فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای اقتصادی - پیاپی 10 (زمستان 1401)

نشریه پژوهش های جغرافیای اقتصادی
پیاپی 10 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • همایون مرادنژادی*، طیبه هوکری، محمد سلاورزی صفحات 1-14
    برنامه ریزی برای اشتغال و توسعه فعالیت های کارآفرینانه در مناطق روستایی، نیازمند شناخت وضعیت متغیرهای اقتصادی اجتماعی و زیست بوم کسب و کار است. با آگاهی از نشانگرهای بازار کار مناطق روستایی می توان گزینه های بهینه توسعه اقتصادی برای این مناطق را سامان داد. شواهد موجود بیانگر نامتوازن بودن بازار کار در مناطق مختلف روستایی استان ایلام است. این پژوهش باهدف سطح بندی مناطق روستایی استان ایلام بر اساس نشانگرهای کلیدی بازار کار انجام گردید. روش شناسی پژوهش، توصیفی- تحلیلی و گردآوری داده های موردنیاز به صورت اسنادی و کتابخانه ای انجام شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار های topsis، SPSS و GIS انجام گرفته است. در این پژوهش داده های تعداد 30 شاخص کلیدی اقتصادی این استان با استفاده از تکنیک های تاپسیس و تحلیل خوشه ای مورد تحلیل قرار گرفته است. نشانگرهای منفی به نشانگرهای مثبت تبدیل شده و با استفاده از مدل رتبه بندی تاپسیس، اقدام به رتبه بندی شهرستان های استان شده است. نتایج نشان داد که شهرستان های مهران و دهلران به ترتیب توسعه یافته ترین و توسعه نایافته ترین شهرستان های استان از نظر برخورداری از نشانگرهای بازار کار در مناطق روستایی بوده اند و در بین شهرستان های استان نابرابری و شکاف زیادی وجود دارد. بنابراین به جز شهرستان مهران، دیگر شهرستان های استان وضعیت بهینه ای ازنظر نشانگرهای بازار کار ندارند. این یافته نشان دهنده این موضوع است که پراکنش فرصت های شغلی در بین شهرستان ها یکسان نیست. شهرستان های دره شهر، ایوان، شیروان چرداول، آبدانان و دهلران در سطح توسعه نیافته قرار گرفته اند که نشان دهنده پایین ترین سطح برخورداری از نشانگرهای بازار کار است و شرایط نامطلوب مناطق روستایی این شهرستان ها را از نظر نشانگرهای بازار کار نشان می دهد. این سطح شامل بیشتر شهرستان های استان است. پیشنهاد می شود مناسب نبودن نشانگرهای بازار کار شهرستان های دره شهر، ایوان، شیروان چرداول، آبدانان و دهلران در دستور کار شورای برنامه ریزی استان قرار گیرد و سازوکارهای بهینه و امکان پذیر برای افزایش تخصیص اعتبارات اشتغال زا برای مناطق روستایی این شهرستان ها تدوین شود.
