فهرست مطالب

نشریه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی
پیاپی 11 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید گیوه چی*، علی وجدانی نوذر صفحات 1-19

    امروزه بسیاری از تناقض های موضوع تاب آوری در حوزه مدیریت بحران از تفاوتها در شناخت مفهومی، روش شناسی، طراحی شاخصها جهت سنجش و ارایه الگویی برای ارزیابی آن ناشی می شود که برآیند آن سردرگمی در مطالعات تاب آوری است. هدف این مقاله؛ به طور خاص پس از بررسی مدل های تاب آوری اجتماعی در برخورد با پیامدهای سوانح، مطالعه و ارزیابی تاب آوری اجتماعی در مواجهه با مخاطرات محیطی در شهر همدان با استفاده از روش منتخب "مجموع میانگین انحراف از حد بهینه شاخص ها" است، به عبارتی در این تحقیق شاخص های تاب آوری اجتماعی روش انتخابی در مناطق چهارگانه شهر همدان بررسی و پس از مشخص شدن عدد نهایی آنها؛ نسبت عددی آن شاخص به حد بهینه (IIF) برآورد می شود؛ با جمع فواصل به دست آمده برای هر شاخص از مقدار بهینه (IIFs) می توان میزان فاصله تاب آوری اجتماعی از حد بهینه هر یک از مناطق شهر همدان را در قالب فاکتور ثانویه DSF محاسبه نمود، در ادامه تاب آوری اجتماعی شهر همدان از طریق میانگین عددی DSFs مناطق چهارگانه آن در قالب فاکتور نهایی تاب آوری اجتماعی URF محاسبه می شود، با برآورد URF  و از طرفی مشخص بودن سطوح سنجش ارزیابی؛ سطح تاب آوری اجتماعی شهر مورد مطالعه از بین سطوح "تاب آور، نسبتا تاب آور، مستعد بحران، بحران آفرین و بحرانی" مشخص می گردد.در نهایت میزان کمی تاب آوری اجتماعی شهر همدان (URF) پس از بررسی شاخص های مرتبط و تعیین درصد آنها و همچنین اندازی گیری درصد تاب آوری در هر شاخص (IIF) و میزان تاب آوری اجتماعی هر منطقه (DSF) معادل 01825/1 برآورد گردید که با توجه به سطوح سنجش مبنا، نتایج به دست آمده بیانگر تاب آور بودن شهر همدان در حوزه اجتماعی است.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی، سوانح، شهر همدان
  • محمد معصومی، حسین شعبانعلی فمی*، حجت ورمزیاری، جاسم گلابی فر صفحات 21-40

    یکی از اقدامات در راستای بهبود مدیریت آب در شرایط تغییر اقلیم توسعه آبیاری های تحت فشار با هدف بهبود بهرووری و راندمان آبیاری است. این طرح ها در مسیر اجرا به مشکلاتی مواجه می شوند که شناسایی و رفع آنها به بهبود عملکرد طرح می انجامد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی راه کارهای بهبود اجرای طرح های آبیاری تحت فشار در استان قزوین انجام شد. جامعه آماری تحقیق را کلیه کشاورزانی که از سال 1394 تا پایان سال 1397 نسبت به پیاده سازی سیستم آبیاری تحت فشار در مزارع خود اقدام کرده بودند تشکیل دادند (477N=). حجم نمونه بر اساس جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان 214 نفر (214n=) تعیین شد. از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب  برای انتخاب تعداد کشاورز در هر طبقه (شهرستان) و از روش نمونه گیری تصادفی ساده برای انتخاب کشاورزان مورد مصاحبه استفاده شد. ابزار اصلی جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه بود که جهت اطمینان از اعتبار ابزار اندازه گیری از روایی محتوا یی بر اساس قضاوت متخصصان استفاده شد و پایایی مقیاس اصلی سنجش راهکار هادر پرسشنامه نیز از طریق ضریب  آلفای کرونباخ تایید شد (74/0=α). در بررسی اولیه مقدار آماره KMO معادل 829/0 به دست آمد و نتایج آزمون بارتلت نیز در سطح  یک درصد معنادار بود که حاکی از مناسب بودن داده ها برای تحلیل عاملی بود. نتایج تحقیق نشان داد که راه کارهای اقتصادی - حمایتی بیشترین سهم (16/17 درصد) را در تبیین واریانس کل داشتند. همچنین راهکارهای کاهش پیچیدگی های اداری (43/11 درصد)، راه کارهای آموزشی - ترویجی (94/10 درصد)، راه کارهای نظارتی - نهادی (84/10 درصد) و  راه کارهای زیرساختی- اجرایی نیز (77/9 درصد) را در تبیین واریانس کل ادراک کشاورزان نسبت به راهکار های بهبود اجرای طرح های آبیاری تحت فشار داشتند.

