فهرست مطالب

مجله حقوق خصوصی
پیاپی 42 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابراهیم عبدی پور فرد*، محمدرسول سوری صفحات 1-13

    ماهیت و موضوع ضمان در اسناد تجاری از مسایل مورد اختلاف نظام های حقوقی تابع کنوانسیون های ژنو و نظام های کامن لایی است که موجب شده احکام و آثار این ضمانت در سیستم های حقوقی مختلف متفاوت باشد. در حقوق ایران، در مورد ماهیت و چیستی موضوع ضمان و مسایل ناشی از آن، همانند امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه از ضامن، اختلاف نظر وجود دارد. بر اساس نتایج این پژوهش، اثر اصلی ضمانت در سند تجاری ایجاد تعهد مستقل برای ضامن با وجود بقای دین در ذمه مدیون اصلی است و موضوع تعهد ضامن «تادیه شدن ورقه تجاری» است که فی نفسه ارزش مالی دارد. این موضوع با امتناع یا قصور متعهد اصلی در پرداخت ورقه تجاری از دست داین می رود و در نتیجه بر عهده کسی که وقوع آن را تضمین کرده است قرار می گیرد و آن گاه ذمه ضامن به «قیمت الاداء»، که معادل ارزش دین است، مشغول می شود و در فرض عدم تادیه وجه سند تجاری از سوی متعهد اصلی سند تجاری ضامن او باید بها و ارزش دین را به قیمت روز اداء پرداخت کند که در شرایط تورمی شامل اصل مبلغ اسمی دین و خسارت کاهش ارزش آن می شود.

    کلیدواژگان: ضمان، سند تجاری، ضامن، التزام به تادیه، خسارت تاخیر تادیه
  • عبدالحسین شیروی*، محمدحسین حسنخانلو صفحات 15-30

    تامین انرژی پایدار یکی از دغدغه‏های اصلی دولت هاست. محدود بودن منابع فسیلی، ملاحظات زیست محیطی و تامین امنیت انرژی دولت ها را به سمت تدوین برنامه‏ها و سیاست‏های صرفه جویی یا کارآیی انرژی سوق داده است. از آنجا که اجرای پروژه‏های صرفه جویی یا کارآیی انرژی بدون تامین منابع مالی امکان پذیر نیست و دولت ها نیز توانایی تامین مالی این پروژه ها را ندارند، در این نوشتار تامین مالی مبتنی بر صرفه جویی مصرف انرژی در حقوق ایران مورد نقد قرار می گیرد و بررسی می شود که ضوابط حاکم در حقوق ایران تا چه حدودی توانسته بستر حقوقی مناسبی برای جذب سرمایه‏گذاری یا تامین‏ منابع مالی برای چنین طرح هایی ایجاد کند. در این پژوهش، این نتیجه حاصل شد که تامین منابع مالی مبتنی بر صرفه جویی نسبت به سایر روش ها از امتیازات زیادی برخوردار است. اما باید ضوابط حاکم بر بازار انرژی به طور عام و قوانین و مقررات حاکم بر این روش به طور خاص مورد تجدید نظر قرار گیرد و با لحاظ تجربه کشورهای دیگر اصلاح و تکمیل شود.

