فهرست مطالب

پیکره - پیاپی 31 (بهار 1402)

نشریه پیکره
پیاپی 31 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفیه حاتمی*، محمد خزائی، مهدی محمدزاده صفحات 1-17

    بیان مسیله: 

    بقعه دوازده امام یزد یکی از کهن ترین بناهای کتیبه دار ایران به شمار می رود.کتیبه گریوار این بنا از نوع کوفی تزیینی است که برخلاف کوفی ساده از قوانین مشخصی تبعیت نمی کند و در آن ابداعات و تصرفات زیادی صورت می پذیرد. کتیبه مذکور با وجود غنای بصری بالا تاکنون از تحلیل های فرمی محروم مانده است در حالی که تغییرات زیاد اما ساختارمند حروف، پذیرش فرم های پیچیده و عناصر الحاقی، آن را شایسته تحلیل های بیشتری می نماید. پژوهش حاضر به دنبال یافتن پاسخ این سوال است که کتیبه گریوار بقعه دوازده امام یزد واجد چه ویژگی های ساختاری، بصری و فرمی است و طراح چه قواعدی را در طراحی آن وضع نموده است؟

    هدف

    شناخت ویژگی های بصری و ساختاری همچون اسلوب نگارش، تناسبات و اصول به کار رفته در ترکیب بندی کتیبه گریوار هدف این پژوهش است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام یافته و داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی گردآوری گردیده اند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد فاصله گرفتن از خوانایی کلمات، اغراق در شکل حروف و تناسبات اولیه، جهت دستیابی به زیبایی و القای مفاهیمی فراتر از معنای تحت الفظی است. با این حال اعمال تغییرات فرمی نه تنها به معنای از دست دادن نظم و قواعد خط نیست بلکه طراح اصول و خط و مشی مشخصی را متناسب با تغییرات پی ریزی کرده تا جایی که حفظ هویت مستقل انواع حروف، یکی از ملاک های اصلی طراحی بوده است.

    کلیدواژگان: کوفی تزیینی، گریوار، بقعه دوازده امام یزد، اسلوب خط هنر اسلامی، کتیبه
  • امیر فرید، فاطمه مرادی سیرچی* صفحات 18-33

    بیان مسیله: 

    یکی از مهمترین تحولات نوشتاری در سرزمین های اسلامی پیدایش خط های شش گانه (اقلام سته) بوده است. افول خط کوفی و جایگزینی آن با خطوط شش گانه و نیز وسعت استفاده از این خطوط، مبین این ادعاست که پیدایش این قلم ها یکی از بزرگترین تحولات نوشتاری و هنری در طول حیات جوامع اسلامی بوده است. با وجود اهمیت و کاربرد وسیع این خطوط، باید اذعان کرد که پژوهش های کافی  پیرامون خاستگاه و خطوط تاثیرگذار بر شکل گیری اقلام سته انجام نشده است. در همین راستا این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوال است که تاثیر خط کوفی، خصوصا کوفی ایرانی، بر شکل گیری اقلام سته چه بوده است؟

    هدف

    پژوهش حاضر در پی شناسایی تاثیرات احتمالی خطوط رایج زمان، در پیدایش اقلام سته پدید آمده است.

    روش پژوهش:

    این پژوهش از نوع کیفی، و از نظر هدف «کاربردی» که به شیوه توصیفی-تحلیلی، ارایه شده است. داده های نوشتاری و تصویری در این پژوهش به شیوه کتابخانه ای و به صورت هدفمند از میان منابع موثق تخصصی حوزه خط و خوشنویسی انتخاب و مورد استناد قرار گرفته است.

    یافته ها

    از تفحص شکلی حروف و مقایسه تطبیقی تک حرف های چهار خط ذکر شده می توان به این نتیجه رسید که خط کوفی ایرانی، یا پیرآموز، به دلیل قرابت شکلی بیشتر با ریخت حروف اقلام سته، می توانسته الگو یا دست کم، حلقه واسط میان کوفی ساده و اقلام سته بوده باشد.