    کلیدواژگان: آبیاری تحت فشار، کشاورزان، بهبود مدیریت، استان قزوین
  • محمدرضا حقی، بهاره جهانی* صفحات 41-58

    پارک های شهری از جمله محیط هایی هستند که به طور مستقیم بر کیفیت زیست شهروندان تاثیر می گذارند. از همین رو، ارتقای کیفیت این فضاها می تواند زمینه ساز جلب رضایت شهروندان و به تبع آن استفاده بیشتر آن ها از این فضاهای شهری شود. برهمین اساس، پژوهش حاضر به ارزیابی رضایت شهروندان از پارک کوهستان شهر کرمانشاه مبادرت نموده است. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و پیمایش میدانی است. شاخص های کیفیت پارک های شهری از منابع معتبر داخلی و خارجی استخراج شده و به کمک پرسشنامه از کاربران پارک کوهستان مورد پرسش قرار گرفته است. جامعه آماری شامل افرادی است که از پارک کوهستان استفاده کرده اند و از میان آن ها نمونه ای به صورت تصادفی انتخاب شده اند. حجم نمونه 200 نفر است که بیش از 4 برابر تعداد شاخص ها (47 شاخص) در نظر گرفته شده است. پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده ها در نرم افزار SPSS وارد شده و به کمک مدل تحلیل عاملی اکتشافی ارزیابی شده اند. در ادامه، خروجی مدل تحلیل عاملی در نرم افزارSmart PLS  وارد شده و بر مبنای تحلیل معادلات ساختاری، وزن عوامل مختلف کیفیت محیطی بر رضایت کاربران محاسبه شده است. مطابق یافته ها، کیفیت پارک کوهستان شهر کرمانشاه متاثر از ده عامل شامل «ساختار فضایی»، «همه شمولی»، «مبلمان»، «تنوع فعالیتی»، «آسایش روانی»، «زیرساخت های خدماتی»، «تسهیلات رفاهی»، «اکوسیستم محیطی»، «عناصر هویتی» و «دسترس پذیری» است که در این میان سه عامل «آسایش روانی»، «مبلمان» و «ساختار فضایی» بیشترین نقش آفرینی را در رضایت شهروندان از این پارک داشته اند. همچنین شاخص هایی همچون ایمنی، امنیت، مبلمان و مزاحمت از سوی دیگر کاربران به عنوان شاخص های دارای اولویت ارتقابخشی پارک قرار دارند که در انتهای مقاله پیشنهاداتی مرتبط با آن ها ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، پارک شهری، پارک های کوهستانی، کرمانشاه
  • سید کمیل صالحی*، علیرضا اموری سرابی، فائزه رستگار مقدم، محمدصالح دانش صفحات 61-79

    شهر مشهد ازجمله شهرهای کشور است که بر روی پهنه های لرزه خیز کشور شکل گرفته است که دارای بافت های ناکارآمد نیز می باشد. برای حل مشکل ناکارآمدی این بافت برنامه ای به نام برنامه  تجدیدحیات شهری محدوده مرکزی شهر مشهد تدوین گردیده است. در این مقاله قصد بر آن است تا برنامه تجدیدحیات شهری محدوده مرکزی شهر مشهد، از منظر آسیب پذیری در برابر زلزله مورد ارزیابی قرار گیرد و پیشنهاد هایی جهت رفع مشکلات آن  بیان شود. برای نیل به این هدف با توجه به شرایط موجود و منابع در دسترس، مدل RADIUS برای این ارزیابی انتخاب شد. این مدل  به منظور محاسبه توزیع شدت لرزه، آسیب به ساختمان ها، تعداد تلفات، و صدمه به خطوط لوله و تاسیسات استفاده می شود و برای هدف ارزیابی آسیب پذیری در محدوده یک شهر مناسب است. براساس نتایج بدست آمده از اجرای مدل RADIUS، میزان تلفات انسانی معادل 2944 نفر جراحت خفیف، 1052 نفر جراحت شدید و 295 کشته خواهد بود. این تلفات ناشی از آسیب به 140 ساختمان است. عمده خسارات بیشتر در حاشیه خیابان های اصلی منتهی به حرم خواهد بود. درهمین راستا تمهیداتی جهت کاهش این میزان تلفات و خسارات نیز پیشنهاد شد که مهم ترین آن ها ارایه تسهیلات مالی به ساکنین جهت مقاوم سازی منازل و باقی ماندن در محدوده، کاهش تراکم های ساختمانی و جمعیتی،  بهره گیری از نظرات ساکنین، شاغلین و زایرین جهت افزایش خوانایی محدوده  و شناخت گروه های مختلف زایر و نیازهای مشترک و متفاوت آن ها جهت امدادرسانی مناسب پس از زلزله می باشند.  همچنین نتایج نشان می دهد در صورت عدم اجرای برنامه در صورت بروز زلزله میزان تلفات به طرز قابل توجهی افزایش خواهد داشت که این موضوع لزوم اجرای برنامه تجدید حیات شهری محدوده به گونه ای که میزان خسارات ناشی از زلزله را به حداقل ممکن برساند را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: زلزله، طرح تجدیدحیات، مدل RADIUS، مشهد
  • وحید ریاحی*، جواد زحمت کش ممتاز صفحات 81-97

