فهرست مطالب

نشریه پژوهش های زبانی و ادبیات کاربردی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرش اکبری مفاخر صفحات 1-30

    بارزترین نکته آسیبشناسی در مطالعات ادب حماسی ایرانی پرداختن این پژوهشها به آثار حماسی شرق ایران با محوریت زبان فارسی و شاهنامه و عدم توجه به ادب حماسی ایران به زبانها و گویشهای دیگر است. در این مقاله برای نخستین بار با نگاهی نو ادب حماسی ایران به دو شاخه ایران باختری و خاوری در سه دوره زمانی باستان، میانه و نو تقسیم شده است؛ در دوره باستان، در دوران پادشاهی ایلام، ماد و هخامنشی با توجه به تاثیرات تمدنهای میان رودان و سکایی در شاخه باختری و ادب حماسی اوستایی در شاخه خاوری بررسی شده است. در دوره میانه، ادب حماسی پارتی و ساسانی با توجه به یگانگی روایتهای اوستایی و هخامنشی، نفوذ فرهنگ یونانی و زمینه تقسیم سپهر زمانی ادب حماسی ایران به دو شاخه الف (از کیومرث تا بهمن) و ب (از کیومرث تا یزدگرد) بازشناسی شده است که بازتاب آن به ترتیب در متون پهلوی و خداینامه ها دیده می شود. در دوره نو (پس از اسلام) ادب حماسی به دو شاخه باختری با محوریت زبان گورانی و شاخه خاوری با محوریت زبان فارسی تقسیم شده است. هریک از این شاخه ها در دو بخش عمده شاهنامه نویسی و شاهنامه سرایی در دو سپهر الف و ب بررسی و به پیرو آن حماسه های دینی، تاریخی، پهلوانی عشقی و منثور در سراسر ایران فرهنگی معرفی شده اند. در رویکرد زبان فارسی و کردی به ادبیات حماسی در سرزمینهای همسایه ایران نیز اشاره شده است.

    کلیدواژگان: حماسه، ادب حماسی، ایران باختری، ایران خاوری، فارسی، گورانی، کردی
  • محمود جعفری دهقی* صفحات 31-38

    موضوع نخستین انسان و چگونگی آفرینش آن همواره از مباحث فکری ملل و اقوام مختلف بوده و در باورها و اساطیر آنان بازتاب گسترده داشته است. در اساطیر ایرانی اگرچه گزارش های گوناگونی در طول تاریخ چندهزارساله آن مطرح شده اما در غالب متون فارسی میانه زردشتی این نسبت را به کیومرث داده اند. گاه چهره های دیگری نظیر منو، جم و جمیگ، مشی و مشیانه، هوشنگ و تهمورث نیز در این باره پیشنهاد شده اند. بررسی گزارش های فارسی میانه زردشتی که معمولا برگرفته از کتاب اوستا و سنت دین زردشتی است و کتابت آنها غالبا متعلق به اواخر عهد ساسانی و اوایل دوران اسلامی است کیومرث را به عنوان به عنوان نخستین انسان معرفی کرده و مشی و مشیانه را از نطفه کیومرث دانسته اند. این موضوع در مروری به متون مزبور نشان می دهد که متفکرین و اسطوره پردازان ایرانی در اواخر عصر ساسانی در باره نخستین انسان و خاستگاه آن همدادستان شده اند.

    کلیدواژگان: آفرینش، فارسی میانه، اسطوره، بندهش، روایت پهلوی
  • مریم شهامت قربانی*، سمیه آقاجانی کلخوران صفحات 39-56