    کلیدواژگان: خوشنویسی ایرانی، کوفی ساده، قلم پیرآموز، اقلام سته، حروف، مفردات، خوشنویسی اسلامی
  • نهضت سادات صفاری، فرزانه فرخ فر* صفحات 34-51

    بیان مسیله: 

    در میان شاهکارهای ادب پارسی، شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی از جایگاه ویژه ای در حوزه هنرهای تصویری برخوردار است؛ چرا که این اثر حماسی و ملی در طول اعصار بارها به دست نگارگران توانمند و چیره دست این مرز و بوم مصور گردیده و هر کدام از این آثار، به مثابه یکی از مهمترین اسناد شناخت ویژگی های هنری آن دوره به حساب می آید. در میان مکاتب نگارگری ایران، آثار به جا مانده از مکاتب شیراز قرن هشتم هجری در دوران حکومت های آل اینجو و آل مظفر، هم به دلیل نقطه آغازین مصورسازی شاهنامه و هم به دلیل تنوع آثار موجود، حایز اهمیت بسیار هستند. بر این اساس، مساله پژوهش حاضر بر این پرسش استوار است: در شاهنامه های مصور دو مکتب آل اینجو و آل مظفر، علی رغم وجود نسخ مصور گوناگون و مقارن بودن زمان و مکانی مشترک در خلق آثار، چه تشابه و تفاوت بارزی در شیوه تصویرسازی آثار دو مکتب مشهود است؟

    هدف

    مطالعه تطبیقی ساختار بصری مجالس مشترک در شاهنامه های مصور دو دوره آل اینجو و آل مظفر، از اهداف اصلی این پژوهش است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر، که ماهیتی تطبیقی دارد به شیوه توصیفی-تحلیلی ارایه شده و اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که شباهت های آشکاری در صفحه آرایی، ترکیب بندی و جزییات تصاویر این دو شاهنامه دیده می شود؛ لیکن ارتقای سطح کیفی نگارگری همچون افزایش جزییات، ظرافت و دقت در طراحی و تنوع در حرکات در دوره آل مظفر بیشتر به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: مکاتب نگارگری، هنر شیراز، آل اینجو، آل مظفر، شاهنامه نگاری
  • سید سعید میرمحمدی*، فرهاد سلیمانی صفحات 52-67

    بیان مسیله:

     اهداف و و روش های تولید اثر عکاسان مستند، به لحاظ تاثیراتی که از هر دوره تاریخی می پذیرند، در همان زمان ثبت اثر شکل می گیرد، اما آنچه آن ها نشان داده اند، اکنون نمادی از گذشته تاریخی است. عکاسی به عنوان یک هنر رسانه موثر و پویا گزینه های بسیاری را در مقابل هنرمندان و خبرنگاران قرار می دهد. در این پژوهش، به بررسی تاریخی این تاثیرات بر جریان عکاسی جنگ (پیش زمینه ها و روند شکل گیری) پرداخته می شود، تا به این پرسش ها پاسخ دهیم که تاثیرات داخلی و بین المللی، گروه های تاثیرگذار، بر آثار عکاسی، عکاسان حرفه ای، مستقل و نظامی چه بوده  و عوامل سیاسی و اجتماعی آن دوره چه تاثیراتی بر عکاسی به لحاظ فرم و محتوا داشته است؟

    هدف

    پرداختن به تاریخ عکاسی جنگ ایران در قالب شکل گیری و تاثیرات آن، در بازه زمانی جنگ ایران و عراق 1367-1359 ه.ش که در ادبیات سیاسی کشور، دفاع مقدس یا جنگ تحمیلی نامیده می شود، هدف اصلی این پژوهش است.

    روش پژوهش:

     یافته های پژوهش حاضر، به شیوه توصیفی-تحلیلی و تاریخی بیان شده و گردآوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای و مصاحبه (نگارنده با عکاسان این دوره) انجام شده است.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصله، دو رویداد انقلاب اسلامی 1357 و آغاز جنگ ایران و عراق، در عکاسی مستند و به تبع آن عکاسی جنگ ایران به لحاظ فرم و محتوا تغییرات اساسی ایجاد کردند و عکاسی ایران تحت تاثیر حرکت عمومی مردم با مضامینی عمدتا ایدیولوژیک و دینی با رویکردی انقلابی شکل گرفت. این تغییرات علاوه بر فضای انقلابی و دینی حاکم بر آن دوره، برآیند نگاه بکر و بومی بسیاری از این عکاسان به ویژه عکاسان مستقل (با تجربه و آماتور) است.

