک صرفا اجرای صحیح دستور پرداخت است و مسایل حقوقی پیرامون تعهد پایه، که دستور پرداخت در جهت اجرای آن صادر شده است، ارتباطی به بانک ندارد، و علت عدم ملازمه میان تحقق انتقال بانکی وجه و برایت ذمه انتقال دهنده در این است که وفای به عهد در قالب انتقال بانکی وجه، علاوه بر اجرای صحیح انتقال وجه، مستلزم شرایط دیگری نیز هست.
    کلیدواژگان: انتقال الکترونیکی، انتقال بانکی، انتقال بانکی وجه، انتقال وجه، تعهد پایه
  • اسماعیل نعمت الهی* صفحات 401-414

    یکی از مسایل مهمی که در حوزه مسیولیت مدنی قراردادی مطرح می شود تعیین مقدار خسارت در مواردی است که مقرره قراردادی یا قانونی در مورد تعیین مقدار خسارت وجود ندارد. در این گونه موارد می توان با توجه به هدف از پرداخت خسارت و مبنای آن تا حد زیادی مسیله مقدار خسارت را حل وفصل کرد. پرداخت خسارت ناشی از نقض قرارداد ممکن است درصدد قرار دادن زیان دیده در وضعیت پیش از قرارداد یا وضعیت فرضی وی پس از اجرای قرارداد باشد. در برخی از آرای قضایی کشورمان هدف از پرداخت خسارت قرار دادن زیان دیده در وضعیت پس از اجرای قرارداد معرفی شده است و برای تحصیل این هدف به مبانی مختلفی مانند اصل جبران کامل خسارت استناد شده است. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی و با مراجعه به آرای قضایی و دسته بندی و بررسی آن ها درصدد تبیین این مطلب است که توسل به این مبانی نوین مصون از انتقاد نیست. در عوض، دو مبنای فقهی اتلاف و تسبیب می توانند در این زمینه مورد استناد واقع شوند.

    کلیدواژگان: اصل جبران کامل خسارت، اعتماد مشروع، انتظار مشروع، نقض قرارداد
  • محمد شکری* صفحات 415-426

    قابلیت نظارت پژوهشی و فرجامی از موارد مهم و تعیین کننده در سرنوشت دعاوی و از جمله دعاوی خانواده با موضوع خاتمه رابطه زوجیت است. این آرا شامل حکم طلاق، الزام به طلاق، بطلان عقد نکاح، فسخ نکاح، و آرای با موضوع مضی و بذل مدت است. حکم طلاق در مفهوم اعم اصل طلاق، الزام به طلاق، و موارد دیگر را در بر می‏گیرد. عبارت قانون آیین دادرسی مدنی در باب فرجام‏خواهی از طلاق موجد ابهام در قابلیت فرجام احکام غیر از اصل طلاق است. نتیجه این ابهام ایجاد اختلاف در رویه دادگاه ها و پاسخ به آن صدور رای وحدت رویه مبنی بر تعمیم حکم قانون یادشده به همه دعاوی طلاق بود. قانون حمایت خانواده حکم الزام به طلاق را گاه حکم طلاق نامیده است. قانون حمایت خانواده مصوب بعد از رای وحدت رویه در خصوص گواهی عدم امکان سازش موجد مفهومی ناهماهنگ با رای دیوان و ایجاد تردید در امکان فرجام‏خواهی از این گواهی عدم امکان سازش و به نوعی تکیه گاه قانونی برای نظر مخالف رای وحدت رویه است. بر اساس مفهوم مواد مربوطه گواهی عدم امکان سازش قابل تجدید نظر ولی غیر  قابل فرجام‏خواهی است. حکم بطلان و فسخ نکاح با توجه به مالی بودن قابل تجدیدنظرخواهی و اگر مربوط به اصل آن ها باشد قابل فرجام‏خواهی است.