    کلیدواژگان: تامین مالی، شرکتهای خدمات انرژی، کارآیی انرژی، گواهینامه صرفه جویی انرژی
  • محسن صادقی، سارا مولاپناه*، مائده صفری صفحات 31-44
    حفاظت از حقوق مالکیت فکری همواره دغدغه پدیدآورندگان بوده است. با وجود قوانین داخلی و کنوانسیون های بین المللی، ابعادی از حقوق مالکیت فکری همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارند. در ایران، در سال های اخیر، حمایت از حقوق مالکیت ‏فکری مورد تاکید قرار گرفته و از آنجا که سالیانه دعاوی متعددی در این حوزه مطرح می‏شود به نظر می‏رسد یکی از عوامل نبود سامانه جامع اطلاعاتی است که منجر به تشتت آرا و صدور برخی آرای ناموجه شده است. همچنین رویه‏ها حاکی از ناکارآمدی برخی دستگاه‏های ذی‏ربط در پیگیری قراردادهای مالکیت فکری است. در نوشتار حاضر به این موضوع پرداخته می شود که آیا می توان بلاک‏چین را برای حفاظت از حقوق مالکیت فکری به کار گرفت و این امر چگونه میسر خواهد شد. استفاده از بلاک چین در زمینه حقوق مالکیت فکری باعث می‏شود از سیستم تحقیقی استفاده و نوعی نظام جامع اطلاعاتی ایجاد شود که در آن زنجیره مالکیت به صورت تغییرناپذیر قابل مشاهده باشد. در نوشتار پیش رو ابعاد این موضوع بر اساس روش کیفی و با استفاده از ابزار کتابخانه‏ای بررسی می شود و نخست مفاهیم و مبانی و سپس شیوه های به کارگیری بلاک‏چین در حفاظت از حقوق مالکیت ‏فکری تبیین می‏شود.
    کلیدواژگان: بلاکچین، حقوق ایران، حقوق مالکیت فکری
  • مهدی حسن زاده* صفحات 45-58
    قانون آیین دادرسی مدنی اسقاط حق تجدیدنظرخواهی (ماده 333) و اسقاط حق فرجام خواهی (بند 4 ماده 369) را بیان کرده است. اما در خصوص امکان اسقاط واخواهی و اعاده دادرسی و اعتراض شخص ثالث سکوت کرده است. ضرورت، شکل، و ماهیت توافق بر اسقاط حق شکایت از رای و همچنین زمان و قلمرو اسقاط شکایت از رای از مسایل قابل بحث در این موضوع هستند که نیاز به تحلیل و بررسی دارند. تحقیق در خصوص موضوع نشان می دهد حق واخواهی و اعاده دادرسی را هم باید قابل اسقاط بدانیم؛ مگر در جایی که محکوم علیه به استناد حیله و تقلب یا جعلی بودن سند مبنای حکم درخواست اعاده دادرسی کند. اما اسقاط حق اعتراض شخص ثالث چون مستلزم اسقاط حق اساسی دادخواهی است پذیرفتنی نیست. اسقاط حق شکایت جز در واخواهی که اختصاص به واخواه دارد لازم است با توافق طرفین و در هر حال به صورت کتبی باشد و ضرورتی ندارد که توافق در قالب عقد مدنی باشد.
    کلیدواژگان: اسقاط حق شکایت از رای، اعاده دادرسی، تجدیدنظرخواهی، فرجامخواهی، واخواهی
  • عطالله بیگدلی* صفحات 59-71

    ماده 264 ق.م. ذیل عنوان اسباب سقوط تعهد شش سبب را برشمرده است. در تحلیل مواد ذیل این عنوان، دو رویکرد بین حقوقدانان وجود دارد. برخی این مواد را ضعیف و برخی قابل قبول می دانند. حقوقدانان بر آن اند که مقنن در پی جمع بین فقه با نظام فرانسوی بوده و همین امر موجب تشتت شده است. اختلاط معانی اصطلاحی این نهادها از دیگر علل است. در برابر، برخی هدف تدوین مواد را حل مسایل واقعی می دانند، نه تبعیت صرف از قالب های حقوقی.

    یافته ها

    رویکرد اول قوی تر است. قانون مدنی تلاش داشته اسباب سقوط تعهدات مبتنی بر نظریه عمومی تعهدات فرانسه و عوامل انحلال یا بی اثر شدن عقد مبتنی بر احکام فقهی را در یک ماده جمع کند. این تلاش منجر به تدوین موادی فاقد مبنا شده است. قانون مدنی فرانسه نیز از این تشتت خالی نبود. اما در اصلاحات سال 2016 میلادی به معنای اصطلاحی اسباب سقوط تعهدات نزدیک تر شد و با حذف، اصلاح، و جابه جایی اسباب سقوط تعهدات اصلاحات مهمی را در قانون انجام داد. جمع کردن بنیادین بین مفاهیم و احکام فقهی و فرانسوی دشوار است. اما حداقل قانون مدنی ایران می تواند با تفکیک مفهوم «تعهد» از مفهوم «عقد» اسباب بی اثر شدن هر یک را به صورت مجزا احصا کند.