    کلیدواژگان: عکاسی، عکاسی جنگ، جنگ ایران و عراق، عکاسان حرفه ای، عکاسان مستقل، عکاسان نظامی
  • سارا صادقی*، اردشیر جوانمردزاده، رضا رضالو، منیژه هادیان دهکردی صفحات 68-87

    بیان مسیله:

     سنگ نگاره یکی از رایج ترین شیوه های بیان و انتقال پیام در جوامع بوده که در پهنه سنگ های صخره ای بازتاب یافته است.  در این میان استان لرستان و کوه های زاگرس، از مناطق ویژه ای است که این نوع رنگین نگاره ها در آن یافت شده است. در این پژوهش، به بررسی ساختار اجرایی و ریخت شناسی نقوش حیوانی رنگین نگاره های استان لرستان در دو شهرستان کوهدشت و پلدختر پرداخته شده است. اکنون سوال این است، ساختار اجرایی، طراحی، ویژگی های بصری و موضوع نقوش حیوانی رنگین نگاره های استان لرستان چگونه است؟

    هدف

      بررسی ویژگی های بصری، ادراک موضوعی و صحنه های روایی نقوش حیوانی رنگین نگاره های استان لرستان هدف این پژوهش است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی و تطبیقی است و مبتنی بر گردآوری اطلاعات به شیوه میدانی، آزمایشگاهی و کتابخانه ای است.

    یافته ها

    در مجموع شصت و سه نقشمایه حیوانی (اسب، بزکوهی، شتر، گوزن و سگ) شناسایی شد. سبک ترسیم نقش ها عمدتا به صورت واقع گرایانه و بدون بسترسازی است و در برخی موارد (نقشمایه بز و سگ) سبک انتزاعی به کار برده شده است. نقوش فاقد حجم پردازی بوده و عمق نمایی و عدم رعایت تناسبات در برخی از نقوش قابل مشاهده است. نقوش با رنگ های قرمز، سیاه و نارنجی بر سطح سنگ، بدون سایه روشن ترسیم شده است. برمبنای مطالعات آزمایشگاهی رنگ استفاده شده در این سنگ نگاره ها، ترکیبی از اکسیدآهن II و III است. بررسی تطبیقی نشان داد نقوش از لحاظ ساختار مورد نظر شبیه سنگ نگاره های فلات ایران (زاگرس) است. در نهایت با بررسی نقوش حیوانی در استان لرستان می توان به اهمیت این جانوران در زندگی مردم ساکن این دیار و شناختی کلی از جریان زندگی ایشان نیز دست یافت.

    کلیدواژگان: رنگین نگاره، ساختار اجرایی، سبک ترسیم، نقوش حیوانی، کوهدشت، پلدختر، زاگرس
  • حسین جلودار* صفحات 88-109

    بیان مسیله: 

     از رسانه های پرسابقه که مفاخر، نمادها، مناسک، مکنونات ملل را به نمایش می گذارد، تمبرهای پستی است که علاوه بر اعتبار، نشان دهنده دغدغه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ملت ها نیز هست. یکی از این دغدغه ها ابربحران های اقلیمی است که سرتاسر جهان را فراگرفته و بر مبنای گزارش های علمی و پژوهشی، ادامه زندگی بسیاری از گونه های جانوری به نقطه غیرقابل بازگشت رسیده است. براین اساس از دهه های متوالی، بسیاری از کشورها و سازمان های بین المللی به موازات تلاش های علمی و عملی، از ظرفیت های کارآمد حوزه هنر، جهت حساسیت بخشی در سطح ملی و جهانی بهره برده اند. این پژوهش به مقایسه تطبیقی تمبرهای پستی گونه های جانوری انتشاریافته در ایران و جهان پرداخته و در نهایت به این سوال پاسخ خواهد داد که بازخورد موضوع جانوران در حال انقراض در تمبرهای پستی ایران در مقایسه با دیگر کشورهای جهان چگونه بوده است؟

    هدف

    پژوهش حاضر با مطالعه موردی انتشار «تمبرپستی» حوزه زیست جانوری در خطر انقراض ایران، بر کار ویژه «هنرهای تجسمی» در راستای ایفای تعهدات ذاتی و آگاهی بخش در مقیاس داخلی و جهانی، تاکید و به مخاطبان و کارگزاران این حوزه شناخت لازم را ارایه می دهد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش کیفی است که به شیوه توصیفی-تحلیلی «تمبرهای پستی» 51 کشور جهان را با تمرکز بر هشت گونه جانوری در خطر انقراض که در فهرست مشترک سازمان حفاظت محیط زیست ایران و IUCN قرار دارد، با استفاده از منابع کتابخانه ای و داده های پایگاه های اطلاع رسانی، در چارچوب جداول 8گانه تصویری، بررسی نموده است.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر، مشخص گردید که ایران با وجود برخورداری از پیشینه کهن در حوزه هنرهای تصویری و ازجمله پیشگامی در انتشار تمبرهای پستی، در استفاده هوشمندانه از این ظرفیت هنری و فرهنگی در راستای اثرگذاری بر مردم و حاکمیت، برای حفاظت اثربخش از گونه های طبیعی، از بعد کمی و نیز دامنه انتشار تمبرهای پستی گونه های جانوری، جایگاه شایسته ای ندارد.

