فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 44 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم صنیع اجلال* صفحات 1-29
    هدف

    پاسخ به این پرسش است که نقش همکاری های علمی در دستیابی به همگرایی در جهان اسلام چیست؟ برای پاسخ به این پرسش با تکیه بر چارچوب نظری همگرایی در قالب سیاست همسایگی تلاش شده است نقش همکاری های علمی-دانشگاهی در مهیا ساختن زمینه های پایدار برای گسترش همگرایی در جهان اسلام بررسی شود. 

    روش

    مطالعات اسنادی مرتبط با تحلیل و فراتحلیل اسناد است.

    یافته ها

    بیانگر آن است برقراری پیوندهای ژیوپلیتیک و ژیواکونومیک و گره خوردن سرنوشت کشورهای اسلامی به یکدیگر مهمترین نقش را در گسترش همکاری های علمی این کشورها با یکدیگر دارد.

    نتیجه گیری

    مقاله آن است که ارتقای جایگاه کشورهای اسلامی همسایه در همکاریهای علمی مستلزم برنامه ریزی در سه سطح خرد (دانشمندان)، میانی (نهاد) و کلان (دولت) است.

    کلیدواژگان: همگرایی، سیاست همسایگی، همکاری های علمی، جهان اسلام، جنوب غرب آسیا
  • ابوذر گوهری مقدم*، علیرضا بیگی، فرشاد فرهنگ صفحات 31-58
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، ارایه راهکار به منظور توسعه و تعمیق روابط ایران و عراق و کمک به دستگاه های حوزه سیاست خارجی است. همچنین رفع خلا پژوهشی در این زمینه، از اهداف فرعی این مقاله به شمار می آید.

    روش

    در این مقاله، برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش SWOT  موسوم به «سوات» با رویکرد توصیفی - تحلیلی استفاده شده است و جمع آوری اطلاعات، به صورت کتابخانه ای و اسنادی است.

    یافته ها

    از رهگذر تحولات سیاسی عراق و قرار گرفتن اکثریت شیعه در راس حکومت، فرصت های کم نظیری در زمینه روابط همکاری در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است. در کنار فرصت های موجود، تهدیدهایی نیز از ناحیه دشمنان ایران؛ همچون آمریکا در عراق وجود دارد که منافع و امنیت ملی ایران را در معرض تهدید قرار می دهد.

    نتیجه گیری

    جمهوری اسلامی ایران در حوزه عراق، با مسایل جدی و مهمی مواجه است که هریک از آن ها، به تنهایی تاثیرات راهبردی و امنیتی جدی بر کشور بر جای می گذارد. از فرصت های مهم می توان تقویت روابط و تعاملات اقتصادی بین ایران و عراق، تقدم راهبردهای استراتژیک توسعه محور بر امنیت محور و استفاده از دیپلماسی عمومی برای تقویت وحدت بین شیعیان نام برد. بروز مناقشات و منازعات قومی، مذهبی (شیعه - سنی)، مداخله و حضور بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای در جهت واگرایی بین دو کشور نیز از جمله مهم ترین تهدیدات در مسیر تعاملات جمهوری اسلامی ایران و عراق است.

    کلیدواژگان: ایران، عراق، همکاری، قوت، ضعف، فرصت، تهدید
  • فاطمه احمدی، نوذر شفیعی*، شهروز ابراهیمی صفحات 59-82
    هدف

    پژوهش حاضر، این مسیله را بررسی می کند و به دنبال پاسخ به این پرسش است که چالش ها و فرصت های مهاجرین افغانستانی در کشورهای غربی کدامند و این مسیله چه پیامدهایی را برای این افراد به دنبال دارد.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق در این پژوهش، روش نظریه زمینه ای بوده است. روش نمونه گیری، هدفمند بوده است که بر اساس آن، با 15 نفر از مهاجرین افغانستانی مقیم کشورهای غربی که قبلا در ایران زندگی کرده اند، مصاحبه انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش، بیانگر این است که مهاجرین افغانستانی کشورهای غربی، با چالش های مختلفی روبرو هستند. این چالش ها عبارتنداز: چالش های فرهنگی - اجتماعی (حس پرتاب شدگی، ناآشنایی با زبان، تفاوت های فرهنگی و نوستالژیای وطن)، چالش های اقتصادی (پرداخت مالیات و اجبار به کار، هزینه های مهاجرت) و چالش های سیاسی - امنیتی (گروه های ضدمهاجر در غرب، ناامنی مسیر و مشکل آفرینی در اروپا). آن ها همزمان فرصت هایی را نیز در اختیار دارند که عبارتنداز: فرصت های فرهنگی - اجتماعی (ادغام اجتماعی، امکان پیشرفت و ارزشمندی تنوع قومی در غرب)، فرصت های اقتصادی (مزیت های رفاهی، شرایط مطلوب کار) و فرصت های سیاسی - امنیتی (حقوق انسانی برابر، امکان شهروندی). پیامدهای این وضعیت برای مهاجرین افغانستانی عبارتنداز: تداوم ارتباط، تضعیف تعاملات درون قومی و حمایت مالی از خانواده.