    کلیدواژگان: فرصت های کسب و کار، اشتغال روستایی، بازار کار روستایی
  • محمدرضا نعمتی، مهدی چراغی*، امیرحسین برخورداری صفحات 15-34

    آمارهای سازمان جهانی گردشگری نشان می دهد که گردشگری به عنوان یک بخش مهم اقتصادی به سرعت در حال رشد است و تاثیرات قابل توجهی بر توسعه فردی و اجتماعی و همچنین ارزش اقتصادی نهفته در چشم انداز درآمد و توسعه شغلی دارد. گردشگری سلامت یکی از مهم ترین بخش های بازار صنعت گردشگری است و در سراسر جهان به سرعت در حال رشد است. در همین راستا در تحقیق حاضر به شناخت عوامل موثر بر توسعه گردشگری سلامت با تاکید بر بازاریابی سبز در شهر زنجان پرداخته خواهد شد. تحقیق حاضر ازنظر نوع کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های کیفی با استفاده از ابزار مصاحبه و روش تحلیل محتوا با رویکرد تیوری داده بنیاد و با استفاده از نظرات نخبگان، کارشناسان و فعالان بخش گردشگری استان زنجان و با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی جمع آوری شده و مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است که جامعه آماری پژوهش شامل سه گروه مدیران هتل (11 نفر)، راهنمایان تور (27 نفر) و گردشگران (380 نمونه) هست، تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تی تک نمونه ای) انجام شد. یافته های مربوط به قسمت بازار و بازاریابی گردشگری استان زنجان نشان دهنده وضعیت نامطلوب این عنصر حیاتی در توسعه گردشگری استان است و نتایج نشان می دهد وضعیت محصولات گردشگری استان بنا به دلایل متعدد توان بازاریابی مناسب و مطلوب جهت جذب گردشگر در سطح توان های استان زنجان را دارا نمی باشند. یکی از معیارهای کلیدی در بازاریابی محصولات گردشگری استان معیار مالی است و همچنین اعتبار برند و سنجش آن مولفه موثری بر ارزیابی عملکرد بازاریابی در صنعت گردشگری است. جهت تحلیل و بررسی مطلوبیت شاخص های بازاریابی آمیخته از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است، بر همین اساس نتایج این آزمون نشان می دهد، پایین ترین میانگین عددی مربوط به شاخص محصول با میانگین 2/30 و شاخص شواهد و امکانات فیزیکی با میانگین 30/2 و بالاترین میانگین مربوط به شاخص های قیمت با میانگین 2/62 و مردم و کارکنان با میانگین 2/54 است. همچنین میانگین عددی بازاریابی برابر با 2/43 است.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، گردشگری مسئولانه، توسعه گردشگری، تحقیق کیفی، شهر زنجان
  • سیامک شکوهی فرد* صفحات 35-53
    اصناف نقش کلیدی در چرخه اقتصادی کشور ایفا کرده و فعالیت آن ها در ارزش افزوده بخش صنعت و معدن حیاتی است. اهمیت اصناف به عنوان بنگاه های کوچک و متوسط در ایجاد اشتغال، خلق ارزش افزوده و بهبود سیستم توزیع کالاها و خدمات در کشور  قابل توجه بوده و لذا ساماندهی و ارایه راهکارهای متناظر با آن ضروری به نظر می رسد. ازاین رو، در این تحقیق، راهکارهای ساماندهی اصناف در استان اردبیل مطالعه شده و این راهکارها برحسب درجه اهمیت، رتبه بندی شده است. برای این کار،  نمونه ‎ای به حجم 384  از میان کارشناسان، اعضا و خبرگان حوزه اصناف به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و پرسشنامه بین آن ها توزیع گردید. روایی پرسشنامه نیز به وسیله کارشناسان این حوزه تاییدشده و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (0/83) تایید شده است. بر اساس نتایج تحقیق، در سطح معناداری 5 درصد، عوامل کلان اقتصادی و محیط کسب و کار در کشور بر ساماندهی اصناف در استان اردبیل تاثیر معناداری دارند. همچنین در سطح معناداری 5 درصد می توان تاثیر مثبت و معنادار عوامل اختصاصی استان نظیر: تسریع در صدور پروانه فعالیت و مجوز کسب در استان، اعطای مشوق ها و تخفیف های مالیاتی برای صنوف و مشاغل، افزایش تخصص و مهارت نیروی انسانی به واسطه آموزش اصناف در استان، نظارت بر فعالیت اصناف و جریمه اصناف فاقد پروانه در استان و همکاری و مشارکت سایر ارگان ها از جمله شهرداری ها، سازمان بازرسی و...  با سازمان صنعت معدن و تجارت بر سازماندهی اصناف در استان اردبیل را پذیرفت. علاوه براین، به منظور تعیین اهمیت راهکارهای موجود  برای سازماندهی اصناف در استان اردبیل از آزمون فریدمن استفاده شده و یکسان بودن میانگین تاثیر راهکارهای ساماندهی اصناف در استان اردبیل در سطح اطمینان 95 درصد رد می شود. لذا می توان بیان نمود که از بعد اهمیت و تاثیرگذاری، میان راهکارهای ساماندهی اصناف در استان اردبیل تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ساماندهی، اصناف، سیستم توزیع، اردبیل