    نویسندگان به واسطه ویژگی های شخصیتی، تجارب و پیشینه کاری خود، در هر دوره تاریخی سبک خاص خود را ایجاد می کنند. در این پژوهش، مجموعه داستان های کوتاه گلی ترقی با به کارگیری کهن الگوی نظریه «سفر قهرمان» جوزف کمبل بررسی شده است. پژوهش پیشرو مطالعهای نظری است که به شیوه پژوهش کتابخانه ای انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، مجموعه داستان های کوتاه گلی ترقی؛ شامل «من چه گوارا هستم»، «خاطره های پراکنده»، «جایی دیگر»، «دو دنیا» و «فرصت دوباره»، است. تقریبا در تمام داستان ها، نویسنده، شخصیتها را به گونه ای طراحی کرده است که به دنبال ایجاد تغییری هستند و می خواهند موقعیت خود را از آنچه نامطلوب آنهاست به مرحله مطلوب برسانند. آنها باید برای ایجاد این تغییر در خود، دیگری یا محیط پیرامونشان، تصمیمی اتخاذ کنند. شخصیت های داستانی با استفاده از ابزارهایی؛ چون سفر، یادآوری خاطرات، اجبار دیگران و موارد دیگر به نوعی از تشرف می رسند و تصمیم می گیرند امید دوباره خود را بازیابند. تصمیم ها گاه ممکن است، مانند خودکشی با ذهنیت مخاطب همخوانی نداشته باشد، اما همه در راستای خواست شخصیت داستانی و به زعم او برای رسیدن به وضعیت بهتر و تغییر شرایط است. این «تشرف» را میتوان ویژگی سبکی داستان های کوتاه گلی ترقی دانست.

    کلیدواژگان: «داستان کوتاه»، «گلی ترقی»، «تشرف»، «جوزف کمبل»، «سفر قهرمان»
  • علی صادقی منش*، احمد خواجه ایم، هستی قادری سهی صفحات 57-76

    خاقانی، یکی از شاعرانی است که در عرصه خودستایی، گوی سبقت را از دیگر شاعران ربوده است؛ قریب به اتفاق خاقانی شناسان معاصر، به این نکته معترفند که خودستایی خاقانی، از خودشیفتگی او برمی خیزد؛ البته هر کدام از این پژوهشگران، چرایی خودشیفته خواندن او را به گونه ای مختص خود تفسیر کرده اند و برخی از آنان نیز به توجیه گری این مسیله پرداخته اند. نگارندگان این جستار، در یک واکاوی توصیفی تحلیلی که بر اساس آموزه های علم روان شناسی و تطبیق آن با ادب فارسی انجام می شود، می کوشند خودشیفتگی (نارسیسیسم) را به عنوان یک اختلال شخصیتی، در شخصیت خاقانی بررسی و اثبات کنند و سپس در کاوشی روان شناختی در شعر و زندگی او که اساس آن بر نظریات آلفرد آدلر(19371870م.) استوار است علت اصلی خودستایی در شعر خاقانی را، عقده های حقارتی معرفی می کنند که پس از دوران کودکی، به شکل عقده برتری بروز یافته و از او شخصیتی خودشیفته و در نتیجه خودستا ساخته است.

    کلیدواژگان: خاقانی، خودستایی، خودشیفتگی، عقده حقارت، عقده برتری، آدلر
  • محمد ویسی*، منظر سلطانی صفحات 77-94

    نماد که در شعر نمودی از آفرینشگری شاعر است، با وارد کردن امکان دستیابی به چند مدلول در متن، راه را بر تاویل های گوناگون می گشاید و به پویایی متن یاری رسانده و امکان راهیابی به معناهای پنهان را در آن تقویت می کند. سنایی که در ادب پارسی به عنوان پایه گذار شعر نمادین عرفانی شناخته می شود، با آگاهی از گنجایش ناچیز زبان عرفی در گزاردن اندیشه های قدسی، در سروده های خود نماد را به خدمت گرفته و بدین سان افزون بر گسترش ظرفیت زبان و روا ساختن بیان معانی ژرف عرفانی، وجه زیبایی شناختی شعر خویش را نیز برتری بخشیده است. سنایی مبتکر بسیاری از نمادها به ویژه در حوزه قلندری، تغزلی و اسطوره ای است و این یادگار ماندگار در شیوه نمادگرای شعر عرفانی فارسی تاثیری بسزا گذاشته است. بدینسان با وجود آنکه شعر سنایی نخستین گام های شعر نمادین عرفانی در ادب فارسی است، نماد در دیوان او جایگاهی برجسته دارد. حال، پرسش این پژوهش این است که نماد و نمادپردازی در دیوان سنایی چه کارکردهایی دارد. نتایج به دست آمده روشن می سازد که کارکردهای نماد در دیوان سنایی را می توان در چهار حوزه کارکرد سیاسی- اجتماعی، کارکرد عرفانی و معرفتی، کارکرد روان شناختی و کارکرد زیبایی شناختی طبقه بندی کرد. سنایی در حوزه های گوناگون شعر خود با به کار گرفتن نمادهای مناسب اهداف یادشده را در شعر خویش پی گرفته است.