    در سال های اخیر، یک تحول پارادایمی در رویکرد برنامه ریزی از " بالا به پایین" به سمت برنامه ریزی " پایین به بالا " صورت پذیرفته است. بنابراین , یک تغییر اساسی از راهبردهای تحمیلی به یک رویکرد مشارکتی توسط جوامع محلی صورت پذیرفته است. بر این اساس هدف این مطالعه دارای دو رویکرداست : اول درک جامعه محلی روستای سیجان نسبت به خطرات سیل و ثانیا بررسی چگونگی واکنش آنان در مقابله با بحران سیل و اینکه چگونه این دانش می تواند در برنامه ریزی و مدیریت بلایای آینده  در روستای سیجان شهرستان کرج مورد استفاده قرار گیرد.روش این پژوهش کاربردی، اکتشافی، توصیفی و تحلیلی است. از جنبه هدف نیز  رویکرد این مقاله کاربردی می باشد از جنبه جمع آوری اطلاعات به ویژه شناسایی زمینه های مشارکت روستاییان در کاهش مخاطرات ناشی از سیل، تحقیق از نوع اکتشافی است. به لحاظ توصیف ویژگیهای جامعه مورد مطالعه و فرآیند توسعه مدیریت مشارکتی در مناطق روستایی از نوع توصیفی است. به منظور دستیابی به این اهداف، ارزیابی روستایی مشارکتی (pra)، مصاحبه ها و مشاهدات به عنوان تکنیک جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. سپس با مشارکت اهالی روستا  نسبت به تدوین مدل آسیب پذیری روستاییان از سیل روستای سیجان بر اساس رویکرد مشارکتی اقدام گردید.همچنین به منظور ارزیابی اهمیت و ارتباط عوامل کاهنده سیل روستای سیجان نظرات مشارکت کنندگان در قالب طیف لیکرات استخراج و در قالب نمودار ون تدوین گردید. این مطالعه نشان داد که در میان شرکت کنندگان اتفاق نظر وجود دارد که سیل یک فرآیند طبیعی است، اما فعالیت های انسانی خطرات سیل را افزایش می دهند.همچنین در این مطالعه مشخص گردید که مردم روستای سیجان استراتژی هایی را پیشنهاد کردند که باید برای مقابله با مخاطرات ناشی از سیل در آینده مورد استفاده قرار گیرند . این استراتژی ها می تواند در شرایط محتمل وقوع بحران مورد توجه قرار گرفته و زمینه را برای جلوگیری از  کاهش اثراث وقوع بحران در آینده در سطح منطقه فراهم آورد

    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، نواحی روستایی، سیلاب، مشارکت روستاییان، شهرستان کرج
  • اسماعیل نجفی*، مریم بیرانوندزاده صفحات 99-110

    محیط پر از جنگل بلوط شهرستان چگنی سال ها است که مورد  بی مهری مردم و مسیولین قرار گرفته و سطح زیر پوشش این جنگل ها به دلایل مختلف نظیرآتش سوزی، قطع درختان توسط جوامع بومی(تهیه ذغال) و خشکسالی و دیگر عوامل طبیعی کاهش یافته است، به دلیل اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی  و تحلیل عوامل موثر بر تخریب جنگل های بلوط شهرستان چگنی استان لرستان انجام شده است؛ روش به کار گرفته شده توصیفی- تحلیلی مبتنی بر منابع کتابخانه‎‎ای و پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری مورد مطالعه؛ کارشناسان موضوع مورد مطالعه بوده و برای تجزیه و تحلیل مدل اندازه گیری(رابطه بین شاخص ها و متغیر مکنون) و مدل ساختاری(رابطه بین متغیرهای مکنون) از نرم افزار AMOS استفاده شده است، نتایج تحقیق نشان داد؛ عوامل محیطی(خشکسالی و تغییرات اقلیمی، کمبود منابع آب های زیرزمینی، آتش سوزی و...)،  مدیریتی(عدم نظارت کافی بر تغییر کاربری اراضی جنگلی توسط بومیان، کمبود امکانات آتش نشانی هنگام وقوع آتش سوزی، عدم برخورد قاطع با متخلفان و...)،  اجتماعی و اقتصادی(میزان آگاهی از نقش و اهمیت منابع طبیعی و جنگل ها، چرای بیش از حد دام، میزان سواد جوامع بومی، شیوه معیشت جوامع بومی و...) به طور مستقیم بر تخریب جنگل های بلوط شهرستان چگنی اثرگذار هستند. همچنین نتایج معیارهای ارزیابی و سنجش مدل اندازه گیری، ساختاری و برازش کلی مدل در بخش کمی پژوهش بیانگر این واقعیت است که مولفه های موثر در مدل اندازه گیری ابعاد محیطی، اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی دارای برازش قوی است.

    کلیدواژگان: جنگل های بلوط، شهرستان چگنی، استان لرستان
  • سعید نیکو مرام، مصطفی بهزادفر*، بیژن صفوی صفحات 115-132

    پژوهش حاضر با هدف؛ تحلیل اثرات اقتصاد سیاسی نفت برساختار درآمدی شهرداری تهران تدوین شده است، در راستای تحقق هدف پژوهش از استراتژی قیاسی مبتنی بر روش کمی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان و نخبگان علمی - اجرایی  مرتبط با عنوان تحقیق است؛ که با استفاده از شیوه نمونه گیری سیستماتیک و مبتنی بر منطق نمونه گیری، تعداد 50 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. شاخص های تحقیق در 4 گروه (اقتصاد سیاسی نفت، اقتصاد سیاسی فضا، تحولات فضایی شهر و درآمد شهرداری) دسته بندی شدند. ساختار فضای شهری تهران به عنوان معلول و متغیر وابسته تحت تاثیر متغیرهای مستقلی نظیر، اقتصاد سیاسی نفت، اقتصاد سیاسی فضا و درآمد شهری است جهت تحلیل داده ها از نرم افزار smart PLS استفاده شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که از بین گویه های تبیین کننده مولفه اقتصاد سیاسی نفت، گویه «رشد و انباشت سرمایه» و «رانت جویی» دارای تحقق پذیری حداکثری بوده است. همچنین «شیوه تولید مسلط» و «جهانی شدن و تجدید ساختارهای اقتصادی از اولویت های اصلی در اقتصاد سیاسی فضا می باشند. از بین مولفه های اثرگذار در حوزه درآمد شهری، به استثنای مولفه» عدم همخوانی وظایف و مسیولیت های شهرداری با منابع تامین مالی که دارای تحقق حداقلی است سایر مولفه ها نظیر مولفه «درآمدهای پایدار، اخذ مالیات و عوارض محلی»، «سهم کمک های دولتی »، «میزان دسترسی به منابع بخش خصوصی و بازارهای مالی و سرمایه ای» و «اصلاح قوانین منتج به درآمد پایدار برای شهرداری» دارای بیشترین میزان اثرپذیری و اثرگذاری می باشند. که می بایستی در بازتعریف منابع درآمدی برای شهرداری تهران به آنها توجه ویژه تری نمود.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، اقتصاد نفتی، فضای شهری، درآمد، تهران
  • بررسی کاربرد روش آموزشی Mobile Learning در توسعه روستایی پس از کرونا(مطالعه موردی: روستای امیر الشتر)
    منصوره امیری* صفحات 121-140