    روش

    جمع آوری داده ها از طریق رجوع به قوانین و دکترین حقوقی کشور فرانسه و ایران انجام پذیرفته است. داده ها بر اساس روش تحلیلی حقوقی به بحث گذاشته شده و با روش مطالعه تطبیقی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سقوط تعهد در ق.م ایران، سقوط تعهد در ق.م.فرانسه، ماده 264ق.م، ماده 1342ق.م.فرانسه
  • بهرام تقی پور، رئوف سیاری* صفحات 73-87
    سازکار افشای اطلاعات شرکت های تجاری در بسیاری از کشورها از یک سو از نظر موضوعی دارای محدوده مشخص است که در قوانین و مقررات تعیین شده و از دیگر سو از اصول متعددی پیروی می کند که مهم ترین آن ها اصل به موقع بودن، اصل صحیح بودن، و اصل قابل درک بودن اطلاعات است. در نظام حقوقی ایران نیز این اصول پذیرفته شده است. با وجود این، اجرای آن ها در عمل با ابهامات و مشکلاتی چون محرمانگی اطلاعات، ورود ضرر به شرکت، و تعارض منافع مدیران روبه روست. به همین جهت، با توجه به اهمیت موضوع و چالش های موجود، مقاله کنونی با روش توصیفی  تحلیلی و بر اساس مطالعات کتابخانه ای به بررسی آن در نظام های حقوقی ایران و ایالات متحده امریکا پرداخته است. یافته های این مقاله بیانگر آن است که نظام حقوقی دو کشور در زمینه افشای اطلاعات قواعد مشابه متعددی دارند؛ اما در ایران قسمت زیادی از چالش های موجود در زمینه افشای اطلاعات شرکت های تجاری به ابهام یا عدم کفایت ضمانت اجراهای قانونی بازمی گردد. این در حالی است که در نظام حقوقی امریکا نظام ضمانت اجرا فاقد چنین نقیصه هایی است.
    کلیدواژگان: اطلاعات مهم، افشای به موقع، صحت اطلاعات، قابل درک بودن، تعارض منافع
  • محمدجواد عبداللهی، رضا عرب زاده*، مریم شریفی رنانی صفحات 89-103

    حمایت حقوقی از علامت تجاری در نظام های اولین ثبت موکول به ثبت علامت است. لیکن سوال مهم این است که اگر شخص بدون رعایت تشریفات ثبت از علامت استفاده تجاری کند آیا با استناد به این استفاده مقدم می تواند خواستار حمایت قانونی باشد یا خیر؟ در پژوهش حاضر که به روش توصیفی  تحلیلی انجام شده است تلاش می شود بر مبنای رویه قضایی داخلی و خارجی، حقوق موضوعه خارجی، و اسناد بین المللی به تحلیل و بررسی تلاش های نظام های حقوقی گوناگون در تعدیل رویکرد لزوم ثبت علامت از سویی و ضرورت حمایت از حقوق مکتسبه استفاده کنندگان مقدم و تلاش جهت ممانعت از گمراهی مصرف کنندگان از دیگر سو پرداخته شود. پژوهش حاضر نشان می‏دهد به رغم اینکه ثبت علامت موجد حق انحصاری است نمی توان استفاده مقدم از علامت تجاری و نیز اشتهاری، که علایم مورد استفاده در بازارهای تجاری بدان نایل شده‏اند، را به کلی از نظر دور داشت و حقوق استفاده‏کننده مقدم از علامت را صرفا به دلیل عدم رعایت تشریفات مربوط به ثبت منتفی انگاشت و در این زمینه در پی آن است که بر اساس منابع تقنینی و قضایی نظام‏های حقوقی مورد مطالعه شرایط و معیارهای اعمال حق تقدم ناشی از استفاده را برشمارد.