    کلیدواژگان: سنایی غزنوی، نماد، نمادگرایی، شعر قلندری، شعر عرفانی
  • زمان رضاخانی*، آندرانیک سیمونی صفحات 95-118

    دسته بندی و مطالعه انواع نام های جغرافیایی را رده شناسی جاینام ها می گویند. در این مقاله، کده نام های طالقان، یعنی نام جغرافیایی روستاهای این شهرستان که در شمال غربی استان البرز واقع شده، از نظر معنایی، بررسی شده است. برای ریشه یابی کده نام ها از چهار ابزار شاهد زبانی، الگوی ساخت واژی، توجیه جغرافیایی - تاریخی و شاهد معنایی استفاده شد. در این پژوهش، نه تنها از مطالعه کتابخانه ای به صورت گسترده استفاده شد، بلکه برای کشف تلفظ دقیق روستاها، برای مقایسه نام روستا با خرده جاینام های پیرامون به منظور رمزگشایی از ریشه نام ها و برای مقایسه نام ها با ویژگی های جغرافیایی روستاها، از تحقیق میدانی هم بهره گرفته شد. در بخش تحلیل ساختواژی و رده شناسی، علاوه بر نام و تلفظ هر روستا، تکواژهای هر جاینام و وجه تسمیه روستا نیز ارایه شده است. پژوهش حاضر نشان داد توصیف جغرافیایی، ریشه های آیینی و اسطوره ای، توصیف کیفی، نام های مرتبط با کشاورزی، یادجاینام و دام جاینام، به ترتیب، بیشترین نقش را در انتخاب نام روستاهای طالقان داشته است.

    کلیدواژگان: جاینام، رده شناسی، کده نام، طالقان، ریشه نام ها
  • نوذر جعفری* صفحات 119-132

    چکیدهبهرام یکی از ایزدان محبوب و مهم آریایی است که ریشه در باورهای پیش زرتشتی دارد. از زمانی که دو قوم بزرگ آریایی هندو- ایرانی در کنار هم زندگی می کردند. ایندره (ورثرغنه) خدای جنگ و پیروزی متعلق به دسته خدایان دیوه ها بود که بعدها توسط زرتشت مطرود گردید؛ اما با پالایشی که در مورد شخصیت این ایزد در دین زرتشتی صورت گرفت، ایندره در هییت ورثرغنه، (= بهرام) به عنوان خدای جنگ و پیروزی قوم ایرانی مقام خویش را بازیافت.در این پژوهش چگونگی ایفای نقش ایزد بهرام در تدوین حماسه ملی ایران موردبررسی و تدقیق قرار می گیرد. با ذکر دلایل و نشانه های تاریخی سعی شده است این موضوع مورد بحث قرار گیرد که، تدوین حماسه ملی در دوره ساسانی با تاکید بر نمادهای این ایزد در جلوه های مختلف آیینی، فرهنگی، هنری، معماری، دیوانی و نظامی صورت گرفته است.واژه های کلیدی: حماسه ملی، ایزد بهرام (ورثرغنه)، ایران، دوره ساسانی.