    هر بحران بزرگی از جمله بیماری های همه گیری همچون ویروس کرونا فرصت هایی را برای بازنگری در سیستم های جوامع (اجتماعی، اقتصادی و آموزشی) ایجاد کرده و آن ها را در برابر شوک های بعدی مقاوم تر می کند. این امر، در مورد مناطق روستایی نیز صادق است، به طوری که شیوع بیماری کرونا جوامع روستایی را با چالش های مختلفی مواجه کرده است و در نتیجه توسعه روستایی پس از کرونا نیازمند الگوها و سیستم های متفاوتی برای آموزش و برنامه ریزی برای مناطق روستایی می باشد. بدین سان، هدف از این پژوهش بررسی کاربرد روش های آموزشی یادگیری مبتنی بر مبایل (Mobile Learning) در توسعه روستایی پس از کرونا روستای امیر شهرستان الشتر است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق را روستاییان امیر شهر الشتر به تعداد 1626 نفر (سرشماری 1395) تشکیل می دهند که از این میان با توجه به فرمول کوکران 310 نفر به عنوان حجم نمونه به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون های همبستگی و مقایسه میانگین استفاده شد. یافته ها نشان داد که میزان تمایل روستاییان به استفاده از روش مبایل لرنینگ (یادگیری مبتنی بر مبایل) در آموزش های برنامه های توسعه روستایی در دوران پس از کرونا در حد بالایی است. توجه به ویژگی هایی نظیر یادگیری خرد، تکرار با فاصله، آموزش دیگر روستاییان به یکدیگر، آموزش در لحظه، بازی سازی، ابزار متنی نوشتاری موبایل، یادگیری ریسپانسیو و یادگیری از همه جا رابطه معنی داری با توسعه روستایی پس از کرونا در روستای امیر الشتر دارد. همچنین بین نگرش افراد با سطح تحصیلات مختلف تفاوت معنی دار در کاربرد روش آموزشی میابل لرنینگ در برنامه های توسعه روستا وجود داشت.

  • امان الله احمدی، علیرضا شیخ الاسلامی*، محمد جلیلی صفحات 133-148

    در سال های اخیر افزایش جمعیت در سطح شهرها و در پی آن گسترش و خزش شهرها باعث شده تا برنامه ریزان و مدیران شهری به دنبال راهکارهایی جهت مدیریت بهینه این شرایط باشند. راهبرد رشد هوشمند شهری به عنوان الگویی نوین توسعه شهری از منظر آینده پژوهی جهت کنترل پراکندگی شهری و افزایش پایداری شهرها در ابعاد مختلف و توجه به آن از ضرورت و اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از  تدوین این مقاله؛ تحلیل ساختاری رشد هوشمند شهری با رویکرد آینده پژوهی در شهر الیگودرز می باشد. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ ماهیت تحلیلی و اکتشافی می باشد. در پژوهش مذکور ابعاد مختلف رشد هوشمند شهری مورد تحلیل قرار گرفت. در خروجی نرم افزار میک مک انواع متغیرهای دووجهی، مستقل، تنظیمی، تاثیرگذار و تاثیرپذیر شناسایی شدند. یافته ها نشان می دهد که مجموع روابط ارزش عددی یک برابر 682 رابطه از نوع تاثیر ضعیف، ارزش عددی 2 برابر 1439 رابطه از نوع تاثیرگذاری متوسط و درنهایت ارزش عددی 3، برابر با 653 رابطه از نوع تاثیرگذاری قوی می باشد. همچنین متغیرهای مانند تصمیم گیری هوشمند و نوآورانه در سازمان ها و نهادها؛ اشتغال پایدار و بروز رسانی و بهینه سازی زیرساخت های شهری تاثیر مستقیم بر رشد هوشمند شهری دارند.