    کلیدواژگان: استفادهکننده قبلی، استفاده مستمر، اولین ثبت، علامت ثبت شده، علامت ثبت نشده
  • مجید عزیزیانی* صفحات 105-117
    مقصود از دعاوی ثلاث سه دعاوی تصرف عدوانی، ممانعت، و مزاحمت از حق است. قانون گذار در رسیدگی به این سه دعوا نظر به نظم عمومی، حفظ وضعیت موجود، و ضرورت اهتمام ویژه دادرس در پیمودن راه و مسیر دادرسی داشته است. قانون آیین دادرسی مدنی در مواد 158 تا 162 جداگانه به بررسی دعوای ثلاث پرداخته است و در دعوای رفع تصرف عدوانی برای حمایت از یک تاسیس حقوقی، که همان حق تصرف مادی است، به وجود آمده است. مبانی حقوقی متعددی برای دعاوی ثلاث مطرح شده است؛ از جمله: 1. حمایت از مالکیت واقعی، 2. منع احقاق حق شخصی، 3. اماره مشروعیت تصرف. در فقه امامیه چنین تاسیسی وجود ندارد. اما بر اساس اصول و قواعد فقهی موجود می توان با برخی تفاسیر قاعده ید را مبنای این دعوا به شمار آورد. ضرورت تحقیق حاضر در این است که با توجه به اعتبار روزافزون اسناد رسمی در جوامع بشری و ارتباط تنگاتنگ آن با نظم عمومی ضرورت تبیین نظریه جدید برای حمایت از مالکان رسمی در مقابل متصرفان بدون اسناد رسمی و همچنین از بین رفتن ضرورت های موجود در زمان تصویب قانون آیین دادرسی مدنی برای متصرف فعلی و حفظ نظم فعلی احساس می شوداروش پژوهش با مطالعه منابع فقهی و حقوقی همراه تطبیق با تحلیل رویه قضایی به روش کتابخانه ای به نحو تحلیلی  توصیفی و کاربردی است.
    کلیدواژگان: تصرف عدوانی، دعوی، رفع تصرف، سند مالکیت
  • زهره شیخی نژاد، علی زارع*، شهاب جعفری ندوشن صفحات 119-133
    صندوق های بازنشستگی برای آنکه قادر به ایفای تعهدات خود در برابر بیمه شدگان باشند عمدتا به سرمایه گذاری وجوه دریافتی از بیمه شدگان اقدام می کنند. این سرمایه گذاری ها می تواند داخلی یا خارج از قلمرو کشور محل پیدایش صندوق باشد که مورد اخیر می تواند به روش سرمایه گذاری مستقیم یا غیر مستقیم صورت گیرد. با توجه به اهمیت سرمایه گذاری خارجی برای صندوق های بازنشستگی، پژوهشگران در نوشتار پیش رو، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و با رویکرد تطبیقی، به بررسی ضرورت ها، روش ها، و چالش های این موضوع پرداختند و وضعیت صندوق های بازنشستگی ایران در ارتباط با هر یک از این موضوعات را بررسی کردند. یافته های این پژوهش نشان می دهد در عصر کنونی بسیاری از صندوق های بازنشستگی بر مبنای ضرورت هایی چون کاهش مخاطرات سرمایه گذاری، محدودیت بازار سرمایه داخلی، و بازدهی اندک سرمایه گذاری در بازار داخلی کشورشان مبادرت به سرمایه گذاری خارجی (عمدتا از نوع غیر مستقیم) کرده اند. با این حال، سرمایه گذاری خارجی صندوق های بازنشستگی در برخی کشورها با چالش ها و مشکلاتی مواجه است که برخی از آن ها جنبه حقوقی دارند و برخی دیگر در مسایل غیر حقوقی به ویژه مسایل اقتصادی ریشه دارند. با وجود اینکه سرمایه گذاری خارجی صندوق های بازنشستگی فعال در ایران در نظام حقوقی ایران پذیرفته شده است، به دلیل چالش های حقوقی و غیر حقوقی، این نهادهای مالی تاکنون به سرمایه گذاری خارجی اقدام نکرده اند.
    کلیدواژگان: اوراق قرضه، سبد سرمایه گذاری، سرمایه گذاری خارجی، سهام، صندوق بازنشستگی
  • حانیه ذاکری نیا* صفحات 135-152
    هدف

    امروزه گسترش فناوری‏های نوین و به‏تبع چالش‏های حقوقی آن‏ها سازگارسازی مقررات با این حوزه را می‏طلبد. از جمله این موارد فناوری هوش مصنوعی است. انتخاب سازکار مشخص و منسجم مسیولیت مدنی برای هوش مصنوعی به ‏لحاظ اجتماعی و اقتصادی حایز اهمیت است. قوانین ملی رویکردهای متفاوتی برای سازگاری با چالش‏های هوش مصنوعی دارند. در خصوص مبنای مسیولیت هوش مصنوعی، به‏ طور کلی در اغلب مقررات کشورهای اروپایی مسیولیت مبتنی ‏بر تقصیر به مثابه اصل پیش‏بینی شده ‏است.

    روش پژوهش: 

    به صورت توصیفی تحلیلی از طریق تحلیل مواد مربوطه و روش تحلیل حقوقی با مطالعه تطبیقی در مقررات کشورهای اروپایی است.