    کلیدواژگان: پایان زوجیت، تجدیدنظرخواهی، فرجام‏ خواهی، نکاح
  • علی محمد یثربی قمی* صفحات 427-435
    در پژوهش پیش رو یکی از قواعد مهم فقهی مطالعه شده، ادله آن در کتاب و سنت و عقل و اجماع مورد استناد قرار گرفته، آرای فقیهان در این زمینه مطرح شده، و به نتایجی در زمینه حل تعارض احکام دینی و مذهبی و حتی قوانین موضوعه دست یافته است. بر اساس قاعده الزام، نه تنها پیروان ادیان و مذاهب را می توان بر باورها و مستلزماتشان الزام کرد، بلکه می توان در اعمال خود در آنجا که به آن ها مرتبط می شود نیز آثار صحت را بر اعمال ایشان جاری ساخت. نکته دیگر اینکه ادله قاعده مشعر به عموم است و سیره عقلا التزام به قوانین موضوعه بشری در ارتباط با یک دیگر را در بر می گیرد. از دیگر یافته های این مطالعه این است که قاعده یادشده با استناد به کتاب نیز قابل استنتاج است. فقیهانی هم چون شیخ طوسی، ابن ادریس، علامه حلی، سید علی طباطبایی، فیض کاشانی، مراغی، و نراقی در موارد فراوان به قاعده استناد کرده اند. شمار روایات مرتبط با قاعده نیز چندان هست که وثوق به صدور روایت حاصل شود؛ به ویژه بر مبنای کسانی که در حجیت خبر واحد وثوق به صدور را کافی می دانند. الزام، صرف نظر از دیدگاه باز یا بسته فقیهان در ابواب مختلف فقهی مورد توجه بوده است و اگر به قاعده الزام هم قانع نشویم، می توان از دو قاعده نزدیک به آن بهره برد که یکی قاعده مقاصه نوعی و دیگر قاعده اقرار و احترام است. مقاصه بر دو نوع است: اول، مقاصه شخصی که بین دو شخص ایجاد می شود؛ دوم، مقاصه نوعی که معارضه و مقاصه بین مسلمین و مشرکین است، نه بین فردی با فرد دیگر که هم درباره ملزم جاری است هم درباره ملزم. گفتنی است این مقاله در چارچوب فقه سنتی و پویا و با روش توصیفی  تحلیلی سامان یافته است.
    کلیدواژگان: ادیان، الزام تعامل، حقوق موضوعه، مذاهب
  • عباس میرشکاری*، فاطمه ثابت قدم صفحات 437-449

    حقوق عصب‏شناختی، به عنوان دانش میان‏رشته‏ای حقوق و علوم اعصاب، گرایشی جدید از علم حقوق محسوب می‏شود که تاثیر مغز انسان بر پدیده‏های حقوقی منتج از رفتار وی را بررسی می‏کند. استفاده بدون قید و شرط از این علم در محاکم ممکن است موجب نقض سه مصداق برجسته از حقوق شخصیت ، یعنی حق بر حریم خصوصی، حق بر تمامیت جسمانی، و حق بر تصویر شود. حال، جای این پرسش است که اگر منفعت عمومی اقتضا داشته باشد که درون مایه ذهن اشخاص ولو با نقض حقوق شخصیت آن ها واکاوی شود باید جانب کدام یک را گرفت: حقوق شخصیت یا منفعت عمومی؟ در پاسخ به این پرسش، اگرچه قاعدتا منفعت عمومی ترجیح دارد، به دلیل فقدان نص در امکان تحدید آزادی‏ های فردی و نیز احتمال سوء‏استفاده دولت‏ها جانب حقوق شخصیت مرجح است. در این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه‏ای و به روش تحلیلی  توصیفی سعی می‏شود به تاثیر حقوق شخصیت بر حقوق عصب‏ شناختی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: حقوق شخصیت، حقوق عصب ‏شناختی، رفع تزاحم، نوروتکنولوژی
  • ناهید پارسا* صفحات 451-466