    نتیجه گیری

    با وجود رضایت مهاجرین افغانستانی از زندگی در کشورهای غربی، تجربه چالش ها و محدودیت های زیاد در ایران و تعلق هویتی به افغانستان و مرزبندی های هویتی مهاجرین افغانستانی مقیم کشورهای غربی را نمی توان تک لایه ای دانست؛ بلکه زندگی و زیست جمعی آنان در ایران، افغانستان و کشورهای غربی، سبب شده است که هویت آنان، تلفیقی از جوامعی باشد که در آن زندگی کرده اند یا به آن تعلق خاطر دارند.

    کلیدواژگان: مهاجرت بین المللی، افغانستان، کشورهای غربی، هویت، نظریه زمینه ای، چالش ها و فرصت ها
  • عطاالله صالحی*، نعیما محمدی صفحات 83-104
    هدف

    پژوهش حاضر، درصدد بررسی وضعیت حقوقی دانشجویان دختر ایرانی در قالب تیوری «به رسمیت شناسی» با توجه به سه مقوله اصلی شامل: «اعتماد به نفس»، «جایگاه حقوقی» و «منزلت اجتماعی» در دانشگاه پادوا - ایتالیا است.

    روش

    این پژوهش، با استفاده از روش گروه متمرکز و نمونه گیری نظری هشت دانشجوی دختر ایرانی، به صورت گروهی و فردی مورد مصاحبه قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد، مقوله اعتماد به نفس که وضعیت حقوق فردی مشارکت کنندگان را واکاوی می کند، با مولفه هایی؛ نظیر «برچسب خوردن»، «احساس نابرابری» و «باخودبیگانگی» ارتباط دارد. مقوله جایگاه حقوقی نیز که وضعیت مشارت کنندگان را به صورت قانونی مطالعه می کند، متاثر از عواملی؛ نظیر «عدم آگاهی از قوانین»، «عدم پذیرش قوانین» و «نقض قوانین » کشور مبدا است. مشارکت کنندگان، همچنین مقوله منزلت اجتماعی را که وضعیت دانشجویان را به لحاظ حقوق اجتماعی می سنجد، با «تجربه طرد» و «فاصله اجتماعی» توصیف کردند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که اختلال در به رسمیت شناسی وضعیت حقوقی دانشجویان؛ اعم از حقوق فردی، قانونی و اجتماعی، زمینه دور زدن قوانین آزار دهنده، از طریق یک شبکه هم بسته درونی در فضای مجازی را فراهم کرده است تا مشارکت کنندگان، از فضای مجازی به عنوان سکویی برای مقاومت استفاده کنند تا منزلت اجتماعی را در درون گروه خودی بازیابی کنند.

    کلیدواژگان: دانشجویان مسلمان، به رسمیت شناسی، اعتماد به نفس، جایگاه حقوقی و منزلت اجتماعی
  • محمد نصیرزاده*، فریده محمدعلی پور صفحات 105-129
    هدف

    با پیدایش منزلت شهروندی، حاکمیت ملزم گردید تا برخورداری شهروندان از حقوق شهروندی را تضمین نماید.   پس از شکست داعش، دولت های اروپایی با این معضل مواجه شدند که با زنانی که پس از شکست داعش در اردوگاه های الهول و روژ سوریه اسکان داده شدند، چه رفتاری نمایند. هدف پژوهش حاضر این است که بر روشن تر شدن مسیولیت کشورهای اروپایی در قبال شهروندان خود در اردوگاه های الهول و روژ به طور خاص و وضعیت اضطراری حقوق بشری در شرایط فراسرزمینی به طور عام یاری رساند.

     روش شناسی:

     در این پژوهش، از روش شناسی تبیینی - توصیفی استفاده شده است. توصیفی است؛ زیرا به پیوستن زنان اروپایی به گروه داعش و تاثیرات آن بر حقوق شهروندی آن ها می پردازد و تبیینی است؛ زیرا با استفاده از نظریه آگامبن، به نتیجه علی رابطه متغیرهای مستقل و وابسته در فرضیه توجه می کند. برای گردآوری داده ها، از مقالات، کتاب ها و اسناد حقوقی استفاده گردیده است.

    یافته ها

    کشورهای اروپایی، با تعریف تروریسم به عنوان اقدامی که بنیان رابطه میان فرد و دولت را از بین می برد، از تضمین حق حیات، منع شکنجه و بازداشت خودسرانه زنان، پیوسته به داعش امتناع ورزیده اند و این امر را به فرزندان این زنان گسترش داده اند. این امر سبب شده است تا این افراد، به بدن هایی تقلیل پیدا کنند که هرگونه رفتاری با آن ها مجاز است.