    نتیجه گیری

    مطالعه تطبیقی نشان می‏دهد که مسیولیت محض به ‏طور استثنایی برای چهار دسته مسیولیت ویژه، منطبق با هوش مصنوعی، مطرح می‏شود. با توجه به تصویب‏نامه اخیر پارلمان اروپا، که به صورت پیشنهاد به کمیسیون اروپا ارایه شده ‏است، برای اپراتورهای سیستم هوش مصنوعی پرخطر مسیولیت محض و در صورت تعدد مسیولیت تضامنی و مشترک پیش‏بینی و برای سایر سیستم‏های هوش مصنوعی مسیولیت مبتنی ‏بر تقصیر به منزله مبنا شناسایی شده است. در حقوق ایران، مسیولیت هوش مصنوعی با ماهیت مسیولیت ویژه ناشی از فعل غیر و بر مبنای استناد عرفی قابل تبیین است و در فرض تعدد مسیولان مسیولیت اشتراکی توجیه می‏شود.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، سیستم‏های پرخطر (با ریسک بالا)، مسئولیت مبتنی بر تقصیر، مسئولیت محض، هوش مصنوعی
  • سعید باغبان کندری*، سید حسین سادات میدانی صفحات 153-165
    افزایش تحریم ها طی دو دهه اخیر، به ویژه تحریم های یک جانبه، مسایل حقوقی متعددی، به  طور خاص در اختلافات قراردادی مطروحه نزد دادگاه های ملی ایجاد کرده است. این سوال مطرح است که تحریم های وضع شده توسط کشور یا نهادی به جز کشور محل استقرار دادگاه چه تاثیری بر قوانین قابل اعمال و تعهدات قراردادی مطروحه در فرایند رسیدگی به اختلافات قراردادی نزد آن دادگاه دارند؟ پر واضح است که دادگاهی که در کشور واضع تحریم مستقر است به تحریم های وضع شده توسط آن کشور توجه می کند. در چنین حالتی و در صورت تعارض تحریم ها با حقوق و تعهدات اصحاب دعوا، دادگاه در حکم نهایی خود به آن تحریم ها پایبند خواهد بود. حال آیا این دادگاه می تواند به تحریم های وضع شده از سوی کشورها و نهادهای ثالث در فرایند توصیف، تفسیر، و اعمال تعهدات قانونی و قراردادی و نهایتا صدور حکم ترتیب اثر دهد؟ در این مقاله رویه دادگاه های بریتانیا در مواجهه با موضوع تحریم ها با منشا خارجی ارزیابی شد. در نهایت مشخص شد در بریتانیا رویه قضایی واحد در این زمینه وجود ندارد. در برخی موارد حکم بر اساس ملاحظات مربوط به سیاست خارجی بریتانیا صادر شده است و به تحریم های دولت ثالث ترتیب اثر داده شده؛ اما در سایر قضایا بدون توجه به این ملاحظات به تحریم ها ترتیب اثر داده نشده است.
    کلیدواژگان: اختلاف، بریتانیا، تحریم، دادگاه ملی، قرارداد
  • احمد شهنیایی، علی عسکری نجف ابادی* صفحات 167-179
    منظور از مسیولیت امانی الزام امین در یک رابطه امانی به استرداد منافع تحصیل شده و جبران خسارت اصیل در صورت نقض تعهدات امانی است. همچنین، منظور از مدیر اعضای هییت مدیره شرکت و منصرف از مدیرعامل است. هدف این مقاله بررسی جنبه های مختلف بهره برداری مدیران شرکت ها از اطلاعاتی است که به دلیل جایگاه مدیریتی در اختیار دارند و همچنین کاستی‏های حقوقی ایران در پرتو مسیولیت‏های امانی. از این رو، مبانی حقوقی مسیولیت مدیران در شرکت های تجاری تبیین و اقسام الزامات امانی مدیران در شرکت‏های تجاری و رویکردها در مسیولیت امانی بررسی می شود. در ادامه پژوهشگران ضمانت اجرای استفاده از اطلاعات مالی را برمی‏‏شمارند و تصریح می کنند که عدم سوءاستفاده از اطلاعات نیز جزیی از الزامات امانی است و مدیران به عنوان کارمندان شرکت باید هر استفاده‏ای را که از اعمال اختیارهای مدیریت نصیبشان شده است به شرکت مسترد دارند. به همین جهت هدف از بررسی این موضوع آسیب شناسی نظام حقوقی ایران در خصوص مسیولیت امانی مدیران است.
    کلیدواژگان: اطلاعات، تعهد امانی، شرکت تجاری، مسئولیت امانی، هیئت مدیره
|
  • Ebrahim Abdipour Fard *, MohammadRasoul Souri Pages 1-13