    کلیدواژگان: انقراض، گونه جانوری، تنوع زیستی، تمبرهای پستی، هنرهای تجسمی، IUCN
|
  • Safieh Hatami *, Mohamad Khazaie, Mehdi Mohammadzadeh Pages 1-17

    Problem Definition: 

    The Davazdah Imam Mausoleum of Yazd is one of the oldest buildings with inscriptions in Iran. The Grivar inscription of this building is Ornamental Kufic, which, unlike the simple Kufic, does not follow specific rules, and many innovations and modifications are made in it. Despite the high visual richness, the mentioned inscription has been deprived of formal analysis, while any but structured changes of the letters, the acceptance of complex forms, and additional elements make it worthy of further analysis. The current research seeks to find the answer to the following question: "what are the structural, visual, and formal characteristics of the Davazdah Imam Mausoleum of Yazd, and what rules did the designer establish in its design?"

    Objective

    This research aimed at identifying the structural and visual features of the Grivar inscription, such as writing style, proportions, and principles used in its composition.

    Research Method

    The present research was carried out using a descriptive-analytical method, and the data was collected through library studies and field surveys.

    Results

    The results showed that distancing from the legibility of words, exaggerating the shape of letters and basic proportions, is a method to achieve beauty and induce concepts beyond the literal meaning. However, the application of formal changes does not only mean losing the order and rules of script, but the designer has established certain principles and policies under the changes, to where maintaining the independent identity of the letters has been one of the primary design criteria.

    Keywords: Ornamental Kufic, Grivar Inscription, Davazdah Imam Mausoleum of Yazd, Script Style
  • Amir Farid, Fatemeh Moradi Sirchi * Pages 18-33

    Problem Definition:

     One of the most important developments in writing in Islamic lands has been the emergence of the Six Scripts (Iqlam Sethe). The decline of the Kufic script and its replacement with the Six Scripts, as well as the wide use of these scripts, shows the claim that the emergence of these fonts was one of the biggest literary and artistic developments during the life of Islamic societies. Despite the importance and wide usage of these scripts, it should be acknowledged that sufficient research has not been done in the field of the origin and scripts influencing the formation of Iqlam Sethe. Therefore, this research aims at answering the following question: «What were the effects of the Kufic script, especially Iranian Kufic, on the formation of Iqlam Sethe?»

    Objective

    The current research is looking for the possible effects of the Simple Kufic and the Piramooz Kufic scripts in the creation and formation of Iqlam Sethe.

    Research Method

    This research is done using a qualitative method. In terms of «applied» purpose and «descriptive» nature of the subject, it is of a descriptive-analytical type. The written and visual data in this research have been selected and cited using a library method and purposefully from among reliable specialized sources in the field of handwriting and calligraphy and to the extent of theoretical adequacy. The method of analyzing and adjusting the shape of the letters has also been done in four selected Simple and Piramooz Kufic scripts, as the base/origin scripts in relation to the Naskh and Thuluth as the target script.

    Results

    Finally, from the shape analysis of the letters and the comparative study of the four-script single letters mentioned in 18 separate tables, this conclusion can be drawn that the Iranian Kufic script, or Piramooz, could have been a model, or at least, an intermediate link between Simple Kufic and Iqlam Sethe, because of its similarity in shape with the shape of the letters of the Iqlam Sethe.

    Keywords: Iranian Calligraphy, Simple Kufic, Piramooz Font, Iqlam Sethe, Letters
  • Nehzat Sadat Saffari, Farzaneh Farrokhfar * Pages 34-51

    Problem Definition:

     Among the masterpieces of Persian literature, Shahnameh of Hakim Abulqasem Ferdowsi has a special place in visual arts because this epic and national work has been illustrated various times by the capable and master painters of this region. Each of these works is one of the most important documents to know the artistic characteristics of that period. Among the painting schools of Iran, the remaining works from the schools of Shiraz in the 8th century A.H. during the reigns of Al-Inju and Al-Muzaffar are very important because of the starting point of illustrating Shahnameh and the variety of existing works. Based on this, the present research addresses the following question: In the illustrated Shahnamehs of the two schools of Al-Inju and Al-Muzaffar, despite the existence of various illustrated versions and the symmetry of the common time and place in creating the works, what similarities and significant differences are clear in the way of illustrating the works of the two schools?