    نتیجه گیری

    باوجود این که زنان پیوسته به داعش، همچنان شهروندان کشورهای اروپایی محسوب می شوند؛ مقامات این کشورها، تروریسم را به مرز سیال شهروندی تبدیل کرده اند و از تضمین حقوق متناسب با منزلت شهروندی زنانی که در اردوگاه های الهول و روژ هستند، امتناع ورزیده اند.

    کلیدواژگان: مبارزه با تروریسم، حقوق شهروندی، زنان اروپایی داعشی، اردوگاه های سوریه، نظریه آگامبن
  • فاطمه طهماسب زاده عمرانی، حسن سعیدی *، مهسا غلام حسین زاده، حسینعلی قاسم زاده، امیررضا شمسی صفحات 131-154
    هدف

    ضرورت حکومت در جامعه در هر دوره، امری نیست که شخص، گروه یا صاحب ملکی آن را انکار کند. بنابراین، با این اندیشه، چه تصویری از حکومت و احکام آن در دوره غیبت می تواند وجود داشته باشد؟

    روش

    برای پرداختن به این مسیله، بحث سلطان عادل و ظالم که در عصر سید، اندیشه ای مسلط محسوب می شد، به عنوان چارچوب نظری مطرح است. سید مرتضی، سنت فقهی جدیدی در تعامل با نظام سلطانی بنیان گذاری کرده است که از آن می توان با عنوان « فقه السلطانی» یاد کرد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که بقای حکومت های قاجار به این بوده است که فقه السلطان باعث بقای حکومت قاجار بوده هست

    نتیجه گیری

    نظریه سیدمرتضی سبب شده است تا حقوق و قوانین اسلامی در جهت همکاری با تایید حکومت موجود نوشته شود و در دوران مشروطه، علمای معاصر، قوانین را در جهت همکاری با حکومت موجود تطبیق داده اند.

    کلیدواژگان: فقه السلطان، نظام حکومتی، سید مرتضی، مشروطه
|
  • Maryam Saniejlal * Pages 1-29
    Objective

    The present study seeks to answer the question: what is the role of scientific cooperation in achieving convergence in the Islamic world? To answer this question, relying on the theoretical framework of convergence in the form of neighborhood policy, an attempt has been made to investigate the role of scientific-university cooperation in providing stable grounds for the expansion of convergence in the Islamic world.

    Method

    The research uses document studies related to the analysis and meta-analysis of documents.

    Results

    The findings indicate that the establishment of geopolitical and geo-economic ties and the tying of the fate of Islamic countries to each other play the most important role in the expansion of scientific cooperation between these countries.

    Conclusion

    The study concludes that improving the status of neighboring Islamic countries in scientific cooperation requires planning at three levels: micro (scientists), medium (institution) and macro (government).

    Keywords: Regional Convergence, Neighborhood Policy, scientific cooperation, Islamic world, Southwest Asia
  • Abozar Gohari Moghadam *, Alireza Beygi, Farshad Farhang Pages 31-58
    Objective

    The main purpose of this research is to provide a solution to develop and deepen Iran-Iraq relations and help foreign policy institutions. Also, filling the research gap in this field is one of the sub-goals of this article.

    Method

    In this article, for data analysis, the SWOT method is used with a descriptive-analytical approach, and information collection is in the form of library and documents.

    Results

    Due to the political developments in Iraq and the establishment of the Shia majority at the head of the government, the Islamic Republic of Iran has been provided with unique opportunities in the field of cooperation relations. Along with the existing opportunities, there are also threats from Iran's enemies, like America, in Iraq which threatens the interests and national security of Iran.

    Conclusion

    The Islamic Republic of Iran is facing serious and important issues in the area of Iraq, each of which alone has serious strategic and security effects on the country. One of the important opportunities is to strengthen the relations and economic interactions between Iran and Iraq, the priority of strategic development strategies based on security, and the use of public diplomacy to strengthen the unity between Shiites. Emergence of ethnic, religious (Shia-Sunni) disputes and conflicts, intervention and presence of regional and extra-regional actors in the direction of divergence between the two countries are among the most important threats in the path of interactions between the Islamic Republic of Iran and Iraq.

    Keywords: Iran, Iraq, Cooperation, strength, weakness, Opportunity, Threat
  • Fatema Ahmadi, Nozar Shafiee *, Shahrooz Ebrahimi Pages 59-82
    Objective

    The paper studies the challenges and opportunities of Afghan migrants in western countries and their impact on their lives.

    Method

    Grounded theory is the method. Using purposive sampling, semi-structured interviews have been conducted with 15 Afghan migrants residing in western countries that had the experience of living in Iran as well.