    کلیدواژگان: حماسه ملی، ایزد بهرام، ایران، دوره ساسانی، ایرانگرایی
  • مجید کریمی* صفحات 133-156

    شاهنامه فردوسی یکی از بزرگترین و ارزشمندترین مانداک های فرهنگ زرین ایران است. در این کتاب به داستان ها و سرگذشت های بسیاری از نیاکان خود برمی خوریم و از گذشته دور خود بسیار می آموزیم. در این میان، سروده های شاهنامه جدای از داستان سرایی های شیرین و روان و ساده، دارای داده های تاریخی از زندگانی مردمان، کشورداران و مرزهایی است که در برخی از رویدادهای گذشته پیشدادی و کیانی ایران، ارزشمند است. گفته های فردوسی در شاهنامه گاه از سرگذشت مردمان و شاهان و قلمروهایی است که هنوز درباره آن سخن گفته و صدها ارزیابی و برداشت های گوناگون از آن می شود. یکی از این نام ها، نام توران است. نامی که به سبب همانندی آوایی، از آن برداشتهای گوناگون شده است. دانای طوس، داستان توران را از زمان بخش کردن جهان ایرانی در دوران پیشدادی آغاز می کند. هنگامی که فریدون سرزمین های ایران را به سه فرزند خود و سه شاه ایرانی می دهد. ایرج فرزند بزرگ شاه سرزمین ایران می شود. فرزند دوم تور شاه سرزمین توران یا ترکان و چین می شود و سلم نیز شاه سرزمین های باختری یا روم و آنسوی روم می شود. این جستار برآن است تا با بازنمایی آنچه در شاهنامه درباره نام توران آمده است به ریشه یابی تاریخی و جغرافیایی آن بپردازد. آنگاه چگونگی پیوند نام توران با ترکان برپایه سروده های دانای طوس و همچنین گفته ها و نگرش های دیگر شاهنامه شناسان واژه توران واکاوی شده است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، تور، توران، ترک، فریدون، افراسیاب، ایران
  • علی حسن نژاد* صفحات 157-180

    غم و شادی از حالات و هیجانات آدمی است که ریشه در روان او دارد. بنا بردیدگاه های متفاوتی چون دین، فلسفه، عرفان، روانشناسی عوامل مختلفی در ایجاد این دو حالت روانی دخیلند. بر همین اساس، صاحب نظران بنابر رویکردهای متفاوت خود، تفسیرهای مختلفی را از آن ارایه مینمایند. افضل الدین خاقانی شروانی، شعر قرن ششم، که خود یکی از بزرگترین تجربت اندیشان در حوزهی علوم اخلاقی و ادبی است، در پرتو تجربیات کسب شده ناشی از حوادث به کام و ناکام مختلفی که در زندگی خود داشته، نگاه ویژهی به این دو پدیده دارد. در نظر او غم و شادی به دو دستهی کلی غم مطلوب و نامطلوب تقسیم میشود که غم مطلوب غمی است که از طرف معشوق به عاشق ارزانی میگردد. او در تبیین غم نامطلوب خود از رابطهی علی و غایی بهره میبرد. در این مقاله که با روش تحلیل محتوا صورت می گیرد، با بررسی ریشه های غم و شادی، با توجه به اشعار موجود در دیوان افضل الدین خاقانی، به عوامل ایجاد غم، عوامل برطرف کنندهی غم، نتایج و تاثیرات غم و نیز ساختشناسی مفهوم شادی پرداخته می شود. بنا بر نتایج این پژوهش، خاقانی غم های نامطلوبی که تحت شرایط و عوامل مختلفی چون هجران، دشمنان، جفای روزگار، بخت سیاه و...ایجاد می شوند. غمهایی اجتناب ناپذیر می داند. با این حال، او غم معشوق را بر هر شادی ترجیح می دهد. همچنین عواملی چون معشوق، زیبایی، وصال، دعا، دیدن طوس و...را عناصری می داند که حس شادی را در او بر می انگیزند.