    The nature and subject of guarantee in negotiable instruments is one of issues of legal systems subject to the Geneva Conventions and the common law systems. In Iranian law, there is different opinion regarding to it and issues arising from it, such as the possibility of claiming damages for loss of value. Based on the results of this research, The main effect of a aval, is an independent guarantee that obliged guarantor, despite the fact that the debt remains with the main debtor and that he bears responsibility of payment, and the subject of the guarantor's obligation is the "payment of the negotiable instrument", which has a financial value in itself. With the refusal or failure of the main obligor to pay the negotiable instruments, this subject is lost from the creditor's wealth, and as a result, it falls on the person who has guaranteed its occurrence and then the guarantor's liability is equal to the value of payment. Therefore, in case of non-payment of the negotiable instruments by the principal obligor, the guarantor must pay the value of the debt at the current price, which in inflationary conditions includes nominal amount of the debt and loss of its value.

    Keywords: aval, negotiable instrument, guarantor, obligation to pay, damages for loss of value
  • Abdolhossein Shiravi *, MohammadHossein Hassankhanlou Pages 15-30

    Providing sustainable energy and energy efficiency is one of the main concerns of governments. Due to the limited amount of fossil resources and environmental considerations, it is inevitable for governments to implement efficiency and energy saving policies. It is very clear that the implementation of energy saving programs will not be possible without adequate financial resources. In the other words, governments, as the main energy supplier, cannot carry out energy saving without proper financing. In this article, financing based on energy saving has been studied in Iranian law, and it examines the Iran rules and regulations and also whether Iranian law have been a suitable legal basis for attraction investors or financiers for the implementation of efficiency projects or not. In this research, it was concluded that providing financial resources based on savings has many advantages compared to other methods, but the rules governing the energy market in general and the rules and regulations governing this method in particular should be revised and modified according to the experience of other countries.

    Keywords: Energy Efficiency, Energy Saving Certificate, Energy Saving Companies, Financing
  • Mohsen Sadeghi, Sara Molapanah *, Maedeh Safari Pages 31-44
    Protecting intellectual property rights has always been of concern to creators and inventors. Despite domestic laws and certain international conventions, some aspects of intellectual property rights still remain uncertain. In Iran, the issue of intellectual property rights protection has been highlighted in the recent years. As there are several intellectual property rights claims per year it seems that one of the main reasons behind it is probably due to the lack of a management information system. In fact, a lack of such a system has led to different contradictory precedents as well as unjustified pronouncements. Furthermore, the jurisprudence reveals the inefficiency of the relevant organizations in tracking intellectual property rights. The present study analyses whether blockchain can be applied to protect intellectual property rights and how it can be implemented. It seems that blockchain has great potential in this ground. Therefore, having regarded the importance of protecting intellectual property rights in addition to the great potential of blockchain, the present paper discusses the dimensions of the issue through a qualitative research approach with library research tools. In the first section concepts and foundations and the second section, the methods of applying blockchain in protecting intellectual property rights will be surveyed.
    Keywords: Blockchain, Intellectual Property Iranian Law
  • Mahdi Hasanzadeh * Pages 45-58
    The Code of Civil Procedure has stated the waiver of the right of appeal (Article 333) and the waiver of the right of Appeal to the Supreme Court (paragraph 4 of Article 369), but has remained silent on the possibility of dismissal of  the protest and third party objection. The necessity, form and nature of the agreement on the dismissal of the right to appeal as well as the time and scope of the dismissal of the appeal are among the issues that need to be analyzed and examined. The investigation of the case shows that the right to protest and retrial should also be considered dismissible, unless the defendant requests a retrial on the basis of fraud or forgery of the document which the judgment is based.. However, the waiver of the right of third party to object is not acceptable, because it entails the abolition of the fundamental right to sue. Dismissal of the complaint, except in the protest, must be agreed upon by the parties and in any case in writing, and it is not necessary that the agreement be in the form of a civil contract.
    Keywords: Dismissal of the right to appeal, Appeal, Appeal to the Supreme Court, Retrial
  • Ataollah Bigdeli * Pages 59-71

    Article 264 of Civil Code. (Hereinafter “Civ.C”) under the title of the appurtenances of extinction of the obligations, lists 6 appurtenances. In the analysis of the articles, there are two approaches among jurists: Some consider them weak and some consider them acceptable. Jurists believe that the legislator was looking for a convergence between jurisprudence and the French system, and this caused confusion. Mixing the meanings of these institutions is one of the other causes. On the other hand, some consider the purpose of drafting Articles to solve real issues and not to simply comply with legal forms.