  • فاطمه السادات شمس نجفی، سعید کامیابی*، عباس ارغان صفحات 54-70
    شهر هوشمند پایدار به عنوان برآیند دو مفهوم هوشمند سازی شهر و توسعه پایدار شهری، رویکرد غالب در مدیریت شهری هزاره سوم است. نظر به اهمیت موضوع در این مقاله کوشش شده است تا الگویی برای شهر هوشمند مبتنی بر توسعه پایدار شهری در کشور فراهم شود. این پژوهش و مبتنی بر پارادایم تفسیری انجام شده است. همچنین این پژوهش از نظر هدف یک پژوهش کاربردی-توسعه ای است و از منظر شیوه گردآوری داده ها یک پژوهش توصیفی با روش پیمایشی-مقطعی است. جامعه آماری پژوهش شامل صاحب نظران دانشگاهی و نیز مدیران اجرایی مدیریت و برنامه ریزی شهری، جغرافیای شهری، فناوری ارتباطات و اطلاعات است. نمونه گیری با روش هدفمند انجام شد و با 10 نفر به اشباع نظری دست یافته شد. مقوله های زیربنایی الگوی شهر هوشمند پایدار با روش تحلیل کیفی مضمون شناسایی و روابط مقوله های زیربنایی الگوی شهر هوشمند پایدار با روش ساختاری-تفسیری تعیین گردید. انجام تحلیل کیفی مضمون با استفاده نرم افزار MaxQDA 2020 و محاسبات مدل سازی ساختاری-تفسیری با نرم افزار MicMac انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد زیرساخت های شهری هوشمند و حکمروایی هوشمند دو عنصر زیربنایی الگو هستند که بیشترین تاثیر را در ایجاد شهر هوشمند مبتنی بر توسعه پایدار دارند. به همین ترتیب از میزان تاثیرگذاری در سطوح بعد کاسته می شود و متغیرهای هم سطح یعنی تعامل متقابل باهم دارند. این عوامل با تاثیر بر هوشمند سازی حمل ونقل و تجارت های هوشمند مبتنی بر فناوری به اقتصاد هوشمند و محیط زیست هوشمند کمک می کنند. در ادامه از طریق سازه های هوشمند و مردم هوشمند می توان به توسعه پایدار شهری دست یافت و در نهایت این توسعه پایدار شهری می تواند به هوشمند سازی شهر منتهی شود.
    کلیدواژگان: زیرساخت های شهری هوشمند، حکمروایی هوشمند، اقتصاد هوشمند، تحلیل کیفی مضمون، مدلسازی ساختاری - تفسیری
  • محمد غفاری فرد*، سید احمد موسوی صفحات 71-83
    یکی از عوامل مهم در رشد و توسعه اقتصادی کشور، شناسایی ظرفیت توسعه شهرستان های مرزی کشور است به طوری که توسعه این شهرستان ها نه تنها توسعه اقتصادی کشور بلکه امنیت ملی کشور را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد. شناخت دقیق از پیشران های ایجاد ارزش افزوده این شهرستان ها باعث رشد اقتصادی این شهرستان گردیده و رشد آن ها باعث توسعه اقتصادی کشور می گردد.هدف تحقیق حاضر بررسی سنجش پیشران های رونق اقتصادی در بین شهرستان های استان های مرزی ایران (16 استان و 262 شهرستان) است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و اسنادی و داده های آن از طریق پرسشنامه و سایت مرکز آمار ایران به دست آمده است. ابتدا با توزیع پرسشنامه بین خبرگان و کارشناسان اقتصادی اهمیت ارزش افزوده چهار بخش عمده اقتصادی (کشاورزی، صنعت، معدن و خدمات) با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی مشخص شده است نتایج نشان می دهد، بخش خدمات با کسب 0/352در رتبه اول، صنعت با کسب ضریب 0/295 رتبه دوم، بخش معدن با کسب ضریب 0/206 رتبه سوم و بخش کشاورزی با کسب ضریب 0/147 در رتبه چهارم از نظر اهمیت ایجاد رشد ارزش افزوده قرارگرفته است سپس بر اساس روش مراحل هفتگانه تاپسیس شهرستان های پیشرو در رونق اقتصادی شناسایی شده اند نتایج نشان می دهد شهرستان عسلویه با گرفتن ضریب 0/476816849 در رتبه اول، شهرستان اهواز با گرفتن ضریب 0/3652.3955 در رتبه دوم و شهرستان تبریز با گرفتن ضریب 0/03812436 در رتبه سوم قرار گرفته است و همچنان شهرستان ششتمد با کسب ضریب 0/00000319812در رتبه 260، شهرستان بشاگرد با کسب ضریب 0/00000223613 در رتبه 261 و شهرستان ابوموسی با کسب ضریب 000000373277/0 در رتبه 262 یعنی آخرین رتبه قرارگرفته است. بنابراین سیاست گذاران اقتصادی جهت رونق اقتصادی در شهرستان های مرزی کشور می بایست اعتبارات بودجه ای، تسهیلات بانکی و کمک های فنی و اعتباری را جهت توسعه بخش خدمات و صنعت در شهرستان های پیشرو اختصاص بدهند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، شهرستان، تاپ سیس، تحلیل سلسله مراتبی، مرزی