    کلیدواژگان: خاقانی، شعر، قرن ششم، غم، شادی
  • معصومه رضایی* صفحات 181-192

    «دینکرد هفتم» یا «زرتشت نامه» یکی از متون پهلوی بازمانده از روزگار کهن است که در قرن سوم هجری گردآوری و بازنویسی شده است. «دینکرد هفتم» یکی از جلدهای نه گانه «دینکرد» است که به نام «دایره المعارف دین مزدایی» شناخته می شود. موضوع اصلی «دینکرد هفتم» سرگذشت دین و زندگی زرتشت است. به همین علت این کتاب منبع مناسبی برای بررسی زندگی زرتشت از منظر نقد اسطوره گرایانه است. بنابراین در این پژوهش بر آن شدیم زندگی زرتشت را بر اساس ویژگی های «کهن الگوی قهرمان» که یونگ، گورین و رانک آن را بیان کرده اند بررسی کنیم. این پژوهش با روش کیفی و مطالعه کتابخانه ای با رویکرد توصیفی تحلیلی انجام گرفته است. این حقیقت را نباید فراموش کرد که نمی توان تمام ویژگی هایی که یونگ، گورین و رانک برای کهن الگوی قهرمان مطرح کرده اند را در تمام اسطوره ها پیدا کرد. در این پژوهش به تعداد قابل توجهی ویژگی دست یافته ایم. نتایج بررسی نشان داد که می توان زرتشت پیامبر را به عنوان «انسان کامل» دین زرتشتی که وظیفه جنگ و نابودی اهریمنان را دارد به عنوان «کهن الگوی قهرمان» مطرح کرد.

    کلیدواژگان: نقد اسطوره گرایانه، دینکرد هفتم، زرتشت، کهن الگوی قهرمان، یونگ، گورین، رانک
|
  • Arash Akbari Mafakher Pages 1-30

    The most obvious point in the studies of Iranian epic literature is the focus of these studies on the epic works of eastern Iran, focusing on the Persian language and the Shahname, and not paying attention to Iranian epic literature in other languages and dialects. In this article, for the first time, Iran's epic literature is divided into two branches of Western and Eastern Iran in three periods: Ancient, Middle and Modern. In the ancient period, during the kingdom of Elam, Medes and Achaemenids, there has been investigations with regard to the influences of Mesopotamia and Scythian civilizations in the western branch and Avestan epic literature in the eastern branch. In the Middle period, Parthian and Sassanid epic literature has been recognized due to the unity of Avestan and Achaemenid narratives, the influence of Greek culture and the division of the time horizon of Iranian epic literature into two branches A (from Kiyomarth to Bahman) and B (from Kiyomarth to Yazdgerd). Its reflection can be seen in Pahlavi texts and Khodāynamē respectively. In the new period (after Islam), epic literature has been divided into two western branches centered on the Gurani language and the eastern branch centered on the Persian language. Each of these branches has been examined in the two main sections of Shahname writing and Shahnameseari in two Sepehrs A and B, and religious, historical, heroic-love and prose epics have been introduced throughout cultural Iran. In the approach of Persian and Kurdish language, epic literature in the neighboring lands of Iran is also mentioned.

    Keywords: epic, epic literature, Western Iran, Eastern Iran, Persian, Gorani, Kurdish
  • Mahmoud Jaafari Dehaghi * Pages 31-38

    The subject of the first man and how he was created has always been one of the intellectual topics of different nations and tribes and has been widely reflected in their beliefs and myths. In Iranian mythology, although there have been various reports throughout its several thousand years of history, most of the Middle Persian texts of Zoroastrianism have given this relation to Gayomarth. Sometimes other figures such as Manu,, Jam and Jamig, Mashi and Mashiane, Houshang and Tahmorath have also been suggested in this regard. Examining Middle Zoroastrian Persian reports, which are usually taken from the Avesta book and Zoroastrian religious tradition, and their writings mostly belong to the end of the Sassanid era and the beginning of the Islamic era, introduced Gayomarth as the first human and considered Mashi and Mashiane to be the offspring of Gayomarth. This topic, in a review of the aforementioned texts, shows that Iranian thinkers and mythologists at the end of the Sassanid era agreed about the first man and his origin.