    Findings

    The first approach is stronger, The civil law has tried to gather the appurtenances of extinction of the obligations (based on the general theory of French obligations) and the factors for the dissolution or invalidation of a contract (Aqd) based on jurisprudence in one article. This effort has led to the compilation of baseless Article.The French Civ.C was not free from this confusion, but in the reforms of 2016, it became closer to the appurtenances of extinction.It is difficult to sum up the fundamental concepts of jurisprudence and French, but at least the Iranian Civ.C can separate the concept of "obligation" from the concept of "contract", and calculate the reasons for the ineffectiveness of each one separately.

    Method

    Data collection has been done by referring to the laws and legal doctrine of France and Iran, the data has been discussed based on the legal-analytical method and evaluated with the comparative study method.

    Keywords: extinction of the obligations in Iran Civ.C, Extinction of the obligations France Civ.C m Article 264 Civ.C m Article 1342 Civ.C of France
  • Bahram Taghipour, Rauf Sayyari * Pages 73-87
    The companies' information disclosure mechanism in many countries, on the one hand, has a particular scope in terms of the subject, which is determined by the laws and regulations, and on the other hand, it follows several principles, the most important of which are the principle of timely, correctness and comprehensibility of information. These principles are also accepted in Iran's legal system, but their implementation in practice is faced with ambiguities and problems such as confidentiality of information, loss to the company, and conflicts of interests of managers. For this reason, considering the importance of the subject and the existing challenges, the current article has investigated it in the legal systems of Iran and the United States of America with a descriptive-analytical method based on library studies. The findings of this article indicate that the legal systems of the two countries have many similar rules in the field of information disclosure; However, in Iran, a large part of the challenges in the field of information disclosure of companies is due to the ambiguity or inadequacy of the legal guarantee; This is although, in the USA legal system, the performance guarantee system does not have such defects.
    Keywords: Disclosure of information, stock, publisher, Confidentiality of information
  • MohammadJavad Abdollahi, Reza Arabzadeh *, Maryam Sharifi Renani Pages 89-103

    Legal protection of trademarks in first to file systems is subject to registration of trademarks. Yet, the important question is that if a person makes using from the trademark without complying the registration formalities, whether can he/she claim legal protection based on this prior use or not? It should be said that despite the fact that trademark registration creates an exclusive right, it is not possible to completely ignore the prior use of the trademark as well as the reputation achieved by trademarks used in commercial markets and rights of prior users cannot be denied simply because those marks are not registered. The present research tries to analyze the efforts of various legal systems in weighing and adjusting the need for trademark registration on the one hand and the need to protect the rights arising from the prior use and acquired rights of prior users and try to prevent consumers from being misled, and seeks to enumerate the conditions and criteria of applying the right of priority due to use based on the existing legislative and judicial sources of legal systems studied. The authors have considered the verdicts of domestic and foreign courts, the legal texts of countries and international documents.