    هوش مصنوعی می تواند فواید بی شماری برای بشریت داشته باشد که یکی از آن ها خودروهای تمام خودران هستند. این پژوهش به طور خاص و موردی به مسیولیت مدنی یادگیری عمیق هوش مصنوعی در خودروی تمام خودران می پردازد. آن گاه که هوش مصنوعی در خودروی تمام خودران مطابق با دستورهای ارایه شده توسط تولیدکننده یا توسعه دهندگان نرم افزار عمل نمی کند و هوش مصنوعی خارج از چارچوب دستورالعمل خود، مطابق با یادگیری عمیق (تقویتی)، عمل می کند چه کسی مسیول خواهد بود؟ چگونه می توان، با تکیه بر قواعد عام مسیولیت مدنی، هوش مصنوعی یا دست اندرکاران آن را مسیول دانست؟ پس از بررسی و تعمق و غور در قوانین، پی می بریم که افراد متعددی از جمله طراح نرم افزار، تولیدکننده خودروی خودران، و ناظر فنی ممکن است مسیول شناسایی شوند و نتایج این پژوهش نشان دهنده به روز نبودن و تقصیرمحور بودن نظام مسیولیت مدنی ایران در خصوص مسیولیت مدنی دست اندرکاران هوش مصنوعی است.

    کلیدواژگان: تولیدکننده، مسئولیت مدنی، هوش مصنوعی، یادگیری عمیق
|
  • Mojtaba Ghasemi *, Mohammad Roshan, MohammadReza Farhang Pages 291-302

    This paper purports to analyze imposing registration fees on that part of Mahr higher than a certain level (Mahr Sunnah) from an economic perspective. The proponents of this plan believe that high Mahr is a main obstacle for young men’s marriage, and in the case occurring, it can lead to various kinds of social costs. So, it should be deterred by imposing a tax on it. This plan only considers the benefits of one part of marriage (men) and ignores the benefits of the other side (women). So, it can disturb the marriage market and leads to other kinds of social costs that might be even relatively higher. The incentive mechanism of this plan encourages the substitution of Mahr by other provisions in the marriage contract such as asking for divorce right by women, marital properties equal division, out-of-formal wedlock arrangements that are non-recognizable by the law as Mahr, and even leaving the marriage market for other counterparts such as cohabitation; all of them rise the transaction costs of marriage and might increase the average age at first marriage and decrease the likelihood of fertility.

    Keywords: fertility, mahr, Marriage rate, registration fee, transaction costs
  • Mahdi Karchani *, Mirghasem Jafarzadeh Pages 303-319
    Recordal of a trademark license is an instrument established by legal systems to ensure the security of transactions and protect third parties. Perspectives of countries on registration requirements, including the applicant, the required documents and the content of the contract are not the same. This leads to differences in the views of countries on the effects of recordal, including use of a mark on behalf of the holder, the licensee’s right to sue  and the status of opposing trademark transactions; However, the commonality of these views can be described as “Effects vis-à-vis third parties”. In the present article, While analyzing the requirements and effects of recordal of trademark license under the Singapore Treaty, the EU Trademark Regulation and Iranian law, using the findings, an attempt has been made to criticize the “Industrial Property Protection bill” regarding the development of appropriate registration system for trademark licenses. According to this article, there is no need to register a trademark license in a notary public, and the license must be recordable by both the licensor and the licensee without having to provide all the provisions of the contract in the Industrial Property Office.
    Keywords: Effects vis-à-vis third parties, Notarial deed, quality control, Right to sue, Singapore treaty
  • Mansour Amini, Akbar Osanlou * Pages 321-336

    By virtue of Clause 3 Article 3, 1304-1306 French Civil Code, if a suspensive condition fails, the obligation is deemednever to have existed. Nevertheless, this Article falls short of specifying the fate of the contract. If suspensive condition fails, the classical doctrine will give it a retroactive effect. The main part of the contemporary doctrine, however, justifies the non-retroactivity of non-fulfilment of a suspensive condition with reference to the lapse of the "caducité" contract. This justification suffers from a paradox in its reasoning. On the one hand, if the condition fails, the obligation is deemed never to have existed, on the other hand, the contract is said to be a lapse. As the lapse of contract is a sanction for a contract which has been validly formed and later one of its "essential elements" disappears, it cannot prejudice a juridical act deemed never to have existed. Iranian law insufficiently stipulates the fate of the contract if suspensive condition fails, and there is a frequent reference to the sanction for nullity and dissolution. However, it would be better to recognize the lapse in the Iranian law for the non-fulfilment of condition in a suspensive condition.