  • سید رسول حسینی*، امین حاجیان نژاد، مرضیه رضوی صفحات 84-103
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مصرف انرژی تجدیدپذیر، خط مشی تجاری، رشد اقتصادی و ظرفیت زیستی بر ردپای اکولوژیکی به عنوان شاخص تخریب محیط زیست در ایران در بازه زمانی 1986 تا 2021 می باشد. بدین منظور در این پژوهش از مدلARDL برای به دست آوردن ضرایب پویا بلندمدت وکوتاه مدت، آزمون علیت تودا- یاماموتو برای بررسی مسیر علیت و آزمون تجزیه چولسکی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در بلندمدت بین متغیر ظرفیت زیستی، با ردپای اکولوژیکی رابطه مثبت وجود دارد اما به لحاظ آماری معنی داری نیست، اما بین متغیرهای خط مشی تجاری و تولید ناخالص داخلی با ردپای اکولوژیکی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. از طرفی، بین متغیر مصرف انرژی تجدیدپذیر با ردپای اکولوژیکی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. ضریب تصحیح خطای به دست آمده در این مدل نشان می دهد در هر دوره 47 درصد از عدم تعادل حاصل از بروز تکانه و منحرف شدن مدل کوتاه مدت از روند بلندمدت تعدیل شده و به سمت روند بلندمدت خود باز می گردد. یک رابطه علی دوسویه بین خط مشی تجاری و ردپای اکولوژیکی برقرار می باشد. همچنین، علیت یک سویه از خط مشی تجاری به تولید ناخالص داخلی تایید می شود. نتایج حاصل از تجزیه چولسکی نشان می دهد که شوک های نوآورانه ایجاد شده در متغیرها برای 10 دوره آتی، بدین صورت بر ردپای اکولوژیکی تاثیر می گذارند که در دوره دوم بیشترین سهم تاثیر در مقایسه با بقیه متغیرها مربوط به انرژی تجدیدپذیر به میزان 3/5 درصد است اما با گذشت زمان و در پایان دوره دهم بیشترین سهم تاثیر به ترتیب مربوط به تولید ناخالص داخلی 19/60 درصد، خط مشی تجاری 9/54 درصد، مصرف انرژی تجدیدپذیر 7/76 درصد و ظرفیت زیستی 1/28 درصد می باشد. ازاین رو، خط مشی های انرژی که باعث افزایش سهم انرژی تجدیدپذیر در سبد انرژی شود، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، ردپای اکولوژیکی، ظرفیت زیستی، خط مشی تجاری، رشد اقتصادی
|
  • Homayoon Moradnezhadi *, Tayebeh Hokari, Mohammad Salavarzi Pages 1-14
    Planning for employment and development of entrepreneurial activities in rural areas requires knowing the status of economic, social and business environment variables. By identification the labor market indicators of rural areas, it is possible to arrange the optimal options for economic development for these areas. The available evidence shows the imbalance of labor market in different rural areas of Ilam province.The purpose of this study was to evaluate and classify key labor market indicators in rural areas of Ilam province. Knowledge of the distribution of labor market development and the degree of development of these areas is a prerequisite for rural development plans and programs. The importance of leveling the labor market is that by knowing the bottlenecks and capabilities and levels of development of the regions, it is possible to show the level of the labor market of the rural areas in a region and provide programs to reduce the deprivation of those areas and provide suitable conditions for development. The research methodology was descriptive-analytical and the required data collection was done in documentary and library form. The data of 30 key economic indices of this province have been analyzed using TOPSIS and cluster analysis techniques. Negative indices were transformed into positive indices and the townships were ranked using TOPSIS ranking model. The level of development of townships in the province was classified by using cluster analysis technique in four levels