    Results

    Findings show that Afghan migrants face challenges in terms of socio-cultural (a sense of being thrown to the west, language difficulty, cultural differences, nostalgia of the homeland), economic (tax payment and forced labor, migration expenses, troublemaking in Europe), political (anti- migrant groups, insecurity of migration route). They also experience opportunities in terms of socio-cultural (social integration, possibility of progress, the value of ethnic diversity in the west), economic (welfare advantages, optimal working conditions), and political (equal humane rights, citizenship right). The impact of this new situation for migrants is: continuity of communication, weakening inter-ethnic interactions, and financial support for the families.

    Conclusion

    Despite the satisfaction of Afghan Migrants living in western countries, experience of many challenges and limitations in Iran and identity belonging to Afghanistan, the identity demarcation of Afghan migrants living in western countries can’t be considered as a single layer, but the collective life experience in Iran, Afghanistan and western countries caused that their identity be a combination of societies, they lived in or have belonging to it.

    Keywords: International Migration, Afghanistan, Western Countries, Identity, grounded theory, Challenges, Opportunities
  • Ataollah Salehi *, Naima Mohammadi Pages 83-104
    Objective

    The present study seeks to investigate the legal status of Iranian female students in the form of the theory of "recognition" according to three main themes including "self-confidence", "legal status" and "social status" at the University of Padua.

    Method

    In this study, using focus group method and theoretical sampling, eight Iranian female students were interviewed in groups and individually.

    Results

    The findings reveal that the category of self-confidence, which examines the individual rights status of participants, is related to components such as "stigma", "inequality" and "alienation". The category of legal status, which legally studies the status of consultants, is also influenced by factors such as "ignorance", "non-acceptance of rules" and "violation of laws". Participants also described the category of social esteem, which measures students' status in terms of social rights, as "experience of exclusion" and "social distance."

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that the disruption in the recognition of students' legal status, including individual, legal and social rights, has led to circumventing harassing rules through an interconnected network in cyberspace in order to participate. Users use cyberspace as a platform for resistance in order to restoring their social solidarity.

    Keywords: Muslim Students, recognition, Self-confidence, Legal Status, Social Esteem
  • Mohammad nassirzadeh *, Farideh Mohammad Alipour Pages 105-129
    Objective

    With the rise of the dignity of citizenship, government was required to ensure that citizens enjoy citizenship rights. European governments face the dilemma of deciding what to do with women affiliated to ISIS have been resettled in the Syrian camps of Al-Hol and Rouge after the defeat of ISIS. The aim of the present study helps to clarify the responsibility of European countries towards their citizens in the Al-Hol and Rouge camps in particular and the human rights emergency situation in the extraterrestrial context in order to fight against the causes of terrorism in general.

    Method

    The present study uses an explanatory-descriptive methodology. It is descriptive because it deals with European women join ISIS and influences on their citizenship rights, and it is explanatory because it uses Agamben's theory to find the causal relationship between independent and dependent variables in the hypothesis. Articles, books, legal documents and laws in library and online library materials have been used to collect and analyze the data.

    Results

    By defining terrorism as an act that undermines the fundamental relationship between the individual and the state, European countries have refused to guarantee the right to life, prohibit torture and arbitrary detention of women affiliated to ISIS, and have extended this to their children. This has led to the reduction of these individuals to bodies to which any treatment is permitted.

    Conclusion

    Despite the fact that women who affiliated to ISIS are still citizens of European countries, officials in these countries have turned terrorist into a fluid border of citizenship and have refused to guarantee the rights commensurate with the citizenship dignity of women in the Al-Hol and Rouge camps.

    Keywords: Combating Terrorism, Civil Rights, European ISIS Women, Syrian Camps, Agamben's Theory
  • Fateme Tahmasabzadeh Omrani, Hassan Saeedi *, Mehsa Gholamhosseinzadeh, Hossein Ali Ghasemzadeh, Amirza Shamsi Pages 131-154
    Purpose

    The necessity of governance in society in any period is not something that a person, group or property owner can deny. Therefore, with this thought, what image of the government and its rulings can exist during the occult period?

    Method

    To deal with this issue, the discussion of the just and cruel sultan, which was considered a dominant thought in the Sayyid era, is proposed as a theoretical framework. Seyed Morteza founded a new tradition of jurisprudence in interaction with the Sultani system, which can be referred to as "Sultani jurisprudence" and is a library method.

    Findings

    The findings show that the survival of the Qajar governments was due to the fact that the jurisprudence of the Sultan caused the survival of the Qajar government.

    Conclusion

    Syed Murtaza's theory has caused Islamic laws and laws to be written in order to cooperate with the approval of the existing government, and during the constitutional era, contemporary scholars have adapted the laws in order to cooperate with the existing government.

    Keywords: Jurisprudence of Sultan, Government System, Seyyed Morteza, Constitutionalism