    Keywords: conditional obligation, Lapse, Non-fulfillment of the suspensive condition
  • Abdolhossein Shiravi *, Mansoureh Eshraghi Pages 337-349
    In the current world of international trade, corruption in the form of various instances, including bribery, is very common and is accompanied by very serious damage to the economies of the countries involved. This issue has not only caused the countries of the world to put prevention and fight against this phenomenon on their agenda, but also the international community has not been idle and has taken measures such as drafting several international documents. This emphasizes on the strength of the law as a tool in preventing and combating corruption. But unfortunately, it has not been used all the capacities of it such as private dimension. This is while there seems to be a relation between a country s purity rating and the guarantee of law enforcement it uses in the face of a contracts provided by corruption. With this premise, in this article, we will use the library method to answer the question of whether guaranteeing the annulment of these contracts can lead to a reduction in corruption.
    Keywords: corruption, contracts provided by corruption, Nullity, voidability, Transparency International
  • Rahil Azar, Haniyeh Zakerinia, Seyyed Ali Alavi Qazvini * Pages 351-367
    Objective

    One of the general principles governing contracts is the principle of permanence of contract; people spend time and money to conclude the contract with the purpose of executing it; Prescribing the termination of the contract with any event despite the guarantee of many other executions in order to compensate for the damage, brings a heavy blow to the economic and social life of individuals and the economy of societies. Preservation of the contract in the past has been mentioned, but the expansion of commercial relations with special conditions today has caused a change in the approach towards this issue in international documents and has considered permanence of contract as a general legal principle along with other principles; This is despite the fact that in Iranian law, the absence of this basic view on the subject under discussion, in addition to that, has led to the introduction of articles in the law that are exactly against this principle. It caused permanence of contract to not be considered as a general legal principle ; The principle by which regulations can be interpreted and legal deficiencies can be removed. In this article,we are trying to understand the necessity of this principle and its difference from the principle of necessity,not from the basics,which are a series of general cases,but from the effects of the application of this principle and the attention that international documents have paid to this principle.And then we will examine the conflicts and defects that exist in Iran's law in this field .

    Methodology

    It is descriptive-analytical through the analysis of relevant materials and legal analysis methods with comparative study in international documents.

    Conclusions

    The result of this research is that the principle of permanence of contract is different from the principle of necessity, And that it is the most important mechanism of transaction strength. Also, a comparative study in international documents, considering the positive economic effects of applying this principle in commercial contracts, reminds us of the necessity of a basic look at the permanence of contract in Iranian law which itself, in the legislative position of contract law, causes the amendment of articles in the civil law, In the stage of implementation and interpretation of the rules governing contracts, it causes more accurate interpretation and elimination of legal defects and ultimately causes the interpretation of contracts in favor of the effectiveness of the contract.