    Keywords: creation, middle Persian, mythology, Bundahishn, Pahlavi Ravayat
  • Maryam Shahamatghorbani *, Somaye Aghajani Kalkhoran Pages 39-56

    Writers create their own style in each historical period due to their personality traits, experiences and work background. In this research, the collection of short stories of Goli Targhi has been analyzed using the archetype of Joseph Campbell's "Hero's Journey" theory.Leading research is a theoretical study that has been conducted in the style of library research. The scope and community of study, the collection of short stories of Goli Targhee; It includes "I'm Che Guevara", "Scattered Memories", "Somewhere Else", "Two Worlds" and "A Second Chance".In almost all the stories, the author has designed the characters in such a way that they seek to make a change and want to bring their situation from what is unfavorable to them to the favorable stage.They have to make a decision to make this change in themselves, others or their surroundings. fictional characters using tools; Because traveling, reminiscing, forcing others and other things, they reach a kind of honor and decide to regain their hope again.Decisions may sometimes not agree with the audience's mentality, such as suicide, but they are all in line with the wishes of the fictional character and in his opinion to reach a better situation and change the situation. This "tashraf" can be seen as a stylistic feature of Goli Targhee's short stories.

    Keywords: short story, Goli Targhee, honor, Joseph Campbell, Hero's Journey
  • Ali Sadeghi Manesh *, Ahmad Khajehim, Hasti Ghaderi Sohi Pages 57-76

    Khaqani praises himself more than other Iranian poets. Most contemporary researchers believe that Khaqani's self-praise is due to his narcissism. Of course, each of the researchers mentioned different reasons about Khaqani's narcissism. The authors of this research prove the narcissistic disorder in Khaqani's personality. This research is descriptive-analytical. This article is a psychological critique of Khaqani's poetry and life based on the theories of Alfred Adler. The main cause of self-aggrandizement in Khaqani's poetry is the inferiority complex, which emerged in the form of superiority complex after childhood and made him a narcissistic and self-aggrandizing character.

    Keywords: Khaqani, self-praise, Narcissism, inferiority complex, superiority complex, Adler
  • Mohammad Veysi *, Manzar Soltani Pages 77-94

    The functions of symbolic expression in Sanai's Divan'sThe symbol is the essence of literature and, due to its multidimensional nature, it opens the way to multiple interpretations, and this is the creator of dynamism and consistency in the text. Sanaii who has complained about nugatory capacity of normal language to express his theosophical reflection uses from language capacity symbol correctly to spread his poem and express sacred reflection and mendicancy contents among his successful and influential symbolisms. Although the Sanai poem is the first step in the mystical symbolic poetry in Persian literature, the symbol in the Sanai’s divan has a prominent place. Sanaii is originator of theosophical symbolic poem. His creativity in the symbolism, especially in the domain of Qalandari and mystical symbols, and the combination of elements of different genres after him, is considered by many and accepted by the poets. In this study, by using a descriptive-analytical methodology attempting to made to determine the functions of symbolic expression in the Diwan Sana'i. Based on this analysis it is possible to summarize the functions of the symbol in the Sanai divan in four areas of political-social function,mystical and epistemological work, psychological function, and aesthetic function.

    Keywords: Sanai Ghaznavi, Symbol, Symbolism, Qalandari poem, mystical poetry
  • Zaman Rezakhani *, Andranik Simoni Pages 95-118

    classification and study of different types of place names is called toponymic typology. In this article, the names of villages in Taleqan County in the north-west of Alburz Province are typologically analyzed. Linguistic analysis, comparison of morphological patterns, geographical / historical support and popularity of a semantical logic are used, as the four parameters, to carry out an in-depth study of the origin of toponyms. Not only is library research pursed in this study, but also a fieldwork is done to record the exact pronunciation of the villages, compare the village names with their peripheral micro-toponyms (for the purpose of decoding the names) and explore the geographical features of the place-names. In the section of Morphological and Typological Analysis, the name, pronunciation, morphemes and the meaning of each toponym are mentioned. The results of the present research show that geographical description, religious and mythological roots, qualitative description, agricultural names, persons and the names of livestock, in turn, have been the most popular types of place names in Taleqan.

    Keywords: Toponym, Typology, village names, Taleqan, etymology
  • Nowzar Jafari * Pages 119-132

    AbstractBahram is one of the most popular and important Aryan deities, which is rooted in pre-Zoroastrian beliefs. Since the time when two great Indo-Iranian Aryan peoples lived together.Indra (Verthraghna), the god of war and victory, belonged to the group of deities, who was later rejected by Zoroaster; But with the refinement of the character of this god in Zoroastrian religion, Indra regained his position as the god of war and victory of the Iranian people in the group of Verthraghna (= Bahram).In this research, the role of Izad Bahram in compiling the national epic of Iran is examined and verified. An attempt has been made to discuss this issue by citing historical reasons and signs The national epic was compiled in the Sassanid era by emphasizing the symbols of this deity in various religious, cultural, artistic, architectural, civil and military manifestations.