and the result was shown using GIS software in map format. The results showed that Mehran was the most developed township and Dehloran was the most undeveloped township based on labor market indices of rural areas. The results showed that there was a large gap between the townships in the province. With the exception of Mehran, other townships of this province are not in a favorable position in terms of labor market indicators, indicating a lack of equitable distribution of job opportunities among townships of this province. The situation of Mehran city was suitable in terms of labor market indicators. Other cities of the province do not have an optimal situation in terms of labor market indicators, which indicates that the distribution of job opportunities among the cities is not the same. It is suggested that the inadequacy of labor market indicators in the cities of Dere Shahr, Ivan, Shirvan Cherdavel, Abdanan and Dehleran should be included in the agenda of the provincial planning council and the optimal and possible mechanisms to increase the allocation of employment credits for the rural areas of this township Be compiled.
    Keywords: evaluating, Leveling, labor market, rural areas, Ilam
  • Mohammadreza Nemati, Mehdi Cheraghi *, Amirhossein Barkhordari Pages 15-34

    The statistics of the World Tourism Organization show that tourism as an important economic sector is growing rapidly and has significant effects on individual and social development as well as the economic value hidden in the perspective of income and job development. Health tourism is one of the most important market segments of the tourism industry and is growing rapidly all over the world. In this regard, in the present research, the factors affecting the development of health tourism will be investigated with an emphasis on green marketing in Zanjan city. The current research is applied in terms of type and descriptive-analytical in nature. Qualitative data has been collected and analyzed using the interview tool and content analysis method with the foundation's data theory approach and using the opinions of elites, experts and activists of the tourism sector of Zanjan province and using the snowball sampling method. The research statistics include three groups of hotel managers (11 people), tour guides (27 people) and tourists (380 samples). Data analysis was done using descriptive and inferential statistics (one-sample t-test). The findings related to the market and marketing of tourism in Zanjan province show the unfavorable situation of this vital element in the tourism development of the province, and the results show that the tourism products of the province do not have the proper and favorable marketing power to attract tourists at the level of the capabilities of Zanjan province due to many reasons. One of the key criteria in the marketing of tourism products of the province is the financial criterion, as well as the brand reputation and its measurement is an effective component in evaluating the marketing performance in the tourism industry. In order to analyze and check the desirability of mixed marketing indicators, a sample T-Tech test has been used, based on this, the results of this test show that the lowest numerical average is related to the product index with an average of 2.30 and the evidence and physical facilities index with an average of 2.30 and the highest average is related to The price index has an average of 2.62 and the people and employees have an average of 2.54. Also, the numerical average of marketing is equal to 2.43.