    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، رشد هوشمند شهری، آینده پژوهی، شهر الیگودرز
  • محمدجواد امیری، جهانبخش بالیست، یاسر معرب* صفحات 149-168

    آمایش سرزمین، تنظیم رابطه بین انسان، سرزمین و فعالیت به منظور بهره برداری درخور و پایدار از جمیع امکانات است. با توجه به فقدان برنامه جامع آمایش سرزمین در ایران و به ویژه در زاگرس، نابودی دارایی های طبیعی و زیستگاه های منطقه و وضعیت معیشتی نامناسب، پرداختن به این امر ضروری می باشد.  در این تحقیق از روش ارزیابی فضایی در ترکیب با روش های تصمیم گیری استفاده شده است. بدین منظور 31 معیار در دو بخش اکولوژیک و اقتصادی-اجتماعی به منظور سنجش و ارزیابی توان منطقه زاگرس استفاده شده است. ابتدا با استفاده از 20 معیار، توان اکولوژیکی مورد ارزیابی قرار گرفته و شاخص آن به دست آمده و سپس با استفاده از 11 معیار شاخص توسعه اقتصادی-اجتماعی محاسبه شده و از ترکیب این دو شاخص، شاخص نهایی توسعه استخراج شده است. بر اساس نتایج نهایی ارزیابی و معیارهای مورد استفاده در این فرایند، حدود 59 درصد کل منطقه دارای محدودیت است. 72/2 درصد از منطقه دارای توان بسیار مناسب برای توسعه صنعتی بوده و حدود 55/5 درصد نیز دارای توان مناسب است. بدین معنی که در مجموع حدود 5/8 درصد از مساحت منطقه موردمطالعه دارای توان مناسب و بسیار مناسب برای توسعه است. شاخص توسعه اقتصادی-اجتماعی بر اساس 11 معیار اقتصادی و اجتماعی تعریف شده است که برای هر استان به صورت جداگانه محاسبه و سپس در ترکیب با شاخص توان اکولوژیک مورد ارزیابی نهایی قرار گرفته اند. نتایج این شاخص نشان می دهد که استان کرمانشاه بیشترین توان (52/0) و استان کردستان کمترین توان (20/0) را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: توان اکولوژیک، توسعه پایدار، رویکرد سبز، منطقه زاگرس
  • محمدرضا شهرکی، احمد عابدی سروستانی* صفحات 169-187

    سازگاری با نوسانات آب و هوایی یکی از مناسب ترین راهبردها برای کاهش آسیب پذیری از تغییر اقلیم محسوب می شود. تحقیق حاضر با هدف بررسی محدودیت های سازگاری اجتماعات روستایی با تغییر اقلیم در استان گلستان انجام شد. جمعیت مورد مطالعه شامل 1158 خانوار در 10 روستای واقع در ناحیه کوهستانی حوضه آبخیز اوغان بودند که 290 نفر با روش طبقه بندی شده تصادفی بررسی شدند. اطلاعات مورد نیاز با پرسشنامه جمع آوری و با نرم افزار SPSS21 تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که میزان محدودیت سازگاری با تغییر اقلیم در حد متوسط بود و بیشترین و کمترین محدودیت ها به ترتیب با جنبه های «اقتصادی» و «فیزیکی» ارتباط داشت. محدودیت سازگاری با تغییر اقلیم در بین افراد مجرد و همچنین افرادی کمتر بود که در تعاونی ها و تشکل ها عضویت داشتند و از مروجان و تسهلیگران استفاده کرده بودند. در عین حال، افراد دارای تحصیلات دانشگاهی و همچنین کسانی که در دوره های آموزشی حضور نداشتند با محدودیت های بیشتری برای سازگاری با تغییر اقلیم روبه رو بودند. افزایش دسترسی مردم محلی به مروجان و تسهیلگران و استفاده آنان از برنامه های آموزشی و ترویجی، عضویت در تعاونی ها و تشکل ها و همچنین راه اندازی صندوق های اعتباری خرد روستایی از پیشنهادات تحقیق حاضر برای کاهش محدودیت های سازگاری با تغییر اقلیم می باشد.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، آسیب پذیری، توانمندسازی، سازگاری، گلستان
  • علیرضا کهربایی، مهدی کلاهی*، علی اکبر عنابستانی صفحات 189-206

    در حال حاضر، مراتع ایران از وضعیت نامناسبی برخوردارند و اگر اقدامی برای اصلاح و احیای آنها صورت نگیرد، در زمان نه چندان دور شاهد از بین رفتن پوشش گیاهی و فرسایش خاک در مراتع و در نهایت، نابودی کامل این منابع خدادادی خواهیم بود. اقتصاد بخش قابل توجهی از خانوارها، به مراتع وابسته است، از این رو مشارکت بهره برداران در طرح‏های اصلاحی و احیایی مرتع به عنوان رویکرد جدید در مدیریت منابع طبیعی امری ضروری است. در این راستا، پژوهش به منظور ویژگی‏های اجتماعی و اقتصادی اثر آنها بر موفقیت طرح های مرتعداری بر منطقه بهارکیش قوچان بررسی شده است. این پژوهش به کمک پرسشنامه و با کمک 69 نفر پاسخگو انجام شد. تحلیل های آماری پرسشنامه به کمک نرم افزار SPPS و تحلیل عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر بر طرح های مرتع داری به کمک روش تحلیل مولفه اصلی (PCA) به انجام رسید. نتایج نشان داد، در بعد امنیت اجتماعی، اجرای طرح های مرتعداری موجب کاهش دعوا و ناهنجاری بین اهالی روستا شده است. در بعد سواد اجتماعی مرتعداران، اجرای طرح های مرتعداری را موجب افزایش آگاهی در زمینه تقویت نهادهای محلی دانسته اند. اما در بعد مشارکت اجتماعی اجرای طرح مرتعداری لزوما موجب مشارکت روستاییان در سایر امور روستا نشده است. در بعد تعارضات اجتماعی مرتعداران، طرح های مرتعداری را عامل کاهش دام های خود نمی دانند. همچنین در بعد رضایت‏مندی اجتماعی، مرتعداران، طرح های مرتعداری را کمتر بر رضایت مندی از شغل خود موثر می دانند. در بعد اقتصادی، مرتعداران اجرای طرح های مرتعداری را عامل طرقی منطقه دانسته اند. در بخش رشد سرمایه گذاری، طرح های جانبی در حاشیه طرح های مرتعداری در منطقه بهارکیش رشد خاصی بخصوص در حوزه آموزش و درمان نداشته است. در کل اجرای طرح های مرتعداری به لحاظ اقتصادی منجر به افزایش قیمت مراتع و رشد و احیای مراتع شده است.