    Keywords: capital circulation, contractual security, financial contracts, principle of permanence of contract, trade facilitation
  • Hamid Kabiri Shahabad *, Mohammad Issaei Tafreshi Pages 369-386
    Since 2016,Article 24 of the Law on Permanent Provisions of the Country's Development Plans and before that Article 107 of the Law on the Fifth Development Plan have been considered as the source of identifying the economic interest group in the Iranian legal system. The institution,which according to the mentioned article is considered as a partnership without legal personality,has a framework and rules for formation,management, liquidation and liquidation. In this article, after examining the history of legislation on this institution in the country and comparing it with other similar concepts,by descriptive-analytical method,the provisions of this article are analyzed solely for the administration and management structure of this and based on jurisprudential and legal rules. And its various dimensions, including the members' assembly and its rules,group management and related issues, and finally the profit and loss of the group's activities and how it is divided,examined and explained, and tried to address the ambiguities of the article with Reasonable analysis should be compensated according to the rules of the company contract subject to civil law and general rules. Also, in each section and as the case may be,Council Regulation on the European Economic Interest Grouping and the French commercial law have been mentioned and compared.
    Keywords: Economic Interest Group, Members' Assembly, Group Management, Profit, Loss
  • Mohammad Salehi Mazandarani *, Farhad Bayat Pages 387-400
    Complete and correct implementation of the bank transfer process, with the aim of performing of obligation, although it removes the responsibility of the bank; However, it has no correlation to acquittal the debtor. The purpose of the research is to resolve legal ambiguities and loopholes, as well as the context of passing a comprehensive law in domestic law.  And the research method is descriptive and analytical. The question is, how can the implementation of the bank transfer relieve the bank of its responsibility, yet it has no correlation to acquittal the debtor? In this study we will prove, in accordance with the principles and rules governing Iranian law, the International Law on Transfer of Credit, as well as the US Commercial Uniform Law and other international regulations and documents Non-liability of the bank is based on the principle of separation or independence of bank transfer of funds of the basic obligations, That is the bank's obligation is merely the correct execution of the payment order, and the legal issues surrounding the basic obligation for which the payment order was issued are not related to the bank; And the reason for the discharge between the realization of the bank transfer of funds and the discharge of the transferor is that the fulfillment of the obligation in the form of bank transfer of funds, in addition to the correct implementation of the transfer of funds, requires other conditions.
    Keywords: bank money transfer, electronic transfer, bank transfer, original obligation
  • Esmail Nematollahi * Pages 401-414

    Damages for breach of contract may pursue one of the two purposes to place the injured party in a position that he expected to from performance of the contract, or to place him or her in a position that he was in before the contract was entered into. In some decisions of Iranian courts, the purpose of damages for breach of contract is to place the injured party in a position he would have after the performance of the contract, but to achieve this goal, various principles such as the principle of full compensation and legitimate reliance and expectation have been resorted. This article, after mentioning and categorizing some decisions, seeks to explain that resorting to these principles is not immune to criticism and the necessary mechanisms to invoke them have not yet been developed in our country. Instead, two traditional principles of etlaaf (direct destruction) and tasbib (indirect destruction), with some qualifications, could be used in this regard.

    Keywords: breach of contract, legitimate expectation, legitimate reliance, principle of full compensation
  • Mohammad Shokri * Pages 415-426

    The possibility of appeal and appellate supervision is one of the important and decisive cases in the fate of lawsuits, including family lawsuits, related to the termination of marriage. these decisions include decree of divorce, obligation to divorce, annulment of marriage contract, annulment of marriage and decisions on the subject of the expiration or forgiveness period of the temporary marriage. the decree of divorce, in the general concept of the principle of divorce, includes the obligation to divorce and other cases. the wording of the Civil Procedure Law regarding the appeal of divorce creates ambiguity in the ability to appeal judgments other than the principle of divorce. the result of this ambiguity is the creation of differences in the procedure of the courts and the response to that is the issuance of a supreme court decision (as a unified judicial precedent). It was based on the generalization of the aforementioned law to all divorce cases. in the family protection law, the decision to compel divorce is sometimes called a divorce decree. family support law approved after the supreme court decision as a unified judicial precedent regarding the certificate of impossibility of compromise, it creates a concept inconsistent with the judgment of the court and the possibility of appellate supervision from certificate of the impossibility of compromise faces doubts and decisions contrary to the decision of the Supreme Court as a single judicial record have some kind of legal support. according to the concept of the relevant articles, the certificate of impossibility of compromise can be appeal, but it is non-impossibility to appellate supervision. the decree of void and termination of marriage can be appealed due to the financial nature and if it is related to their substance, it can be appealed to the supreme court.