    Keywords: sustainable tourism, responsible tourism, Tourism Development, Qualitative Research, Zanjan City
  • Siamak Shokouhifard * Pages 35-53
    Guilds have played a key role in the country's economic cycle, and their activities are vital to the added value of industry and mining. The importance of guilds as small and medium enterprises in creating employment, creating added value and improving the distribution system of goods and services in the country is significant and therefore it seems necessary to organize and provide appropriate solutions. Therefore, in this research, the strategies for organizing guilds in Ardabil province have been studied and these strategies have been ranked according to the degree of importance. For this purpose, a sample of 384 experts, members and experts in the field of guilds was selected by simple random sampling method and a researcher-made questionnaire was distributed among them. The validity of the questionnaire was also confirmed by experts in this field and the reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha coefficient (0.83). According to the research results, at a significant level of 5%, macroeconomic factors and business environment in the country have a significant effect on the organization of guilds in Ardabil province. Also, at a significance level of 5%, there can be a positive and significant impact on the specific factors of the province (such as accelerating the issuance of activity licenses and business licenses in the province, granting tax incentives and discounts for trades and occupations, increasing the expertise and skills of manpower through guild training in the province). Supervised the activities of guilds and fines of unlicensed guilds in the province and the cooperation and participation of other bodies (including municipalities, inspection organization, etc. with the Mining Industry and Trade Organization) on the organization of guilds in Ardabil province. In addition, in order to determine the importance of existing strategies for organizing guilds in Ardabil province, Friedman test is used and the uniformity of the average effect of guilds organizing strategies in Ardabil province is rejected at a 95% confidence level. Therefore, it can be said that in terms of importance and effectiveness, there is a significant difference between the impacts of guild organizing strategies in Ardabil province.
    Keywords: Guild, Organizing, Distribution System, Ardabil
  • Fatemeh Sadat Shams Najafi, Saeid Kamyabi *, Abbas Arghan Pages 54-70
    Sustainable smart city as the result of two concepts of smart city and sustainable urban development is the dominant approach in urban management of the third millennium. Considering the importance of the topic in this article, an effort has been made to provide a model for a smart city based on sustainable urban development in the country. This research is based on interpretative paradigm. Also, in terms of the purpose of this research, it is an applied-developmental research, and from the point of view of the method of data collection, it is a descriptive research with survey-cross-sectional method. The statistical population of the research includes academic experts as well as executive managers of urban management and planning, urban geography, communication and information technology. Sampling was done by targeted method and theoretical saturation was achieved with 10 people. The underlying categories of the sustainable smart city model were identified by the qualitative analysis method, and the relationships between the underlying categories of the sustainable smart city model were determined by the structural-interpretive method. Thematic qualitative analysis was performed using MaxQDA 20 software and structural-interpretive modeling calculations were performed with MicMac software. The findings of the research showed that smart urban infrastructure and smart governance are the two basic elements of the model that have the greatest impact in creating a smart city based on sustainable development. In the same way, the amount of influence on the next levels is reduced and the variables of the same level, that is, have mutual interaction with each other. These factors contribute to the smart economy and smart environment by influencing the smartness of transportation and smart business based on technology. In the future, sustainable urban development can be achieved through smart structures and smart modems, and finally, this sustainable urban development can lead to the smartening of the city.It is suggested to the relevant managers to achieve the goals of the smart metropolis by creating an unbreakable link between ecology, economy and social security and reducing environmental and ecological problems. One of the important and influential factors in the formation of a smart city is increasing productivity and employment and fair distribution of services among the public. This important causes the satisfaction of the citizens. Also, citizens with awareness and satisfaction help in optimizing the consumption of electricity, water and energy. Another influential pillar in the smart city is the smartness in hospitals and healthcare in general, which prevents problems related to human health.