    Objective

    The present research aims to identify the connection and discontinuity between images by comparative study and comparison of the visual and structural structures of the joint assemblies in the illustrated Shahnamehs of the two periods of Al-Inju and Al-Muzaffar.

    Research Method

    In the current research, descriptive-analytical method with comparative approach was used and the information of this research was collected as library-documents.

    Results

    The findings of the current research show that obvious similarities can be seen in the layout, composition and details of the images of these Shahnamehs; However, the improvement of the quality level of painting such as the increase of details, elegance and accuracy in design and diversity in movements is more visible in Al-Muzaffar period.

    Keywords: Painting Schools, Art of Shiraz, Al-Inju, Al-Muzaffar, Shahnameh Writing
  • Seyed Saeid Mir Mohammadi *, Farhad Soleymani Pages 52-67

    Problem Definition: 

    The goals and methods of producing the work of documentary photographers, in terms of the influences they receive from each historical period, are formed at the same time as recording the work; However, what they have shown is now a symbol of the historical past. Photography, as an effective and dynamic art-media, presents many alternatives to artists and journalists. In this research, the historical investigation of these effects on war photography (backgrounds and formation process) is conducted to answer the following questions: «What have been its national and international effects, centered on influential groups of professional, independent, and military photographers?» and «What effects have the political and social factors of that period had on photography in terms of form and content?»

    Objective

    The primary goal of this research is to deal with the history of Iranian war photography as its formation and effects, during Iran-Iraq war (1980-1988), which is called sacred defense or imposed war in the country's political literature.

    Research Method

    The current research is conducted using a descriptive-analytical and historical method. The data was collected through a documentary-library approach using visual and interview (the author and the photographers of this course) methods.

    Results

    Based on the results, the two events of the Islamic Revolution of 1978 and the beginning of the Iran-Iraq war caused fundamental changes in documentary photography and, accordingly, in Iran's war photography in terms of form and content. Iranian photography was formed under the influence of the general movement of the people with mainly ideological and religious themes and a revolutionary approach. These changes, besides the revolutionary and religious atmosphere dominant in that period, result from the original and native look of many of these photographers, especially independent photographers (experienced and amateur).

    Keywords: Photography, War Photography, Iran-Iraq War, Professional Photographers, Independent Photographers, Military Photographers
  • Sara Sadeghi *, Ardshir Javanmardzadeh, Reza Rezaloo, Manijeh Hadian Dehkordi Pages 68-87

    Problem Definition:

     Petroglyph (Rock Carving) is one of the most common ways of expressing and conveying the message of societies, which is reflected in stone-rock panels. The abundance of these works in most areas of the Iranian plateau causes more efforts to explore them. In the meantime, Lorestan province in Zagros is one of the special regions in presenting this type of artistic representation in the pictograph style; Therefore, in this research, the executive structure and morphology of animal motifs in the pictographs of Lorestan province in two cities of Kuhdasht and Poldokhtar have been investigated. The question is: «What is the executive structure, design, visual features, and theme of animal motifs in the pictographs of Lorestan province?»

    Objective

     This research aims to investigate the visual characteristics, thematic perception, and narrative scenes of animal motifs in the pictographs of Lorestan province.

    Research Method

     This research is conducted using descriptive-analytical and comparative methods and the data collection is done by field-, laboratory-, and library-based procedures.

    Results

     Sixty-three animal motifs (horse, ibex, camel, deer, and dog) were identified. The drawing style of the characters is mainly realistic and with no background, and sometimes, (ibex and dog) an abstract style has been used. All motifs lack volume and perspective as well as failure to observe proportions can be seen in some motifs. Motifs are drawn with red, black, and orange colors on the surface of the stone, with no contrast. Based on laboratory studies, the color used in creating the motif elements is a combination of Iron Oxide II and III. From a comparative point of view, the motifs in question are similar to the petroglyphs of the Iranian plateau (Zagros) only in terms of the type of pattern (merely the pattern, not the nature of the pattern). Finally, by examining the animal motifs in Lorestan province, the importance of these animals in the lives of the people living in this land and a general understanding of their lifestyle can also be obtained.

    Keywords: Pictographs, Executive Structure, Drawing Style, Animal Motifs, Kuhdasht, Poldokhtar