    Keywords: Appeal, Appeal to the Supreme Court, Marriage, termination of marriage
  • Ali Mohammad Yathrebi Qomi * Pages 427-435
    In the following research, one of the important rules of jurisprudence has been studied, its proofs have been cited in the Book, Tradition, Reason, and Consensus, and the opinions of jurists have been presented in this regard, and results have been reached in the field of conflict resolution of religious rulings and even topical laws. According to the rule of obligation, not only the followers of religions and denominations can be required to adhere to their beliefs and requirements, but also the effects of correctness can be applied to their actions where it is related to them. Another point is that the proofs of the rule are connected to the public and the way of thinkers also includes adherence to the subject laws of human beings towards each other. Another finding of this study is that the mentioned rule can be deduced by referring to the Book. Jurists such as Sheikh Tusi, Ibn Idris, Allameh Helli, Seyyed 'Ali Tabatabaie, Feiz Kashani, Maraghi and Naraqi have cited the rule in many cases. The number of hadiths related to the rule is also high enough to trust the issuance of the narration, especially on the basis of those who consider it sufficient to trust the issuance of a single report. Obligation has been considered in different jurisprudence chapters, regardless of the open or closed point of view of jurists, and if we are not satisfied with the rule of obligation, we can use two rules close to it, one is the rule of compensation and the other is the rule of acknowledgment and respect. The compensation is of two types: first, personal compensation that is created between two people; Second, general compensation is a kind of conflict and compensation between Muslims and polytheists, not between one person and another person, which is performed about both the obligator and the obligated. It should be mentioned that this article is organized in the framework of traditional and dynamic jurisprudence and with a descriptive-analytical method.
    Keywords: Requirement of interaction, Religions, Subject Rights, Denominations
  • Abbas Mirshekari *, Fatemeh Sabetghadam Pages 437-449

    Neurolaw, as an interdisciplinary knowledge between law and neuroscience, is considered a new Branch in legal science that examines the impact of the human brain on the legal phenomena resulting from his behavior. Unconditional use of this science in courts may violate three important examples of personal rights, the right to privacy, right to physical integrity and right to image. Now, the question is, if the public interest requires that the content of people's minds be analyzed, even though it violates their personality rights, which side should be taken: personality rights or public interest. In response to this question, although in principle, the public interest is preferred, but due to the lack of an explicit text in the possibility of limiting individual freedoms and the possibility of government abuse, the side of personality rights is preferred. In this research, using library resources and analytical-descriptive method, we try to study the impact of personality rights on neurolaw.

    Keywords: Conflict resolution, Neurolaw, Neurotechnology, Personality Right
  • Nahid Parsa * Pages 451-466

    Artificial intelligence can have countless benefits for humanity, one of which is fully self-driving cars. With the entry of various branches of information technology, it is necessary to provide its non-technical infrastructure, such as explaining the legal aspects of the upcoming issues. Artificial intelligence can have countless social benefits, but at the same time, they may cause harm. The requirement for proper protection of consumers is that before the introduction of new technology along with the preparation of road infrastructure and legal infrastructure, it is also reviewed and modified. This research specifically and case-by-case deals with the civil responsibility of deep learning of artificial intelligence in a fully self-driving car. Who will be responsible when the AI in the self-driving car does not act according to the instructions given by the manufacturer or software developers, and the AI acts outside the framework of its instructions, according to deep (reinforcement) learning? How can artificial intelligence or those involved be held responsible by relying on the general rules of civil responsibility? After examining and pondering the laws, we find that several people, including the software designer, the self-driving car manufacturer, and the technical supervisor, may be identified as responsible, and the results of this research show that they are not up-to-date and blame-oriented. Iran's civil liability system is related to the civil liability of artificial intelligence operators.

    Keywords: civil liability, Loss Compensation, Manufacturer, self-driving car