    Keywords: Smart urban infrastructures, smart governance, Smart Economy, qualitative analysis of the theme, structural-interpretive modeling
  • Mohammad Ghaffary Fard *, Seyed Ahmad Mousavi Pages 71-83
    One of the important factors in the economic growth and development of the country is to identify the development capacity of the border cities of the country, so that the development of these cities affects not only the economic development of the country but also the national security of the country. A detailed understanding of the drivers of the value-added creation of these cities causes the economic growth of this city, and their growth causes the economic development of the country.The purpose of this research is to evaluate the drivers of economic prosperity among the cities of the border provinces of Iran (16 provinces and 262 cities). This research has been obtained in terms of practical purpose and in terms of the method of data collection in the form of library and documents and its data through questionnaires and the website of the Statistical Center of Iran. First, by distributing a questionnaire among experts and economic experts, the value-added importance of four major economic sectors (agriculture, industry, mining and services) has been determined using the hierarchical analysis method. The results show that the service sector ranks first with 0.352, the industry with Obtaining a coefficient of 0.295 ranks second, the mining sector ranks third with a coefficient of 0.206, and the agricultural sector ranks fourth with a coefficient of 0.147 in terms of the importance of creating added value growth. Then, according to the seven-step TOPSIS method, the leading cities in prosperity Economic indicators have been identified. The results show that Asalouye city is ranked first with a coefficient of 0.476816849, Ahvaz city is ranked second with a coefficient of 0.3955.3652, and Tabriz city is ranked third with a coefficient of 0.03812436. Obtaining a coefficient of 0.00000319812 is ranked 260, Beshagard city is ranked 261st with a coefficient of 0.00000223613 and Abu Musi city is ranked 262nd with a coefficient of 0.00000373277. Therefore, economic policy makers should allocate budget credits, bank facilities, and technical and credit assistance for the development of service and industry sector in the leading cities for economic prosperity in the border cities of the country.
    Keywords: economic growth, City, top is, hierarchical analysis, Border
  • Said Rasoul Hosayni *, Amin Hajiannejad, Marziyeh Razavi Pages 84-103
    The purpose of this study is to investigate the effect of renewable energy consumption, trade policy, economic growth and biological capacity on ecological footprint as an indicator of environmental degradation in Iran in the period 1986 to 2021. For this purpose, in this study, the autoregressive model with wide distribution interval (ARDL) has been used to obtain long-term and short-term dynamic coefficients. The Toda-Yamamoto causality test was also used to examine the causal path The Cholesky analysis test for innovative accounting has been used to validate the estimated models. The results show that in the long run, there is a positive relationship between the biological capacity variable and the ecological footprint, but it is not statistically significant. However, there is a positive and significant relationship between trade policy variables and GDP with ecological footprint, so that in the long run, with a one percent increase in these variables, the amount of ecological footprint increases by 64.9% and 80.7%, respectively (applying pressure Upward - negative effect on environmental quality), On the other hand, there is a negative and significant relationship between the variable of renewable energy consumption and ecological footprint and increasing one percent of this variable in the long run leads to a decrease in the amount of ecological footprint by 33.9% (applying downward pressure - a positive effect on Environmental quality). The error correction coefficient obtained in this model shows that in each period, 47% of the imbalance resulting from the occurrence of shock and deviation of the short-term model from the long-term trend is adjusted and returns to its long-term trend. There is a two-way causal relationship between trade policy and the ecological footprint. Also, one-way causality from trade policy to GDP is confirmed. The results of Cholesky analysis show that the innovative shocks generated in the variables for the next 10 periods, thus affecting the ecological footprint, so that in the second period the largest share of impact compared to other variables is related to renewable energy by 3.5% But over time and at the end of the tenth period, the largest share of impact is related to GDP of 19.60%, commercial policy of 9.54%, renewable energy consumption of 7.76% and bio-capacity of 1.28%, respectively. Therefore, country-specific energy policies that increase the share of renewable energy in the energy portfolio are recommended.
    Keywords: Renewable Energy, ecological footprint, Biocapacity, Trade policy, economic growth