    Keywords: Continuous use, First to file, Prior users of a mark, Registered Mark, Unregistered mark
  • Majid Aziziyani * Pages 105-117
    The meaning of the triple claims is the three lawsuits of forcible possession, obstruction and disturbance of the right. In dealing with these triple lawsuits, the legislator considered public order, maintaining the status quo, and the need for the special attention of the judge in following the proceedings. Contrary to its established practice, Legislator does not address the nature of the dispute and adjudication as the purpose of triple claims trial, rather, the main purpose of this trial is "settlement of dispute". By gathering and studying judgements related to the topic of this research, it was observed that there exists fundamental dissension and diversity. Most judgments 1llustrate that not only judges do not pay due attention to the purpose of adjudication, they also are ignorant of rationale behind prediction of this type of claims. The latest version of the Civil Procedure Code (adopted in 1379) supports possession regardless of whether it IS the basis of ownership - contrary to the former version that would support possession which was the basis of ownership - and so it appears that this version favors "prohibition of a personal adjudication" in prediction of triple seizure claims cases. Therefore, it can be stated that, in the current situation, the legal basis for the triple claims is "prohibition of personal adjudication" which bears aspects of public order as well as maintenance of social peace.
    Keywords: prior possession, rule of prior possession, rightful ownership, Action for ejection
  • Zohre Sheykhinezhad, Ali Zare *, Shahab Jafari Nadoshan Pages 119-133
    Pension funds in order to be able to fulfill their obligations to the insured, mainly invest the funds received from the insured. These investments can be inside or outside the territory of the country where the fund was established and the latter can be through direct or indirect investment. Considering the importance of foreign investment for pension funds, this article has investigated the necessities, methods and challenges of this issue using the descriptive-analytical method and based on library studies with a comparative approach and the situation of Iran's pension funds has been examined in relation to each of these issues. The findings of this research show that in the present era, many pension funds have started foreign investment (mainly indirect type) based on the necessity of reducing investment risks, the limitation of the domestic capital market, and the low return on investment in the domestic market of their country. However, the foreign investment of pension funds in some countries is facing challenges and problems, some of which are legal and others are rooted in non-legal issues, especially economic issues. Although the foreign investment of Iran's pension funds has been accepted in the legal system of Iran, but due to legal and non-legal challenges, these financial institutions have not made foreign investment so far.
    Keywords: pension fund, Foreign Investment, investment portfolio, shares, Bonds
  • Haniyeh Zakerinia * Pages 135-152
    Objective

    Nowadays, it is necessary to adapt regulations to the challenges of new technology. Liability policies have substantial economic and social impacts. Therefore, choosing a clear and coherent civil liability regime for artificial intelligence will be very crucial. National rules are divergent and provide varying degrees of flexibility to adjust to the challenges of AI. Fault-based liability is a general presumption in most European legal systems.

    Methodology

    It is descriptive-analytical through the analysis of relevant materials and legal analysis methods with comparative study in European documents.

    Conclusions

    The comparative analysis to choose the basis liability for AI has focused on the four general groups of situations commonly covered in national law by strict liability provisions. According to a recent European Parliament resolution submitted to the European Commission as a proposal, it has been provided a strict liability for the operator of the "high-risk" AI system. Where multiple operators are involved, they should be jointly and severally liable. Other AI systems would be subject to a fault-based liability regime. In Iranian law, the AI liability can be explained as the liability for the acts of others based on customary citation. When there are several responsible, the shared responsibility is justifiable.

    Keywords: Artificial Intelligence, Fault-based liability, strict liability, high-risk AI systems, European Union (EU)
  • Saeid Baghban Kondori *, Seyed Hossein Sadat Meidani Pages 153-165
    The increase of sanctions during the last two decades, especially unilateral sanctions, has created numerous legal issues, especially in contractual disputes before national courts. This question is raised, what effect do sanctions imposed by the country or an institution other than the country where the court is located have on the applicable laws and contractual obligations raised in the process of dealing with contractual disputes before that court? It is clear that the court located in the sanctioning country take into consideration the sanctions imposed by that country. In such a case and in case of conflict of sanctions with the rights and obligations of the litigants, the court will adhere to those sanctions in its final ruling. Now, can this court consider the sanctions imposed by third countries and institutions in the process of describing, interpreting and applying legal and contractual obligations? Therefore, in this article, the judicial practice of the UK’s courts in facing the issue of sanctions with foreign origin was evaluated. Finally, it became clear that legal procedure in this field in Britain is not unified; In some cases, the court ruled based on considerations related to UK foreign policy, and the sanctions of the third government were given effect, but in other cases, the sanctions were not given effect regardless of these considerations.
    Keywords: Contract, Dispute, National court, Sanction, United Kingdom
  • Ahmad Shahniaai, Ali Askari Najafabadi * Pages 167-179
    In this article, an attempt is made to explain the various aspects of the Company managers' use of the beneficiaries of the information they have because of their managerial position and Iran legal shortcomings in the light of fiduciary responsibilities of managers. For this reason, first, the legal bases of board of directors responsibility in commercial companies are explained. Then, the types of fiduciary requirements of managers in commercial companies and approaches to fiduciary responsibility are also examined. In the following, it lists the guarantee of implementation of the use of financial information. According to the author, non-abuse of information is also part of the fiduciary requirements, and managers as company employees must return to the company any use they have received from exercising management powers. For this reason, the purpose of examining this issue is the pathology of Iran's legal system regarding the fiduciary responsibility of managers.
    Keywords: Fiduciary responsibility, Commercial company, Board of directors, fiduciary obligation, Informatio