    Keywords: National Epic, Izad Bahram, Iran, Sassanid Period, Iranism
  • Majid Karimi * Pages 133-156

    Ferdowsi's Shahnameh is one of the biggest and most valuable heritages of Iran's golden culture. In this book, we come across the stories of many of our ancestors and learn a lot from our distant past. In the meantime, Shahnameh's poems, apart from sweet, smooth and simple storytelling, have historical data about the lives of people, countrymen and borders, which are valuable in some of the events of Iran's ancient and ancient past. Ferdowsi's statements in the Shahnameh are sometimes about the history of people, kings and territories that are still spoken about and hundreds of evaluations and different interpretations are made. The sage of Tous begins the story of Turan from the time of dividing the Iranian world in the Pishdadi era when Fereydun gives the lands of Iran to his three children and three Iranian kings. Iraj becomes the eldest son of the king of Iran. The second son of Tur becomes the king of Turan or Turks and China lands, and Salm also becomes the king of Western lands or Rome and beyond Rome.This essay aims to assess Turan historical and geographical roots by representing what is mentioned in the Shahnameh about the name of Turan. Then, how the name Turan is connected with Turks has been analyzed based on the poems of Ferdowsi, as well as the statements and attitudes of other Shahnameh scholars of the word Turan.

    Keywords: Shahnameh, TUR, Turan, Turk, Fereydun Afrasiab, Iran
  • Ali Hassannezhad * Pages 157-180

    Sadness and happiness are human states and emotions that are rooted in his soul. According to different points of view such as religion, philosophy, mysticism, psychology, different factors are involved in creating these two mental states. Accordingly, experts present different interpretations of it according to their different approaches. Afzaluddin Khaqani Sharvani, the poem of the sixth century, which is one of the greatest experiences of thinkers in the field of moral and literary sciences, has a special view on these two phenomena in the light of the experiences gained from various successful and unsuccessful events in his life. . In his opinion, sadness and happiness are divided into two general categories, desirable and undesirable sadness, which is the sadness that is given by the lover to the lover. In explaining his unpleasant grief, he uses a causal relationship. In this article, which is done with the method of content analysis, by examining the roots of sadness and happiness, according to the poems in Afzaluddin Khaqani's Divan, the causes of sadness, the factors that relieve sadness, the results and effects of sadness, and the construction of the concept of happiness are discussed. . According to the results of this research, Khagani is the unpleasant sorrows that are created under various conditions and factors such as migration, enemies, persecution of the times, black luck, etc. He knows that sorrows are inevitable. However, he prefers the sorrow of his beloved to any joy.

    Keywords: Khaqani, poetry, 6th century, sadness, Happiness
  • معصومه Rezaei Vand * Pages 181-192

    "Seventh Denkard" or "Zoroashtnameh" is one of the surviving Pahlavi texts that was compiled and rewritten in the third century of Hijri. " Denkard Haftom" is one of the nine volumes of " Denkard " which is called "Encyclopedia of Mazdai Religion". " Denkard Haftom" The main theme of Zoroastrian history is religion and life. For this reason, this book is a suitable source for examining Zoroastrian's life from the point of view of mythological criticism. In this research, Zoroaster's life is analyzed based on the characteristics of the "heroic archetype" expressed by Jung, Gurin and Rank. This has been done with qualitative method and library study with descriptive analytical research. We should not forget the fact that not all the characteristics that Jung, Gurin and Rank have proposed for the heroic archetype can be found in all myths. In this research, we have achieved a significant number of features. The results of the survey showed that the prophet Zoroaster can be proposed as heroic archetype

    Keywords: Archetypal criticism .Seventh Denkard, Zoroaster, Hero Archetype, Jung, Gurin, rank