    کلیدواژگان: طرح های مرتعداری، اقتصادی، اجتماعی، حوضه آبخیز بهارکیش
|
  • Saeed Givehchi *, Ali Vejdani Nozar Pages 1-19

    Today, many of the contradictions in the issue of resilience in the field of crisis management arise from the differences in conceptual recognition, methodology, design of indicators to measure and provide a model for its evaluation, which results in confusion in resilience studies. The purpose of this article; Specifically, after examining the models of social resilience in dealing with the consequences of disasters, the study and evaluation of social resilience in the face of environmental hazards in Hamedan city is by using the selected method of "Total average deviation from the optimal indicators", in other words In this research, the indicators of social resilience of the selection method in the four regions of Hamedan city are investigated and after determining their final number; The numerical ratio of that index to the optimal limit (IIF) is estimated; By summing up the distances obtained for each index from the optimal value (IIFs), it is possible to calculate the distance of social resilience from the optimal level of each of Hamedan city's regions in the form of DSF secondary factor. The number of DSFs of its four regions is calculated in the form of the final factor of social resilience of URF, with the estimation of URF and, on the other hand, the determination of the assessment levels; The level of social resilience of the studied city is determined from the levels of "resilient, relatively resilient, prone to crisis, crisis-causing and critical". Finally, the quantitative level of social resilience of Hamedan city (URF) after examining the relevant indicators and determining Their percentage, as well as the measurement of the percentage of resilience in each index (IIF) and the amount of social resilience of each region (DSF) were estimated to be equal to 1.01825, which according to the levels of the base measurement, the obtained results indicate the resilience of Hamedan city in It is a social field.

    Keywords: Social resilience, Disaster, Environmental hazards, Hamedan
  • Mohammad Masoumi *, Hossein Shabanali Fami, Hojat Varmaziyari, Jassem Golabifar Pages 21-40

    The development of pressurized irrigation with the goal of boosting irrigation productivity and efficiency is one of the measures to improve water management in the context of climate change. These projects have problems with the implementation process, which can be identified and resolved to improve the project's performance. In this regard, the current research aimed to discover solutions for improving the implementation of pressured irrigation projects in the province of Qazvin. The study's statistical population included all farmers who installed a pressurized irrigation system in their farms between 2015 and the end of 2018 (N = 477). According to the Krejcie and Morgan sampling table, the sample size was determind to be equal to 214 farmers (n = 214). A stratified proportionate sampling method was used to choose the number of farmers in each category (county), and a simple random sample method was used to select the farmers who were interviewed. The reliability of the main scale of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha coefficient (α =0.74), and the content validity was established using expert judgment. In the primary analysis, the KMO statistic was 0.829, and the Bartlett test were significant at the 1% level, indicating that the data were appropriate for factor analysis. According to the findings, the economic-supportive solution explained the most (17.16 percent) of the overall variance. In addition, measures to reduce administrative complexity (11.43 percent), extension-education programs (10.94 percent), monitoring-institutional initiatives (10.84 percent), and infrastructure-executive measures (9.77 percent) all played a role in explaining the overall variance in farmers' perceptions of improving the implementation of pressurized irrigation schemes.

    Keywords: Water management Pressurized irrigation, Farmers, Qazvin province
  • Mohammad Reza Haghi, Bahareh Jahani * Pages 41-58

    Urban parks are among the environments that directly affect the quality of life of citizens. Therefore, the improvement of the quality of these spaces can become the basis for the satisfaction of the citizens and, as a result, their more use of these urban spaces. Basically, the present study has attempted to evaluate citizens' satisfaction with Kuhestan Park in Kermanshah. The present research method is descriptive-analytical and based on documentary studies and field survey. The quality indicators of urban parks have been extracted from reliable domestic and foreign sources and have been questioned by the users of Kuhestan Park with the help of a questionnaire. The statistical population includes people who used Kuhestan Park and a random sample was selected from among them. The sample size is 200 people, which is more than 4 times the number of indicators (47 indicators). After completing the questionnaires, the data were entered into SPSS software and evaluated with the help of exploratory factor analysis model. In the following, the output of the factor analysis model was entered into the Smart PLS software, and based on structural equation analysis, the weight of various environmental quality factors on user satisfaction was calculated. According to the findings, the quality of Kuhestan Park in Kermanshah city is affected by ten factors including "spatial structure", "inclusiveness", "furniture", "variety of activities", "psychological comfort", "service infrastructure", "welfare facilities", "Environmental Ecosystem", "Elements of Identity" and "Accessibility"; among which three factors "Psychological Comfort", "Furniture" and "Spatial Structure" played the greatest role in citizens' satisfaction with this park. Also, indicators such as safety, security, furniture and nuisance from other users are considered as priority indicators for improving the park, and related suggestions are presented at the end of the article.

    Keywords: Environmental Quality, User Satisfaction, UrbanPark, Mountain Parks, Kuhestan Park, Kermanshah City
  • Seyed Komeyl Salehi Komamardakhi *, Alireza Omuri Sarabi, Faeze Rastgarmoghadam, Mohammad Saleh Danesh Pages 61-79

    Mashhad is one of the cities in the country that has been formed on the seismic zones of the country, which also has dysfunctional textures. To solve the problem of inefficiency in this context, a program called Urban Rehabilitation Program in the central area of Mashhad has been developed. In this article, the intention is to evaluate the urban regeneration program in the central part of Mashhad from the perspective of earthquake vulnerability and to make suggestions to solve its problems. To achieve this goal, considering the existing conditions and available resources, the RADIUS model was selected for this evaluation. This model is used to calculate the distribution of seismic intensity, damage to buildings, number of casualties, and damage to pipelines and facilities and is suitable for the purpose of assessing vulnerability within a city. According to the results obtained from the implementation of the RADIUS model, the death toll will be equal to 2944 people with minor injuries, 1052 people with severe injuries and 295 people killed. The casualties were caused by damage to 140 buildings. Most of the damage will be on the main streets leading to the shrine. In this regard, measures were proposed to reduce this amount of losses and damages, the most important of which are providing financial facilities to residents to strengthen homes and stay in the area, reduce construction and population density, use the views of residents, employees and pilgrims to increase readability and recognition Different groups of pilgrims and their common and different needs are suitable for post-earthquake relief.

    Keywords: Earthquake, Revitalization plan, RADIUS model, Mashhad
  • Vahid Riyahi*, Javad Zahmatkesh Momtaz Pages 81-97

    In recent years, there has been a paradigm shift in research from ‘top-down’ directives to ‘bottomup’ planning. Thus, there has been a change from imposing strategies to a participatory approach by indigenous people. This study uses the participatory approach to flood disaster management in sijan village and its environs. The aim of this study is twofold: first, to understand the perception of communities towards floods hazards; and second, to probe how communities respond to flood hazards and how this knowledge can be used in the planning and management of future disasters. In order to achieve these objectives, participatory rural appraisal (PRA), interviews and observation were used as data collection techniques. The study found that there was consensus among the participants that flooding is a natural process, but human activities enhance the risks of flooding. Human activities that were found to be the causes of flood included clearance of vegetation, cultivation in steep slope areas, the effect of relief, poor designs and maintenance of drainage system and settlement in inadequate areas. The study found that local communities did not cope when there was flooding. However, they suggested strategies that should be used to cope with future flood hazards. the study showed that village people proposed strategies to be used to cope with flood hazards in the future. Among these factors, the approach of coordination and alignment of opinions, identification of flood risk dimensions, learning and acquiring valuable experiences, institutional analysis of governance in crisis situations, participatory analysis in explaining the trend of normal and abnormal structures caused by floods, can be used to prevent the occurrence of crisis in the region.

    Keywords: Natural disasters, Rural areas, Floods, Participation of villagers, Karaj county
  • Esmaeil Najafi *, Maryam Beyranvandzadeh Pages 99-110

    The oak forest environment of Chegni county has been neglected by the people and officials for many years and the area covered by these forests has decreased due to various reasons such as fire, cutting down trees by local communities (charcoal production) and drought and other natural factors. This study was conducted to evaluate and analyze the factors affecting the destruction of oak forests in Chegni county of Lorestan province; The descriptive-analytical method used is based on library resources and a researcher-made questionnaire. The statistical population studied; Experts are the subject of study and AMOS software has been used to analyze the measurement model (relationship between indicators and latent variables) and structural model (relationship between latent variables), the results showed; Environmental factors (drought and climate change, lack of groundwater resources, fires, etc.), management (lack of adequate supervision over the change of use of forest lands by the natives, lack of firefighting facilities in the event of fire, lack of decisive action against violators and ...), social and economic (the level of awareness of the role and importance of natural resources and forests, overgrazing, literacy of indigenous communities, livelihoods of indigenous communities, etc.) directly affect the destruction of oak forests in Chegni county. Also, the results of evaluation and measurement criteria of the measurement model, structural and overall fit of the model in the quantitative part of the research indicate the fact that the effective components in the measurement model of environmental, social, economic and managerial dimensions have a strong fit.

    Keywords: Natural disasters, Oak deforestation, Chegni county, Lorestan province
  • Saeed Nikoomaram, Mostafa Behzadfar *, Bijan Safavi Pages 115-132

    The aim of this study was to analyze the effects of political economy of oil on the income structure of the municipality of Tehran. In order to achieve the research objective, deductive strategy based on quantitative method was used. The statistical population of the study consisted of experts and scientifi c -executive elites corresponding to the title of the research, and using systematic sampling method based on sampling logic, 50 people were selected for the sample. The research indicators were categorized into 4 groups (political economy of oil, political economy of space, spatial developments of city and municipality’s income). As an effect and dependent variable, the urban space structure of Tehran is influenced by independent variables such as political economy of oil, political economy of space and urban income. Smart PLS was used to analyze the data. The results of data analysis showed that among the items explaining the political economy of oil, the items including growth and capital accumulation as well as rent seeking had maximum realization. Also, dominant production method and globalization and economic restructuring were the main priorities in the political economy of space. Among the influential components related to urban income, except for lack of consistency of duties and responsibilities of municipality with financing resources which had minimal realization, other components such as sustainable incomes, taxes and local duties, state assistance share, access to resources of private sector and financial and capital markets, and reform of laws resulting in sustainable income for municipality had the highest impact and effect which should be paid more attention in redefining the income sources for Municipality of Tehran.

    Keywords: Political Economy, Oil Economy, Urban Space, Income, Tehran
  • Amanullah Ahmadi, Alireza Sheikhul Islami * Mohammad Jalili Pages 133-148

    In recent years, the increase in the population of cities and their subsequent expansion has led urban planners and managers to seek solutions for optimal management of these conditions. Smart urban growth strategy as a new model of urban development from the perspective of futures studies to control urban sprawl and increase the sustainability of cities in different dimensions is of particular importance. The purpose of this paper is structural analysis of smart urban growth with futures studies approach in the city of Aligudarz. This research is applied in terms of purpose, and analytical and exploratory in terms of nature . In this study, different aspects of smart urban growth were analyzed. In MickMac output, a variety of binary, independent, regulatory, influential and affected variables were identified. The results showed that the total numerical value of one was 682 relationships of poor impact type, numerical value of 2 was 1439 relationships of moderate impact type and finally numerical value of 3 was 653 relationships of strong impact type. Also, variables such as smart and innovative decision making in organizations and institutions, sustainable employment and updating and optimizing urban infrastructure had direct influence on smart urban growth.

    Keywords: structural analysis, smart urban growth, futures studies, Aligudarz
  • MohamadJavad Amiri, Jahanbakhsh Balist *, Yasser Moarab Pages 149-168

    Land use planning is the regulation of the relationship between human beings, land and activity in order to make appropriate and sustainable use of all facilities. Due to the lack of a comprehensive use planning in Iran, especially in the Zagros region, the destruction of natural resources and habitats in the region and the poor living conditions, it is necessary to address this issue. In this research, spatial evaluation method has been used in combination with decision making techniques. For this purpose, 31 criteria in both ecological and socio -economic sectors have been used to measure and evaluate the capability of the Zagros region. First, using 20 criteria, ecological capability was assessed and its index was obtained, and then, using 11 criteria, the socio -economic development index was calculated, and by combination of these two indicators, the final development index was extracted. Based on the final evaluation results and criteria used in this process, about 59% of the total area is constrained. 2.72% of the region has a very good potential for industrial development and about 5.55% has a good potential. This means that in total about 8.5% of the area of the study area has a suitable and very suitable capacity for development. The socio -economic development index is defined based on 11 economic and social criteria, which are calculated separately for each province and then finalized in combination with the ecological capability index. The results of this index show that Kermanshah province has the highest power (0.52) and Kurdistan province has the lowest power (0.20).

    Keywords: Ecological Capability, SustainableDevelopment, Green Approach, Zagros region
  • Mohammadreza Shahraki, Ahmad Abedi-Sarvestani * Pages 169-187

    Adapting to weather fluctuations is one of the most suitable strategies to reduce vulnerability from climate change. The present research was conducted with the aim of investigating the limits of adaptation of rural communities to climate change in Golestan province. The study population consisted of 1158 households in 10 villages located in the mountainous area of the Oghan watershed, of which 290 people were investigated by random classification method. The required information was collected with a questionnaire and analyzed with SPSS21 software. The results showed that the amount of limitation in adapting to climate change was moderate and the highest and lowest limitations were related to "economic" and "physical" aspects, respectively. The limitation of adapting to climate change was among single people and also less people who were members of cooperatives and organizations and used promoters and facilitators. At the same time, people with university education and those who did not attend training courses faced more restrictions to adapt to climate change. Increasing local people's access to promoters and facilitators, using educational and promotional programs, membership in cooperatives and organizations, as well as setting up small rural credit funds are some of the suggestions of this research to reduce the limitations of compatibility with It is climate change.

    Keywords: Natural hazards, Vulnerability, reduce the effects, Empowerment
  • Alireza Kahrobaei, Mahdi Kolahi *, Aliakbar Anabestani Pages 189-206

    Iran's rangelands face a critical state of degradation, posing threats of vegetation loss and soil erosion unless restorative measures are promptly taken. The dependence of numerous households on these pastures underscores the urgency of involving beneficiaries in rangeland restoration as a sustainable approach to natural resource management. This study investigates the impact of socioeconomic factors on the success of Rangeland Management Plans within the Baharkish Watershed, Quchan County, Khorasan Razavi Province, Iran. Field surveys and questionnaire-based inquiries provided research data, analyzed using SPSS software and the Principal Component Analysis (PCA) method to assess socio-economic influences on rangeland management plans. Findings indicate that the implementation of these plans has diminished conflicts and discrepancies among villagers, promoting a sense of social security. Furthermore, the pastoralist community views plan implementation as fostering increased awareness, strengthening local institutions, and encouraging participation in village affairs. However, the pastoralists do not attribute reduced livestock to rangeland management plans, indicating an absence of social conflicts in this context. Additionally, while the plans have stimulated regional development according to economic perspectives, they have not notably influenced investment growth in auxiliary projects, notably in education and healthcare sectors. Despite this, the plans have positively impacted the economic aspect by augmenting rangeland prices, facilitating growth, and initiating restoration efforts. In summary, the implementation of Rangeland Management Plans has alleviated social tensions, boosted regional development, and shown positive economic impacts on rangeland growth and restoration. However, further exploration is needed to understand limitations in auxiliary investment growth and the potential impact on pastoralists' job satisfaction.

    Keywords: Dynamics, Holistic Management, Biological Sustainability, Stakeholder Engagement, Conflict Resolution